Å få flere gutter til å velge helsefag vil bidra til å løse mangelen på helsepersonell 24. januar 2025 - 19:17
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Vedum med sterke signaler om videre finansiering av Griegakademiet Det handlet om trommer og tinnitus da finansminister Trygve Slagsvold Vedum besøkte Griegakademiet fredag. — Det står verre til enn jeg trodde, sa han om de slitne lokalene.
Lanserer landets første rektor-podkast UiS-rektor Klaus Mohn publiserte fredag den første episoden av podkasten «mohnitor» — landets første universitetsrektor-podkast. Nå vil han nå ut til folket med kunnskaps- og samfunnsstoff.
Høgskolen i Østfold mister doktorgradsprogram Kunnskapsdepartementet trekker tilbake godkjenningen av ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Høgskolen i Østfold. Årsaken er vedtaket om å legge ned Akademi for scenekunst.
Tannlegeutdanningen vurderer å droppe karakterer Det odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo vurderer å gå bort fra karakterer på eksamen til fordel for bestått/ikke-bestått.
Flere trapper opp jakten på private penger Universiteter og høgskoler blir utfordret til å hente inn mer eksterne midler fra nye kilder. Strammere økonomi får flere av dem til å vende seg mot private givere i håp om å spe på inntektene.
I denne gata fikk bare akademikere bo. Helle (90) har bodd her i snart 60 år Det fantes alltid en ekspert i Sverrestien, og femti unger som løp mellom husene — med en hoppbakke i midten.
Eksamensvakter fikk sparken, krever erstatning fra Københavns universitet 75 oppsagte eksamensvakter krever millionerstatning etter at Københavns universitet ga dem sparken og hyret inn et vikarbyrå i stedet.
Seks vil bli dekan ved Universitetet i Innlandet Seks søkere vil bli dekan ved Handelshøgskolen i Innlandet og dermed en del av rektor Peer Jacob Svenkeruds ledergruppe. Dagens dekan Marit Roland søker ikke.
Desse 40 får til saman 175 millionar kroner til kommersialisering Pengane skal brukast på å styrke arbeidet med å bringe forskingsresultat ut i marknaden.
Dette er Ingvild Kjerkols tre alternativer Gå til rettssak, levere ny oppgave eller la det fare? Ingvild Kjerkol har frist til 11. februar med å bestemme seg for hva hun vil gjøre med fuskevedtaket.
Uenige om økonomi: — Jeg har ikke troen på at dere legger sjelen deres i det Giske Ursin kom med friske fraspark mot sine rivaler i kampen om å bli rektor ved Universitetet i Oslo.
Slik «snakker» du med kunstig intelligens Hvordan hvordan går man egentlig fram når man skal «snakke» med en kunstig intelligens (KI)? Nøkkelen ligger i gode prompts, eller instrukser, forklarer professor Morten Goodwin i andre del av Khronos KI-skole.
Donald Trump:— Vi har et utdanningssystem som lærer barna våre å hate landet vårt Flere av Donald Trumps første uttalelser og presidentordrer vil også påvirke høyere utdanning. — Det er viktig at universitetene ikke handler ut av frykt, sier Curt Rice.
Ny rapport: Høy tillit til forskere — Det er veldig bra at dette kommer ut nå som Trump har tatt over, sier professor Håvard Haarstad ved Universitetet i Bergen.
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014 Nye opplysninger viser mer utstrakt kontakt mellom NTNU og PST om Øyvind Eikrem enn tidligere kjent. Eikrem ønsker nå juridisk bistand til å se på egen sak på nytt, en sak som endte med et forlik til over seks millioner kroner.
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd Forskingstryggleik vert eit sentralt tema i systemmeldinga, som vert lagd fram denne våren. Statsminister Jonas Gahr Støre vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland.
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet Dekan ved Det juridiske fakultet Ragnhild Hennum har hatt stort sett alle stillinger fra vitenskapelig assistent til dekan og prorektor ved Universitetet i Oslo. Nå ønsker hun å bli rektor.
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter Universitetet i Stavanger lanserer tre korte studier som skal kunne føre til lærerkompetanse.
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens Forsknings- og høyere utdanningsministeren vil få fart på samordning av arbeidet med kunstig intelligens innen høyere utdanning og forskning.
Vil legge om doktorgradsutdanninger Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel vil målrette doktorgradsutdanningene slik at de i større grad møter samfunnets behov.
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger — Det har vært et ønske om økt aktivitet i en tid der bevilgningene har blitt redusert. For eksempel har vi fått et krav om å øke antall studieplasser innen sykepleie, uten at det fulgte med ny finansiering, sier NTNUs rektor Tor Grande.
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge MF vitenskapelig høyskole og VID vitenskapelige høgskole planlegger å søke om universitetsstatus i vår og i sommer og konkurrerer om å bli Norges første private universitet.
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel minner universitetene og høgskolene om at de har virkemidler for å tvinge studentene tilbake på campus.
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat Kim Keon-hee, kona til den avsatte presidenten i Sør-Korea, er funnet skyldig i å ha jukset til seg mastergraden. Dette er andre gang hun anklages for plagiat.
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen Tre rektorer svarer på påstander om dårlig ledelse, og hva som trengs for å være en god rektor i dagens akademia.
Team Harbo: Satser på samhandling og kommunikasjon Gjennom samhandling og bedre læringsmiljø ønsker Hanne Flinstad Harbo og Christine Meklenborg Nilsen å lede Universitetet i Oslo til nye høyder.
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring — Dei fleste akademikarar, meg sjølv inkludert, tenker i silo. Å vere professor eller ekspert gjer deg ikkje kvalifisert til å vere leiar, seier Rune Todnem By.
Akademia holder pusten: Professor fikk sparken etter e-post om Trump Da Trump vant valget, avlyste professor James Bowley undervisningen og skrev at USA var et «fascistisk land». Med det mistet han jobben. Mandag blir Donald Trump innsatt som USAs 47. president.
Fundraising skal gi NMBU mer penger i kassa Den krevende økonomiske situasjonen NMBU er i, gjør at universitetet vil spørre private givere om penger. Et nybrottsarbeid som kan bli en viktig kilde til nye inntekter, ifølge ledelsen.
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år Silje Haus-Reve ble professor etter å ha vært med i en prøveordning for unge, talentfulle forskere. Forskerforbundet er skeptisk til ordningen, men regjeringen har nå bestemt seg for å gjøre den permanent, med noen endringer.
Angrar ikkje, men vil ikkje tilrå andre å ta doktorgrad Gudny Øyre Flatabø angrar ikkje no. Men å ta doktorgrad er ikkje noko ho utan vidare vil tilrå andre å gjera.
Vil rydde unna usikkerhet om skatteplikt slik at flere private støtter forskning Direktør Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet mener Norge bør lære av Sverige og Danmark, der store stiftelser investerer tungt i forskning. — Da må rammevilkårene bli bedre.
Kobler sammen psykisk helse, rus og avhengighet i ny master Denne uka startet 33 studenter på en ny master for sykepleie i psykisk helse, rus og avhengighet ved Lovisenberg diakonale høgskole.
Hoel varsler økte tilskudd og mer frihet til fagskolene Jubelen sto i taket da fagskole-folket fikk høre at fagskolene skal få mer rammetildeling og økte satser, samt studentombud i Tromsø.
Spurte Hoel om KI og høyere utdanning. — Tafatt SVs Grete Wold ville vite hva statsråden tenker om utfordringene med kunstig intelligens fremover. — Det virker som om de fortsatt sitter og lurer på hvor de skal starte, og om de skal gjøre noe med det i det hele tatt, er hennes reaksjon på svaret.
Ønsker seg en mer aktiv seniorpolitikk. — Vi er en overskuddsressurs — Før var pensjonister gamle. Nå er de eldre, sier tidligere statsråd Tora Aasland. Hun er en av flere som er opptatt av de eldste forskernes plass i akademia.
Lavmælt dokumentar om kvinnene som mistet all ære De rettsløse tar oss tilbake til 1945. Men ikke egentlig til krigen. Dette er ikke en krigsfilm, men en etterkrigsfilm. Den handler om hva som kan skje, og skjer, etter at våpnene er lagt ned.
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket Etter rundt 20 år som forsker ved Aalborg universitet fikk Helene Pristed Nielsen sparken. — Akademia har et fryktelig umoderne arbeidsliv, mener hun.
Danske anti-sjikaneregler for universiteter innskrenker ytringsfriheten Den danske regjeringen har vedtatt ny «anti-sjikane»-politikk for universitetene. Det er uheldig å skape uklarhet om hva som er lovlige ytringer, mener Anine Kierulf. — Problematisk, mener SAIH.
Professor mener hun ble presset til å pensjonere seg Katherine Frankes karriere ved Columbia University fikk en brå slutt.
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei» Student fikk refs for å ha brukt «han» og «hunkjønn» i en eksamensoppgave i psykologi. Frp stilte spørsmål i Stortinget og fikk et superkort svar fra statsråd Oddmund Hoel.
Frykter for rettsvernet til deltakere i helseforskning Universiteter og høgskoler går kraftig ut mot regjeringens forslag om at de selv skal kontrollere lovligheten i helseforskning. De frykter store uklarheter, geografiske forskjeller og økt risiko i forskningen.
Ein av fem strauk på eksamen. Ni studentar klagar fakultetet inn for faglege feil 9 av 46 fekk stryk etter snart fem år på profesjonsstudiet i psykologi, og meiner fakultetet har svikta. — Vi følgjer opp saka på vanleg måte, seier dekan.
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende En leder ved Universitetet i Bergen fikk anonymt julekort i sin private postkasse med grovt sjikanerende innhold.
Erna Solberg tror taket er nådd for antall studenter Tidligere statsminister Erna Solberg tror ikke det er mulig å fortsette med 300.000 studenter i Norge. — Vi må sørge for at studentene ikke går på de billigste studiene, men på de viktigste studiene, sier Høyre-lederen.
Kartlegger vilkårene til skeive akademikere i Norge for første gang I en stor nasjonal undersøkelse skal arbeidsvilkårene til skeive i akademia bli kartlagt for første gang. Planen er å bruke funnene til anbefalinger for mangfoldsplaner.
Mener lovforslag er et utilbørlig maktovergrep mot barn og unge Professor emerita ved OsloMet, Joron Pihl, reagerer kraftig på hvordan myndighetene vil samle inn og registrere opplysninger om barn og unge og deres foreldre ved tvang, og gjøre dette tilgjengelig for forskning.
Reformtsunami i dansk akademia: — Ikke prøv dette i Norge Danske universiteter har vært utsatt for mer enn 30 politiske store og små reformer på drøye 20 år. I disse dager rulles en ny reform ut.
Hoel: Fritt fram for innspill om læring i arbeidslivet Universiteter og høgskoler har etterlyst å bli koblet tettere på utredningen om læring i arbeidslivet. De skal få rikelig anledning til å komme med sine innspill, ifølge Oddmund Hoel.
Sitt eget fag fant Guro Nore Fløgstad helt tilfeldig. Nå jobber hun for andre unge forskere Språket har vist henne kontinenter og fjell. Nå kjemper hun for unge forskere og etableringen av et nytt fag.
Vil øremerke statlig utbytte til kunnskapsproduksjon — Vi trenger en sterk satsing for å bygge opp sterke tverrfaglige forsknings- og utdanningsmiljø som spesialiserer seg på krisene vi står ovenfor, sier to prorektorer ved NMBU.
22 anbefalinger om læring: Mener det må bli mer attraktivt å tilby videreutdanning Videreutdanning bør gi bedre uttelling i finansieringssystemet, ifølge utvalget som har utredet hvordan flere i arbeidslivet kan få økt sin kompetanse.
Ny kunnskapsallianse: Etterlyser visjonære politikere og krever forskningsløft Ni organisasjoner stiller regjeringen og landets politikere til veggs og krever økt satsing på forskning. De ber politikerne se til Sverige, Danmark og Finland.
Rektorteam sikter mot verdenstoppen — om 30 år Når Giske Ursin og Stefan Krauss nå vil lede Universitetet i Oslo, er målet at Universitetet i Oslo skal opp blant de 30 høyest rangerte universitetene internasjonalt.
Nesten 1 av 3 på sykepleie strøk i anatomi Resultatene går nedover og nå stryker nesten 1 av 3 sykepleiestudenter i det grunnleggende faget anatomi. — Et dårlig tegn, sier Nokut-direktøren.
Folk stoler mer på kvinnelige forskere. — Veldig overraskende Ny studie viser at folk har større tillit til kvinnelige forskere.
Mener institusjonene selv må prioritere forkursene Statssekretær Signe Bjotveit svarer ikke på om det vil være aktuelt å øremerke penger til forkurs for ingeniørutdanningene, men påpeker at penger til dette er inkludert i rammebevilgningen.
Havarert IT-system har kostet 166 millioner kroner IT-systemet skulle effektivisere og forbedre det administrative arbeidet i hele universitets- og høgskolesektoren, men ble stoppet før det var ferdig.
Dette kan du bruke KI til i hverdagen Hvordan kan du bruke kunstig intelligens (KI) til å forenkle og fornye hverdagen? Det får du svar på i første del av Khronos KI-skole med professor Morten Goodwin.
Saksøkte universitetet da inntektene fra oppfinnelse gikk ned Forskeren mente UiT Norges arktiske universitetet handlet illojalt da det inngikk en avtale som reduserte inntektene fra oppfinnelsen hans. Han fikk ikke medhold i retten.
I 2020 skulle ho på feltarbeid i Sverige. Det gjekk ikkje så bra Anne Helene Høyland Mork skulle skriva ei notidig avhandling med ein historisk del. Så kom ein viss pandemi og gjorde om på planane hennar.
Godkjente doktorgrad som brukte ulovlige data Pasientdata ble oppbevart ulovlig i seks år, og brukt i forskningsartikler og to doktorgrader uten ny godkjenning fra etisk komite. En av doktorgradene ble godkjent to dager etter at komiteen sa nei til ettergodkjenning av databruken.
— Dugnadsånden er i ferd med å forsvinne fra akademia Strammere økonomiske tider gjør at konkurransen om midlene blir tøffere. Det kan sette dugnadsånden i akademia under press, mener førsteamanuensis.
Slik ser eit tilfluktsrom på eit universitet ut Dei siste åra har fleire universitet kartlagt og starta oppussing av tilfluktsromma sine. Samstundes er mange av dei i sivil bruk, som pub eller garderobe.
Harald Eia som viserektor: — Intellektuell klovn — Som hånd i hanske Harald Eia som viserektor har potensial, men om det er positivt eller negativt er ikke akademikerne helt enige om.
Universitetet i Innlandet går inn i Khrono Universitetet i Innlandet blir det 12. medlemmet som er med og finansierer kunnskapsavisen Khrono. Redaktør Tove Lie ønsker gjerne enda flere velkommen.
Mer enn 4 av 10 strøk på juss i barnevern Strykprosenten i juss på master i barnevernsfag går svakt ned. Ikke bra at så mange stryker i dette viktige faget, ifølge Nokut-direktør.
Åpenhjertig Steinar Stjernø (80) om kampkraften i akademia, gammel ukultur og sin egen store livskrise Det er tankevekkende lite kampkraft i universitetssektoren, mener Steinar Stjernø. Han frykter regjeringens håndtering av profesjonene. Og mye mer.
Trakk Harald Eia opp av valghatten I tolvte time dukket direktøren for Kreftregisteret, Giske Ursin, opp og sa hun vil bli rektor ved Universitetet i Oslo. Og så trakk hun Harald Eia opp av hatten.
Nytt direktorat skal hjelpe akademia med å håndtere eksportkontroll — Som fysikkprofessor tenker du ikke i utgangspunktet på eksportkontroll, sa utenriksminister Espen Barth Eide da Direktoratet for eksportkontroll og sanksjoner ble åpnet torsdag.
Demonstrerte mot kunnskapsdrap. — Alle Gazas universiteter har blitt bombet Flere hundre studenter og akademikere møtte opp på demonstrasjon mot ødeleggelse av det palestinske utdanningssystemet.
Han blir lova fast jobb, men universitetet veit ikkje kva jobben er Sterke protestar førte ikkje fram då Universitetet i Bergen dumpa Eirik Hovden til fordel for ein fagleg svakare kandidat. No blir han likevel lova jobb.
Ny rapport: Tilliten til Statsbygg er svekket I en fersk rapport blir det slått fast at universiteter og høgskoler har betydelige utfordringer med sitt samarbeid med Statsbygg.
En tredje rektorkandidat meldte seg på i tolvte time Denne våren skal fem rektorer ved universiteter og høgskoler velges. Ved Universitetet i Oslo dukket det opp en tredje rektorkandidat i tolvte time.
Ketil Slagstad forsker på en marginalisert gruppe. — Jeg tenker meg om før jeg ytrer meg Han sluttet som kliniker for å jobbe med medisin på sin måte. Det har ført til bokpriser og en forskning som setter spor.
Det ligger an til valgkamp ved Idrettshøgskolen Professor Aage Radmann bekrefter at han stiller som rektorkandidat ved Norges idrettshøgskole, mens dagens prorektor Elin Kolle er i tenkeboksen. Eksterne Ine Wigernæs er en av snakkisene.
Spurte Hoel om nedgang i pengebruk til forskning Statsråd Oddmund Hoel måtte svare på spørsmål om bevilgninger til forskning i onsdagens spørretime.
Studenter kalte mann for «et seksuelt rovdyr» og overfalt ham. Nå må de møte i retten I alt 25 studenter skal ha deltatt i jakten på mannen som ifølge politiets etterforskning ble invitert til campus av en 18 år gammel jente.
Stipendiat får avhandlingen sin bedømt ved UiO likevel Stipendiat Matilde Risopatron Berg fikk avhandlingen sin avvist fordi én artikkel sto i et norsk tidsskrift. Nå har hun fått dispensasjon og får likevel avhandlingen vurdert.
Universitets-biblioteket nominert til Årets bibliotek Jubel ved OsloMets nyoppussede bibliotek. Kan vinne «bibliotek-Oscar».
Tre universitet diskuterer hvem som skal få drive bokhandel på campus Både i Bergen, Tromsø og Trondheim vil det i år bli diskutert hvem som får selge pensum på campus. Avgjørelsen kommer først i nord, mens trønderne skal bruke hele året på å avgjøre campusbokhandelens fremtid.
Fleire universitet stenger oljeindustrien ute Talet på universitet som ikkje vil la oljeselskapa sleppe til for å rekruttere studentar auka med 30 prosent frå 2023 til 2024.
Skal kapre eksklusiv vin: Følger studiene i Tromsø fra telt i Oslo Studentene skal etter planen ligge seks uker i telt for å kapre de beste vinflaskene fra Burgund-slippet på Vinmonopolet.
Ny undersøkelse: «Det er ingen som egentlig vet hva det er vi skal lære om KI» Mange arbeidstakere er usikre på hva som forventes av dem når det gjelder kunstig intelligens, og opplever at mye er opp til den enkelte.
Antallet studenter som er utestengt er halvert på to år Ved utgangen av 2024 er 365 studenter oppført med sanksjoner i Registeret for utestengte studenter. Det er en nedgang på over 35 prosent fra året før, og en halvering siden 2022.
Norli Akademisk åpnet på Blindern. — Universitet og bok hører sammen Norli Akademisk har åpnet enda en fagbokhandel som erstatter Akademika på campus.
Høyere strykprosent i matte for lærerstudenter, men flere som kontet Strykprosent i matematikk for lærerstudenter på trinn 1 — 7 går opp. Forklaringen er at en større andel enn tidligere, av studentene som tok eksamen i høst, strøk på vårens eksamen.
Snøkaos: Oppfordrer studenter til å være forsiktige Universitetet i Sørøst-Norge har så langt ikke iverksatt tiltak. Det samme gjelder for Universitetet i Agder, som i fjor måtte avlyse all fysisk undervisning på grunn av snøkaoset.
Studentene strømmer til det finske lærerstudiet. — Norge må lære av Finland I Finland kjemper studentene om en plass ved lærerutdanningene. I Norge sto 878 plasser ledige i høst. — Norsk skole har blitt så kjedelig, mener professor.
Tore Rem er tilbake som forskar i Oxford. Kanskje for siste gong Eg melde meg, og greip ordet, seier forfattar og professor Tore Rem. Nyleg har han gitt ut endå ei bok, men han har òg fått beskjed om at den alvorlege sjukdommen kjem snikande tilbake.
Godt nytt kutt-år Universitetsansatte ønsker seg sjelden ledelse i det hele tatt. Og hva hvis de i tillegg er motløse akademikere?
Skuldingar om juks har hange over professoren i fire år. No skal høgskulen ta stilling til saka — Det har vore veldig mange publikasjonar å gå gjennom, seier prorektor Christine Øye ved Høgskulen på Vestlandet.
Amerikaneren kom til Norge for å forske på bjørn, og fant ut hvor avhengige de er av blåbær Selv om Ashlee Jean Mikkelsen var tett på bjørn i feltarbeid, ble det ingen klapping likevel. Tiden i Norge har vært lærerik, sier amerikaneren.
Redaksjon sa opp i protest etter forlagets bruk av KI Masseflukt fra tidsskrift der redaksjonen mener forlaget Elsevier har endret tidsskriftet til det verre blant annet ved bruk av kunstig intelligens (KI).
Stritt år i vente for høgskoler og universiteter: — Tøft på mange fronter Det blir nye nedskjæringer og kutt i kunnskapsssektoren i 2025. Fersk analyse viser en realnedgang i bevilgningene til høyere utdanning og forskning.
Reagerer på forslag om å legge ned lærerutdanning. — Vanskelig å ta det alvorlig Reaksjonene er mange på forslaget fra fakultetsdirektør Egil Kristensen om å legge ned lærerutdanningene. — Du kan ikke bli lærer uten pedagogikk, sier dekan Asle Holthe.
Islands nye finansminister har doktorgrad fra Norge Økonomiprofessor Daði Már Kristófersson ble utnevnt til finansminister før jul. Han har doktorgraden sin fra NMBU.
Akademikere i møte med total kunnskapsløshet Philomena Cunk er tilbake. Kvinnen som tror hun vet mye, men som bygger hele sin verdensoppfatning på det hun har hørt eller det hun gjetter seg til.
7 av 10 studenter er ensomme. — Snakk med folk Mange studenter opplever ensomhet i studietiden. For å få venner er det viktig å gjøre en innsats tidlig i semesteret, anbefaler utvekslingsstudent Larissa Andon. Da er flere åpne for nye vennskap.
Ønsker seg en insentivordning for formidling Det er stadig viktigere at forskere klarer å snakke om det de jobber med, sier professor Erik Sveberg Dietrichs. Han mener det trengs økonomiske insentiver for å få flere til å formidle.
Sveriges forskningssatsing vekker oppsikt: — Vi skal ikke være det «passe bra» landet — Vi skal konkurrere med de beste i verden, sier Sveriges minister for forskning og høyere utdanning, som øker forskningsbudsjettet med 6,5 milliarder svenske kroner.
Foreslår å legge ned landets lærerutdanninger: — Det er skolekrise Fakultetsdirektør Egil Kristensen vil løsne grepet pedagogene har på skolesystemet og gjøre det lettere å bli lærer. — Devaluering av en hel profesjon, svarer kollega.
Refser akademia for angstpreget KI-tilnærming. — Går baklengs inn i fremtiden Morten Goodwin er overbevist om at kunstig intelligens vil gjøre hverdagen i kunnskapssektoren mye bedre. Og studentene vil lære mer.
Betalar ut fleire hundre tusen for publisering i «riktig» tidsskrift NHH betalar ut bonus til 18 forskarar som har publisert i tidsskrift med høg prestisje. — Bra for den akademiske karrieren, seier førsteamanuensis Darya Yuferova.
Ny Khrono-rekord: 20 millioner sidevisninger Khrono har vekst i trafikk og lesning for 11. år på rad!
Fredsforsker Harpviken er klar for drømmejobben Fredsforsker Kristian Berg Harpviken utdannet seg først til gartner. Fremdeles er den nye direktøren for Nobelinstituttet glad i å stikke fingrene i jorda.
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn Han skal begynne å ta ADHD-medisinen sin igjen fra januar, for å kunne følge med på den kjedelige undervisningen også. Den fargerike rapperen og hiphoperen skal gjøre ferdig bacheloren sin ved OsloMet.
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst NRKs kunsthistoriker Mona Pahle Bjerke vil ha en linje på Kunsthøgskolen i Oslo for folk som vil jobbe figurativt. — Vi har ikke et handlingsrom som gjør en slik linje mulig, svarer rektor Marianne Skjulhaug.
Vil hjem til Gaza når de har fullført medisinutdanningen.— Vi gir aldri opp Etter fire måneder utveksling i Norge har medisinstudentene fra Gaza fått studieplasser i Sør-Afrika. Motivasjonen for å returnere til Gaza for å hjelpe andre har ikke forsvunnet.
Dette kan universiteter og høgskoler vente seg i 2025 I 2025 kan enda flere bli universiteter, 10 nye rektorer er på vei inn og to stortingsmeldinger er på trappene.
Anklager universiteter og høgskoler for brudd på opphavsretten og ulovlige retningslinjer Sveriges universitetslærerforbund har klaget inn fire læresteder til Justisombudsmannen for brudd på universitetslæreres opphavsrett til eget undervisningsmateriale.
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene — Antallet registreringer har åpenbart vært for lavt, sier direktør Arne Kr. Hestnes ved NTNU. Også OsloMet og Universitetet i Stavanger melder om underrapportering av biarbeid.
Få spørsmål til Oddmund Hoel i Stortinget: — Lite uenighet og oppmerksomhet Forsknings- og høyere utdanningsministeren er blant statsrådene som får færrest spørsmål i Stortinget.
Ho skulle jobba med avhandlinga femti prosent av tida. Det vart ikkje heilt sånn Det digitale skulle ta rolla til bøkene i norsk skule. — Det var tydeleg at ein treng kunnskap om kva som skjer når ein tek i bruk digitale plattformer, seier Liv Kristin Bjørlykke Øvereng.
Forskere og stipendiater klager inn norskkravet til ESA Stipendiatorganisasjon, med støtte fra blant andre nobelprisvinnerne Moser, klager inn norske myndigheter og ber Eftas overvåkingsorgan for å omgjøre vedtaket om norskkrav for utenlandske stipendiater.
LO vil ha bachelor, master og ph.d. på fagskoler. — Skaper forvirring Fagbevegelsen vil at fagskolene skal få opprette yrkesbachelor, yrkesmaster og etter hvert yrkesdoktorgrad. Universitets- og høgskolerådet advarer.
«Ingen» studentar veit kven han er: — Dette er for dårleg Forskings- og høgare utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) har ein plan for korleis han skal bli meir kjend blant studentane i landet.
Sintef-sjef og Midtøsten-forsker kan bli Årets trønder Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i Sintef og forsker Marte Heian-Engdal er to av fem finalister når Årets trønder skal kåres på nyåret.
Hun fikk samme jobb tre ganger. Nå er hun klar for nye oppgaver Den nye statssekretæren Signe Bjotveit er mer kjendis i hjembygda enn på Karl Johans gate.
Norge publiserer tredje mest i forhold til folketallet Kina fortsetter å styrke sin posisjon som verdens største forskningsnasjon. Målt i forhold til befolkningen er Norge på tredjeplass.
Stort tematisk mangfold i romjulsfilmene Flere filmer har premiere i jula, nærmere bestemt første juledag. De byr på kjærlighet, en avdød pave, en bhutansk munk, en hvit bjørn, italiensk feminisme og en norsk bokser.
Mange studenter mener KI gjør det for lett å jukse. Vil at hjemmeeksamen droppes Fire av ti studenter er helt eller litt enige i at man bør slutte med hjemmeeksamen fordi det er så lett å jukse med KI, viser ny undersøkelse. På studiet til Julie Caspersen, Jenny Veland og Hanne Gustavsen har de allerede sluttet.
Har hatt 24 styremøte i løpet av eitt år: — Dei kjem seg ikkje opp av grøfta — Ein kan skifta ut eit styre. Det er kontroversielt, men ikkje ulovleg, og eg meiner ein bør gjera det i denne saka, seier Magne Lerø om Høgskulen i Volda.
Faren ofret egen utdanning for henne: «Denne doktorgraden er til deg, pappa» Moren hennes døde i en ulykke da hun var ni. Da ofret faren sin egen doktorgrad for å gi datteren Ugochi og hennes fire søsken høyere utdanning.
Varslere står fram med alvorlige anklager mot Tromsø-professor Han skulle først sparkes på dagen, men fikk beholde jobben. Nå kaster ny kartlegging lys over varsler med beskyldninger om seksuelle krenkelser og maktmisbruk.
Khrono søker nyhetsjournalist Kunnskapsavisen Khrono søker en erfaren nyhetsjournalist som ønsker å sette spor etter seg i kunnskapssektoren.
Regjeringen tvinger fram nye studiesteder. Nå står Kongsvinger for tur Trykket er stort fra regjeringen for at studenttall og studietilbud skal øke i Kongsvinger. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil at byen skal bli en universitetsby.
Deler ut 46,5 milliarder — krever flere sykepleiere Universiteter og høgskoler risikerer å miste midler hvis de ikke leverer det regjeringen vil ha: Flere sykepleiere, IT-folk og flere som kan bidra til det grønne skiftet. Til sammen får de 46,5 milliarder kroner i 2025.
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake Våren 2024 engasjerte Olav Elgvin seg sterkt i saka om akademisk boikott. Fafo-forskaren vaks opp i Israel. No håpar han å kunne slutta fred med landet som framleis på mange måtar er viktig for han.
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk — Presset om å publisere internasjonalt gjør at vi ikke klarer å få inn nok manuskripter til å holde det gående, sier redaktør. Språkdirektør Åse Wetås tror flere norske tidsskrifter sitter med samme vurderinger.
Khronos store julequiz Khronos redaksjon har også i år pønsket ut en rekke varierte spørsmål til våre lesere. Ta fram juleknasket og få sving på de små grå.
Nyeste artikler
Styrk yrkesfagløpet og få flere i varig arbeid
Vi trenger mer enn samfunnsmedisinsk kompetanse for å sikre god folkehelse
Nordiske universiteter trenger økt kompetanse innen beredskap
Å få flere gutter til å velge helsefag vil bidra til å løse mangelen på helsepersonell
Ledere i akademia kan med fordel «lede mindre»
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»