rektorvalg UiO

Team Harbo: Satser på sam­handling og kommunikasjon

Gjennom samhandling og bedre læringsmiljø ønsker Hanne Flinstad Harbo og Christine Meklenborg Nilsen å lede Universitetet i Oslo til nye høyder.

På kafe på Det humanistiske fakultet på Blindern: Rektorkandidat Hanne Flinstad Harbo (t.h.) stiller til valg sammen med prorektorkandidat Christine Meklenborg Nilsen (t.v.). Med seg har de to viserektorkandidatene Bjørn Stensaker og Morten Dæhlen.
Publisert

«Sammen for et sterkt, aktivt og synlig universitet». Det er overskriften for rektorteamet som er ledet av Hanne Flinstad Harbo. Harbo vil bli rektor ved Norges eldste universitet, Universitetet i Oslo (UiO).

UiO har hatt en kvinnelige rektor tidligere, Lucy Smith. Nå stiller intet mindre enn tre kvinner til valg - samtidig. I tillegg til Harbo er det dekan ved Det juridiske fakultet, Ragnhild Hennum og direktør ved Kreftregisteret Giske Ursin.

FAKTA

Valget ved Universitetet i Oslo

  • Du kan stemme i rektorvalget mellom 24. mars og 4. april.
  • 4. april kunngjøres vinneren av valget, og du får vite hvem som blir ny rektor og prorektor ved UiO.
  • Valgstyret har mandag 13. januar godkjent tre ulike team, og de blir presentert her.
  • 13 debattmøter, se oversikten her.

Kilde: UiO.no

Gjennom 13 dueller denne våren skal de overbevise ansatte og studenter om at de har den beste planen for UiOs framtid, før valget sparkes i gang 24. mars.

Både topp og bredde

Med seg som prorektor har hun Christine Meklenborg Nilsen. Harbo er i dag dekan, Nilsen er instituttleder. Begge er de professorer, men innenfor ulike fagområder, Harbo professor i medisin, Nilsen i fransk. 

— UiO er og skal være et forskningsintensivt breddeuniversitet. Det rommer mange ting. Samtidig som vi skal være knallbra på forskning skal vi også favne bredden, både i utdanningene og i forskningen, sier Nilsen. 

— Vi vil lede UiO videre i tett samhandling og samarbeid med vitenskapelig og teknisk-administrativt ansatte, våre studenter og ledere på alle nivåer i organisasjonen, samtidig som vi vil utøve et tydelig, inkluderende og transparent lederskap, sier Harbo, og siterer fra teamets plattform.

— Her skal det være rom for den sylferske studenten, der russedressen knapt har tørka, til den absolutte toppforskeren, sier Nilsen. 

— Hvordan kommer vi til å merke endringer ved UiO hvis dere vinner valget? 

— Vi har gjort et veldig bevisst valg ved at min prorektor­kandidat har fått en tittel som er helt ny. Hun skal være rektor for samhandling og kommunikasjon. Det sier veldig mye om det som er et gjennomgående mål og verktøy for hvordan vi skal jobbe, sier Harbo. 

— For oss er det et hovedmål at vi må jobbe mye bedre sammen ved UiO. På et stort universitet som vårt er det ganske komplisert å få folk til å trekke i samme retning og finne nye veier sammen. Samtidig har vi en uttalt ambisjon om å forbedre vår posisjon i det internasjonale samfunnet. Vi er allerede gode, men vi skal bli enda bedre. Vi må samhandle og vi må kommunisere, både internt og eksternt, sier Harbo.

 Sammen for et sterkt aktivt og synlig universitet 

— Vi mener at universitet må være synlig for samfunnet rundt oss, men også at vi som rektorteam skal være synlige for ansatte og studenter. Folk skal føle at her jobber vi sammen om et felles samfunnsoppdrag. 

— Universiteter og høgskoler står midt oppe i en tøff økonomisk virkelighet. Hvordan skal dere adressere disse utfordringene? 

— Det er helt klart en stor og viktig jobb å utfordre politikerne og ha dialog med dem om at dette er et problem, sier Nilsen. Harbo legger til: 

— Budsjettkuttene år for år har gjort at UiOs ramme er redusert og dermed også handlingsrommet for hva vi kan drive med. Samtidig må vi utnytte det potensialet vi har. Og det er her dette å samhandle bedre kommer inn. For eksempel ved at vi utvikler utdanningene våre til å være mer attraktive, at studentene trekkes til UiO og et godt læringsmiljø. 

— Og politikerne må nå forstå at det er ikke mer å kutte ned på. Vi skal jobbe aktivt overfor departementet og politikere for å få gehør for vår situasjon, sier Nilsen.

Møter stadig på interesserte UiO-ansatte: Rektorteam Hanne Flinstad Harbo og Christine Meklenborg Nilsen.

— Eksterne midler er viktig 

De to trekker fram at de på forskningssiden vil jobbe aktivt og tilrettelegge for at forskerne får enda bedre sjanser i å få tilslag opp mot eksterne midler. 

— Og da snakker vi ikke bare om Forskningsrådet og EU. Vi vil jobbe veldig aktivt også opp mot næringsliv og finansieringskilder. Det er et viktig samfunnsoppdrag for oss alle sammen å sørge for at forskningen i Norge har gode betingelser, sier Nilsen. 

FAKTA

Team Harbo

Teamet består av:

  • Rektorkandidat Hanne Flinstad Harbo (dekan og professor ved Det medisinske fakultet)
  • Prorektorkandidat for samhandling og kommunikasjon Christine Meklenborg Nilsen (instituttleder og professor ved Det humanistiske fakultet)
  • Viserektorkandidat for utdanning Bjørn Stensaker (viserektor for utdanning og professor ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet)
  • Viserektorkandidat for forskning, innovasjon og bærekraft Morten Dæhlen (senterleder og professor ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet)

De to trekker også fram mulighetene som finnes for forskningsfinansiering eksempelvis i Danmark og Sverige gjennom store private fond som Wallenbergfondet og Novo Nordic, muligheter man ikke har i Norge. 

— Vi må også samhandle med andre på tvers av disipliner. Dette er for å utvikle og løfte både forskning og utdanning videre. Vi må prøve å samle fagfolk på måter som gjør at det oppstår nye prosesser, nye tanker, nye måter å tilnærme seg problemer på, sier Harbo. 

— Viktigere med hva man mener 

— Det er to av rektorteamene som er godt forankret i UiOs strukturer. Og så er det et tredje team som kommer litt mer utenfra. Blir det et tredje team som kan komme som et friskt pus og utfordre dere? 

— Vi tenker at vi skal snakke om vårt eget program, og så får de andre snakke om sitt. Hva som er et friskt pust eller ikke, kommer an på øynene som ser og hva man hører, sier Harbo. Nilsen supplerer: 

— Vi registrerer at debatten nå handler noe om hvem man har med seg i teamene. Vi er mer opptatt av hva man mener, sier Nilsen. 

— Hvor er UiO om fire år, hvis dere vinner? 

— Hvis vi vinner valget, vil vi ha oppnådd hovedmålene i vår plattform. Da er vi en mer samhandlende, sterk og aktiv og synlig organisasjon. I vår plattform har vi utmeislet fem veldig tydelige delmål, og for hvert av disse målene har vi helt konkrete punkter som viser hvordan vi skal få dette gjennomført, sier Harbo.

Powered by Labrador CMS