Dei to kulturane i akademia må snakke saman for å bruke KI-milliarden godt 22. september 2023 - 12:04
Frykter at Sentre for fremragende utdanning står på kuttlista til Sandra Borch 22. september 2023 - 10:46
To ord i artikkelen gjorde professoren mistenksom. Nå er den trukket tilbake 14. september 2023 - 19:39
Regjeringen vil flytte 100.000 insekter. Uforsvarlig og umulig, mener Universitetet i Oslo 17. september 2023 - 19:01
Eksperter skeptiske til funn om psykiske lidelser: — Helt sprøtt Kan det stemme at hver tredje student har en psykisk lidelse, slik en ny undersøkelse hevder? Flere eksperter tror tallene er for høye.
Vil møte tvilsom forfatterpraksis med grep fra filmindustrien Noen settes opp som forfattere uten å fortjene det, andre får ingen ære for jobben de har gjort. Er det på tide å erstatte forfatterskap i forskningsartikler med kreditering som om de var filmer?
Bank gir 40 millioner til å forske på bærekraftig hav Sparebank 1 Nord-Norge gir 40 millioner til næringsrettet forskning. UiT spytter også inn tilsvarende beløp til havforskning.
Hun blir ny prorektor for forskning ved HVL Professor og prodekan Christine Øye ble torsdag ansatt som prorektor ved Høgskulen på Vestlandet.
Kritiske til hemmeleghald — no har regjeringa snudd Reglane for innsyn skulle skjerpast. No har regjeringa snudd. — Me er glade for at lovforslaget er lagt til side, seier UiB-rektor Margareth Hagen.
Siktet student varetektsfengsles i fire nye uker Studenten er siktet for drapsforsøk og kroppsskade etter knivangrepet på to ansatte ved Universitetet i Oslo (UiO).
Kunstig intelligens: — Så vidt vi vet det første tilbudet i landet Senter for undersøkende journalistikk og Universitetet i Bergen starter opp nytt utdanningstilbud rettet mot journalister og redaksjonsledere i full jobb.
Skal forske på psykisk helse etter seksuelle overgrep og ME Skal utvikle ny kunnskap om blant annet barneleddgikt som oftest rammer jenter, og kvinners psykiske helse etter seksuelle overgrep.
Skal drøfte draumen om å bli universitet I tillegg til å bestemme kven som blir prorektor, skal styret ved Høgskulen på Vestlandet drøfte planane om å bli universitetet.
Opplevde å bli drapstruet, men sa ikke ifra. Ønsker en bedre meldekultur Leder i Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg, mener man må snakke mer om vold og trusler i akademia. Hun har selv opplevd å bli truet av en student.
— Yrkene må framsnakkes mer, og vi må se på dagens karakterkrav Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch er bekymret for den manglende rekrutteringen til helt sentrale profesjonsutdanninger.
Han skal styre HR og økonomi Rune Braseth (47) er ny direktør for økonomi og HR ved Nord universitet.
Professor kåret til årets helsesykepleier Anne Clancy utdanner helsesykepleiere ved UiT i Harstad. Forrige uke fikk UiT-professoren seg en hyggelig overraskelse.
Nifu-topp mener satsingen på kunstig intelligens kan gå ut over annen forskning Espen Solberg kaller regjeringens storsatsing på kunstig intelligens for overraskende. Forskningslederen sier at det virker som det er snakk om en omprioritering.
Stadig mindre midler til næringsrettet forskning En fersk rapport slår fast at Norge sakker akterut i forhold til de andre nordiske landene. NHO-direktør Anniken Hauglie roper varsku.
Diskuterer frafall og desentralisert utdanning Høgskolen i Østfold er med i et prosjekt der det forskes på frafallet ved høgskolen.
Klar for første møte i nytt OsloMet-styre Et nytt masterprogram i maskinteknologi og siste nytt om Campus Romerike er blant sakene på OsloMets styremøte onsdag.
Nord universitet skal diskutere pengebruk Både bruk av meir og mindre pengar står på dagsordenen på Nord universitets styremøte onsdag.
Dekaner roper varsko: Mener legestudenter tvinges til å prioritere ned studiene For å få turnusstillinger, prioriterer norske legestudenter å samle arbeidserfaring fremfor å bruke tid på studiene, ifølge landets fire medisindekaner.
Jussprofessor mener klagenemnd-saken kan straffeforfølges Den ulovlige oppnevningen av Marianne Klausen kan både være tjenestefeil, men også komme inn under grov korrupsjon som har strafferamme på 10 år, mener jussprofessor Terje Einarsen.
Psykolog: — Vi må ikke løpe etter de unge med plaster Én av tre studenter oppgir at de har psykiske lidelser. Psykolog Line Marie Warholm mener det er et feilskjær å si at behandling er svaret på alt. — Vi må heller se på samfunnet for å finne svarene.
Søker på nytt om å få tilby psykologutdanning Både Universitetet i Agder og Universitetet i Stavanger søker på nytt om å få godkjent profesjonsstudium i psykologi. Kø hos Nokut kan bety at de må regne med lang behandlingstid.
Psykisk uhelse: — Dette er en varslet krise 1 av 3 studenter melder at de har en psykisk lidelse. MDG anklager regjeringen for å være passiv.
Kunnskapsdepartementet omgjør oppnevnelse av klagenemnd-leder Marianne Klausen må gå som leder av Felles klagenemnd, og departementet vurderer om sakene hun har behandlet må gjenopptas.
Lanserer liste i ni punkt: Ber rettleiarar vera medvitne om rolla si Rettleiarane si rolle har fått stor plass i den nye rettleiaren om forskingsetikk. Der heiter det mellom anna at å ha rettleia nokon ikkje gir rett til medforfattarskap.
Ny dekan og omstridt klimaplan i Stavanger På sitt første møte skal det nye styret ved Universitetet i Stavanger ansette en dekan og diskutere en klimaplan som det er delte meninger om.
Hver tredje student har en psykisk lidelse: — Jeg trodde jeg skulle dø For første gang er utbredelsen av psykiske lidelser blant studenter kartlagt. Resultatet overrasker forskerne og bekymrer statsråd Sandra Borch (Sp). Saila Mørch har hatt en tøff studiestart.
314 vedtak kan måtte bli vurdert på nytt. I 286 saker ble resultatet utestenging Oppnevningen av Marianne Klausen for en tredje periode som leder av Felles klagenemnd kan få store konsekvenser.
Dømt eks-professor i retten: — Jeg er i limbo En tidligere NTNU-professor ble dømt til fengsel for brudd på eksportkontrolloven i fjor høst. Nå satser forsvarerne på en ny strategi når ankesaken dras i gang.
Lanserer ChatGPT- tjeneste for studenter og ansatte Med GPT UiO, kan Universitetet i Oslo tilby den første GPT-baserte tjenesten i Norge som er lovlig å bruke i utdanningssektoren.
Staten vokser, og universiteter og høgskoler vokser mest Kunnskapssektoren er den delen av staten som vokser mest. Her er det blitt 18 prosent flere ansatte på fem år. Universiteter og høgskoler bidrar mest til veksten.
Professor frikjent for vitenskapelig uredelighet. Universitetet får kritikk Professoren ble felt for vitenskapelig uredelighet i sak om forfalskning av bilder, men klaget og vant fram. — For lettvint av Universitetet i Bergen å peke på én enkeltforsker, mener granskingsutvalg.
Regjeringen vil flytte 100.000 insekter. Uforsvarlig og umulig, mener Universitetet i Oslo Universitetet i Oslo og forskningsinstituttet Nibio har kranglet om en insektsamling i ti år. Nå skjærer regjeringen gjennom, men universitetet vil ikke gi seg.
Ankesaken til tidligere NTNU-professor starter mandag Den tidligere professoren ble i tingretten dømt for brudd på eksportkontrollloven.
Frå speletimefabrikk til vitskapeleg høgskule: — Kunst og kultur må vera med når ein skal møta samfunnsutfordringane Først kjempa ein for å verta høgskule, så kjempa ein for sitt eige bygg. No kastar rektor Astrid Kvalbein eit blikk mot ein nabo når ho skal sjå inn i dei neste femti åra for Noregs musikkhøgskule.
Kjerringa mot strømmen: Her har de flere studenter enn studieplasser Sykepleieutdanningen ved Høgskolen i Østfold trekker fortsatt fulle hus med nye studenter.
Det byrja som eit studentprosjekt. No har filmen gått for fulle hus på kino Mathias Oppedal skulle berre laga eit lite prosjekt om ein dragartist som fekk barn. Det enda med at filmskaparen vart med nesten inn på fødestova.
Tok med seg kunnskap frå praksisfeltet inn i doktorgraden Det kan vera ein fordel å ha jobba litt før ein tek doktorgrad, meiner tannlege Helene Sæthre. No jobbar ho med dei barna som synest det å gå til tannlegen er svært skummelt.
Dårligere resultater med undervisning på engelsk: — Oppsiktsvekkende Åse Wetås er bekymret etter å ha sett konklusjonene av en svensk språkstudie. Det må forskes mer på språk i Norge, mener språkdirektøren.
DFØ: — Har framleis ikkje fått leveransen — Me har framleis ikkje fått den leveransen me skulle, seier Universitetet i Bergen sin økonomidirektør.
Demonstrerte mot at NTNU har stengt Norges eldste vitenskapelige bibliotek — Vi forlanger adgang! var budskapet da om lag 50 ansatte og studenter demonstrerte mot stenging av Gunnerusbiblioteket i Trondheim.
Mener hele Felles klagenemnd må gå og alle saker behandles på nytt Jussprofessor mener alle vedtak siden gjenoppnevnelsen av nemndas leder er ugyldige. Men det verste mener han er måten departementet prøver å fordekke det som har skjedd på.
Fem fagskoler får opprette nye studietilbud uten mer godkjenning Nokut har vedtatt at fem nye fagskoler selv kan bestemme å starte studietilbud innen bestemte fagområder.
Underholdende komedie fra Groruddalen I Hør her'a får mange av Groruddalens innbyggere se morsomme og gjenkjennelige ting fra sitt eget nabolag. Alle andre får en reise inn i noe de kanskje ikke trodde var en del av det moderne Norge. Hvis de ikke har fulgt med.
Gikk fra C til A. Mener de første sensorene manglet faglig kompetanse Silje Storbæk fikk C på masteroppgaven og negative vurderinger fra sensorene. Da hun klaget, var de nye sensorene imponerte over nivået på oppgaven.
Spurte om hun kunne oppnevnes for en ny periode. Departementet svarte ja Leder Marianne Klausen i Felles klagenemnd kan være ulovlig oppnevnt. Nå gjør Kunnskapsdepartementet en ny juridisk vurdering av oppnevnelsen.
To ord i artikkelen gjorde professoren mistenksom. Nå er den trukket tilbake — Dette er bare toppen av isfjellet, sier professoren som har flagget over tolv artikler for ChatGPT-juks.
Lavere andel med yrkesfag i Norge enn i OECD-land Norge har en lav andel som har fagbrev eller fagskole som høyeste fullførte utdanning, sammenlignet med OECD, ifølge ny rapport.
Her er den nye rektoren for Universitetet i Sørøst-Norge Styret ved Universitetet i Sørøst-Norge ansatte i dag arvtakeren til Petter Aasen. — Medvirkning er det eneste som funker, sier nyansatt rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson.
Wallevik ansatt som dekan ved Universitetet i Agder Tidligere konsernsjef i Norce, Kristin Wallevik, gjør comeback som dekan ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder. Torsdag ble sju dekaner ansatt.
Fikk grønt lys som ny sjef for forskningspolitikken Iliana Ivanova får makten over forskning og innovasjon i EU.
14 søkere vil bli dekan ved OsloMet OsloMet skal ha to nye dekaner, og 14 søkere har meldt seg til stillingene. Oddgeir Osland tar gjerne fire nye år som dekan i samfunnsvitenskap.
NTNU mottok 14 anonyme varsler om arbeidsmiljø i 2022 Ansatte varslet om mobbing, sinneutbrudd og trakassering. Torsdag behandler NTNU-styret universitetets HMS-rapport.
Orienterer styret om rektorprosess NMBU skal snart ansette ny rektor for de neste to årene. Styret blir torsdag orientert om prosessen.
Ønskjer seg bygg for fem milliardar Universitetet har ei lang liste over byggeprosjekt det ønskjer å få gjennomført dei neste åra. Styret skal drøfta lista — sjå møtet direkte her.
815 ledige plasser for studenter i sykepleie 21 av 36 studietilbud for sykepleiere har ikke greid å fylle studieplassene.
Mener akademikere må bli tydeligere på hvilke hatter de har på seg Professor Rune Todnem By stiller spørsmål ved flere innlegg fra akademikere som stiller til valg. «Mener de som eksperter med grunnlag i forskning, eller deler de politiske syn?» spør han.
Straffer studenter for juks, kan selv ha brutt regel Leder Marianne Klausen i Felles klagenemnd kan være ulovlig oppnevnt.
UiO-hærverket: 100 stoler og 40 bord skadet, IT-utstyr for 236.000 kroner ødelagt Mannen som er siktet for hærverk i jussbygget på Universitetet i Oslo er fortsatt ikke avhørt. Her er den foreløpige regningen for hærverket.
Trakk kapittel fra bok om seksuell trakassering Professoren som ble anklaget for seksuell trakassering, stod fram på YouTube. Da gjorde forlaget noe som redaktørene reagerte sterkt på.
Sju dekaner skal ansettes Styret ved Universitetet i Agder skal ansette sju dekaner på sitt første møte denne styreperioden.
NTNU-professoren ble oppsøkt på kontoret av sint student som hadde strøket 73 volds- og trusselhendelser er rapportert inn til statlige universiteter og høgskoler siden 2019. — Jeg følger med på om dørene inn hit er låst, sier NTNU-professor Ingrid Bouwer Utne.
Studentene velger desentraliserte studieplasser Det er mange ledige studieplasser i sentrale profesjonsfag rundt i landet i høst, men distriktsvennlige studier i grisgrendte strøk fyller opp plassene.
Professor ligger an til å styre Bergen i de neste 4 år NHH-professor Christine B. Meyer seilte til topps på en høyrebølge og blir trolig byrådsleder i Bergen. Men fintelling kan avgjøre.
Kapret europeisk toppverv — Det er et enormt potensial for å skape enda mer, omsette kunnskapen til konkret innovasjon, sier Toril A. Nagelhus Hernes. NTNU-prorektoren er valgt til ny leder for europeisk ekspertgruppe for innovasjon.
Birk (21) er en av 1000 studenter som får ha mer fravær enn andre Birk Finnstø Refsaas har et sterkt ønske om å bli lærer. For å kombinere det med det han elsker å gjøre aller mest, er han avhengig av en spesialordning.
NTNU-rektor tok drosje fra den ene enden av campus til den andre Over 40.000 kroner skiller topp og bunn i Khronos gjennomgang av rektorenes drosjebruk i 2022.
Kan forby nesten all forskning som involverer bruk av levende dyr Colombianske forskere er i harnisk over et lovforslag som kan gjøre visse studier utrydningstruet.
— På høg tid med satsing på samisk forsking og utdanning Drastisk opptrapping av samiskspråklege utdanningar må til for å unngå langvarig krise, meiner sametingsrådsmedlem, Mikkel Eskil Mikkelsen.
En av fem britiske forskere blir mobbet eller trakassert Kvinner er mindre komfortable med å rapportere inn hendelser til ledelsen, viser undersøkelse.
Forskere plages av stress: — En bransje som ødelegger mennesker Danske forskere går oftere på jobb når de er syke og er mer stresset enn andre, viser undersøkelse. Også i Norge er mange forskere overarbeidet.
Dette trur professoren er grunnen til at unge ikkje vel læraryrket Eg undrast over om det er mogleg for eitt menneske å fylla alle rollene ein lærar skal ha i dag, seier pedagogikkprofessor Lars Petter Storm Torjussen.
1 av 3 studieplasser står tomme: — Det er allerede vanskelig å få tak i utdanna personale 1025 tomme studieplasser ved barnehagelærerutdanningene er status ved inngangen til september. I Drøbak merker de tydelig at det er vanskelig å få tak i barnehagelærere med utdanning.
Fantasirikt om Chiles diktator I Greven av Chile presenteres vi for et satirisk, politisk vampyrdrama som bygger på et sterkt politisk og emosjonelt engasjement.
Redaktørprotestene Det har vært masseflukt på masseflukt fra tidsskrifter de siste månedene. Møt en av redaktørene som har trukket seg.
90 prosent færre utenlandske studenter på NHHs masterprogram Norges handelshøyskole (NHH) har 90 prosent færre utenlandske studenter på sitt masterprogram etter at regjeringen innførte studieavgift.
Ny styreleder vil ha mer samhandling med næringslivet OsloMet har fått ny styreleder. Vibecke Hvervens mål er et effektivt og verdiskapende styre.
— Å ta doktorgrad er som å ta lappen No har han lært seg å forska, seier Fredrik Dreyer Moe, men han kan gjerne tenkja seg å forska meir, slik at han vert flinkare.
Akademikere flest skygger , men disse to driver full valgkamp for partiet De tilhører en sjelden art i akademia: Idehistoriker Reidar Aasgaard og statsviter Nuno Marques er begge aktive i Senterpartiet.
Én av tre sier habilitetsskandalene påvirker valget Hver tredje velger med høyere utdanning sier regjeringspartienes habilitetssaker påvirker stemmegivningen deres i årets valg.
Kaller seg «hyperdoktor». Nå kan han bli fratatt doktorgrad for plagiat Han skilter med tre doktorgrader. En av dem er ikke anerkjent av den franske staten. En annen kan han miste.
Høyre er største parti blant høyt utdannede Med en oppslutning på 26,6 prosent er Høyre klart største parti i en fersk måling. — Akademikerne nærmer seg folket, sier valgekspert.
UiB «avslører seg som inkompetent», meiner ekspert på opphavsrett Jussprofessor meiner fjerninga av gatekunstverket «Fjordprinsessa«er i strid med åndsverkloven.
NTNU sliter med regnskapet etter overgangen til DFØ-systemet NTNU skulle gjerne hatt litt bedre kontroll på økonomien etter åtte måneder med nytt regnskapssystem.
Trekker seg fra avtale. — Svært overrasket Jussdekan Ragnhild Hennum er «svært overrasket» over oppsigelsen og ber departementet revurdere avgjørelsen.
Høyre-politiker: — Liker at det er rom for å være uenig Masterstudent Camilla Torvik Tønne (H) tror lokalpolitikerne blir bedre av å diskutere og ha flere synspunkter på saker. Selv deler hun ikke helt Høyres syn på byutvikling.
Historisk drama om Israels første kvinnelige statsminister Det er få statsledere forunt å bli gjenkjent ved kun sitt fornavn. Men i Golda, møter vi en.
Vurderer sjukepleiarutdanning i Volda Volda ligg midt mellom to byar med sjukepleiarutdanning. Men no skal Høgskulen i Volda vurdera om dei skal be om studieplassar innan sjukepleie eller vernepleie.
Ni politistudenter opplevde uønsket seksuell oppmerksomhet fra ledere eller lærere Det ble oppvask etter «knulletorsdag», men Politihøgskolen ser ingen nedgang i uønsket seksuell oppmerksomhet. De færreste studenter sier ifra når noe skjer.
Fotballpresidenten blir en av tre nye æresdoktorer Handelshøyskolen BI utnevner tre nye æresdoktorer i forbindelse med 80-årsjubileet. Fotballpresident Lise Klaveness er en av dem.
Estetisk utval gav grønt lys til å måle over kunstverk Det finst ikkje nokon juridisk bindande avtale med kunstnaren, ifølgje Universitetet i Bergen. — Universitetet har ikkje ansvar for å ta vare på verket, seier utvalsmedlem.
Mener akademia kan lære av politikerne å popularisere budskap Professor Espen Lydersen ble spurt av flere partier om å bli med i lokalpolitikken, og valgte MDG.
NTNU og Forsvaret i tett samarbeid om ny master 189 søkere kjempet om 40 studieplasser. Den nye masteren i krig og samfunn er den første i sitt slag ved et norsk universitet.
Storbritannia er tilbake i EUs forskningsprogram EU og Storbritannia er blitt enige om britisk deltakelse i Horisont Europa.
Milliardsatsing på kunstig intelligens Regjeringen setter av én milliard kroner som skal gå til forskning på kunstig intelligens og digital teknologi.
Første styremøte med ny rektor og nytt styre Rektor Odd Helge Mjellem Tonheim skal leia sitt første styremøte ved Høgskulen i Volda. Sjå møtet direkte her.
1275 ledige studieplasser for grunnskolelærere Alle studiesteder som tilbyr utdanning for grunnskolelærere har ledige studieplasser. Tall fra alle 12 universiteter og høgskoler viser at minst 40 prosent av studieplassene står tomme.
Universitetet måla over kunstverk det sjølv lista opp som kulturarv Kunstverket blei sett opp med UiBs velsigning og seinare karakterisert som kulturarv i bok om kunst og arkitektur — bestilt av universitetet.
Regjeringen øker antall LIS1-stillinger til det høyeste tallet noensinne I fjor kuttet regjeringen 31 LIS1-stillinger til høylytte protester. Nå varsler helseminister Ingvild Kjerkol at det blir satt av midler til 66 nye stillinger i 2024.
Grillet i EU-parlamentet, kan få styringen over forskningsmilliardene Bulgarske Iliana Ivanova ble tirsdag grillet av EU-parlamentet. Er de fornøyd med svarene, får hun kontroll over EUs forskningsprogram.
Jubler for ny campus: — Vi hadde ikke drømt om dette Universitetet i Sørøst-Norge (USN) oppretter sin niende campus. Høsten 2024 starter 60 studenter opp med studier på Gol i Hallingdal.
Mener akademia er en livsnødvendig frisone Akademia har ingenting å lære av politikken, sier Ap-politiker og stipendiat Peter Hatlebakk.
Elise Lystad til Khrono Elise Lystad (28) fikk jobben som nyhetsjournalist i Khrono i konkurranse med over 80 søkere.
Ligger bak skjema for å nå klimamålene sine Universitetet i Oslo skal kutte utslippene sine med 50 prosent innen 2030. Ved utgangen av 2022 er utslippene redusert med 8 prosent.
Lange ventelister hos studentidrettslagene. Dette er årsaken Studentidrettslagene ønsker å utvide tilbudet, men har ikke mulighet som følge av sprengt hall- og anleggskapasitet. I Bergen oppfordres studentene til å prøve andre idretter.
Etikk-komite brukte 14 måneder på å behandle én sak Lang saksbehandlingstid kan føre til at samfunnsnyttig forskning blir forsinket, skriver De nasjonale forskningsetiske komiteene til Kunnskapsdepartementet.
20 nye studieplasser til NTNU. Stølen: — Krevende utvikling Regjeringen vil at NTNU skal opprette 20 nye studieplasser i medisin på Gjøvik. — Krevende utvikling, mener UiO-rektor Svein Stølen.
Nå tar også denne kommunen grep for å lokke til seg sykepleiestudenter Økonomisk støtte og ekstra stipend for deltidsjobb, er blant det Harstad kommune gjør for å tiltrekke seg flere studenter.
Hun er en av åtte forskere i Norge som sikrer seg millioner fra ERC Fem forskere ved Universitetet i Oslo, to ved NTNU og en ved Universitetet i Bergen ble i dag tildelt millioner fra Det europeiske forskningsrådet.
— Viktig for demokratiet at vi kan stole på forskningen — I en verden med fake news og alternative fakta, er det viktig med uavhengig forskning, akademisk frihet og autonome institusjoner, sier professor og SV-politiker Ottar Michelsen.
50 millioner kroner: 26 ansatte får ta doktorgrad i egen bedrift — Ordningen bygger kontaktnett og relasjoner mellom akademia og industri langt ut over prosjektperioden, sier Sandra Borch.
Opptak avlyst på grunn av få internasjonale studenter NTNU og UiT Norges arktiske universitet melder om avlyste opptak som følge av få internasjonale studenter.
Nordisk Asia-institutt legges ned. — Et betydelig tap Forskere frykter svekket og mer fragmentert Asia-forskning når Nordisk institutt for Asiastudier legges ned fra årsskiftet.
Ny direktør. — Ein del av oppdraget er å markere norsk råderett Camilla Brekke må frå første dag som Polarinstituttets nye direktør balansere forsking og politikk.
20 nye studieplasser til medisin på Sørlandet Regjeringen øker antall studieplasser på desentralisert medisinutdanning på Sørlandet med 20 plasser i neste års statsbudsjett.
Over 100 tilfeller av seksuell trakassering Over 100 ansatte og studenter ved University of Sydney ble utsatt for seksuell trakassering og overgrep i fjor, viser en ny rapport.
UD utsetter omstridt forskrift nok en gang Forslaget om å øke kontrollen med ulovlig kunnskapsoverføring møtte sterk motstand i 2022. Nå skal Utenriksdepartementet gjøre ytterligere vurderinger før en ny forskrift om eksportkontroll kan tre i kraft.
Student skiftet juridisk kjønn. Nå vil dekanen fjerne kjønnspoengene — Vi har nådd målet om bedre kjønnsbalanse, sier dekan ved Fakultet for økonomi ved NTNU, Monica Rolfsen.
Det blir medisinutdanning på Gjøvik: — Viktig for Norge Forsknings- og høyere utdanningsminigster Sandra Borch (Sp) bekrefter mandag morgen at NTNU får egen medisinutdanning på Gjøvik.
«Absurd» møte med norsk utlendingsbyråkrati. Måtte mekle mellom etatane Det norsk-britiske forskarparet kom til Noreg for å jobbe på NTNU og Sintef. Først måtte dei trenge gjennom ein mur av mistru og mistenkeleggjering.
Han kunne vorte statssekretær. I staden driftar jussprofessoren meiningsmålingssida Poll of polls på fritida Han kunne vorte statssekretær. Men jussprofessoren vart ved sin lest — og driv heller med meiningsmålingar på fritida.
Innfører stipendordning: — Lovende fra Borch, men langt ifra nok I 2024 får 200 studenter fra fattige land stipend fra regjeringen. NSO-leder Oline Sæther er lettet, men håper det kommer mer.
Fra underskudd og krise til suksess med forskning Da filosofi-instituttet ved Universitetet i Oslo i 2018 lå an til å få et underskudd på 50—70 millioner, gikk alarmen. Nå renner det inn med eksterne midler.
Sp-politiker: Vår sektor behøvde å bli vekket av oppryddingen som Borten Moe startet på — Uten Lånekassen ville jeg ikke, som yngst av ni søsken og med en mor som var enke, hatt mulighet til utdanning, sier professor Kåre Skallerud.
Folk er ikkje redde for nett-trolla. Dei er redde for sanksjonar frå sine eigne, seier Anki Gerhardsen Stempla som hatefull og transfob. No har Anki Gerhardsen fått fast jobb i akademia.
— Det er lett å seia etterpå at «nei, nei, eg har ikkje angra» Kvifor valde eg ikkje noko tryggare, spurde Siri Hansen Pedersen seg sjølv om då ho var undervegs i doktorgradsløpet.
Mener ChatGPT-reglene er uklare: — Studentene blir satt i en umulig situasjon Professor i læring og digitalisering Sten Ludvigsen sier at utdanningsinstitusjonene nå må finne ut hvordan de skal regulere kunstig intelligens.
Professoren skal legge fram stor undersøkelse om sexologiutdanning Professor Elsa Almås har kartlagt sexologiutdanninger over hele verden.
Avviser ikke kartlegging, men vil sjekke om andre undersøkelser kan brukes Styret i Universitets- og høgskolerådet sier ikke tvert nei til en nasjonal kartlegging av seksuell trakassering, men vil først finne ut om dagens arbeidsmiljøundersøkelser kan brukes.
— Bedre praksis kan gi flere i lærerutdanningene Stor variasjon i tilbakemeldingene rundt landets praktisk-pedagogiske utdanninger.
Vakkert om natur og arven fra «fedrene» Den siste filmen fra regissør Margreth Olin, Fedrelandet, viser farens turer i naturlandskapene i og rundt Oldedalen i Sogn og Fjordane.
Har daglig nytte av sin akademiske bakgrunn i politikken Nedbygging av humaniora-fag kan bety av vi mister en viktig demokratisk kompetanse, mener førsteamanuensis og KrF-politiker Linda Helén Haukland.
Nyeste artikler
Forskerprotest mot planer om å legge ned polsk forskningsråd
Dei to kulturane i akademia må snakke saman for å bruke KI-milliarden godt
Frykter at Sentre for fremragende utdanning står på kuttlista til Sandra Borch
Dagens studiepolitikk skaper et klasseskille blant studentene
Fortelling om ungdom som insisterer på å representere seg selv
Mest lest
Gikk fra C til A. Mener de første sensorene manglet faglig kompetanse
To ord i artikkelen gjorde professoren mistenksom. Nå er den trukket tilbake
Dårligere resultater med undervisning på engelsk: — Oppsiktsvekkende
Eksperter skeptiske til funn om psykiske lidelser: — Helt sprøtt
Regjeringen vil flytte 100.000 insekter. Uforsvarlig og umulig, mener Universitetet i Oslo