Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
— Dugnadsånden er i ferd med å forsvinne fra akademia Strammere økonomiske tider gjør at konkurransen om midlene blir tøffere. Det kan sette dugnadsånden i akademia under press, mener førsteamanuensis.
Slik ser eit tilfluktsrom på eit universitet ut Dei siste åra har fleire universitet kartlagt og starta oppussing av tilfluktsromma sine. Samstundes er mange av dei i sivil bruk, som pub eller garderobe.
Tre universitet diskuterer hvem som skal få drive bokhandel på campus Både i Bergen, Tromsø og Trondheim vil det i år bli diskutert hvem som får selge pensum på campus. Avgjørelsen kommer først i nord, mens trønderne skal bruke hele året på å avgjøre campusbokhandelens fremtid.
Studentene strømmer til det finske lærerstudiet. — Norge må lære av Finland I Finland kjemper studentene om en plass ved lærerutdanningene. I Norge sto 878 plasser ledige i høst. — Norsk skole har blitt så kjedelig, mener professor.
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene — Antallet registreringer har åpenbart vært for lavt, sier direktør Arne Kr. Hestnes ved NTNU. Også OsloMet og Universitetet i Stavanger melder om underrapportering av biarbeid.
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser Færre og færre tar fagene de trenger på videregående for å kunne bli ingeniører. Nå frykter lederen av nasjonalt sekretariatet for forkurs at flere kurstilbud skal bli lagt ned.
8 av 10 stipendiater ved NTNU blir i Norge. — Viser at norskkravet ikke trengs NTNUs ledelse er ikke enig med statsråd Oddmund Hoel om at stipendiater og postdoktorer ikke blir i Norge fordi de ikke kan norsk. — Det stemmer ikke, sier rektor Tor Grande og prorektor Toril N. Hernes.
Nominerer en organisasjon som den neste forsknings- og høyere utdanningsministeren Filosof Oda Elisabeth Wiese Tvedt mener at venstresiden i norsk politikk ofte svikter når det gjelder høyere utdanning. Hun vil også gjerne gi en julestjerne til ferske forskere i midlertidige stillinger.
Sju toppledere ansatt på NTNU. Disse fikk jobbene NTNU ansatte i dag Geir Egil Dahle Øien som ny prorektor for utdanning. Toril A. Nagelhus Hernes fikk fornyet tillit som prorektor for forskning og innovasjon.
NTNU har kuttet 260 årsverk på ett år NTNUs tiltak for å få økonomien i balanse har ført til at universitetet har 260 færre årsverk sammenliknet med i fjor.
Fjerning av innstillingsutvalg — den siste spikeren i kista Regjeringens forslag om å oppheve kravet om innstillingsutvalg ved ansettelser fører til mindre medvirkning i akademia og vil kunne svekke legitimiteten til våre ledere.
Nobelprisvinnere advarer mot antiglobalisering. — Livsfarlig for forskning Edvard og May-Britt Moser advarer mot antiglobalisering både i Norge og i resten av verden. De har engasjert seg i flere brennende internasjonale konflikter.
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner En stipendiat ønsket å få omgjort en tvungen avslutning av doktorgraden. Nå har han tapt i to rettsinstanser og må betale sakskostnader på til sammen 250.000 kroner.
Klar for et kvantesprang? Et kvantesprang får vi når den teknologiske utviklingen tar sjumilsstøvlene på – er Norge beredt til å ta kvanteteknologispranget?
PST brukte bilde av NTNU-professor for å illustrere politisk motivert vold og ekstremisme Kraftige reaksjoner etter at et bilde av Palestina-aktivist Bassam Hussein dukket opp i en presentasjon PST holdt for de ansatte ved et NTNU-institutt.
Sjokket i Ås — la det aldri skje igjen? Det kan se ut som om NMBU er kommet i skade for å utnevne et eksternt styremedlem som kjenner sektoren. Det må ikke skje igjen, skriver Arve Hjelseth med skråblikk på universitetsdemokratiet.
I dag får Siri og ni andre forskere i Norge 230 millioner kroner Professor Siri Leknes er en av to norske forskere som for andre gang får midler fra Det europeiske forskningsrådet (ERC). Til sammen får ti forskere tilknyttet norske institusjoner penger fra ERC denne uken.
Prøver viser lite omløp av asbest, men NTNU kan ikke utelukke eksponering Prøver som er tatt på Gunnerusbiblioteket viser at eksponeringa av asbest har vært lav. — Fortsatt en risiko for at folk er rammet, sier kreftlege Oluf Dimitri Røe.
Sammen om kunnskap for forsvar, samfunnssikkerhet og beredskap En ny geopolitisk situasjon og en voldsom teknologisk utvikling krever nye tanker og nye verktøy. Derfor inngår Cyberforsvaret og NTNU et strategisk samarbeid. Det er viktig, riktig, og helt avgjørende at det skjer nå.
Mener Europa bør lære av Norge for å tiltrekke seg unge forskere Professoren og den tidligere utdanningsministeren Manuel Heitor roser Norge for gode arbeidsbetingelser for unge forskere: — Det forhindrer hjerneflukt.
Fremtiden ser lysere ut enn fryktet. Et kutt på 100 årsverk er blitt til 60 NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap ser fruktene av egne innsparinger. Den varslede nedbemanningen på opp mot 100 årsverk er nå redusert til 60, og dekanen tror oppsigelser kan unngås.
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke Fakultet for medisin og helsevitenskap har gitt åtte ansatte, til sammen fem årsverk, tilbud om sluttpakke. Tidligere er det signalisert et behov for å redusere arbeidsstokken med opp imot 100 årsverk.
Når musikken stilner Nå kuttes kirkemusikkutdanningen ved NTNU, i kirkehovedstaden Trondheim. Hva trenger du egentlig en kirkemusiker til?
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg De populære fritidsboligene på Kongsvoll har vært flittig brukt av NTNU sine ansatte, men nå er det slutt.
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier For femte gang har NTNU utpekt forskere som får del i Stjerneprogrammet, ei satsing for å gi støtte til forskning.
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024 Statlige universiteter og høgskoler nedbemanner. Prosentvis er det 2,74 prosent færre årsverk i sektoren i 2024 sammenlignet med 2023, men fortsatt må mange flere gå før man er tilbake på 2019-nivå.
Hans far døde av asbest. Nå er han sterkt kritisk til NTNUs håndtering av stoffet Tom Eriksen i Asbestforum arbeider med å spre kunnskap om asbest. — Det er flere som har tabbet seg ut i saken om asbest på Gunnerusbiblioteket, hevder han.
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU Instituttleder Ingfrid Thowsen varsler at hun har sagt opp sin stilling og går til ny stilling som prorektor utenfor NTNU. — Bidrar ikke til å trygge ansatte som står i en svært usikker situasjon, sier førstelektor Unni Eikeseth.
NTNU på tiendeplass i europeisk rangering Ny rangering av teknologi- og ingeniørstudier i EU, Norge og Sveits gir NTNU svært gode skussmål.
Forlenget fristen for å søke sluttavtale — fikk tre nye søknader En uke ekstra til å tenke seg om gjorde ikke de store utslagene for antallet søknader om sluttpakker fra helse- og medisinfagene ved NTNU.
Nybygg vil gi dyrere parkering NTNU legger ned en parkeringsplass i forbindelse med nybygg. Da blir det dyrere å ta bilen til universitetet.
Ber regjeringen om 600 nye, øremerkede ph.d.-stillinger NTNU mener regjeringen bør spytte inn friske midler til 600 ph.d.-stillinger som skal øremerkes fagområder som er aktuelle for forsvarssektoren.
NTNU alene mot strømmen: Lemper ikke på karakterkrav til opptak på lærerutdanning Nå senker «alle» kravene for å få flere studenter til grunnskolelærerutdanningene, men ikke NTNU. — Samfunnet er ikke tjent med lavere karakterkrav, mener prorektor.
Slik blei ho doktor i skillingsviser Anne Sigrid Refsum har skrive den første avhandlinga som finst om skillingsviser. — Eg er med på å fylla eit gap, seier ho.
Er NTNU rustet til å fremme uavhengig kritisk tenkning i fremtidens universitet? Hva blir til slutt igjen av universitetets samfunnsoppdrag, når akademisk frihet og kritisk tenkning får trangere kår?
Det er ikkje sludder eller pirk. Det er fusk. Då eg las kapittelet såg eg fort at delar av kjeldematerialet var forfalska og at framstillinga var tendensiøs, skriv historikar Yngve Skjæveland, som er barnebarnet til Eivind Vågslid og den som melde bokkapittel om nynorskmannen inn til USN/HINN som eit mogleg brot på anerkjende forskingsetiske normer.
Vil revidere tre avtaler av hensyn til akademisk frihet NTNU ble kraftig kritisert for samarbeidsavtalen med NHO, der det het at universitetet og NHO skulle gå sammen om felles kommunikasjonstiltak. Nå endres tre samarbeidsavtaler.
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm Da status for NTNUs økonomi ble lagt fram på styremøtet tirsdag, kom det reaksjoner på det som ble karakterisert som en umenneskelig språkbruk.
Her ligger studentene «døde» før styremøtet. Krever handling fra NTNU NTNU-studentene ønsker å minne ledelsen på at studentene fremdeles har et stort engasjement for Gaza, og at de ønsker endring på universitetet.
Tre ansattrepresentanter stemte mot rektors forslag om å samle historikerne — Slik dette er lagt opp til nå, er det høy risiko for at konflikten blusser opp igjen, advarte ansattrepresentant Bjørn Skallerud på NTNU styremøte.
NTNUs styre ansetter ny prorektor for formidling Tirsdag avklarer NTNU-styret hvem som blir prorektor for samfunnsansvar og formidling.
11 har søkt sluttpakke ved NTNU-fakultet. Mangler nesten 40 årsverk Ved Fakultet for medisin og helsevitenskap har 11 ansatte søkt sluttpakke. Totalt må fakultetet kutte nesten 50 årsverk.
Akademika kan forsvinne også fra NTNU og UiB To nye universiteter vurderer framtiden for campusbokhandelen når avtalen om gratis husleie går ut neste år.
Fire fundamentale problemer med digital læring. Svar til Kasumacic Nedim Olsson Kasumacic oppfordrer oss til å gripe teknologienes muligheter. Men hvilken målestokk og hvilke kritiske perspektiver legges til grunn hvis utdanning blir en vare fremfor en menneskerett?
Rektors jobb er å prioritere. Svar til Saksvik Eg vil ikkje jobben til kollegaene mine i administrasjonen ved ILU til livs. Det eg vil, er at rektor tek initiativ til å vurdere kva som er viktigast no, og undersøkjer kva for funksjonar som kan nedprioriterast — i heile organisasjonen.
Ny nedbemanningsplan bekymrer fakultetets styre Mandag vedtok styret ved NTNUs Fakultet for medisin og helse ny vitenskapelig stillingsplan. Den legger opp til et kutt på snaut 50 årsverk, halvparten av det varslede behovet.
Lærerutdanning i krise: Mindre undervisning, og undervisere som sliter Også studentene merker at Institutt for lærerutdanning ved NTNU er i økonomisk krise. — Det er store endringer, sier studenttillitsvalgte.
Felles fiende, felles kamp Det er trist å lese at enkelte vitenskapelig ansatte på mitt institutt synes min jobb er bortkastede samfunnsressurser.
Fagforeninger kritiske til nedbemanningsprosessen. — Sterkt urovekkende Ved NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap går arbeidet med nedbemanning videre, men de tillitsvalgte er bekymret for kvaliteten på arbeidet rett før ny bemanningsplan skal vedtas.
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter Norge kommer på jumboplass i Norden i ny rangering, men én norsk rektor har grunn til å juble.
Forskning i Forsvaret i sterk vekst. NTNU i Ålesund vil være med NTNU Ålesund viste fram satsinger som de mener bør interessere Forsvaret.
Dro fra Tyskland og fikk fast NTNU-jobb i fjor, nå kan Lilith miste jobben Lilith G. Rüschenpöhler reiste fra Tyskland for 11 måneder siden fordi hun fikk fast jobb på lærerutdanninga ved NTNU. Med kort ansiennitet er hun redd for at hun blir en av dem som blir sagt opp.
Rektor: Ingen enhet ved NTNU står alene i omstillingen Rektor Tor Grande skriver om nedbemanningen som nå skal skje ved NTNU.
Toppforsker roper varsku: Forsømte universiteter Det er på tide å rope et varsku om systematisk forsømmelse av Norges universiteter gjennom skiftende regjeringer. Rammebetingelsene for forskning forverres stadig gjennom utvanning av forskerrollen, byråkratisering og reallønnskutt. Det skader utdanning, innovasjon og nyskapning.
Ope brev: Universitetet som ikkje har råd til å vera universitet Vi vil på det aller sterkaste råde dykk til å revurdere dei oppseiingane som no er føreslegne, skriv tilsette ved ILU i eit ope brev til universitetsleiinga på ulike nivå.
Pris til NTNU frå israelsk partnar. Akseptabelt, meiner rektor NTNU har vedtatt å kutte banda til israelske institusjonar. Det er ikkje til hinder for at ein forskar på NTNU blir tildelt forskingspris på 100.000 kroner.
Krasse reaksjoner på at kun fire fagmiljø må ta støyten når ansatte skal sies opp — Jeg mener det er all grunn til å stille kritiske spørsmål ved prioriteringene som er gjort, sier professor Per Esben Svelstad ved NTNUs lærerutdanning.
Et leit og lite inspirerende svar om digitale læringsopplevelser Relasjonen mellom lærer og student må gjerne være dominert av digitale møter, men en velfungerende relasjon stikker mye dypere enn tilfeldige møter med bussjåfører og hotellresepsjonister, skriver Arve Hjelseth i et svar til Nedim Olsson Kasumacic.
Fikk gladmelding — så ble livsverket lagt i grus Astrid Rønsen jublet da hun fredag fikk beskjed om at hun er kompetent til dosentopprykk. Samme dag kom beskjeden om at studietilbudet legges ned.
— Eg er tilsett ved eit institutt ved NTNU som er i gang med nedbemanning, så eg reknar ikkje med fast jobb der. Martin Veier-Olsen leverte ein monografi med åtte kapittel. No vurderer han å skriva lærebok.
Krever at NTNU kartlegger asbest i eldre bygg To avviksmeldinger om hull i asbestplate ved Gunnerusbiblioteket ble sendt inn i mars og mai uten at de ble fulgt opp. Ansatte måtte selv teipe igjen hullene.
Vil tilby sluttpakker til ansatte i løpet av oktober NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap ser for seg å ha signert alle sluttavtalene før advent. På nyåret vil de starte med eventuelle oppsigelser for å få budsjettet i balanse.
Foreslår flere nedleggelser for å berge økonomien Flere studieprogram ryker eller skaleres ned hvis dekanen for helse og medisin ved NTNU får viljen sin. Målet er å unngå blodrøde tall i regnskapet, men arbeidstakerorganisasjonene er misfornøyde.
Statsbygg: — Vi kjenner til liknende asbest-tilfeller Statsbygg kjenner til flere tilfeller med asbest i universitetsbygg, men har ikke den fulle oversikten.
Må si opp opptil 20 ansatte. Hvem som ryker skal avgjøres i vinter Torsdag ble de ansatte ved NTNUs Institutt for lærerutdanning informert om at 15 til 20 av dem vil bli sagt opp. Prosessen med å sile ut de overtallige starter i november.
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU Gunnerusbiblioteket på NTNU er stengt etter funn av asbest. — Jeg er sjokkert over hvordan NTNU har håndtert asbestplatene, sier professor og overlege Oluf Røe.
Skal orientere NTNU-styret om den økonomiske statusen Økonomi og samarbeid med næringslivet står på kartet når NTNU-styret har høstens første møte. Følg det direkte her fra 0930.
Forsvarssjefen vedgår at de hemmeligstempler for mye — lover bot og bedring Forsvarssjef Eirik Kristoffersen la vekt på betydningen av et økt forskningssamarbeid da han talte til NTNUs ledere og styre onsdag.
Foreslår EU-ansatte forskere og stipend til de beste universitetene Mario «Super Mario» Draghi kommer med både krass kritikk og forslag om en storsatsing på forskning i en ny rapport om europeisk konkurransekraft.
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant Det har skapt sterke reaksjoner at lærerutdanninga på NTNU har ansatt pensjonister, og at en av dem er dekanens ektemann, samtidig som instituttet kutter stillinger.
Dette har ført til en dobling i antallet tester for gonoré og klamydia i Trondheim Synes du det er stigmatiserende å dra på helsestasjonen for å teste deg for kjønnssykdommer? I Trondheim holder det å ta seg en tur på do.
NTNU innvilger sluttpakker til 13 ansatte ved lærerutdanningen 13 av 19 søkere fikk innvilget sluttpakker ved Institutt for lærerutdanning. Behovet for nedbemanning er opp mot 30 årsverk.
Fire viserektorer: Kunnskap er ikke luksus, men en nødvendig investering for gode samfunn Vi er bekymret for om vi på sikt klarer å utdanne nok folk med spisskompetanse som dekker kunnskapsbehovet til det norske samfunnet, skriver viserektorer fra fire universiteter.
Han gjennomførte nokre av dei største branntestane i verda Det vert fine bygg, og tre er eit materiale arkitektane likar. Men kva skjer dersom det ført tek fyr i eit stort trebygg? Andreas Sæter Bøe fekk bygd ein eigen bygningskropp som han så sette fyr på.
Rift om å bli prorektor — både Lohndal og dagens prorektor står som søkere Flere sterke søkere til jobben som prorektor for forskning og utdanning på NTNU. I tillegg er det klart hvem som ønsker å bli dekaner ved tre fakulteter.
Norge trenger kunnskapsberedskap når kriser inntreffer Terrorangrep har flere ganger rystet det norske samfunnet, og vi har nylig opplevd en alvorlig pandemi. Det er krig i mange deler av verden, også i Europa. Det er nå vi må legge grunnlaget for å håndtere neste pandemi og neste katastrofe ved å utvikle en tydelig kunnskapsberedskap i Norge.
Lei av pågående konflikt: Vedtok at historikerne skal samles i ett institutt i 2025 — Noen konflikter går aldri over, og det må vi leve med, sa settedekan Olav Bolland før et klart flertall i fakultetsstyret vedtok omstridt samling av historie-instituttene fra 2025.
878 studieplasser for lærerstudenter står tomme. Få vil jobbe i ungdomsskolen 30 prosent av studieplassene for de som vil bli lærere i grunnskolen, er ledige. Frislepp av karakterkrav har hjulpet. Flest ledige plasser er det for de som vil bli lærere på ungdomstrinnet.
Fremmer motforslag. Vil ikke slå sammen de to historie-instituttene — Jeg er redd for at konflikten blusser opp igjen hvis vi slår sammen historie-instituttene fra høsten 2025, sier styremedlem Øyvind Thomassen. Nå fremmer han et alternativt forslag når fakultetsstyret skal behandle sammenslåing torsdag.
Ungdomspolitikerens dom: Mener lærerutdanningen er for lik videregående skole — Det blir et problem når de som skal undervise fremtidens lærere ikke selv har jobbet som lærere, sier Nils Forren. Lærerstudenten og ungdomspolitikeren etterlyser kunnskap om den hverdagen man møter som lærer.
Vil slå sammen historie-institutter. De tillitsvalgte protesterer kraftig De tillitsvalgte er uenige i at NTNUs to historie-institutt skal slås sammen til ett institutt fra 1. august 2025. De viser til at tidspunktet strider mot NTNU-styrets egen tidsplan.
NTNU må revurdere avtalen med Kongsberg Gruppen i lys av den siste ICJ-uttalelsen Kjennelsen i den internasjonale straffedomstolen skaper behov for en ny vurdering av NTNUs samarbeid med Kongsberg Gruppen. NTNU må derfor fryse samarbeidsavtalen inntil selskapet kan fremlegge tilstrekkelig bevis for at deres våpen ikke blir brukt i folkemord eller for opprettholdelse av okkupasjonen.
Disse ønsker toppstillinger ved NTNU NTNU er på jakt etter prorektorer, dekaner og en direktør. Nå er fire av søkerlistene klare.
Lønnsoppgjøret er forsinket. Du får trolig ikke pengene i år Ansatte ved universiteter og høgskoler kan glede seg til en ekstra fet lønning når lønnsoppgjøret er i havn. Men pengene kommer trolig ikke i år.
Reagerer på manglende oppfølging av styrevedtak om samarbeidsavtaler NTNU-ledelsen mener det er mest hensiktsmessig å lage nye retningslinjer før eksisterende avtaler gås gjennom. — Byråkratisk forsinkelse, svarer styremedlem og NTNU-professor Bjørn Skallerud.
Får Equinor-pengar for å forske på CO₂-lagring og demokrati To nyoppretta forskingssenter i Oslo og Trondheim får 25 millionar kroner kvar frå VISTA-programmet.
Prøveresultater fra 990 forsøkspersoner på avveie Minst 990 personer er berørt etter at forskningsdata ved en feil ble lagret i pasientjournalene til forsøkspersonene.
Slet med «guttastemning» og hersketeknikker. Nå går nye studenter på bøllekurs For to år siden reagerte filosofistudenter ved NTNU på at det var en ukultur på studiet. Nå kan de nye studentene gå på bøllekurs for å håndtere hersketeknikker og usaklig argumentasjon.
Mener dispensasjoner fra karakterkrav fremstår som panikkartet handling Selv om også NTNU er langt unna å få fylt opp plassene på lærerutdanningen, var det aldri aktuelt for dem å søke dispensasjon fra nivåkravene.
Må kvitte seg med opp mot 30 ansatte — bare 19 har søkt sluttpakke Opp mot 30 årsverk må bort for at NTNUs lærerutdanning skal havne på rett kjøl, men bare 19 har søkt. Sannsynlig med oppsigelser, ifølge dekan.
Noen slipper straff for KI-fusk, andre utestenges i ett år: Krever felles regler To studenter slapp med en advarsel da de leverte en oppgave med falske kilder diktet opp av ChatGPT. En student ved et annet universitet ble felt for fusk og utestengt i ett år. Nå reagerer Norsk studentorganisasjon på forskjellsbehandlingen.
Vil avskaffe hjemmeeksamen: — Blir til slutt en parodi Erfarne sensorer vil tilbake til skoleeksamener etter ChatGPTs inntog i høyere utdanning. — Vi vet ikke hvem vi sensurerer, sier Oddveig Storstad.
NTNU fikk refs for sluttavtaler i 2022, men det har ikke stoppet universitetet fra å gi flere Departementet ga NTNU beskjed om å slutte å inngå sluttavtaler uten å be om tillatelse for to år siden. Fire avtaler er signert siden da.
69 sluttavtaler inngått uten tillatelse siste seks år Ifølge Statens personalhåndbok er det departementet som skal ta avgjørelsen hvis det skal tilbys sluttavtale. Det virker ikke de statlige universitetene og høgskolene å bry seg særlig om.
66 studenter tatt for KI-fusk: — Har ikke kontroll Antall studenter tatt for fusk med kunstig intelligens har skutt i været. Men professor Peter Fjågesund mener dette bare er toppen av isfjellet. — I praksis er det nesten umulig å bevise, sier han.
Mistet plassen på universitetet da han ble 70 — siteres som aldri før Stig Ottosson (76) var aktiv forsker og underviser ved landets største universitet. Da han fylte 70, mistet han alle rettigheter. Men han blir fortsatt sitert, og artiklene hans blir godt lest.
Universitetet vil gjennomføre omstridt konferanse Universitetet i Agder (UiA) har satt inn tiltak for å redusere sikkerhetsrisikoen på konferanse, og fortsetter som medarrangør.
NTNU bør fryse samarbeidsavtalen sin med Kongsberg Gruppen Vi ber om at NTNU-styret lytter til aktivistenes krav og fryser samarbeidet med Kongsberg Gruppen.
Mens noen feiret julebordet på luksushotell, hadde andre kurvfest på campus Det er trangere tider i norsk akademia, og med det tydeliggjøres forskjellene. Ekstra godt kommer det til syne når julebord arrangeres.
Reagerer på nye praksiskrav. Må ta igjen alt fravær, uansett årsak I fjor kunne lærerstudenter ved NTNU ha 15 prosent fravær og likevel få godkjent praksis. Fra i høst er grensen satt til null prosent.
Trur mange undervurderer kor viktig språk og morsmål er for studentane si læring Engelsk i høgare utdanning kan vere ein barriere for læringa til studentane, ifølgje språkforskarar.
Over 20 år med samfunnsnyttig prosjektforskning Forskningsprogrammet Concept driver forskning på prosjekter som angår oss alle: Veger og andre samferdselsanlegg, IKT systemer, forsvarsmateriell og statlige bygg.
Han er en av åtte menn på studiet. 70 er kvinner Erik Lillebakken er en av åtte menn i kullet på 78 veterinærstudenter. Han ønsker at universitetet skal ta i bruk kjønnskvotering for å få inn flere menn.
Anne Borg blir styremedlem i EU-institutt for innovasjon Anne Borg er et av fem nye medlemmer i Det europeiske instituttet for innovasjon og teknologi.
Strümke: «KI vil gjere dei dårlege dårlegare og dei gode betre» Dersom du har god kontroll på eit felt og er i stand til å vurdere ulike perspektiv, kan generativ KI by på alt frå nye idear til sekretærhjelp, meiner Inga Strümke.
NTNU er på lederjakt. Han er blant dem som vurderer å søke en av de 11 stillingene En rekke sentrale lederstillinger ved NTNU er nå utlyst. Professor Terje Lohndal vurderer å søke dekanjobben på Det humanistiske fakultet.
Den nye økonimiske situasjonen har gått inn på rektoren Konsekvensane av den nye økonomiske situasjonen har gjort inntrykk på NTNU-rektoren. Han understrekar kor viktig det er at statsråden snakkar tett med sektoren om dette.
Misbruker universiteter for å svindle folk på Facebook På Facebook verserer det annonser som tilbyr gratis nettkurs i regi av norske og utenlandske universiteter. — NTNU vil aldri utforme annonser på denne måten, sier kommunikasjonsdirektør Sigrun Berge Engen.
Vurderer å lage liste over institusjoner man ikke skal samarbeide med Samarbeid med Kina er krevende — men nødvendig, sier teknologidekaner. NTNU har avlyst en konferanse på grunn av eksportkontrollregelverket, og vurderer nå å lage en liste over institusjoner man ikke skal ha samarbeid med.
Den store akademiske svekkelsen som har hjemsøkt vårt land Er vi vitne til en akademisk svekkelse, med redusert kvalitet, i det norske skole- og utdanningssystemet? Vi er blant dem som har tatt til orde for at så er tilfelle. Når vår bekymring ikke tas på alvor, men møtes med bagatellisering og avvisning selv fra ledelseshold, gir det grunn til ytterligere bekymring.
Vil styrke seg mot spionasje. Ansetter fra politiet og Forsvaret NTNU har lagt ned mye ressurser på å styrke beredskapsorganisasjonen de siste årene, og rekrutterer ansatte med bakgrunn fra politiet eller Forsvaret.
Fire av seks teltleirer rigget ned: — Lang vei igjen å gå Aktivister som taler Palestinas sak etablerte i mai teltleirer ved flere av utdanningsinstitusjonene. Nå har noen av dem rigget ned.
To norske universiteter klatrer på fersk ranking Seks norske universiteter er fortsatt inne på årets utgave av QS World University Ranking. To av dem tar store steg oppover på rangeringen.
Kjære Institutt for lærerutdanning ved NTNU, jeg er skuffa Vi vil ha kunnskap om lærevansker, atferdsproblemer, psykisk og fysisk helse i skolen, digitalisering og mobbing, ikke å sitte å lytte til svevende teorier i forelesning, skriver student.
Reagerer på at NTNU vil tilby «sluttpakker» for seniorer Etter å ha forsøkt uten hell å komme i mål med naturlig avgang, vil NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap tilby individuelle sluttavtaler til ansatte mellom 62 og 67 år. — Helt forferdelig, sier professor.
NTNU-styret ønsker ikke samarbeid med israelske institusjoner NTNU-styret vedtok tirsdag at de ikke vil at NTNU skal gå inn i institusjonelle samarbeid med israelske institusjoner, og bestilte åpen dialog med Kongsberg Gruppen.
Må redusere med inntil tretti årsverk Mandag fikk ansatte ved NTNUs lærerutdanning beskjed om at det nå er mulig å søke om sluttpakker. — Et generelt anslag er at det er behov for å redusere med 25 til 30 årsverk med effekt fra og med 2025, sier dekan Tine Arntzen Hestbek.
Direktøren garanterer oppsigelser ved NTNU I en oppdatert risikoanalyse sier NTNU at det er store sjanser for at de ikke vil klare å tilpasse seg den nye økonomiske virkeligheten, og at konsekvensene av dette vil være store. — Det vil bli oppsigelser ved NTNU, sa direktør Haugstad under styremøtet tirsdag.
NTNU-styret diskuterer krigen i Gaza, økonomi og ansettelse av ledere Utlysning av stillinger, dimensjonering av studieportefølje og krigen i Gaza er blant temaene når NTNU-styret møtes tirsdag.
Tilbud om sluttpakke til alle. Pengekrise i lærerutdanninga ved NTNU Førsteamanuensis Eli Smeplass og de andre ved Institutt for lærerutdanning på NTNU fikk i dag tilbud om å ta sluttpakke. — Det råder en stille aksept, og mange er stille i håp om at dette ikke berører dem selv, sier hun.
NTNU-varsler fikk millionavtale og gikk på dagen Da seksjonslederen varslet om dårlig arbeidsmiljø, skal hun ha blitt plassert på hjemmekontor og bedt om ikke å gjøre jobben sin. Så fikk hun ett års etterlønn og gikk på dagen.
KI gjør oss mer kreative, men studenter ser baksidene Ungdommelig kreativitet styrkes av kunstig intelligens. Samtidig stiller studentene sunne, kritiske spørsmål til hva hjelpemiddelet gjør med utdanning og læring.
Direktørens pendleravtale er én av elleve lignende avtaler siste ti år NTNU ser ikke behov for å gjøre endringer i pendleravtalen med direktør Bjørn Haugstad.
Her får flest A: — Motivasjon og læring henger sammen For 20 år siden fikk 10,8 prosent av de norske studentene A. I dag oppnår 14,6 prosent samme karakter. Flest A-er blir delt ut ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Sto på venteliste. Nå gir EU 28 millioner kroner til NTNU-professoren Etter at Det europeiske forskningsrådet fikk ferske midler fra Europakommisjonen, får professoren 28 millioner kroner til å forske på vann.
UiA avslutter alle avtaler om pendling. Visste ikke at de var ulovlige Flere universiteter har hatt ulovlige pendleravtaler de siste ti årene, viser Khronos gjennomgang. Universitetet i Agder varsler nå full opprydning.
Eiendomssjef, byggeleder og eks-ordfører vil bli ny campusdirektør på NTNU NTNU var ikke fornøyd etter første utlysning. Én søker henger med videre fra forrige søkerliste, men ellers er det full utskifting.
Sats på norsklæraren og ekte intelligens Norsklærarane har eit særleg ansvar for skriveopplæringa til elevane. Men kven har ansvaret for at lærarane får den kompetansen som trengst — i ei tid der ny teknologi legg nye føringar for skriveprosessane i skulen?
Overvaking av kinesiske studentar: NTNU har hatt «situasjonar» — Dei skal vite at dei skal kunne ta kontakt om dei opplever noko ubehageleg, seier viserektor.
Kroner eller prosent? Det er ikke overraskende at man er uenige om hvilken profil lønnsoppgjøret bør ha. Derimot er det underlig at mange ser ut til å være uenige om ting det burde være lett å finne ut av. Bli med på pub i Arve Hjelseths eksempel.
NTNU fikk pris for Erasmus-samarbeid NTNU er en av ti europeiske utdanningsinstitusjoner som får anerkjennelse for langt og omfattende bidrag til internasjonalt utdanningssamarbeid.
Nyeste artikler
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen
Kunnskapssektoren trenger én ting i 2025
Team Harbo: Satser på samhandling og kommunikasjon
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Øyvind Vågnes (1972—2025)
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Havarert IT-system har kostet 166 millioner kroner