Debatt ● Team Harbo
Tid for forskning
Forskningen trenger bedre rammebetingelser, og forskere trenger mer sammenhengende tid til forskning. Sammen må vi skape et større handlingsrom for forskningen ved universitet.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Forskning er vår viktigste kilde til ny kunnskap og erkjennelse. For et ledende forskningsintensivt breddeuniversitet som Universitetet i Oslo (UiO) er det essensielt å legge til rette for akademisk frihet og gi tid og handlingsrom til forskning. Skal den akademiske friheten være reell — og det er viktigere enn noen gang — må det finnes ressurser som understøtter denne friheten.
Det har lenge vært politisk flertall i Norge om årlige kutt på 0,5—0,8 prosent i grunnbevilgningen til sektoren. Det betyr at enorme summer er tatt vekk i løpet av de siste 10—12 årene. Dette har redusert universitetenes økonomiske handlingsrom — et handlingsrom som er helt nødvendig for å understøtte forskning.
Vi trenger handlingsrom for å investere i nødvendig infrastruktur og vitenskapelig utstyr, utvikle viktige støttefunksjoner for forskning og forskningsbasert undervisning, og vi må organisere oss slik at forskerne får mer tid til forskningen.
Dette vil vi arbeide for dersom vi kommer i posisjon som rektorat ved UiO. Helt konkret vil vi prioritere følgende saker høyt:
(1) Arbeide for økte bevilgninger til fri grunnforskning. Vi hører ofte argumentet om at ressursene som forskningsintensive universitetet trenger, kan hentes fra prosjekter finansiert av Norges forskningsråd (NFR) eller EU. Ansatte ved UiO søker NFR og EU med godt tilslag, men bidragene til de aktuelle prosjektene dekker kun utvalgte områder.
Samlet dekker eksterne forskingsmidler også kun en relativt beskjeden del av det totale behovet for investeringer i infrastruktur og andre nødvendige ressurser. Enkelte finansieringsmekanismer krever store egenandeler fra institusjonen ved tildeling forskningsmidler. Hvor skal organisasjonen hente disse midlene fra når handlingsrommet fjernes?
Skal universitetene, og særlig de forskningsintensive universitetene, drive fri, uavhengig og grunnleggende forskning på høyt internasjonalt nivå, må vi minst gjenopprette det handlingsrommet vi har tapt de siste 10—12 årene. Team Harbo vil prioritere dette høyt i sitt arbeid.
Historien har vist at det å investere i og hegne om den frie, uavhengige forskningen gir store samfunnsmessige gevinster.
Team Harbo
(2) Vurdere blokkundervisning for å frigjøre tid til forskning. Tid, og særlig sammenhengende tid, til forskning spises opp av andre oppgaver. Kan undervisning og veiledning organiseres på andre måter for å frigjøre tid til forskning og særlig skape mer sammenhengende tid til forskning?
Vi tror det, og som rektorat ved UiO, vil vi utrede mulighetene for å organisere virksomheten for å skape mer sammenhengende tid til forskning. Konkret handler dette om å organisere undervisning i tydelige og mer komprimerte blokker. En slik løsning kan også åpne opp for muligheter for å koble våre studenter på alle nivåer tettere til forskningen.
(3) Forenkle administrative rutiner. En viktig tidstyv som går utover forskningen er også økende krav om rapportering, kvalitetssikring av oppgaver og arbeid relatert til etterlevelse av regler og rutiner. Ofte er hensikten bak slik nye rutiner den beste, men uten at konsekvensene er utredet. Noen av rapporteringskravene og reglene vi må forholde oss til er eksternt vedtatt, men noen har vi også laget selv ved UiO.
Vi må utnytte mulighetene for forenkling og effektivisering av administrative rutiner og regler. I dette arbeidet må vi trekke på den store kunnskapen som UiOs administrativt og teknisk ansatte besitter, og gi dem større ansvar og autonomi.
Kompetanseutvikling og profesjonalisering er viktig for å bekjempe unødig regelstyring og skjemarytteri. Vi kan gjøre mye selv, men det må også arbeides systematisk for at vår eier i større grad må vise oss tillit til at vi som institusjon kan forvalte vårt viktige samfunnsoppdrag. Et aktuelt eksempel er nye byråkratiske språkkrav, som vil være enda en tidstyv for mange av våre internasjonalt ansatte.
Historien har vist at det å investere i og hegne om den frie, uavhengige forskningen gir store samfunnsmessige gevinster. Det er ingen grunn til å tro at denne forskningen blir mindre viktig i årene som kommer, tvert imot. Forskningen trenger imidlertid handlingsrom, ressurser og tid.
Team Harbo vil være utrettelige for å argumentere for dette både nasjonalt og internasjonalt. Noe kan vi gjøre selv ved UiO, og nye måter å organisere tiden vi bruker på utdanning og forskning kan være et viktig bidrag for å skape mer sammenhengende tid til forskning.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år