Film● Jan Storø

Gode filmtips for strømming i sommerkvelden

Vår filmanmelder gir strømmetips fra det siste året, og litt til.

Regissør Jafar Panahi som taxisjåfør i sin egen film Taxi
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Sommeren er en tid for å være ute og bruke naturen. Men mange trives også med å bruke late sommerdager til å ta igjen det tapte blant alle kulturtilbudene som fløy forbi gjennom et travelt arbeidsår. Dette er tiden for å lese den boka vi aldri rakk i vinter, eller å se den filmen fra sist høst som vi av en eller annen grunn måtte hoppe over.

Noen av filmene som ble vist på kino gjennom året, kan nå sees på strømmetjenestene. Vi begynner med dem; severdige filmer anmeldt i Khrono det siste året, og som nå kan strømmes.

Og aller nederst i artikkelen: strømmelenker til tre filmer av de framtredende iranske filmskapere som ble arrestert i sitt hjemland i forrige uke. Filmene er vel verdt å se.

Kinofilmen Margrete den første, om vår første dronning, har nå kommet som serie på NRK. Gjennom fire episoder forteller den en fascinerende historie. Norsk og nordisk historie har mye å by på som med fordel kunne vært festet til film.

En av de beste filmene i verden fra året som gikk er utvilsomt japanske Drive My Car, som bygger på novellen med samme navn av Haruki Murakami. I min anmeldelse skrev jeg blant annet: «Hovedtemaene i Drive my Car er tap, skyld og forsoning. Fortellingen sirkler rundt disse temaene på en måte som likner den hver og en av oss antagelig tenker om og bearbeider livene våre på. Filmen føles som en japansk fortelling, men også som en allmenn fortelling som makter å si noe til oss som kommer fra helt andre land og kulturer». Filmen kan sees på flere strømmetjenester, som Vega hjemmekino, Blockbuster og Telia Play.

Dernest, Bergman Island av franske Mia Hansen-Løve er en forfriskende film – spilt inn delvis i Ingmar Bergmans hjem på Fårø, men likevel med en herlig distanse til den gamle mester. Strømming flere steder, som 2Play, Allente og Youtube (betalingsdelen).

I en artikkel med presentasjon av noen av julefilmene, framhevet jeg Dont Look Up (Netflix), som blant annet gjør narr av et samfunn som ikke tror på vitenskapen. Jeg nevnte også den herlige italienske Trøffeljegerne fra Piemonte og den like fine estisk/finsk/tysk/russiske Sovekupe nr. 6. Begge kan sees på blant annet Blockbuster og 2Play – og den sistnevnte også på Vega hjemmekino.

Sist høst fikk vi en ny film av en av våre mest betydningsfulle norske auteurer, Bent Hamer. The Middle Man bød på styggvakker estetikk og gode skuespillerprestasjoner. Kan sees på blant annet Nettkino, 2Play og Blockbuster.

En film som ikke kan strømmes ennå, men som fremdeles går kino flere steder i landet, er brutale og vakre Beautiful Beings, fra Island. Da jeg nylig gjorde juryarbeid på filmfestivalen i Brussel, var det denne filmen «alle» snakket om. På festivalen ble regissør Gudmundur Arnar Gudmundsson intervjuet om filmen. Intervjuet ligger på Youtube.

Dokumentarer

Gjennom året har jeg anmeldt flere dokumentarer i Khrono. Den siste av dem er høyaktuell. Den heter The Janes, og ligger på HBO. Den handler om abortaktivister i Chicago rundt 1970. De intervjues i dag og ser tilbake på det arbeidet de gjorde da.

Den danske Flukt er vel verdt å få med seg. Den bør du se, hvis du ikke har sett den før. Vi snakker om en animasjon av høy klasse, om flukt fra Afghanistan til Danmark. Sjekk Vega hjemmekino eller 2Play.

Den stillferdige og sterke dokumentaren Lille jente byr på et gripende portrett av Sasha, som allerede i fireårsalderen forsto sin guttekropp som feil kropp å bli født i. Filmen ligger på NRKs nettspiller, og kan også strømmes på blant annet 2Play.

Den norske dokumentaren Trond Giske – makta rår, har funnet veien til flere strømmetjenester – blant annet Blockbuster og SF Anytime. Den gir et interessant blikk på en politiker som har falt i unåde hos mange, men som likevel spås en kommende og fornyet karriere. Jeg ga min anmeldelse denne tittelen: Ganske tett på Trond Giske – men kanskje ikke tett nok?

En serie som også har et Metoo-nært tema er We need to talk about Cosby. Gjennom fire episoder får vi en grundig og gjennomarbeidet fortelling om den store TV-stjernen og ikonet Bill Cosby – der både overgrepssaken han ble dømt i og hans sterke stilling i USA gjennom mange år er belyst. Serien ligger på Paramount +.

Dokumentaren Hvorfor jeg hopper handler om fem ungdommer med autisme, som forteller om sine liv. Den er sterkere som poetisk fortelling enn som kunnskapsdokument, men den er uansett tankevekkende. Filmen ligger på mange strømmetjenester, for eksempel 2Play, Disney+, Filmoteket og Google Play.

I vinter sendte NRK dokumentaren Rikets sikkerhet, om Treholtsaken. Den kan fremdeles sees på NRKs nettspiller. Dens sterkeste kort er at filmskaperne har fått dem som faktisk arbeidet med saken – og Treholt selv – til å kommentere på spionhandlingene, etterforskningen og rettssaken. Noe nytt materiale får vi også.

Nick Cave før han kommer til Norge

Det kan også være verdt å sjekke den kuraterte filmtjenesten Mubi. Denne strømmetjenesten har til enhver tid 30 filmer liggende ute. Hver dag kommer en ny film og en forsvinner. Dermed har man 30 dager på seg til å se filmene. Vi finner både helt ferske filmer (som We fra årets Berlinfestival) og noen av de helt klassiske filmene (som A Trip to the Moon (1902, og fargelagt!), Nanook of the North (1922) og Postmannen (1994), for å nevne noen av de titlene som ligger ute akkurat nå.

Her finner vi også den helt ferske This much I know to be true, en konsertdokumentar om norgesaktuelle Nick Cave (Øya).

Men vi kan også se den svært sterke ungarske Son of Saul (2015), som handler om hvordan tilværelsen var for fangene i Auschwitz.

Fengslede iranske filmskapere

I forrige uke ble tre framtredende iranske filmskapere arrestert. Hendelsen har rystet en hel filmverden. Det dreier seg om viktige stemmer i det kulturpolitiske landskapet i Iran.

Mohammad Rasoulof var sist aktuell i Norge med Det finnes ingen djevel (2021). I min anmeldelse skrev jeg blant annet: «Selv om Det finnes ingen djevel er en iransk film på alle måter, hever den seg også over det nasjonale. Den makter å vise fram allmenmenneskelige dilemmaer på en måte som kan engasjere langt utover filmskaperens hjemland. Det er slikt som skaper varig kunst. Filmen har allerede sanket priser. Som de to hovedprisene Gullbjørnen på filmfestivalen i Berlin (2020), og Sølvspeilet på Film fra sør i Oslo (2020). «Det finnes ingen djevel» er en vesentlig film som bør få et norsk publikum».

Filmen kan strømmes blant annet Vega hjemmekino og 2Play

Jafar Panahi er den andre av filmskaperne. Hans siste film var 3 kvinner (2018), som dessverre ikke ble anmeldt i Khrono – men som hadde fortjent det. På Vega hjemmekino kan vi lese: «Behnaz Jafari er en av Irans mest populære skuespillere. En dag mottar hun en alarmerende melding på mobilen sin. Det er en liten filmsnutt der en jente truer med å ta sitt eget liv om hun ikke får følge sitt brennende ønske om å bli skuespiller. Hun ber om hjelp fra den kjente skuespilleren. Kanskje kan hun overtale familien hennes, slik at hun kan få følge sitt kall. Behnaz Jafari kontakter venn (og regissør) Jafar Panahi og sammen legger de ut på en reise for å finne den desperate jenta».

Arthaus skrev dette om filmen da den kom: «3 kvinner, 3 skuespillere, 3 generasjoner. Regissør Jafar Panahi lar seg ikke stoppe av verken arbeidsforbud eller husarrest og fortsetter med å smugle sine mesterlige filmer ut av Iran».

Og før der laget han den herlige Taxi (2015). På dette tidspunktet hadde myndighetene nektet Panahi å lage film. Taxi laget han ved å sette seg selv inn i rollen som taxi-sjåfør, og filme fra et lite kamera på dashbordet mens han kjørt rundt i Teheran og snakket med passasjerene sine. Filmen vant Gullbjørnen i ved filmfestivalen i Berlin i 2015

Begge Panahis filmer kan strømmes på blant annet Vega hjemmekino og Nettkino.

Den tredje arresterte regissøren er Mostafa Aleahmad, som har laget Poosteh (2009).

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play
Powered by Labrador CMS