Etter seks år er London dyttet ned fra tronen. Nå er dette verdens beste studentby 15. juli 2025 - 15:49
Forskningssøknader Fremragende, sier ERC. For dårlig, mener Norges forskningsråd. — Føles som voksenkjeft Samme søknad fikk vidt forskjellige vurderinger av Det europeiske forskningsrådet (ERC) og Norges forskningsråd. — Kan KI ha noe av skylda? undrer OsloMet-professor Svenn-Erik Mamelund.
Mistenker politisk motivert hærverk etter innbrudd i Palestina-leir Flagg ble revet ned, en sovepose, mat, kjøkkenutstyr og en projektor ble stjålet. Noen dager senere ble strømledningen klippet over. Aktivister i Palestina-leiren ved NTNU tror det er snakk om politisk motivert hærverk.
Uppsala oppfordret til Israel-reaksjoner. — Bør handle kraftfullt Styret ved det nordiske toppuniversitetet valgte å gå vekk fra prinsippet om å ikke ta stilling i utenrikspolitiske spørsmål. Rektor Anders Hagfeldt håper på en modigere debatt, men møter kritikk fra rektorkolleger.
Sild, potet og kunstig intelligens Havforskerne må bli mer effektive, redusere klimaavtrykket og få mer kunnskap ut av et hav av data. Stikkord er automatisering, digitalisering og autonomisering, skriver Toril Hernes og Geir Huse.
Utstyrssmell for Statsbygg på ny NTNU-campus Kostnadene til brukerutstyr i NTNUs nye bygg vil bli mye høyere enn estimert. Statsbygg vil ikke svare på hva som lå til grunn for estimatene.
Tvungne flagg kan umulig svaie for frihet Tenk deg bare hva som ville skjedd om for eksempel NTNU lot være å heise regnbueflagget. «Uhørt!» ville mange ropt og krenket vendt seg bort. Men tvungne flagg svaier ikke for frihet.
UiB puster NTNU i nakken i ny internasjonal rangering Ett norsk universitet klatrer, et holder topplasseringen, mens fire går tilbake i fersk universitetsrangering. Innføring av studieavgift er en av årsakene til at flere taper terreng.
Bekymret for en fremtid med mindre ungdomskull der færre tar realfag NTNU avslutter semesteret med maratonstyremøte.
Sit har et ansvar som boligutvikler – også for kulturmiljøet Syns Sit det er i orden å utvikle studentboliger i kunnskapsbyen Trondheim uten å ta tilstrekkelig hensyn til kulturmiljø, fagkunnskap og lovverk?
Finland har lovfestet å bruke mer på forskning. — Norge bør la seg inspirere Finland har lovfestet å øke forskningsbudsjettet kraftig og har innført en rekke insentiver for å få landets bedrifter og offentlige forskningsaktører til å samarbeide mer.
Roper varsko om nedgang i antall nye stipendiater Han trodde ikke antallet inngåtte doktorgradskontrakter ville vokse inn i himmelen, men håpet at det skulle stabilisere seg. Nå ser NTNU en nedgang, noe som bekymrer rektor Tor Grande.
Jessica får 10 millioner kroner til forskning. — Overlykkelig 19 forskere får til sammen 191 millioner kroner fra Fripro-ordningen, blant dem postdoktor Jessica Calland.
Sendte ut opplysninger om studenter til feil person tre ganger på tre uker På kort tid sendte NTNU både personsensitive opplysninger og taushetsbelagt informasjon om enkeltstudenter til uvedkommende.
Har UiB tillit til sin egen nasjonale professor-komite? Det forbauser meg at oppdragsgivende fakultet ved UiB har oppnevnt en ny komité i saken om Madsens opprykk — og ikke synes å ha bedt den nasjonale komiteen om en utdypende vurdering.
Store forskjeller i overtidsbruk Universiteter og høgskoler betaler ut svært varierende summer i overtidsbetaling per årsverk. NMBU ligger i toppen både totalt og fordelt på årsverk. Dyresykehuset er forklaringen.
Skap et demokratihus på Universitetsbiblioteket ved NTNU Vi ønsker oss et modig og sosialt engasjert bibliotek som tar ansvar for å bygge en sterkere kultur for lesing, for demokratisk ordskifte og for den sakte, nyanserte kritiske tenkningen.
Nobelprisvinner misbrukt i avansert KI-svindel For første gang er en NTNU-forsker misbrukt i en KI-generert video for vidundermedisin. — Det var et sjokk, sier nobelprisvinner May-Britt Moser.
Universiteter og høgskoler tvinger alle skolene i landet til å holde på et dysfunksjonelt karaktersystem 18. juni er det høringsfrist for ny opptaksordning. Jeg håper mange høringssvar vil signalisere at grunnskole og videregående skole bør få lov å utvikle og prøve ut alternativer til karakterenes tvangstrøye.
Fikk ikke med seg styret på å høre aksjonistenes side: — Klønete og idiotisk Aksel Tjora ble avspist med en orientering fra rektor og en diskusjon rundt hvorvidt styret skulle diskutere aksjonen der politiet ble tilkalt for å hente ut Palestina-demonstranter fra rektors kontor.
Kan bli helt andre planer for Senter for psykisk helse Usikkerhet rundt finansiering gjør at NTNU vurderer å finne en annen plassering for fagmiljø i stedet for at de flytter inn i Senter for psykisk helse sammen med St. Olavs hospital.
4350 statsansatte kan tas ut i streik. Tre universiteter kan bli rammet 4350 medlemmer vil bli tatt ut i streik fra 28. mai hvis ikke meklingen fører fram.
Roper varsko om kirkemusikkutdanningen og andre sårbare fagmiljøer — Situasjonen er kritisk, sier Mathias Gillebo i Kirkerådet. Sentrale utdannings-, kultur- og kirke oppfordrer regjeringen til å etablere et nasjonalt fagråd for å sikre utsatte studietilbud av nasjonal betydning.
Kirkemusikk er mer enn orgel på søndag Regjeringen må sikre finansiering og opprettholdelse av studietilbud i kirkemusikk.
Gikk av med AFP for å kunne fullføre doktorgraden Etter tretti år som lærer i den videregående skolen, bestemte Øyvind Eliassen seg for å ta doktorgrad. — Ikke et karrieremessig sjakktrekk, sier han.
Slår knallhardt tilbake: — Verre enn under den mørkeste middelalderens inkvisisjon Filippo Berto, som var Norges mest publiserende forsker, tar et kraftig oppgjør med NTNU og granskingsprosessen som endte med at han ble felt for vitenskapelig uredelighet.
«Facts and not opinions»: Statement by Filippo Berto as response to the final report Now that the final conclusions have been reached about the case I will only speak once and here with this letter.
Ny UHR-veiledning for dosentløpet fortjener oppmerksomhet Med frist er 16. mai, er det nå en ny UHR-veiledning for førstelektor- og dosentløpet ute på høring. Vi håper at faglige ledere og fagfeller i begge karrierestiger benytter anledningen til å lese veiledningen.
Humaniora i møte med Frp Gunn Enli gjør sannsynligvis rett i å ta Frp på alvor denne gangen. Mye tyder på at partiet er i ferd med å skape allianser for sitt noe spesielle kunnskapssyn.
Fastlåst situasjon på NTNU Ved NTNUs nye campus i Trondheim skal alle kontorer være uten låser. Det får de ansatte til å gå i vranglås.
Publiserte én artikkel i uken. Nå blir professoren gransket I løpet av 2,5 år kostet mannen NTNU nær en million kroner i publiseringsavgifter. Nå er han felt for plagiat, og publiseringsaktiviteten hans granskes.
NTNU-professor felt for plagiat Allmenn vitenskapelig praksis og forskningsetiske normer er brutt, konkluderer granskingskomiteen. En vitenskapelig artikkel er trukket tilbake.
«Stjerneforskeren» ble felt for uredelighet. Dette sa medforfatterne Medforfattere til forskeren som ble felt for vitenskapelig uredelighet, får kritikk for at de ikke fulgte godt nok med.
NTNU-veiledersaken: For slapp reaksjon på etiske overtramp Spørsmål om medforfatterskap er en gjenganger når stipendiater diskuterer problematiske veilederrelasjoner. Da kan veiledere som forsyner seg av stipendiaters materiale til eget bruk ikke slippe unna med en streng pekefinger og beskjed om å si unnskyld.
Trekte seg som tillitsvald då ho vart styre-vara Anneli Østlien ved NTNU trekte seg som tillitsvald då ho vart vara til NTNU-styret. Ved Universitetet i Bergen er det fleire kandidatar til universitetsstyret som òg er tillitsvalde.
Gransking: Norges mest publiserende forsker opptrådte vitenskapelig uredelig Granskingen av Norges mest publiserende forsker er ferdig. Han opptrådte vitenskapelig uredelig, konkluderer NTNU.
Da de nektet å forlate rektors kontor ringte NTNU politiet. — En skamplett Politiet ble kontaktet etter at to Palestina-aktivister nektet å forlate NTNU-rektorens kontor. Aktivistene sier de forventet dialog. — Ingenting som tydet på at det var det de ønsket, svarer NTNU.
I solidaritet med kolleger ved amerikanske universiteter Amerikanske fagforeninger for universitetsansatte har sett det komme og advart mot utviklingen under trumpismen lenge. Utviklingen vi nå ser viser at de hadde rett.
Studentombud roper varsko: Tvilsmeldinger over bordet og møter uten agenda Tvilsmeldinger som blir presentert over bordet, møter uten agenda og ansatte man knapt får tak i. Flere av landets studentombud er kritiske til hvordan universitet og høgskoler møter studentene.
Kraftige protester til tross, Norges eldste bibliotek blir mer lukket for brukerne NTNU-ledelsen vedtok tirsdag å flytte de åpne fagsamlingene ved Gunnerusbiblioteket til et annet bibliotek. Utenfor NTNUs hovedbygning demonstrerte studenter og ansatte.
Granskingen av Norges mest publiserende forsker er ferdig NTNU vil foreløpig ikke fortelle om rapporten konkluderer med vitenskapelig uredelighet eller ikke. Forskningsetisk utvalg diskuterte rapporten på et ekstraordinært møte tirsdag ettermiddag.
Inga Strümke debuterer som skuespiller: — Kan spille på følelser og fantasi KI-forsker Inga Strümke skal spille seg selv i forestillingen «Mennesket og Maskinen» på Nye Hjorten Teater i Trondheim.
Sterk vekst i internasjonalt samarbeid og andel forskere fra utlandet En fersk analyse viser at det internasjonale innslaget i norsk forskning har vokst betydelig de siste ti årene. — Det er viktig å alltid ha muligheten til å samarbeide med de beste, sier Asgeir Tomsgard i NTNU Energi.
Alle eksterne styreledere får like mye, bortsett fra èn. Han får 50.000 ekstra NTNUs styreleder kan smile litt mer enn sine styrelederkolleger når det gjelder størrelsen på styrehonoraret fra staten.
Disse topplederne fikk i snitt 90.000 mer i årslønn Èn av de fire topplederene i akademia som er omfattet av statens lederlønnssystem, nærmer seg nå to millioner kroner i årslønn. Lederlønningene vekker reaksjoner. — Umusikalsk, sier lederen i forsknings- og utdanningskomiteen.
Hyller den frie vitenskapen med teaterstykke på NTNU — Er det noe som er viktig i disse dager, så er det å sikre kunnskap, sier skuespiller Øyvind Brandtzæg. Han spiller i Trøndelag Teaters stykke GLØS, som foregår i NTNUs praktbygg Hovedbygningen.
Ansatte publiserte ikke mer etter fusjonene Forskerne som har blitt ansatt de siste årene er de som publiserer mest, viser ny forskningsartikkel.
Fem nye ansatte og studenter på vei inn i NTNUs styre NTNU-ansatte har valgt hvem som skal representere dem i styret i neste styreperiode. To nye kommer inn for de vitenskapelig ansatte, mens Bjørn Skallerud er gjenvalgt.
Mener det må følge penger med ny aldersgrense Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo mener det må mer penger til når aldersgrensen i staten etter alle solemerker heves til 72. Både han og andre rektorer frykter konsekvensene for yngre forskere.
Disse to jobber gjerne til de blir 72, hvis Stortinget rekker å bestemme seg Mang en akademiker har blitt båret ut mot sin vilje ved fylte 70, men nå ligger det an til å bli en aldri så liten siesta for utkasterne. Regjeringen foreslår nemlig at øvre aldersgrense i staten heves fra 70 til 72 år.
Forskerflukt fra USA: — Ser på det som en mulighet Oppsagte forskere fra amerikanske universiteter banker på. Rektorene nøler, regjeringen nøler — men lengst nord vil de «se på muligheten».
Blind flekk i Nokuts rapport om medisinutdanningen Vi tror en del av forklaringen på den saktegående utviklingen av medisinutdanningen er underbruk av forskning innen medisinsk pedagogikk. Det finnes fagmiljøer i Norge som jobber med nettopp dette. Disse er i liten grad synliggjort i Nokuts rapport.
Forskeren er 90 år og aktiv skøyteløper. Målet er å ta elleve verdensrekorder i år Tidligere språkforsker Arne Kjell Foldvik konkurrer på skøytebanen som 90-åring. Han kan skilte med en rekke verdensrekorder etter at han ble pensjonist.
Nå skal NTNU flagge for både kvener, skogfinner og tatere Ny flagginstruks ved NTNU gir tre nye flaggdager for å markere støtte til nasjonale minoriteter i Norge. Søndag heises det kvenske flagget for Kvenfolkets dag.
Frykter at færre parkeringsplasser vil gi hjerneflukt fra NTNU 1300 parkeringsplasser forsvinner når NTNU en gang i fremtiden har samlet seg i Trondheim. Men klarer ikke NTNU å tilby nok parkeringsplasser, vil ikke de beste jobbe der, mener en av styrets ansattrepresentanter.
Færre ansatte, men flere ledere etter NTNUs kriseår Antall ansatte, hvordan de har det og hvor ofte de bryter arbeidstidsregelverket er blant temaene som havner på NTNU-styrets bord torsdag.
Tor Grande ble rektor — men fortsatte å veilede stipendiater Nora Statle Løndal og Caren Regine Zeiger disputerte på nyåret. Som stipendiater har de hatt Tor Grande som veileder, også etter at han ble rektor.
NTNU-dekan går av før tiden Anne Kristine Børresen har sittet som dekan ved Det humanistiske fakultet på NTNU i nesten 12 år. Nå går hun av før tiden.
Tillit og demokrati er Norges fortrinn i KI-kappløpet Norges fortrinn i KI-kappløpet er ikke milliardene vi bruker, men etikk og demokrati. Verden trenger trygg og fremdriftsrettet KI-utvikling, og her kan vi levere.
Det er pedagogikk som er limet i lærerutdanninga Hvor langt før strikken ryker? Utdanninga vår må bli bedre, da må regjeringa satse mer på pedagogikken i lærerutdanninga.
Ingrid ble oppsagt som fast midlertidig forsker. To år senere forsker hun igjen Ingrid Eftedal satte ord på hvor tøft det er å være fast midlertidig ansatt når forskningsmidlene tar slutt. Hun har vært oppsagt forsker i to år, men nå er hun tilbake.
Gunnerusbiblioteket — et truet «nasjonalbibliotek» med stort potensial Hestbek-utvalgets rapport bærer preg av liten kunnskap om de mulighetene for tverrfaglighet, synergieffekter, teknologisk innovasjon og effektivisering som ligger i Gunnerusbiblioteket og Vitenskapsmuseet.
Forventer forskerflukt fra USA. Rektorer vil lokke toppforskere til Norge og Europa — Det er trange tider, men det er alltid mulig å investere i toppfolk, sier UiO-rektor Svein Stølen om muligheten for å rekruttere ledende forskere fra USA til Norge.
Han er en av få som vil bli instituttleder ved NTNU. Det bekymrer høyt og lavt 2,6 mer eller mindre kvalifiserte søkere per stilling er fasiten etter at søknadsfristen til 40 instituttlederstillinger ved NTNU har gått ut.
Språkvask-saken viser administrativ styring på avveie Spørsmålet om betaling av språkvask handler om noe mer alvorlig enn kunstig intelligens. Med hvilken rett setter man seg til doms over hvilke faglige formål en stipendiat velger å bruke driftsmidler på?
Vil ha retur-EU-ordning for universiteter: — Kan risikere å si nei til prosjekter NTNU-rektor Tor Grande og prorektor for forskning og innovasjon Toril Nagelhus Hernes ber Arbeiderpartiet satse på mer EU-orientert kunnskapspolitikk fremover.
Kjære nye statsråd, utdanning handler også om kvalitet Arbeiderpartiets tanker om utdanningskvalitet er oppløftende. Er det fortsatt mulig? Hva ønsker du å gjøre, statsråd?
Vil tvinge ansatte inn i ny jobb for å unngå oppsigelser. — Frivillighet er det beste NTNU vil bruke arbeidsgivers styringsrett hvis ikke flere ansatte på lærerutdanninga frivillig søker seg til Matematikksenteret.
Kraftige reaksjoner på at historisk bibliotek kan bli stengt for brukerne NTNU-studenter protesterer mot forslag om at Gunnerusbiblioteket i Trondheim ikke lenger skal være et åpent bibliotek for alle. Totalt kan fem av NTNUs fysiske bibliotek forsvinne.
Universitetet i Agder har sperret tilgangen til Deepseek Mens Universitetet i Oslo lager sin egen lokale versjon av Deepseek, har Universitetet i Agder midlertidig sperret tilgangen til den kinesiske språkmodellen på jobbmobil og -datamaskin.
Ny avtale med Elsevier kan gi store innsparinger Sikt og Elsevier er enige om en ny avtale, med lavere pris, som sikrer forskere åpen publisering i over 2500 tidsskrifter.
Foreslår å gi dyktige formidlere bedre lønn, opprykk og merittering Det bør bli lettere for ansatte på NTNU å delta i offentlig debatt, mener arbeidsgruppe, som foreslår flere tiltak for å belønne ansatte som aktivt formidler egen forskning.
Ledere om økonomisk krise ved NTNU: — Det er alltid ønske om en omkamp To ledere sto overfor oppsigelser og kutt ved NTNU. På NTNUs ledersamling delte de og en tillitsvalgt sine erfaringer fra det som ble kalt NTNUs annus horribilis.
NHO-topp advarer: — Norge gjør en strategisk tabbe Mens de andre nordiske landene satser på forskning og utdanning, gjør Norge en strategisk tabbe, advarer NHO-direktør Rebekka Borsch.
Vil ha NTNU på topp ti blant universitetene i EUs rammeprogram — Jeg tror det er fullt mulig at NTNU kan gjøre det enda bedre både i inneværende rammeprogram og i det neste rammeprogrammet som er i støpeskjeen, sa rektor Tor Grande da han onsdag åpnet NTNUs ledersamling.
Omkamp om høflighet ved Universitetet i Sørøst-Norge De personalpolitiske retningslinjene ved Universitetet i Sørøst-Norge ble ikke behandlet denne uken likevel, og kampen om høflighet fortsetter. Andre universiteter har også personalpolitikk på agendaen framover.
To nye og en gjenvalgt som dekan ved NTNU Siri Forsmo får fornyet tillit på Fakultet for medisin og helsevitenskap. I tillegg har NTNU-styret ansatt to splitter nye dekaner.
Før var det kristendom og latin, nå er det matematikk. Svar til Raustøl Jeg er oppgitt over matematikkprøvens urettmessige plass i lærerutdanningen, skriver Per-Odd Eggen i et svar til Håkon Raustøl.
Kilder til Khrono: NTNU-styret orienteres om Eikrem-saken igjen Etter det Khrono har grunn til å tro vil det bli orientert om Eikrem-saken i NTNUs styremøte tirsdag. Avsløringene om langvarig kontakt mellom PST og NTNU i saken, skal være grunnen.
Talet på studentar som får tilrettelegging aukar. Oscar (25) har eksamen i einerom Talet på studentar som ber om, og får, tilrettelegging, aukar. — I nokre tilfelle må ein strekka seg langt, høgare utdanning er for alle, seier student Oscar Dos Santos Hellberg-Kvalsvik.
Vi trenger mer enn samfunnsmedisinsk kompetanse for å sikre god folkehelse Bekymret for at det lokale folkehelsearbeidet svekkes.
Meiner NTNU-rektor må forklare seg om kontakt med PST. — Stalinistisk — Svært alvorleg om eit universitet overvakar forskarane, seier UiO-professor Kristian Gundersen. Han reagerer sterkt på nye opplysningar om kontakt mellom NTNU og PST.
Snart kan ingen lære norske elever fremmedspråk Når rektorene ringer oss på jakt etter fremmedspråkslærere, må vi be dem sende lærere på videreutdanning neste år — ja, hvis tilbudene fortsatt eksisterer, da. Hva kan gjøres?
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014 Nye opplysninger viser mer utstrakt kontakt mellom NTNU og PST om Øyvind Eikrem enn tidligere kjent. Eikrem ønsker nå juridisk bistand til å se på egen sak på nytt, en sak som endte med et forlik til over seks millioner kroner.
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger — Det har vært et ønske om økt aktivitet i en tid der bevilgningene har blitt redusert. For eksempel har vi fått et krav om å øke antall studieplasser innen sykepleie, uten at det fulgte med ny finansiering, sier NTNUs rektor Tor Grande.
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner. Svar til Rune Todnem By Sannsynligvis vil enda flere bli sendt på kurs i endringsledelse, det blir flere strategiseminarer og flere diffuse prosesser av ymse kvalitet, svarer Arve Hjelseth på leder-kritikken fra Rune Todnem By.
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen Tre rektorer svarer på påstander om dårlig ledelse, og hva som trengs for å være en god rektor i dagens akademia.
Hva er rimelige mattekrav i grunnskolelærerutdanningen? Jeg har gjennomført Nasjonal deleksamen i matematikk for grunnskolelærere, og sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål.
— Dugnadsånden er i ferd med å forsvinne fra akademia Strammere økonomiske tider gjør at konkurransen om midlene blir tøffere. Det kan sette dugnadsånden i akademia under press, mener førsteamanuensis.
Slik ser eit tilfluktsrom på eit universitet ut Dei siste åra har fleire universitet kartlagt og starta oppussing av tilfluktsromma sine. Samstundes er mange av dei i sivil bruk, som pub eller garderobe.
Tre universitet diskuterer hvem som skal få drive bokhandel på campus Både i Bergen, Tromsø og Trondheim vil det i år bli diskutert hvem som får selge pensum på campus. Avgjørelsen kommer først i nord, mens trønderne skal bruke hele året på å avgjøre campusbokhandelens fremtid.
Studentene strømmer til det finske lærerstudiet. — Norge må lære av Finland I Finland kjemper studentene om en plass ved lærerutdanningene. I Norge sto 878 plasser ledige i høst. — Norsk skole har blitt så kjedelig, mener professor.
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene — Antallet registreringer har åpenbart vært for lavt, sier direktør Arne Kr. Hestnes ved NTNU. Også OsloMet og Universitetet i Stavanger melder om underrapportering av biarbeid.
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser Færre og færre tar fagene de trenger på videregående for å kunne bli ingeniører. Nå frykter lederen av nasjonalt sekretariatet for forkurs at flere kurstilbud skal bli lagt ned.
8 av 10 stipendiater ved NTNU blir i Norge. — Viser at norskkravet ikke trengs NTNUs ledelse er ikke enig med statsråd Oddmund Hoel om at stipendiater og postdoktorer ikke blir i Norge fordi de ikke kan norsk. — Det stemmer ikke, sier rektor Tor Grande og prorektor Toril N. Hernes.
Nominerer en organisasjon som den neste forsknings- og høyere utdanningsministeren Filosof Oda Elisabeth Wiese Tvedt mener at venstresiden i norsk politikk ofte svikter når det gjelder høyere utdanning. Hun vil også gjerne gi en julestjerne til ferske forskere i midlertidige stillinger.
Sju toppledere ansatt på NTNU. Disse fikk jobbene NTNU ansatte i dag Geir Egil Dahle Øien som ny prorektor for utdanning. Toril A. Nagelhus Hernes fikk fornyet tillit som prorektor for forskning og innovasjon.
NTNU har kuttet 260 årsverk på ett år NTNUs tiltak for å få økonomien i balanse har ført til at universitetet har 260 færre årsverk sammenliknet med i fjor.
Fjerning av innstillingsutvalg — den siste spikeren i kista Regjeringens forslag om å oppheve kravet om innstillingsutvalg ved ansettelser fører til mindre medvirkning i akademia og vil kunne svekke legitimiteten til våre ledere.
Nobelprisvinnere advarer mot antiglobalisering. — Livsfarlig for forskning Edvard og May-Britt Moser advarer mot antiglobalisering både i Norge og i resten av verden. De har engasjert seg i flere brennende internasjonale konflikter.
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner En stipendiat ønsket å få omgjort en tvungen avslutning av doktorgraden. Nå har han tapt i to rettsinstanser og må betale sakskostnader på til sammen 250.000 kroner.
Klar for et kvantesprang? Et kvantesprang får vi når den teknologiske utviklingen tar sjumilsstøvlene på – er Norge beredt til å ta kvanteteknologispranget?
PST brukte bilde av NTNU-professor for å illustrere politisk motivert vold og ekstremisme Kraftige reaksjoner etter at et bilde av Palestina-aktivist Bassam Hussein dukket opp i en presentasjon PST holdt for de ansatte ved et NTNU-institutt.
Sjokket i Ås — la det aldri skje igjen? Det kan se ut som om NMBU er kommet i skade for å utnevne et eksternt styremedlem som kjenner sektoren. Det må ikke skje igjen, skriver Arve Hjelseth med skråblikk på universitetsdemokratiet.
I dag får Siri og ni andre forskere i Norge 230 millioner kroner Professor Siri Leknes er en av to norske forskere som for andre gang får midler fra Det europeiske forskningsrådet (ERC). Til sammen får ti forskere tilknyttet norske institusjoner penger fra ERC denne uken.
Prøver viser lite omløp av asbest, men NTNU kan ikke utelukke eksponering Prøver som er tatt på Gunnerusbiblioteket viser at eksponeringa av asbest har vært lav. — Fortsatt en risiko for at folk er rammet, sier kreftlege Oluf Dimitri Røe.
Sammen om kunnskap for forsvar, samfunnssikkerhet og beredskap En ny geopolitisk situasjon og en voldsom teknologisk utvikling krever nye tanker og nye verktøy. Derfor inngår Cyberforsvaret og NTNU et strategisk samarbeid. Det er viktig, riktig, og helt avgjørende at det skjer nå.
Mener Europa bør lære av Norge for å tiltrekke seg unge forskere Professoren og den tidligere utdanningsministeren Manuel Heitor roser Norge for gode arbeidsbetingelser for unge forskere: — Det forhindrer hjerneflukt.
Fremtiden ser lysere ut enn fryktet. Et kutt på 100 årsverk er blitt til 60 NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap ser fruktene av egne innsparinger. Den varslede nedbemanningen på opp mot 100 årsverk er nå redusert til 60, og dekanen tror oppsigelser kan unngås.
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke Fakultet for medisin og helsevitenskap har gitt åtte ansatte, til sammen fem årsverk, tilbud om sluttpakke. Tidligere er det signalisert et behov for å redusere arbeidsstokken med opp imot 100 årsverk.
Når musikken stilner Nå kuttes kirkemusikkutdanningen ved NTNU, i kirkehovedstaden Trondheim. Hva trenger du egentlig en kirkemusiker til?
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg De populære fritidsboligene på Kongsvoll har vært flittig brukt av NTNU sine ansatte, men nå er det slutt.
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier For femte gang har NTNU utpekt forskere som får del i Stjerneprogrammet, ei satsing for å gi støtte til forskning.
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024 Statlige universiteter og høgskoler nedbemanner. Prosentvis er det 2,74 prosent færre årsverk i sektoren i 2024 sammenlignet med 2023, men fortsatt må mange flere gå før man er tilbake på 2019-nivå.
Hans far døde av asbest. Nå er han sterkt kritisk til NTNUs håndtering av stoffet Tom Eriksen i Asbestforum arbeider med å spre kunnskap om asbest. — Det er flere som har tabbet seg ut i saken om asbest på Gunnerusbiblioteket, hevder han.
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU Instituttleder Ingfrid Thowsen varsler at hun har sagt opp sin stilling og går til ny stilling som prorektor utenfor NTNU. — Bidrar ikke til å trygge ansatte som står i en svært usikker situasjon, sier førstelektor Unni Eikeseth.
NTNU på tiendeplass i europeisk rangering Ny rangering av teknologi- og ingeniørstudier i EU, Norge og Sveits gir NTNU svært gode skussmål.
Forlenget fristen for å søke sluttavtale — fikk tre nye søknader En uke ekstra til å tenke seg om gjorde ikke de store utslagene for antallet søknader om sluttpakker fra helse- og medisinfagene ved NTNU.
Nybygg vil gi dyrere parkering NTNU legger ned en parkeringsplass i forbindelse med nybygg. Da blir det dyrere å ta bilen til universitetet.
Ber regjeringen om 600 nye, øremerkede ph.d.-stillinger NTNU mener regjeringen bør spytte inn friske midler til 600 ph.d.-stillinger som skal øremerkes fagområder som er aktuelle for forsvarssektoren.
NTNU alene mot strømmen: Lemper ikke på karakterkrav til opptak på lærerutdanning Nå senker «alle» kravene for å få flere studenter til grunnskolelærerutdanningene, men ikke NTNU. — Samfunnet er ikke tjent med lavere karakterkrav, mener prorektor.
Slik blei ho doktor i skillingsviser Anne Sigrid Refsum har skrive den første avhandlinga som finst om skillingsviser. — Eg er med på å fylla eit gap, seier ho.
Er NTNU rustet til å fremme uavhengig kritisk tenkning i fremtidens universitet? Hva blir til slutt igjen av universitetets samfunnsoppdrag, når akademisk frihet og kritisk tenkning får trangere kår?
Det er ikkje sludder eller pirk. Det er fusk. Då eg las kapittelet såg eg fort at delar av kjeldematerialet var forfalska og at framstillinga var tendensiøs, skriv historikar Yngve Skjæveland, som er barnebarnet til Eivind Vågslid og den som melde bokkapittel om nynorskmannen inn til USN/HINN som eit mogleg brot på anerkjende forskingsetiske normer.
Vil revidere tre avtaler av hensyn til akademisk frihet NTNU ble kraftig kritisert for samarbeidsavtalen med NHO, der det het at universitetet og NHO skulle gå sammen om felles kommunikasjonstiltak. Nå endres tre samarbeidsavtaler.
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm Da status for NTNUs økonomi ble lagt fram på styremøtet tirsdag, kom det reaksjoner på det som ble karakterisert som en umenneskelig språkbruk.
Her ligger studentene «døde» før styremøtet. Krever handling fra NTNU NTNU-studentene ønsker å minne ledelsen på at studentene fremdeles har et stort engasjement for Gaza, og at de ønsker endring på universitetet.
Tre ansattrepresentanter stemte mot rektors forslag om å samle historikerne — Slik dette er lagt opp til nå, er det høy risiko for at konflikten blusser opp igjen, advarte ansattrepresentant Bjørn Skallerud på NTNU styremøte.
NTNUs styre ansetter ny prorektor for formidling Tirsdag avklarer NTNU-styret hvem som blir prorektor for samfunnsansvar og formidling.
11 har søkt sluttpakke ved NTNU-fakultet. Mangler nesten 40 årsverk Ved Fakultet for medisin og helsevitenskap har 11 ansatte søkt sluttpakke. Totalt må fakultetet kutte nesten 50 årsverk.
Nylige artikler
Svensk utvalg vil la studenter slippe å skrive oppgave
30 grader på kontoret. — Nå gir jeg opp
Trump langet ut mot dommeren: — Hun er en total katastrofe
Om menneskespråk og språkteknologi
Fagskolene trekker 56 studier fra Samordna opptak. — Ingen dramatikk
Mest leste artikler
Etter seks år er London dyttet ned fra tronen. Nå er dette verdens beste studentby
Klamt og kleint på LinkedIn
Vi drukner i verdiløse publikasjoner
Reagerer på framstilling av mannlige studenter:— Hersketeknikk
Ti bud til en ung forsker som vil frem i verden