Columbias rektor går av. Den nye rektoren har vært tydelig kritisk til demonstrantene 31. mars 2025 - 11:05
arbeidsmiljø NHH-professor tapte i retten. Vurderer å anke Professor Leif Egil Hem kravde erstatning og ordensstraff kjent ugyldig, men fekk ikkje medhald.
Forsker ble misbrukt i KI-skandale. Nå skal han hjelpe kommunen å rydde opp Etter å ha tabbet seg ut med feil bruk av kunstig intelligens, ber nå Tromsø kommune de berørte forskerne om hjelp til å formidle forskning korrekt.
Ho er ny direktør i Volda Oddrun Rangsæter er konstituert som høgskuledirektør ved Høgskulen i Volda. Ho kjem frå ei leiarstilling ved Universitetet i Oslo.
Studentpolitikere i full krangel om rektorvalg. — Skal ikke ta side Studentpolitikere ved Universitetet i Oslo er misfornøyde med at deres eget arbeidsutvalg har gått ut og tatt side i rektorvalget. Utvalget svarer at det bare oppfordret studenter til å bruke stemmeretten sin.
Sp-topp foreslår treårig lærerutdanning I helgen skal Senterpartiet stemme over om de ønsker å innføre treårig lærerutdanning. — Vi må tørre å snu alle steiner, sier forslagsstiller Marit Knutsdatter Strand.
27 menn og én kvinne har fått Abelprisen: — Tenker kanskje for snevert Karen Keskulla Uhlenbeck vant Abelprisen i 2019. Siden oppstarten i 2003 er hun den eneste kvinnelige vinneren av prisen. Komitéleder Helge Holden innrømmer at Abelkomiteen har en vanskelig jobb.
Hoel er rektors rådgiver fra hjemmekontor i Trondheim Fra sofaen i Trondheim må han se på at den nye statsråden plukker hjertesakene hans fra hverandre. Makta er borte, men Oddmund Hoel har ikke sluttet å mene.
Margareth Hagen vant valget: Får fire nye år som rektor Margareth Hagen får fire nye år som rektor ved Universitetet i Bergen. Hun får med seg prorektor Sigrunn Eliassen.
Yale-professor forlater USA. Frykter landet skal bli fascistisk diktatur Man må stå sammen og si at et angrep på ett universitet er et angrep på alle, sier professor Jason Stanley. Han er bekymret for universiteter i USA.
Eksstatsråd vil bli direktør for restaurering av Nidarosdomen Oddmund Hoel har søkt jobben som direktør for Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. På søkerlista står også NTNU-dekan Anne Kristine Børresen.
Det blir omvalg i Ås — sittende rektor er ute Ingen av de tre rektorteamene ved NMBU fikk rent flertall i første runde. Dermed blir det omvalg. Sittende rektor Siri Fjellheim fikk færrest stemmer og er dermed ute av rektorkampen.
116 studenter felt for KI-fusk i fjor. Særlig én ting avslørte dem Stadig flere studenter blir tatt for å fuske med kunstig intelligens.
Rektorval i full gang. — Ho har eg aldri høyrt om Snart blir det klart kven som blir nye rektorar ved universitet i Oslo og Bergen. Men har folk fått med seg at det er val, og veit dei kven rektorkandidatene er?
Hundrevis fikk penger i fjor. Nå er det uenighet rundt ordningens fremtid Etter en prøveperiode på to år ønsker styret i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening at vederlagsordningen skal gjøres permanent. Men de møter motstand fra flere hold.
Han får Abelprisen: — En matematisk visjonær Japanske Masaki Kashiwara er årets vinner av Abelprisen. 78-åringen får prisen blant annet for å ha bygget broer og skapt nye verktøy innenfor matematikken.
Ønskjer seg teatersjef og eks-politikarar inn i styret Teatersjef Solrunn Toft Iversen, tidlegare statsråd Monica Mæland og avtroppande stortingsrepresentant Audun Lysbakken er blant personane Universitetet i Bergen ønskjer seg inn i universitetsstyret frå hausten 2025.
«Om de høyere utdannings-institusjonene ikke gjør noe nå, så er det fare på ferde» — Det som skjer i USA nå er så radikalt at det er uforenlig med akademiske grunnverdier, sier Sjur Bergan, tidligere leder for Europarådets utdanningsavdeling og æresdoktor.
Vokser opp i Oslo, studerer i Oslo, blir i Oslo Godt over halvparten av studentene som fullførte høyere utdanning i Oslo blir værende. — Jeg elsker storbyen, støy og bråk, sier student Hilja Stering.
Pensjonert lege dømt til fengsel for å ha fabrikkert bok som plagiatbevis Domstolen mener den tyske legen laget en falsk antologi for å ødelegge instituttlederens karriere. Motivet skal ha vært sinne etter morens obduksjon.
Vil ha fortgang slik at flere kan spise av Forsvarets budsjettkake Forsknings-Norge ønsker å få ta del i den store veksten Forsvaret har fått i sine budsjetter. De vil ha raskere avklaringer og mer åpenhet.
Tannteknikerutdanning kan bli flyttet til Bergen Fire små ulike helsefagutdanninger av nasjonal interesse er vurdert. En av dem blir anbefalt flytta.
Frykter at de ikke har råd til å bruke milliardbygg Instituttene som skal flytte inn i Livsvitenskapsbygget, har så dårlig økonomi at det er usikkert om de vil ha råd til å bruke utstyret i bygget.
Ordfører avsatt, arrestert og fratatt universitetsgrad: — Anspent stemning Demonstrasjonene i Tyrkia startet på en rekke offentlige universiteter etter at Istanbul-ordfører og Erdogan-konkurrent Ekrem Imamoglu ble fratatt universitetsvitnemålet og pågrepet forrige uke.
Columbia kapitulerer. Gir etter for Trumps krav Gjennomfører tiltak og endrar reglar etter at Trump fjerna finansiering verd 4,3 milliardar kroner.
Store Norske Leksikon hevder OpenAI har stjålet artikler 30 millioner ganger Serverloggene til Store Norske Leksikon (SNL) viser at roboter fra OpenAI har lastet ned artikler fra SNL 30 millioner ganger.
Vurderer å rømme landet på grunn av hets Professor ved Universitetet i Sørøst-Norge Glenn Diesen har søkt om australsk statsborgerskap. — Jeg forbereder meg på muligheten for at det blir nødvendig å forlate Norge, sier han.
Norsk visumbyråkrati knuste Jegors studiedrøm Norske myndigheter mener russiske Jegor Rebrikov (26) er forfulgt og kvalifiserer til studieplass i Tromsø. Men siden oppholdet betales av universitetet og ikke Utenriksdepartementet, får han ikke visum til Norge. — Unødvendig byråkratisk, sier rektor Dag Rune Olsen.
Droppet nesten ut på grunn av dysleksi. Endte med A på masteroppgaven André Fredheim var nær ved å gi opp hele mastergraden. Møtet med veilederen hans endret alt.
Vil ha mannsminister for å få gutar til å ta utdanning 44.000 færre menn enn kvinner starta på høgare utdanning i Storbritannia hausten 2024. No peikar ein ny rapport på at ein eigen mannsminister kan gjera ein skilnad.
Han var toppkandidaten som blei skubba ut. No blir Eirik Hovden førsteamanuensis Universitetet i Bergen har tilsett Eirik Hovden som førsteamanuensis. — Eg er glad og letta, seier han.
Tilleggsoppgåve som stipendiat: Gjera seg sjølv umisseleg Mindre pengar i akademia gjer det endå verre for unge forskarar å få ein fot innanfor, meiner Patrick Foss Johansen. Difor var han nøye på å ta på seg ekstra verv og oppgåver undervegs i stipendiatperioden.
Abelia: Trenger en enda mer konkret satsing på forskning og innovasjon Regjeringen høster både ros og ris for forskningsmeldingen. Mange savner bedre og mer konkrete forslag knyttet til næringsliv og innovasjon.
Vil at bedriftene spytter inn mer penger i spleiselag mellom stat og næringsliv — Slik det er i dag, står næringslivet i kø for å finansiere forskning. Da kan staten tenke på om de skal stille krav om en høyere bedriftsandel for å få statlig tildeling, sier Sintef-sjef Alexandra Bech Gjørv i kjølvannet av systemmeldingen.
Fraråder USA-reiser etter at forsker ble nektet innreise på grunn av Trump-meldinger Reaksjonene er sterke etter at en fransk forsker ble nektet innreise i USA på grunn av private anti-Trump-meldinger på telefonen. Det får flere akademikere til å fraråde reiser til USA. Noen tar til orde for boikott.
Nytt utvalg skal gi råd om kunstig intelligens i høyere utdanning Anders Malthe-Sørenssen og Inga Strümke skal sammen med sju andre gi råd om bruk av kunstig intelligens ved universiteter og høgskoler.
Edvard og May-Britt Moser jubler: — Våre viktigste krav er oppfylt Nobelprisvinnerne var de første som fikk vite at norskkravet fjernes og at studieavgiftene blir lavere. Regjeringa legger i dag fram stortingsmeldingen om forskning.
Regjeringen vil fjerne omstridt norskkrav for utenlandske stipendiater Regjeringen vil fjerne omstridt krav om norskkurs for utenlandske forskere og vurderer å myke opp reglene for studieavgift for internasjonale studenter, varsler den i stortingsmeldingen om forskningssystemet.
Oppfordrer til kjøttfrie kantiner. — Vi må vise vei Fakultetsdirektør Egil Kristensen vil ha kjøttet vekk fra kantinene ved universiteter og høgskoler. — En elendig idé, mener ernæringsprofessor.
Ny presidentordre: Legger ned utdanningsdepartementet Torsdag kveld signerte Donald Trump en presidentordre om å legge ned USAs utdanningsdepartement.
Vil stanse partnarskap med israelske universitet Norce får kritikk for forskingssamarbeid med to israelske utdanningsinstitusjonar. Begge har campusar i ulovlege busetjingar.
Nå står kampen om EU-milliardene til forskning Vil EUs nye konkurransefondet sluke EUs nye rammeprogram til forskning og innovasjon? Det må ikke skje, advarer forskningsmiljøene og Europaparlamentet. Norske rektorer er også bekymret.
20 akademikere hevder Helsingforskomiteen forfølger Glenn Diesen I et opprop ber 20 akademikere om at Den norske Helsingforskomité slutter med det de mener er forfølgelse av professor Glenn Diesen ved Universitetet i Sørøst-Norge. — Hårreisende påstander, svarer komiteen.
Stor demonstrasjon utenfor rektordebatt ved UiO Siste innspurt i valgkampen ved Universitetet i Oslo ble preget av en stor demonstrasjon der demonstrantene krevde akademisk boikott av Israel.
Tok den siste debatten: — Stillinga mellom Oslo og Bergen er 18—2 i milliardar Kor går pengane, og korleis får Universitetet i Bergen tak i dei? Økonomi prega ordskiftet i valkampinnspurten.
Forskeren er 90 år og aktiv skøyteløper. Målet er å ta elleve verdensrekorder i år Tidligere språkforsker Arne Kjell Foldvik konkurrer på skøytebanen som 90-åring. Han kan skilte med en rekke verdensrekorder etter at han ble pensjonist.
Høyre vil ha økt styring av universitet og høgskoler Høyre vil ha økt styring av universitet og høgskoler for å sikre fremtidig arbeidskraft. Det får UiA-rektor og UHR-leder Sunniva Whittaker til å reagere.
Fulbright-stipend i limbo: Paret frykter USA-planene for familien ikke blir noe av — Vi har sagt opp barnehageplass og allerede signert leiekontrakt i Santa Cruz, forteller forsker Randi Solhjell. Dersom Fulbright-stipendet hun skulle få trekkes tilbake, vil familien få store økonomiske utfordringer.
Nytt fond skal få næringslivet til å investere mer i forskning Et nytt norsk forskningsfond vil trolig være sentralt i stortingsmeldingen om forskningssystemet som legges fram fredag.
Høsten 2026 blir det nye opptaksregler til høyere utdanning. Slik kan de bli I tråd med stortingsmelding om opptaksregler som kom våren 2024, sender regjeringen nå ut nye opptaksregler til høyere utdanning som innebærer en rekke endringer.
Skal være strengere mot tidsskriftene — Det er ikke et ønske for oss å ekskludere tidsskrift, men å få tidsskriftene til å handle i tråd med god vitenskapelig skikk, sier Tanja Storsul i Det nasjonale publiseringsutvalget.
Direktøren sin sluttavtale: Tre år på heimekontor og 450.000 kroner Tidlegare høgskuledirektør Ann-Kristin Emblem vert sendt på heimekontor fram til april 2028.
Mener kunstig intelligens bør tillates på flere eksamener Morten Goodwin mener langt flere fag bør tillate bruk av kunstig intelligens (KI) på eksamen.
Fredag kommer meldingen om forskningssystemet Fredag 21. mars legger forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) fram stortingsmeldingen om forskningssystemet.
Nye Trump-krav og truslar mot Columbia-universitetet Ei liste med inngripande krav er sendt frå Trumps regjering til universitetet, med truslar om å stanse alle finansiell støtte.
Hybeljubel: — En stor seier for studentene Regjeringen setter av penger til å bygge og rehabilitere over 3000 studentboliger. Totalt beløper tilskuddet seg til rundt 1,9 milliarder norske kroner.
Noen forskere snakker «hele tiden» på konferanse. Én person hadde 32 bidrag Noen deltakere tar svært stor plass på forskningskonferanser, ifølge en studie av Frode Eika Sandnes. Det kan bli mye kjedelig repetisjon, synes han.
Dypt bekymret for det som skjer med fri forskning og akademisk frihet i USA Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland har invitert sine nordiske kollegaer til et møte for å diskutere hvordan utfordringene fra USA skal møtes.
Handelshøgskoler reagerer på at mangfoldsord fjernes: — Svært uheldig Norske handelshøgskoler reagerer sterkt på at det internasjonale akkrediteringsorganet AACSB har fjernet alle mangfoldsord fra sine retningslinjer.
Slutt å sutre og gjør deg ferdig, sa Anne Kristine til seg selv Anne Kristine Sørstrøm legger ikke skjul på at hun angret underveis. Men etter møte med døende pasienter var hun streng med seg selv: Hun skulle bli ferdig med avhandlingen.
Dette er toppledernes verv og ekstra inntekter Søk i Khronos oversikt: 81 sjefer. 21 universiteter og høgskoler. 258 verv.
Rektor i retten om motvarsel: — Har ikke plaget meg spesielt Rektor Øystein Thøgersen ble beskyldt for hekseprosess og utfrysing av professor Leif Egil Hem. Fredag vitnet han i rettssaken mellom Hem og Norges handelshøyskole.
Snobberi og jåleri, mener Høyre om deler av fagskolemeldingen Høyres Kari-Anne Jønnes reagerer på det hun mener er snobberi og jåleri i stortingsmeldingen om fagskoler.
Volda vurderer sjukepleie: — Me bevegar oss inn på ein annan banehalvdel Skal Høgskulen i Volda oppretta sjukepleieutdanninga eller ikkje? Styremedlem Roar Tobro var den mest skeptiske i styret, men tvila seg fram til eit ja.
Nå blir det utdanning på masternivå også ved fagskolene Fagskolene har lenge etterspurt muligheten til å tilby utdanning på bachelor- og masternivå. Nå gir regjeringen dem tommel opp.
Nå skal NTNU flagge for både kvener, skogfinner og tatere Ny flagginstruks ved NTNU gir tre nye flaggdager for å markere støtte til nasjonale minoriteter i Norge. Søndag heises det kvenske flagget for Kvenfolkets dag.
Setter på bremsene for satsing på campus Bø Universitetet i Sørøst-Norge setter på bremsene med tanke på nybygg i Bø. Det ber Statsbygg utrede utvikling av eksisterende bygningsmasse.
Skolen som arena for samfunnsbygging — i Russland og USA På Human internasjonale dokumentarfestival i Oslo vises denne uka to filmer som begge viser hvor viktig skolen vurderes i to ganske så ulike samfunn.
Medisinutdanningene er evaluert. Forvokste fagplaner er et av funnene En komite ber medisinutdanningene vurdere om de putter for mange nye fag inn i timeplanen uten å fjerne andre eller prioritere mellom fagene.
NHH-professor i retten: — Eit apparat som har brukt millionar på å køyre over meg Professor Leif Egil Hem forlanger at ordensstraffa som han fekk etter varsling, blir kjent ugyldig. Torsdag forklarte han seg i retten.
Høgskuledirektøren har sagt opp: Får prosjektstilling i tre år Ann-Kristin Emblem har sagt opp stillinga si som høgskuledirektør.
Blodrøde tall: Skotsk universitet nedbemanner over 600 ansatte Dundee universitet i Skottland har 830 millioner norske kroner i underskudd og har varslet at det må kvitte seg med 632 fulltidsstillinger. Beskjeden sender sjokkbølger inn i britisk akademia.
20 søkere vil inn i toppledelsen til Gunnar Yttri 20 søkere konkurrerer om fire stillinger som alle inngår i rektor Gunnar Yttris ledergruppe.
Gayatri Spivak får årets Holbergpris En av verdens mest innflytelsesrike globale intellektuelle, er merkelappen Gayatri Spivak får fra Holbergkomiteen.
Det ser lysere ut ved Universitetet i Stavanger Universitetet i Stavanger var blant de første til å rope alarm om økonomiske innstramminger. Nå kan rektor melde om mindreforbruk og økt studentrekruttering i 2024.
Arrangerte styreseminar utan rektor og direktør Styret ved Høgskulen i Volda hadde eit ekstraordinært styreseminar onsdag — utan at rektor og høgskuledirektør var til stades. Tema: Todelt leiing.
Fleire saker enn før hamnar i klagenemnda Den sentrale klagenemnda ved Universitetet i Bergen handsama 157 saker i 2024. Det er ein auke samanlikna med både 2022 og 2023.
Avbrøt USA-turen og hastet hjem da han oppdaget at styret skulle ansette ny dekan Bent Sofus Tranøy kastet seg på første fly hjem fra Chicago da han oppdaget at styret ved Universitetet i Innlandet ble anbefalt å ansette ny dekan fra Lillehammer. Og styret overprøvde innstillingen og ansatte en annen.
Uroa over plattformene til Musk og Trump — arrangerer kjeldekritikkens dag Skal nye kostar i Washington få bestemma kva som er danning, spør forskarar ved Universitetet i Bergen. Både i Bergen og Oslo vert det i år for første gong arrangert Kjeldekritikkens dag, som er heilt fullteikna.
OsloMet legger ned trafikklærerutdanningen Om få år vil etter alt å dømme all utdanning av trafikklærere i Norge skje i Stjørdal.
Forskningsrådet styrker forskning på forsvar og sikkerhet. Oppretter nytt styre — Det haster å komme i gang, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.
Høyre-ja til at fagskolene får yrkesbachelor og utdanning på høyere nivå Et av fagskolenes mest sentrale krav er å kunne tilby høyere yrkesfaglig utdanning på nivå med bachelor og master. Nå får de støtte fra Høyre.
Harvard innfører ansettelsesstopp etter Trump-advarsel Harvard er et av 60 universiteter og høgskoler som har fått advarsel fra Trump-administrasjonen. Presidenten vil undersøke om de har gjort nok for å beskytte jødiske studenter.
Behandler åtte kallelser En rekke årsrapporter og kallelser står på dagsordenen for dagens styremøte ved Universitetet i Agder.
Kvitter seg med nesten halvparten av de ansatte i utdanningsdepartementet 572 har takket ja til sluttpakke og 1300 har fått beskjed om at de blir permittert fra fredag 21. mars.
Professor møter rektor i retten. Forlanger erstatning frå NHH etter varslingssak Leif Egil Hem fekk ordensstraff og vart fråteken stillinga som instituttleiar. No går professoren til sak mot arbeidsgivaren.
Valgkamp i Ås om parkering, oppsigelser og ledermodell Rektordebatt ved NMBU trakk fullt hus. Flere har ennå ikke bestemt seg.
Fem år siden Norge stengte ned. Hvordan har akademia endret seg? Det er ganske heftig å være ny i en ny by og så bli innestengt på hybelen sin i flere uker, sier studentleder Kaja Ingdal Hovdenak. Hun var fersk student i 2020. Hvordan har pandemien påvirket henne? Og resten av akademia?
Elon Musk krangler med nobelprisvinner: — Gjør enorm skade — Bare feige, usikre idioter bryr seg om priser og medlemskap, skriver Elon Musk i krangel med nobelprisvinner på X.
Norge gir 60 forskningsmillioner til Ukraina Norges forskningsråd gir ukrainsk forskning og forskere rundt 60 millioner kroner.
Sjefene som tjener over en halv million på ekstrajobber. — Flott og sunt En HR-direktør får nær 700.000 kroner for styreverv i næringslivet, en prorektor tjener over 600.000 ekstra i året, en viserektor vel 570.000 kroner.
Hvordan gjøre kunstig intelligens til forskningsassistent I siste del av Khronos KI-skole viser professor Morten Goodwin blant annet hvordan kunstig intelligens (KI) kan hjelpe til med å utvikle hypoteser, lage forskningsdesign og brukerundersøkelser, og analysere datasett.
EU vil at 1 av 3 studenter skal velge realfag. For snevert, mener allianse Flere realfagsstudenter er blant grepene som foreslås for sikre EU nok kvalifisert arbeidskraft i den nye strategien Union of Skills. Men hva med samfunnsfag og humanistiske fag, undrer universitetsalliansen LERU.
Student arrestert — og Donald Trump har stanset milliardstøtte til universitet USAs utdanningsminister Linda McMahon advarer om at dette bare er starten.
Ny rapport: Tre ganger så mange IKT-studenter i Norge Tre ganger så mange studenter tar en IKT-grad nå sammenlignet med i 2015, viser ny rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse. Arbeidslivet melder om fortsatt stort behov for digital kompetanse.
Frykter at amerikanske forskningsdata skal forsvinne Alarmklokkene ringte for medisinske forskere over hele verden da databasen PubMed var nede forrige helg. Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg mener den norske regjeringen bør gjøre mer for å sikre forskningsdata.
— Den akademiske friheten har sunket til Sovjet-nivå Det russiske regimet strammer grepet om akademia. Patriotistisk obligatorisk undervisning skal gjøre studentene mer regimevennlige, sier forskere.
De yngste studentene leser minst pensum En fersk undersøkelse fra Sverige konkluderer med at yngre studenter bruker mindre tid på å lese pensum enn de som er eldre. Samtidig svarer ni av ti av at det er lett å lese og forstå pensumlitteraturen.
Over 500 tvilsmeldinger om studenters skikkethet. 10 ble utestengt Det ble meldt inn 527 tvilsmeldinger om studenter og skikkethet i 2024. Det er 40 flere meldinger enn i 2023 viser ferske tall.
Det blir flere kvinnelige professorer, men det går sakte Det blir stadig større kvinneandel blant studenter og ansatte i akademia. Men i én stillingsgruppe er fortsatt menn i solid flertall.
Informantene hennes likte å snakke med en som lignet dem selv Hvordan forstår vi feminisme i islam i Skandinavia? Det har Amna Mahmood forsket på i doktorgraden sin, og blant annet funnet ut hva slags religiøse endringsprosesser som skjer i møtepunktet mellom feminisme og islam.
Innstilt som ny leder for NSO Valgkomiteen har bestemt seg for hvem den vil ha i fire av seks verv før årets landsmøte i Norsk studentorganisasjon (NSO).
Ville studera på Sunnmøre, forfalska norskprøve Ei kvinne er dømt til fengsel på vilkår i 21 dagar for å ha forfalska prøvebevis for å kome inn på NTNU og Høgskulen i Volda.
Disse forskerne er mest i media — Vi i Norge er jo kanskje mer opptatt av USA enn USA selv, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde. I 2024 var han den forskeren som ble mest sitert i norske medier.
Studenter har praksis under ski-VM: — Det blir jo ikke bedre enn dette Journalistikkstudenter ved Høgskulen i Volda har de siste ukene fått prøve seg som journalister under årets VM i Trondheim. Det har gitt mersmak.
Frykter at færre parkeringsplasser vil gi hjerneflukt fra NTNU 1300 parkeringsplasser forsvinner når NTNU en gang i fremtiden har samlet seg i Trondheim. Men klarer ikke NTNU å tilby nok parkeringsplasser, vil ikke de beste jobbe der, mener en av styrets ansattrepresentanter.
Årsrapporter og økonomi på dagsordenen Fredag diskuterer styremøtet ved OsloMet årsrapporter for økonomi, studentsaker og skikkethet.
Kritisk til historisk stort rektorteam: — Et sjuhodet troll Professorer er kritiske til rektorkandidat Giske Ursins ønske om et rektorat på hele sju personer.
Fredag legger amerikanske akademikere ned arbeidet i protest Den første store mobiliseringsdagen mot Donald Trumps forskningskutt i USA er ventet å samle tusenvis av universitetsansatte og studenter på over 100 demonstrasjoner.
NMBU-styret vedtok program for omstilling Et enstemmig styre ved torddag NMBU vedtok et program for omstilling.
Norsk krisemøte om USA: — Kan skje uopprettelig skade Statsråd Sigrun Aasland (Ap) inviterte til forskningstoppmøte om uroen i forskningsmiljøene i USA. Administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit, kaller situasjonen dramatisk.
3020 søkere: — Jeg er glad Rektor Nina Skarpenes håper at de gode søkertallene til politiutdanningen er starten på en positiv trend.
Seminar og styremøte på Stord: — En del krevende problemstillinger Styret ved Høgskulen på Vestlandet samles over to dager.
Omstilling og årsregnskap skal drøftes i Østfold Høgskolen i Østfold har tæret på sine økonomiske reserver i 2024.
Færre ansatte, men flere ledere etter NTNUs kriseår Antall ansatte, hvordan de har det og hvor ofte de bryter arbeidstidsregelverket er blant temaene som havner på NTNU-styrets bord torsdag.
Nord universitet: 75 tilsette har opplevd «uakseptabel oppførsel» Fersk arbeidsmiljøundersøking avdekker diskriminering, mobbing og seksuell trakassering. Mange veit ikkje korleis dei skal melde ifrå.
Vil etablere et omstillingsråd. Møter motstand fra tillitsvalgte NMBU må spare 200 millioner de neste tre årene. Rektor ønsker at styret etablerer et omstillingsråd, men tillitsvalgte vil sende saken tilbake.
Legger fram fagskolemeldingen neste uke Etter noen ukers utsettelse er Sigrun Aasland (Ap) klar til å legge fram en ny stortingsmelding om fagskoler 14. mars.
Student brukte KI og fikk tidenes strengeste fuskestraff Det var ikke første gang studenten ble tatt for å fuske. Denne gangen ble reaksjonen to års utestengelse.
Begge rektorkandidatene garanterer at det ikke blir oppsigelser Rektorkandidat Lise Øvreås mener økonomistyringen ved Universitetet i Bergen har vært for dårlig. Sittende rektor Margareth Hagen kjenner seg ikke igjen i motkandidatens virkelighetsbeskrivelse.
Åpner for lønnet praksis og avvikling av masterkrav i lærerutdanningen Sigrun Aasland og Kari Nessa Nordtun har startet på arbeidet med å gjennomgå lærerutdanningen. Leder i Utdanningsforbundet, Geir Røsvoll, er åpen for å diskutere utformingen av utdanningen, men er også skeptisk til mye.
Full støtte til at høgskolen skal bli universitet Høgskolen i Molde fikk enstemmig støtte fra styret til å starte et arbeid for å få status som universitet. — Det ligger litt i ryggmargen vår å hive seg frampå selv om ikke alt er klart, sa prorektor Svein Bråthen.
Sverre Gunnar Haga blir journalist i Khrono Sverre Gunnar Haga går fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) til Khrono.
Prorektorkandidat får klima-kjeft: — Ikke mye med bærekraft å gjøre Med bærekraft som slagord vil Endre Tvinnereim bli prorektor ved Universitetet i Bergen. Stort gap mellom liv og lære, mener klimaforsker.
Ber om klarsignal for å begynne å jobbe med universitetssøknad Høgskolen i Molde kan bli universitet i løpet av få år. Rektor ber styret om klarsignal for å sette i gang arbeidet med en universitetssøknad.
Universiteter og høgskoler med 3,8 mrd. i reserver Universitetene og høgskolene hadde ved inngangen til 2025 til sammen 400 millioner kroner mer på bok enn for ett år siden.
Trump vil stoppe all støtte til universiteter som tillater ulovlige demonstrasjoner Presidenten truer videre med å fengsle, sende ut av landet og permanent utvise studenter som demonstrerer, på sin egen sosiale medieplattform Truth Social.
Tor Grande ble rektor — men fortsatte å veilede stipendiater Nora Statle Løndal og Caren Regine Zeiger disputerte på nyåret. Som stipendiater har de hatt Tor Grande som veileder, også etter at han ble rektor.
NTNU-dekan går av før tiden Anne Kristine Børresen har sittet som dekan ved Det humanistiske fakultet på NTNU i nesten 12 år. Nå går hun av før tiden.
Akademika vant slaget om Tromsø Etter å ha forsvunnet fra flere campuser den siste tiden, er det nå klart at Akademika fortsetter som campusbokhandel ved UiT Norges arktiske universitet.
Vil legge ned utdanning av trafikklærere OsloMet sier at de ikke har råd til å opprettholde sin trafikklærerutdanning, og de sliter med å skaffe praksisplasser. Bransjen påpeker konsekvenser.
Nyeste artikler
Columbias rektor går av. Den nye rektoren har vært tydelig kritisk til demonstrantene
Sissel Høisæter (1958 — 2025)
— Det er på tide at en kvinne leder Idrettshøgskolen
— Mye er bra på Norges idrettshøgskole, men vi kan bli enda bedre
Vi må ta en prat om tidsstyring og arbeidsplaner
Mest lest
Diesen vil bli australsk statsborger. — Eskalering av sverting og hets
116 studenter felt for KI-fusk i fjor. Særlig én ting avslørte dem
Norsk mangfoldsopprør sprer seg til hele Norden
To uker før masteren skulle leveres, fikk hun tilbud om å ta doktorgrad
Frykter at de ikke har råd til å bruke milliardbygg