Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger 21. januar 2025 - 10:42
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Ho skulle jobba med avhandlinga femti prosent av tida. Det vart ikkje heilt sånn Det digitale skulle ta rolla til bøkene i norsk skule. — Det var tydeleg at ein treng kunnskap om kva som skjer når ein tek i bruk digitale plattformer, seier Liv Kristin Bjørlykke Øvereng.
— Pust med magen, det er ingen som tar de små valgene du tar like seriøst som deg «Slapp av, det er bare en avhandling», sa veilederen til stipendiat Julie Katrine Flikke. Hun lyttet, og leverte doktorgradsprosjektet sitt om internasjonalisering av norsk akademia.
Fikk sekretærhjelp for å klare å skrive ferdig avhandlingen For de som lurte: Hans Nielsen Hauge gjorde langt mer enn å strikke. Jostein Garcia de Presno har forsket på Norges første folkebevegelse.
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå Først ble doktorgradsavhandlingen levert. Noen måneder senere ble hun verdensmester i jiu-jitsu.
Forskning i grenseland: Hvordan går det med gravide, papirløse kvinner? Frode Eick har forska på gravide kvinner som ikke har oppholdstillatelse i Norge. Mennesker i grenseland vil han gjerne fortsette å forske på framover.
Tok doktorgrad etter 20 år i jobb: — Eit privilegium I ein klinisk kvardag har ikkje Kirsti Kverndokk Bjerkan høve til å gå langt inn i store datasett. Men så tok ho doktorgrad.
Fristen Frode satte seg var julaften. Kvelden før kvelden var avhandlingen ferdig Frode Aass Kristiansen har forsket på hvordan musikkterapi kan brukes når folk med demens er urolige. For ham var det viktig å snakke med dem som jobber med tematikken fra dag til dag, noe som fungerte godt med en praksisnær doktorgrad der musikkbruk ble prøvd ut på sykehjem.
Fastlegen ble forsker: — Mamma, tenk at du får betalt for å finne ut av ting Siri Dalsmo Berge ble nysgjerrig på hvordan fastleger forholdt seg til samlivsproblemer når de møter pasienter. Funnene overrasket henne.
Slik blei ho doktor i skillingsviser Anne Sigrid Refsum har skrive den første avhandlinga som finst om skillingsviser. — Eg er med på å fylla eit gap, seier ho.
— Mye med en doktorgrad er veldig personlig: Man blir dyttet utenfor komfortsonen og må presse seg For Ingrid Glette-Iversen virket egentlig særlig to faser krevende i doktorgradsarbeidet: Starten og slutten. — Tror ikke jeg var helt tilregnelig de siste månedene.
Forsket på torturoverlevende: — Det var krevende å få tak i informanter Ana Carla Soares Portugal Schippert har brukt sin kliniske erfaring i doktorgradsarbeidet for å gi torturoverlevende en stemme i helsevesenet. Schippert kjemper for at retningslinjene hun har utviklet for kirurgisk behandling skal tas i bruk.
Har ikkje opplevd spisse olbogar Ragnhild Bassøe Gundersen har forska på digital smittesporing under pandemien. I løpet av kort tid gjekk kommunane frå penn og papir til digitale løysingar.
Gjekk frå leiarposisjon til å skulle læra seg det akademiske handverket Det er ikkje gjort på 1-2-3 å læra seg det akademiske handverket, seier Mariann Iren Vigdal. Ho har forska på korleis ein kjem seg tilbake til samfunnet etter å ha hatt alvorlege rusproblem.
Å ta doktorgrad må eg vel klara, tenkte han. Så skjedde livet Thomas Rønning oppdaga kjapt at doktorgrad var inngangsporten i akademia. Han samanliknar det å skriva ei avhandling med å driva med fjellklatring.
— Eg er tilsett ved eit institutt ved NTNU som er i gang med nedbemanning, så eg reknar ikkje med fast jobb der. Martin Veier-Olsen leverte ein monografi med åtte kapittel. No vurderer han å skriva lærebok.
Disputerte i august, og får fast jobb i akademia som 31-åring Undervegs lurte han på om han var god nok. Men Ståle Bye Teslo disputerte i august, og frå februar har han fast jobb ved Høgskulen på Vestlandet.
— Jeg følte meg litt stormannsgal på visse tidspunkt — Jeg følte meg litt stormannsgal på visse tidspunkt, sierTarjei Ellingsen Røsvoll. Han la opp doktorgradsarbeidet som en «8 til 16»-jobb, og skrev en monografi om delegering i offentlig sektor.
Han gjennomførte nokre av dei største branntestane i verda Det vert fine bygg, og tre er eit materiale arkitektane likar. Men kva skjer dersom det ført tek fyr i eit stort trebygg? Andreas Sæter Bøe fekk bygd ein eigen bygningskropp som han så sette fyr på.
Anders tok doktorgrad på uvanlige batterier Anders Brennhagen forsket på mer bærekraftige batterier i sin doktorgrad. Etter fem laboratorieopphold i Frankrike, en pandemi og en kontorbrann kom han i mål - til slutt.
Føler at den siste artikkelen er teken som gissel Livet humpar og går, og eg vert utolmodig. Det seier Anne-Martha Utne Øygarden, som framleis ventar på godkjenning av siste doktorgradsartikkel.
Leverte før normert tid: Eg kom raskt ut av startblokka Eivind Elvestad synest det er nyttig å ha vore nokre år i arbeidslivet før han tok doktorgrad.
— Å ta doktorgrad er det mest krevende og samtidig aller gøyeste jeg har gjort Da Berit Rønsen hadde disputert med en avhandling om hagekunst, fikk hun et tre i gave. Det er det samme treet som Norges første kvinnelige hagearkitekt var glad i.
Han skulle være åtte uker i et klasserom. Etter en fikk han beskjed om å pakke sakene og gå hjem Jarl Kleppe Kristensen har vært med på å utvikle en egen app som blant annet skal styrke barns ordforråd.
Byrja på avhandlinga allereie i 1995 No må du anten levera eller legga prosjektet vekk, var beskjeden Vigdis Berland Øystese fekk frå universitetet.
Har lurt på korleis det er å vera forskar når ein søv godt om natta Grethe Midtlyng «hang rundt» i fengsel i fem månader. Ho har forska på tryggleik i fengsel.
Tilrår å få barn undervegs i stipendiatperioden Kva er det med ord som løvetann som gjer at dei skal ha plass i ordbøkene? Det har Mikkel Ekeland Paulsen forska på — i tillegg til at han har fått to barn.
Glem doktorgrad. For Ludvigs nevø var det viktigst å vise fram den store sklien Som stipendiat kjenner man på sin egen psykiske helse, sier psykolog Ludvig Daae Bjørndal.
Hausten 2019 tok ho ein kommunal legestilling for å få tid til å forska Hausten 2019 tok Gunvor Launes ei kommunelegestilling fordi ho tenkte ho då ville kunne ha tid til å fullføra doktoravhandlinga si. Det vart litt meir kommunalt arbeid enn ho hadde tenkt.
Kari tok doktorgrad som en del av jobben: Det tok noen måneder mer enn normert tid, men ikke så gærent Kari Standal er ansatt ved et universitetssykehus. Det betyr at det er rom for mer forskning når hun nå har tatt doktorgrad.
Tok doktorgrad ved siden av full jobb: — Det siste halve året hadde jeg ikke mye fritid, nei Anne Lien skrev doktoravhandling ved siden av jobben som fylkeskartsjef i Vestland. — Det er en fantastisk følelse å finne et kart man har lett lenge etter.
Bruker doktorgraden for å hjelpe OBOS-klubben til nye sportslige høyder Terje Dalen plasserte sensorer på fotballspillere for å måle hvilke belastninger de var utsatt for. Det resulterte i en dr.philos.-grad.
— Nedslående å få fire-fem sider med hard kritikk på noe jeg har jobbet med i et år Det er nedslående å få fire-fem sider med hard kritikk på noe jeg har jobbet med i et år, sier Fredrik Bjerknes. Han har blant annet analysert Lørenskog-saken i sin avhandling.
Siri har fagbrev som produksjonselektronikar. Og doktorgrad i juss Seksuelle krenkingar av barn er eit ubehageleg, men viktig emne, seier Siri Bernssen. Ho gjekk frå fagbrev til doktorgrad — utan at det eigentleg var planen.
— Jeg måtte streve litt med å finne min vinkling inn i prosjektet, og ta eierskap til det Øyvind Reehorst Kalsås startet på doktorgraden etter 20 års arbeid i rusfeltet. I akademia gjaldt andre regler: — Det å sitte såpass mye alene med tekst og analyse var tøft til tider.
Då ho endeleg hadde levert, sa vennene hennar at ho hadde kome ut av hiet Allereie då ho var 17 år, vart Marianne Sund oppteken av personar med demens. No har ho disputert på ei avhandling om demens og medborgarskap.
— Livet står ikke stille selv om jeg har skrevet doktoravhandling Kristin Belt Skutlaberg forsket på rektorenes rolle i langvarige skolemiljøsaker. Arbeidet hennes kan få politiske konsekvenser. — Forskningen min viser at det er grunn til bekymring.
— Å forske er ikke for den utålmodige Da Kaia Ingerdatter Sørland begynte på doktorgraden, kombinerte hun forskningen med kveldsvakter på desken i Adressa. — Å forske er ikke for den utålmodige.
Avhandlinga ble en kamp mellom meg og tidstyven, og det var lenge uvisst hvem av oss to som skulle vinne For Inger Margrethe Tronstad begynte det med hundekjøring i Alta og sluttet med en doktorgrad om friluftslivslærere. — Økonomisk sett er jeg glad jeg er ferdig med hele stipendiatperioden.
Når tilbakemeldingane kjem, må ein hugsa at ein faktisk er under utdanning, seier Janne Sønnesyn Janne Sønnesyn har skrive avhandling om ungdomsskuleelevar sine språkval. Då tilbakemeldingane på teksten hennar kom, prøvde ho å tenkja på at ho faktisk var under utdanning.
— Min kone fortalte om en som en gang besvimte på disputasen, men jeg holdt meg heldigvis på beina Hvite fingre, vibrerende tapper og boring i fjell. Dette var noen av ingrediensene i Thomas Clemms avhandling. — Min kone fortalte om en som en gang besvimte på disputasen, men jeg holdt meg heldigvis på beina.
Stillingen hennes ble flyttet. Da hadde Anne Cathrine tid til å doktorgrad. Da Hedmark ble til Innlandet, ble direktørstillingen til Anne Cathrine Holth plutselig flyttet langt bort. Da fikk hun endelig mulighet til å dykke ned i en doktorgrad om noe hun hadde lurt på lenge.
— Samme hvor tussete det har vært med doktorgraden, så har dømmingen fungert som et pusterom For Eskil Braseth begynte veien til doktorgraden med kake på Gardermoen. Da pandemien kom, slo han av Mac-en og ble omsluttet av mørke. Utveien ble støtten fra gode veiledere og familie — og håndballdømmingen.
Laksefilosofen Hannah skrev avhandling om genredigering Bare uker før pandemien flyttet filosof Hannah Winther til Trondheim for å bli stipendiat. — Jeg gikk i mange år og trodde dette ikke var noe for meg.
Ble doktor på egen sang: — Intervjugruppene satte meg på plass Mathias Gillebo skrev doktorgrad om de etiske og politiske sidene ved sangen. Som klassisk sanger gikk han inn for å undersøke en magefølelse — og ble satt på plass av sine egne intervjugrupper.
Kom seg ikke hjem under pandemien. Nå pendler hun mellom Bergen og Göteborg Moa Airijoki forsket på «ørkenfedrenes» manuskripter, en koptisk tekstsamling i middelalderens Egypt som var nesten like mye lest som Bibelen. Veien til doktorgraden ble til gjennom munker, digital humaniora, en pandemi og familieforøkelse.
Turid forsket på norsk-russisk samarbeid da Ukraina-krigen brøt ut Turid Austin Wæhler skrev doktorgrad om norsk-russisk samarbeid på Svalbard. I løpet av stipendiatperioden opplevde hun å få barn, jobbe seg gjennom en pandemi, og en fullskala russisk invasjon av Ukraina. Det gjorde at hun måtte endre litt på forskingsplanene.
Da det regnet 40 dager i strekk, lurte stipendiaten fra Tyrkia på hva hun hadde begitt seg ut på Da Gizem Ateş Venås flyttet fra den solfylte kysten ved Egeerhavet for å bli doktorgradsstipendiat på det sure Vestlandet, regnet det sammenhengende i 40 dager. Da begynte hun å lure på hva hun hadde begitt seg ut på.
Fikk ansatt-t-skjorte fra en dagligvarebutikk i gave på disputasen: — Jeg hadde sagt så mange ganger at jeg skulle ønske jeg hadde en «vanlig jobb» Som vernepleier brant Chris Safari for hvordan personer med utviklingshemming kan bli inkludert i arbeidslivet. Nå har han skrevet doktorgrad om hvordan man kan inkludere denne gruppen i utvikling av nye digitale tjenester.
— Jeg så på kloss hold hvordan konfliktfylte miljøer preger hverdagen til mange stipendiater Pia Jorde Løvgren jobbet i flere år som rettspsykiater før hun ble forsker og skrev doktorgrad om vurderinger av utilregnelighet. Hun fikk en hard overgang til forskningsverdenen. — Det ble en del søvnløse netter.
Isak arbeidet som postbud. Det ble starten på en avhandling om makt Isak Lekve begynte sin arbeidskarriere som postbud. Nå har han skrevet doktorgrad om fagbevegelsen i det nye arbeidslivet — og fant færre suksesshistorier enn han trodde på forhånd.
Skrev doktorgrad om den evige «Stjernekamp-tilværelsen» Guro von Germeten ble den første i landet som leverte doktorgrad om musikaler. Tilværelsen i bøkenes og tankenes verden har gitt mersmak — men Brexit satte en foreløpig stopper for den videre forskerkarrieren.
«Med henne med på reisen hadde jeg klart alt.» Christer André Flatøy skrev doktorgrad om frilansere sine erfaringer i arbeidslivet. Livet som stipendiat bød på søvnløse netter, men også oppturer — og han traff sin nåværende kone blant medstipendiatene.
Benedicte begynte å føle presset da disputasen nærmet seg Benedicte Nessa skrev doktorgrad om veien til arbeidsmarkedet for flyktninger i Norge. Selv stortrivdes hun som stipendiat, men fryktet disputasen: — Da var det ikke lenger bare meg selv og forskningen min.
Skrev doktorgrad om motstand i UH-sektoren: — Veien var tung og hard — Det å drive med akademisk arbeid er veldig krevende, mye mer krevende enn å være toppleder, sier Charlotte Sørensen etter fullført doktorgrad.
Var stipendiat under en viss pandemi: Det var en utfordring å finne ut av hvor grensene mellom arbeid og fritid gikk Jordmor Karolina S. Mæland skrev doktorgrad om innvandrerkvinner og fødselskomplikasjoner. — Overraskende store forskjeller når man sammenlikner med norskfødte kvinner.
Tre ganger sa hun at hun ville slutte Det vakte oppsikt da Frelsesarmé-soldaten Petra K. Brooke fortalte at hun skrev doktorgrad om sin egen organisasjon.
Gjorde siste finpuss på avhandlingen: — Men det jeg ville var å skrike foran Stortinget om at krigen må stoppe Verden kom tett på Christine Hvitsand da hun skulle forbedrede disputas om alternative bevegelser og innovasjon i matsystemer.
Skrev doktorgrad om 22. juli-fengslingen: «Hvem i helvete kommer nå?» Knut Mellingsæter Sørensen studerte fengslingen av Anders Behring Breivik i sin doktorgrad — og havnet på pensum allerede før avhandlingen var levert.
Christina forsket på møtestedene til fortidens romere I sin doktorgrad studerte arkeologen Christina Videbech sporene etter alminnelige romere i overgangen fra antikkens tid til middelalderen. Og fant en spennende graffiti som endrer Romas historie.
Studentane mine vil nok meina at eg er mild på TV, seier dosent og Skal vi danse-dommar Merete Mørk Lingjærde Studentane mine vil nok meina at eg er mild på TV, seier dosent — og dommar — Merete Mørk Lingjærde.
Jeg har definitivt vært fristet til å skrote hele prosjektet flere ganger For Erika Braanen Sterri ble veien ble til mens hun gikk. — Jeg gleder meg til å følge disse ungdommene, og se hvilken vei de tar videre i livet.
Til tider følte hun seg mer som en prosjektleder enn som en stipendiat Christine Ødegaard forsket på medikamentfri behandling i psykiatrien. Tidvis følte hun seg mer som en prosjektleder enn som en stipendiat.
Bevere gjør det vanskelig for forskerne Rasmus Mohr Mortensen satte datafangere på ville bevere for å undersøke bevegelsene deres. Da begynte de å gjemme seg for ham.
— Jeg angret ikke på at jeg gikk i gang. Men jeg tror kanskje samboeren min gjorde det Fra psykiatri til å forske på tannleger. Emilie Bryne fant nye interesser i arbeidet med sårbare grupper. — Tannhelse er utrolig viktig for folkehelsen.
Har utdanna sjukepleiar i 100 år. Etter 51 år kom den første mannen For snart femti år sidan var Karl Henrik Nesse den aller første mannlege sjukepleiestudenten ved det som no er VID vitskapelege høgskule.
Forsket på hvordan verden måler sult Thor Olav Iversen måtte tenke nytt da det planlagte feltarbeidet i Malawi og Etiopia ble torpedert av pandemien — og brukte heller prosjektmidlene på å digitalisere et FN-arkiv.
Håper hun kan fortsette som forsker i Norge Hun kom til Norge som stipendiat like før pandemien. Pandemien gjorde at hun ikke fikk reist hjem — og hun måtte også endre hele doktorgradsprosjektet.
Det byrja som eit studentprosjekt. No har filmen gått for fulle hus på kino Mathias Oppedal skulle berre laga eit lite prosjekt om ein dragartist som fekk barn. Det enda med at filmskaparen vart med nesten inn på fødestova.
Tok med seg kunnskap frå praksisfeltet inn i doktorgraden Det kan vera ein fordel å ha jobba litt før ein tek doktorgrad, meiner tannlege Helene Sæthre. No jobbar ho med dei barna som synest det å gå til tannlegen er svært skummelt.
— Å ta doktorgrad er som å ta lappen No har han lært seg å forska, seier Fredrik Dreyer Moe, men han kan gjerne tenkja seg å forska meir, slik at han vert flinkare.
— Det er lett å seia etterpå at «nei, nei, eg har ikkje angra» Kvifor valde eg ikkje noko tryggare, spurde Siri Hansen Pedersen seg sjølv om då ho var undervegs i doktorgradsløpet.
— Å ta doktorgrad har gitt meg tanker om hva det vil si å stadig bli bedømt Man begynner gjerne på et doktorgradsprosjekt fordi man er skoleflink, sier Felicity Burbridge Rinde. Men prosessen fram til ferdig avhandling ble likevel krevende.
I løpet av fem år har ho gitt liv til to barn og ei avhandling Digitale møte var ein fordel for stipendiat og småbarnsmor Eivor Finset Spilling. Ho er høgskulelektor ved Høgskulen i Volda og har følgt doktorgradsprogrammet i Stavanger.
— Stipendiater i Norge er heldige Eva Pitronova fra Slovakia har vært interessert i norsk litteratur og musikk lenge. Nå har hun skrevet den første avhandlingen om lyriker Ellen Einan.
Frykta at ho ikkje var flink nok — Eg kjende tidvis på at eg ikkje visste kva eg dreiv med, seier Mari Skåra Helliesen. Ho har forska på klima og representasjon.
— Jeg sa «hva?» i månedsvis Sara Abrahamsson er den første i sin familie som har fullført videregående skole. Nå har hun tatt doktorgrad — i et nytt land.
Motløs i perioder, men kjente meg privilegert Knut Hamsuns siste bok, som kom ut etter 2. verdenskrig, vitner om en refleksjon om skyld og en syndserkjennelse, sier Birgitte Furberg Moe. Selv om pandemien ble utfordrende, kom hun i mål med avhandlingen til normert tid.
Når ho lurer på noko er svaret å ta meir utdanning. — Eg er eit litt håplaust case Når Randi Taxt lurer på noko, er svaret ofte å studera. Men etter doktorgrad har ho no sett sluttstrek.
Gjekk over tida: — Eg er takksam for velferdsstaten Iselin Silja Kaspersen sin eigne bakgrunn frå Forsvaret vart avgjerande då ho skulle bestemma tema for doktoravhandlinga.
— Einsamt å vera stipendiat under pandemien Kva minne hugsar ein? Det har Hedda Tvedten Ness forska på. Under pandemien sakna ho kvardagstreffa, der ein kan dela uviktige minne ved kaffimaskina.
— Jeg tror det kan være en fordel å ha noen år i arbeidslivet når man skal ta doktorgrad Han tok hovedfag som småbarnsfar. Doktorgraden ventet han med til etter fylte femti.
— Ikkje berre ein dans på roser å ta doktorgrad Han mista den daglege kontakten med forskingsmiljøet, og laga seg ei liste med spørsmål før han tok kontakt med rettleiarane. Alf André Orvik vart pandemistipendiat.
Hun likte statistikkdelen av masterarbeidet så godt at hun endret fagfelt Hun er egentlig biolog. Men Lena Kristin Bache-Mathiesen likte statistikk så godt at hun skiftet fagfelt.
Kom i mål etter tre månaders strafferunde Sommarferien rauk, og heilt uførebudd på ein ekstrarunde etter innlevering var ikkje Ingeborg Katrin Lid Berget.
Håper på fast engasjement: Man lever tross alt ikke av luft og kjærlighet Det kom ikke et skip med smitte, men et fly. Pandemien var et helvete, sier stipendiat Kristine Worseth.
Ny rektor ved Samisk høgskole håper på eit løft for urfolksforsking Liv Inger Somby håper på eit løft for urfolksforsking i kjølvatnet av rapporten frå Sannings- og forsoningskommisjonen.
— Eg har fått gjera det eg har lyst til — og fått betalt for det Kristian Reinfjord er museumstilsett, og har skrive avhandling om steinteknologi i mellomalderen. Offentleg sektor-ph.d., som han har teke, er ei god ordning for både kandidatar, arbeidsgivar og akademia, meiner han.
— Dersom å gå ned i vekt hadde vore så enkelt som å eta mindre og trena meir, hadde ein ikkje hatt fedmeproblematikk Ho skreiv kappa til avhandlinga då ho var graviditetskvalm. No ventar først mammaperm, så postdoktorstilling for Hanna Flækøy Skjåkødegård.
Stavanger var ein konsensusby, seier Jan Inge Reilstad. No lagar han vitskapsfestival Stavanger mangla eit kveldstilbod for dei som var interesserte i meir enn å berre drikka øl. Så då starta Jan Inge Reilstad like godt ein festival. Og i juni kjem den andre.
«Å ta doktorgrad har vore ein lang og tung prosess» Dersom eg hadde visst korleis det skulle verta, er det ikkje sikkert at eg hadde våga å gå i gang, seier Reidun Ims.
Ho forska på dei store ungdommane Skal ein vera fysisk aktiv for å gå ned i vekt, eller for å få god helse? Ingeborg Berg Skogen har forska på overvektig ungdom.
Skulle studere pandemier. Så kom det en i sanntid På tampen 20109 begynte Truls Strand Offerdal i en stipendiatstilling der han skulle studere kommunikasjon under fenomenet pandemi. For å si det sånn: Prosjektet fikk uventet aktualitet
Kom seg hjem med et av de siste flyene i mars 2020 Hajra Tahir finner samme negative utvikling i forholdet mellom muslimer og storsamfunnet i Norge og Canada. Hun var derfor på forskningsopphold i Canada tidlig i 2020 — og kom seg så vidt hjem.
— Også kvinner med små barn skal kunne ta doktorgrad Å kombinera foreldreskap og forsking var krevjande, seier Kesia Eidesen Halvorsrud. — Småbarnslivet og det intellektuelt fokuserte arbeidet har ikkje alltid vore heilt i synk.
Sprekingar på veg til fjells. Kva veit ein om korleis aktiviteten verkar på hjarta deira? Skiljet mellom jobb og fritid vart mindre, men Kim Arne Heitmann har aldri angra på at han gjekk i gang med doktorgrad.
Har forlatt medisinen, men ikke for godt Kan kunstig intelligens brukes i tarmundersøkelser? Ishita Barua ville vite mer om dette. Enden på hele doktorgraden ble ny jobb i privat næringsliv for legen.
Bratt læringskurve: — Det er jo hundre år sidan eg tok master Åshild Gjellestad har jobba både som sjukepleiar og som sakshandsamar hos Statsforvaltaren. Det ho såg der, gjorde henne så nyfiken at det vart doktorgrad om demens og tvangsbruk.
Arbeidsgiver ønsket mer forskningskompetanse Sykepleier Vigdis Aaltvedt jobber med demenssyke. Nå har hun forsket på hvordan det blir lagt til rette for yngre med demens.
Allrounder og draumelærar? Han kan undervisa i fire fag Han har kompetanse i fire undervisningsfag, og er med det temmeleg unik som lærar. For kor godt fungerer eigentleg lærarutdanninga for skuleverket?
Oppdaga at primærhelsetenesta er lite rigga for forsking Marie Hidle Gedde forska på heimebuande med demens. Pandemien vart utfordrande, men også før den tid oppdaga ho at primærhelsetenesta ikkje var van med forsking.
Kom seg gjennom periode med «levér eller selg huset»-stemning Marius Øfsti anbefaler andre stipendiater både å holde seg unna pandemier og doktorgradsprogram som blir lagt ned.
Han oppdaga både R-talet og ein bakterie. Men forskinga hadde òg skuggesider Det er 150 år sidan Armauer Hansen fann leprabakterien. Med den kom òg forslag om karantene og det ein i dag kjenner som R-talet.
Fikk årets forskningspris mens han var stipendiat Alexander Hesselberg Løvestad skulle forske på HPV-virus. Men så kom en viss pandemi og gjorde om på doktorgradsplanene.
Først fekk ho ei leiarstilling, så to barn. Men no har Hedda endeleg disputert Mellom 3000 og 4000 nordmenn opplever kvart år at heile eller delar av språket deira forsvinn. Logoped Hedda Døli har forska på afasi.
Først då han vart professor skjøna Terje Lohndal at han hadde vore eit evnerikt barn Han kan skyta med rifle og eig eiga motorsag. Men å skjøna kodane i akademia var vanskeleg for Terje Lohndal.
Møtte uventet motstand under pandemien Morten Nilsen har forsket på tarmbakterier hos spedbarn. Men både å få tak i utstyr og avføringsprøver midt under en pandemi skulle bli utfordrende.
Lærte å jobba på ny måte: — Som lege kjem arbeidsoppgåvene til meg Knut Asbjørn Rise Langlo synest det er så kjekt at han ikkje vil kutta legeyrket. Men han vil gjerne forska i tillegg.
Han har valt vekk publikasjonspoeng. Å redde eit språk som står i fare for å døy er viktigare «Lausunge» frå New York møter «lappjævel» frå Tysfjord.
Kva skal barnet heita, undrar foreldre. Og ringjer til Ivar Utne Når 1. februar nærmar seg, bur namnegranskar Ivar Utne seg på telefonane han veit vil koma.
Ho var den tredje som tok doktorgrad innan sitt fagfelt Mat og helse-faget er lite forska på. Ingfrid Veka har sjølv vore lærar i dette faget i grunnskulen, og no har ho tatt doktorgrad.
Miksa pandemi, familieliv og forsking Therese Nesset har fått to barn og ny jobb i løpet av stipendiatperioden.
Nokut-direktøren: «Det skal ikke ligge et universitet på Nesna bare fordi Senterpartiet vil det» De begynte som et kontrollorgan. 20 år senere håper direktøren at Nokut blir enda mer uavhengig.
Jussprofessoren gir råd om hvordan land kan bli mer demokratiske Jussprofessor Eirik Holmøyvik er Norges medlem av Veneziakommisjonen. Mange land møter dem med rød løper, mens noen gir dem en kald skulder.
— Man kan mest når man er ferdig Å være stipendiat er den beste jobben jeg har hatt, sier Fredrik Stenhjem Hagen.
Han fann familieløyndommen under ei skål på bordet. No skriv professoren om bestefaren si ukjende side Heming Gujord har forska på antisemittisme og litteratur i meir enn 25 år. At hans eigen bestefar var medlem i Nasjonal Samling hadde han inga aning om.
Ho logga svenske elgar Dyrlege Anne Randi Græsli ønskjer å framleis kunne kombinera kommunale dyrlegevakter og forsking.
Han har hatt tvang som ei av arbeidsoppgåvene. No har han forska på det Etter 16 år som miljøarbeidar gjekk Tore Hofstad i gang med høgare utdanning. Han har forska på noko av det som skal vera siste utveg.
Mener kommunene må ta styring over kunnskapsutviklingen Erlend Rinke Maagerø-Bangstad tok offentlig sektor-ph.d. Han mener kommunene må bli flinkere til å utnytte at de etter hvert har ansatte med doktorgradskompetanse.
Ville bidra med kunnskap til praksisfeltet Dag Ove Granås Hovdal har sjølv jobba som kroppsøvingslærar. Då han skulle skriva avhandling ville han utforska om det fanst betre måtar å undervisa på.
Økonomiprofessor Ola Grytten er aktiv kristen. Det vert han tidvis hetsa for Eg klarar ikkje å sitja stille og sjå at nokon slit, seier Ola Grytten. Men det er noko anna ikkje alle klarar: Å skilja rollene hans som professor og frelsesarmesoldat.
Laget sitt eget doktorgradsprosjekt Annette van der Meer Halvorsen har jobbet som lege i over tjue år. Erfaringer fra klinikk gjorde at hun gikk i gang med en doktorgrad der hun organiserte det meste selv.
Sat igjen med sjokkjensle: — Er det dette eg har gjort? Etter tre års forsking på skatteparadis lurte Andreas Økland på kva han eigentleg hadde brukt dei siste åra på.
Tok doktorgrad etter fylte 50: — Mest av alt har det vore heilt fantastisk Høgskulelektor Elin Mordal har forska på fødselsomsorg i Etiopia. Den er ganske annleis enn i Noreg.
— Viktig å halda auge på prisen ved å ta doktorgrad Ho fekk ei stilling som vitskapeleg assistent. Då vart ikkje vegen så lang til stipendiatstilling for Ida Benedicte Juhasz.
Gjekk frå førstelinje til akademia Marte Tonning Otterlei har sjølv jobba i barnevernet, og veit kor tøft det kan vera å gi beskjed til foreldre om at barna deira ikkje kan bu hos dei lenger.
Her klemmer hun veilederen etter ni år: — Jeg har angret mange ganger Mie Jareid begynte på et prosjekt som skulle handle om genuttrykk i blod, men endte opp med et prosjekt om eggstokkreft.
Hvordan lærer man fag når man ikke kan ordene? Pauline Book har forsket på flerspråklige elever, og på hva som skal til for at de skal bli involvert og involvere seg i naturfagsundervisning. — Å ta doktorgrad har vært et privilegium, sier hun.
— Det har vore stunder der eg lurte på kva eg heldt på med Det er lett å ty til pilegrimsmetaforar om Hannah Kristine Bjørke Lunde sitt doktorgradsprosjekt. No håpar ho yrkesvegen vert til medan ho går.
— Når ein får nok ein artikkel avvist, då angrar ein Kjensla av å ikkje lenger vera flink har vore krevjande undervegs. Men Astrid Knutsdatter Lenvik er glad for å kunne gå djupt ned i eit emne.
Angrer på at hun ikke stilte flere spørsmål Annika Bodemar hadde vært ute av akademia i mange år før hun begynte på doktorgraden sin. — Jeg følte det var mye jeg burde kunnet, sier hun.
Han var allereie Dr. Kjell. No har han disputert òg Visste du at rap oftast følgjer den tradisjonelle taktarten fire fjerdedelstakt?
Når farten går opp, aukar mengda mikroplast Masteroppgåva handla om spermkval. Men biolog Elisabeth Rødland har skrive doktorgrad om mikroplast og biltrafikk.
Nyeste artikler
Tid for forskning
Vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Landet som visste for lite
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring