En time mer naturfag er den beste realfagsatsingen vi kan få Høyres skolepolitiske talsmann Jan Tore Sanner tar i Khrono til orde for en ny realfagsatsing i norsk skole. Vi bifaller initiativet, skriver Merethe Frøyland.
Forskerkomité vil kontrollere gravejournalistikk En statlig forskerkomité ønsker nå en mulighet til å kunne stanse medienes gravejournalistikk.
Akkrediteringskriteriene må sikre kvalitet og bidra til utvikling Men når det kommer til den faglige vurderingen av om kriteriene er oppfylt mener vi, i likhet med ekspertutvalget, at den bør gjøres uavhengig av politiske interesser., skriver Kristin Vinje i Nokut.
Å bruke båndsag for å tenke om kvalitet En oppfordring til å diskutere nettopp kvalitet i en vitenskapelig lærerutdanning, signert Jan Frode Haugseth.
Antitrans-aktivistene ønsker seg respekt fra norsk akademia. Det er det ingen grunn til å gi dem. Man må naturligvis ikke ha forsket på transfolk for å uttale seg om kjønnsidentitet i den offentlige debatten, men disse to har ingen rett til å påberope seg offer-status som forskere, skriver Per Koch.
Store utfordringer krever mer grunnleggende forskning Hvor radikal innovasjonen blir er i betydelig grad styrt av hvor fremragende vår relevante grunnleggende forskning er. Kvaliteten på denne forskningen vil også i betydelig grad påvirke kvaliteten på utdanningen, skriver ni dekaner og prodekaner.
Akademia kan ikke skygge unna «kjønnsidentitet» At den øverste faglige lederen for et universitet åpent ikke vil sette seg inn i feltet, men samtidig tillater seg å stemple oss som har gjort det for «usømelege», er uholdbart, skriver Kamilla Aslaksen.
Mangel på akademisk arbeidskraft — bør man regulere adgangen? Staten vil fungere med færre statsvitere, samfunnet vil gå rundt med færre sosiologer og økonomien er knapt avhengig av mange samfunnsøkonomer, skriver Karl Øyvind Jordell.
Utdanning blir luksusgode Når gratisprinsippet i høyere utdanning skrotes, er det et trist tilbakeskritt i arbeidet med å innfri utdanning som menneskerettighet, skriver Tom G. Griffiths og Hector Ulloa.
Lik tilgang til høyere utdanning? I hvilken grad speiler rekrutteringen av studenter til høyere utdanningsinstitusjoner mangfoldet i samfunnet vårt? Spørsmålet er påtrengende, ikke minst i den kulturelle smeltedigelen som Oslo-regionen er, skriver Oddgeir Osland.
Arbeidslivsrelevans: Studentene kan senke skuldrene Jeg vil anbefale studentene å stresse mindre med arbeidslivsrelevans, skriver Kristin Bech.
Studieavgift — en statusrapport fra feltet Vi forstår at det kan være behov for innstramminger i verdens kanskje rauseste ordninger for studenter, men vi tror ikke regjeringen har hatt mulighet til å sette seg inn i alle konsekvensene av forslaget, skriver Jacob Jessen og Marianne Skjulhaug.
Krisen bak krisen – Krigen setter forskning i nord i fare Russlands invasjon av Ukraina 24. februar 2022 sendte sjokkbølger gjennom en hel verden. Et allerede anstrengt forhold mellom Russland og Vesten har nå gått over til en isfront, skriver Lise Øvreås, Eystein Jansen og Ole Øvretveit.
Si nei til akademisk husarbeid For å få flere kvinnelige professorer må vi enten slutte med akademisk husarbeid eller få uttelling for det over timeregnskapet vårt for undervisning.
«Det hjelper ikke på situasjonen at mange skoler bytter ut bøkene» Det klages for tiden over dårlige leseferdigheter blant unge helt opp i universitetssystemet, men det finnes ingen enkel løsning. Problemet er kulturelt.
Når nedskalering kalles kvalitetsutvikling Nå ser det ut til at avganger i faglige stillinger er det som skal løse økonomisk utfordringer, skriver professor i arkeologi Gørill Nilsen ved UiT Norges arktiske universitet.
Langer ut mot rikssynserne i Oslo Man bidrar i offentligheten gjennom de stemmer man velger å fremme; man får sin virkelighetsoppfatning formet av de perspektiver man evner å ta inn, skriver instituttleder Tor Eldevik.
DFØ tar kritikken på alvor Det er synd å høre om de negative erfaringene som trekkes fram, skriver DFØ-direktør Hilde Singsaas som svar på kritikken mot DFØs økonomisystem.
Når ytringsrommet kollapsar Ordskiftet rundt kjønn og identitet har gått av skaftet, meiner rektor Klaus Mohn. Han vegrar seg for å delta. Her svarar han Anne Kalvig og Kamilla Aslaksen.
«Kan det tenkes at hun er uvitende om at DFØ er blitt et skjellsord?» Om «en offentlig skandale», «det mest byråkratiserende ineffektiviserende system jeg har vært ute for» — og direktørens lange nese.
«Arbeidslivsrelevans» som kriterium kan true fagligheten Arbeids- og næringsliv har en relativt kort tidshorisont, mens institusjonenes utdanningsprogrammer skal utvikle kompetanse som skal være nytte i 40 år, skriver Arve Hjelseth.
Akademia sett innenfra – hvorfor prioriterer vi ikke deltakelse i offentligheten? Vi har mange flinke formidlere i Norge. Men det er verken institusjonene eller ledernes fortjeneste, skriver Espen Gamlund.
Skal vi tillate at en farlig lystløgner blir med på å skape virkeligheten? Ingen kan spå konsekvensene av kunstig intelligens, men vi bør unngå at erfaringene med sosiale medier gjentas, skriver bibliotekar og forsker ved Nord universitet, Leticia Antunes Nogueira.
Når grunnlagsdata er feil, blir konklusjonen feil Det er avgjørende viktig å styrke og hegne om grunnforskningens rolle for samfunnet, for kunnskapsutviklingen og for et innovativt og bærekraftig næringsliv, skriver rektor og viserektor ved Universitetet i Bergen.
Etablering av universiteter er også politikk Forslaget om å flytte beslutningsmyndigheten om institusjonsakkreditering fra regjeringen til Nokut, er uklokt, mener Christen Krogh og Ina Tandberg.
Forskningssystemene i Danmark, Norge og Sverige — en sammenlikning Forskningssystemet i Norge er under vurdering. Vi mener det er klokt også å se utover landets grenser og vi bidrar her med en liten overordna sammenlikning med forskningssystemet i Sverige og Danmark; sterke industrinasjoner og sterke forskningsnasjoner, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka.
8. mars: Kvinnelige akademikere og identitetskritisk kjønnsforskning Vi inviterer Knut Olav Åmås og Klaus Mohn til å bidra med sine innspill til hvordan vi kan sørge for en faglig forankret forskningsdebatt der kvinner og menn deltar uten ytringsfrykt, skriver Anne Kalvig og Kamilla Aslaksen.
Det kan ikke søkes forskingsmidler til kjernekraft: – Et sjansespill med Norges energifremtid? Forutinntatthet har ingen plass i målet om god forskning. Politikere må ønske alle løsninger velkomne, skriver de 17 forfatterne bak dette innlegget.
Det trengst eit oppgjer med trakassering 8.mars er ein god dag for statsråd Ola Borten Moe å ta ansvar og eit oppgjer med seksuell trakassering, skriv redaktør Tove Lie.
Når åpenhet truer forskningens integritet Forskningsetikken handler ikke bare om å beskytte enkeltpersoner fra mulig skade av å delta i forskning, men også om å beskytte forskningen fra press fra politiske og økonomiske interesser, og slik sikre uavhengighet, kvalitet og tillit.
Et løft for NTNU og Norge Et flertall i NTNUs styre har vedtatt at NTNU skal gå videre med campussamlingsprosjektet i Trondheim. Samlingen blir et stort løft for NTNU, og for hele Norge, skriver Anne Borg i denne ytringen.
Jonas, vi må snakke om at to av dine ministre var på den hytteturen Da Ola Borten Moe ble utnevnt til øverste sjef for mitt fagfelt, kjente jeg det som et slag i magen, skriver instituttleder ved Universitetet i Bergen, Guri Rørtveit.
Må alle samfunnsvitere bo i Oslo? Samfunnsviterne ser gjerne at man har en debatt om det å dele opp i akademiske og yrkesrettede studieløp slik man nå diskuterer i Danmark.
Norsk fagspråk må telle på CV-en Det er på tide at språkarbeid gir uttelling for ansatte på universitetet. En ny veileder viser hvordan godt språkarbeid kan premieres.
Norge trenger flere med bachelor- og mastergrad Det er en udekket etterspørsel etter arbeidstakere med høyere utdanning både i privat og offentlig sektor. Framover er gapet forventet å øke, skriver leder av Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker.
Unyansert sutring fra instituttsektoren Det er liten tvil om at universitets- og høgskolesektorens produksjon av høyt utdannede kandidater er vesentlig viktigere for innovasjon enn instituttsektorens bidrag, skriver Knut H. Sørensen.
Campus for en bedre verden? Mye i campussaken i Trondheim har gjort meg frustrert, skuffa og resignert. Men kun én ting gjør meg direkte skamfull: miljøinnholdet.
Nei Hjelseth, mer arbeidsrelevans nå! Hovedutfordringen til dagens utdanningsinstitusjoner er at de ikke greier å kommunisere hvordan pensum skal brukes på virkelige problemer, skriver Sondre Nikolai Harr.
Campus-prosjektet: Optimist i trøbbel Selv en optimist som meg må innse at NTNU blir et dårligere universitet med en samlet campus, skriver Oscar Amundsen.
Litt flere som skal bli lærer for de minste barna fullfører på normert tid Jeg tror ikke kan regne med at fullføringsprosenten vil nå 70 prosent for femårig lærerutdanning, skriver professor emeritus Karl Øyvind Jordell.
Post pandemi-studentene tror faktisk at de duger. Og de er opptatt av mer enn bare karakterer Vår undersøkelse viser at manglende eksamenserfaring har liten innvirkning på studenters «mestringstro», skriver fem forskere ved Høgskolen i Innlandet.
Statsråden bør lytte til sektoren Regjeringen underdriver betydningen av endringene de foreslår for Forskningsrådet, skriver stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H).
Hva ønsker Studentparlamentet ved UiT å oppnå? Etter vår mening er det usolidarisk å skulle melde seg ut av NSO, men fortsatt høste fruktene av NSOs arbeid, skriver studentlederne ved BI, USN og UiA.
Sett fart på tillitsreformen, Borten Moe Regjeringens varslede tillitsreform i kunnskapssektoren ligger og ulmer. Kan du gi den en gnist, Ola Borten Moe, spør Guro Lind i Forskerforbundet.
Grunnleggende forskning er ikke vinneren Rapporten fra Forskningsrådet om Norsk pengebruk på FoU de siste ti årene, referert til i Khrono mandag, gir et uriktig bilde av utviklingen av balansen mellom grunnleggende og anvendt forskning, skriver UiO-rektor Svein Stølen og prorektor Åse Gornitzka.
Vårt sinne og frustrasjon retter seg mot manglende global solidaritet Hva om ministrene for finans, helse og utdanning setter seg ned og spør om Norge, akkurat nå, er i posisjon til å hjelpe internasjonale studenter samtidig som vi kan løse både en lokal og en global helsekrise, spør to dekaner ved VID vitenskapelige høgskole.
Vi skal ikke være enig i alt, men vi har ansvar for å lytte Vi kan ikke velge bort historien. Men vi må våge å gå den i møte, og aller helst med de unge og kritiske stemmene ved vår side.
Klok digitalisering Har vi tenkt i gjennom kva som er klok bruk av digitale verktøy, og har digitaliseringa no gått for langt? Spørsmålet stiller Joar Sande ved Høgskulen på Vestlandet.
Vi trenger bærekraftige synergier i høyere utdanning Den økonomiske situasjonen i høyere utdanning er mer krevende enn på lenge. Vi må bruke denne anledningen til å utvikle en samlet modell som sikrer både økonomisk og faglig kvalitet. Dette gjelder særlig for fagområdene som er små og har trange kår fra før, skriver Oded Ben-Horin.
Må vi ha baller i filosofi? Det går et spøkelse gjennom Filosofi-Norge. Vi har hjemsøktes før: med jevne mellomrom dukker gjengangeren opp – diskusjonen om kjønn og mangfold, der anklager om mannsdominans, både i pensum og i andelen studenter og ansatte, reises. Hva er det med filosofi, spør man, som gjør det ubøyelig mannstungt i et akademia preget av en kvinnebølge? Må en ha baller for å bli filosof?, spør Heine Holmen.
Forskningsrådet skal støtte forskere tidlig i karrieren Nå skal Fripro-endringene diskuteres på nytt i Forskningsrådets styre, skriver Mari Sundli Tveit.
Mindre arbeidslivsrelevans nå! Så lenge de aller fleste kandidatene får relevant jobb, er økt vektlegging av arbeidslivsrelevans et potensielt destruktivt svar på et problem som ikke eksisterer, skriver Arve Hjelseth.
Vrangvilje hindrer flyskole på Kjevik Planene for en luftfartshøyskole i Kristiansand har ligget klar lenge. Men Nokut har vært en propp i systemet for å få etablert en etterspurt utdanning, skriver prosjektansvarlig Ola Rustenberg.
Nokuts akkrediteringsprosesser bidrar til å sikre kvalitet Men også tilsynsdirektør Nina Waaler mener akkrediteringsprosessen i Nokut tar lang tid.
Det spiller ingen rolle hva filosofi er, vi trenger flere kvinner uansett Ved å teoretisere spørsmål om hva filosofi er eller var mister vi fokus på det viktige i debatten; nemlig hvilke synspunkter det er verdt å ta i betraktning, skriver filosofistudent Marcus Holst-Pedersen.
Er det ikke lenger plass til heltidsstudenten i Støres Norge? 1 av 4 studenter må dra kredittkortet. 70% sier de må ha jobb ved siden av studier for å få det til å gå rundt. 8 av 10 studenter må jobbe ved siden av studiet. Hvor er denne «studentseieren» regjeringen skrøt av i november? spør Høyres studenter.
Forskningsrådet stenger døra for unge forskere Endringene er ekstremt uheldige, skriver Ingvild Reymert, Simen Ådnøy Ellingsen og Nils H. Korsvoll i Akademiet for yngre forskere.
Make the disputas great again! Institusjonene bør ta veloverveide valg når det gjelder hvordan disputasene skal avvikles, skriver Tony Burner.
Romsk slaveri – tid for ny historieskrivning Hvorfor er ikke historien bedre kjent? spør artikkelforfatterne.
Akademias kontroll med vitenskapelig publisering - slik kan det gjøres En ny utvikling kan bidra til å føre kontrollen med vitenskapelig publisering tilbake til akademia, skriver Leif Longva og Bård Smedsrød i denne kronikken.
Ettårsdagen for Russlands angrep på Ukraina: om viktigheten av fortsatt støtte Utdanning og forskning står sentralt for videre oppbygging av Ukraina etter krigen, skriver ukrainske Liliia Oprysk.
Kjønnsdebatten belyser spørsmålet om hva filosofi er Vi har allerede kvotert inn kvinnelige tenkere i filosofiens kanon, selv om disse tenkerne ikke ønsket det selv, skriver Daniel Sogge.
Den svenske historieforskeren: En siste replikk i debatten Det er utfordrende å drive historieforskning i utsatte grupper når kildene er kommer fra samfunnseliten, skriver Jonny Hjelm.
UiO satser i Sør, i Innlandet og på Kjeller Universitetet i Oslo ønsker å bidra til desentraliserte undervisningstilbud og vi håper Regjeringen ønsker våre tre initiativ velkommen. Vi ønsker å bygge tilbud innen fremtidsteknologier på Kjeller, og i medisin og psykologi ved UiO Campus Sør og Innlandet. Vi legger inn betydelige ressurser selv for å komme raskt igang, skriver rektor Svein Stølen.
Postdoktorene fortjener bedre betingelser Postdoktorene fortjener bedre betingelser, skriver Guro Lind og Nils Hallvard Korsvoll.
En nedrig kritikk av samisk forskning Jonny Hjelm er taktløs i sine påstander om systematisk sammenblanding av samisk forskning og politisk aktivisme i nyere tid, skriver Jens-Ivar Nergård.
Øyvind Aas misforstår konkurranseloven Når en skyver rettslig regulering foran seg på ukvalifisert vis, blir det direkte farlig, skriver Erling Hjelmeng og Eirik Østerud.
Ulovlig prissamarbeid i offentlig høyere utdanning? Toppene innen høyere utdanning bør ta en titt på Konkurranseloven, skriver Øyvind Aas.
Vi må ikke begrense antall gode idéer Færre søknader er ingen løsning i seg selv, skriver Friedrike Hoffmann.
Å avvikle det internasjonale sommerkurset er riv, ruskende galt Ledelsen ved Universitetet i Bergen skroter det internasjonale sommerkurset i norsk språk og kultur. Hvordan kan ledelsen ved UiB finne på noe så riv ruskende galt? spør Torstein Stiegler Seim.
Stengingen av Universitetsmuseet var helt nødvendig Vi har et samfunnsansvar i å tilgjengeliggjøre vår kulturhistorie for alle, et ansvar som selvfølgelig ikke stopper selv om det kulturhistoriske bygget er stengt, og som vi tar på største alvor, skriver Kari Loe Hjelle og Nils Anfinset.
Nyare forsking syner... Forskremde norsklærarar i heile Noreg står fram og gjev framtidsfrykta eit andlet. Med ChatGPT skal landet øydeleggjast, skriv Per Eilif Thorvaldsen.
Veksesmerter. Om lesekriser og andre kriser i akademia Lesekrisa er berre eit symptom på ei djupare og langvarig krise i høgare utdanning, som ikkje rammar alle institusjonar og fag likt.
Vi må ikke nå rive ned det vi møysommelig har bygget opp Forskningsrådet må bidra til å sikre den vitenskapelige grunnmuren for radikal innovasjon, skriver Helmer Fjellvåg.
Hensikten med SFI er ikke å levere innovasjon på døra En del bedrifter sitter og venter på innovasjon uten at de selv bidrar, skriver professor Magne Langseth, som mener at forventningene til SFI-ene må justeres slik at de stemmer over ens med intensjonen bak sentrene.
Hvorfor er det ikke kvinner på pensum i filosofihistorie? Å lese vestlig filosofihistorie, uten en eneste kvinne på pensum, er kanskje en naturlig fullbyrdelse av en trist del av filosofihistorien, skriver Line Horgen Thorstad.
Hva Helseplattformen lærer oss om digitalisering Hvordan kan vi utvikle teknologiske løsninger som fungerer både for dem som skal rapportere og dem som skal analysere og bruke rapportene. Andreas Ulfsten skriver om hvorfor det gikk galt med Helseplattformen.
Hastverk, flosklar og manglande legitimitet Utan at verdiar som «inkludere» blir følgt opp i praktisk handling blir dei gjerne mest eigna for festtalar, skriv førstelektor Leif Longvanes.
Bedre helsetjeneste vil koste for universitetene Helsepersonellkommisjonen og dagens politiske føringer legger opp til at utdanning flyttes fra den enkelte, som før dro til universitetene for å ta utdanning, til universitetene, som det nå forventes at «kommer» til den enkelte.
Svak demokratiforståelse i Nokut Hvor lokalkunnskapen og den demokratiske legitimiteten til å ta viktige beslutninger for en region ligger, er på et noe annet sted enn det virker som Vinje gjør, skriver Ronny Kjelsberg.
Det grønne skiftet må ikke få fortsette å skape et grønt utenforskap Fører det grønne skiftet til en bærekraftig verden for alle eller undergraver det mulighetene for at folk får leve verdige liv? skriver artikkelforfatterne.
Feil medisin til feil pasient? Gode vitnemål fra videregående skole åpner likevel ikke dørene for flere studenter til sykepleie, skriver Linda Okstad og Grete Mehus.
Opptaksutvalgets faktagrunnlag er mangelfullt Et feilaktig bilde som tegnes av privatister er at de generelt sett bruker årevis på å ta de samme fagene igjen og igjen for å spikke på vitnemålet, skriver Marit Aamold Trysnes.
Adaptive læringsverktøy og kunstig intelligens i skolen – noen tendenser Hva skjer når adaptiv læringsteknologi blir vevd inn som en del av de mange læremidlene, digitale plattformene og metodene læreren bruker, spør Rune Johan Krumsvik.
Målet for tilslagsprosenten er for høyt FRIPRO har hatt helt nede i 5 prosent tilslag, men de utgjør også bare 10 prosent av Forskningsrådets portefølje. Hvor generaliserbar er en tilslagsprosent basert på den laveste prosenten, spør Tor Eldevik.
Debatten om samer: Jag noterar att jag inkompetensförklaras på ett tämligen grovt sett Den diskussion som nu uppstått bekräftar det jag och många andra starkt upplever när det gäller forskningen om samer; att vissa saker inte får sägas eller skrivas, skriver professor Jonny Hjelm.
Det er ikke uten grunn at ME-pasienter vil vite mer om forskningen Hvorfor ser ikke Khrono nærmere på prosjektet heller enn å rette et negativt søkelys mot oss pasienter?
Vi må være nøyaktige i ordskiftet om kansellering eller utestenging Det oppstår problem for tradisjonen med frie ytringer dersom retten til fri ytring trumfer kravet om faglighet og vitenskapelig kvalitet, skriver professor emeritus Jens-Ivar Nergård.
Har vi rett til innsyn i forskning? Å bruke innsynsreglene i Offentleglova på pågående forskningsvirksomhet ved universiteter og høyskoler, vil føre til helt uakseptable skadevirkninger og komplikasjoner for forskningen, mener Jan Fridthjof Bernt.
Norsk forskning og politikk i Antarktis. Behov for en tenkepause. Er norsk polarforskning tjent med at det brukes opp til 3 milliarder på en helårs forskningsstasjon i Antarktis? spør Einar-Arne Drivenes og Robert Marc Friedman.
Mangel på og import av akademikere Karl Øyvind Jordell gjør opp status for søkertallene til høyere utdanning.
Lihkku beivviin! Dette er en festdag. Det gjør meg så godt å se - og si - at den 6. februar er en festdag, skriver han. Her er rektor Dag Rune Olsens festtale.
Det er en virksom og innskrenkende ytringskultur ved UiT Norges arktiske universitet Jo, det er alvorlig når en instituttleder ved UiT forsøker seg på kansellering av en meningsmotstander, skriver Kjell Arne Røvik.
Når kritikk blir forstått som «kansellering» er den faglige samtalen avlyst Hvorfor spinner Khrono en sak om scenenekt av en faglig uenighet? spør Kristin Gregers Eriksen og Stina Helena Bang Svendsen.
Realfagskrisen kan stoppe det grønne skiftet Mens næringslivet og skolene våre nærmest roper etter flere realister og teknologer, når rekrutteringen et kritisk nivå, og stadig færre velger utdanning som gjør at de blir realfagslærere, skriver kronikkforfatterne.
(Norsk)Alarmen går? Skal en tro Khrono, så står det dårlig til med morsmålet i høyere utdanning. Det er laber interesse for å studere det, og laber interesse for å forske i det, skriver Agnete Nesse.
Hvor vid blir universitetsporten, egentlig? Akkrediteringsutvalgets forslag kan få utilsiktede konsekvenser, mener rektor Bård Mæland ved VID.
Universitetene bør ta en ledende rolle i sikkerhet Har vi god nok kunnskap og en kompetent nok ledelse som kan ta de mange vanskelige valgene? spør Odd Jarl Borch.
Den faglige vurderingen skal alltid være avgjørende Kvaliteten skal være det avgjørende når det skal etableres utdanningsinstitusjoner.
Da ønsket om scenenekt kom til Sápmi Kritikken av Jonny Hjelm er vag, upresis og mangler belegg, og den rettes ikke mot hans faglige innvendinger, skriver Helge Chr. Pedersen.
Å være «desentral» er svært viktig for oss, men det koster Regjeringen ønsker flere desentraliserte utdanningstilbud og må derfor kompensere bedre for de ekstrakostnadene som følger med, skriver fire rektorer.
Kanskje Nokut berre er i trassalderen Det er meir enn trist at ein Nokut-direktør, som har både ei myndigheitsrolle, ei kunnskapsrolle og ei pådrivarrolle, brukar posisjonen sin til ei så einsidig nedrakking av Nesna.
Språk og merittering Kunnskapsdepartementet vil sette i gang et arbeid med å utarbeide en handlingsplan for norsk fagspråk. Det vil vi i UHR være med på, skriver Sunniva Whittaker.
Norsk-fransk utdanningssamarbeid rammes kraftig i nytt statsbudsjett Har Norge virkelig råd til ikke å investere i denne uvurderlige språk- og kulturkompetansen for framtida? spør kronikkforfatterne.
Robotfusk - nye og gamle problemer ChatGPT er åpent tilgjengelig, pratsom og kanskje litt skremmende – slik ny teknologi gjerne er. Men både problemene robotene skaper i utdanningssystemet og løsningene er mer velkjente enn vi tror.
Hva skal vi med et «norsk» universitet dersom alt skal foregå på engelsk? Det er viktig å minne om to problemer ved å droppe språkkravene for fast ansatte i vitenskapelige stillinger, skriver Knut Heidar.
Den khronovridde journalistikken I løpet av de første ti årene har Khrono utviklet en khronovridd journalistikk som i korthet går ut på at enhver nyhetssak skal minne leserne om tidligere nyhetssaker, skriver førsteamanuensis Erling Sivertsen.
Hvorfor er SFI-innovasjon så vanskelig? I teorien er SFIer en fantastisk idé. I praksis ser vi at dette er mer krevende enn man ved første øyekast skulle tro, skriver Eivind Throndsen i Schibsted.
Medieorganisasjonene ber om at aktiviteten i Medienorge videreføres Kunnskapsbasen «Medienorge» bør ikke flyttes fra et uavhengig kunnskapsmiljø til Medietilsynet, mener medieorganisasjonene.
Språkkrav forplikter også universitetet Hensikten med presisering av norskkravet er å sikre god integrering og å legge til rette for at også internasjonalt ansatte på sikt skal kunne ta del i alle de oppgavene som ligger til vitenskapelige stillinger, skriver dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo.
Hva kan vi gjøre med studentenes lesing og skriving? Den «bekymrede professoren» Espen Ytreberg tror at høyere utdanning står overfor en stor utfordring.
Et forsvar for kvalitetsvurderinger og fagfellevurderinger Det er forunderlig at lederen av en av Norges fremste utdanningsinstitusjoner ikke er mer opptatt av den rollen de vitenskapelige tidsskriftene spiller med hensyn til å bidra til og sikre kvalitet.
Fra råd til direktorat? KD har ikke fanget opp de reelle behov for endring i norsk forskning og at det har ledet til svært uheldige forslag til omstrukturering av NFR, skriver Matthias Kaiser.
Etterlyser mer nøkternhet i campusdebatten Vi bør være sikre på at en statlig investering på rundt seks milliarder faktisk vil bidra til bedre utdanning, forskning, formidling og innovasjon, skriver tre NTNU-ansatte.
Nokut og Nesna Kristin Vinje skriver at det ikke skal ligge et universitet på Nesna bare fordi Senterpartiet vil det. Hvorfor ikke? spør Raymond Lillevik.
Prosesser for akkreditering av juss og psykologi er sløsing og gammeldags Det er på høy tid at også prosessen med akkreditering av nye utdanninger evalueres og endres.
Vi trenger en mer forpliktende langtidsplan! Forskning og høyere utdanning er investeringer som danner grunnlag for bærekraftig samfunnsutvikling og det vi skal leve av framover. Da trenger vi en Langtidsplan for forskning og høyere utdanning som forplikter, skriver Anne Borg.
Universitetenes essensielle rolle i en bærekraftig fremtid Hvilken rolle kan og bør universitetene spille for å gjennomføre de gjennomgripende samfunnsendringene Norge og verden må gjennom for å oppnå en bærekraftig framtid? spør tre viserektorer.
Fremdeles bekymret for barnehagelærerutdanningen År etter år får vi høre at kuttene er midlertidige. Det har vi fått høre også i år, skriver Solveig Østrem og Anne Greve.
Forskningsrådets fagpolitiske rolle må ikke svekkes Et mindre, og mer administrativt sammensatt styre, vil svekke den faglig-strategiske kompetansen, skriver rektorene ved UiO, UiB og NTNU.
Blind klagesensur går på bekostning av studenters rettssikkerhet Mangel på reell klageadgang er mangel på rettssikkerhet, skriver Kaia Bergeland Kjos i Høyres Studenter.
Analfabetisme, løgn og bluferdighet – ChatGPT i møte med litteratur Hvordan reagerer ChatGPT når den møter samfunnssatire og de store klassikerne?
Strenge språkkrav vil svekke UiO De nye språkkravene ved UiOs SV fakultet vil svekke forsknings- og undervisningskvalitet. De vil også vanskeliggjøre hverdagen til nyansatte kolleger og hindre rekruttering av de beste hodene fremover, skriver fire professorer.
Er nasjonal deleksamen i matematikk svaret? Nasjonalgitt deleksamen i matematikk kan være en av flere måter å kvalitetssikre at de lærerne vi uteksaminere kan faget slik at vi vet at våre barn har kompetente lærere i skolen, skriver Kristin Ran Choi Hinna.
Ta tilbake eierskapet til tidsskriftene Forfatterbetaling har ikke redusert kostnadene for forskningsinstitusjonene, men tvert imot økt fortjenesten for de internasjonale forlagsgigantene som blir stadig mer maktfulle, skriver Lars Egeland, tidligere direktør ved Universitetetsbiblioteket.
Å selge skinnet før bjørnen er evaluert Store deler av norsk forskning evalueres fram mot 2024. Ola Borten Moe er i gang med «ekstrem oppussing» nå. Dette er ikke hensiktsmessig.
Ekstrem oppussing av finansieringen? Enhver oppussing, også den ekstreme, blir mer vellykket hvis den foregår som en dugnad, skriver Lise Selnes i Arbeiderpartiet.
Helge Høivik har ikke forstått opphavsrett Dosent Helge Høivik skriver hvorfor han vil bruke CC BY 4.0 lisensen. Ingen hindrer ham i å bruke den. Problemet er de som vil tvinge oss andre til å bruke denne lisensen, skriver Olav Torvund.
Langtidsplanen: hvor ble det av kvaliteten? [...] det er problematisk at regjeringen i langtidsplanen sender et signal om at det er viktigere med fleksible og desentraliserte studietilbud, enn at tilbudet er av skikkelig god kvalitet, skriver Maika Godal Dam og Ina Maria Finnerud i NSO.
Ny prorektor skal også jobbe for studentene Opprettelsen av den nye prorektorstillingen er for å styrke OsloMets oppfyllelse av denne tredje lovpålagte oppgaven, skriver Christen Krogh, rektor ved OsloMet.
Hvorfor jeg vil bruke lisensen CC BY-NC-SA 4.0 Der det er god fortjeneste, oppstår det konsentrasjon og monopoler. Forskningspublisering er et område med Elsevier som tydelig eksempel, skriver dosent Helge Høivik ved OsloMet.
CC BY 4.0 løser flere problemer enn det skaper Noen forskere er redde for åpenheten. De finner det hårreisende at andre skal kunne bygge videre på det de selv har skrevet. Her er det vi må forbi jussen og over i forskningsetikken, skriver Per Pippin Aspaas.
Nyeste artikler
Blodig alvor i sterk film om kvinner
Grunnforskning: Bjelken i universitetets øye
Ny ChatGPT-versjon består flere eksamener og kan veilede studenter
Kommunane vil ha desentral lærarutdanning. Men høgskulen seier nei
Mener «presumptivt kognitivt velfungerende» studenter plagierte med overlegg
Mest lest
Paul (80) saksøker BI: — Vil ha svar før jeg skal i graven
Akademia kan ikke skygge unna «kjønnsidentitet»
Vil takke nei til foredrag hvis DFØ er involvert
Høgskole fortviler: Eks-stipendiat fortsetter å publisere i deres navn
Allrounder og draumelærar? Han kan undervisa i fire fag