Eikrem krever gransking - vurderer å gå til sak mot NTNU
Øyvind Eikrem ber NTNU-styret sette i gang en gransking av saken mot ham, samtidig som han vurderer søksmål mot universitetet etter at NTNUs advokater gikk inn på e-postkontoen hans.
I dag snakker han under Stockmanndagene. Øyvind Eikrem er nødvendigvis ikke ferdig med sin s ak med NTNU. Her kommer han ut fra møte med universitetsstyret i desember i fjor.David Engmo
Den omstridte tidligere førsteamanuensen, nå i en midlertidig postdoc-stilling, sier han hadde forventet en unnskyldning fra NTNU etter at Datatilsynet nylig kom fram til at universitetet ikke hadde rettslig grunn til å gå inn på e-postkontoen hans.
Det har han ikke fått.
— Datatilsynet har altså endelig konkludert. Da NTNU gikk inn i mine e-poster hadde de ikke rettslig grunnlag for dette, mener tilsynet. Jeg må understreke at klagefristen NTNU har i saken, ennå ikke er utløpt, men det er åpenbart at jeg vurderer å forfølge saken, om nødvendig rettslig, sier Øyvind Eikrem.
Han sier han har bedt om juridisk bistand og råd i sakens anledning fra Forskerforbundet.
— Men først får klagefristen gå ut, poengterer han overfor Khrono.
Den 22. juni 2021 vedtok et ansettelsesutvalget ved NTNU å gi Øyvind Eikrem sparken. Bakgrunnen var at de mistenkte at Eikrem hadde hatt tilgang til en anonym konto på Facebook som hisset til rasistisk nettdebatt, og at han kunne ha brukt universitetets pc til dette.
Avskjedssaken gikk til styret ved NTNU, men endte med et forlik under stor dramatikk midt under styremøtet.
FAKTA
Eikremsaken
Bråket rundt Eikrem startet i september 2018. Han ble intervjuet av det høyreradikale nettstedet Resett etter drap på to asylsøkere. Intervjuet skapte reaksjoner internt på landets største universitet, og Eikrem ble kalt inn på teppet til instituttledelsen.
Bråket i 2018 endte med at daværende rektor Gunnar Bovim gikk ut i november og proklamerte Eikrems ytringsfrihet.
Eikrem har hele veien nektet for at han står bak. Og NTNU har advart mot forhåndsdømming i saka.
I mars 2020 hyret begge parter inn advokater.NTNU-ledelen mente det var svært viktig å enten få avkreftet eller bekreftet opplysningene i Filter Nyheters sak.
NTNUsadvokater gjennomførte i samråd konsulentselskapet KPMG et innsyn i Eikrems eposter. innsynet den 6. juli 2020. Eikrem klaget på at de ville gjøre innsyn den 13. mai 2020.
Eikrem har klaget saken inn både til Datatilsynet og til Sivilombudsmannen. Datatilsynet har 29. november 2021 informert om sin konklusjon, der Eikrem får medhold, og NTNU må betale et gebyr på 150.000 kroner.
I juli 2020 står en bekjent av Eikrem fram og fortellerat det er han som står bak de ytringer NTNU nå etterforsker gjennom et eksternt advokatfirma. NTNU har kjent til dette siden mars.
28. oktober ble Filter Nyheter felt i PFU på ett punkt knyttet til deres første artikler om saken.
I februar 2021 ble det kjent at Eikrems kolleger også hadde tatt bilder av Eikrem og hans pc-skjerm uten at han var klar over det.
19. april 2021 får Øyvind Eikrem overlevert rapporten fra advokatene. Rapporten konkluderer med at selv om det ikke er bevist, så må Eikrem holdes ansvarlig for ytringene og at disse er ulovlige og brudd med lojalitetsplikt til arbeidsgiver.
22. juni 2021 vedtok ansettelsesutvalget ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap å gi Eikrem sparken.
3. desember får partene vite at Datatilsynet gir Eikrem medhold og ilegger NTNU et overtredelsesgebyr grunnet innsyn i eposter uten rettslig grunnlag.
19.september 2022Datatilsynet konkluderer med at NTNU ikke hadde rettslig grunnlag for det innsyn de gjorde i Eikrems eposter 6. juli 2020. Datatiilsynet frafaller boten.
Sentrale bevis i saken var opplysninger hentet fra Eikrems e-poster, et innsyn som ble gjort 6. juli 2020, men som Datatilsynet nå har slått fast NTNU ikke hadde rettslig grunnlag for å gjøre.
Datatilsynets avgjørelse er datert 19. september 2022, og NTNU har tre ukers klagefrist.
Eikrem er opptatt av at en slik avgjørelse fra Datatilsynet må få konsekvenser for NTNU.
— Hva er ellers en slik avgjørelse verdt, spør han, og legger til:
— De har altså innhentet opplysninger ulovlig som de har brukt i en avskjedssak mot meg. Og de har spredt denne private informasjonen til omverdenen.
— Hva er det viktigste for deg med en eventuell sak nå? Få penger eller at NTNU skal få enda en smekk på fingeren?
— Jeg har så langt ikke hørt et ord fra NTNU, og det tror jeg ikke jeg vil heller. Jeg er opptatt av at denne saken må granskes skikkelig. Og fordi mange i ledelsen ved NTNU er involvert er det styret som bør sette i gang en slik gransking. Jeg har kommunisert dette ut i Universitetsavisa, og jeg har sendt e-post til styremedlemmer om det samme, sier Eikrem.
— Du tror ikke det er en unnskyldning på gang?
— Nei, det tror jeg ikke. NTNU er opptatt av omdømmet. Behandling av uønskede arbeidstakere, slik som meg, er noe ganske annet.
Eikrem på Stockmanndagene
«Kritikere av prosessen mot Eikrem holder fortsatt saken fram som et av de verste eksemplene på knebling og forfølgelse av akademisk ansatte. En samtale med hovedpersonen selv vil antagelig kunne opplyse saken.»
Fredag 30. september er dette på dagsorden under Stockmanndagene i Trondheim, der Eikrem selv skal intervjues av Klassekampens Jo Skårderud.
Eikrem selv har ikke tenkt så mye over arrangementet.
— Jeg pleier ikke å planlegge så mye hva jeg skal si, men heller ta det litt som det kommer. Men det er helt i orden å bli invitert og at saken kan bli belyst i en slik sammenheng, sier Eikrem.
Han trekker fram at sett fra hans side framstiller NTNU seg som veldig korrekte og ordentlige utad, men at saken hans reiser mange store spørsmål om hvordan et universitetet bedriver maktutøvelse.
— Derfor mener jeg saken må granskes, og at et slik granskingsutvalg bør være helt uavhengig og partssammensatt, mener Eikrem.
Vil gjerne ha tilbake jobben sin
— Hva driver du med for tiden, får du forsket?
— Ja, jeg forsker som bare det. Jeg leser og skriver og planlegger prosjekter framover i tid. Jeg har jo ingen kontakt med noe fagmiljø ved NTNU, så det er jo en litt underlig arbeidshverdag. Jeg vil jo gjerne ha tilbake en ordinær stilling. Hvis den informasjonen NTNU har framskaffet ulovlig ved innsynet i mine e-poster har vært utslagsgivende for den avskjedssaken de reiste mot meg, så kan dette bli meget interessant, sier Eikrem.
— Så du vil ha din faste jobb tilbake?
— Det er vel liten tvil om at jeg ble presset ut av min faste stilling. Jeg skal fortelle litt om detaljene fra det som foregikk på bakrommet i saken under Stockmanndagene, svarer Eikrem.
En annen sak det verserer mange rykter om i Trondheim rundt Eikrem, er et videoopptak fra nesten 10 år tilbake som skal vise at Eikrem henger opp plakater med høyreradikal propaganda ved universitetet.
Eikrem bekrefter at han også har hørt disse ryktene som han avviser fullstendig.
— Jeg jobbet ikke engang ved NTNU da dette angivelig skal ha skjedd, forteller han.
Khrono har også fått flere tips om denne angivelige videoen som skal finnes, og stilt spørsmål om dette til NTNU tidligere i år, samt bedt om innsyn i videoen. Til dette har NTNU svart på e-post:
«NTNU følger Datatilsynets retningslinjer når det gjelder oppbevaring og sletting av videoovervåking. Videoopptak slettes automatisk i systemet etter syv dager. Hvis det er sannsynlig at opptaket vil bli utlevert til politiet i forbindelse med etterforskning av straffbare handlinger eller ulykker, kan opptakene oppbevares i inntil 30 dager. Vi er ikke kjent med at et eventuelt opptak er utlevert i denne saken. Det kan følgelig ikke gis innsyn i det angivelige videoopptaket.»
— Jeg ser at NTNU sier til Khrono at en slik video ikke finnes. Samtidig fortsetter ryktene om denne videoen, inkludert prat og påstander fra ledere ved NTNU til tredjeparter. Hvor mange er det som har kommet med antydninger om at det er «noe mer» i denne saken? Jeg ser dette i sammenheng. Saken er alvorlig. Derfor bør NTNU undersøke forholdet grundig. Spørsmålet blir hva sammenhengen er mellom disse ryktene og den saken de kjørte imot meg i 2020-2021, legger Eikrem til.
Starten - i 2018 og 2020
Konflikten rundt Eikrem startet i september 2018. Han ble intervjuet av det høyreradikale nettstedet Resett etter drap på to asylsøkere. Intervjuet skapte reaksjoner internt på landets største universitet, og Eikrem ble kalt inn på teppet til instituttledelsen.
Bråket i 2018 endte med at daværende rektor Gunnar Bovim gikk ut i november og understreket Eikrems ytringsfrihet og at universitetet hadde behandlet saken uheldig.
Et par måneder senere blir i februar 2021 ble det kjent at Eikrems kolleger også hadde tatt bilder av Eikrem og hans pc-skjerm uten at han var klar over det. Bildene skal angivelig bevise at Eikrem har tilgang til kontoen som har stått for de rasistiske ytringene.
22. juni 2021, vil ansettelsesutvalget ved Eikrems fakultet gi ham sparken, og saken ender i styret i desember 2021. der inngår man forlik. dagen etterpå bli det kjent at Datatilsynet mener innsynet NTNU har gjort i e-postene, og dokumentasjon som aktiv er brukt i avskjedssaken er ulovlig innhentet. Et vedtak de opprettholdt 19. september 2022.
Svært lang tid
— Er det bare NTNU sin feil at denne saken trakk slik ut i langdrag?
— Jeg synes jeg har spilt mine kort på en slik måte som har vært i min interesse og det kommer jeg til å fortsette med. Jeg er en person opp imot landets største universitet. De tar ikke hensyn til meg for å si det slik. Jeg har egentlig angret mest på at jeg har svart på for mye. Jamfør juridiske eksperter hadde jeg ingen plikt på meg til svare overfor en ekstern aktør, altså disse advokatene, slik som jeg likevel har gjort, svarer Eikrem.
— Var det ikke litt mystisk at din jobb-PC plutselig ble stjålet?
— Ja, en PC ble borte. Man kan spørre seg om hvorfor dette skjedde og hva det betydde. Nå i etterkant viser det seg jo at et innsyn i PC ville vært ulovlig. Sånn sett har fraværet av denne PC-en spart NTNU for en enda verre sak, svarer Eikrem.
— Hva tenker du i dag om de uttalelsene du er beskyldt for å ha kommet med?
— Jeg har egentlig ingen synspunkter på disse. Jeg kan i høyden svare for det som har med meg å gjøre. Bortsett fra det så mener jeg politisk at paragraf 185 burde bort. Jeg har jo engasjert meg politisk (i partiet Demokratene red.mrk) og i mitt parti har vi programfestet at denne paragrafen bør bort.
— Skal det være 100 prosent ytringsfrihet?
— Ja, det skal det. Det er intet behov for å bøtelegge en pensjonist som skriver noe dumt på lik linje med det å kjøre på rødt lys. Håpløse ytringer faller for eget grep. For meg er det vanskelig å se verdien av denne paragrafen som brukes som et våpen for klare politiske agendaer, sier Eikrem, og han legger til:
— Og på den andre siden. Det er altså noen som mener at jeg for tre år siden sa noe som er en forseelse på lik linje med det å kjøre på rødt lys. Hvorfor snakker vi om dette fortsatt i dag, spør Eikrem.
Haugstad: Ville aller helst vært saken foruten
Organisasjonsdirektør ved NTNU, Bjørn Haugstad, sa til Khrono i en kommentar 19. september at først og fremst vil NTNU nå sette seg skikkelig inn i det 13 siders lange vedtaket fra Datatilsynet, før de bestemmer seg for om de skal gå videre med saken eller ikke. Datatilsynet varselt først, i januar i år, at de ville ilegge universitetet straffegebyr på 150.000 kroner.
— Vi er glade for at Datatilsynet har trukket sitt varslede overtredelsesgebyr, og vi er veldig glade for formuleringen «Denne konklusjonen er basert på flere formildende omstendigheter som fremgår av merknadene vi mottok fra NTNU etter at vi varslet om gebyr», sier Haugstad, men legger til:
— Samtidig merker vi oss at Datatilsynet fortsatt konkluderer med at vi ikke hadde rettslig grunnlag for innsynet.
Haugstad legger også til at han uansett utfall veldig gjerne skulle vært denne saken foruten, og at NTNU vil lære mest mulig av den.
NTNU og deres advokater i Simonsen Vogt Wig, samt konsulenter fra KPMG, tok seg i juli i 2020 inn i Eikrems e-postkonto og åpnet 80 e-poster.
Både Eikrem og hans daværende advokat, Torfinn Svanem, protesterte og klaget på inngrepet, men ble ikke hørt.
Bakgrunnen for vedtaket er flere klager fra den ansatte over NTNUs behandling av hans personopplysninger, slik som innsyn i e-postkassen hans hos universitetet.
Etter å ha gjort nærmere undersøkelser i saken, har Datatilsynet kommet til at NTNU ikke oppfylte e-postforskriftens vilkår for å gjøre innsyn.
— Vår konklusjon er at universitetet ikke oppfylte vilkåret om å ha en begrunnet mistanke om at arbeidstakeren hadde brukt e-postkassen til handlinger som medfører grovt pliktbrudd eller kan gi grunnlag for oppsigelse eller avskjed på tidspunktet da innsynet ble gjennomført. Vår vurdering er videre at innsynet i e-postkassen heller ikke oppfylte kravet til å være et egnet og nødvendig tiltak for å oppnå formålet på tidspunktet da det ble gjennomført, skriver Datatilsynet.
Formidlende med mange advokater
Datatilsynet skriver i sitt vedtak at de i sitt første varsel om vedtak og gebyr la til grunn at mangelen på rettslig grunnlag for innsyn i klagerens e-postkasse skulle sanksjoneres med overtredelsesgebyr.
Nå i september 2022 legger de til at NTNU nå imidlertid har oversendt mye dokumentasjon med merknadene til varselet, som gjør at de ikke anser det nødvendig å sanksjonere overtredelsen med gebyr.
«Vi har i denne vurderingen sett hen til de særlige omstendighetene i saken ved at NTNU som arbeidsgiver ble satt i en vanskelig situasjon da artikkelen i Filter Nyheter ble publisert, og at universitetet hadde et legitimt behov for å gjøre faktaundersøkelser i saken og å avdekke om klageren som deres ansatt sto bak de rasistiske ytringene», skriver tilsynet.
De legger også til som et moment her at NTNU har benyttet både interne og eksterne juridiske rådgivere i saken, og at de dermed har vist vilje til å etterleve personvernregelverket. Datatilsynet mener NTNU har også brukt betydelige ressurser på å sikre regelverksetterlevelse i prosessen.
— Dette vektlegger vi tungt i formildende retning, skriver Datatilsynet.
Selskapet Studentmediene i Stavanger har meldt oppbud.
Selskapet drev studentavisen kjent som Smis. Avisen har slitt økonomisk de siste årene, og gikk fra fysisk avis til å være ren nettavis. Konkursboet blir behandlet i Sør-Rogaland tingrett den 24. januar, melder NRK.
Studenter ved Universitetet i Stavanger har startet et nytt selskap, Studentmedia Stavanger, og driver podcasten På blokka.
Av de 94 prosentene har 21 prosent fått seg fast jobb. Fra 2023-kullet er nå 92 prosent i jobb, mot 53 prosent ved årsskifte 2022-2023.
I pressemeldingen vises det til at 46 prosent av de som er ansatt har fast stilling, mens andelen ved utgangen av 2023 «bare» var 2 prosent.
Totalt er det nå 575 midlertidig ansatte politifolk fra de fire siste studentkullene; en nedgang fra 723 ved utgangen av august i fjor.
— Vi ser nå at jobbsituasjonen for nyutdannet politi har blitt langt bedre gjennom 2024. Flere er raskere i jobb, og andelen i fast stilling øker også, uttaler PHS-rektor Nina Skarpenes i pressemeldingen.
Brått avlyste møte, reiseforbod og stillingsstopp. Trumps restriksjonar har alt skapt uro og forvirring for fleire tusen helseforskarar. National Institutes of Health (NIH), dei statlege institutta for helse, med eit budsjett tilsvarande 500 milliardar norske kroner, har eit tid blitt utpeikt som ein av hoggestabbane:
Berre to dagar etter at Donald Trump vart innsett som president i USA, tikka beskjedane inn om ei rekke restriksjonar for den føderale helseforskinga. Ei rekke møte, inkludert ein workshop for unge forskarar og eit panelmøte som skulle vurdere søknader om forskingstilskot, blei stansa på kort varsel, skriv Science. Det er også innført full stans i all reising og stans i alle tilsetjingar.
— Verknaden av presidentordrane og det som blir pålagt er øydeleggande, seier ein tilsett ved NIH til Science.
Torsdag offentliggjorde ERC tildelingen av Proof of Concept-midlene, som har som formål å demonstrere at ideen finansiert av det opprinnelige ERC-tilskuddet har innovasjonspotensial og betydelige økonomiske eller samfunnsmessige fordeler.
Av 377 vurderte søknader er 134 innstilt til finansiering, hvorav to jobber ved norske institusjoner; James Barrett ved NTNU og Kyrre Emblem ved Oslo universitetssykehus (Ous).
Begge de to får 150.000 euro hver, noe som omregnet til norske kroner tislvarer ganske nøyaktig 1,75 millioner kroner etter dagens valutakurs.
— Til sammen var det seks norske søknader i denne runden. De fire andre holdt høy nok kvalitet, men budsjettet strakk ikke til, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.
Mandag 27. januar besøker kronprinsesse Mette-Marit Institutt for estetiske fag ved OsloMet.
Under besøket skal kronprinsessen bli vist frem deler av Instituttets historiske samling, og instituttleder Liv Klakegg Dahlin skal ellers fortelle om forskningen sin på tekstilkunstner Sigrun Berg, står det i en pressemelding fra OsloMet.
Oslo-ordfører Anne Lindboe (H) skal også være til stede på OsloMet denne dagen.
Forskningsmiljøet CARE ved UIT Norges Arktiske Universitet vil ha en sentral rolle i dette arbeidet.
De nevnte kommunene søker om 1,6 millioner kroner i revidert statsbudsjett for 2025 og årlig 11,8 millioner fra 2026.
— Målsettingen er å teste ut piloter mot forebyggende arbeid av snøskred som er overførbar til alle kommuner med snøskredproblematikk, skriver kommunene i en pressemelding.
Onsdag markerer Universitetet i Bergen ferdigstillinga av dei nye utgåvene av Bokmålsordboka og Nynorskordboka. Dei siste sju åra har ordbøkene vore gjennom ein stor revisjon og har fått nytt og oppdatert innhald og ei ny nettside.
Ordbøkene har no 160.000 søk i døgnet, skriv UiB i ei pressemelding, og det er komne inn ord som er i bruk i moderne norsk, ord som til dømes «digg», «havvindpark», «natursnø» og «nettroll». Ord som «matboks», som har vore i bruk lenge, har faktisk ikkje kome inn i ordbøkene før no.
Sjølv om revisjonen av Bokmålsordboka og Nynorskordboka no er avslutta, skal UiB framleis jobba med å halda ordbøkene oppdaterte og aktuelle også i framtida.
Under feiringa onsdag er både forskings- og høgare utdanningsminister Oddmund L. Hoel og Åse Wetås, direktør i Språkrådet, blant dei som skal ha innlegg.
Studenter ved NTNU kan delta i konkurranse for å bygge Norges første 3D-printede bygg.
Bygningen skal være for studenter og vil bli 3D-printet i betong. Statsbygg ønsker å kutte kostnader, redusere klimaavtrykk og endre tankemåter rundt design og bygg.
NTNU-studentene får to uker på seg til å designe forslagene sine. En jury velger vinner i februar, og etter dette blir det anbudsprosess for Statsbygg. Etter planen skal bygget stå ferdig ved Statsarkivet bak Samfundet i løpet av dette året.
– Det ligger i Statsbyggs samfunnsoppdrag å utfordre en etablert byggenæring og bidra til læring, utvikling og forbedring. Studenter bidrar med nye tanker, og vi bruker våre egne byggeprosjekter til å tenke innovativt og høste erfaringer, som vil komme alle i næringen til gode. Sånn kan vi dra lasset sammen og i riktig retning, sier Cathrine Mørch, som er direktør for digitalisering og utvikling i Statsbygg, i en pressemelding.
Mørch og digitaliseringsminister Karianne Tung satte startskuddet for konkurransen mandag.