Hoel krever 2019-nivå. For de eldste universitetene vil det bety vekst
Statsråd Oddmund Hoel sier universiteter og høgskoler skal tilbake til 2019-nivå. For de tre eldste universitetene vil det bety et godt påslag i budsjettramma.
I april var Oddmund Hoel sammen med sin medstatsråd i Kunnskapsdepartementet, Kari Nessa Nordtun, på besøk hos Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo. Temaet den gangen var nye opptaksregler. Nå håper Stølen på mer forståelse for universitets budsjettutfordringer.Foto: Eva Tønnessen
På Arendalsuka slo forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel fast at nedskjæringer og stillingskutt er den nye virkeligheten ved universiteter og høgskoler, som ifølge statsråden skal tilbake til 2019 og budsjettnivået man hadde da. De kan ikke forvente vekst utover dette.
— Vi kan regne med at 2019 er normalnivået. Og når UH-sektoren har blitt 4000 flere siden 2019, da er det noen færre stillinger som må til, sa Hoel under utspørringen av statsråden i regi av Forskerforbundet og Norsk studentorganisasjon (NSO).
Ifølge Database for statistikk om høyere utdanning (DBH/HK-dir) var det 40.373 årsverk ved de statlige universiteter og høgskoler i 2023. I 2019 var tallet 37.128.
Universitetene og høgskolene har bemannet seg opp med 3245 eller hadde en 8 prosent vekst i antall årsverk i denne perioden. Tar man med de private høgskolene har veksten i antall årsverk vært 3795.
Regnskapstallene for statlige universiteter og høgskoler fra DBH/HK-dir viser et statstilskudd (bevilgning alle departementer) i 2019 på 35,97 milliarder til statlige universiteter og høgskoler. Tilsvarende viser regnskapstall for 2023 et statstilskudd på 41,89 milliarder.
Korrigerer vi for lønns- og prisvekst (Kilde: SSBs priskalkulator) burde dette tallet ligget 184 milioner eller 0,44 prosent høyere.
Budsjetttallene for 2024 viser at bevilgning over statsbudsjettet for 2024 var 43 milliarder, og dermed en vekst på 1,6 prosent sammenlignet med tilsvarende bevilgning for 2019. Og daværende statsråd, Sandra Borch, var godt fornøyd.
— Etter pandemiårene er vi nå inne i en normalsituasjon, og vi må sammenligne oss med bevilgningsnivå i 2019. Årets budsjett representerer en vekst på 1,6 prosent sammenlignet med 2019, sa Borch til Khrono.
Kilder: DBH/HK-dir og SSB
Khrono har sjekket en rekke ulike tall for 2019 og 2023, samt kikket på noen budsjettall for 2024.
Vår kartlegging viser at bevilgningene til universiteter og høgskoler allerede i dag ligger omtrent på 2019-nivå, tross mange tusen flere ansatte og drøyt 9500 flere studenter.
Bildet er entydig: Det er tre universiteter som har hatt det tøffest budsjettmessig de siste fem årene, og det er våre tre største og eldste universiteter. Nemlig NTNU, Universitetet i Oslo (UiO) og Universitetet i Bergen (UiB).
Hvis disse tre i 2023 skulle hatt budsjett som i 2019, skulle de til sammen ha hatt et påslag på nesten 700 millioner kroner.
Lengst unna 2019-nivået ligger Universitetet i Oslo. Det ligger 7,8 prosent lavere i 2023 sammenlignet med 2019, hvis man korrigerer for lønns- og prisvekst. Det tilsvarer 450 millioner kroner.
NTNU skulle hatt 164 millioner mer om det skulle vært på 2019-nivå, mens UiB skulle hatt 73 millioner mer.
Se tabell nederst i saken.
Khrono har også sett på budsjettallene for 2024, og tendensen fortsetter, men her trenger vi regnskapstall og totaltallet for lønns- og prisvekst for hele året for å kunne gi et fullstendig bilde.
Ser man på universitetene samlet, er det fem universiteter som reelt sett har hatt en vekst i statstilskudd, det vil si bevilgning fra et departement, i hovedsak Kunnskapsdepartementet. Det er Nord universitet, NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Universitetet i Stavanger, OsloMet og Universitetet i Agder. Sistnevnte rett nok svært nær null.
På den andre siden har fem universiteter i de samme fire årene reelt sett opplevd budsjettkutt. I tillegg til NTNU, UiO og UiB gjelder det Universitetet i Sørøst-Norge og UiT Norges arktiske universitet.
Totalt har universitetene fått 454 millioner mindre når vi sammenligner 2023 med 2019 og korrigerer for lønns og prisvekst, et budsjettkutt på 1,31 prosent.
Nord universitet har størst vekst blant universitetene med en relativ vekst på 6,36 prosent.
Tre universiteter har færre studenter i 2023 enn de hadde i 2019. Det er UiO, Universitetet i Sørøst-Norge og UiT Norges arktiske universitet.
For Margareth Hagen, som er rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), er ikke utviklingen i tallene fra 2019 til 2023 overraskende.
— Det som har skjedd ved UiB er at vi delvis har klart å kompensere de årlige kuttene med svært gode resultater på studentsiden. Samtidig representerer dette en betydelig oppgaveøking. Det er det som har holdt oss flytende, uten denne innsatsen ville den økonomiske situasjonen vår vært langt verre, sier Hagen.
— Jeg vil gjerne være tydelig på at denne utviklingen er sterkt bekymringsverdig, ikke bare for regjeringen og vår statsråd, men for alle som er opptatt av omstilling. Den burde bekymre norsk næringsliv, våre politikere og alle andre. Satsingen på langsiktig grunnforskning er betydelig svekket, det er rett og slett ikke bra, sier Hagen.
Hun legger til at hun er glad for at forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel eksplisitt har uttalt at de forskningstunge og eldste universitetene står i en særstilling og at dette krever en annen basisfinansiering enn hva de andre universiteter og høgskoler får.
— Men da må han og regjeringen også levere på dette. Tallene viser at i dag er det vi som rammes mest av de kuttene sektoren har fått. Vi forventer en tydelig plan og langsiktig økonomisk satsing, og er spente på hva som ligger i systemmeldingen, og hvordan universitetenes rolle blir vektlagt her, sier Hagen.
Hagen trekker fram at heller ikke den tidligere Høyre-regjeringen går helt fri med tanke på prioriteringer i deres regjeringstid, og hun er spent om opposisjonen vil stå tydelig fram i valgkampen og si hvordan de ønsker å bygge Kunnskaps-Norge.
— Men tilbake til Hoel, vi vil gjerne høre mer om hva han mener med å prioritere tung grunnforskning, og hvordan han vil ivareta de store og gamle universitetene og sikre deres muligheter for å holde et internasjonalt høyt nivå, sier Hagen.
Ved Universitetet i Oslo er ikke rektor Svein Stølen overrasket over ulikhetene og skjevhetene som kommer fram når man ser på utviklingen i statstilskudd de siste årene.
— Dette har vi sagt lenge, og det er en utvikling vi har påpekt gjennom mange år. Og det er jo resultat av villet politikk. I Norge ønsker man at alt skal være jevnere og likere. Problemet er at avstanden til de beste internasjonalt da øker, sier han.
— Vår internasjonale konkurransekraft er og blir framover svekket, og dette har vi vært kritiske til gjennom mange år, sier Stølen.
Han trekker fram evalueringen gjennomført i 2014 av de to svenske forskerne Mats Benner og Gunnar Öqust for Forskningsrådet som handler om middelmådigheten innen norsk forskning. De påpekte at det var rom for å prioritere langt hardere innen norsk forskning og høyere utdanning. En problemstilling Stølen sier er like aktuell i dag.
— Alle institusjonene har en felles interesse i å få økt rammene til sektoren, men vi har ulike interesser når det kommer til hvordan pengene fordeles og hva som vektlegges. Det er ingen hemmelighet at vi er sterkt kritiske til måten dette skjer på i dag, sier Stølen.
— Det blir innført et nytt finansieringssystem fra 2025, vil det endre situasjonen?
— Det nye systemet premierer utdanning og gjennomstrømning. Med fare for å se spøkelser på høylys dag, så kan vi ikke se bort fra at institusjoner vil kunne se seg tjent med å øke gjennomstrømningen, og da kan man jo også se på læreplan og hvilke krav vi stiller til studentene for å oppnå dette, sier Stølen.
— Vi som er store og tunge på forskning, må jo hente penger eksternt. Vi vil trolig leve helt greit med den nye modellen også, men vi ser fram til at den blir evaluert etter en stund, legger Stølen til.
— Må ha gode tilbud i hele Norge
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel sier til Khrono at regjeringen er klar over at det er krevende for institusjonene med omstilling.
— Men vi er i en situasjon der vi er nødt til å prioritere forsvar, trygghet, politi og helse. Vi har hele veien vært tydelige på at koronatiltakene for universitets- og høgskolesektoren skal fases ut, og at vi skal tilbake til normalnivået i 2019, skriver han i en e-post.
Han begrunner noen av regjeringens prioriteringer slik:
— Kompetansemangelen er størst i distriktene, både i næringsliv og offentlig sektor. Derfor har vi styrket flercampusinstitusjonene og utdanningstilbudene som treffer der behovet er størst. For framtiden til Norge er vi avhengig av gode utdanningstilbud over hele landet.
Hoel legger til at forskning og utdanning er viktig for å løse samfunnsutfordringene og utvikle Norge videre.
— Derfor bruker vi hvert år store summer på utdanning, læring og kunnskap over hele Norge. I år bruker vi 45,4 milliarder kroner på universitet og høgskoler i Norge, som sammenligna med 2019 gir en vekst på 1,5 prosent. Vi ligger altså over nivået før pandemien.
Han legger til at universitetene og høgskolene er rammefinansierte.
— Det innebærer at de selv vurderer hvordan de bruker midlene sine for å nå de målene som er satt for sektoren og den enkelte institusjon. Jeg har ikke et fastsett mål om hvor mange tilsatte institusjonene skal ha. Men jeg forventer at de tilpasser aktiviteten til budsjettene, og finner gode løsninger som gjør de best mulig i stand til å i vareta samfunnsoppdraget sitt, skriver statsråden.
Fire av de seks statlige vitenskapelige høgskolene har fått økt bevilgning relativt sett mer, totalt utgjør det 6,28 prosent.
Størst vekst har Høgskolen i Molde 18 prosent mer, mens Kunsthøgskolen i Oslo og Norges musikkhøgskolen har opplevd reduksjon på 6 og 5 prosent. Alt beregnet ut ifra 2019-tall og en et tall for 2023 som er korrigert for lønns- og prisvekst.
Fire av fem statlige høgskoler har relativt sett fått økte budsjetter. Totalt utgjør veksten 2,52 prosent. Høgskolen i Innlandet har størst vekst, Samisk høgskole er den eneste med relativt budsjettkutt.
De fem høgskolene har totalt 590 flere årsverk, Høgskolen i Innlandet og Høgskulen på Vestlandet med størst vekst henholdsvis 237 og 251 flere årsverk i 2023 sammenlignet med 2019.
Innlandet og Samisk høgskole har fått flere studenter i perioden, mens Høgskolen i Østfold, Volda og Vestlandet har færre studenter.
Ved Høgskolen i Innlandet trekker rektor Peer Jacob Svenkerud fram at ringvirkninger av de ekstraordinære, midlertidige tildelingene under koronapandemien fortsatt gjør seg gjeldende. Han sier at dette forklarer hvorfor høgskolen relativt sett har hatt vekst sammenlignet med de tre eldste universitetene.
— UiO, NTNU og UiB har en større grunnfinansiering knyttet til forskningsaktiviteten, og det blir dermed vanskelig å konkludere med at de tre eldste universitetene har hatt det tøffest budsjettmessig de siste fem årene, sier Svenkerud.
Høgskolen i Innlandet tok på seg og kanskje også fikk et stort ansvar for det som ble kalt Utdanningsløftet under pandemien. Derfor har de som institusjon utviklet seg og ifølge Svenkerud leverer de nå stadig bedre på flere fronter.
— Årsverksveksten som det henvises til er ikke alene knyttet til statlige bevilgninger. Som kjent har Høgskolen i Innlandet jobbet systematisk med å forsterke oss som en institusjon med høy faglig kvalitet for å kvalifisere til universitet. Med oss på laget har vi hatt flere bidragsytere som har bidratt med finansiering til flere stillinger for å øke forskningsaktiviteten. Stillinger som på sikt skulle finansieres gjennom at de genererer eksternfinansiering og får tilslag på forskningssøknader, sier Svenkerud.
Svenkerud trekker fram at i perioden 2019 til 2023 har høgskolen hans økt andre driftsinntekter med kr 94,4 millioner kroner. I 2023 utgjorde dette 323,9 millioner.
— Økningen i andre driftsinntekter er i denne perioden på 41 prosent. Det representerer økte oppgaver innen forskning og utdanning som samfunnet og omverdenen omkring oss etterspør utover det regjeringen gir gjennom sin statsbevilgning, sier Svenkerud.
Samtidig er han sterkt bekymret for framtiden til høgskolen.
— Vi har som flere andre i sektoren måtte bemanne opp for å løse de midlertidige oppgavene som regjeringen ga i Utdanningsløftet, og er nå inne i en periode der grunnfinansieringen til disse oppgavene fases ut samtidig som det blir færre studenter. Det vil bli krevende å møte i årene som kommer. Foreløpige beregninger viser at HINN får vesentlig lavere bevilgninger fremover, sier Svenkerud.
— Bedre uttelling i systemet
Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ved Høgskolen i Østfold forklarer veksten i Østfold med at den i stor grad er knyttet til høyere uttelling i sektorens finansieringsmodell.
— Selv om antallet studenter totalt sett ikke har økt i perioden, har antallet studenter på masterutdanninger og særlig de 5-årige integrerte lærerstudiene økt. Økningen skyldes en oppbygging av denne typen studier. Disse studiene er plassert i en høyere finansieringskategori enn resterende studier på Høgskolen i Østfold og bevilgningene har derfor økt selv om studenttallet har vært noe nedadgående, sier Jelsness-Jørgensen.
Han trekker fram at høgskolen også har fått økt uttelling på forskningsinsentivene i finansieringsmodellen som følge av betydelig høyere forskningsproduksjon, herunder publiseringspoeng og tilslag på eksternfinansierte forskningsprosjekter.
Advarer mot intern krangling
NTNU-rektor Tor Grande kjenner seg også igjen i tallene, men han advarer mot å fokusere for mye å den interne budsjettfordelingen i sektoren.
— Sett med våre øyne er hovedproblemet i dag at kaka som blir tildelt universiteter og høgskoler er for liten. Kaka må rett og slett bli større. Her må vi samle oss for å få økt forståelse for vår betydning framover. Norge og verden står overfor store omstillinger, og vanskelige problemstillinger innen klima og sikkerhet, for å nevne noe. Svaret på dette er jo økt kunnskap og kompetanse, og vi må få en økt forståelse for at vår sektor er en svært viktig del av løsningen, sier Grande.
— Vi er ikke tjent med en tilspissa intern kamp om ressursene i sektoren, sier NTNU-rektoren, og fortsetter:
— Samtidig er det veldig positivt at statsråden har pekt på de forskningsintensive breddeuniversitetenes særlige samfunnsansvar. Det er helt avgjørende for Norge at vi fortsatt får lov til å ha den rollen, sier Grande.
— Se til Finland
— Vi skal ha en arbeidsdeling i sektoren. Hvordan den skal utformes er en sunn debatt, og her har statsråden bidratt i det siste, sier Grande.
NTNU-rektoren ser som de andre rektorene at det er naturlig at budsjettene i kjølvannet av pandemien tas noe ned.
— Men det store bildet er at vår sektor opplever en nedgang, og det er stor
utfordring å snu denne trenden. Vi forstår at man i dagens situasjon må være nøkterne, samtidig som det må satses mer på vår sektor hvis man skal lykkes med de store omstillingene. Da trengs det kunnskap og kompetanse som vi kan levere, sier Grande.
Han anbefaler statsråd Hoel å se til Finland.
— I Finland satser de på utdanning og forskning. De gjør det stikk motsatte av det vi ser her til lands, selv om de er i mange av de samme utfordringene som Norge, blant annet når det gjelder nasjonal sikkerhet.
— Hoel bør kanskje ta seg en tur dit?
— Ja, hvis han har lyst til å bli inspirert og se hvordan man har klart å løfte forskning og høyere utdanning, så tror jeg det kunne vært lurt, sier Grande.
2019 vs 2023 - statlige universiteter og høgskoler, årsverk og statstilskudd
Universiteter
Årsverk 2019
Årsverk 2023
Endring
Statstilskudd 2019
Statstilskudd 2023
2019-tall i 2023, korrigert for lønns- og prisvekst
Forskjell 2019-tall korrigert lønns- og prisvekst og faktisk regnskap 2023
Forskjellen i prosent
Nord universitet
1355
1457
102
1408251
1759140
1647196
-111944
-6,36
NMBU
1638
1782
144
1337258
1569649
1564157
-5492
-0,35
NTNU
7601
8054
453
6838201
7834599
7998473
163874
2,09
OsloMet
2256
2483
227
2487713
3003985
2909816
-94169
-3,13
Universitetet i Agder
1440
1559
119
1499812
1755078
1754293
-785
-0,04
Universitetet i Bergen
4062
4225
160
3663437
4212077
4285031
72954
1,73
Universitetet i Oslo
6595
7210
615
5740257
6264575
6714236
449661
7,18
Universitetet i Stavanger
1550
1926
376
1645457
1970997
1924650
-46347
-2,35
Universitetet i Sørøst-Norge
1746
1913
167
1905273
2226486
2228550
2066,37
0,09
UiT Norges arktiske universitet
3649
3795
146
3368963
3916722
3940592
23870
0,61
Totalt
31892
34404
2512
29894622
34513308
34966994
453686
1,31
Vitenskaplige høgskoler
Årsverk 2019
Årsverk 2023
Forskjell
Statstilskudd 2019
Statstilskudd 2023
2019-tall i 2023, korrigert for lønns- og prisvekst
Forskjell 2019-tall korrigert lønns- og prisvekst og faktisk regnskap 2023
Forskjell i prosent
Arkitektur og designhøgskolen i Oslo
147
164
17
185352
246287
216801
-29486
-11,97
Høgskolen i Molde
216
265
49
245190
350052
286793
-63259
-18,07
Kunsthøgskolen i Oslo
202
204
2
359511
395956
420511
24555
6,2
Norges handelshøyskole
399
473
74
479409
633826
560753
-73073
-11,53
Norges idrettshøgskole
231
239
8
212552
262584
248617
-13967
-5,32
Norges musikkhøgskole
218
211
-7
288600
321105
337568
16463
5,13
Totalt
1413
1556
143
1770614
2209810
2071043
-138767
-6,28
Statlige høgskoler
Årsverk 2019
Årsverk 2023
Forskjell
Statstilskudd 2019
Statstilskudd 2023
2019-tall i 2023, korrigert for lønns- og prisvekst
Forskjell 2019-tall korrigert lønns- og prisvekst og faktisk regnskap 2023
Fagene det gjelder er mat og helse, kunst og håndverk og kristendom, religion, livssyn og etikk (KRLE).
Ifølge førsteamanuensis Solveig Åsgard Bendiksen, som underviser i kunst og håndverk, vil kuttene få store konsekvenser.
— Hvis studentene får tilbud om utdanning innen bare sju av de ti fagene som finnes i grunnskolen, får det konsekvenser for bredden på utdanninga de får, sier Bendiksen til Innherred.
— Beslutningen om å kutte de tre fagene er et resultat først og fremst av lave studenttall, sier prodekan Vegar Sellæg.
Den toårige samlingsbaserte tverrfaglige videreutdanningen på masternivå har i dag 23 studenter, som er fordelt på fem grupper med ulike helsearbeidere. Halvparten av dem er sykepleiere.
Det har vært 105 primærsøkere til de 30 plassene på hvert kull siden 2019.
Sykepleien har spurt helsedekan ved NTNU, Siri Forsmo, hvorfor de har valgt å kutte akkurat videreutdanningen i aldring og eldres helse.
— Det tverrfaglige masterprogrammet er et av studietilbudene som vi ikke er pålagt å ha. I vurderingen av hva vi skal gjøre mindre av, har vi måttet velge mellom hva vi må gjøre og hva vi bør og kan gjøre. I tillegg må noe av det vi må gjøre, gjøres på nye måter, med færre ansatte, svarer dekanen.
Professor og sensor i nordisk litteratur ved Universitetet i Stavanger (UiS) og Høgskulen på Vestlandet (HVL), Hadle Oftedal Andersen, mener at det må vurderes å slutte med hjemmeeksamener.
— Vi kan ikke friste folk til å jukse, sier Andersen i et intervju med Sunnmørsposten.
En av årsakene til at professoren mener at avvikling av hjemmeeksamen bør vurderes er studentenes tilgang til kunstig intelligens (KI) i programmer som ChatGPT, som kan produsere sammenhengende tekster.
KI er forbudt under hjemmeeksamener i nordisk litteratur, men sensorene frykter at enkelte studenter likevel benytter teknologien, skriver Sunnmørsposten.
— Vi blir usikre når vi retter. Samtidig kan vi ikke felle en student bare fordi vi er usikre, sier professor Andersen, og fortsetter:
— Vi kan ikke bare sitte her og gjøre ingenting. Problemet er at hjemmeeksamener ofte er den beste vurderingsformen. En hjemmeeksamen over en uke eller to er det nærmeste man kommer arbeidslivet.
Stefan Sobolowski er valgt som en av 87 hovedforfattere på en ny FN-rapport om klima.
— Jeg er takknemlig for muligheten til å representere mitt fagfelt i denne rapporten og for støtten fra Bjerknessenteret og Geofysisk institutt. Og selvfølgelig, støtten fra Miljødirektoratet. Jeg er også litt nervøs, da rollen som hovedforfatter innebærer et stort ansvar, og jeg ønsker å gjøre mitt beste. Jeg forventer at opplevelsen vil være like utfordrende som den blir givende, sier Sobolowski i en pressemelding.
Sobolowski er forsker ved Bjerknessenteret for klimaforskning og Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen. Spesialrapporten til FN skal handle om klimaendringer i byer, og Sobolowski skal bidra til et kapittel om trender, utfordringer og muligheter for byer i et endret klima.
— Å bli valgt som hovedforfatter er et veldig trangt nåløye. Dette er en enorm anerkjennelse av Stefan sin kompetanse. Men også for Bjerknessenteret og klimaforskningsmiljøet i Bergen og i Norge er dette en utvelgelse som er vel verdt å feire, sier Ole-Kristian Kvissel, Norges knutepunkt for FNs klimapanel.
Svenske universiteter og høgskoler blir i stadig større grad underlagt byråkrati, står det i ny rapport.
Sveriges universitets- og høgskoleforbund (SUHF) står bak en rapport som viser at det er en økende og akselererende byråkratisering innenfor UH-sektoren de siste 10-15 årene. Det melder Universitetsläraren.
Rapporten beskriver en sektor med en byråkratisk dynamikk: statlig styring gjør at institusjonene må forholde seg til og rapportere mer til eksterne organer. Dermed må egne ansatte bruke tid på handlingsplaner og retningslinjer, noe som ifølge rapporten ikke bidrar til verdiskapning for kjernearbeidet til institusjonen.
– Det er viktig å si at ikke alt er regjeringens feil, for det handler også om hvordan lærestedene håndterer rapporteringskrav og systematiske arbeidsprosesser. Hvis man underkaster seg disse kravene får man en organisatorisk effekt ved mange institusjoner, sier professor Shirin Ahlbäck Öberg, som har vært med å skrive rapporten, til Universitetsläraren.
Öberg sier videre at mengden tilsyn og organer som institusjonene må forholde seg til, etterhvert er helt umulig å følge opp.
— Å ha en så politisk detaljstyring stemmer ikke med mitt bilde av hva et universitet eller en høgskole er, sier Öberg.
Universitetet i Stavanger (UiS) samarbeidet med Ytringsfrihetsbyen Stavanger om et mikroemne i religion og ytringsfrihet.
— Vi er stolte av å samarbeide med UiS om det nye studiet. Ytringsfrihetsbyen Stavanger, en by som verdsetter åpen dialog og fri meningsutveksling, er et naturlig hjem for et studium i religion og ytringsfrihet, sier prosjektleder i Ytringsfrihetsbyen Stavanger, Marianne Wulfsberg Hovdan i en pressemelding.
Emnet er på fem studiepoeng og skal utforske samspillet mellom religion og ytringsfrihet, noe emneansvarlig ved UiS Ingrid Løland sier har skapt debatt og konflikt gjennom historien.
— Vi spør om hva som gjør visse ytringer, symboler og handlinger kontroversielle, og hvordan dette varierer både nasjonalt og globalt. Gjennom eksempler fra ulike religiøse tradisjoner, politiske kontekster og historiske perioder vil vi prøve å forstå betydningen av ytringsfriheten i en verden hvor menneskerettighetene er under stadig press. Vi tenker derfor at emnet vil gi studentene en unik innsikt i problemstillinger som er svært aktuelle i vår tid, sier Løland.
En mann i 30-årene er dømt til fengsel etter boligsvindel som rammet flere studenter.
Mannen har utgitt seg for å være utleier av flere boliger i Bergen sentrum. 18 personer, deriblant flere studenter, skrev under på leiekontrakt, og betalte depositum, første månedsleie, eller begge, før overtakelse. Mannen fikk pengene og ingen fikk utleiebolig.
Den 33 år gamle mannen har erkjent forholdene og sier han trengte pengene til å betale narkogjeld, melder Bergensavisen (BA). Han er dømt til ti måneder i fengsel og erstatning til 15 av de fornærmede. Han er også dømt for NAV-svindel.
En 25 åring som vitnet i retten betalte nesten 20.000 kroner til mannen, og en måned senere troppet han opp utenfor sin nye bolig.
— Jeg sto der med flyttebil med alle tingene mine og skulle møte ham. Da jeg ringte, hadde han blokkert nummeret mitt. Da gikk det opp for meg at dette ikke var ekte, forteller 25-åringen til BA.