Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene» 28. januar 2023 - 08:54
Studentene ble svært overrasket da de åpnet hjemmeeksamen: — En menneskelig feil 23. januar 2023 - 12:55
Nekter studentene adgang til dekanmøtene — Jeg trenger en ledergruppe der jeg kan diskutere åpent og ærlig, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.
795 registrerte saker om utestengt studenter I Registeret for utestengte studenter var det per 10.desember 795 registrerte sanksjoner. Ved Høgskulen på Vestlandet har de med opplæring fått juksetall ned.
Digitale møter blir førstevalg i nasjonale utvalg og råd som ledes av NTNU Alle reiser skal vektes mot miljøhensyn, og digitale møter skal prioriteres i nasjonale råd, utvalg og lignende som ledes av NTNU.
Vil at flere universitets- og høgskoleansatte skal få jobbe fra Distrikts-Norge Regjeringen ber universiteter og høgskoler legge til rette for at ansatte kan jobbe mer utenfor campus. Slik vil de sikre statlige arbeidsplasser i distriktene.— Vi kan ikke ha en professor her og en professor der, svarer rektor.
Nedtur for forskning finansiert av gaver Etter at gaveforsterkningsordningen ble avviklet, har gavefinansiert forskning ved Universitetet i Bergen gått ned rundt 15 prosent. Også andre steder i landet blir det mindre forskning per gavekrone.
Byråkratane får sitt eige akademi. Samarbeid med NHH og UiB om masterprogram Departementsakademiet skal bli felles arena for utdanning og styrking av kompetanse.
Kunstig intelligens: — Vil bli bruk for fleire kunnskapsarbeidarar Ingen grunn til at forskarar skal frykte for jobbane sine. Tvert imot, ifølgje NHH-professor Tor W. Andreassen.
Kastet radioaktiv pakke i restavfallet – igjen Feil kildesortering har trolig gitt det andre uønskede utslippet av radioaktivt avfall ved Universitetet i Bergen på de siste tre årene.
Kritikken hagler mot nye forslag om finansiering Manglende analyse og risikovurdering, «potensielt store konsekvenser» og frykt for «ekstreme utfall» av regjeringsforslag om finansiering, mener sentrale stemmer i UH-sektoren.
Medieprofessor: — Kunstig intelligens vil ta jobben frå mange forskarar Dei som snur seg fortast vil klare seg best, trur Petter Bae Brandtzæg.
Chatbot løste eksamensoppgave på få sekunder. Fikk karakter B En test viser at chatboten ChatGPT kan gi svar som løser oppgaver på høgskolenivå til ståkarakter. Prorektor Pinar Heggernes tror nye måter å gjennomføre eksamener på vil tvinge seg fram.
Kunstig intelligens: «En holdning som rett og slett kan være farlig» Teknologisk fremskritt går aldri hånd i hånd med moralsk fremskritt, skriver Anja Salzmann i et svar til Lars Nyre.
Her løser studentene vår tids store utfordringer Tverrfaglig samarbeid om noen av vår tids store utfordringer skal etter planen være nyttig for studentene. Og kanskje også for forskerne?
Trekker seg som studentleder Leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Aksel Haukom, trekker seg ved nyttår til fordel for Arbeiderpartiets stortingsgruppe.
Vi trenger en ny statsråd, og det kjapt Statsråden har over lang tid utvist manglende respekt for sektoren han bestemmer over, skriver Knut Jørgen Vie.
Noreg må satsa maksimalt på kunstig intelligens. Me har ikkje noko anna val Noreg må satsa maksimalt på kunstig intelligens, og kryssa fingrane for at det vert skapt kraftfulle og nyttige løysingar som samtidig har høg moralsk verdi, skriv Lars Nyre.
Strømsjokk til nær 650 millioner kroner Universitetene og høgskolene anslår at de i år må ut med til sammen 643 millioner kroner mer i energiutgifter enn budsjettert.
Studentane i Kharkiv er hardt ramma av krigen. No får dei undervisning frå Bergen — Veldig meiningsfullt å kunne bidra, seier Per Christian Magnus.
Kritisk til bergensk «hallelujastemning» for kunstig intelligens — Universitetet skal ikkje vere eit ekkokammer, seier forskar Anja Salzmann.
Vil ha mulighet til å søke om flere enn fem fremragende utdanningssentre De gamle universitetene vil fjerne antallsbegrensningen på søknader om Senter for fremragende utdanning (SFU).
Rart at Norge ikke satser mer på fremmedspråk I dette innlegget vil jeg prøve å begrunne fremmedspråkets plass i norsk utdanning og hvorfor språk er viktig, skriver Åse Johnsen.
Over hele landet arrangeres «demoeksamen» for pandemistudentene På grunn av koronapandemien har flere av dagens studenter knapt hatt en skoleeksamen. Ved flere universiteter prøver de nå å bøte på det.
Overprøving av sensurvedtak. Er det eigentleg lov? Kan verkeleg eit universitet setja i gang ny vurdering av ei doktoravhandling når komiteen har gitt positiv innstilling? spør Olaug Husabø
NTNU setter beredskap når nytt økonomisystem innføres Det tekniske skal i all hovedsak være på plass, men det er fremdeles flere varsellamper som lyser rødt før innføringen av nytt økonomisystem.
Tellekantsystemet: Vær bevisst på at ikke alle blir vurdert likt For oss som jobber med tverrfaglige felt som retorikk, fungerer tellekantsystemet som institusjonalisert diskriminering, skriver Jens Elmund Kjeldsen.
Nokon har sirup i maskineriet. Men berre eitt universitet droppar klimarekneskapen Dei to største har sirup i maskineriet. Men berre eitt universitet droppar heile klimarekneskapen.
Vi ønsker pensum i papirformat Dere som har studert før den digitale revolusjonen vet hva jeg snakker om, skriver lektorstudent Mathilde Berg.
På to av hennes studietilbud møtte ingen nye studenter Ikke en eneste student møtte opp da to av studietilbudene i fransk ved NTNU skulle starte opp i høst. På i alt ni studier landet rundt kom det ingen nye studenter.
Vi må støtte et spesialtribunal for Ukraina nå! Norske akademikere og det norske sivilsamfunnet bør bidra til en åpen debatt om et spesialtribunal for aggresjonsforbrytelsen mot Ukraina, skriver Liliia Oprysk og Terje Einarsen.
UiB avslutter samarbeid i omstridt Kina-satsing Universitetet i Bergen avslutter samarbeidet med Kina om det omstridte Sars-Fang-senteret. UiB-rektor Margareth Hagen beklager at avgjørelsen har tatt tid.
I ei tid der sanninga står på spel, kan filosofen frå Myrkdalen gi ei handsrekning? Falske nyhende, kansellering, krig og miljøkrise. Det finst mange grunnar til å hente Hans Skjervheim (1926-1999) fram igjen.
— Dersom nokon vil svindle oss, så kan vi ikkje hindre det Forskarar frå Russland, Kina, Iran, Pakistan – i alt 36 nasjonar er representerte på Institutt for informatikk ved Universitetet i Bergen (UiB). – Vi baserer oss på tillit, seier leiinga.
Uventet og uforståelig kutt i fransk-norsk samarbeid Denne nyheten er like uventet som den er uforståelig, skriver seks forskere ved NTNU og universitetene i Bergen og Agder.
Norge trenger et matematikksenter Ny matematisk kunnskap er det første skrittet mot nye tekniske og vitenskapelige fremskritt, Cordian Riener og Hans Zanna Munthe-Kaas.
Mener staten må gå foran og ta vitenskapen i bruk Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning vil at samfunnet må ta forskningen i bruk for å løse utfordringer. — Staten må gå foran. Det står ingenting om hvordan dette skal skje, sier Lars Holden.
Feirar Ottar Brox (90), og det skjer i Nord-Noreg — Ein skal ikkje vente seg for mykje av ein som har 10 år igjen til 100, seier Ottar Brox. Men etter snart 60 år i manesjen har den markante forskaren og debattanten meir på lager.
Synd å kun minnes mennene fra fortidens debatter Ved Universitetet i Bergen hadde vi markante kvinnestemmer som snakket høyt, skriver Ann Nilsen.
Ekspert mener Norce-sjefen burde opplyst om anmeldelse Å tro at en anmeldelse ikke ville komme i media, er i beste fall naivt, mener ledelsesekspert Petter Gottschalk. Norce-sjef Kristin Wallevik unnlot å flagge at hun var anmeldt for svindel under ansettelsen i fjor vår.
Dei fleste bryt språklova. Men Høgskolen i Østfold lovar 25 prosent nynorsk neste år NTNU, NMBU, OsloMet og Forskingsrådet får alle stryk av Språkrådet. Noregs musikkhøgskole får skryt for «markant oppgang » i bruk av nynorsk.
Kartlegger tilfluktsrom på campusene Krigen i Ukraina har fått flere universiteter og høgskoler til å sette i gang kartlegging av tilfluktsrommene sine og hvilken stand de er i.
Professor II-ordningen er verdifull Det fremstår merkelig at regjeringen vil fjerne et av sektorens viktigste midler for å ivareta kontakt med omverdenen, skriver Margareth Hagen.
Norce-avtalene kan være i strid med regelverket De nye arbeidsavtalene som gir Norce-konsernet en generell rett til ansattes åndsverk, kan være i strid med regelverket. — Forskeres rettigheter er mer beskyttet, sier jussekspert.
Stanser kjøp av solceller av frykt for tvangsarbeid Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) vil ikke investere i flere solceller før det er gjort en opprydding i bransjen.
Universitetene snur ryggen til digital undervisning Førsteamanuensis Oddveig Storstad droppet all digital undervisning etter pandemien og mener det gjør undervisningen bedre. Pedagogikk-nettverk frykter at akademia går for raskt tilbake til slik det var før.
Hevder solceller ved UiB kan kobles til tvangsarbeid i Kina - Vi tar sterk avstand fra tvangsarbeid og reagerte med en gang vi fikk disse oppysningene, sier eiendomsdirektør Kjartan Nesset ved UiB.
Advarer mot å spå om framtidas behov i ny stortingsmelding — Det er behov for å prioritere utdanninger som er etterspurt fra både studentene og arbeidslivet, sier Ola Borten Moe. Humaniora-ledere advarer statsråden mot å forsøke å spå om framtidas komptansebehov.
Reagerer på at universitetene ikke får komme med høringsinnspill Kunnskapsdepartementet droppet å be om innspill fra de enkelte universitetene og høgskolene i en fersk høringsrunde. – Svekker vår autonomi, advarer rektorene Svein Stølen og Margareth Hagen.
Universitetenes utgifter til strøm har gått i taket De økte energikostnadene ved universitetene i Sør-Norge er på drøyt 200 millioner kroner til sammen.
— Kina kjem til å bli ein superspreiar av verdiar vi bør hate som pesten Mange forskarar forstår ikkje dei politiske implikasjonane av arbeidet sitt, meiner forfattar og Kina-ekspert, Torbjørn Færøvik.
Gard (24) irriterer seg over professorer som er opphengt i «woke». — En veldig rar diskusjon Gard Aasmund Skulstad Johanson er ferdig etter tre år som styrerepresentant ved Universitetet i Bergen. Han tror ikke han har blitt tatt mindre alvorlig bare fordi han er ung og uerfaren.
Varsler kutt og nedbemanning. «Kan ikke disponere stillinger basert på håp» Jobber, emner og programmer skal kuttes. Nå vil Det humanistiske fakultet ved UiB endre kriteriene for hvordan stillinger skal fordeles.
Vil fly inntil 100 ledere til andre siden av jorden for å lære om bærekraft Høgskulen på Vestlandets deltakelse i miljø-jordomseilingen One Ocean Expedition innebærer et lederkurs i bærekraft som skal arrangeres til havs i Japan.
Den gordiske modellen: — Seniorane har levd akademiske liv veldig ulike våre Kan ein nordisk renessanse komme unge forskarar til unnsetning? Tja, konkluderte norsken, svensken og finnen.
Får korreks for gullkantede fallskjermavtaler Ledelsen ved Universitetet i Bergen og NTNU må stå skolerett og får refs fra Kunnskapsdepartementet.
Jussprofessor mener Khrono bidrar til et hardere ytringsklima Hans Fredrik Marthinussen kritiserer Khrono for å bryte med samfunnsoppdraget sitt etter publisering av et kritisk innlegg mot Jordan Peterson og Kristian Gundersen.
Har fjerna krav om «positiv omtale» i Equinor-avtalar I ni år har universiteta forplikta seg til å rose forsking knytt til sponsing frå Equinor. No er kravet fjerna, under ein månad etter at media omtalte det.
Halv ordbok blir endeleg heil Norsk Ordbok, det største ordbokverket for norsk, er endeleg komplett på nett.
Finland vil gjøre det lettere for utenlandske studenter å bli i landet. Norge sier nei Finland vil tredoble antallet internasjonale studenter og endrer loven for å sikre at eksperter blir i landet. I Norge er det en forutsetning at de forlater landet etter endte studier.
Europeisk pris til Universitetsmuseet i Bergen — Dette er en stolt dag for Universitetet i Bergen. Universitetsmuseet er tett knyttet til universitets identitet, sier rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen.
Universitetsmuseet er nominert til årets museum i Europa — Dette er en anerkjennelse av arbeidet UiB og Universitetsmuseet gjorde både i rehabiliteringen av Museplassen 3 og i utviklingen av nye utstillinger, sier direktør Kari Loe Hjelle.
Halvparten av de ansatte har avtale om hjemmekontor. Sjefen er skeptisk IT-direktøren frykter hjemmekontor går ut over læring og arbeidsmiljø.
Flertall i UiB-styret vil beholde tellekantene Hatlen-utvalget har foreslått å fjerne tellekantene for publisering. Bare to styremedlemmer ved Universitetet i Bergen er enig.
Satser videre på matematikk og grunnforskning Trond Mohn og hans stiftelser vil fortsette å bidra finansielt i en særegen norsk satsing på faget matematikk.
Kunne ikke si opp direktør og måtte betale seg ut Universitetet i Bergen hadde ikke god nok grunn til å si opp eks-fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl. Dermed måtte de bla opp, og mener dette er innenfor fullmakten.
Ber om redegjørelse for lukrativ direktør-fallskjerm Kunnskapsdepartementet ber om en redegjørelse fra Universitetet i Bergen angående sluttavtalen der en eks-fakultetsdirektør fikk 18 måneder med lønn uten å måtte slutte ved universitetet.
Møter UiB i retten: — De har bommet helt, sier studentens advokat UiBs avgjørelse om at Kristoffer Høisæther var uskikket som lektor ble omgjort av Felles klagnemnd. — Når det er så få saker blir det ikke prioritert å sette seg inn i hva som skal vurderes, sier advokat.
Mener Resett-intervju startet mobbekampanje Først fikk han ikke godkjent PPU-praksis, deretter ble han kjent uskikket av UiB. — Et intervju på Resett førte til at jeg ble mobbet og deretter utestengt, sier tidligere student Kristoffer Høisæther.
Så langt ingen effekt av tiltak mot karakterpress Flere av universitetene med jussutdanning satt inn tiltak mot karakterpress for fire år siden. Det er ennå ikke konkludert med at de har hatt effekt.
Fikk bekymring og varsler om avsatt fakultetsdirektør Universitetet i Bergen fikk to varsler som handlet om bekymringer og manglende tillit til den avsatte direktøren Ørnulf Lillestøl.
Reagerer på gullkantet sluttavtale. — Helt hinsides Er det greit at statlige ledere får gullkantede sluttavtaler? Professor Kristian Gundersen mener man ikke kan gi dem særbehandling.
«Ein forskar som ikkje skaper diskusjon, er som ein komikar ingen ler av» Professor Terje Tvedt opplever eventyrleg suksess med bøkene sine. Det viktigaste er å ikkje gjere det som er forventa av deg, meiner han.
Professor ble konkurranse-direktør: «Hva skal man si? At det gode liv er slutt?» — Det er litt som å gå fra et akademisk anarki til et velsmurt maskineri, sier Tina Søreide om overgangen fra NHH-professor til konkurransedirektør.
Mugabe, Putin, Jon Fosse og Mor Teresa. Æresdoktorat er ikkje for kven som helst Mugabe, Putin, Jon Fosse og Mor Teresa. Æresdoktorat er ikkje for kven som helst.
UiB-direktør går på dagen Avdelingsdirektør Ørnulf Lillestøl ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen går av på dagen etter uenighet med direktør Robert Rastad ved UiB.
UiBs rektor legg kinasatsing i skuffen. — Vil ikkje inn i avtalar vi ikkje kan stå inne for — Eg trur ikkje det er sterke krefter på universitetet for ei ny satsing på Kina, seier rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), Margareth Hagen.
I dag får norske universitet beskjed om å skjerpe innsatsen mot spionasje For fire år sidan reiste norske universitetstoppar til Kina og Russland med telefonar og PC heilt utan sikring. No er kunnskapssektoren under angrep.
Fire universitet vurderer å droppe deler av statens it-system Fortvilte ansatte melder fortsatt om betydelige problemer med de nye datasystemene fra DFØ. Vanskene er så store at de fire eldste universitetene nå forbereder seg på å kutte deler av løsningen.
— Det er naivt å tro at alt blir som før Flere mener tallene fra det siste Studiebarometeret ikke er overraskende.
Universiteta brukar hundrevis av arbeidstimar på «ubrukelege» rangeringar Universitet og høgskular må sjølve skaffe data for å delta i internasjonale rangeringar. Universitetet i Oslo held timebruken hemmeleg.
Universitetenes digitale kompetanse: —Vil ikke bruke ordet tragisk, men... Han mener universiteter og høgskoler har famlet når det gjelder å ta i bruk digitalteknologi under pandemien. — Det ble veldig enkle løsninger, sier professor Arild Raaheim.
Ho har fått nok av fjernundervisning: — Kvifor skal vi tvingast over i digitalt format? Førsteamanuensis Ida-Marie Høyvik ved NTNU er ikkje imot digitale verktøy i undervisninga. Men fjernundervisninga håper ho å vere ferdig med.
Får kritikk for nye mål for universiteter og høgskoler Regjeringens nye mål om «god tilgang til utdanning i hele landet» kan gå ut over kvaliteten, mener kritikere.
Vil ikkje be Norsk Tipping dele data med forskarar Det er behov for meir kunnskap, meiner kulturministeren. Ho vil likevel ikkje forlange at Norsk Tipping deler data med forskarar.
Taper 27 millioner på at NTNU utsetter nytt datasystem På grunn av massive problemer valgte NTNU å utsette nytt lønns- og økonomisystem med ett år. Det skaper pengetrøbbel for et allerede presset Direktoratet for forvaltning og økonomistyring.
UiO-notat: DFØ-systemet omtales som IT-skandale Problemene med det nye økonomisystemet fra DFØ er så store at ledere og ansatte ved Universitetet i Oslo omtaler prosjektet som en IT-skandale.
Ny havforskingdsdirektør: — Ikkje noko hokuspokus Nils Gunnar Kvamstø tek over styringa ved Havforskingsinstituttet. — Å leie forsking handlar om å ha eit trygt diskusjonsklima og skape retning. Det er ikkje noko hokuspokus, seier Kvamstø.
DFØ-sjefen: — Føler med de som har stått i problemene Universitetene i Bergen og Oslo har meldt om tidenes datatrøbbel etter at de gikk over til nye systemer fra DFØ. Men DFØ-sjefen mener likevel at det ikke er alltid at kunden har rett.
Trekker frem nordmann som en av verdens mest innflytelsesrike akademikere Én norsk professor på listen Apolitical har laget over de hundre akademikere med mest innflytelse på stat og regjeringer verden rundt.
NTNU-opprør: — Kan ikke beslutte ut fra de som roper høyest Massive protester mot skoleeksamen endrer ikke noe ved NTNU. — Vi kan ikke ta hensyn til at en del studenter er uenige med kommuneoverlegen og FHI, sier prorektor.
Julelønna glapp for studenter ansatt ved UiB Rutineomlegging og nytt lønnssystem ved Universitetet i Bergen skal ha ført til at flere ansatte studenter ikke fikk lønn til jul. — Flaut for UiB, og svært problematisk for oss, sier masterstudent Ingrid Wågen.
Barberer alle fakultet etter Støres budsjettkutt Universitetet i Bergen sender rekninga på 132 millionar til fakulteta etter milliardkutt i statsbudsjettet. For Det humanistiske fakultetet svarer kuttet til ni stillingar.
Rekrutterte nesten alle HF-professorane frå utlandet 85 prosent — det er andelen rekrutterte frå utlandet til Universitetet i Bergens største fakultet, Det humanistiske fakultet (HF), i perioden 2017 til 2020.
Etter nesten tjue år kan du igjen studere dette i Stavanger neste høst — Det føles som en naturlig forsterkning av tilbudet vi allerede har, forteller Harald Eikaas om at Universitetet i Stavanger igjen tilbyr kirkemusikkstudier neste høst.
Reagerer på pensjonskutt: Dramatisk og oppsiktsvekkende Universiteter og høgskoler får et kutt på 1,1 milliarder fordi regjeringen regner med at de vil betale mindre i pensjonspremie neste år. Kuttene vekker kraftige reaksjoner.
Nobelprisvinnere åpner nytt forskningssenter Universitetet i Bergen og NTNU har gått sammen om å opprette et nytt forskningssenter for hjernen. Med på laget har de to nobelprisvinnere og en milliardær.
Anders Beyer mister stillingen på UiB Tidligere festspilldirektør Anders Beyer mister også stillingen som professor II ved Universitetet i Bergen.
Mener klimatiltak trekker fokus bort fra universitetenes egentlige oppgaver Universitetet har som ansvar å formidle hvordan verden henger sammen. Vi som universitet skal ikke være politiske aktører, sier professor Steinar Vagstad. Han er skeptisk til kutt i flyreiser som klimatiltak.
Må bruke romjula til eksamenslesing NTNUs eksamenslokaler disponeres av Trondheim kommune ut 2021. Det betyr at universitetet må legge noen eksamener til første uken i januar.
Etterlyser penger til fireårige språkstudier Regjeringen ber universitetene søke om utvidet bachelor i krevende språkfag, men lar det ikke følge penger med. Da går det ikke, ifølge humanioradekan.
11 nye forskertalenter inn i Akademiet for yngre forskere Det var knallhard konkurranse med 60 søkere i årets opptak til Akademiet for yngre forskere. Her er de elleve som slapp gjennom nåløyet.
UiB blant verdas 25 flinkaste til å samarbeide, ifølgje rangering Universitetet i Bergen kjem best ut av norske utdanningsinstitusjonar og er blant dei flinkaste i verda til å samarbeide.
Kontroll mot spionasje kan ramme norske statsborgarar. — Mykje står på spel Personar med norsk statsborgarskap kan risikere å ikkje få jobbe eller studere på universitet og høgskular når Utanriksdepartementet skjerpar kontroll med kunnskapsoverføring til ei rekke land.
Kommunistpartiet strammar grepet om kinesiske toppuniversitet Etter inspeksjon på 31 institusjonar har universitetsleiarane fått instruks om å skjerpe partidisiplinen.
Headhuntet direktør: — UiB bygger ned det jeg kom for Det pågår en dragkamp om fremtiden til det prestisjefylte Sars-senteret ved Universitetet i Bergen. — Jeg føler UiB-ledelsens plan er nedbygging i strid med min ansettelsesavtale, sier den nytilsatte direktøren.
Skal sjekke effekten av norske bistandsmidler Et nytt forskningssamarbeid i Bergen skal finne ut av hvor effektiv bruken av de norske bistandsmilliardene er.
Tror retrettstillinger kan få flere ledere til akademia — Å ta en midlertidig lederstilling i akademia er for eksterne fagfolk risikofylt. Vi burde blant annet se på retrettstillinger som et virkemiddel for å få flere søkere til lederjobbene, sier professor Hilde Grimstad ved NTNU.
Universitetet i Stavanger og NTNU med lik plassering Universitetet i Stavanger debuterer på ranking med å bli plassert i samme kategori som NTNU. UiT holder seg fortsatt foran begge.
Byråkrati og ubrukelege nybygg. Kunstutdanningane fjernar seg frå kunsten, meiner professor Det går på ytringsfridomen laus, ifølgje Ane Hjort Guttu.
Seks meritterte undervisere kommer fra ett UiB- institutt — Vi har jobbet i mange år med å utvikle en kultur for utvikling og engasjement for utdanning. Derfor er disse utnevnelsene ekstra gledelige, sier instituttlederen.
Kari Loe Hjelle er ny universitetsmuseumsdirektør Universitetsstyret ved UiB har torsdag ansatt professor Kari Loe Hjelle som direktør ved Universitetsmuseet i Bergen.
UiB vurderer å ansette flere som følge av feil i IT-system Fortsatt får ikke eksterne lønnsmottakere pengene sine. Bestillingssystemet som var lovet er ikke på plass. Universitetet trenger flere ansatte for å kompensere.
Ber alle studenter teste seg Rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen ber alle studenter teste seg etter flere smittetilfeller knyttet til fadderuken. Også i Trondheim øker smitten blant studenter.
Feiret studiestart og ny rektor I år var det studentene selv, representert av Thomas Helland-Hansen som stod for overrekkelsen.
UiB tilbyr hurtigtester til alle nye studenter Flere universiteter tilbyr nå selvtesting ved campus. I Bergen oppfordrer fadderkoordinatoren ved UiB at alle tester seg hver dag i fadderuken.
— Ser nok litt annerledes ut i Oslo enn fra campus i Bergen Mens regjeringen fjerner enmeterskravet, varsler UiB at de ikke vil gjøre dette nå. — Vi velger å opprettholde enmeterskravet og bruke annethvert sete, sier rektor Margareth Hagen.
Nye tiltak i Bergen: Mer hjemmekontor og bruk av munnbind på campus Smitten øker og byrådet i Bergen strammer inn fra og med torsdag 12.august og 10 dager framover.
Politikk, makt og forskning på historisk jordomseiling Om drøye to uker legger seilskipet Statsraad Lehmkuhl ut på sin første ferd rundt kloden. Med på laget er UiB, Havforskningsinstituttet og HVL i tillegg til en rekke andre forskningsinstitusjoner. Turen koster mellom 180-200 millioner kroner.
Blir heldigital undervisning trass i full gjenåpning Universitet og høgskoler sliter med å kunne tilby full fysisk undervisning, selv om det blir gjenåpning i høst. — Emner som er planlagt heldigitalt må ha heldigital undervisning i høst, sier NTNU-prorektor Marit Reitan.
Tar en mental sats før høsten Margareth Hagen har så langt brukt ferien til å koble av med gåturer, men innrømmer at hun føler på ansvaret som venter henne for fullt i august.
—Henger ikke på greip med turister når forskere nektes Fortsatt er det flere forskere som ikke slipper inn i Norge selv om de har fast jobb og oppholdstillatelse. — Provoserende. Jeg skjønner ikke at folk med oppholdstillatelse og fast jobb ikke slipper inn, sier UiB-professor.
Studenter starter opp et samtaletilbud for studenter Prosjektet skal være et tilbud der studenter lager arenaer der andre studenter kan møtes over samtaler, diskusjoner og aktiviteter
Rektorer har liten tro på fast heldigital arbeidsdag Når Curt Rice tiltrer sin stilling ved NMBU håper han å kunne få en fast dag på hjemmekontoret. Fåtallet av hans rektorkolleger tror på at det er riktig løsning.
«De meritterte skal ikke bare være stjerner i stillhet» De meritterte underviserne er en ressurs som ikke brukes, ifølge evaluering ved UiT. Ved Universitetet i Bergen opplever de det ikke slik.
Mer engelsk og mindre norsk når forskerne publiserer. — Ikke overrasket, sier rektor En fersk rapport fra Språkrådet viser at både humaniora og samfunnsvitenskap har en nedgang i publikasjoner på norsk.
Gir forlengelse til stipendiater heller enn koronakompensasjon — Forventer ikke at alle er enige, sier Steinar Vagstad i Forskerforbundet ved UiB.
Kikki Kleiven skal lede 200 klimaforskere Den nye direktøren for Bjerknessenteret er ansatt i en åremålsstilling på fire år.
Universitetet i Bergen blant de 10 beste på hav Universitetet i Bergen et et av de 10 beste universitetene i verden innen oseanografi, ifølge ny Shanghai-rangering. NTNU er nummer to innen marine ingeniørfag.
Vi trenger et felles løft for demokratiet De siste ukene har eksempler på svekkelse i universitetsdemokratiet stått i kø ved flere institusjoner.
Tar ut nesten 1000 i politi, UH-sektor og departement Unio melder at ansatte ved UiO, OsloMet, UiB, HVL, UiS og NTNU vil bli tatt ut i streik om meklingen ikke fører frem i staten. De varsler også streik blant ansatte i Kunnskapsdepartementet og Diku.
BI-professor: — Jeg tviler på at akademiske institusjoner blir rasert av at vi får ansatte rektorer «Karriererektorer» og konsernmodell trenger slett ikke være noen ulykke for universiteter og høgskoler, mener ledelsesekspert Stig Berge Mathiessen.
Er det noe som skurrer når en rektor forlater universitetet sitt midtveis i et åremål? Hva er et åremål verdt, spør førsteamanuensis Gunnar Haaland.
17 universitet og høgskoler setter statens IT-system på vent Etter store innkjøringsproblemer med nytt lønns- og økonomisystem fra statens eget direktorat (DFØ) trekker 17 statlige institusjoner i bremsen.
Universitetsdemokratiet ved UiB truga av Forskerforbundet? Seriøst? Gard Johanson framstiller det som uttrykk for demokratiforakt (ikkje mindre!) når ulike kandidatar driv valkamp på ulike måtar. Vi er på ulike klodar.
«Illevarslande», «spesielt», «problematisk»: Forskerforbundet fekk pryl i styret Forskerforbundet og leiar Steinar Vagstad blir skulda for å setje universitetsdemokratiet på spel.
Nyeste artikler
Endelig utforskes Edvard Munchs liv i en helstøpt dramatisering
Hvorfor er SFI-innovasjon så vanskelig?
Ho var den tredje som tok doktorgrad innan sitt fagfelt
Advarer mot utvanning — vil vri «EU-missions» mot forskning
Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene»
Mest lest
«Litt overkvalifisert»? Vil ha folk med doktorgrad til administrasjonen
NTNU mente studenten hadde fusket - studenten vant i retten
Studentene ble svært overrasket da de åpnet hjemmeeksamen: — En menneskelig feil
Vil fjerne «snarvei» for studenter som ønsker å studere medisin
Cathrine Wahlstrøm Tellefsen (1967-2022)