Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser 20. desember 2024 - 15:21
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Nobelprisvinnar: Eg hadde ikkje vore der eg er om eg ikkje møtte motstand Ein må fokusera på kva ein kan klara, seier nobelprisvinnar Katalin Karikó. Ho oppmodar barn til å ville påverka verda.
— Å ta doktorgrad har gitt meg tanker om hva det vil si å stadig bli bedømt Man begynner gjerne på et doktorgradsprosjekt fordi man er skoleflink, sier Felicity Burbridge Rinde. Men prosessen fram til ferdig avhandling ble likevel krevende.
Kontorene står tomme etter korona. Bare 15 prosent møter opp hver dag Førsteamanuensis Emilia Andersson-Bakken er på kontoret hver dag, men skulle gjerne hatt selskap av flere. Ledere i akademia vil ha de ansatte tilbake til kontorene.
Skulle studere pandemier. Så kom det en i sanntid På tampen 20109 begynte Truls Strand Offerdal i en stipendiatstilling der han skulle studere kommunikasjon under fenomenet pandemi. For å si det sånn: Prosjektet fikk uventet aktualitet
7000 færre studenter etter pandemien De aller fleste universiteter og høgskoler opplevde nedgang i studenttallet i 2022. Normalisering etter pandemien, ifølge SSB.
Oppdaga at primærhelsetenesta er lite rigga for forsking Marie Hidle Gedde forska på heimebuande med demens. Pandemien vart utfordrande, men også før den tid oppdaga ho at primærhelsetenesta ikkje var van med forsking.
Fikk årets forskningspris mens han var stipendiat Alexander Hesselberg Løvestad skulle forske på HPV-virus. Men så kom en viss pandemi og gjorde om på doktorgradsplanene.
Anne Spurkland om pågangen under pandemien: — Helt ekstrem Immunolog Anne Spurkland har de siste årene fått mengdetrening i formidling. Det kommer godt med når hun skal forklare immunforsvaret på 200 minutter i årets Aarebrotforelesning.
Fryktar langvarige konsekvensar for kvinnelege stipendiatar Kvinnelege stipendiatar med barn vart ekstra sårbare under koronapandemien. Pedagogikkprofessor Rune J. Krumsvik fryktar at ein vil sjå konsekvensar for denne gruppa i lang tid.
Meiner studentane har endra seg etter pandemien Kristin Melum Eide seier det nesten er som om både studentane og dei som underviser må læra seg heile undervisingssituasjonen på nytt.
Havforskningen varsler oppsigelser og store kutt.— Jeg tok feil, sier direktøren — Vi har ikke vært gode nok til å sørge for inntjening for de økte utgiftene, sier direktøren for Havforskningsinstituttet, Nils Gunnar Kvamstø. Denne uken måtte han varsle nedbemanning og oppsigelser.
Vaksineforskar Gunnveig Grødeland: Mykje meiningslaus covid-forsking Etter koronapandemien er det noko ein veit veldig mykje om. Andre ting ville forskar Gunnveig Grødeland gjerne visst meir om.
Over hele landet arrangeres «demoeksamen» for pandemistudentene På grunn av koronapandemien har flere av dagens studenter knapt hatt en skoleeksamen. Ved flere universiteter prøver de nå å bøte på det.
Amerikanske studenter sliter med å henge med etter pandemien — Utfordringene knytter seg til forberedelser, tidsbruk, generelle studieferdigheter og fullføring av oppgaver, oppsummerer professor.
Hun hatet å undervise på Zoom under pandemien — Jeg syns det var noe av det verste med pandemien, sier professor Lise Rakner ved Universitetet i Bergen. Men andre undervisere syntes det var spennende å bli tvunget til å prøve nye undervisningsmetoder, ifølge ny studie.
Regjeringen vil fase ut 4000 studieplasser ett år før tiden Flere universiteter og høgskoler er overrasket over at de ekstra studieplassene som de fikk under koronakrisen, fases ut tidligere enn ventet.
Å skape den beste læringa Vi kjenner på ei uro for at studentar ikkje vil komme på campus i framtida, skriv Anne-Grethe Naustdal, prorektor for utdanning ved Høgskulen på Vestlandet.
Global helse er en viktig del av arbeidet ved Det medisinske fakultet Vårt team vil lytte til våre kollegers innspill og råd, skriver Team Flinstad Harbo.
Spår kraftig hopp i husleie for studenter i august Leieprisene på hybler og leiligheter vil gjøre et kraftig hopp i høst, deretter blir prisveksten normalisert. – Finn deg bolig utenfor sentrum, sier økonomiprofessor Ola Grytten til studenter som sliter på boligmarkedet.
På tide å zoome ut fra pandemien Forsker Tony Sandset utfordrer til mer nytenkning om den fysiske undervisningen.
Ja takk til hjemmeeksamen, men gjør det ordentlig Kanskje vi skal slutte å tenke på hjemmeeksamen som en nødløsning, og heller se på hvordan ordningen kan være en ressurs i akademia.
Starter Norges første master i pandemi Fra høsten 2023 kan du ta en master i epidemiologi ved Universitetet i Oslo. Det blir Norges første.
Foreslår lovendringer for mer dagsfersk forskning Et ekspertutvalg foreslår flere lovendringer som skal gi forskere tilgang til ferske data. Det skal bidra til økt kriseberedskap her til lands.
Høstens førsteårsstudenter trenger særskilte tiltak «Høstens førsteårsstudenter har et uvanlig utgangspunkt for høyere utdanning. Det må universitets- og høyskolesektoren ta høyde for når vi møter studentene til høsten», skriver to prodekaner ved Høyskolen Kristiania.
Bærekraftbyrden i akademia er ujevnt fordelt Transkontinental reisevirksomhet passer best for forskere med sikker finansiering, god helse og funksjonsevne, og som ikke føler et overdrevent personlig ansvar for klimaendringene.
To ekspertutvalg skal forberede oss på nye kriser Økonomiprofessor Mari Rege og seniorforsker Simen Markussen skal lede hver sin ekspertgruppe som skal bidra til å gjøre landet bedre forberedt på neste krise.
Uroa over pandemi-konsekvensar for forskinga Kva konsekvensar får pandemien for forsking på lang sikt? Det spørsmålet vert stilt når Universitetet i Bergen har styremøte torsdag.
Gi studentene en grunn til å lære De to siste årenes massive omlegging bort fra skoleeksamen i høyere utdanning er et eksperiment som verken var planlagt eller evaluert. Har vi byttet til bedre vurderingsformer?
Digitalisering er middelet, ikke målet Spørsmålet er ikke om vi er for eller imot digitalisering av utdanning, men hvordan vi kan bruke det vi har lært om digitalisering til å øke læringsutbyttet.
Akademias mentale midlertidighet – Vi trenger en politikk i universitets- og høgskolesektoren som forebygger mentale helseproblemer, heller enn å drive med brannslokking etter at skaden allerede har skjedd.
Digital undervisning: Fagene må komme først — Uten fagene og studentenes læring som premissgrunnlag, blir diskusjonen om digitalisering av undervisningen innholdstom, skriver professor Sten Ludvigsen.
Opna første norske karrieresenter for unge forskarar Å planlegga ein karriere er å planlegga ei ferd, seier HR-direktør. No skal eit eige karrieresenter læra unge forskarar det dei ikkje lærer nokon stad.
Regjeringen fjernet nesten alle koronatiltakene Vi kan si farvel til både meteren og munnbind. Lørdag fjernet regjeringen omtrent det som var igjen av koronatiltak.
Nå kan meteren ryke. Viktig symboleffekt, sier studentleder Både munnbind-påbud og den generelle anbefalingen om å holde en meter avstand til andre kan snart være en saga blott. Men studenter vil fremdeles kunne trenge oppfølging, sier studentleder Tuva Todnem Lund.
Arbeidsmiljøet ved UiO under pandemien Pandemien har vært krevende for alle UiOs ansatte og særlig for stipendiater, postdoktorer og internasjonalt ansatte.
Den einsame forskaren Tida er overmoden for eit falkeblikk på mental helse i akademia, med eit særleg fokus på yngre forskarar som framtida til forskings-Noreg og konsekvensar av koronakrisa.
Har fordelt 500 nye studieplasser i sykepleie. Praksis skaper utfordringer Kunnskapsdepartementet har fordelt nye studieplasser innen sykepleie. — Setter oss i en vanskelig situasjon, sier helsedekan.
Universitetenes digitale kompetanse: —Vil ikke bruke ordet tragisk, men... Han mener universiteter og høgskoler har famlet når det gjelder å ta i bruk digitalteknologi under pandemien. — Det ble veldig enkle løsninger, sier professor Arild Raaheim.
Borten Moe koronasmittet Forsknings- og høyereutdanningsminister Ola Borten Moe har testet positivt for korona, melder VG.
Pandemi-stipendiatene fortjener bedre støtte Stipendiatene er norsk forsknings framtid. Regjeringen må sikre dem rett til forlengelse og bedre oppfølging.
Vil ikke tilbake til før-pandemisk undervisning Førsteamanuensis Patric Wallin tror det er en dårlig løsning å ville ha undervisning slik den var før pandemien. — Vi kan få flere til å ta høyere utdanning ved å tenke mer digital pedagogikk, sier Wallin.
Må være villig til å avbryte studier for å få dagpenger: — Ekstremt kortsiktig — Det er helt ulogisk at vi skal forskjellsbehandle mellom to servitører på den samme puben, bare fordi den ene også studerer, sier Hege Bae Nyholt (R).
Vil ikkje be Norsk Tipping dele data med forskarar Det er behov for meir kunnskap, meiner kulturministeren. Ho vil likevel ikkje forlange at Norsk Tipping deler data med forskarar.
UiT har et klart samfunnsoppdrag Pandemien må ikke gjøre oss blinde for fremtiden, påpeker viserektor ved UiT Norges arktiske universitet, Rikke Gürgens Gjærum.
Et stort behov for konstruktivt diskusjonsklima — Alvorlig talt, vi har ikke tid til å la heterogeniteten og fragmenteringen av våre forskjellige perspektiver, følelser og erfaringer lede til lammende konflikter, apati eller ignoranse.
Åsmund Pegasus (20) begynner på sitt andre semester uten fysisk undervisning Lingvistikkstudenten er redd for at flere kommer til å droppe ut om de ikke får fysisk undervisning.
Tilværelsens uutholdelige forutsigbarhet En uke ut i januar kom mailen fra rektor og humøret blei mørkere enn studentenes skjermer. Jeg vil ikke ha forutsigbarhet!
Studentene fortjener et godt semester For universitetene haster det med å få lettelser i tiltak, skriver Margareth Hagen.
Færre disputaser i Agder og Stavanger i pandemiåret Universitetene i Stavanger og Agder opplevde nedgang i avlagte doktorgrader i 2021. Pandemien får en del av skylden.
Rektor ber regjeringen om mer fysisk undervisning Det er ikke helt tomt på universitet- og høgskolecampusene, men UiO-rektor Svein Stølen er redd for frafall om ikke situasjonen endrer seg.
Studentmedarbeider må bli en egen stillingskategori Gitt den store mengden studentmedarbeidere som er i arbeid hvert eneste semester, bør disse ha en stilling som er fleksibel og enkel å administrere og ikke telle som midlertidighet.
«Hører du meg nå?» Hvordan forebygge zoom-fatigue Hittil har det ikke vært nok fokus på hvordan vi kan gjøre den digitale undervisningen mindre utmattende, skriver innleggsforfatterne.
Vi skal ta vårt ansvar i de store krisene Fire nyttårsforsetter for 2022. Styrke opplæringen av nye forskere. Bedre digitalisering. Finne nye og utradisjonelle samarbeid. Økt fokus på bærekraftig fremtid.
Kunnskap er kuren mot et splittet samfunn — Mitt nyttårsforsett for 2022 er å gjøre et realt forsøk på å forstå mennesker med ulikt syn på verden enn mitt eget.
Unge med lav lønn hardest rammet under pandemien Norsk studentorganisasjon vil at studentene skal inkluderes i dagpengeordningen slik at studentene får de samme rettighetene som andre arbeidstakere som mister jobben.
Pandemiens kostbare kunnskapseksperiment — Det er på tide med en debatt om hva kunnskapsbanken til barn og unge er verdt, skriver førsteamanuensis ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen, Dagmar Fosså Bunæs.
UiT dropper skoleeksamen i hele vårsemesteret også UiT har bestemt at det ikke blir skoleeksamener ved universitetet våren 2022 heller. Og det er ikke bare på grunn av korona.
Gleder seg til å dra, men er urolig for at utveksling blir avlyst Reiselysten blant studentene er nesten som i et normalår, men nå når pandemien drar seg til, trekker mange seg fra utveksling. NTNU-student Tiril Berbom Gabrielsen skal til USA og håper i det lengste at hun kan dra.
Kvinner diskrimineres fortsatt gjennom hele karrieren Når det gjelder både kjønn og mangfold, er vi alle nødt til å ta inn over oss at vi diskriminerer uten å ha et bevisst forhold til det.
Lukket digital undervisning er lovstridig Digitale undervisningsformer har det siste året medført at offentligheten er blitt hindret sin rett i å få tilgang til undervisningsaktivitet, skriver bachelorstudent Bjørn Olav Østeby.
Raser over omikron-restriksjoner : — Rasistisk og uvitenskapelig Koronasituasjonen i Sør-Afrika er alvorlig, og sosiolog Alf Gunvald Nilsen er svært kritisk til vestens reaksjoner mot landet.
Han kalles hjemmekollega. Per jobber 100 % på hjemmekontor — Fordelen er at jeg kan jobbe i et godt fagmiljø, som jeg ikke finner lokalt. Men det går ikke mange forbi kaffeautomaten her, sier Per Schrader.
Fekk pris for koronatest Pandemien førde dei saman. No har NTNU-forskarane Magnar Bjørås og Sulalit Bandyopadhyay fått Forskingsrådet sin innovasjonspris for utvikling av koronatest.
BI-studenter reagerer på at de må møte fysisk på eksamen Studenter ved BI i Bergen er bekymret for at de må møte opp fysisk til eksamen. Rundt i landet varierer det hvorvidt eksamen nå i høst skjer ved fysisk oppmøte eller er hjemmeeksamen.
Tror fuskere kan ha blitt straffet for hardt under pandemien — Vi må passe på at vi ikke legger alt ansvar på studentene alene, sier instituttleder ved Høgskulen på Vestlandet, Tom Skauge.
Den akademiske ytringsfriheten er ikke bare truet utenfra Debatten om hvordan viruset som forårsaket en pandemi oppstod, ble effektivt parkert, skriver medisinprofessor Stig S. Frøland. Dette mener han er et eksempel på at trusler mot akademisk ytringsfrihet også kan komme innenfra.
Her må 10 000 studenter i karantene Nærmere 10.000 studenter på et universitet i Dalian nordøst i Kina må bli på sine internat og i hotellkarantene etter et koronautbrudd på universitetet.
Flere studenter sliter med søvnen og bruker sovemedisiner Nær én av tre studenter opplevde søvnproblemer i 2021. Det bekymrer Folkehelseinstituttet.
Felles mål om utdanningskvalitet Vi er enige at underviserne bør være sentrale i utviklingen av undervisningen, og håper og tror at steg vi har tatt denne høsten er med på å ta oss nærmere det målet, skriver OsloMets prorektor i et svar til ansattoppropet.
Færre tvilsmeldinger kan gi flere uskikka studenter i arbeidslivet Pandemiåret 2020 har gitt store utfordringer for arbeidet med skikkethet i de utdanningene som krever slik vurdering av sine studenter.
Utskjelt forsker får støtte fra øverste hold: — Betyr mye Forsker Gunhild Alvik Nyborg sjokkerte Norge ved å sammenligne pandemien med 9.april. Nå får hun støtte fra assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.
Nå kan viktig informasjon om koronaviruset deles lettere over hele Europa Under pandemien har det vist seg å være svært viktig at all tilgjengelig virusinformasjon deles så raskt og åpent som mulig, med helsepersonell og forskere verden over, sier UiT-professor Nils Peder Willassen.
Fleire byar har framleis krav om undervisnings-meteren Med unntak av Høgskulen på Vestlandet held utdanningsinstitusjonane i Bergen fast ved krav om ein meter avstand i undervisningen. Også NTNU held på meteren.
Anklager universiteter for å «splitte» med «kansellering av nasjonale helter» Utdanningsministeren anklaget universiteter for splittende agenda, i en tale der han også ga ordre om fysisk undervisning, via zoom.
Gjeninnfører én-meteren i Bergen Høgskulen på Vestlandet tar et skritt tilbake og gjeninnfører avstandskrav på campus i Bergen.
NTNU bruker 60 mill for å sikre seg mot hackere Stadig flere forsøk på å bryte seg inn i datasystemene gjør at NTNU blar opp 60 millioner og ansetter flere folk for å bedre datasikkerheten.
Dette må bli læringsmiljøets år Med erfaringer fra pandemien: Her er tre konkrete forslag for høstens undervisning.
Fri forskning og grønt skifte i Arendal En tilnærmet normal arendalsuke åpner mandag. Her får du smakebiter på hva universiteter og høgskoler byr på i løpet av uka.
Lett euforisk for nær 200 lærerutdannere på fysisk seminar Lys og lett stemning da nærmere 200 ansatte på lærerutdanningen ved OsloMet onsdag morgen byttet ut Zoom med fysisk seminar for første gang på nesten et og et halvt år.
Blir heldigital undervisning trass i full gjenåpning Universitet og høgskoler sliter med å kunne tilby full fysisk undervisning, selv om det blir gjenåpning i høst. — Emner som er planlagt heldigitalt må ha heldigital undervisning i høst, sier NTNU-prorektor Marit Reitan.
Hvorfor lærerutdanningen er eneste studium med lavere interesse Ulike sider ved pandemien kan være viktigst for nedgangen i interessen for lærerutdanning i 2020 og 2021, mener Torberg Falch.
—Henger ikke på greip med turister når forskere nektes Fortsatt er det flere forskere som ikke slipper inn i Norge selv om de har fast jobb og oppholdstillatelse. — Provoserende. Jeg skjønner ikke at folk med oppholdstillatelse og fast jobb ikke slipper inn, sier UiB-professor.
Langt fleire som studerer får sosialhjelp Frå 2019 til 2020 auka antal studentar med barn som fekk sosialhjelp med 32 prosent. — Ikkje naudsynt at dette berre er eit onde, seier forskar, medan SV vil ha auka studiestøtte.
Nye rektor Rice foreslår en digital dag for alle ansatte Ledere bruker for mye tid på møter, mener Curt Rice. Når han nå blir rektor ved NMBU, vil han ha én digital møtedag og én møtefri dag.
Norce gikk fra minus 55 millioner kroner til nesten null i pandemiåret Norske forskningsinstitutter har kommet bedre gjennom det første pandemiåret enn fryktet. Norce-konsernet har forbedret resultatet kraftig.
Vi må komme lenger med deling av data Vi burde ha kommet lenger på den internasjonale forskningsfronten når det gjelder kunnskap om viruset, om spredningen og behandlingsformene, mener administrerende direktør i forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.
Å skyte spurv med kanon kan lønne seg Pandemiforsker mener at han selv er et godt eksempel på hvorfor regjeringen bør prioritere nysgjerrighetsdrevet forskning.
Utgifter på 20 millionar til smittevernvakter. UiB åleine brukar 14 av dei Universitetet i Bergen brukar nær tre gonger så mykje som alle andre universitet og høgskular til saman på smittervernvakter.
Stipendiatar aksjonerer for å få sin eigen krisemilliard Noreg har ikkje råd til å miste ein generasjon unge forskarar, proklamerer stipendiatane. No mobiliserer dei for krisepakke til unge forskarar.
Mange melder seg som fadder: — Folk er helt utsultet på sosial kontakt Fadderuka 2020 var preget av pandemien, og rekrutteringen av faddere var vanskelig. Dette året er trenden annerledes.
Flere BI-studenter ønsker penger tilbake BI-ledelsen har bedt linjeforeningene ved den private høgskolen om hjelp til å kartlegge hvor mange studenter som ønsker penger tilbake etter nesten tre korona-semester.
Læring som lukkemekanisme Universitet betyr noe som er åpent og gratis. Våren 2021 var semesteret da jeg var med å innovere oss bort fra denne demokratiske ordningen.
Universiteter fortviler over strenge innreiseunntak De er glade for lettelser, men på universitetene er flere er frustrerte over unntak som ikke gjør det lettere for mange forskere å reise inn i Norge.
Pandemien hindrar akademisk rekruttering Aksel Mjøs ber Kunnskapsdepartementet endra «Forskrift om ansettelse på innstegsvilkår» slik at institusjonane kan gi både doktorgradsstudentar og tilsette i kvailfiseringsstillingar utvida tid til å få levert frå seg arbeidet sitt under pandemien.
Satte doktorgradsrekord trass i koronaåret Trass i pandemi og delvis stengte universitet og høgskoler avla 1634 personer doktorgrad ved norske læresteder i 2020. Det er tre prosent flere enn året før.
Asheim om pandemiåret:— Om vi snubla i starten? Ja, heilt klart Mangt burde blitt gjort annleis då viruset ramma Noreg i mars 2020, meiner forskings- og høgare utdanningsminister Henrik Asheim.
Likestillingen har uviklet seg i feil retning gjennom pandemiåret Statsministeren må nå se på likestilling som et verktøy for å komme sterkere ut av pandemien, skriver Curt Rice.
Helt ærlig, hvordan har du det? Det er viktig at studentene svarer på tilleggsundersøkelsen om pandemien og hvordan den har påvirket dem, skriver åtte studentledere.
Bedre studenthelse, mindre engstelse Uten målrettede tiltak for å fremme både sosiale kontaktpunkter og bedre studenthelse, risikerer vi en generasjon med høy frafallsrate, økt gjeld , og vedvarende helseplager, mener forfatterne av innlegget.
Manglet 0,3 poeng for å komme inn på juss. Nå frykter hun at drømmestudiet ryker Dersom det ikke blir eksamen for videregående skole i år heller, kan det få store konsekvenser for 2000-kullet.
Nær dobling av betalings-utsettelser på studielånet Siden pandemien startet har Lånekassen fått inn nesten 130.000 flere søknader om betalingsutsettelse på studielånet, enn tilsvarende periode i fjor.
— Hjemmekontor blir stor fristelse for arbeidsgivere Statlig utredning av hjemmekontor som del av varige arbeidsordninger gir Forskerforbundets leder en dårlig følelse. — Det som spares på kontorer kan fort bli tapt i lavere produktivitet, sier Guro Elisabeth Lind.
Nå har vi desinfisert gølvet og vi har børi ved Ein pandemi, studentane reiser, til hyblane, skjermane, til mors kjøtkaker, karantene, Netflix og digital eksamen.
Førelesar fornekta pandemien: — Eg har ei personleg meining Kan ein førelesar seia til studentane at det ikkje finst statistikk på at verda er i ein pandemi? Nei, meiner Uppsala universitet.
En varslet katastrofe Vi vil måtte forholde oss til pandemier også i fremtiden. Pandemisenteret skal gi bedre informasjon til allmennheten og la ulike faggrupper jobbe sammen om gode løsninger for framtiden.
UiB oppretter eget senter for pandemiforskning Universitetet i Bergen etablerer et tverrfaglig senter for pandemiforskning. Senteret skal være et kunnskapsorgan for myndigheter, media og samfunnet for øvrig.
Tillitsbrudd fra Curt Rice Etter 5 år som rektor på OsloMet, skulle man tro at Curt Rice visste hvordan man driver lønnsforhandlinger i staten. Det er ikke gjennom pressen.
Vil gi 7 millioner i varig korona-tillegg til ansatte De ansatte ved Høgskulen på Vestlandet kan se fram til et ekstra lønnstillegg som takk for innsatsen under koronapandemien.
Tenk radikalt nytt: Hold åpent hele døgnet! Uvanlige tider krever uvanlige løsninger. Landets universiteter og høgskoler bør tenke radikalt nytt. Jo før, jo heller, skriver Tove Lie.
Frykter hjemmekontor blir for attraktivt Akademia passer godt for en verden med hjemmekontor. Men det kan bli for attraktivt å sitte hjemme, mener professor Christine Meyer ved NHH.
Asheim opna på HVL: —Eg kunne ha sunge «Nystemten» Nybygget K2 gjer det mogeleg for Høgskulen på Vestlandet å flytte 300 tilsette og 3000 studentar til campus på Kronstad. Statsråden meiner det er eit bygg for framtida.
Avgjørende for Norges vei ut av koronakrisen Universitetenes og høgskolenes bidrag og rolle for å gi Norge flere ben å stå på i dagens situasjon blir ikke løftet tilstrekkelig fram.
Hvem sikrer kvaliteten på forhastet korona-forskning? Det gjenstår å se hvor solid kunnskapen som er etablert i all hast under pandemien, vil stå seg i ettertid, skriver professor Trine B. Haugen.
En stipendiat som famler i mørket Å ta en ph.d. kan oppleves som en vandring på nye stier i mørket uten verken hodelykt eller kart. Med en pandemi i tillegg, går det på tålmodigheten løs.
Behov for økt nordisk forskningssamarbeid i kjølvannet av koronakrisen Ved å sammenligne de nordiske landenes respons på Covid-19-krisen, kan myndighetene takle neste pandemi bedre, skriver Arne Flåøyen i NordForsk.
NTNU-professor frontar folkeaksjon mot korona-ekspertane Kva skjer når «pilotfrue» mobiliserer og 30 000 protesterer mot å gjere barn til «prøvekaninar»?
Et særdeles umedgjørlig problem Koronapandemien er som klimautfordringene: de skaper «super wicked problems», som vi sier på fagspråket.
UH-sektoren kan bidra til å redde liv også i fremtiden Norske universiteter og høgskoler kan være med på å forebygge fremtidige pandemier ved å bruke sin påvirkningskraft.
Michaels sang om å overleve digital undervisning er sett to millioner ganger Sjekk førsteamanuensis Michael Bruenings koronavirusversjon av «I Will Survive».
Forskere er uenige om effekten av å stenge skoler Det er forsket på stenging av skoler under pandemier. Funnene er ikke entydige.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut