Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke 22. november 2024 - 15:45
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Hjortestien er en vakker og langsom film Her møter vi det naturmytiske elementet i en prisvinnende japansk film.
Denne formuleringen kom på trykk: — Ikke gjort jobben sin Forfatterne kom med et stikk til fagfellene. Det ble ikke fanget opp, og endte med å bli publisert i artikkelen.
Bjotveit tar steget opp. Blir ny statssekretær for Hoel Signe Bjotveit har vært politisk rådgiver for tre forsknings- og høyere utdanningsministre. I dag ble hun utnevnt som ny statssekretær for Oddmund Hoel.
UiT-rektor om ny spionsak:— Ikke overrasket UiT bekrefter at mannen som er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter er student ved UiT.
Studenten ville ha erstatning for manglende turnusplass. Tapte i retten En forskriften sier at OsloMet er ansvarlige for å finne turnusplass til studentene som studerer for å bli ortopediingeniør. Likevel mener tingretten at universitetet ikke er erstatningspliktig etter at en student ikke fikk plass.
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt Felles klagenemnd tolket loven feil da den felte politiker Ingvild Kjerkol for fusk, mener jussprofessor Jan Fridthjof Bernt. — Klagenemnda må oppheve dette vedtaket, sier han.
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg De populære fritidsboligene på Kongsvoll har vært flittig brukt av NTNU sine ansatte, men nå er det slutt.
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli Vanligvis får én til tre kommissærkandidater fyken etter parlamentshøringene, men et kompromiss mellom de politiske partiene i EU-parlamentet gjør at alle denne gangen består testen, ifølge flere medier.
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier For femte gang har NTNU utpekt forskere som får del i Stjerneprogrammet, ei satsing for å gi støtte til forskning.
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging På årets siste styremøte skal styret ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) blant annet diskutere hvordan omdømme- og merkevarebygging kan bedre studentrekrutteringen. Det skal ellers orienteres om universitetsprosjektet.
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet — Det har kommet en motløshet over universitets- og høgskolesektoren. Vi ses på som en byrde, en kostnad, et problem regjeringen må løse, mener Vidar L. Haanes, som snart takker for seg som rektor etter 20 år.
Steinar A. Sæther valgt som ny leder i Forskerforbundet Historieprofessor Steinar A. Sæther og professor i samfunnsfag Hilde Gunn Slottemo er nyvalgt lederduo i Forskerforbundet.
UiO vil øke dette tallet fra 32 til 1000 på ti år Bare 32 ikke-europeiske studenter møtte opp til studiestart ved Universitetet i Oslo (UiO) i høst. Trenden er den samme ved flere andre universiteter. Nå vil UiO snu utviklingen.
Andre kutter, men her kalles 2025 et helt normalt år Mens universiteter og høgskoler landet rundt kutter i budsjettene, innfører stillingsstopp og tilbyr sluttpakker, betegner Universitetet i Agder 2025 som et normalår.
Fra wrestling-imperium til utdanningsminister Milliardær og medgründer for World Wrestling Entertainment (WWE) Linda McMahon er utpekt som ny utdanningsminister i Donald Trumps nye regjering.
Rikslønnsnemnda: Unio og Akademikerne får beholde egen tariffavtale Unio og Akademikerne vant fram med sine hovedkrav. Det blir ikke én felles hovedtariffavtale for alle, slik staten og LO ønsket.
Ingen nye kutt ved Universitetet i Agder I motsetning til ved mange andre universiteter og høgskoler, foreslås ingen nye kutt ved Universitetet i Agder i 2025.
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter Fremskrittspartiet har aldri vært mer populære blant studenter enn nå, viser ny måling.
NRK erfarer: Unio og Akademikerne får behalde eigen tariffavtale — til 2026 LO tapte i Rikslønsnemnda, erfarer NRK tysdag kveld.
Her viser forskeren fram ideene sine. Nå kan du se resultatet på Netflix Som første universitet i verden har Universitet i Bergen inngått en samarbeidsavtale med Netflix.
Student felt for fusk på grunn av lik struktur med en annen oppgave Tingrettsdommeren fant det ikke bevist at en student hadde fått tak i en oppgave han ble beskyldt for å ha plagiert. Dommeren mente likevel at studenten hadde fusket.
Universitetsallianse: Det trengs bedre og sikrere KI-verktøy for forskning Dagens verktøy for kunstig intelligens er for dårlig på andre språk enn engelsk, er ikke tilpasset europeiske lover og praksis og er ikke tverrfaglige nok for forskningsformål, slår et nytt notat fra universitetsalliansen The Guild fast.
Vil bruke kunstig intelligens til å gi karakterbegrunnelser Universitetet i Agder tester ut å bruke kunstig intelligens når faglærere skriver begrunnelser for eksamenskarakter. Så langt er resultatene positive, mener viserektor.
Hun leder prestisjetunge College of Europa: — Det er ikke bakgrunnen som teller, men hvor du vil Federica Mogherini (51) er en pioner. Hun var yngste utenriksminister i Italia, yngst blant kommissærene i EU og nå første kvinnelige rektor ved College of Europe.
Her er forskaren sine råd til korleis bruka ChatGPT Ein må vita kva ein språkmodell som ChatGPT er flink til, seier NHH-forskar. — Det er lett å melda høgt at ChatGPT ikkje fungerer.
Tilsyn avdekket sviktende arkivføring OsloMet får pålegg om å rette opp fire mangler i sitt arkivsystem, blant annet å sikre gamle papirarkiver. Ved NTNU er etterslep på journalføring en av manglene tilsynet avdekket.
Rapport: Det har blitt meir krevjande å samarbeide med forskarar frå andre land Ein fersk rapport frå HK-dir avslører at dei geopolitiske spenningane verkar nedkjølande på forskingssamarbeid med andre land. 1. januar 2025 blir det etablert eit nytt direktorat.
Sverige går motsatt vei av Norge: Vil heve kravene til lærerutdanningen Som nyslått utdanningsminister vil Johan Pehrson ha endringer i lærerutdanningen for å sikre bedre søkere og mindre frafall. Han vil også åpne for at flere yrkesgrupper kan bli lærere.
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024 Statlige universiteter og høgskoler nedbemanner. Prosentvis er det 2,74 prosent færre årsverk i sektoren i 2024 sammenlignet med 2023, men fortsatt må mange flere gå før man er tilbake på 2019-nivå.
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt Dagens krav til å prestere og konkurrere, gjør at kvinnelige akademikere later som de har kontroll når de kommer tilbake på jobb etter sykefravær, viser ny forskning. — Jeg driver rovdrift på meg selv, sier postdoktor Cecilia Salinas.
Venstres budsjett: Plusser på nesten tre milliarder Venstre plusser på nærmere tre milliarder til høyere utdanning og forskning i sitt alternative budsjett for 2025. En av milliardene går til studenter, men det er også penger til blant annet basis og bygg.
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024 Fusk og krig, ytringsfrihet og boikott, ansettelser og oppsigelser. Dette er noen av temaene de nominerte til Årets navn i akademia 2024 har gjort seg bemerket med.
Forsettlig fusk, sier klagenemnda. Nå vurderer Kjerkol å saksøke staten For nemnda fremstår det usannsynlig, og nærmest umulig, at klagerens masteroppgave kan ha så mange likheter mot en annen masteroppgave uten at man har benyttet tekst fra denne, sier Felles klagenemnd.
LO hos Rikslønnsnemnda: Staten har skapt kaos Hvis LO Stat ikke får oppfylt førstevalget sitt, ønsker de å fortsette med dagens hovedtariffavtale.
Difor gjorde departementet om vedtaket om oppseiing Høgskuledirektøren fekk for lite tid til å svara på skuldingane mot henne, og høgskulestyret har ikkje grunngitt godt nok kva dei meinte direktøren hadde gjort gale. Det er grunnen til at Kunnskapsdepartementet har oppheva vedtaket om oppseiing.
Hans far døde av asbest. Nå er han sterkt kritisk til NTNUs håndtering av stoffet Tom Eriksen i Asbestforum arbeider med å spre kunnskap om asbest. — Det er flere som har tabbet seg ut i saken om asbest på Gunnerusbiblioteket, hevder han.
Fristen Frode satte seg var julaften. Kvelden før kvelden var avhandlingen ferdig Frode Aass Kristiansen har forsket på hvordan musikkterapi kan brukes når folk med demens er urolige. For ham var det viktig å snakke med dem som jobber med tematikken fra dag til dag, noe som fungerte godt med en praksisnær doktorgrad der musikkbruk ble prøvd ut på sykehjem.
Flere hundre demonstrerte for nytt Griegakademi — Nå er det nok, sa UiB-rektor Margareth Hagen til rundt 400 deltakere på demonstrasjon for byggingen av det nye Griegakademiet torsdag ettermiddag.
Intenst sportsdrama fra Midt-Østen Tatami er en sportsfilm med politiske undertoner. Den har gode kunstneriske kvaliteter, men det kan reises innvendinger mot andre sider av den.
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU Instituttleder Ingfrid Thowsen varsler at hun har sagt opp sin stilling og går til ny stilling som prorektor utenfor NTNU. — Bidrar ikke til å trygge ansatte som står i en svært usikker situasjon, sier førstelektor Unni Eikeseth.
LO hos Rikslønnsnemnda: — Klart dette er vanskelig Blir det én, to eller kanskje til og med tre ulike hovedtariffavtaler i staten? — Dette er klassisk spillteori, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard.
Sammenligner selvplagiatsaken med justismord Departementet ser ingen grunn til å se på saker avgjort før 1. august i år etter selvplagiatdommen i Høyesterett. — Spørsmålet som departementet forsøker å feie under teppet, er følgende: Finnes det flere slike justismord, spør advokat Magnus Stray Vyrje.
Kunnskapsdepartementet overprøver styret i Volda: Oppsigelse av direktør ugyldig Kunnskapsdepartementet mener styret ved Høgskulen i Volda ikke handlet riktig da de sa opp høgskoledirektøren i april.
Peker oppover etter kuttvedtak. — Finansieringen ensretter utdanningene Rektor ved Høgskolen i Østfold, mener ny finansieringsmodell for universiteter og høgskoler gir ensretting og sentralisering, og gjør at Norge blir et fattigere land.
Tillært, eller kanskje medfødt? Hvorfor fusker vi? Det er ikke bare ministre og statsledere som blir tatt i fusk. Juks er vanligere enn før. Hvorfor velger studenter å gamble?
Innlandet går videre med søknad om psykologi Universitetet i Innlandet går videre med søknad om å få godkjent et profesjonsstudium i psykologi. OsloMet har lagt sine planer på is på grunn av stram økonomi.
Kunststudent i Bergen dømt i britisk rettsvesen Den islandske kunststudenten ved Universitetet i Bergen ble dømt for å ha utgitt seg for å være sjømat- og fiskerikonsernet Samherji.
Nederlag for scenekunst. Rektors kuttplan vedtatt Høgskolen i Østfold skal kutte i utdanninger og administrasjon for å spare drøyt 58 millioner kroner årlig. Styret sluttet seg enstemmig til rektors kuttpakke.
Er fornøyd med tiltaksarbeid på økonomi Styret ved Universitetet i Sørøst-Norge skal som alle andre i sektoren se på tiltakspakker knyttet til økonomi på sitt styremøte.
Nedskjæringer i Østfold opp i Stortinget Stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) har sendt spørsmål om nedleggelsen av Akademiet for scenekunst ved Høgskolen i Østfold til forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).
Rektorar ber departementet halda fingrane frå fatet Valde rektorar fryktar for sjølvråderetten. Dei reagerer på at Kunnskapsdepartementet truar med å endra styringsmodell ved Høgskulen i Volda.
Ikke-europeiske studenter svikter Storbritannia Brexit, spenningene mellom USA og Kina og en helt ny regel er blant årsakene til at internasjonale handelshøgskolestudenter velger kontinentet foran Storbritannia.
Lysere i Innlandet. Behovet for budsjettkutt halvert Behovet for budsjettkutt er halvert ved det ferske Universitetet i Innlandet, ifølge nye prognoser. Likevel står sparetiltakene i kø framover.
Får pris for sitt arbeid med Norges første og eneste utdanning i sitt slag Fagskolen Vestfold og Telemark fikk onsdag utdanningskvalitetsprisen for å utvikle en formell utdanning innen håndtering av farlig avfall og miljøgifter.
Ønsker arbeidsmiljølov for studentenes læringsmiljø — Det er viktig at studenter kan være sikre på at sikkerheten deres ivaretas når de gjør ting i regi av institusjonen, sier NSO-leder Kaja Hovdenak.
Vil ha profesjonsutdanning i psykologi og master i rettsvitenskap her Studieporteføljen for 2025—2026 er på agendaen når styret ved Universitetet i Innlandet samles onsdag.
Etterlyser bedre involvering og reell medbestemmelse De tillitsvalgte ved NMBU er bekymret for måten det jobbes på med omstilling og mulige nedskjæringer ved universitetet. De ber universitetsstyret vektlegge mer enn styrepapirene i sitt møte onsdag.
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav En rekke universiteter og høgskoler sliter med å fylle opp studieplassene i barnevern og barnevernsarbeid etter at det har oppstått usikkerhet om masterkravet. I Bergen er bare 20 prosent av de planlagte studieplassene fylt opp.
NTNU på tiendeplass i europeisk rangering Ny rangering av teknologi- og ingeniørstudier i EU, Norge og Sveits gir NTNU svært gode skussmål.
USN-rektoren applauderer Eriks innsats: — Dette heier jeg på Erik Opthun går tredjeåret på bachelor i økonomi og ledelse ved Universitetet i Sørøst-Norge. Planen var å bli regnskapsfører, men nå har han kommet på andre tanker. Rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson applauderer 21-åringens innsats.
Forlenget fristen for å søke sluttavtale — fikk tre nye søknader En uke ekstra til å tenke seg om gjorde ikke de store utslagene for antallet søknader om sluttpakker fra helse- og medisinfagene ved NTNU.
Nybygg vil gi dyrere parkering NTNU legger ned en parkeringsplass i forbindelse med nybygg. Da blir det dyrere å ta bilen til universitetet.
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet 22 år gamle Kaisa Wiens døde under en fjelltur hun måtte gjennomføre for å få godkjent studiene ved Nord universitet. Politiet etterforsker nå blant annet om universitetet kan holdes ansvarlig for dødsulykken.
Nedlegging i Østfold setter felles doktorgrad i fare Universitetet i Innlandet og UiT Norges arktiske universitet er dypt bekymret for nedleggingsforslag i Østfold.
Oppsagt UiO-forsker anker til lagmannsretten Forskningslederen, som ble oppsagt for måten hun behandlet ph.d.-ene sine på, anker oppsigelsen til lagmannsretten.
Én drept og 16 skadet i masseskyting ved amerikansk universitet De siste ukene har det vært flere skyteepisoder i forbindelse med hjemkomstmarkeringer ved amerikanske universitet.
Dette fann dei då dei opna den 150 år gamle flaska I 1874 la Universitetsmuseet i Bergen sin første arkeolog, Anders Lorange, ein flaskepost igjen i ein gravhaug i Nordfjord. No er flaska opna, og opp i der låg eit kjærleiksbrev.
Jussprofessor: — Departementet kan ikkje bestemma leiingsmodell Kunnskapsdepartementet truar med å endra styringsform ved Høgskulen i Volda. Men det er berre institusjonane sjølve som kan bestemma om dei skal ha vald eller tilsett rektor.
Ber regjeringen om 600 nye, øremerkede ph.d.-stillinger NTNU mener regjeringen bør spytte inn friske midler til 600 ph.d.-stillinger som skal øremerkes fagområder som er aktuelle for forsvarssektoren.
Analyse: Hva nå, USA? Seks åpne spørsmål for amerikansk akademia Donald Trump og republikanerne ser ut til å få full kontroll over de amerikanske statsmaktene. Hva kan endre seg for institusjoner, studenter og universitetsansatte i USA? Her er seks saker å være oppmerksom på.
Vil bygge Norden som stormakt på kvanteteknologi Et uvanlig samarbeid mellom et privat forskningsfond, næringsliv og en statsråd skal bidra til å bygge Norden som stormakt på kvanteteknologi.
Kjerkol fikk ikke medhold Tidligere helseminister Ingvild Kjerkol fusket, er konklusjonen fra Felles klagenemnd. Nemnda opprettholder vedtaket fra Nord universitet.
Departementet truar med å gripe inn om ikkje høgskulen ryddar opp Greier ikkje Høgskulen i Volda å sikre ei god, løpande drift, vurderer departementet å ta fram pisken.
Kutter i forskningstid. Håper på store gevinster Vitenskapelig ansatte ved Universitetet i Stavanger skal normalt ikke ha mer enn 30 prosent forskningstid, mot 40 prosent i dag. Universitetet må bruke ressursene sine mer effektivt, ifølge rektor.
Opphever psykologi-avslag Universitetet i Agder får en ny sjanse til å klage på avslaget om å få opprette profesjonsstudium i psykologi.
Topptidsskrift tok et radikalt grep. Det likte ikke forskningsgiganten Tidsskriftet eLife begynte i fjor å publisere alle artikler de sender til fagfellevurdering. Nå tar selskapet Clarivate affære.
Ble avskjediget for å ha stjålet og solgt forsterker på Finn.no En ansatt ved Universitetet i Oslo stjal en forsterker og la den ut på Finn.no for 6000 kroner. Nå er vedkommende sagt opp av universitetet.
Fastlegen ble forsker: — Mamma, tenk at du får betalt for å finne ut av ting Siri Dalsmo Berge ble nysgjerrig på hvordan fastleger forholdt seg til samlivsproblemer når de møter pasienter. Funnene overrasket henne.
Tre statsråder til Hamar for å markere Norges nye universitet Det var topptungt på Universitetet i Innlandet sin campus i Hamar da endelig kongen hadde gitt sitt samtykke og Norges 11. universitet var en realitet.
130 har signert varsel om diskriminering ved USN 130 studenter og ansatte har signert varslingsbrev hvor de anklager Universitetet i Sørøst-Norge (USN) for å bryte likestillings- og diskrimineringsloven.
I dag ble Universitetet i Innlandet virkelig Kongen i statsråd har talt: Norges ellevte universitet heter Universitetet i Innlandet.
Dyster økonomi preger styremøte i Stavanger Budsjettkutt, kutt i forskningstid og restrukturering av studieporteføljen er saker på styremøtet ved Universitetet i Stavanger fredag.
Sterke fortellinger om innsatte Straff er en dokumentar om et spesielt tilbud som gis noen innsatte i Halden høysikkerhetsfengsel. De får tilbud om å gå i kloster.
Professorer krever avklaring om tidsskriftsnekt fra rektorkandidat Professor Trygve Holmøy og åtte andre ansatte ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo setter spørsmålstegn ved rektorkandidaturet til dekan Hanne Flinstad Harbo.
— Ansatte med høyere utdanning har i mange år blitt holdt nede lønnsmessig Unio og Akademikerne streiket for å få beholde sin egen tariffavtale. Torsdag ble saken behandlet i Rikslønnsnemnda.
Østfold-rektor med kuttliste på 58,5 millioner Rektor ved Høgskolen i Østfold legger fram en kuttliste på 58,5 millioner kroner. Akademi for scenekunst foreslås lagt ned, sammen med flere studier. Det skal også kuttes i administrasjonen.
«En svært alvorlig økonomisk situasjon» NMBU må kutte 200 millioner kroner de neste fire årene.— Det blir krevende å komme i balanse, og vi kan ikke utelukke en nedbemanning inkludert oppsigelser, skriver rektor Siri Fjellheim til universitetsstyret.
Republikanerne jubler, men flere frykter angrep på den akademiske friheten Det nye Trump-regimet vil trolig bli langt mer fiendtlig mot universitetene, mener amerikansk professor. Curt Rice håper Trump ikke gjennomfører alt han har sagt i valgkampen.
SV: Nesten en milliard til studentene SV kommer med en studentpakke på 925 millioner kroner i sitt alternative budsjett. Universitetet i Stavanger får studieplasser til psykologi og det settes av midler til Griegakademiet.
Ny undersøkelse: To av tre frykter for sin egen stilling Forskerforbundets medlemmer er dypt bekymret for fagmiljøene og arbeidsmiljøet. Venstres Abid Raja ber en samlet sektor om å snakke høyere.
Akademisk på innsiden På utsiden et det lite som skiller akademikere fra andre. Så hva er ingrediensene til en vitenskapelig identitet?
Kjerkols fuskesak er ikke ferdig behandlet Felles klagenemnd jobber fortsatt med fuskesaken til tidligere statsråd Ingvild Kjerkol (Ap).
Nå er det på tide å nominere kandidater til Årets navn i akademia Det er fem år siden Nesna-studentene vant tidenes første Årets navn i akademia-pris. Fristen for å nominere årets kandidater går ut fredag 15. november.
Granskere slår alarm om verdens største tidsskrift: «Meningsløst tullprat» Noe av arbeidet som har blitt publisert er så alvorlig mangelfullt at det ikke er troverdig at det har gjennomgått noen meningsfull form for fagfellevurdering, skriver 23 «vitenskapelige detektiver» i et åpent brev til forlaget.
Oddmund Hoel: — Det er ingen krise. Tvert imot Oddmund Hoel mener Forskerforbundet tegner et karikert bilde av regjeringens politikk. — Det er ingen krise i høyere utdanning og forskning, sa han tirsdag.
Venstre inviterer til krisemøte for kunnskapssektoren Ambisjonslaust og utan teikn til satsing. Det er dommen Alfred Bjørlo (V) gir forslaget til statsbudsjett.
Åslaug sitt prosjekt får over 150 millioner kroner fra ERC Det europeiske forskningsrådet deler ut 6,8 milliarder kroner til 57 ulike forskningsprosjekt. Forskere ved Universitetet i Bergen, UiT Norges arktiske universitet, NTNU og Universitetet i Agder er blant de som får midler.
UiB snur — igjen: Tillater likevel ikke artikler som er publisert i norsk tidsskrift Først var det ikke godtatt. Så snudde ledelsen. Og i sin siste klargjøring om hvorvidt artikler i Tidsskrift for Den norske legeforening skal godtas i doktoravhandlinger, snur Det medisinske fakultet i Bergen enda en gang.
Grilles i EU-parlamentet. Blir hun EUs nye sjef for forskning og innovasjon? Ekaterina Zaharieva legger vekt på radikale endringer og forenklinger i Horisont Europa-programmet og bedre ordninger for kvinnelige og unge forskere under grillingen i EU-parlamentet.
Valget i USA: Dette ønsker universitetene seg fra den nye presidenten — Presidentkandidatene snakker om å gjøre Amerika sterkere. Vi mener den jobben starter på campus, sier talsmann for amerikanske universiteter.
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak Både Høyres Kari-Anne Jønnes og lærerutdannere reagerer på det de mener er upresis tallbruk fra regjeringen om læreropptaket.
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler Tidsskriftet regnes blant de beste innen sitt fagfelt, og mange norske forskere har publisert her. Nå risikerer det å bli svartelistet.
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs Stadig flere britiske universiteter forventer å gå med underskudd. Mange studenter er bekymret, ifølge britisk tenketank.
KI var bedre på å forklare forskningen enn forskerne selv Når sammendraget ble laget av kunstig intelligens, fikk folk med seg mer av forskningen. De vurderte forskerne som mer troverdige enn når forskerne skrev sammendraget selv.
Fakultet avviser norsk tidsskrift. Nå skal det se på retningslinjene på nytt Det medisinske fakultet ved UiO godtar ikke artikler publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening i sine avhandlinger, men har lovet en gjennomgang av regelverket. Førsteamanuensis Sigurd Høye er kritisk til ventetiden.
NTNU alene mot strømmen: Lemper ikke på karakterkrav til opptak på lærerutdanning Nå senker «alle» kravene for å få flere studenter til grunnskolelærerutdanningene, men ikke NTNU. — Samfunnet er ikke tjent med lavere karakterkrav, mener prorektor.
Slik gikk det med Trump-universitetet: Svindelanklager, søksmål og millionerstatning Nesten 20 år har gått siden Donald Trump forsøkte å gå inn i høyere utdanning.
Utsetter innføring av nytt nasjonalt vitenarkiv — igjen Innføringen av nytt Nasjonalt vitenarkiv (NVA) har vært utsatt en rekke ganger. Denne uka kom beskjeden om nok en utsettelse, nå til etter rapportering våren 2025.
Satte ny doktorgradsrekord i vår Universitetet i Oslo er på topp med 320 avlagte doktorgrader våren 2024. I alt kunne 1032 flere smykke seg med doktortittel første halvår.
Slik blei ho doktor i skillingsviser Anne Sigrid Refsum har skrive den første avhandlinga som finst om skillingsviser. — Eg er med på å fylla eit gap, seier ho.
Nekter å sende ankesaker videre til det nasjonale granskningsutvalget Lederen av redelighetsutvalg ber Kunnskapsdepartementet opprette et «setteutvalg med nødvendig kompetanse» til å behandle to ankesaker.
Ujevn film om Gunnar Sønstebys krigsinnsats Ikke lenge etter en film om Quisling, en av krigens forbrytere, kommer Nr. 24, om en av krigens helter.
Vurderer om studenter er skikket: — En myte at vi vil utestenge flest mulig — Skikkethetsvurdering er også alle de sakene der studenter får støtte, og som det går veldig bra med, sier mangeårig skikkethetsansvarlig Karl-Arne Næss Korseberg.
UiB-ansatt ser etter valgfusk i USA: — Det er veldig spennende Dag Hellesund tar seks ukers ulønnet permisjon for å følge det amerikanske valget tett som valgobservatør.
150 studenter fikk feil eksamen. Får tilbud om ny 150 studenter tok en midtveiseksamen som så mistenkelig kjent ut. Den var allerede brukt i en tidligere eksamenen, og Universitetet i Oslo tilbyr de rammede studentene å ta eksamen på nytt.
Lite budsjettjubel på britiske universiteter: — Tynn suppe Den nye Labour-regjeringens første statsbudsjett ble sluppet denne uken. For britiske universiteter og universitetsansatte sto ikke resultatet helt til forventningene.
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet Med så mykje pengar som Noreg brukar på forsking, burde forskinga hatt høgare kvalitet. Det meiner den svenske professoren Mats Benner.
Små helsefag av nasjonal verdi sliter med økonomien. OsloMet utsetter nedlegging OsloMet ville legge ned bachelor i tannteknikk, men har fått beskjed fra statsråden om å utsette saken. Framtiden til små og sårbare helseutdanninger er under utredning.
Hemmeligholder vedtak i Kjerkol-saken Felles klagenemnd vil ikke offentliggjøre vedtaket i Ingvild Kjerkols klagesak, melder TV2.
Universitetet i Oslo vil utdanne psykologer i Innlandet Universitetet i Oslo og Sykehuset Innlandet ønsker å samarbeide om en ny studieretning hvor psykologstudentene gjennomfører store deler av utdanningen i Innlandet.
Bildene til jødiske studenter ble byttet ut med palestinske flagg Stadig flere jødiske studenter ved europeiske universiteter opplever hatefulle ytringer og vold.
Splitter fagmiljøer for å fylle ny campus på Lillestrøm Et flertall i styret ved OsloMet har bestemt hvilke fagmiljøer som skal flyttes til en framtidig campus på Lillestrøm. Handelshøyskolen og Institutt for informasjonsteknologi splittes opp.
Vedtar hvem som skal flyttes til Lillestrøm Styret ved OsloMet skal torsdag vedta hvilke utdanninger og fagmiljøer som skal flytte inn på ny campus i Lillestrøm sentrum.
Kunnskapsdepartementet var på utredningstoppen. Nå er det på fjerdeplass Kunnskapsdepartementet har brukt 144 millioner kroner på utredninger siden 2017. Under Erna Solberg brukte det mer penger enn noe annet departement.
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur Det franske eliteuniversitetet Sciences Po strammer grepet for å tøyle palestina-demonstranter. Den norske studenten Anna Malkenes frykter at hun kan bli kastet ut av universitetet.
Kan vi stole på sannheten? Trumpismens forhold til fakta skremmer en hel verden. Er sannheten truet, og hvem kan beskytte den?
Fjerning av karakterkrav ga 1700 flere studenter I alt 1700 sykepleier- og lærerstudenter kom inn uten karakterkrav ved årets opptak, ifølge ferske oppmøtetall. Men samtidig viser tallene at 500 sykepleierstudenter har falt fra siden september.
Vil revidere tre avtaler av hensyn til akademisk frihet NTNU ble kraftig kritisert for samarbeidsavtalen med NHO, der det het at universitetet og NHO skulle gå sammen om felles kommunikasjonstiltak. Nå endres tre samarbeidsavtaler.
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips Professor Anne Lise Fimreite spurde ChatGPT om tips til relevant litteratur. Ei av bøkene på lista var skriven av nettopp Fimreite. Det var berre eitt problem: Boka finst ikkje.
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm Da status for NTNUs økonomi ble lagt fram på styremøtet tirsdag, kom det reaksjoner på det som ble karakterisert som en umenneskelig språkbruk.
Skandale i spansk akademia. Rektor anklages for forskningsjuks Tidsskriftet Springer Nature har trukket tilbake 75 artikler der rektor Juan Manuel Corchado Rodríguez ved det spanske universitetet Salamanca står som forfatter.
Monica Rolfsen blir ny prorektor på NTNU Hun ønsket å bli rektor. Nå blir hun prorektor for samfunnsansvar og formidling i stedet.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024