Bolig. Det er vanskelig å se en koordinert strategi for å oppnå studentenes boligmål, og det er uheldig for både dagens og morgensdagens studenter, skriver Linn Skyum fra Velferdstinget i Oslo og Akershus.

Tips og innlegg

Khrono synes det er viktig med dine meninger

Kvalitet. Professorene Torbjørn Knutsen (NTNU) og Bernt Hagtvet (UiO) legger for mye av ansvaret for tingenes tilstand på studentene, mener fire NIFU-forskere.

Nikab. Lik rett til høyere utdanning, ytringsfrihet, institusjonell autonomi og akademisk frihet er og forblir grunnleggende læresetninger for organisasjonen som representerer over 230.000 norske studenter, skriver Kristian Sjøli, som vil lede prinsipprogramkomiteen i NSO.

Studenter. Det er lang tradisjon for å beskrive en negativ utvikling i studenters motivasjon, evne, deltagelse og karrieremuligheter. Det gjør det ikke til en god tradisjon, skriver rektor Steinar Kristoffersen ved Høgskolen i Molde.

Sofaprat. Tirsdag ble kandidatene til arbeidsutvalget i Norsk studentorganisasjon stilt til veggs om alt fra grasrot-mobilisering, til #metoo og revidering av Universitets- og høgskoleloven. Se utspørringen her.

Student. Eksamen som test bør bort, til fordel for vurdering som del av læringen. Pensum bør erstattes med kjernelitteratur, og studenter må skjønne de er studenter, ikke elever, skriver viserektor Oddrun Samdal.

Bolig. På Malta bor nesten 8 av 10 studenter hjemme. I Finland er bare 4 prosent av studentene hjemmeboende. I Norge er det 13 prosent av studentene som bor hjemme.

Elendighet. Er det forsket på spørsmålet om studentenes læringsutbytte svekkes, desto eldre professoren er, spør Dag Flater Hwang etter debatten om elendig kvalitet på studenter og universiteter.

Påske. Kjemiker og rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen kommer med en gjennomgang av skismøringens historie, og sine beste smøretips for påsketuren.

Studentvalg. NSO-lederkandidat Marte Øien er redd foretaksmodellen for høyere utdanning vil gjenåpne diskusjonen om skolepenger. Og hun tror automatisk begrunnelse på eksamen vil kunne styrke læringsprosessen.

Læring. Professor Arild Raaheim er mer bekymret over mange professorers tilsynelatende manglende innsikt og forståelse når det kommer til spørsmål om hvordan egen praksis påvirker studentenes læring, enn for tilstanden hos dagens studenter.

Studentvalg. NSO-lederkandidat Ida Austgulen vil ikke lenger la debatten om intern organisering gå utover politikken i organisasjonen. Og hun mener manglende tilbakemeldinger og vurderinger er en av hovedutfordringene i høyere utdanning.

Psykisk helse. Det er ikke snakk om at alle studenter trenger full oppfølging av psykologer. Mange trenger kanskje bare noe så enkelt som å føle tilhørighet til et eller annet, skriver HVL-student Karoline Skarstein.

Jobb. Nesten 7 av 10 norske studenter jobber ved siden av studiene. Det er mer enn i Danmark, Sverige og Finland. Benedicte Andersen jobber fordi studielånet ikke strekker til.

Framtid. Professorene Torbjørn L. Knutsen og Bernt Hagtvet kritiserer dagens studenter, men professor Tony Burner trekker fram at man ikke kan analysere dagens studenter med gårdagens kompetansebriller.

Nikab. Retten mot diskriminering på bakgrunn av kjønn og religion blir nå satt på prøve, skriver lederkandidat i Norsk studentorganisasjon, Ida Austgulen, om regjeringens forslag om å innføre nikabforbud.

Jusskrangel. Støynivået ved Det juridiske fakultet i Oslo har vært høyt etter at professor Høgberg åpnet en forelesning med en tordentale til studentene om det hun opplevde som hets av kvinnelige akademikere på Jodel. Tirsdag møtes alle til debatt.

Mistillit. Det er enkelt å si at man ønsker å behandle en sår sak på en redelig måte, men som Moderat Liste har vist er det mye vanskeligere å handle etter sine ord, skriver tidligere medlem av Moderat Liste UiT, Kristoffer Wilhelmsen.

Tips og innlegg

Khrono synes det er viktig med dine meninger

Tillit. Studentparlamentet ved UiT Norges arktiske universitet vedtok ikke den foreslåtte mistilliten mot parlamentsleder Ida-Elise Seppola Asplund mandag. — Dette er på ingen måte over for vår del, sier forslagsstiller.

Tromsø. Rektor Anne Husebekk presiserer sin inngripen i saken, samtidig som Moderat liste har presisert bruker av begrepet «trakassering». Mistillitssaken mot parlamentsleder Ida-Elise Seppola Asplund ved UiT skal avgjøres i kveld.

Utdanning. Studentleder Mats Beldo og OsloMet-rektor Curt Rice vil gjøre Norge til et foregangsland for gratis utdanning og mener gratis pensum kan være neste steg på veien. Forlag frykter for kvaliteten.

8.mars. Studentparlamentet ved UiO samlet seg bak parolen «Professorer skal gi hjernetrimming, ikke rumperimming» under årets 8.marstog i Oslo.

Student. Ingen er tjent med at studenter bruker studietiden på deltidsjobber for å få endene til å møtes når de egentlig skal bruke tiden på å bygge kompetanse Norge skal leve av i fremtiden, skriver leder i Akademikerne, Kari Sollien.

Skolepenger. Andelen studenter med utdannede foreldre vokser. — Er det rettferdig at de skal få gratis utdanning, spør Mats Kirkebirkeland i Civita, og foreslår en moderat studieavgift som kan finansiere tiltak på videregående.

Nybygg. Hvis regjeringen ønsker å vise handlekraft i egen periode er Elgesetergate 10 i Trondheim stedet å starte, skriver studenttingsleder, styreleder i samskipnaden og leder av Velferdstinget om nybygg på NTNU.

Engasjement. Redningen til NSO er ikke å bruke mer tid og ressurser på å delta i debatter som ikke handler om studentpolitikk. Slike prioriteringer vil putte studentenes interesseorganisasjon på tynn is, skriver parlamentsleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen.

#metoo. Rektor ved Rochester universitet i New York går av etter strid om håndtering av anklager om seksuell trakassering. 450 akademikere oppfordrer til boikott av universitetet og varslere går rettens vei etter at en granskingsrapport frikjenner ledelsen.

Ungarn. Bernt Høie snur og gir psykologstudenter med utdanning fra ELTE i Ungarn rett til et eget opplegg for å få autorisasjon som psykologer i Norge, — Dette var en riktig god nyhet, sier ANSA-leder Ole Kristian Bratset.

Studielån. 1 av 20 kunne ikke dokumentere at de virkelig hadde krav på stipend i bokontrollen til Lånekassen. Til sammen må de betale tilbake 36 millioner kroner.

Klagerett. Kunnskapsdepartementet tolkar lova feil: Kandidatar har allereie individuell klagerrett på gruppeeksamen, skriv studentombod Sindre Dueland.

Sykepleie. På VID vitenskapelige høgskolen stakk de mannlige sykepleiestudentene hodene sammen, og prøvde å finne en løsning på frafallet av mannlige studenter. Resultatet ble foreningen SykepleieGents

Studenter i OL. NTNU-student Johannes Høsflot Klæboe sikret det andre norske studentgullet under OL tirsdag. Hopperen Maren Lundby, Høgskolen Innlandet, tok det første norske gullet mandag

Foreninger. Studentforeninger løser ikke alle de psykiske helseutfordringene til studentene, men det kan forebygge i alle fall ensomhet, skriver tidligere studenttillitsvalgt, William Sæbø.

Tips og innlegg

Khrono synes det er viktig med dine meninger

Aldri OK. Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen lanserer kampanjen «Aldri OK», om grensen mellom hva som er greit og hva som ikke er det.

Studiebarometer 2017. Studentene ved Høgskulen i Volda er landets minst fornøyde studenter, viser årets studiebarometer. I andre enden finner man Politihøgskolen på pallen - for tredje år på rad.

Relevans. Utdanningenes relevans i arbeidslivet er jevnt over god. Men kan det likevel være at vi produserer for mange kandidater i enkelte fagområder og for få i andre, spør Sveinung Skule og Liv Anne Støren i NIFU.

NSO. Du vet det går dårlig når studentbevegelsen regner det som et «gjennomslag» å sikre lik rett til gratis utdanning, skriver Varg Lukas Folkman i Venstrealliansen i Bergen.

Jeløya. Innholdet i ny regjeringsplattform er gode nyheter for studentene også i den kommende fireårsperioden. Gode nyheter for studentene er gode nyheter for meg, skriver utdanningspolitisk talsperson for Høyre på Stortinget.

Studieteknikk. Ble det litt for mye skippertak før eksamen i forrige semester? Her er ekspertenes seks beste tips for å unngå samme fella igjen.

Mental helse. Når kaoset i hodet var så stort at jeg slet med både å sove og spise, så sa døra til meg: «Slapp av, så lenge du holder deg på denne siden av meg, så går alt bra», skriver HiOA-student Bjørn Harald Hegreberg Garborg.

Nytt år. Leiar for Studentorganisasjonen i Innlandet, Gaute Myhren Kornberg, ynskjer seg studentombod og ein gjennomgang av det norske karaktersystemet, for 2018.

Likestilling. Det holder det ikke å late som Norge anno 2017 er et utopisk samfunn hvor alle har like kort utdelt på hånden fra starten av – man trenger politikk for likestilling, skriver Venstrealliansens Peder Østring.