eikrem-saken

Kolleger av Eikrem sier de var vitne til at han brukte den rasistiske profilen

Nå står to ansatte ved NTNU fram i avisen Nidaros som øyenvitner i den mye omtalte saken om en rasistisk Facebook-konto.

Øyvind Eikrem selv har hele tiden avvist å ha noe med ytringene til Facebook-kontoen å gjøre.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På kvelden torsdag 20. februar 2020 publiserte Filter Nyheter en sak der flere anonyme kilder hevdet at førsteamanuensis Øyvind Eikrem sto bak en hemmelig Facebook-konto der han via ulike navn skal ha «hisset opp til rasistiske nettdebatter».

Den aktuelle anonymiserte Facebook-profilen skal blant annet ha foreslått at en asylsøker kan «jobbe i bomullsåkeren» under «en slavedriver» og likt rasistiske kommentarer som «sorte svin».

Profilen skal også ha omtalt den svenske eks-statsministeren som «landssviker», gitt liker-tilbakemelding på omtale av Erna Solberg som «landsmorderen» og omtalt innvandrere som «stammekrigere».

Eikrem selv har hele tiden avvist at han har noe med ytringene til Facebook-kontoen å gjøre, og en bekjent av Eikrem har til og med sagt at det er han som står bak kontoen.

Siden Filter Nyheters sak har NTNU satt i gang en gransking av saken, som etterhvert har blitt langtekkelig.

Nå står to ansatte ved NTNU fram i avisen Nidaros som øyenvitner i saken. Anne Aasback og Malin Fævelen er stipendiater ved Institutt for sosialt arbeid ved NTNU og hevder at de har sett Øyvind Eikrem bruke kontoen.

— Vi har begge vært øyenvitner til at han har vært innlogget på den omtalte profilen, på jobb. Det skjedde ved to anledninger i fjor høst, da vi satt bak ham på møter, sier Anne Aasback til avisen.

— Så han satt på profilen gjennom hele møtet

Også i anledning Nidaros´siste sak, gjentar Eikrem at han ikke har noe med ytringene til Facebook-profilen å gjøre. Han sier dette til Khrono:

— Det miljøet de to inngår i har i årevis vist fiendtlighet til meg, så påstandene overrasker meg ikke.

Aasback og Fævelen har snakket med advokatfirmaet som er med å granske profilen. Fram til nå har de ikke ønsket å gjøre seg kjent overfor Eikrem, men ettersom granskningen fortsatt ikke er over, ønsker de å få alle fakta på bordet, ifølge Nidaros.

Verken Aasback eller Fævelen skal ha noen relasjon med Eikrem.

Tidlig på høsten 2019 skal Aasback ha sittet bak Eikrem i et møte, og la merke til at han var på Facebook under navnet «Einar Tambarskjelve».

— Først var det jo artig at noen kaller seg Einar Tambarskjelve på internett. Jeg er jo nysgjerrig, så jeg søkte opp profilen. Jeg så at vi hadde noen felles venner, og så kom det opp en hel masse innlegg han hadde skrevet på en åpen Facebook-gruppe, sier hun til Nidaros.

Hun sier at hun reagerte på det hun oppfattet som nettrolling, men at hun ikke tenkte på det som veldig alvorlig.

Noen uker senere, samme høst, skal Eikrem ha satt seg foran Malin Fævelen i et møte på instituttet.

— Jeg så at han var inne på profilen, og at han kommuniserte med noen med samme etternavn som ham. Det var ikke bare sånn at han var inne og leste profilen. Jeg så at han satt på den profilen gjennom hele møtet, sier hun.

Skal ha diskutert fag via profilen

Aasback mener Øyvind Eikrem aktivt har kommunisert med folk i universitetsmiljøet gjennom Facebook-profilen.

— Dette har skjedd åpent på ulike innlegg. De har diskutert både konferanser og kronikker fra andre forskere og utvekslet bursdagsgratulasjoner, påstår Aasback.

Stipendiatene sier til Nidaros at de sjekket profilen flere ganger, og registrerte blant annet navneendringene. Profilen har nemling og kalt seg «Einar Tamburi» og «Dwayne Elizondo Camacho».

Litt før jul i fjor, sa stipendiatene ifra til nærmeste leder på instituttet, som igjen informerte dekanen. Deretter skal det ikke ha skjedd noe.

Aasbeck sier hun har respekt for dem som var venner med profilen, har opplevd situasjonen som vanskelig og ikke har villet snakke med NTNU om det.

Konstituert dekan ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap, Tine Arntzen Hestbek, sier til Nidaros at prosessen trekker ut mest fordi advokatfirmaet har slitt med å få tilgang på viktige kilder.

— Før vi har fått rapporten fra Simonsen Vogt Wiig er det dessverre vanskelig å angi en tidsplan for sluttbehandlingen av saken, sier hun.

Eikrem har klaget saken inn en rekke steder

Øyvind Eikrem har klaget Filter Nyheters sak inn til Pressens faglige utvalg (PFU) på ni punkter. 28. februar ble avisen felt på ett av disse punktene.

Utvalget mener at Filter Nyheter er for konstaterende i sine saker, og at de derfor har brutt Vær Varsom-plakatens punkt 3.2:

«Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, informasjon fra kilder som tilbyr eksklusivitet, og informasjon som er gitt fra kilder mot betaling».

Eikrem har også klaget NTNUs håndtering av saken inn for Datatilsynet, men saken er ikke ferdig behandlet der.

Eikrem har også levert klage på NTNUs håndtering av saken til Sivilombudsmannen. Også der er saken fortsatt under behandling.

Eikrem og hans advokat nekter å stille i møte med NTNU-ledelsen inntil alle klager på saken, og lovligheten av NTNUs undersøkelser og håndtering av saken, er ferdig behandlet.

Endringslogg: kl. 17.29 ble saken oppdatert med et sitat fra Øyvind Eikrem og formuleringene om at «Eikrem nekter for å ha noe med Facebook-profilen å gjøre» ble omformulert til at «Eikrem avviser å ha noe med ytringene til Facebook-profilen å gjøre».

Powered by Labrador CMS