Min doktorgrad

Å trene for mye kan gjøre at man skader seg. Er det mulig å finne en metode som kan si noe om hvor grensene går? For ordens skyld: Bildet er fra en idrettsdag ved daværende HiOA.

De tøyer og de bøyer. Er det mulig å finne ut når de kan bli skadet?

Hun er egentlig biolog. Men Lena Kristin Bache-Mathiesen likte statistikk så godt at hun skiftet fagfelt.

— Hvorfor ble det doktorgrad om akkurat dette emnet?

FAKTA

Lena Kristin Bache-Mathiesen (32)

  • Har levert avhandlingen «Hvordan forske på treningsbelastning og risiko for skade? »
  • Disputerte ved Norges idrettshøgskole 18. april

— Jeg har en mastergrad i biologi, og da jeg skulle ta master var det statistikkdelen jeg likte best. Jeg jobbet som statistiker på sykehus i fire år, før jeg ville ta doktorgrad for å lære mer statistikk. Jeg søkte en stilling som var lyst ut på Idrettshøgskolen. Jeg kunne ingenting om idrettsskader før jeg kom dit, men jeg kom med statistikkompetanse.

— Kan du presentere prosjektet i korte trekk?

— Jeg har forsket på skader som kommer på grunn av overtrening. I 2016 kom det en ny metode som skulle kunne beregne treningsbelastning. Den ble tatt svært godt imot, og skulle gjøre det enkelt å redusere skader. Men når noe er for godt til å være sant, er det ofte det. Vi brukte data fra fotball- og håndballspillere i Eliteserien og simulerte en sammenheng mellom skader og trening. Dersom vi ikke ville finne en sammenheng når vi simulerte, ville vi neppe finne den i virkeligheten heller.

— Hva finner du?

— Vi fant en stjernekandidat når det gjelder statistisk metode. Dette er en metode som vanligvis blir brukt innenfor miljøepidemiologi, som brukes i forskning på forurensing og radioaktivitet. Vi viste at den også kan brukes til å si noe om treningsbelastning. I fremtiden kan man teste om det for eksempel er trygt å trene dagen før man skal spille kamp, eller om det er greit å trene hver dag i en hel uke. Målet er å oppdage når det kan bli for mye trening.

Målet er å oppdage når det kan bli for mye trening.

Lena Kristin Bache-Mathiesen

— Hva har vært mest utfordrende underveis i doktorgradsperioden?

— Det har vært å møte en målgruppe i feltet som ikke er statistikere. Jeg har samarbeidet med både kliniske forskere og idrettsforskere. Det har gjort at jeg har måtte bruke færre begrep som er spesifikke for statistikken. Men det har vært fint å vise at statistikk ikke bare er noe matematikere leker med!

— Har du angret på at du gikk i gang med doktorgrad?

Min doktorgrad

Meir enn 1500 doktoravhandlingar vert levert i Noreg kvart år. I ein serie presenterer Khrono nokre av kandidatane som nyleg har disputert. Og me tek imot tips om fleire på redaksjonen@khrono.no

— Ja, jeg har jo det, jeg har nok tenkt «hvorfor fant jeg på å gjøre dette». Men jeg har hele tiden hatt troen, og det er et viktig prosjekt!

— Kom du i mål til normert tid?

— Jeg gikk en måned over tiden.

— Hva skal du bruke doktorgraden til videre?

— For tiden jobber jeg halv stilling ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole. Både akademia, sykehus og industri er aktuelle for meg.

Powered by Labrador CMS