Debatt ● Team Harbo

Vi vil løfte frem formidlingen

Vi er allerede gode på formidling — men selvfølgelig kan vi bli enda bedre.

Vi ønsker å utvikle en helhetlig plan for kommunikasjon, skriver Team Harbo. — Dersom vi blir valgt, vil noe av det første vi gjør, være å starte dette arbeidet sammen med ansatte på UiO.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Espen Ytreberg retter kritikk mot de tre rektorteamene for ikke å lansere spenstige forslag til hvordan UiOs formidling kan utvikle seg. Det har han for så vidt rett i. Vi lanserer ikke konkrete tiltak for å løfte formidling, men det er ikke fordi vi ikke bryr oss. Tvert imot.

Vi mener formidling er viktig og at vi trenger en bred diskusjon omkring hvordan vi gjør formidlingen ved Universitetet i Oslo enda bedre. Derfor har vi som ett av våre punkter at vi ønsker å utvikle en helhetlig plan for kommunikasjon. I dette ligger også det som tradisjonelt sett kalles formidling. Dersom vi blir valgt, vil noe av det første vi gjør, være å starte dette arbeidet sammen med ansatte på UiO. Vi vil også hente erfaringer med slikt arbeid utenfra.

Samtidig mener vi at det er feil å si (som noen gjør) at UiO ikke formidler. Tvert imot er UiO en gnistrende formidlingsinstitusjon. Våre folk formidler nærmest daglig i en rekke medier. I tillegg formidles det gjennom selve institusjonen ved Kulturhistorisk museum, Naturhistorisk museum og Universitetsbiblioteket. Våre museer hadde langt over 300.000 besøkende bare i 2024. Når Vikingtidsmuseet gjenåpner i 2026, vil disse tallene stige ytterligere. 

Dette er formidling i øverste klasse, og den utføres av Universitetet i Oslo, våre ansatte og våre studenter.

En annen form for formidling er faglitteratur. Her formidles det om fakta og forskning, gjort tilgjengelig for et større publikum. Professor Kristin Bech har for eksempel gjort kunststykket å gjøre engelsk språkhistorie til en publikumssuksess. Professor Anne Spurklands bok om immunforsvaret ble en bestselger i forbindelse med pandemien. Anja Røynes bok «Menneskets grunnstoffer» fikk Brageprisen i 2018. Og slik kan vi fortsette. Faglitteratur er også viktig formidling.

For noen er det å formidle synonymt med å være på TV eller delta i andre medier. Det er det også mange forskere som gjør. Ytreberg selv nevner noen, og han kunne ha nevnt en rekke til. Noen er spaltister i riksmediene, andre er selvsagte når Dagsnytt 18 setter deres tema på dagsorden, mens andre igjen bidrar i populærvitenskapelige programmer som Abels tårn og Språksnakk. Noen av våre forskere har nesten fått kjendisstatus som formidlere, som Jørn Hurum, Sofie Høgestøl, Petter Bøckman, Gunnveig Grødeland og Dag O. Hessen — for å nevne noen. 

Men det er rett og slett ikke sant at det bare er de samme ansiktene som går igjen, slik noen hevder. Nesten alle våre miljøer på UiO er aktive i ulike medier. Vi lærer også våre studenter og forskere opp i formidling. Det var ikke uten grunn at en av våre ph.d. kandidater vant årets nasjonale finale i Forsker Grand Prix.

Det er rett og slett ikke sant at det bare er de samme ansiktene som går igjen, slik noen hevder. Nesten alle våre miljøer på UiO er aktive i ulike medier.

Team Harbo

For enkelte forskere har medienærværet imidlertid en mørk bakside. De utsettes for hets, personforfølgelse og trusler. For noen er dette så belastende at de velger å trekke seg ut av det offentlige ordskiftet. Det er alvorlig av flere grunner. For det første er det alvorlig at ansatte får opplevelser som er så belastende at det går ut over helsen. For det andre er det dypt problematisk at debattklimaet er så tøft at våre eksperter velger å sensurere seg selv. 

Vi har en god avdeling for sikkerhet og HMS ved universitetet, men vi mener at det nå må jobbes enda mer med tiltak som ivaretar våre folk når de står i stormen. Kanskje vil dette gjøre det litt lettere for våre folk å delta i de vanskelige debattene.

Vi vil med dette invitere både Espen Ytreberg og andre dyktige formidlere til samarbeid dersom vi blir valgt til universitetets nye rektorat. Vi vil utvikle og iverksette en plan for kommunikasjon og formidling, og vi vil ha våre beste folk med på laget.

Powered by Labrador CMS