hjemmekontor

Nye rektor Rice foreslår en digital dag for alle ansatte

Ledere bruker for mye tid på møter, mener Curt Rice. Når han nå blir rektor ved NMBU, vil han ha én digital møtedag og én møtefri dag.

Rektor Curt Rice har hatt hjemmekontor under pandemien, men i mai var han innom kontoret for å se på en digital og fysisk modell av P35. Når samfunnet er nesten tilbake til normalen, ser Rice for seg en hybrid jobbhverdag.
Rektor Curt Rice har hatt hjemmekontor under pandemien, men i mai var han innom kontoret for å se på en digital og fysisk modell av P35. Når samfunnet er nesten tilbake til normalen, ser Rice for seg en hybrid jobbhverdag.
Publisert Oppdatert

Som rektor ved OsloMet har Curt Rice hatt tre minutters spasertur til kontoret. Når han fra august blir rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), får han en halvtimes togtur i tillegg. Men det er ikke det som er grunnen til at Rice ønsker seg en dag i uken på hjemmekontor.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Nei, jeg gleder meg til reisetid, og ser for meg at det kan bli et bedre skille mellom arbeidsliv og privatliv, sier Rice.

Han fortsetter:

— Pandemien har ikke bare vært trasig. Vi har lært noen ting, som å ha digitale møter. I noen situasjoner er det bra. Digitale møter er ofte mer effektive, og i tillegg reduserer man reisevirksomhet.

Når han nå blir rektor, ønsker han å innføre en digital dag ved NMBU. Han understreker at dette er noe som foreløpig ikke er forankret i organisasjonen, men noe han vil foreslå.

— En hybrid løsning, der noen møtes fysisk og andre er med digitalt, er krevende. Derfor vil jeg ha en dag der alle møter er digitale. Det betyr ikke hjemmekontor for alle, men det betyr at de som ønsker det, vil kunne være med på disse møtene hjemmefra.

Vil at ansatte skal være mest på kontoret

Khrono har skrevet mye om hjemmekontor det siste året, blant annet at ved Rices tidligere arbeidsplass, OsloMet, er det mange som fremdeles ønsker å jobbe noe hjemmefra. Dette gjelder også andre arbeidstakere, viser en undersøkelse.

I spørsmålet om hvordan høstsemesteret blir, er det mange av universitetene og høgskolene som sier at en ordning for hjemmekontor er noe som skal opp på dagsorden til høsten. Andre har allerede laget retningslinjer, med ordninger med opp til to hjemmekontordager i uken.

Rice understreker at han ønsker at de ansatte ved NMBU skal være på kontoret.

— Og jeg ønsker en struktur, man skal ikke kunne velge helt fritt. Men samtidig, dersom det er spørsmål om å redusere arbeidsinnsats eller reisetid med en time, velger jeg det siste, sier han, men legger til at han ikke ser for seg at noen av de NMBU-ansatte skal ha mest hjemmekontor.

Fleksibilitet er viktig, sier Rice, og viser til at det er noe vitenskapelig ansatte har hatt: De har kunnet sitte hjemme så lenge de ikke har hatt forpliktelser på campus. Nå er det denne fleksibiliteten Rice mener også bør gjelde administrativt ansatte - så lenge det er en struktur på det.

Ønsker en møtefri dag

I tillegg til en digital møtedag, ønsker Rice seg en møtefri dag. Det prøvde han også å ha da han var viserektor ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet (UiT).

— Jeg ønsker å redusere møtevirksomheten. Ledere bruker altfor mye tid i møter, og har gjerne smekkfull møtekalender. Det viktige for meg er å tenke på hvordan jeg kan bli en best mulig rektor. Det blir jeg ikke ved å sitte i møter hver dag fra klokken 8-16, sier Rice.

Han peker på at det er mange oppgaver som ligger til en rektorstilling, både papirarbeid og tankearbeid.

— Vi går ikke tilbake, vi må få fremover med det vi har lært etter en pandemi. Jeg vil arbeide på en hybrid måte, sier Rice.

Powered by Labrador CMS