Debatt
Noen filosofer gir mat til fordommer
Etikk-innleggene i Khrono viser at noen filosofer ikke bryr seg stort om hva slags standing faget deres har.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I bokhylla mi står Kristen moral før og nå av Johannes Sløk. Etter en gjennomgang av kristendommens nesten totusenårige dogmehistorie, konkluderte han med at «kristen moral er det de som til enhver tid har kalt seg kristne, har ment en skal holde seg til» (sitert etter hukommelsen).
Hegel var skeptisk til filosofer som prøvde å lære statens byråkrater hvordan en best skulle styre stat og samfunn. Dette har de bedre greie på enn filosofene, hevdet han. Etter hans oppfatning var filosofens oppgave å finne ut hvordan de resonnerte.
Det gjør moralfilosofi til en empirisk beskjeftigelse eller en beskjeftigelse der en undersøker hvordan noen har resonnert, og i den moderne verden er det primært sosialantropologer og religionshistorikere som kan levere empirien her.
Og det er mulig at vi av den grunn veit andre men viktigere ting om moral og hvordan det tenkes om moral enn moralfilosofene.
Dag Johnsen
Det går en historie om at Adorno fikk en «nalle» som det heter på svensk, med følgende oppfordring: Nå kan du gå hjem og adornere! For meg kan moralfilosofene drive med hva de vil. Da jeg studerte på 60-tallet forundret det meg at det syntes som om det faget jeg tok, bare kunne føre til ett yrke, nemlig professor i samme fag. Det var altså ikke noe for studenter som ikke kunne eller ikke ville bli filosofiprofessorer! Siden da er det flere av oss som ha gjort andre ting enn å forelese filosofi. Og det er mulig at vi av den grunn veit andre men viktigere ting om moral og hvordan det tenkes om moral enn moralfilosofene.
Hegel mente altså at det var tryggere å overlate statsstyret til politikere og byråkrater. Etter noen tiår i det departementet som sørger for penger til universitetene, veit jeg mye om hva byråkrater stort sett mener om filosofer.
Innleggene i Khrono viser at noen filosofer ikke bryr seg stort om hva slags standing faget deres har, men de bør være klar over at å vite noe ingen andre veit stort om og late som en ikke er en del av denne verden, gir mat til fordommer en kanskje ikke liker.
Nyeste artikler
Audun Øfsti (1938 - 2024)
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024