Norsk stiftelse evakuerte en av sine Harvard-studenter i natt. Landet i Oslo fredag 23. mai 2025 - 15:38
Debatt ● Tatjana Kielland Samoilow, Ingvild Hagen Kjørholt og Per Esben Svelstad Skap et demokratihus på Universitetsbiblioteket ved NTNU
Debatt ● Silje Haus-Reve og Joachim Gümüs Kallevig ECIU-saken ved UiS: Sammen i uenighetsfellesskapet
Debatt ● Sønsthagen, Fimreite, Glosvik og Pedersen Barnehagelærarutdanninga — eit tapande fotballag?
Debatt ● Jonatan Fuglevaag, Asako Myrland og Hoger Karadaki Studenters reelle medvirkning er faktisk mulig
Debatt ● Maja Henriette Jensvoll og Anita Holm Cirotzki Bare barnehagelærerutdanning er barnehagelærerutdanning. Svar til Anette Hegna Gundersen
Debatt ● Sondre Matthias Klungland Vi er studentene deres. Ta oss med i diskusjonene Det er nemlig diskusjonene som utgjør universitetsdemokratiet.
Helsedata må tas i bruk — så fort og trygt som mulig Saksbehandlingstiden for utlevering av data til forskning tar for lang tid. Dette tar vi på alvor i FHI. Saksbehandlingstiden har imidlertid gått betydelig ned, og vi jobber knallhardt med å få den enda lenger ned. Da trenger vi godt samarbeid med forskere for å få søknader som vi raskt kan ekspedere.
Vi må ikke stenge døren for kortere mastergrader Universiteter og høgskoler over hele verden kjemper om de samme kloke hodene. Da er det viktig at norske utdanningsinstitusjoner har mulighet til å konkurrere på samme vilkår og tilby utdanningsprogrammer som gjenspeiler det internasjonale markedet.
Kunstnerisk forskning for en kompleks verden Vi er bekymret for at det økende fokuset på såkalt ‘nytteforskning’ vil gå på bekostning av grunnforskning og den frie kunstneriske undersøkelsen.
Kunst og «vitenskapelige høgskoler». Svar til KhiOs rektor Kunstnerisk utviklingsarbeid må få være noe annet enn forskning — ikke fordi det er mindre, men fordi det er noe annet, skriver Sigrid Skutvik i et svar til KhiO-rektor Marianne Skjulhaug.
KI: Hva er det studentene ønsker klarhet om? Studentene etterspør klarhet rundt bruk av kunstig intelligens. Men for å kunne bidra til en konstruktiv samtale om KI i høyere utdanning, må jeg vite hva det faktisk er de etterspør, skriver professor Erik Børve Rasmussen.
Støtteopprop for Emma Lengle: Den solidariske stemmen vi trenger i UiOs universitetsstyre Vi mener at Universitetet i Oslo bør etterstrebe å være i forkant av arbeidet for et mer etisk og rettferdig samfunn, både her hjemme og internasjonalt, skriver 19 midlertidig ansatte, og fremmer en kandidat de mener må få en plass i universitetsstyret.
Universiteter og høgskoler tvinger alle skolene i landet til å holde på et dysfunksjonelt karaktersystem 18. juni er det høringsfrist for ny opptaksordning. Jeg håper mange høringssvar vil signalisere at grunnskole og videregående skole bør få lov å utvikle og prøve ut alternativer til karakterenes tvangstrøye.
ECIU University og UiS: Sviktende tallgrunnlag og tillit i styringskulturen Tanu Biswas tok initiativ til oppropet mot å avslutte Universitetet i Stavanger sitt medlemskap i ECIU University. Hun er svært kritisk til det hun karakteriserer som en skjev framstilling fra ledere ved universitetet.
Ministerens svar om scenekunst viser alvorlige kunnskapshull Mener Arbeiderpartiet at det private skal ta over ansvaret for kunstutdanning i Norge?
Melding til UHR: Ta oss med! Slipp oss inn! I krevende tider med store omstillinger er det viktig at de ansattes representanter er involvert. Det gir bedre resultater.
La oss gjenopplive universitetsdemokratiet ved UiO – sammen! Nå starter valget til universitetsstyret ved UiO. Vi står overfor viktige veivalg, og har sårt behov for klarsynt og modig ledelse, skriver en av kandidatene.
UiS fortsetter å satse internasjonalt I en tid der UiS må prioritere hardt, er det avgjørende at vi tør stille spørsmål om det vi gjør i dag er riktig vei å gå fremover. Da er det viktig at debatten om ECIU har riktig faktagrunnlag.
The ECIU University alliance is an emerald UiS forgot Klaus Mohn should slow down and open up, in order to give us a chance to share actively about the different success stories that students and staff have after participating in ECIU.
Forskningsrådets likebehandlingsbløff I festtaler fremhever Forskningsrådet at de har virkemidler som er sektornøytrale, basert på kvalitet og som likebehandler ulike forskningsorganisasjoner. Nå er det satt av 100 millioner til internasjonal rekruttering (les fra USA). Som vanlig har Forskningsrådet lukket ordningen.
KI: Illusjonen om den «enkle vennen» Kunstig intelligens er forførende enkel. Men denne lettheten fører til ukritisk avhengighet. Vi blir stadig flinkere til å overse baksiden: potensialet for feil, skjevheter og utilsiktede konsekvenser.
Fagarbeiderne i barnehagen er en glemt ressurs Kanskje vil flere søke seg til barnehagelærerutdanningen hvis de ser at de vil møte kollegaer med verdifull praktisk erfaring og høy faglig trygghet som kan støtte, supplere og inspirere?
Kva skjer med nynorsken i den nye rammeplanen for lærarutdanningane? I lærarutdanningane ventar vi no på ein ny, felles rammeplan. Mellom oss som har ei ibuande haldning om at alle språk er verdifulle, går diskusjonen: Kva vil skje med kravet om å meistre både nynorsk og bokmål?
Norske universitetsledere bør støtte sine jødiske kolleger i USA Flere jødiske universitetsledere i USA tar tydelig stilling mot Trump-administrasjonens misbruk av antisemittismeanklager for politiske formål. Tør norske universitetsledere å stå sammen med dem?
Historisk vedtak om fagfolk for en ny tid Dagens stortingsvedtak om Fagskolemeldingen er et historisk øyeblikk. Vi går mot et mer rettferdig, moderne og inkluderende utdanningssystem der yrkesfaglig kompetanse blir verdsatt på lik linje med akademisk kompetanse.
Vurdering av forskere i akademia Det holder ikke å telle publikasjoner når man skal vurdere forskere på kvalitet. Heldigvis foregår det mye arbeid med å utvikle bedre prinsipper og metoder, og Norge ligger langt fremme i dette arbeidet.
UHRs dosentveiledning lager et kunstig skille De kunstige og uklare skillene mellom forskning og faglig utviklingsarbeid i den nye UHR-veiledningen for dosentløpet står i motsetning til intensjonene i styringsdokumentene. Veiledningen bidrar heller til å skape et kunstig skille.
UiS lukker døren til Europa for å gå i økonomisk balanse For å spare 0,2 prosent vil UiS trekke seg ut av den europeiske universitetsalliansen ECIU University. Å kaste babyen ut med badevannet er ikke en gang i nærheten av å beskrive konsekvensene.
Kamp om forskningsfrihet i samisk oppdragsforskning Kan oppdragsgivere gripe inn i forskningsprosesser og avvise forskning som ikke består deres egen fagsensur? En sak som har vakt betydelig oppmerksomhet i Sápmi og samiske forskningsmiljøer reiser spørsmål om akademisk frihet, forskningsetikk og kontraktforståelse i oppdragsforskning.
Ett år etter Profesjonsmeldingen: Vi trenger en mer kunnskapsbasert politikk Flere tegn tyder på et politisk ønske om å styre mot en av-akademisering av profesjonsutdanningene, på tross av manglende kunnskapsfundament.
Elleve tiltak som vil forbedre forskningssystemet Stortingsmeldingen om forskningssystemet som behandles i Stortinget i disse dager, mangler paradoksalt nok forskerperspektivet. Det kan politikerne gjøre noe med. Her er våre forslag.
Navnet mitt på en artikkel jeg aldri skrev — med data som aldri fantes Navnet mitt — sammen med navnene til flere kollegaer — ble plutselig oppført som forfattere på en vitenskapelig artikkel vi verken hadde kjennskap til, bidratt til eller samtykket til. Dette reiser alvorlige spørsmål for sektoren.
Studentinvolvering er helt nødvendig Studentene må inkluderes tidlig, lyttes til og få delta i hele diskusjonsprosessen — ikke bare når et forslag til vedtak ligger til grunn.
USA truar forskingssikkerheita President Trump har kasta ein diger stein i den akademiske andedammen. Min uro er at plasket kan sette flekkar på oss alle.
Hva skal vi med høyere utdanning? Igjen har debatten om kost-nytte i høyere utdanning dukket opp. En nylig utgitt OECD-rapport kan muligens bidra med noen svar — eller i alle fall noen flere spørsmål.
Kirkemusikk er mer enn orgel på søndag Regjeringen må sikre finansiering og opprettholdelse av studietilbud i kirkemusikk.
«Facts and not opinions»: Statement by Filippo Berto as response to the final report Now that the final conclusions have been reached about the case I will only speak once and here with this letter.
Ny UHR-veiledning for dosentløpet fortjener oppmerksomhet Med frist er 16. mai, er det nå en ny UHR-veiledning for førstelektor- og dosentløpet ute på høring. Vi håper at faglige ledere og fagfeller i begge karrierestiger benytter anledningen til å lese veiledningen.
Innstegsstilling — en velmenende tanke, men en dårlig løsning Ordningen bør skrotes og ikke gjøres permanent og utvides. Her er fem grunner til det.
Hvem har ansvar for studenters sikkerhet i felt? Veiledere svikter når de lar master- og doktorgradsstudenter dra på feltarbeid uten rutiner for å ivareta sin egen sikkerhet.
Humaniora i møte med Frp Gunn Enli gjør sannsynligvis rett i å ta Frp på alvor denne gangen. Mye tyder på at partiet er i ferd med å skape allianser for sitt noe spesielle kunnskapssyn.
«Velg Europa, for vitenskapen» Denne uken snakket to av Europas suverent mektigste ledere varmt, visjonært og med tyngde om betydningen av den frie og uavhengige forskningen, skriver UiT-rektor Dag Rune Olsen, som var til stede i Paris.
Akkrediteringskategori er ikke til hinder for kunstnerisk kompetanseprofil Kunsthøgskolen lever godt med å være akkreditert som vitenskapelig høgskole, fordi akkrediteringskravene gjenspeiler Kunsthøgskolens samfunnsoppdrag. KHiO-rektoren svarer Sigrid Skutvik.
Styrken ligger i fellesskapet — Å stå sammen har gjort oss sterkere, skriver Universitets- og høgskolerådets generalsekretær. Nå fyller UHR fyller 25 år.
Med fakta skal alternative fakta fordrives Et felles og uavhengig faktagrunnlag er avgjørende for å ivareta demokratiet – og kan samtidig vaksinere mot feilinformasjon og propaganda.
Lærerutdanningene — små grep med stor effekt Vi trenger ikke store endringer i lærerutdanningene. Små grep som å utdanne lærere med flere fag, tillate mer samkjøring og beholde felles nasjonale utdanningsprogram kan gi stor effekt.
Etisk og uavhengig forskning i urolige tider Norsk og amerikansk forskning er tett sammenvevd. Nå er det avgjørende at norske forskere og fagmiljøer får tydelig og forpliktende støtte fra sine institusjoner. Her er tre råd til norske universiteter og høgskoler.
NTNU-veiledersaken: For slapp reaksjon på etiske overtramp Spørsmål om medforfatterskap er en gjenganger når stipendiater diskuterer problematiske veilederrelasjoner. Da kan veiledere som forsyner seg av stipendiaters materiale til eget bruk ikke slippe unna med en streng pekefinger og beskjed om å si unnskyld.
Bruk Fagskolemeldingen til å vise retning mot bedre kjønnsbalanse Vi vet at flere fagskoler har dette på agendaen for å gi en bedre kjønnsbalanse til flere yrker. Hvorfor kan ikke regjeringen velge å sette yrkesfaglig høyere utdanning i førersetet i denne saken og peke retning i fagskolemeldingen?
Humaniora i møte med virkeligheten. Svar til Enli Når vi ser at mange unge tar høyere utdanning i fag som i liten grad leder til jobb, må vi tørre å stille spørsmålet: Er det riktig bruk av fellesskapets midler?
Studentene krever akademisk boikott Mandag ettermiddag aksjonerer studenter ved Universitetet i Oslo for akademisk boikott av Israel. Her er grunnene til aksjonen, skriver to av de som deltar.
Sats heller på egne forskere enn amerikanske flyktninger Skal det rulles ut rød løper for amerikanske forskere som plutselig opplever den jobbusikkerheten som forskere i Norge allerede er så godt vant med? Det hele minner om en parodi.
Hvorfor vil Frp kutte i de mest effektive studiene? Norge utdanner mange i humaniora og samfunnsfag – med lave kostnader. Men når ble det galt å få mye for pengene?
Regionar i forskingspolitisk blindsone Forskingspolitikken har i mange tiår vore viktig for å løfta heile landet. Men kvar er dei regionale ambisjonane og verkemiddela i systemmeldinga?
Er matematikkfaget blitt for teoretisk? Det er uheldig at Nasjonal delprøve i matematikk fører til vanskar for ein tredel av lærarstudentane å få fullført utdanninga si.
Når regjeringen sier kultur er beredskap — og samtidig kutter den Regjeringens totalberedskapsmelding slår fast at kunst og kultur er avgjørende for samfunnets motstandskraft. Likevel fortsetter kuttene i kunstfaglige utdanninger og forskning. Det er på tide at regjeringen følger opp sine egne erkjennelser med handling.
Barnets beste i politikernes vold Masterkravet er ikke pynt — det er en garanti for et visst faglig nivå. Vilkårene for å bygge et godt barnevern står nå på spill.
Kunstutdanning i krisetider Regjeringen har skapt en dragkamp internt på breddeinstitusjoner, hvor kunstutdanninger fremstilles som for dyre og uviktige til å kunne satses på i økonomisk trangere tider.
I solidaritet med kolleger ved amerikanske universiteter Amerikanske fagforeninger for universitetsansatte har sett det komme og advart mot utviklingen under trumpismen lenge. Utviklingen vi nå ser viser at de hadde rett.
Tilgang til høyere utdanning er et demokratisk ansvar Universiteter, vitenskapelige høyskoler og fagskoler er ansvarlige for å legge til rette for at studenter med funksjonsnedsettelse kan ta del i høyere utdanning. Likevel opplever flere studenter og ansatte barrierer som hindrer deltakelse.
Det er på tide at KHiO krever en institusjonskategori som passer Kunsthøgskolen i Oslo har en unik rolle i samfunnet. Det må institusjonskategorien reflektere.
Barnevern: Rett å justere masterkravet Eg meiner det er rett å justere ned masterkravet, og i all hovudsak er det to årsaker til det, skriv tidlegare barne- og familieminister Kjersti Toppe.
Norges 100 millioner bidrar til «brain-drain» fra USA, hvor akademikerne kanskje trengs mer enn noen gang Forskningsrådets pott på 100 millioner til internasjonal rekruttering virker som en korttenkt og ikke minst prinsipielt uheldig ordning.
Mangfoldets egenverdi Bak universitetenes systematiske tiltak for å handle rettferdig, forringes selve betydningen av mangfoldets egenverdi.
Fagskoledebatten: Yrkesbachelor og yrkesmaster må aksepteres Hvorfor skal vi gjøre høyere yrkesfaglig utdanning til noe særnorsk istedenfor å gå i samme retning som andre land?
Fagskoledebatten: Men vi har jo allerede en erfaringsbasert utdanning i helsefag. Den heter sykepleie. Fagskoledebatten: Hva skulle egentlig være forskjellen på en bachelor i helsefagarbeid og en bachelor i helsefaget sykepleie?
2025: Kvantefysikkens år Det knyttes for tiden store forventninger til nye kvanteteknologiske gjennombrudd. I år setter FN spesielt søkelys på kvantefysikkens revolusjonerende bidrag. Men hva er denne mystiske vitenskapen?
Fagskolemeldingen: Ja takk, begge deler «Yrkesbachelor» og «yrkesmaster» er gode titler som både anerkjenner kompetansenivået til fagskolekandidatene, skriver lederen i Organisasjon for Norske Fagskolestudenter.
Utdanningssamarbeid med USA er fortsatt viktig Utdanningssamarbeid med USA vil fortsette å være viktig fremover, til tross for den sterkt bekymringsfulle utviklingen.
Akademikere over hele verden jobber mer enn de får betalt for Akademikere over hele verden jobber mer enn de får betalt for — i ukedager, ferier, dag og natt. Tenkning er ikke noe man kan legge igjen på kontoret og hente opp igjen neste arbeidsdag. Den følger deg. Den lever i deg.
Barnevernet trenger både varme hjerter og kloke hoder Vi kan gjerne utvide forståelsen av hva kompetanse er. Men å senke lista for ett av de mest krevende feltene i velferdsstaten – og kalle det et kvalitetsløft – er kanskje ikke veien å gå.
Internasjonale forskere: Dette var første steget, nå må vi ta de neste Det er positivt at det nå er satt av 100 millioner til rekruttering av internasjonale forskere. Men det er fortsatt tre essensielle forutsetninger vi må gjøre noe med.
Norske universiteter og forskningsinstitutter fortsetter å samarbeide med Israel Rektorater skal — med rette — som hovedregel holde seg unna akademikeres avgjørelser om forskning og undervisning. Men det betyr ikke at universitetsledere er fritatt for forskningsetiske forpliktelser.
Gjeninnfør gratisprinsippet — fjern skolepenger for internasjonale studenter Norsk høyere utdanning kan ikke spilles dårligere av våre folkevalgte. Skolepengene gjør at Norge taper i kampen om å tiltrekke seg kloke hoder.
Trumps diagnose behøver ikke være feil bare fordi det er han som fremmer den Uttalelser som avfeier Trump-regjeringens krav til amerikanske universiteter som grunnløse og/eller oppdiktede påskudd for å kneble akademisk frihet bekymrer. Diagnosen trenger ikke å være feil bare fordi det er Donald Trump som fremmer den.
Utviklingen i USA og Europas konkurransekraft Vi fryktet en Trump-administrasjon som ville isolere Kina gjennom strikte regler for forskningssikkerhet. I stedet kan Trumps politikk komme til å bygge ned USA som ledende forskningsnasjon. Det åpner opp nye muligheter for Europa.
Barnevernet trenger mer enn bare mastere Å bygge et mangfoldig og kompetent barnevern betyr å verdsette både akademisk kunnskap og erfaringsbasert innsikt. Det handler ikke om å senke kravene, men om å utvide forståelsen av hva god kompetanse faktisk er.
#fusk #boikott #trump #nedskjæringer Her er Khronos redaksjonelle regnskap for nyhets- og debattåret 2024.
Hvor ble det av regional verdi-skapning i systemmeldingen? Det er behov for en langt sterkere regional satsing på forsking og innovasjon.
Krig og kjærlighet på campus Ved ettårsjubileet for campusprotestene på Columbia, har Donald Trump gått til angrep på universitetene i USA. En kamp langs tre frontlinjer: ren maktbruk, økonomiske sanksjoner og kampen om definisjoner.
Neitakk til milliondryss Når man får inntrykk av at millionene øses ut i form av gavepakker, blir det vanskelig å styrke forskningsbudsjettene i konkurranse med andre formål.
Alle skal med i barnevernet? Folk flest skal ikke jobbe i barnevernet. Barne- og familieminister Lene Vågslids forslag om å reversere masterkravet for barnevernsansatte harmonerer ikke med kompleksiteten i yrket og kvalitetsløftet regjeringen samtidig lover for barnevernet.
Akademia i prøvetid Det vi ser i USA, er ein hardare variant av noko vi har sett før. Derfor skal vi lære av fortida, skriv litteraturprofessor Heming H. Gujord.
Ser vi egentlig på de riktige problemene i lærerutdanningen? De som kommer rett fra videregående vurderer ikke først om utdanningen er tre eller fem år lang — de ser på hvordan samfunnet behandler lærerne sine.
Spivaks pekefinger: Norsk forsoning og struping av amerikansk akademia Den ferske Holbergpris-vinneren Gayatri Chakravorty Spivaks pekefinger fra 1988 kunne like gjerne vært rettet mot norsk-samiske forhold.
Vi trenger bedre sammenheng i lærerutdanningene Mindre teori gir ikke nødvendigvis en bedre lærerutdanning. Den virkelige utfordringen handler om manglende sammenheng mellom campus og praksis. Det er her vi må sette inn støtet.
Opptaksregler til høyere utdanning: Bingo eller fair play? Mange tusen unge sitter akkurat nå og søker til høyere utdanning — mange sikter på de samme plassene. Det er et strategispill med kjente og ukjente faktorer.
Ingen grunn til å advare mot å bli sykepleier eller lærer Media og andre som forteller historier som gir inntrykk av at sykepleiere og lærere forlater yrket i hopetall, sprer en myte som det ikke er grunnlag for.
Ikke kall det bachelor og master før vi vet hva vi snakker om Debatten om gradsbetegnelser i høyere yrkesfaglig utdanning overskygger debatten om hva slags utdanninger det skal være. Ikke kall det bachelor og master før vi vet hva vi snakker om.
Innsteg i riktig retning Kunnskapsdepartementet og HK-dir fortjener ros for å gå inn for å gjøre ansettelser på innstegsvilkår («tenure track») permanent med noen endringer. Men det er også noe som kan forbedres.
Om negative konsekvenser av høyere yrkesfaglig utdanning. Tanken om høyere yrkesfaglig utdanning kan virke attraktiv for å møte spesifikke behov i arbeidsmarkedet, men det er viktig å vurdere potensielle negative konsekvenser.
Vi kan slå KI i dens eget spill Det er snart slutt på at KI-modeller hallusinerer og presenterer falsk informasjon, skal en tro KI-eksperter. Vil vi da ikke lenger kunne skille mellom genuine studenttekster og KI-generert juks? Jeg er mer optimistisk.
Høyres gamle oppskrift er dårlig nytt for lærerutdanningene Jønnes og Hagerup bør snart ta innover seg at avskilting av erfarne lærere med lærerutdanning fra før 2014, rigide karakterkrav og mer rapporteringsvelde ikke akkurat har gjort underverker for rekrutteringen til lærerutdanningene.
NHO Elektro tar feil om finansieringssystemet for fagskolene. HK-dir svarer Svein Harald Larsen i NHO Elektro hevder i Khrono at fagskolene kan tape budsjettkamper fordi midlene ikke er øremerket fagskole. Han hevder også at det mangler støtteordninger for utstyr. Begge deler er feil.
Den globale økonomien er i endring. Klasserommene våre må holde tritt Forbereder vi studentene til å navigere i en verden der internasjonalt samarbeid og globale systemer ikke lenger kan tas for gitt? Hva gjør vi når verden endrer seg raskere enn pensum?
Gigafabrikker og jakten på teknologisk suverenitet Etter mange år med fokus på regulering og halvhjertet innovasjonsarbeid har EU-kommisjonen endelig lagt frem en ambisiøs plan som kanskje kan redde Europa fra å bli teknologisk irrelevant.
Lærermangel løses ikke med lavere ambisjoner for utdanningen Heller enn å skape usikkerhet om fremtiden til dagens lærerutdanninger, burde Arbeiderpartiet og Senterpartiet fokusere på kvalitet i utdanning og praksis.
Bør vi finne tilbake til røttene? Ledelsen ved universitetene bør gjøre det de kan for å beskytte studentene og foreleserne mot politisk innblanding og forfølgelse, skriver Per Arne Bjørkum, og henter fram en gammel oppskrift på hvordan.
Fagskolemeldingen faller igjennom på finansieringen Intensjonene i regjeringens fagskolemelding er gode og leverer på mange viktige områder, men faller igjennom når det kommer til finansieringen.
Kunstig intelligens krever samarbeid og deling i UH-sektoren Kunstig intelligens (KI) gir store muligheter for innovasjon i undervisning, utdanning og forskning. Samtidig stiller KI nye krav til brukerne og institusjonene, spesielt når det gjelder digital kompetanse. Hvordan håndterer vi dette?
Publisér mindre, tenk mer Er veksten i akademisk publisering bærekraftig, og hvordan påvirker den kvaliteten på forskningen?
KI, universitetene og avhengighetsfellen Selskapet bak den nye KI-tjenesten Claude for Education har en integreringsavtale for Canvas, den største læringsplattformen i Norge. Hva kan det bety om tjenesten integreres for norske studenter?
En god lærerutdanning skal bli enda bedre Lærerutdanningene er blant våre aller viktigste utdanninger. Derfor må den også hele tiden utvikle seg. Nå vil vi gjøre den mer fleksibel, mer relevant og enda mer praksisnær.
Fremtidas stifinnere i Arktis I sommer seiler «Statsraad Lehmkuhl» gjennom Nordvestpassasjen med studenter og forskere fra UiT Norges arktiske universitet. Assosiasjonene man kan få av å se en fullrigger i disse farvannene er dessverre ikke nødvendigvis positive.
Men gradsbetegnelsene våre får dere aldri! I Europa er det akseptert at høyere yrkesfaglig utdanning kan gi bachelor- og mastergrader, men her tviholder UH-rådet på at vi skal finne opp våre egne, særnorske gradsbetegnelser. Høyres Kari-Anne Jønnes treffer spikeren på hodet: dette er jåleri!
Har du meldt deg inn i NTL enda? NTL er den eneste fagforeningen i sektoren som kjemper for felles tariffavtale og større sentrale tillegg. En forening som kjemper i motbakke i en tid der individualisering og konkurranse ødelegger solidariteten, skriver Katharina Sass.
Historisk løft for høyere yrkesfaglig utdanning Regjeringen har lagt frem et forslag til en ny fagskolereform som vil løfte høyere yrkesfaglig utdanning i lang tid framover. Men vi trenger en forpliktende opptrappingsplan.
Hva skal vi bruke Wiley-pengene til? At Sikt-forhandlingene med forlagsgiganten Wiley strandet, fører til mange, mange millioner i reduserte kostnader. Hva skal de innsparte millionene brukes til? Finnes det modeller vi kan lære av? Det gjør det.
Princeton står opp mot Trump Etter at Columbia-universitetet i New York knelte for Trumps økonomiske utpressing, var det bare et tidsspørsmål før det samme ville komme til andre Ivy League-universiteter. Men Princeton-ledelsen har på forhånd erklært at de ikke har tenkt å bøye av i forsvaret av den akademiske friheten.
Politikere, pass på kunstfagene Vi trenger en plan for å sikre kunstutdanning i Norge for fremtiden. Her er tre åpenbare forslag til tiltak.
Uansvarlig om lærerutdanningen Hva politikere bør gjøre for å få flere lærere — og hva bør de ikke gjøre.
Akademia som møteplass for intellektuelt utenforskap Hva kjennetegner intellektuelle mennesker i et stadig mer polariserende samfunn, spør Henrik Holm i denne kronikken.
Godt forskningsetisk rammeverk i forslaget til ny helseforskningslov Solbakk og kolleger misforstår hvilken status Helsinki-deklarasjonen har blant generelt aksepterte internasjonale forskningsetiske retningslinjer, skriver Reidar Lie i debatten om den nye helseforskningsloven.
Betydningen av å styrke nærheter i en tid med akademiske trusler Når systemet svikter, består fortsatt de sosiale relasjonene. Derfor bør vi i enda større grad enn før vende oss til forskerne vi stoler på. Slik kan bygge videre på nettverk og relasjoner på tvers av landegrenser og disipliner.
Fra ensretting til verdensklasse Større differensiering kan gi institusjoner i verdensklasse. For å komme dit, må utviklingsavtalene brukes strategisk og insentivene være mange nok til at universitetene og høyskolene kan spesialisere seg.
Uten utdanning svekkes arbeidslinja I regjeringens forslag om «En forsterket arbeidslinje» mangler det forslag som kan sikre at funksjonshemmede kan velge og gjennomføre utdanning. Stortinget må sørge for at funksjonshemmede studenter får assistanse under utdanning.
Revolusjonen venter ikke på KI-utvalgets anbefalinger Nok en gang er UH-sektoren på hælen, og det går utover studentene. Vi trenger tiltak og løsninger nå, ikke anbefalinger om halvannet år.
Når samfunnet skal omstilles må høyere utdanning være med Hvor plasserer regjeringen høyere utdanning i arbeidet med å øke kompetansen til arbeidslivet?
Vi må ta en prat om tidsstyring og arbeidsplaner Tidsstyring i stedet for arbeidsplaner kan gi vitenskapelige ansatte fordeler.
Forvirra? Et innlegg i jåleri-debatten Norge er i en særstilling når det gjelder skeivfordeling av type studenter i høyere utdanning. Det er ikke sikkert det skyldes jåleri, men når en søker etter svar på hvorfor kun ti prosent av den norske studentmassen befinner seg på en fagskole, er det lett å tenke seg at språk har noe å si.
Letter of support: In solidarity with our colleagues at Columbia University A letter of support from faculty at the Department of Culture, Religion, Asian, and Middle Eastern Studies at the University of Oslo.
Når statistikk blir brukt som våpen i den amerikanske maktkampen Tallene er grunnlaget for våre politiske beslutninger og vår felles fremtid. Ta vare på dem. Statistikk er ingen selvfølge.
En garanti for demokratiets grunnprinsipper Hvorfor finnes vi egentlig i UH-sektoren, vi med juridisk utdanning og et noe sært, vil noen mene, engasjement for at ting skal gjøres på lovlig måte?
Samtykkekravet i helseforskning er viktig, men ikke alltid viktigst Vi mener det kan være grunn til å gå lenger enn det departementet foreslår i forslaget til ny helselov. Man bør tillate unntak fra samtykkekravet også i tilfeller hvor tiltaket innebærer mer enn minimal risiko.
Blind flekk i Nokuts rapport om medisinutdanningen Vi tror en del av forklaringen på den saktegående utviklingen av medisinutdanningen er underbruk av forskning innen medisinsk pedagogikk. Det finnes fagmiljøer i Norge som jobber med nettopp dette. Disse er i liten grad synliggjort i Nokuts rapport.
Hjelp! Korleis kan vi bli innovative? Forventninga om nytte kjem ikkje til å forsvinna. Samfunnet kjem til å bli stadig meir bestemt på at akademia må bidra med nytteverdi. Vi kan ikkje lenger ignorere denne forventninga.
Vitenskap i krisetider Overforenkling er farlig. Det krever mot å formidle kompleksitet, men det kan være verdt det.
Satsingen på fagskolene er avgjørende for hele Norge Med innføringen av en to-søylemodell — én for høyere utdanning og én for høyere yrkesfaglig utdanning — har vi gitt fagskolene en tydelig plass i utdanningssystemet.
Mye bra i systemmeldingen, men uklar på kvalitet og arbeidsdeling Forskningssystemmeldingen som regjeringen la frem fredag representerer ingen revolusjon, og det er bra. Mye fungerer godt i Forsknings-Norge, og vi trenger en kunnskapspolitikk som er forutsigbar og langsiktig.
Columbia-universitetet: Når akademisk frihet blir ofret President Trump har krevd at Midtøsten-studier ved det prestisjetunge Columbia-universitetet i New York underlegges sentral kontroll. Dette oppskalerer presset mot akademisk forskning og har en nedkjølingseffekt på amerikansk akademia.
Vi bør hjelpe når krigen i Ukraina stopper samfunnsundersøkelser Norge bør finansiere Ukrainas deltakelse i Den europeiske samfunnsundersøkelsen ESS ERIC. Dette er en investering i kunnskap, gjenoppbygging og europeisk samarbeid.
Den nasjonale vendinga i kunnskapspolitikken står fast Nyleg la regjeringa fram stortingsmeldinga om forskingssystemet, «Sikker kunnskap i en usikker verden». Meldinga stadfester og vidarefører den nasjonale vendinga i kunnskapspolitikken frå åra Senterpartiet styrte feltet, men kunne vore sterkare på det regionale perspektivet.
Jåleri, Jønnes? Å gi fagskolene egne gradstitler vil bidra til å styrke deres identitet og tydeliggjøre deres unike rolle i utdanningssystemet. Det er like lite jåleri som å blande epler og pærer — det er å la begge utdanningsløp ha sin egenart.
Risikofylt spill i EU Det foregår et risikofylt spill om EUs nye rammeprogram for forskning og innovasjon. Europakommisjonens forslag til den tiende utgaven av programmet kan bidra til å undergrave den posisjon og kraft som europeisk forskningssamarbeid har generert.
Glenn Diesen og ytringsfriheten. Helmich Pedersen og Selnes svarer Motstanden Glenn Diesen har møtt de siste årene går langt ut over spillereglene for fri meningsbrytning i et liberalt demokrati, skriver Frode Helmich Pedersen og Gisle Selnes i et svar til sine kritikere.
Sammen for bedre lærerutdanninger Å bygge opp gode fagtilbud tar lang tid, men det tar imidlertid bare et fingerknips å rasere det. Hilde Gunn Slottemo svarer studentledere om lærerutdanningen.
Nyeste artikler
UiS-styret bør ikke stemme over ECIU-saken nå
Universitetet som velferdskontor
Slik ble han spion på UiT
Ber om fortsatt forvaring av student: — Det er en gjentakelsesfare
Anerkjent islam-forsker frikjent for «forsvar av terrorisme»
Mest lest
Har lagt inn varsel på egen 60-årsdag: «Husk å pensjonere deg tidlig!»
Norsk stiftelse evakuerte en av sine Harvard-studenter i natt. Landet i Oslo fredag
Student krevde pengene tilbake etter at hun tok professoren på fersken
Rektor forsvarer Glenn Diesen. — Har rett til å formidle sine meninger
Farvel til hjemmeeksamen