Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Ja takk til intellektuelle klovner! Harald Eia er blir kalt en intellektuell klovn, men kanskje må det en klovn til verks for å gjenopprette tilliten til forskning. I et samfunn der pseudovitenskap blomstrer er det på høy tid å tenke nytt om vitenskapsformidling.
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet Dekan ved Det juridiske fakultet Ragnhild Hennum har hatt stort sett alle stillinger fra vitenskapelig assistent til dekan og prorektor ved Universitetet i Oslo. Nå ønsker hun å bli rektor.
Forskere trenger tid til forskning Forskningen trenger bedre rammebetingelser, og forskere trenger mer sammenhengende tid til forskning. Sammen må vi skape et større handlingsrom for forskningen ved universitet.
Team Harbo: Satser på samhandling og kommunikasjon Gjennom samhandling og bedre læringsmiljø ønsker Hanne Flinstad Harbo og Christine Meklenborg Nilsen å lede Universitetet i Oslo til nye høyder.
Kunnskap er vår beste forsikring for fremtiden Norge, som et av verdens rikeste land, kan og bør satse mer. Rektorkandidat Hanne Flinstad Harbo og hennes team skriver om forskningspolitikken de mener Norge trenger.
Danske anti-sjikaneregler for universiteter innskrenker ytringsfriheten Den danske regjeringen har vedtatt ny «anti-sjikane»-politikk for universitetene. Det er uheldig å skape uklarhet om hva som er lovlige ytringer, mener Anine Kierulf. — Problematisk, mener SAIH.
Rektorteam sikter mot verdenstoppen — om 30 år Når Giske Ursin og Stefan Krauss nå vil lede Universitetet i Oslo, er målet at Universitetet i Oslo skal opp blant de 30 høyest rangerte universitetene internasjonalt.
Harald Eia som viserektor: — Intellektuell klovn — Som hånd i hanske Harald Eia som viserektor har potensial, men om det er positivt eller negativt er ikke akademikerne helt enige om.
Trakk Harald Eia opp av valghatten I tolvte time dukket direktøren for Kreftregisteret, Giske Ursin, opp og sa hun vil bli rektor ved Universitetet i Oslo. Og så trakk hun Harald Eia opp av hatten.
Merittering av utdanning Dersom målet for ordninga med meritterte undervisarar/utdannarar er å byggja kultur for utdanningskvalitet, kvifor ikkje starta med det kollektive, heller enn å la ansvaret liggja på individuelle undervisarar/utdannarar?
En tredje rektorkandidat meldte seg på i tolvte time Denne våren skal fem rektorer ved universiteter og høgskoler velges. Ved Universitetet i Oslo dukket det opp en tredje rektorkandidat i tolvte time.
Lærermangelen stiger i utkantene — hva kan gjøres? Antagelig vil det i minst ti år være for få folk til å sikre fullstendig lærerdekning over hele landet.
Stipendiat får avhandlingen sin bedømt ved UiO likevel Stipendiat Matilde Risopatron Berg fikk avhandlingen sin avvist fordi én artikkel sto i et norsk tidsskrift. Nå har hun fått dispensasjon og får likevel avhandlingen vurdert.
Tre universitet diskuterer hvem som skal få drive bokhandel på campus Både i Bergen, Tromsø og Trondheim vil det i år bli diskutert hvem som får selge pensum på campus. Avgjørelsen kommer først i nord, mens trønderne skal bruke hele året på å avgjøre campusbokhandelens fremtid.
Tore Rem er tilbake som forskar i Oxford. Kanskje for siste gong Eg melde meg, og greip ordet, seier forfattar og professor Tore Rem. Nyleg har han gitt ut endå ei bok, men han har òg fått beskjed om at den alvorlege sjukdommen kjem snikande tilbake.
Forskning og innovasjon for framtid, nysgjerrighet og nytte Deler ikke norske politikere virkelighetsforståelsen til Enrico Letta, Mario Draghi, Manuel Heitor og den svenske regjeringen?
Mange studenter mener KI gjør det for lett å jukse. Vil at hjemmeeksamen droppes Fire av ti studenter er helt eller litt enige i at man bør slutte med hjemmeeksamen fordi det er så lett å jukse med KI, viser ny undersøkelse. På studiet til Julie Caspersen, Jenny Veland og Hanne Gustavsen har de allerede sluttet.
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe På 1990-tallet ble Hilde Henriksen Waage uthengt og hetset. I dag er de fleste enige med henne. — Jeg har ment det samme i tretti år, sier hun.
I fravær av en akademisk styringsrente Den ekstreme veksten i publisering skyldes ikke bare forlagene. Preprint-servere fungerer også som en slags vitenskapens TikTok — og akkurat slik flere unge i dag får nyhetene sine gjennom korte videosnutter, får en stadig større del av forskerstanden fagnytt fra selvpubliserte artikler.
Forseglet fortid. Om skjelettene ved Universitetet i Oslo Skjelettsamlingen ved UiO et er kun åpen for forskere og studenter som etter søknad kan få forske på materialet. Som masterstudent i historie har dette imidlertid vist seg å være svært vanskelig, skriver Natalia Meyer.
Visjon er viktigare enn person Johannes Elgvin gjekk frå å vera forskingsadministrativ leiar ved Universitetet i Oslo til å verta direktør ved høgskulen som utdannar folk til kriminalomsorga. Han ynskjer seg ein framsynt statsråd for høgre utdanning.
«Ikke spis», stod det. Nå er både mat og prat velkommen på bibliotekene Noe har skjedd med universitetsbibliotekene. Fra å være et sted der man skulle være stille, er det nå mulig å låne skrutrekker og frø, spise lunsj — og møte et monster.
Universitetstoppenes moteord: — Ikke lett å få synlige resultater av det «Alle » ønsker mer tverrfaglighet: — Jeg har veldig tro på at man kan lære eller forstå ting som man ellers ikke ville gjort, sier paleontolog Lene Liebe Delsett. Men det kan være utfordrende å oppnå synlige resultater.
Om teknologi, læring og gammeldagse metoder Vi bør slutte med den ubegrensede teknologi-optimismen og stille kritiske — men konstruktive — spørsmål om KI i undervisning.
Cecilia ble alvorlig syk — livet stod i fare Postdoktor og kunstner Cecilia Salinas opplevde noe svært skremmende tidligere i år. Nå er hun frisk og ser fremover mot 2025.
Heile familien flytta til Oxford: — Kan ikkje berre sitja i ro på kontoret i Noreg Barn må ikkje vera ei hindring for at ein reiser utanlands når ein har forskingstermin, seier professor Tore Wig.
Fjerning av innstillingsutvalg — den siste spikeren i kista Regjeringens forslag om å oppheve kravet om innstillingsutvalg ved ansettelser fører til mindre medvirkning i akademia og vil kunne svekke legitimiteten til våre ledere.
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd Ingvild Bergom Lunde fryktar ringverknadene etter valet i USA, og kunne tenkt seg eit dansk fyrverkeri i statsrådsstolen, om ho kunne valt heilt fritt.
Norskkrav for stipendiater. En kommentar til Khrono Det er behov for å komme med nyansering av påstandene Khrono siterer meg på 29. november. Krav om norskopplæring uten nødvendige ordninger, virker mot sin hensikt.
Slår et slag for forskningsopphold i Europa — Det er lett å tenke at man skal til de store universitetene i USA, sier professor Astrid Marie Jorde Sandsør, som nylig kom tilbake fra et opphold ved Stanford University.
KI er bullshit Det enkleste og mest korrekte er å alltid anta at KI-materiale er bullshit, skriver Simen Kvaal.
Tillit til forskning krever åpenhet om risiko. Svar til Jörn Klein En ensidig vektlegging av bioteknologiens positive muligheter, med tilsvarende bagatellisering dens skyggesider, er nettopp det som kan skape mistillit til forskning i befolkningen. Full åpenhet er nødvendig i et liberalt demokrati.
Vil ikke inngå kontrakt med Statsbygg før 100 millionerkronersspørsmål er avklart Ledelsen ved Universitetet i Oslo er bekymret for de årlige kostnadene knyttet til Livsvitenskapsbygget. — Vi må unngå en baksmell, sier rektor og styreleder Svein Stølen.
I dag får Siri og ni andre forskere i Norge 230 millioner kroner Professor Siri Leknes er en av to norske forskere som for andre gang får midler fra Det europeiske forskningsrådet (ERC). Til sammen får ti forskere tilknyttet norske institusjoner penger fra ERC denne uken.
Når KI bestemmer eksamenskarakteren Premature forsøk på å sensurere eksamensoppgaver ved hjelp av kunstig intelligens undergraver tilliten til en allerede presset sensurordning. Dette må hver enkelt sensor og utdanningsinstitusjonene ta på alvor.
Utslippene fra flyreiser økte med fem prosent ved UiO Etter flere år med stor nedgang i utslippene til flyreiser ved Universitetet i Oslo, snudde pilen i 2023.
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord Cyberangrep er blitt hverdagskost i kunnskapssektoren, fastslår sektorens tjenesteleverandør. Spesielt én type svindelforsøk øker.
Thomas Hylland Eriksen er død Thomas tok sosialantropologien ut av akademia og inn i allmennheten og bidro stort til at vi alle forstår samfunnet vi er en del av bedre, sier UiO-rektor Svein Stølen. Hylland Eriksen ble 62 år gammel.
Lær av finanseliten: Sats i dårlige tider! Undervisning er en kjernevirksomhet i akademia, og det som gir institusjonene inntekter. Men nå, i vanskelige økonomiske tider, er undervisningen utsatt for store kutt. Her er altså muligheten for å sage over den greina man sitter på, i høyeste grad til stede.
Mener Europa bør lære av Norge for å tiltrekke seg unge forskere Professoren og den tidligere utdanningsministeren Manuel Heitor roser Norge for gode arbeidsbetingelser for unge forskere: — Det forhindrer hjerneflukt.
Overspent gestikulering fra Selnes Vi mener det er god grunn for klagenemnda til å utvikle sitt vurderingsgrunnlag og sin praksis med å innlemme faglige vurderinger i sin juridiske behandling.
Student i 60-årene får besøksforbud på UiO En mann i 60-årene har fått besøksforbud på hele Universitetet i Oslo fram til og med 19. mai 2025.
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen Lekkasje av farlige mikrober som følge av laboratorieuhell er langt hyppigere enn mange er klar over, skriver sakprosaforfatter og professor.
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning Selv om vi liker å si at driver med forskningsbasert utdanning, er organiseringen av forskning og utdanning gjerne plassert i ulike siloer, skriver Alexander Refsum Jensenius.
UiO vil øke dette tallet fra 32 til 1000 på ti år Bare 32 ikke-europeiske studenter møtte opp til studiestart ved Universitetet i Oslo (UiO) i høst. Trenden er den samme ved flere andre universiteter. Nå vil UiO snu utviklingen.
Forskere føler seg lurt Avviklingen av NORPART-programmet etter søknadsfristen oppleves som et svik overfor forskerne som har lagt ned mange månedsverk med arbeid i hver av søknadene.
Rektorvalget ved UiO: Samiske perspektiver i universitetets virksomhet Hvordan planlegger rektorkandidatene å lede arbeidet med å få på plass samiske perspektiver i UiOs virksomhet?
Det er nesten slutt på rasjoneringen av lærere Dispensasjonene fra karakterkravet er nødvendige for at ikke lærermangelen skal øke dramatisk.
Oppsagt UiO-forsker anker til lagmannsretten Forskningslederen, som ble oppsagt for måten hun behandlet ph.d.-ene sine på, anker oppsigelsen til lagmannsretten.
Analyse: Hva nå, USA? Seks åpne spørsmål for amerikansk akademia Donald Trump og republikanerne ser ut til å få full kontroll over de amerikanske statsmaktene. Hva kan endre seg for institusjoner, studenter og universitetsansatte i USA? Her er seks saker å være oppmerksom på.
Ble avskjediget for å ha stjålet og solgt forsterker på Finn.no En ansatt ved Universitetet i Oslo stjal en forsterker og la den ut på Finn.no for 6000 kroner. Nå er vedkommende sagt opp av universitetet.
Professorer krever avklaring om tidsskriftsnekt fra rektorkandidat Professor Trygve Holmøy og åtte andre ansatte ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo setter spørsmålstegn ved rektorkandidaturet til dekan Hanne Flinstad Harbo.
Vi vil endre på omtalen av språkkrav At stipendiater og veiledere ikke er kjent med fakultets praktisering av de gjeldende utfyllende reglene for ph.d. ved vårt fakultet, hører etter fakultetets erfaringer til sjeldenhetene, skriver dekan og rektorkandidat Hanne Flinstad Harbo.
Rektorkandidat må avklare om norsk fagspråk og ph.d.-kandidaters rettigheter Som dekan mener Hanne Harbo at et norsk tidsskrift ikke er internasjonalt nok. Som rektorkandidat bør Hanne Harbo redegjøre for hva hennes syn på norsk fagspråk og norske vitenskapelige tidsskrifter vil bety for andre fakulteter, og for UiO sin rolle i norsk samfunnsdebatt.
Forskningens relevans bør ikke vurderes administrativt Forskningsrådet bør være åpnere om hvordan de vurderer søknaders relevans. Det holder ikke å gjemme svaret i interne retningslinjer og administrativ saksbehandling.
UiB snur — igjen: Tillater likevel ikke artikler som er publisert i norsk tidsskrift Først var det ikke godtatt. Så snudde ledelsen. Og i sin siste klargjøring om hvorvidt artikler i Tidsskrift for Den norske legeforening skal godtas i doktoravhandlinger, snur Det medisinske fakultet i Bergen enda en gang.
Fakultet avviser norsk tidsskrift. Nå skal det se på retningslinjene på nytt Det medisinske fakultet ved UiO godtar ikke artikler publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening i sine avhandlinger, men har lovet en gjennomgang av regelverket. Førsteamanuensis Sigurd Høye er kritisk til ventetiden.
150 studenter fikk feil eksamen. Får tilbud om ny 150 studenter tok en midtveiseksamen som så mistenkelig kjent ut. Den var allerede brukt i en tidligere eksamenen, og Universitetet i Oslo tilbyr de rammede studentene å ta eksamen på nytt.
Universitetet i Oslo vil utdanne psykologer i Innlandet Universitetet i Oslo og Sykehuset Innlandet ønsker å samarbeide om en ny studieretning hvor psykologstudentene gjennomfører store deler av utdanningen i Innlandet.
Debatt om publisering på norsk: Tidsskriftet duger Det kan se ut til at fakultetet setter likhetstegn mellom utenlandsk og internasjonalt, mens innenlandsk dessverre bare kan være nasjonalt, skriver ni professorer ved Avdeling for allmennmedisin.
UiB tillater likevel at stipendiater publiserer i norsk tidsskrift Universitetet i Bergen opplyste sist uke at det avviser doktorgradsavhandlinger med artikler publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening. — Det var litt upresist, sier dekan Per Bakke nå.
Tore Rem vinner Humsam-prisen 2025 Professoren vinner prisen på grunn av fremragende tverrfaglige forskning og innsats som offentlig intellektuell og formidler.
Tre store spørsmål til to rektorkandidater Dette er motbakkene UiO-kandidatene må forsere for å vinne studentenes gunst.
Ved å nedprioritere fremmedspråk setter Norge seg på sidelinja internasjonalt Skal vi kunne ha noe håp om en mer fredelig verden, må vi kunne snakke sammen. Da er kunnskaper i fremmedspråk relevant og viktig.
Vi er bekymret for at begrepet sensitive områder defineres for vidt og at vi prioriterer for hardt. Svar til Kenneth Ruud Vi må unngå isolasjon og marginalisering, og bidra til Europas konkurranseevne.
UiO vil be om flere hundre millioner til Livsvitenskap Universitetet i Oslo anslår at de trenger 726 millioner kroner mer i husleiekompensasjon for Livsvitenskapsbygget fram mot 2029.
Steinar Holden får Akademikerprisen. — En kjempe på sitt område Økonomiprofessor Steinar Holden er årets vinner av Akademikerprisen. Juryen karakteriserer Holden som en som tar faget sitt fra universitetet og utøver det i møtet med makten og interessekonfliktene i samfunnet.
Hanne Flinstad Harbo vil bli rektor ved Universitetet i Oslo Dekanen ved Det medisinske fakultet ønsker å bli Svein Stølens etterfølger i rektorstolen.
Hvis ingen kjenner på eierskap til forskningen, hvem vil finansiere den da? Selv om forskning har stor betydning for livene vi lever, er ikke dette en tematikk som får mye oppmerksomhet i de politiske debattene. I det pågående meldingsarbeidet vil det derfor være viktig å se på utviklingen av et helhetlig system.
Norge må øke støtten til akademisk samarbeid med Ukraina Norge skal gjennom Nansen-programmet støtte Ukraina med minst 135 milliarder kroner fram til 2030. Utdanning og forskning er viet liten oppmerksomhet, men vil være avgjørende for Ukrainas videre utvikling.
Avhandlingen ble avvist: — Dette smaker av akademisk husmannsånd Statsråd Oddmund Hoel kaller Universitetet i Oslos avvisning av et norsk tidsskrift for «en merkelig praksis». Språkrådets direktør mener det kan være i strid med loven.
Ragnhild Hennum vil bli rektor ved Universitetet i Oslo Flere kandidater begynner å røre på seg med tanke på hvem som skal bli neste rektor ved landets eldste universitet, og dermed Svein Stølens etterfølger.
Avhandlingen ble avvist fordi den ene artikkelen sto i et norsk tidsskrift Universitetet i Oslo vil ikke vurdere artikler publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening fordi tidsskriftet ikke retter seg mot et internasjonalt miljø. For Matilde Risopatron Berg betyr det at mange års arbeid går i vasken.
Foreslår utvidet valgkampperiode i rektorvalget Styret ved Universitetet i Oslo skal bestemme frister for kandidater og dato for rektorvalget.
Sikkerhetsloven er ikke vår eneste rettesnor Vi må være uhyre forsiktige med å flytte makt fra universiteter og forskere med akademisk frihet til statlige myndighetsorganer. Det er en oppskrift vi kjenner fra land vi ikke ønsker sammenlikne oss med.
De tre F’ene i forskningens samfunnseffekter I snart 8 år har OSIRIS-senteret ved Universitetet i Oslo studert hvordan samfunnet påvirkes av forskning. Hva har vi lært? Tre temaer skiller seg ut: forutsetninger, forløp og forskningspolitikk.
Kunstig intelligens er en avsporing Vi har lett for å bli blendet slik at vi glemmer å investere i de kjedelige fremskrittene hvis sum gjør livene våre stadig bedre. Vi trenger ikke pie-in-the-sky-KI, men heller et stort forskningsprogram for grunnleggende IT-løsninger.
Når forskning går ut over studentene I trange økonomiske tider blir ikke frikjøpsmidler i forskningsprosjekter kanalisert til undervisning, noe som rammer studentene direkte.
Har ikkje opplevd spisse olbogar Ragnhild Bassøe Gundersen har forska på digital smittesporing under pandemien. I løpet av kort tid gjekk kommunane frå penn og papir til digitale løysingar.
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst Det var ikke saker som dette vi tenkte på da jeg selv var med å utforme etiske forskningsregler. Vi må ikke utvanne intensjonene med reglene.
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter Norge kommer på jumboplass i Norden i ny rangering, men én norsk rektor har grunn til å juble.
Anbefaling etter knivstikkingen: UiO bør kartlegge rom med rømningsvei Universitetet kommer med 12 forslag til tiltak etter at en student i fjor angrep en ansatt med kniv.
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg Bokanmelder og idéhistoriker Frida Skatvik mener Dag O. Hessens nye bok om Zapffe inneholder plagiering og selvplagiering. — Helt utenfor mål, svarer Hessen.
Fem studentledere: Det er ikke bare distriktene som gjelder Vi trenger en langsiktig investering i våre studenter, også i storbyen. Derfor må vi få til et samlende studenthus for Oslo-studentene.
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet — Vi får eit veldig einsretta akademia når leiarane får skalte og valte bak lukka dører, seier professor Kristian Gundersen.
Hvilken side av historien vil norske rektorer stå på? Til tross for at massakrene av palestinsk akademia nå har pågått i et helt år, preges UH-sektorens respons av å være reaktiv heller enn proaktiv. Hva skal til for at den norske UH-sektoren inntar en mer aktiv rolle?
Stipendiat fra UiO til topps i Forsker Grand Prix Helene Peterson fra Akershus universitetssykehus og Universitetet i Oslo er kåret som vinner i årets finale i Forsker Grand Prix. Hun er fødselslege og doktorstipendiat.
Å ta doktorgrad må eg vel klara, tenkte han. Så skjedde livet Thomas Rønning oppdaga kjapt at doktorgrad var inngangsporten i akademia. Han samanliknar det å skriva ei avhandling med å driva med fjellklatring.
Regjeringsadvokaten: — Hun mangler evne til å håndtere menneskelig samhandling — Det virker som hun tror at alle som går imot henne har en skjult agenda, sa regjeringsadvokat Magnus-Johan Færø om den oppsagte forskeren.
Student dømt for knivstikking anker dommen Studenten som knivstakk to ansatte ved Universitetet i Oslo, ble dømt til forvaring i sju år og seks måneder. Nå anker han deler av dommen.
— UiO presser meg til å innrømme ting jeg aldri har gjort Den oppsagte forskningslederen ved Universitetet i Oslo pleide å gjøre lydopptak av samtaler hun hadde med ph.d.-studentene sine, fortalte hun i retten.
— Det virker som man har lett etter ting som kan brukes mot henne Den oppsagte forskningslederen ved Universitetet i Oslo møtte mandag universitetet i retten. Før stipendiatene hennes varslet mot henne, hadde hun vært involvert i flere andre konflikter.
Flere kunne tenkt seg en rektorperiode på 6 + 4 år Flere tar til ordet for at perioden man kan velges eller ansettes til som rektor ved et universitet bør forlenges. En slik endring må vedtas av Stortinget.
Kraftig økning i sikkerhetshendelser Styret ved Universitetet i Oslo skal onsdag blant annet behandle en statusoppdatering for informasjonssikkerheten ved universitetet.
Draghi-rapporten: Fremragende forskning for europeisk konkurransekraft Europa henger etter i den globale konkurransen. Det trengs mer innovasjon, mer økonomisk vekst, og en større, bedre og mer moderne europeisk industri. Og Norge deler utfordringene.
Skal vi vinne i KI-kappløpet må vi gå motstrøms Kan det å skynde seg for å være med i det globale KI-kappløpet virkelig gi Norge en ledende plass som KI-nasjon? Eller vil det å ta seg bedre tid og heller satse på det som er vår klare styrke, være det som fører oss til toppen?
Hagtvet har rett. Universitetene er rammet av råte Er det ingen voksne hjemme blant dere gamlinger ved universitetene?
Statsbygg: — Vi kjenner til liknende asbest-tilfeller Statsbygg kjenner til flere tilfeller med asbest i universitetsbygg, men har ikke den fulle oversikten.
UiO-ansatt til sak etter «en usedvanlig og unødvendig brutal oppsigelsesprosess» Universitetet i Oslo mener hennes oppførsel overfor stipendiater var «uakseptabel». Selv mener forskningslederen at universitetet har satt for strenge grenser for hva en veileder kan si.
Fikk 7,5 års forvaring for knivstikking Studenten som knivstakk to ansatte ved Universitetet i Oslo, er dømt til forvaring i sju år og seks måneder.
Forskningsleder anklages for maktmisbruk og trakassering av stipendiater Forholdene har vedvart over lang tid, og mange av hendelsene er svært alvorlige, står det i en varslingsrapport. Universitetet har sagt opp forskningslederen, som svarer med søksmål.
Strøk stipendidat fra forfatterlista og ble felt for vitenskapelig uredelighet Forskningslederen syntes ikke ph.d.-kandidaten bidro nok, og strøk ham fra forfatterlista.
Gundersen og Berge: På tide med en humanistrektor — Kunnskapskulturen blir degradert, og vi trenger en sterk humanist eller samfunnsforsker som kan løfte disse viktige problemstillingene, sier professor Kjell Lars Berge om ny UiO-rektor. Biolog Kristian Gundersen er enig.
Universitetet i Oslo skal velge ny rektor. Her er de første snakkisene Vårens rektorvalg ved Universitetet i Oslo kan komme til å by på reell valgkamp. Så langt sier én kandidat at hun vurderer å stille, flere er på gang.
Sjefen for Livsvitenskapsbygget går av Statsbygg kjøpte tjenester fra selskapet til sin egen prosjektdirektør. Nå går direktøren av.
Fire viserektorer: Kunnskap er ikke luksus, men en nødvendig investering for gode samfunn Vi er bekymret for om vi på sikt klarer å utdanne nok folk med spisskompetanse som dekker kunnskapsbehovet til det norske samfunnet, skriver viserektorer fra fire universiteter.
Prisdryss i Aulaen 17 æresdoktorer ble kreert, seks forskere og tre studenter fikk priser, og fire H. M. Kongens gullmedaljer ble delt ut på Universitetet i Oslos årsfest.
Norge trenger kunnskapsberedskap når kriser inntreffer Terrorangrep har flere ganger rystet det norske samfunnet, og vi har nylig opplevd en alvorlig pandemi. Det er krig i mange deler av verden, også i Europa. Det er nå vi må legge grunnlaget for å håndtere neste pandemi og neste katastrofe ved å utvikle en tydelig kunnskapsberedskap i Norge.
Aktor ber om forvaringsdom: — En farlig person Aktor ber om at studenten dømmes til en forvaringsdom på sju år og seks måneder for drapsforsøk på Ingunn Björnsdóttir .
Ikke arrogant og nedlatende i universitetsdebatten, men trist og skuffet Universitetsdebatten dreier seg om vår evne til å danne demokratisk tenkende medborgere. Derfor er kvalitetsfallet de siste 20 år så dramatisk farlig. Bernt Hagtvet svarer sine kritikere.
Tiltalt student sier han ikke angrer på knivangrep Studenten, som er tiltalt for drapsforsøk mot en førsteamanuensis, sier han tok med seg kniver til møte for å «roe ned frustrasjonen». Han hadde ikke tenkt å bruke dem, forklarte han i retten.
Studenter omfavner akademiske YouTube-stjerner. — Vi forstår mer Mens salget av norske lærebøker er i fritt fall, tyr mange studenter til pedagogiske YouTube-videoer.
Anders tok doktorgrad på uvanlige batterier Anders Brennhagen forsket på mer bærekraftige batterier i sin doktorgrad. Etter fem laboratorieopphold i Frankrike, en pandemi og en kontorbrann kom han i mål - til slutt.
Gaza-studentene møtte utenriksministeren: — Takk, Norge! Medisinstudentene fra Gaza har nå studert på Universitetet i Oslo i én uke . — Takk Norge, på alle språk, sier Mohammed Yosri Abo Selmyia.
Forsking: — Studentar skuffa over at studiet er såpass teoretisk Pål Winnæss har følgt eit årskull med politistudentar gjennom tre studieår.
Får Equinor-pengar for å forske på CO₂-lagring og demokrati To nyoppretta forskingssenter i Oslo og Trondheim får 25 millionar kroner kvar frå VISTA-programmet.
Ingen vil ha pengar og råd for å boikotte Israel UiO ønskte å hjelpe prosjekt og forskarar som ville «terminere pågående samarbeid» — men ingen vil kutte linjene til Israel.
Lærerdekningen stuper uten dispensasjoner fra mattekravet Dispensasjoner fra opptakskravet er nødvendig i lys av helheten i situasjonen, mener Karl Øyvind Jordell, som her presenterer en kontrafaktisk fremskrivning som polemikk mot aktører i «Sky-Lapp-Land».
3 av 4 masterstudenter bruker kunstig intelligens i studiene ukentlig Studentene kaster seg over kunstig intelligens, men mange er usikre på hva som er tillatt, ifølge undersøkelse fra Tekna. — Kan være vanskelig å vite hvor mye hjelp jeg kan få til å skrive, sier student Halvor Tyseng.
Så mye koster kravet om norskopplæring, ifølge fysikkprofessor Jeg tror ikke at de som har utarbeida forslaget til krav om norskopplæring har tenkt grundig gjennom konsekvenser og potensielle problem.
Studietillatelse for legestudenter fra Gaza: Det handler om politisk vilje For Universitetet i Oslo er avtalen med de ti studentene viktig og riktig både her og nå, men også med hensyn til det vi som universitet vil bidra med på sikt.
Når akademisk vilje finnes, men politisk handlingskraft mangler At humanitær hjelp stopper ved UDIs mistillit til medisinstudentenes integritet er sørgelig.
Politikk versus forvaltningen når mennesker er på flukt Utdanning er en menneskerett. Kunnskap gir kraft og muligheter. Krig og konflikt rammer også derfor alltid sivilbefolkningen og unge mennesker hardt, enkeltmennesker spesielt, men også samfunnet kollektivt.
Leger og kjendiser krever at Norge tar imot Gaza-studenter. — Skjærer i hjertet Medisinstudentene fra Gaza har så langt fått avslag på visumsøknadene sine. Nå går helsearbeidere til aksjon i sosiale medier.
Medisinstudenter fra Gaza får ikke komme til Norge Så langt har fire av de ti medisinstudentene som Universitetet i Oslo har invitert, fått avslag på søknad om oppholdstillatelse. — Veldig trist, sier rektor Svein Stølen.
Den moralske grense for samarbeid med Kina, hvor går den? Kina er dessverre en samlepott for påførte menneskelige tragedier.
Vedtok endring av rasistiske plantenamn. — Eg er glad, stolt og letta Eit knapt fleirtal på internasjonal kongress stemte for å endre artsnamn som blir oppfatta som krenkande. Norsk botanikar er glad for vedtaket.
Nyeste artikler
I denne gata fikk bare akademikere bo. Helle (90) har bodd her i snart 60 år
Snart kan ingen lære norske elever fremmedspråk
Nasjonal deleksamen i matematikk er viktigere enn noen gang
Eksamensvakter fikk sparken, krever erstatning fra Københavns universitet
Seks vil bli dekan ved Universitetet i Innlandet
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år