Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene» 28. januar 2023 - 08:54
Studentene ble svært overrasket da de åpnet hjemmeeksamen: — En menneskelig feil 23. januar 2023 - 12:55
Ble trukket for 17 år siden, nå skal skandaleartiklene merkes Artikler som ble trukket for årevis siden er fortsatt ikke merket med at de er trukket i informasjonssystemet Cristin. Det skal skje nå, varsles det fra UiO.
Graver reagerer på UiO-direktørenes ansettelser: – En svært uheldig praksis To direktører ved Universitetet i Oslo har gitt jobbtilbud til medlemmer av universitetsstyret. Det mener jussprofessor Hans Petter Graver er uheldig.
Må lære universitetsnorsk på to år. Det skaper reaksjoner Ved flere fakulteter på Universitetet i Oslo vil internasjonale ansatte som får fast jobb, måtte bestå en norsktest etter to år.
Vi må etablere en norsk helsenæring Vi har kompetansen, vi har ressursene, vi har gode forutsetninger for å bli en ledende nasjon på helsenæringen, skriver Stølen, Barrabés og Sørbye.
Artiklane hans vart lesne 2,7 millionar gonger i fjor Medisinprofessoren Per Holck er i særklasse den mest lesne forfattaren i Store norske leksikon. Han set pris på ein hardhendt redaktør.
Ottersen returnerer til Universitetet i Oslo Rektor ved Karolinska Institutet, Ole Petter Ottersen (67), vender tilbake som professor ved Det medisinske fakultet i Oslo. — Han vil bli forespurt om å påta seg ulike oppgaver i vår organisasjon, sier dekan Hanne Flinstad Harbo.
Forskningsrådet har flere alternativer Gode Fripro-prosjekter bør kunne få tildeling fra relevante tematiske utlysninger, skriver ledelsen ved Universitetet i Oslo.
Mener kvinnefiendtlige 1800-tallsfilosofer ikke bare var «barn av sin tid» Fantes det ingen kvinnelige filosofer på 1800-tallet? Jo, sier Kristin Gjesdal, som nå har gitt ut en antologi der hun presenterer en rekke kvinnelige filosofer som var viktige i sin samtid.
Studie slår fast at flere ansatte fører til mer publisert forskning Amerikanske forskere har undersøkt publiseringen til snaut 79.000 amerikanske akademikere og konkluderer med at dyktige enkeltforskere ikke er løsningen for å få til mer publisering.
Jussprofessor mener hun henges ut som en trussel mot statsansatte Professor Benedikte Moltumyr Høgberg er ikke fornøyd med at regjeringsadvokaten drar hennes navn inn i et søksmål som tre av ofrene i trygdeskandalen har anlagt mot staten.
Universiteter oppdaget robotsvar på eksamen Både Universitet i Stavanger og Agder oppgir at de har avdekket at studenter har brukt ChatGPT i forbindelse med eksamen.
Full ordkrig mellom tidligere ledere ved Rettsmedisinsk institutt — Grove, usanne anklager, sier tidligere seksjonsleder Bente Mevåg om påstandene fra sin tidligere sjef Olav Ballo. Ballo ønsker en offentlig gransking av rettsmedisinske sakkyndige.
Fire universiteter har vedtatt strategi som gir forskerne større rettigheter Etter at Universitetet i Oslo har vedtatt ny rettighetsstrategi, er i alt fire norske universiteter og ett forskningsinstitutt nå med på ordningen som gir forskerne større rettigheter overfor forlagene.
16 grader på lesesalen. Må ha på seg ullundertøy og skjerf Gradestokken på lesesalen ved Universitetet i Oslo viste 16 grader mandag morgen. Studenter ikledd ullundertøy, skjerf og luer er frustrerte. Universiteter og høgskoler i hele Sør-Norge har skrudd ned innetemperaturen.
Får 42 millioner til forskning på EØS-rett Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo får til sammen 42 millioner kroner til opprettelsen av to nye senter.
— Trist og urovekkende at Hessen tar pause Akademiet for yngre forskere, UiO-rektor Svein Stølen og Natur og Ungdom er blant de som reagerer etter Dag O. Hessens melding om «ytringspause».
Tar en pause fra å ytre seg om klima etter «ubehagelig» kritikk Reaksjonene har vært mange etter at Dag O. Hessen i forrige uke gjestet NRK-programmet «Debatten». — Jeg har i ettertid ikke helt forstått reaksjonen, sier Hessen.
Må redusere budsjettet med 86 millioner kroner I tirsdagens møte skal styret ved Universitetet i Oslo se på egne byggeprosjekter, justere budsjettet for 2023 og ansette ny direktør.
Langt færre fikk store lønnstillegg. — Unntaksår En gjennomgang av lønnsoppgjørene ved seks universiteter viser at langt færre fikk over 80.000 i lønnsøkning i år sammenlignet med året før.
Lønnsoppgjøret i mål mange steder. Brudd ved OsloMet De generelle tilleggene varierer fra 1,23 til 2 prosent ved høgskoler og universitet.
Reagerer på kort frist: — Vi får forslagene i en kladeis Innen 16. desember må universiteter og høgskoler ta stilling til en rekke forslag om finansieringskategorier. Fristen er for kort og prosessen for dårlig, er tilbakemeldingen.
Universitetet i Oslo vil opprette ny campus Våren 2025 planlegger Universitetet i Oslo (UiO) å sende ti medisinstudenter til Sykehuset Innlandet. Høsten samme år sender de ti til.
Sparetiltak på do gjekk i vasken for Statsbygg Statsbygg ville spare kostnader i Livsvitskapsbygget ved ikkje å setje opp heildekkande vegger mellom båsane på unisex-toaletta. Då blei det bråk.
Nesten 400 angrep på høyere utdanning på ett år: — Sterkt bekymringsfullt Scholars at Risks ferske «Free to think»-rapport viser at respekten for akademisk frihet fortsetter å falle betydelig i flere land. Svein Stølen ser alvorlig på situasjonen.
Slik gikk det med Humaniorameldingen «Skal vi ta humaniora på alvor, er det et minst like viktig å spørre hva humaniora — på sine egne premisser — kan gjøre for samfunnet», var daværende Kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksens beskjed i 2017. Khrono har sjekket hvordan det har gått etter Humaniorameldingen fem år etter.
Slik jobber de for å sikre at det ikke går galt igjen Biologiske prøver er i dag gjenstand for et helt annet kontrollregime enn det var for tjue år siden. Avdeling for rettsmedisinske fag er også opptatt av at sakkyndige ikke skal påvirkes unødvendig.
Nachspielsamtale om kvantefysikk ble til spillefilm — Noen ganger kan jeg kjenne på at det treffer litt nære denne spagaten Thomas står i, sier teoretisk fysiker Are Raklev om hovedkarakteren i filmen «Thomas mot Thomas».
— Det har vore stunder der eg lurte på kva eg heldt på med Det er lett å ty til pilegrimsmetaforar om Hannah Kristine Bjørke Lunde sitt doktorgradsprosjekt. No håpar ho yrkesvegen vert til medan ho går.
Foreslår å droppe satsing på veksthus Universitetet i Oslo skal peke seg ut nye satsingsområder for 2024-budsjettet. Der vil ikke nytt veksthus på Tøyen være prioritert.
Fjernet søknadsfrister og halverte antall søknader Søknadsfrister fører til et kunstig høyt antall søknader om forskningsmidler, mener Kristin Oxley. Løpende behandling av søknader halverte antallet i USA.
Reagerer kraftig på forskningskutt Regjeringens foreslåtte kutt i bevilgninger til de frivillige programmene i European Space Agency (ESA) setter mye av norsk romforskning i en svært vanskelig situasjon.
1799 universiteter er rangert. Se norske plasseringer Blant 1799 universiteter i 104 land er det University of Oxford i Storbritannia som rangeres høyest i rankingen til The Times Higher Education. Universitetet i Oslo er best i Norge og femte best i Norden.
Får fire nye år som dekan Frode Helland blir dekan i fire ny år ved Det humanistiske fakultet på Universitetet i Oslo.
Færre studenter velger russisk Internasjonalt har det begynt signifikant færre studenter på russisk nå enn i fjor. Også i Norge går interessen for russiskstudier ned. — Ingenting har ødelagt mer for russisk enn Putin, sier professor Atle Grønn.
Han var allereie Dr. Kjell. No har han disputert òg Visste du at rap oftast følgjer den tradisjonelle taktarten fire fjerdedelstakt?
Universiteta kjem ingen veg med å gjera narr av innovasjon Satsinga på innovasjon er her for å bli. Fagmiljøa på universitetet må ta eigarskap til den, skriv Lars Nyre.
Innovasjonssnakk Det økende fokus på «innovasjon» i norsk forskning og utdanning preges av vag begrepsbruk, søknadsbasert forhåndserklæring, og liten vilje til reell etterprøving, skriver Kristoffer Chelsom Vogt.
Feirer fremragende forskning Norsk forskning har i betydelig grad hevet seg de seneste årene. SFF-ordningen har vært sentral, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka.
Personopplysninger om forfulgte forskere lå ute på nett i nesten tre måneder — Dette er en veldig uheldig sak.
«Et paradis for dumme intellektuelle». No kjem forteljinga om Noregs frekkaste professor — Det ligg folk igjen på slagmarka etter han, seier biograf Alfred Fidjestøl.
Studentene vippet dekanvalget ved UiO — Det var overraskende for flere av oss at studentenes stemmer ble avgjørende, sier leder av valgstyret ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo.
Hvordan skal vi undervise etter pandemien? I etterkant av pandemien er det viktig å diskutere om studenter og ansattes digitale kompetanse er god nok, skriver senterleder Nicoline Frølich.
To av tre jusstudenter ønsker flere vurderingsformer enn skoleeksamen Juridisk studentutvalg ønsker mer debatt rundt eksamensformene, og vil arrangere debatter utover høsten med fagansvarlige og studenter.
Storbritannia-eksperter har aldri opplevd lignende mediepågang — Et voldsomt kjør, sier førstelektor i engelsk, Erik Mustad, om døgnet siden dødsfallet til Dronning Elizabeth II.
Digitalisering av utdanning – før, under og etter pandemien Digitalisering kommer til å bli stadig viktigere når studieprogrammer skal utvikles, og universitetet må jobbe målrettet på mange områder, mener Bjørn Stensaker og Crina Damşa ved Universitetet i Oslo.
Får 84 millioner kroner i ekstrautgifter til strøm Strømutgiftene skyter i været hos Universitetet i Oslo. — Vi ser ikke bort fra at prognosen kan bli enda mer krevende, sier universitetsdirektør Arne Benjaminsen.
Diskuterer utviklingsavtale bak lukkede dører Universitetet i Oslo har høstens første styremøte i dag, tirsdag. Møtet starter med at dørene lukkes og universitetets avtale med Kunnskapsdepartementet diskuteres.
Global helse bør bli et satsningsområde for UiO Samfunnets dyrekjøpte erfaringer fra de to siste årene viser at det knapt er noe annet område hvor vi har så mye å lære, skriver Team Berg.
Global helse er en viktig del av arbeidet ved Det medisinske fakultet Vårt team vil lytte til våre kollegers innspill og råd, skriver Team Flinstad Harbo.
Overrasket over hvor lite forskningsbasert skolepolitikken er Byråkrater som skriver stortingsmeldinger refererer heller til en oppdragsrapport enn til en vitenskapelig artikkel, viser nytt forskningsprosjekt.
Universiteter i krigs- og konfliktsoner – behov for mer kunnskap og langsiktig samarbeid Vi er «forpliktet» til å engasjere oss for kollegaer og studenter i land hvor utdanning- og forskning har langt vanskelige vilkår enn her hjemme, skriver rektor Svein Stølen og viserektor Bjørn Stensaker.
Carl Tollef Solberg er vinner av Zapffe-prisen Solberg får 100 000 kroner for et essay han skrev om Zappfe.
Minner om at studiestart er mer enn fest og fyll Rektor Svein Stølen ønsker å minne nye studenter om å bruke den første uken til å bli kjent med både universitetet og medstudenter.
Ny norsk høgskole er inne. UiO faller seks plasser Shanghai-rangeringen er klar. Bant de norske finner vi fem universiteter og to høgskoler. En av dem har aldri vært med før.
Smekk, og deretter refinansiering? Regjerningen hevder at de har store ambisjoner for forskningen, skriver Jan Terje Andersen, som venter spent på hva det innebærer.
Kåret til Norges mest medieomtalte akademiker Valgforsker Bernt Aardal er den akademikeren som har vært mest i media de siste ti årene, ifølge Klassekampens kåring.
Reagerer på utspill om partnermarkedet: — Det er litt gammeldags Fanny Duckert mener psykologiprofessor Reidulf G. Watten «rører sammen for mye forskjellig». — Jeg tror nok ikke at en høyere andel menn i høyere utdanning vil utelukke bruk av Tinder, sier hun.
Allerede to uker før studiestart møter jeg et politisk akademia Det er fortsatt sommerferie, og universitetene har allerede signalisert sin støtte til godt kamuflert politisk agenda med SAIH-tierne i semesteravgiften, skriver Jack Chen, som skal begynne å studere filosofi i høst.
Ber om fast finansiering for å hjelpe forskere på flukt Scholars at Risk i Norge hjelper 15-20 forskere på flukt hvert år. Flere vil styrke ordningen. — Det er fint med heiarop, men det er midler som snakker høyest, sier lederen.
Ingen rektorer på topp 500-liste: — Ikke typisk førstesidestoff Hun er en av få akademikere på medietopplisten. Seniorforsker Gunnveig Grødeland innrømmer at hun måtte tenke seg om før hun begynte å takke ja til mediehenvendelsene.
For første gang kommer matte-OL til Norge. Der skal Andreas (18) delta Universitetet i Oslo er vertskap når Matte-OL starter på søndag. Andreas Notøy (18) er en av seks nordmenn som skal kjempe om medalje.
Starter Norges første master i pandemi Fra høsten 2023 kan du ta en master i epidemiologi ved Universitetet i Oslo. Det blir Norges første.
Universiteter og høgskoler i solidaritet etter masseskyting i Oslo — Vi er sjokkert og forferdet, sier OsloMets rektor Christen Krogh etter masseskyting i Oslo natt til lørdag. Universitetene og høgskoler byen avlyser også arrangementene sine.
Språkdirektøren freser mot UiO igjen. Stølen reagerer med «herregud» Onsdag ble Digital Scholarship Centre åpnet ved Universitetet i Oslo (UiO). Språkdirektør Åse Wetås undrer seg over at ikke det eksisterer bedre rutiner rundt navnevalg. Rektor Svein Stølen rister på hodet i retur.
Åpenhet er hovedregelen, hemmelighet bør være unntaket Å lukke styremøtene går på tvers av akademias kjerneverdi om åpen meningsbryting, og jeg frykter det vil undergrave universitetsdemokratiet på sikt, skriver Gard Aasmund Skulstad Johanson.
Clemet ville trolig takket nei til styreplass hvis hun visste at møtene var åpne Ekstern styrerepresentant ved Universitetet i Oslo, Kristin Clemet, mener åpne styremøter gjør det «vanskeligere å etablere den kollegiale kulturen som skal til i et godt styre».
Skal diskutere budsjett og Kierulf-utvalget I tirsdagens møte skal styret ved Universitetet i Oslo vedta 2023-budsjettet, innspill til Kierulf-utvalget og dele ut H.M. Kongens gullmedalje.
Fire universitet får millionstøtte til det grønne energiskiftet Regjeringen bevilger over en halv milliard kroner til 48 forsknings- og innovasjonsprosjekter. Blant dem som får penger er fire norske universitet.
UiO-ledelsen sier nei til flere av Kierulf-forslagene Vil ikke forholde seg til begrepet «akademisk ytringsfrihet».
Kan bli forsinket likevel: Fra glede til tristhet på et halvt døgn — Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro lenger, sier UiO-rektor Svein Stølen.
Nå blir det medisincampus ved Sørlandet sykehus Medisinstudenter ved Universitetet i Oslo kan nå ta to år av studiet ved Sørlandet sykehus. Det vedtok helseforetaket 15. juni.
Museumsdirektøren smiler: — Unngår store forsinkelser Gode nyheter for Universitetet i Oslo og Vikingtidsmuseet i det reviderte forslaget til nasjonalbudsjett.
Ønskjer seg ein ny periode som vitskapsombod Knut Ruyter var Noregs første vitskapsombod. No ønskjer han seg ein ny periode.
Lite å vinne, alt å tape med kutt i Vikingtidsmuseet Vårt budskap til regjering og storting er klinkende klart: Hold dere til planen, realiser det bygget som det er besluttet å reise – og gjør det nå!
Statsbygg legger fram fire alternativer. Bare ett er spiselig for Universitetet i Oslo Museumsdirektør Håkon Glørstad kan leve med en kostnadsreduksjon på snaue 400 millioner kroner på det nye Vikingtidsmuseet.
Kampen for ytringsrommet kjempes hver dag Vi må ha en rettesnor for hvordan vi opptrer i ytringsrommet: være saklige, lytte, ikke feiltolke bevisst, ta sak og ikke person, skriver UiO-ledelsen.
UiO-ansatte savner «kompiskolleger» Særlig internasjonalt rekrutterte ansatte ved Universitetet i Oslo savner å være en del av et inkluderende arbeidsfellesskap, viser en ny undersøkelse.
Torsdag leverer de rapporten: — Jeg vil ikke spekulere i reaksjonene Museumsdirektør Håkon Glørstad forteller at det jobbes på spreng med å få klar rapporten som skal belyse effekten av et eventuelt milliardkutt.
Jussprofessor mener Khrono bidrar til et hardere ytringsklima Hans Fredrik Marthinussen kritiserer Khrono for å bryte med samfunnsoppdraget sitt etter publisering av et kritisk innlegg mot Jordan Peterson og Kristian Gundersen.
Kronisk syk student: — Jeg er redd for at jeg skal ha problemer med å fullføre mastergraden «Alle fakulteter må tilby studentene opptak av forelesninger», skriver Universitetet i Oslo-student Embla Imset i et opprop.
128 jusstudenter slipper å ta eksamen på nytt Jusstudenter ved UiO klaget på vedtak om å ta eksamen på nytt etter en feil fra fakultetets side. Det fikk studentene medhold i.
Her kan det bli streik på tirsdag Kunnskapsdepartementet, fem universiteter og en høyskole er først ute i streik dersom det ikke blir enighet før tirsdag.
Ukrainere tar kontakt med universitetene om studieplass 1000 studieplasser til ukrainere på flukt skal snart fordeles. I mellomtiden blir utdanningsinstitusjonene kontaktet av ukrainere selv.
Norges minste og beste universitet: Ufikk Vi søker Kunnskapsdepartementet om å bli Universitet for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk: Ufikk.
Ny kostnadssprekk for livsvitenskapsbygget I høst ble det kjent at livsvitenskapsbygget blir 5 milliarder kroner dyrere enn planlagt. Nå har prisen steget enda mer.
Formidlingspris til Sofie Høgestøl. — Overraskende Jurist Sofie Høgestøl mener det er et samfunnsansvar å formidle.
Kritiske til kutt for vikingskipene: — Risikerer at båtene blir ødelagte MDG er svært kritiske til kutt i Vikingtidsmuseet. Flere andre partier vil også sikre at Norge får et Vikingtidsmuseum.
UiO krangler med Statsbygg - ønsker 100 millioner i kompensasjon Statsbygg ber Universitetet i Oslo flytte ut av lokaler de har leid av Folkehelseinstituttet siden 90-tallet. Universitetet krever 100 millioner kroner i kompensasjon.
Har ansatt ny toppdirektør Johannes Falk Paulsen blir ny assisterende universitetsdirektør ved Universitetet i Oslo.
Skal gå gjennom egen byggportefølje I onsdagens møte skal styret ved Universitetet i Oslo se på egne byggeprosjekter, dele ut priser og ansette assisterende universitetsdirektør.
Kunnskapsdepartementet: Vikingtidsmuseet må kutte en milliard kroner Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) kommer med en klar beskjed: Kostnadene for byggingen av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo må reduseres med en milliard kroner.
Instituttledere sier nei til at søkerne skal få innsyn i egne referanser — Vi vil passe på at vi ikke ansetter noen som skaper mye problemer, sier instituttleder om åpenhet rundt referanser.
Her kan du reise tilbake i tid Geologibygningen er ikke lenger en tredimensjonal lærebok for studentene, sier professor Jørn Hurum.
Fire universiteter og en høgskole garanterer Equinor positiv omtale NTNU fikk kravet om postiv omtale strøket fra avtalen med Equinor, mens Norges Handelshøyskole ser kravet som uproblematisk.
100 millioner kroner ut av vinduet er dårlig samfunnsøkonomi Det planlagte Veksthuset i Botanisk hage er et fantastisk prosjekt som risikerer å gå i glemmeboka nok en gang, ifølge tidligere styreleder i Naturhistorisk museum, Kristin Halvorsen.
Flere advarer mot for rigid lovverk mot midlertidighet Forskerforbundet foreslår å ikke kunne ansette postdoktorer i mer enn én periode. Flere mener det er «for rigid».
Dei er tolv i styret. Ho er einaste kvinne I styret til prestisjeprosjektet Oslo Science City er det elleve menn og ei kvinne. Ein må jobba langsiktig for å få inn fleire kvinner i toppleiarstillingar, ein kan ikkje venta til ei stilling er ledig, seier kvinna - Alexandra Bech Gjørv frå Sintef.
Nå henter samfunnsøkonomen hjem sitt tredje millionstipend fra ERC Bård Harstad er en av fire forskere i Norge som tildeles prestisjestipend. Han tror Forskningsrådet kan lære av ERC, så ikke «forskere sløser bort tiden på å fable om hva de skal gjøre, heller enn å gjøre det».
UiO-forsker fikk gullmedalje fra den svenske kongen — Dette er stor stas for meg, sier professor Thomas Hylland Eirksen.
UiO er en av landet viktigste museumsdestinasjoner Tidligere styreleder Kristin Halvorsen spurte før påske om et nytt veksthus knyttet til vår egen Botaniske hage (etablert 1812) fortsatt prioriteres av UiO. Det gjør det selvsagt, inntil eventuelle andre vedtak er gjort, skriver rektor Svein Stølen.
Derfor må vi ha fossilfri forskning ved UiO Kjernen av problemet for oss, som forskere, og for universitetet generelt, er at Equinors finansiering av forskning ved universitetet er en form for grønnvasking.
UiO-rektor mener vi må tenke annerledes om bosetting av flyktninger — Tidligere har man bosatt, så funnet studietilbudet, sier UiO-rektor Svein Stølen. Nå mener han vi må tenke motsatt.
Bortkastede programmeringshoder En god nyhet: Norge skal implementere programmering i grunnskolen. Den dårlige nyheten: programmeringen må implementeres uten programmererne selv – for UiO tilbyr ikke lærerutdanning for informatikk.
— Må behandle kinesiske og iranske forskere likt som de russiske Svein Stølen synes søkelyset på at man ikke skal stigmatisere er bra, men poengterer at dette ikke bare må gjelde russiske og hviterussiske forskere.
Hva er status for Veksthusprosjektet? «Jeg tillater meg å spørre statsråd Ola Borten Moe om det nå er slik at dette prosjektet er endelig skrinlagt?»
Jussprofessor sår tvil om universiteter kan « la folk gå på gress til full lønn» Mye tyder på at den lukrative avtalen som Universitetet i Bergen gav eks-fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl burde vært lagt frem for departementet, mener jussprofessor Eivind Smith.
Universitetet i Oslo vil ta betalt for parkering Fra og med 2024 kan det koste penger å parkere ved Universitetet i Oslo. Økonomiprofessor synes ikke det bør gjøres vanskeligere for folk å kjøre bil til jobb.
Varsler kraftige kutt etter «byggeskandaler» og pengebruk «over stokk og stein» Statsråd Ola Borten Moe varsler gjennomgang av alle byggeprosjekter.
Håper på bedre oppslutning under vårens studentvalg I fjor var valgdeltakelsen rekordlav. I kjølvannet av pandemien håper studentlederne på bedre oppslutning under vårens studentvalg.
Mener pensumkrangel ikke var økonomisk motivert Universitetet i Oslo har tatt professor emeritus Jo Hovs bok tilbake på pensum, men er uenig i Sivilombudets begrunnelse.
Demokratiet bygger vi hver dag Uten bevissthet om hva en demokratisk kultur er og skal være, øker faren for at den forvitrer.
Tidligere statssekretær vil bli ny assisterende universitetsdirektør Rebekka Borsch er en av 26 søkere til stillingen som assisterende universitetsdirektør ved Universitetet i Oslo. Her er hele søkerlisten.
Han er en av ni forskere i Norge som får millioner i prestisjestipend 313 forskere får over seks milliarder kroner fra ERC. Ni av dem er i Norge.
Måtte avbryte utveksling i Russland: — På under en uke hadde nesten alle dratt Strenge sanksjoner tømmer Russland for europeiske utvekslingsstudenter. Norske Nikoline Marie (23) måtte ta bussen til Finland.
Ti av elleve læresteder har vurdert å overvåke studentene Institusjoner sier de gjerne ville hatt bedre kontroll på hva som skjer under hjemmeeksamen, men ikke gjennom overvåkning, viser en undersøkelse gjort av Sikt.
Et av de største universitetene skal være truffet av raketter NRK viser bilder av at Ukrainas nesteldste og et av de største universiteter er truffet av raketter.
— Krigen vil få følger for samarbeidet med Russland — Russlands invasjon i Ukraina vil helt åpenbart få følger for vårt utdannings- og forskningssamarbeid med Russland, sier statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel.
Osebergskipets skjulte historier «Det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy blir verdens viktigste formidler av vikingtiden når dørene åpnes for publikum. »
«Holdningen til kunnskapssamarbeidet med Russland er den samme som før» Kunnskapsdepartementet bekrefter at kunnskapsfeltet så langt ikke er inkludert i sanksjonene mot Russland. Men det kan raskt endre seg.
— Jeg opplevde at GDPR skapte en slags panikk Men nå, noen år senere, er opplevelsen en helt annen for terrorforsker Jacob Aasland Ravndal: — Nå har man i større grad tatt innover seg mulighetene EUs personvernforordning - GDPR - gir.
Demonstrerte for et fritt Ukraina: — En mørk dag Flere frykter for akademiske kolleger, studenter og den akademiske friheten etter Russlands invasjon av Ukraina.
Øystein Olsen: — Du har nytte av forskning, men du praktiserer faget Øystein Olsen mener utdanning og forskning er et godt utgangspunkt for en jobb i sentralbanken. Men praktisk erfaring er minst like viktig.
Bergen og andre byer bør få klimahus — Klimahus plassert rundt om i Norge er en fremtidsrettet idé som vil være med på å forebygge problemer og fremskynde utviklingen mot et fornybart og bærekraftig samfunn, skriver Henning Jon Grini.
Immatrikulering ved NTNU blir digital. Selv etter covid Rektor Anne Borg mener studentene ønsker det, men studentene er skeptiske. Flere andre planlegger for fysisk seremoni.
Åpnet veksthus for livsvitenskap Starten på et eventyr, mener Universitetet i Oslos rektor Svein Stølen.
Nedgang i avlagte doktorgrader etter år med vekst Ni universiteter og høgskoler hadde nedgang i avlagte doktorgrader i 2021, men 13 hadde vekst. Nedgangen ved Universitetet i Oslo er stor og gir totalt sett nedgang i tallene.
Det odontologiske fakultet klarer ikke rydde opp i tide Etter flere år med millionunderskudd klarer ikke tannlege-fakultetet å komme i økonomisk balanse i 2023. Nå ber de om utsettelse.
Norske myndigheter stopper allerede mange internasjonale prosjekter. Hva når de nå får tusenvis av flere søknader? Alle Arnoldo Frigessis etiopiske ph.d.-studenter har fått direkte avslag på opphold i Norge, uten individuell behandling, mener han og frykter alvorlige konsekvenser av et enda strammere regelverk.
Universitetet i Oslo snur i pensumstriden på jussen Professor emeritus' Jo Hovs bok er tilbake på jusstudentenes pensumliste.
Arbeidsmiljøet ved UiO under pandemien Pandemien har vært krevende for alle UiOs ansatte og særlig for stipendiater, postdoktorer og internasjonalt ansatte.
Personvern har ikke hindret forskning ved UiO Påstanden om at forskning ved Universitetet i Oslo stanses på grunn av personvern er noe jeg som personvernombud ikke kjenner meg igjen i.
Ny milliardsprekk for UiO: — Vi har et problem Universitetsdirektør Arne Benjaminsen tror det er sannsynlig at byggestart av det nye Vikingtidsmuseet blir utsatt.
Nyeste artikler
Endelig utforskes Edvard Munchs liv i en helstøpt dramatisering
Hvorfor er SFI-innovasjon så vanskelig?
Ho var den tredje som tok doktorgrad innan sitt fagfelt
Advarer mot utvanning — vil vri «EU-missions» mot forskning
Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene»
Mest lest
«Litt overkvalifisert»? Vil ha folk med doktorgrad til administrasjonen
NTNU mente studenten hadde fusket - studenten vant i retten
Studentene ble svært overrasket da de åpnet hjemmeeksamen: — En menneskelig feil
Cathrine Wahlstrøm Tellefsen (1967-2022)
Vil fjerne «snarvei» for studenter som ønsker å studere medisin