sidegjøremål
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene
— Antallet registreringer har åpenbart vært for lavt, sier direktør Arne Kr. Hestnes ved NTNU. Også OsloMet og Universitetet i Stavanger melder om underrapportering av biarbeid.
Sidegjøremål er arbeid og verv og annet arbeid ansatte har utenfor ordinær jobb hos hovedarbeidsgiver. Dette kalles ofte også for biarbeid, bistilling, bierverv, og ekstraarbeid.
Khrono har kartlagt hvordan det står til med rapportering ved seks av de største universitetene.
NTNU har siden 2013 hatt retningslinjer for hva ansatte skal registrere som sidegjøremål. Nå utarbeider NTNU et nytt regelverk for registrering som skal opp til behandling hos rektor og på dekanmøtet på nyåret.
— Må skjerpes
Endringene kommer i kjølvannet av en internrevisjon i regi av PwC i 2021.
Etter å ha tatt stikkprøver av registrerte sidegjøremål i NTNUs daværende personalsystem Paga opp mot Proff Forvalt-registeret, kom internrevisjonen fram til at mange ansatte ikke registrerer seg slik de skal i universitetets register for sidegjøremål.
Blant annet gjelder det ansatte som har konsulent- og rådgivervirksomhet ved siden av sin jobb ved NTNU.
Internrevisjonen fant ut at:
- 334 ansatte har registrert eierskap i minst ett selskap i Proff Forvalt, som de ikke har registrert i NTNUs register.
- 2132 ansatte har registrert roller i Proff Forvalt, men ikke i NTNUs register.
— Antallet registreringer har åpenbart vært for lavt. Det vi har planlagt nå, er en sprint for å øke antallet registreringer i kjølvannet av internrevisjonens rapport. Vi er ikke fornøyde med graden av registrering. Det må skjerpes, sier NTNUs HR- og HMS-direktør Arne Kr. Hestnes til Khrono.
— Tjenesteplikt
Siden 2023 har NTNU 320 ansatte registrert i sidegjøremålsregisteret i SAP. Da skiftet de fra personalsystemet Paga til SAP. Totalt har disse registrert 491 sidegjøremål eller eierinteresser.
— Det skal være en tjenesteplikt å registrere en del sidegjøremål. Det vil vi løfte fram, og vi skjeler også til DFØs regelverk, sier Hestnes.
HR- og HMS-direktøren opplyser at de ønsker at registrering av sidegjøremål blir en viktig oppgave for nyansatte ledere.
— Vi følger fortløpende opp nye ledere når de får sin arbeidsavtale. Da må de registrere sine sidegjøremål hvis de ikke har gjort det tidligere. Deretter må de ha fokus på sine ansatte og deres registreringer og har det på agendaen på hvert fakultet og institutt.
— Kan ansatte få en skrape hvis de ikke registrerer sidegjøremål slik de skal?
— Det vil jeg ikke kommentere. Vi har det som en forventning at ansatte i såpass viktige stillinger registrerer sitt biarbeid.
— Mer i retning av pålegg
— Internrevisjonen anbefalte årlige kontroller av de ansattes registreringer med stikkprøver. Er det noe NTNU ønsker å gjennomføre?
— Jeg har tolket forslaget som at vi jevnt og trutt tar ut statistikk på enhetsnivå, for å se hvor vi ligger godt og dårlig an. Og at vi følger opp med tiltak der det er få registreringer. Det blir en del av forslaget som vi skal legge fram om ikke lenge.
I forlengelsen av forslaget ønsker HR- og HMS-direktøren å få en debatt om registeret skal bli offentlig eller ikke.
Hans innstilling er at sidegjøremål bør være offentlig. Samtidig understreker han at det skal bli tatt hensyn til personvern, og at enkelte sidegjøremål kan unntas fra åpenhet.
— At retningslinjene blir skarpere, og at ny retningslinje går mer i retning av et pålegg, kan føre til at flere registrerer seg.
— Må være tillit
Arne Kr. Hestnes sier det ligger et særlig ansvar for alle statsansatte som er finansiert over statsbudsjettet, å spille med åpne kort.
— Vi har mange folk i ledende og betrodde stillinger, og det må være tillit til at de er frie og uavhengige. At man faktisk synliggjør hvilke eventuelle sidegjøremål man har, vil understøtte tilliten til akademisk arbeid. I tillegg er det allerede i regelverket at ansatte ikke kan ha sidegjøremål som er i direkte konkurranse med hovedjobben, og som er så omfattende at det går utover den tiden de har til å gjøre sin ordinære jobb.
Antall ansatte med sidegjøremål og eierinteresser
Universitet | Registreringer antall ansatte | |
NTNU | 320 | |
UiT Norges arktiske universitet | 119 | |
OsloMet | 52 | |
Universitetet i Bergen | 300 | |
Universitetet i Stavanger | 159 |
Har ikke eksakt tall for Universitetet i Oslo.
— Uklarheter
Til å være blant ett av Norges største universiteter, med ca 2100 ansatte, har kun 52 av OsloMets ansatte registrert sine sidegjøremål.
— At OsloMet per i dag har få registreringer av sidegjøremål, kan tyde på at registeret ikke har fungert godt nok. Det siste året har vi derfor jobbet med retningslinjer for slik registrering. Vi planlegger i tillegg en ny løsning når vi får nytt HR-system i 2025, forteller HR-direktør Randi Stene.
Stene tror årsaken til det lave tallet, er at det kan være uklarheter om hvem som skal registrere sidegjøremål og hva som skal registreres. Dette håper de skal bli enklere og tydeligere med nye retningslinjer og et nytt HR-system på plass.
— Gitt at det er få registreringer, kan vi anta at det er en underrapportering av sidegjøremål.
Også Universitetet i Stavanger mistenker underrapportering. I dag er det 159 ansatte som har registrerte sidegjøremål. Det totale tallet på ansatte ved UiS er snaut 2000.
— Registreringsløsninga og implementering av retningslinjene burde vært bedre, sier Gunnar Baustad, som er teamleder for arbeidsrett.
Baustad tror at økt oppmerksomhet fra overordnet ledelse kan gi bedre resultater.
— Fungerer godt
UiT Norges arktiske universitet er fornøyd med hvordan de ansatte registrerer sine eierinteresser, verv, oppdrag og stillinger. I dagens personalsystem SAP er det 119 ansatte som har registrert 152 sidegjøremål.
— Ordninga for sidegjøremål og verktøy for registrering, godkjenning og rapporter har etter UiTs vurdering fungert godt, sier organisasjons- og økonomidirektør Odd Arne Paulsen.
Universitetet ser en god del registrering og Paulsen sier det er en god dialog mellom ledere og medarbeidere. Men de har fått tilbakemeldinger fra ledere om at det kan være manglende registreringer. Det kan gjelde tilfeller der den ansatte har hatt dialog med sin leder og eventuelt fått samtykke, men der registrering i systemet ikke er gjort.
— Det vil i størst grad gjelde tilfeller hvor det er tvil om at sidegjøremålet er registreringspliktig, og det ikke blir vurdert som problematisk for roller, habilitet eller tidsbruk, sier Odd Arne Paulsen.
Åpent register
Ved Universitetet i Bergen er det om lag 300 ansatte som har registrert seg.
HR-avdelinga skriver til Khrono at de opplever at ansatte registrerer sine sidegjøremål. De har foretatt endringer som innebærer at det nå bare er bestemte ansatte/ansattgrupper som må registrere sine sidegjøremål ut fra stillingas funksjon eller rolle.
Universitetet i Oslo har ikke gitt Khrono et tall for antallet ansatte som har registrert sidegjøremål.
De har et derimot et åpent tilgjengelig register, og har hatt det siden 2019. Universitetet henviser til at de der har en oversikt over ansatte som har registrert sidegjøremål og en oversikt over ansatte med eierinteresser. Her er flere hundre ansatte registrert.
— Vi har
ikke gjennomført en strukturert gjennomgang for å identifisere eller vurdere
grad av underrapportering i våre data og har heller ikke konkrete planer for en
slik gjennomgang, sier Elisabeth Pedersen Lange, som er organisasjons- og personaldirektør ved Universitetet i Oslo.
— Årlig påminning
Transparency International i Norge (TI) beskriver seg som Norges antikorrupsjonsorganisasjon, som i 25 år har arbeidet mot korrupsjon og for åpenhet og integritet i alle typer virksomheter.
— Universiteter og høgskoler bør klargjøre retningslinjene og sende årlige påminninger, foreslår generalsekretær Guro Slettemark.
Slettemark sier at det trenger ikke å være vond vilje som gjør at så få ansatte registrerer seg i registrene for sidegjøremål.
— Det er ledelsens ansvar å følge opp, slik at de ansatte er klar over hva som bør inn i slike registre og også presisere hva som kan utgjøre interessekonflikter.
Nyeste artikler
Finland svartelister 271 tidsskrifter
Kunnskap er en stabilisator i urolige tider
Refser akademia for angstpreget KI-tilnærming. — Går baklengs inn i fremtiden
Betalar ut fleire hundre tusen for publisering i «riktig» tidsskrift
Ny Khrono-rekord: 20 millioner sidevisninger
Mest lest
«Ingen» studentar veit kven han er: — Dette er for dårleg
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene
LO vil ha bachelor, master og ph.d. på fagskoler. — Skaper forvirring