Vurderer om studenter er skikket: — En myte at vi vil utestenge flest mulig 1. november 2024 - 16:46
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur 31. oktober 2024 - 06:47
Holbergprisvinnaren: Det finst framleis lommer for den frie tanken på universiteta. Men dei blir trongare
De mest fornøyde studentene studerer religion. Lærerstudentene havner på bunn Flere studenter er fornøyde med studiene, viser tall fra Studiebarometeret. På topp finner vi de som studerer religion, mens lærerstudentene er minst fornøyde år etter år.
Om hvorfor det er så vanskelig med tverrfaglig samarbeid i humaniora — og et forslag til en løsning Hvis flere akademikere tenker over hvordan de og studentene de underviser kan bidra til å forandre samfunnet til det bedre, vil tverrfagligheten komme av seg selv.
Nå får også Høgskolen i Innlandet «statsministerskole» David Cameron, Liz Truss, Malala Yousafzai og Bill Clinton er blant de mange politikerne og kjentfolkene som har tatt bacheloren som kombinerer filosofi, politikk og økonomi.
Fra underskudd og krise til suksess med forskning Da filosofi-instituttet ved Universitetet i Oslo i 2018 lå an til å få et underskudd på 50—70 millioner, gikk alarmen. Nå renner det inn med eksterne midler.
Mangfold i filosofistudiet Hva skal vi gjøre, og hva kan vi gjøre? Jesse Tomalty og Steinar Bøyum ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudier (UiB) svarer filosofistudent.
Hvorfor jeg, etnisk norsk mann, føler tap i fraværet av kvinnelige pensumfilosofer Enten må man gi opp pretensjonen om universell gyldighet, og erklære at dette kun handler om en konkret filosofitradisjon, ellers lyver man til filosofiinteresserte studiesøkere, skriver Amici Nybråten.
Dosenten var klinisk død. I etterkant brukte han fagkompetansen for å komme seg til hektene Dosent Jon Arne Løkke var døden nær med hjertearytmi. Nå ser han på livet med nye øyne hjulpet av fagkunnskapen.
Kvinnelig student forteller om «guttastemning» og diskriminering på filosofistudiet Kvinnelige filosofistudenter rapporterer om uønsket oppmerksomhet og latterliggjøring av sine mannlige medstudenter, ifølge Universitetsavisa.
Må vi ha baller i filosofi? Det går et spøkelse gjennom Filosofi-Norge. Vi har hjemsøktes før: med jevne mellomrom dukker gjengangeren opp – diskusjonen om kjønn og mangfold, der anklager om mannsdominans, både i pensum og i andelen studenter og ansatte, reises. Hva er det med filosofi, spør man, som gjør det ubøyelig mannstungt i et akademia preget av en kvinnebølge? Må en ha baller for å bli filosof?, spør Heine Holmen.
Roald Dahls hekser går fra å være «kassadamer» til å bli «toppforskere» Professor Lars Fredrik H. Svendsen kan gå med på at det gjøres språklige endringer i eldre bøker. Men når innholdet endres, reagerer han med vantro.
Det spiller ingen rolle hva filosofi er, vi trenger flere kvinner uansett Ved å teoretisere spørsmål om hva filosofi er eller var mister vi fokus på det viktige i debatten; nemlig hvilke synspunkter det er verdt å ta i betraktning, skriver filosofistudent Marcus Holst-Pedersen.
Kjønnsdebatten belyser spørsmålet om hva filosofi er Vi har allerede kvotert inn kvinnelige tenkere i filosofiens kanon, selv om disse tenkerne ikke ønsket det selv, skriver Daniel Sogge.
Hvorfor er det ikke kvinner på pensum i filosofihistorie? Å lese vestlig filosofihistorie, uten en eneste kvinne på pensum, er kanskje en naturlig fullbyrdelse av en trist del av filosofihistorien, skriver Line Horgen Thorstad.
Tidsskrift publiserte artikkel som kun består av et spørsmål — Fascinerende at dette regnes som en artikkel, sier instituttleder.
Mener kvinnefiendtlige 1800-tallsfilosofer ikke bare var «barn av sin tid» Fantes det ingen kvinnelige filosofer på 1800-tallet? Jo, sier Kristin Gjesdal, som nå har gitt ut en antologi der hun presenterer en rekke kvinnelige filosofer som var viktige i sin samtid.
Ynskjer seg reelt meinings- og undervisningsmangfald Filosofiprofessor Einar Duenger Bøhn meiner samtalar med augekontakt og fri meiningsutveksling er det einaste som gjev håp og meining for universiteta.
På to av hennes studietilbud møtte ingen nye studenter Ikke en eneste student møtte opp da to av studietilbudene i fransk ved NTNU skulle starte opp i høst. På i alt ni studier landet rundt kom det ingen nye studenter.
I ei tid der sanninga står på spel, kan filosofen frå Myrkdalen gi ei handsrekning? Falske nyhende, kansellering, krig og miljøkrise. Det finst mange grunnar til å hente Hans Skjervheim (1926-1999) fram igjen.
Legger vekt på etikk for å få flere filosofer i relevant jobb — Vi utvikler studieprogrammene våre slik at filosofistudentene får en utdanning arbeidsgiver vil ha, sier instituttleder Heine Alexander Holmen ved NTNU.
Flere tusen hører hver uke filosofiprofessorene lese Bibelen Ole Martin Moen og Einar Duenger Bøhn vil senke terskelen for å lese Bibelen — også for helt vanlige, ikke-kristne mennesker.
Hvordan skape en atmosfære av vennlighet Nå er det ekstra viktig med et ytringsklima for vennlig kritikk på jobb.
Tok doktorgrad etter øksedrap. Forskingsetikk vart ikkje vurdert, ifølgje undersøking Forskingsetisk utval konkluderer med at «det ikke finnes dokumentasjon på at forskingssetiske sider er vurdert» i Andreas Ribe-Nyhus' doktorgradsprosjekt.
Mannlig leder ansatt på filosofi-institutt på NTNU Protestene ble ikke hørt. Med 10 mot 1 stemme vedtok fakultetsstyret ved Det humanistiske fakultet ved NTNU å ansette den mannlige søkeren.— Likestilling ble grundig diskutert, sier styreleder.
Kraftige reaksjoner på at intern kvinnelig søker ikke er innstilt som instituttleder «For oss i Kvinnenettverket i filosofi ved NTNU er dette sjokkerende», heter det i brev fra nettverket. De ber fakultetsstyret gripe inn.
«Om jeg ikke kan oppnå klarhet, kan jeg heller ikke leve» I anledning Edmund Husserls fødselsdag (08.04.1859-27.04.1938)
Holbergprisen til den amerikanske filosofen Martha Nussbaum Martha C. Nussbaum tildeles Holbergprisen 2021. Hun er en av verdens mest produktive filosofer, ifølge juryen.
Adieu, Odyssevs En amerikansk skole fjerner det greske heltediktet Odyssen fra pensum. Elevene fratas muligheten til både å bli kjent med seg selv, men også til utvikle referansepunkter for å forstå sin samtid, skriver filosof Rune Vik-Hansen.
Stempla som «skamlaus rasist» – blir fjerna frå universitet Universitetet i Edinburgh endrar namn på hovudbygg etter krav frå studentar.
Instituttleder om Nokut-rapport: — Tendensiøs Instituttleder, Steinar Bøyum, reagerer på at en Nokut-rapport framstiller det som om bachelorutdanningen i filosofi mener at metafysikk ikke er arbeidslivsrelevant.
Førsteopponent om Ribe-Nyhus: — Grenselaust ærleg og grundig Ingen stilte spørsmål om forskingsetikk då den tidlegare drapsdømte filosofen Andreas Ribe-Nyhus disputerte for doktorgraden onsdag.
Kritisk til doktorgrad frå drapsdømt filosof — Forskingsetisk svært problematisk, seier etikkekspert i det europeiske forskingsrådet (ERC). Onsdag disputerer den tidlegare drapsdømte filosofen Andreas Ribe-Nyhus for doktorgraden.
Dømd for øksedrap i 2010— denne veka tar han doktorgrad om skuld og straff Han vart sett fri i fjor, etter å ha sona for forsettleg drap. No disputerer han om skuld, anger og straff – og det han meiner var ein feilaktig dom.
Guiseppe (96) akkurat ferdig med utdanningen — Det er nå eller aldri, sa Guiseppe Paternò til seg selv for tre år siden. Under vitnemålsutdelingen var han beste (og eldste) student i kullet.
Reagerer på at feiring av doktorgraden vert digital — Dette var min sjanse til å gå med kappe, seier Ragnhild Iveranna Hogstad Jordahl. Ho er skuffa over at doktorgradspromosjonen i aulaen er avlyst.
Tenker at filosofi er mer holdbart enn andre fag Bård Alexander Øymar har master i filosofi fra Universitetet i Bergen og master i finans fra Norges Handelshøgskole. — Verden er i stor endring. Der vil filosofien stå seg, mens andre fag som økonomi kan bli mindre relevante, sier 30-åringen.
Snart like vanskelig å komme inn på filosofi som medisin Poenggrensene for opptak i fag som filosofi og idéhistorie øker. Ved Universitetet i Oslo nærmer ettårig filosofi seg medisingrensen.
Mennesker er samfunnsborgere, ikke bare arbeidstakere Stortingsvedtaket om arbeidslivsrelevans undergraver ikke bare humanistiske og samfunnsvitenskapelige utdanninger, men hele hensikten med høyere utdanning, skriver Sofie Lekve.
NTNU tilbyr jobb til tre kvinnelige filosofer Leder for institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU er glad for at kvinneandelen nå øker, etter at de i fjor ansatte ti menn på en gang.
Oljefondets nye sjef Tangen, filosofene – og resten av feltet Etikken behandles ofte som rituell og flere bedriver det jeg vil kalle retoriske ritualer, skriver Jørn Bue Olsen, som mener problemstillingene som har kommet opp etter ansettelsen av Nicolai Tangen, er relevante for langt flere enn filosofene.
— Filosofar meir relevante enn på lenge Leiar av Stortingets utdanningskomite, Roy Steffensen (FrP) «tror ikke mange har ropt etter filosofer de siste to månedene» og vil prioritere helsearbeidarar. Ei kortslutning, svarar lege og etikkprofessor.
Noen filosofer gir mat til fordommer Etikk-innleggene i Khrono viser at noen filosofer ikke bryr seg stort om hva slags standing faget deres har.
Filosofifaget ved UiO er i ferd med å kollapse De fleste vil jo skjønne at institutt og fakultet må ha sviktet, til dels dramatisk, skriver professor Olav Gjelsvik om hjerneflukten fra filosofimiljøet ved Universitetet i Oslo.
Moralsk dømmekraft og boklig lærdom Lar moralsk dømmekraft seg redusere til boklig lærdom, spør Rune Vik-Hansen. Og hva da med fri vilje?
Den nødvendige etikk-debatten Det å debattere etikk kan gi en fornemmelse av ubehag, i og med at ens egen fortreffelighet kan settes i spill. Jeg også føler på det, skriver filosof Egil Olsvik.
Filosofiske forbilder Debatten om etikeres autoritet til å vurdere hva som er rett og galt har vist at det er ulike rolleforståelser blant oss, skriver Øyvind Kvalnes.
Den overflødige etikkdebatten Etikk er et fellesprosjekt og debatter av dette slag synes for meg å være ganske så overflødige, skriver Jon Vegard Haugaas om debatten om etikken bør overlates til etikere eller ei.
God dag mann økseskaft? Selvsagt er det viktig med dyptgripende etisk debatt og kritikk. Det ønsker både Egil Olsvik og jeg å bidra til, skriver filosof Henrik Syse.
Goddag, Syse. – Rosenkrans! Ære være Henrik Syses velmente og omfattende diakoni, men hans replikk til Gamlund og meg selv 12.mai, tenderer til utenomsnakk, skriver Egil H. Olsvik.
Henrik Syse: Hvem vi snakker til Vi akademikere bør jobbe med å nå ut til mange flere, langt utenfor våre trygge kontorer og klasserom, skriver filosof Henrik Syse.
Keiserens nye bermudashorts Er «filosofi» kun en borgerlig luksus, uten faktisk samfunnsmessig funksjon, eller har sånne som oss noe betydningsfullt å bidra med, spør filosof Egil H. Olsvik apropos Henrik Syse og Nicolai Tangens luksusseminar.
Etikken bør overlates til etikere Alle kan mene noe om etikk, om hva som er rett og galt. Men det betyr ikke at alle har like gode forutsetninger for å mene noe, skriver filosof Espen Gamlund.
Hjerneflukt fra filosofimiljø ved Universitetet i Oslo — Tre sentrale personer i miljøet har forsvunnet på et halvt år. Det er et alvorlig slag, og ødelegger et miljø som er møysommelig bygget opp, sier styremedlem ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk.
Å søke seg til humaniorafag er moderne og framtidsrettet Kompetansesjef Sveinung Skule bommer i sin omtale av søkermønsteret til nye studenter, mener prorektor Gro Bjørnerud Mo og dekan Frode Helland.
Braanen Sterri velger usikre tider ved Harvard Aksel Braanen Sterri innser at han er mer sårbar i USA om noe skulle hende ham under koronakrisen. Likevel velger han å bli der, for å gjøre ferdig doktoravhandlingen sin.
Hva bør økonomiproblemene ved Universitetet i Oslo bety for ex.phil.? Økonomistyring. I kjølvannet av økonomiproblemene på instituttet Ifikk ved Universitetet i Oslo, spør Geir Parelius Brændvik om man ikke bør etterstebe at ex.phil. igjen skilles fra instituttet der filosofi holder til.
Dekan om kritikk av økonomistyring: «Det er ikke min jobb å fordele skyld» Økonomi på UiO. Ingen vil ta på seg det hele og fulle ansvaret for de store økonomiske problemene ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk ved Universitetet i Oslo.
UiO-professor Cappelen med ramsalt kritikk:«Vanstyret ved Det humanistiske fakultet i Oslo er en moderne skrekkhistorie» Filosofi. Dessverre er diagnosen fra dekan Frode Helland feil, og viser en fundamental og sjokkerende mangel på forståelse, innsikt og perspektiv, skriver professor i filosofi, Herman Cappelen ved Universitetet i Oslo.
Som kvinneleg filosof har eg følt meg som ein dårleg feminist denne hausten Kjønn. Ein arbeidsgivar som blant fleire gode kandidatar føretrekkjer den han trur vil vere mest effektiv gjer ikkje noko gale, han handlar berre rasjonelt, skriv Marit Vikan Sævareid.
Vertsinstituttet for ex.phil. ved Universitetet i Oslo må få hjelp Filosofi. Mangel på undervisningsressurser, og en strykprosent som vil øke, med store økonomiske skadevirkninger for Universitetet i Oslo. Det frykter tre professorer ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk blir konsekvensen dersom instituttet ikke får økonomisk hjelp.
«Menn velger menn» holder ikke Ex.phil. Inkludering av kvinnelige tenkere er en del av mandatet for en pensumkomité som vi nedsatte nå i høst, skriver ex.phil.-leder og instituttleder ved NTNU i dette innlegget om ex.phil.-debatten.
Han er ein av verdas største filosofar. Eventuelt ein irriterande klovn. Halloi med Slavoj. Neste veke kjem den stjernefilosofen Slavoj Zizek til Bergen og Noreg. Det er høgtid for blodfansen – to tusen har meldt si interesse.
Filosofimiljøet på NTNU med flere radikale grep for å bedre kjønnsbalansen Rekruttering. Det vurderes å brukes såkalte kallelser for å få nok kvinnelige ansatte, når filosofiinstituttet nå lyser ut flere stillinger. Samtidig skal ex.phil.-pensum endres gradvis for å inkludere flere kvinner. NTNU har også tildelt instituttet likestillingsmidler.
The Idea of a Global History of Philosophy Førelesning. Kvar bør filosofihistorie vere og korleis bør ho skrivast i ei globalisert verd? Professor emeritus i vitskapsfilisofi ved Universitetet i Bergen, Gunnar Skirbekk, har også engasjert seg i dette spørsmålet. I fjor heldt han ei førelesing om temaet under den 24. verdskongressen om filosofi i Beijing. No trykkjer Khrono ein redigert versjon av førelesinga.
Mener filosofi som fag er på vei til å få et legitimeringsproblem Ex.phil. Filosofi-professor på NTNU, Solveig Bøe, mener det er positivt hvis debatten om mannsdominans blant ansatte, studenter og i lærebøkene fører til at bevisstheten skjerpes.
Filosof og kvinne: — Uansett hva man gjør kan det føles litt som en statement Filosofi. På ordinær bachelor i filosofi på NTNU ble det i år tatt opp 100 prosent menn. Dette skjedde måneder etter skandaleansettelsene av 10 menn til 10 stillinger. Kun en kvinne underviser nå i faget. Hva er det som skjer i filosofimiljøet ved NTNU?
Jens Saugstad: Misvisende om lærebøker i Exphil og kvinneandel Filosofi. I intervjuet med min gode kollega Ingvild Torsen i Khrono fremsettes en rekke påstander om Exphil som gjør det nødvendig å komme med noen korrigerende kommentarer, skriver professor i filosofi, Jens Saugstad.
Universitetet i Oslo skal lage ex.phil-bok med flere kvinnelige filosofer Pensum. Universitetet i Oslo inkluderer langt flere kvinnelige tenkere enn tidligere i en planlagt pensumbok for ex.phil-studenter. Pensum har fått kritikk for mannsdominans.
Rapport gir ledelsen på NTNU stryk etter ansettelsen av ti menn på ex.phil. Rekruttering. I mai ansatte NTNU 10 nye medarbeidere på filosofi og ex.phil. Alle var menn. En fersk rapport om ansettelsesprosessen gir universitetet stryk. Utvalgsleder mener prosessen burde vært stoppet og at det muligens har skjedd formelle saksbehandlingsfeil.
Uenighet om hvem som skrev leksikonartikkel om filosofihistorie der kun én kvinne er nevnt Filosofifaget. Lars Fredrik Svendsen står oppført som forfatter av leksikonartikkel der kun én av 73 filosofer som er nevnt er kvinner. Han mener han ikke har skrevet artikkelen. Sjefredaktør i Store norske leksikon er uenig.
Filosof Melsom: «Min karriere hadde nok sett annerledes ut om jeg hadde hatt flere kvinnelige professorer» Kjønn og filosofi. I humaniorafagene er den store utfordringen at andelen menn er for lav, med ett unntak: Filosofi. Hvorfor er det slik?
Curt Rice: — Vil ta veldig lang tid for filosofimiljøet ved NTNU å komme seg etter dette Rekruttering. Flere reagerer på at NTNU nylig ansatte ti menn på én gang ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap. Leder av Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning, Curt Rice, mener NTNU neste år bør lyse ut ti nye filosofistillinger øremerket for kvinner, for å kompensere for det som har skjedd.
Dette tenker jeg fordi jeg er kvinne Kjønn og filosofi. Jeg foreslår at vi forsøker å gjøre en endring i holdningene våre. Ikke i likestillingens navn, men ut av en lidenskap for faget filosofi, skriver filosof Sofie Lekve.
NTNU lyste ut 10 stillinger i filosofi og ansatte 10 menn Rekruttering. Til tross for at 43 kvinner søkte på stillingene innenfor det allerede mannsdominerte fagmiljøet filosofi, så endte NTNU opp med å ansette 10 menn i de 10 ledige stillingene. — Dette er ikke et OK signal å sende til studentene. De fortjener bedre, sier medlem av tilsettingsutvalget.
Prisvinner anbefaler filosofistudier, særlig i USA Sommerprat. Filosofi er best sammen med andre fag, mener Finnur Dellsén, som nylig har fått tildelt prestisjetung filosofipris.
Pris til filosof i Innlandet Pris. Førsteamanuensis Finnur Dellsén ved Høgskolen i Innlandet har vunnet prestisjepris for lovende forskning i filosofi.
Nyeste artikler
Ingen andre har skrive avhandling om dette emnet
Nekter å sende ankesaker videre til det nasjonale granskningsutvalget
Ujevn film om Gunnar Sønstebys krigsinnsats
Vurderer om studenter er skikket: — En myte at vi vil utestenge flest mulig
Kjærlighetsrevolusjon og frie forskere i akademia? Ja, takk!
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet