Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Her vil næringslivet at høgskolen blir universitet Næringslivet i Molde krysser fingrene for et framtidig universitet i «Rosenes by».
Studentene fornøyd med strategi for digitalisering Regjeringen har lagt frem en ny nasjonal strategi for digitaliseringen av Norge. Strategien inneholder flere viktige tiltak rettet mot høyere utdanning, mener Norsk studentorganisasjon.
Kvalitetspris i millionklassen til Høyskolen Kristiania Høyskolen Kristiania får utdanningskvalitetsprisen for sitt arbeid med prosjektet Læring i vurdering. Prisen er på en million kroner.
Hoel krever 2019-nivå. For de eldste universitetene vil det bety vekst Statsråd Oddmund Hoel sier universiteter og høgskoler skal tilbake til 2019-nivå. For de tre eldste universitetene vil det bety et godt påslag i budsjettramma.
Khrono — En kritisk refleksjon Muligens kunne Khrono organisere sin formidling annerledes, selv om de er eid av og har nettverkskontakter nettopp med ledelsen på de universiteter som står som eiere.
Harris' visepresidentkandidat ønsker gratis høgskoleutdanning Guvernør i Minnesota Tim Walz er Kamala Harris valg som visepresidentkandidat. Dette har han sagt om høyere utdanning.
Kunstutdanning og demokrati Hvor går grensen mellom offentlig revitalisering av demokrati og i UH-sektoren? Hva består en demokratisk kompetanse i, spør Theodor Barth professor i teori & skriving ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).
Ledige plasser på over 100 teknologi- og ingeniørstudier Studentleder frykter ingeniørkrise. Les flere reaksjoner på årets opptak her.
Det store mistaket i utdanningspolitikken Dersom vi skal peike på hendingar og handlingar som har gitt grunnlag for denne kriseomtalen av utviklinga i UH-sektoren, er den utanfråpåførte universitetiseringa av profesjonsutdanningane eit opplagt val.
Mange søkere til ledige plasser for sykepleiere Lærestedene melder om stor pågang til sine sykepleieutdanninger etter at karakterkravene er fjernet.
Masteroppgaver: Ikke tilgjengelige, ingen muntlig sensur Studenter har sjelden kompetanse til å avgjøre hva som må unntas offentlighet. Det normale bør være at masteroppgaver offentliggjøres.
Fagskolen: Veien til en styrket høyere yrkesfaglig utdanning Fagskolene må ikke lenger sees som en sekundær vei, men som en integrert og essensiell del av høyere utdanning.
Forvitrar fundamentet for forsking? Står vi overfor ei svekking av sjølve grunnmuren i forskingssystemet vårt, forskingsressursane til og i universitets- og høgskulesektoren? Eg trur dessverre det.
Akademisk boikott som følge av militær okkupasjon: når er det berettiget? Hvorfor er det så vanskelig å erkjenne denne langvarige ulovlig situasjonen og ta klart avstand fra israelske myndigheters systematiske undertrykking av palestinske utdanningsinstitusjoner, akademikere og studenter over flere tiår, spør Gentian Zyberi.
Utdanningen fyller 10 år. Vestland fylke på topp Godt over 90.000 søkere har hatt barnehagelærerutdanning på søkerlisten til høyere utdanning de siste ti årene.
Reåpner Bergseminaret Kongsberg gruppen og Universitetet i Sørøst-Norge skal sammen fylle den gamle bygningen Bergseminaret i Kongsberg med ny aktivitet.
Antall faglige ansatte vokser raskere enn antall studenter Høgskoler i Norge som har blitt eller vil bli universitet har hatt tunge krav på seg for å øke andelen faglig ansatte med førstekompetanse. Det har ført til at antall faglig ansatte har økt mer enn antall studenter.
Her får flest A: — Motivasjon og læring henger sammen For 20 år siden fikk 10,8 prosent av de norske studentene A. I dag oppnår 14,6 prosent samme karakter. Flest A-er blir delt ut ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Flere får A, og færre stryker. Samtidig er det faglige nivået lavere enn før: — Reelt bekymret Undervisere opplever at det er svakere studenter nå enn tidligere. Samtidig er det færre studenter som stryker i dag sammenliknet med for ti år siden.
Studentene fullfører kjappere, men NSO er langt fra fornøyd Andelen studenter som fullfører en bachelor- eller mastergrad på normert tid øker i alle aldersgrupper. Oddmund Hoel jubler, men Norsk studentorganisasjon (NSO) er ikke fornøyd.
Trangere økonomi i Europa: Flere varsler underskudd og oppsigelser i 2024 Universiteter i Sverige, Danmark og Storbritannia sliter med økonomien. Fire av ti universiteter i Storbritannia går i minus.
Borten Moe snakket ut om tiden som statsråd: — Jeg har ikke kjent på et voldsomt savn før nå Det ble tid til aksjehandel-spøk og etterpåklokskap da tre tidligere statsråder med ansvaret for forskning og høyere utdanning var samlet tirsdag kveld.
Vil endre opptaksreglene og etablere nasjonal satsing for å rekruttere flere menn Mannsutvalget overleverte onsdag sin sluttrapport til regjeringen. Spesielt to momenter er verdt å merke seg for den høyere utdanningssektoren.
Høyere utdanning bør være tema i debatten om Nansen-programmet Nansen-programmet må bidra til gjenoppbyggingen av høyere utdanning i Ukraina. Onsdag debatteres saken i Stortinget.
Oddmund Hoel: — Et tydelig linjeskift med tidligere års profesjonspolitikk Regjeringen har flertall på Stortinget for å fjerne karakterkrav på sykepleierutdanningene. Statsråd Oddmund Hoel er også nysgjerrig på responsen på tiltak overfor profesjonsfagene.
Får mest kritikk for at karakterkrav fjernes Noe ros, men også tøff kritikk mot opptaksmeldingen og profesjonsmeldingen. — Når regjeringen omtaler lærer- og sykepleierutdanningen som for akademiske, er det i beste fall flåsete retorikk, mener Kari Anne Jønnes (H).
Sveriges regjering sier nei til flere universiteter Utdanningsminister Mats Persson (Liberalerna) sier regjeringen ikke vil opprette flere universiteter fremover.
Lærer man mer av å gjøre enn å høre? Studentaktiv undervisning fratar meg, foreleseren, det aller beste jeg vet; nemlig å forelese. Men kanskje lærer studentene bedre?
Gjør Norge til verdens best utdannede befolkning Er vi ikke klare for litt større vyer og ambisjoner? Universitetene har tross alt en avgjørende rolle å spille i utviklingen av samfunnet.
Kristin Vinje om Borch-saken: — Bekymret for at det svekker tilliten Flere politikerskandaler har etterlatt et inntrykk av en kvalitetskrise i høyere utdanning. Det inntrykket ønsker Nokut-sjef Kristin Vinje å rette opp i.
Kvinner tar fortsatt det meste av husarbeidet i akademia Kvinner i akademia blir oftest sittende igjen med servicejobbene, viser en dansk studie. Sosialantropolog Lene Pettersen tror det samme gjelder for Norge.
Vil beholde treer-krav for sykepleiere En allianse bestående av to Høyre-topper og to sykepleiere sier nei til å fjerne karakterkrav.
Konklusjonen er klar: Svært alvorlige habilitetsbrudd Stortingets kontrollkomité gir uttrykk for at habilitetsregelbruddene til Ola Borten Moe er alvorlige. Men den tidligere statsråden slipper å få kritikk i vedtaksform.
Utvalg skal foreslå samordning av fuskeregler En arbeidsgruppe i Universitets- og høgskolerådet skal gå gjennom fuskereglene ved universiteter og høgskoler og vurdere hva som kan samordnes.
NTNU slo UiO med knappest mulig margin Med knappest mulig margin slo NTNU Universitetet i Oslo i antall avlagte doktorgrader i kalenderåret 2023.
Gir over 20 millioner kroner til 500 nye studieplasser Oslo, Rogaland, Innlandet og Trøndelag får de fleste plassene.
Disse fagskolene kan nå raskere opprette nye utdanninger Nokut gir utvidete fullmakter til Fagskolen i Nord, Fagskolen Møre og Romsdal og Fagskolen Rogaland.
Sju vil lede nytt fakultet Fakultet for fagmiljøer innen film, TV og spill skal ansette ny dekan. Det har kommet søknader både fra interne og eksterne kandidater.
Dette bruker studentene kunstig intelligens til Studiebarometeret for 2023 er klart, og for første gang har landets studenter blitt spurt om forholdet deres til kunstig intelligens (KI).
NHO: 6 av 10 bedrifter har behov for mer kompetanse — Situasjonen blir enda mer prekær de neste årene når bruken av kunstig intelligens eksploderer, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.
Dette står øverst på listen over det statsråd Hoel ser veldig kritisk på Oddmund Hoel (Sp) peker på at alderspoengene er de av tilleggspoengene som direkte stimulerer mest til en utsatt studiestart.
Vi trenger et klart skille mellom høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning Kompetansen til helsefagarbeidere er viktig — og den må vernes selv om det er mangel på sykepleiere.
Rektorer positive til nytt forslag om universitetsstatus: — Dette blir bra Rektorene ved tre av høgskolene som vil bli universitet, er alle veldig glade for regjeringens forslag til nye akkrediteringsregler.
Folk med lang utdanning bruker stemmeretten mest Folk med høyere utdanning benytter stemmeretten langt oftere enn dem med lite utdanning.
Ola Borten Moe får god attest fra sine nærmeste Dyktig, uredd og handlekraftig er ord statsminister og finansminister bruker om avtroppende Ola Borten Moe. De lover å fortsette arbeidet som han har satt i gang.
Slik stemmer de med høyest utdanning. Vender Ola Borten Moe ryggen Kun én prosent av landets høyest utdannede synes Senterpartiet har den beste politikken for forskning og høyere utdanning.
Enda skjevere kjønnsfordeling. — Regjeringen må ta dette på alvor Kvinnedominansen i høyere utdanning har aldri vært så høy. Norsk studentorganisasjon krever tiltak.
Derfor er høydeforskjellen mellom de med lav og høy utdanning mindre nå enn før Doktorgradsstipendiat Sondre Haakonson Arntsen forsker på hvordan kroppshøyde påvirker sosiale ulikheter i helse.
Rektorer utrykker sterk bekymring og krever endring Daglig leder i Rådet for offentlige fagskoler, Elin Dahling, mener det er på høy tid at høyere yrkesfaglig utdanning anerkjennes på lik linje med annen høyere utdanning.
Norske bedrifter trenger 700 flere med doktorgrad Norske bedrifter melder om stor mangel på personer med riktig høyere utdanning. — Vi må dimensjonere utdanningssystemet mer etter arbeidslivets reelle behov, sier NHO-sjefen.
Skal lokke over 300 høyt utdannede til Mo i Rana De neste årene vil Mo i Rana trenge hundrevis av høyutdannede til batterifabrikksatsingen i kommunen. Nå skal det forskes på hva som får ungdom nordover.
Mener mastergrad gir modnere medarbeidere Men det ville vært bedre om flere utdannet seg til lærere og sykepleiere enn å ta de generelle utdannelsene, ifølge utdanningsforsker.
Håper flere velger arbeidslivet som skole — Mange føler nok at universitets- og høgskolesektoren er veldig frakoblet resten av samfunnet, sier Jan Arild Snoen.
Disse fem stedene får besøk av Kunnskapsdepartementet Seks innspillsmøter på fem ulike steder i landet er planlagt.
Disse utdanningene har negativ innvirkning på inntekten Beregninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at høyere utdanning lønner seg for de fleste, men slett ikke for alle.
Bygget gigantstadion midt i universitetsby: — Konstant bekymring Professorer og direktører tror ikke fotball-VM vil påvirke akademia og høyere utdanning i Qatar på en positiv måte.
Nytt fag vekker oppsikt: — Minner om hvordan nazistene arbeidet Russiske myndigheter er i ferd med å innføre et nytt fag på universitetene som får alarmklokkene til å ringe i russisk akademia.
— Akademia er altfor komplekst til å kunne styres av politikere — Det er bortimot umulig å si i dag hvordan valgresultatet vil påvirke den svenske universitets- og høgskolesektoren i årene som kommer, mener professor Agnes Wold.
Fagskoledebatten: Praktiske ferdigheter er bra, men ikke nok Kjetil Tvedt i Norsk industri vil at fagskolene skal bli en inngang til høyere utdanning. Blir forslaget en realitet, risikerer vi å gjøre elevene en bjørnetjeneste, skriver Lise Lyngsnes.
Fem globale trender innen høyere utdanning Ettersom fremtiden ikke er enkel å forutse, kan det være nyttig å se på store globale trender og diskutere forskjellige internasjonale scenarioer, skriver Nicoline Frølich.
Mener det er en gåte at ikke flere flytter til mindre studiesteder når de skal studere Professor Hilde Gunn Slottemo ved Nord universitetet mener det er noen åpenbare fordeler ved å studere på mindre steder. Hun får svar fra forfatter Sanna Sarromaa, som synes det er helt vilt med utdanning over alt.
Eks-rektor vil skrote gratisprinsippet og høgskoler Tidligere rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne Krumsvik, mener gratisprinsippet står i veien for innovasjon og utvikling i høyere utdanning.
Jenter har vært i klart flertall i høyere utdanning de siste 20 årene Professor: — Jentene presterer nå best i alle fag bortsett fra ett.
Tilgang på utdanning utjevner forskjeller mellom folk Regjeringen prioriterer profesjonsutdanninger, grønt skifte og digitalisering i fordelingen av midler til desentrale utdanninger.
Mistillitsreform for forskning og utdanning Støre-regjeringen har vedtatt at de skal ha en tillitsreform, men hvor blir det av tilliten?
Lite informativt om effektar av regional høgre utdanning Studiar av effektane av regionale utdanningstilbod må gjelde større regionar enn dei Torberg Falch opererer med, meiner Kåre Heggen.
Kutt med slagside mot humaniora og samfunnsvitskap Det er vanskeleg å skjønne korleis regjeringa tenkjer forskingsfinansiering bør fungere, skriv Åsne Høgetveit.
Regional høgre utdanning er høgst truleg viktig for regional rekruttering Torberg Falch hevdar at regional høgre utdanning korkje styrker tilgangen til høgre utdanning eller desentral rekruttering, men analyserer ikkje det han spør om, ifølge Kåre Heggen.
Den digitale omstillingen er tilvenningskrevende Norge ligger langt fremme i digitaliseringen av samfunn og arbeidsliv, og norske universiteter og høyskoler bør ta mål av seg til å være internasjonalt ledende på dette området.
Fleksibel barnevernutdanning vil innfri nye kompetansekrav Regjeringen stiller nye kompetansekrav i barnevernsinstitusjonene, men gir ingen nye studieplasser til bachelor i barnevern.
Spenninger, nyanser og mangfold i universitets- og høgskolepedagogikk Det er nok mange UH-pedagogiske miljøer som ikke kjenner igjen seg at «de har nå fått en stadig større definisjonsmakt», som Torjussen skriver.
Vil styrke norsk språkkrav for bioingeniører Manglende norskkunnskaper hos bioingeniørstudenter fører til utfordringer for både studentene selv, for utdanningsinstitusjonene, for praksisfeltet og for arbeidslivet generelt.
Rivaliseringen mellom mester og master tilhører historiens skraphaug Vi må ikke lage kunstige skiller mellom fagskolene og høyere utdanning. Samfunnet kan ikke få for mye kompetanse. Derfor må vi spille på lag, skriver lederne i Unio og Akademikerne.
Innspill til opptaksutvalget Vurderinger om allokering av talent, insentiver, likebehandling og effektivitet bør legges til grunn ved opptak til høyere utdanning, mener Torberg Falch ved NTNU.
Tora Aasland (79) tar doktorgrad: — Det er aldri for sent Hun var landets første forsknings- og høyere utdanningsminister. Torsdag disputerer Tora Aasland (79) for doktorgraden. — Alder er bare et tall, sier den tidligere SV-politikeren.
Hvorfor slutter så mange dyktige studenter? Mange setter likhetstegn mellom frafall og drop out. Slik plasserer man ansvaret for frafall nærmest ensidig på studenten, skriver Harald Åge Sæthre.
Gjør fagbrev poenggivende for høyere utdanning Det er mer attraktivt å ta et år på folkehøyskole med økologisk småbruk fremfor å ta et fagbrev som barne- og ungdomsarbeider, selv om du for eksempel skal bli barnehagelærer.
Når høyere utdanning blir de privilegertes lokkemat Det er bedre å være rik og frisk enn fattig og syk. Rektor ved Nord Universitet har latt seg inspirere av påskriften på Jonas Gahr Støres russekort for å overbevise studenter om å søke høyere utdanning.
Er elevane godt nok førebudd til å studere? Ein fjerdedel av alle studentane fell frå studiane. Det er på tide å ta debatten om krava vi må sette til elevane som vil studere vidare på våre universitet og høgskular.
Kjønnskvotering på studier er dårlig brannslukking Det trengs andre virkemidler enn kjønnspoeng for å oppnå kjønnsbalanse i profesjonsstudiene, skriver veterinærstudent Sunniva Bjormo.
Der det er vilje er det veg «Søkjartala til høgare utdanning på Campus Nesna er imponerande! Tala dokumenterer at studentar og vil søke seg til distrikta, dersom dei får høve til det», skriv Jenny Myklebust.
Mangelen på kvalifiserte lærere er en kjempeutfordring «Vi som er tett på skole og barnehage må bli flinkere til å vise fram den sammensatte lærerrolla, og vi må fortelle om hva en lærerutdanning er, og hvilke muligheter den gir», skriver to utdanningsledere.
Utnytt påsken godt og søk høyere utdanning! Søknadsfristen for opptak til høyere utdanning går ut 20. april.
Bortkastede programmeringshoder En god nyhet: Norge skal implementere programmering i grunnskolen. Den dårlige nyheten: programmeringen må implementeres uten programmererne selv – for UiO tilbyr ikke lærerutdanning for informatikk.
Krigen i Ukraina setter inkluderingskapasiteten på prøve «Norsk høyere utdanning har lite å skryte av når det gjelder systematisert inkludering av studenter med flyktningbakgrunn sammenliknet med andre europeiske utdanningssystemer».
Utdanningssystemet blir viktigere for arbeidslivets omstilling «Andelen med høyere utdanning vil fortsette å vokse, samtidig som det er et stort og voksende behov for at flere fullfører et yrkesfaglig løp i videregående opplæring», skriver innleggsforfatterne.
Forberedelse til framtidig arbeid spiller liten rolle for studentenes tilfredshet Arbeidslivsrelevans i utdanningene har nylig blitt satt høyt på den politiske agendaen. Hva som menes med arbeidslivsrelevans er imidlertid uklart.
Fagskolene framsnakkes. Rekordmange søkere — Rent faktisk er det mange akademikere som jobber som renholdere i Norge, sier fagskolelærer.
«Endelig fant jeg min plass i skolesystemet. Her føler jeg meg ikke annerledes» Akademia var helt fjernt for ham. Fagbrev vil bli som en månelanding. Men nå tror Alexander Skadberg (28) at han har funnet sitt «Lykkeland ».
Mulig med tilleggspoeng i opptak for kullet i 2023 Å gi 2023-kullet fra videregående skole en karakter-kompensasjon, fordi de må konkurrere om høyere utdanning med «pandemikullene» som slapp eksamen, er fullt mulig, sier forsker.
Skal forske på barnehageansatte med mastergrad I en landsomfattende spørreundersøkelse håper forskerne ved OsloMet å kunne si om det finnes en «utdanningseffekt» blant barnehageansatte.
SSB: Syv av ti som faller fra fullfører aldri utdanningen En rapport som baserer seg på studentkullet som begynte på en gradsutdanning i 2012, viser at langt ifra alle ender opp med å fullføre.
Fire av ti voksne angrer på utdanningsvalget Alder, økonomi og mangel på tid er de viktigste barrierene for voksne, viser en undersøkelse fra Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse.
Akademikerne vil gi meir til dei som har mest For å melda seg inn i eit forbund i Akademikerne må ein ha mastergrad. Likevel påstår dei at dei ikkje er bygd på ekskludering.
Har høyere utdanning blitt sentralisert? Skygger Nesnas nedgang, fall og gjenoppstandelse for en forståelse av om universitets- og høgskolesektoren egentlig er sentralisert? Svaret er – ikke helt uventet – sammensatt.
Derfor synker produktiviteten i universitets- og høgskolesektoren Den tiden vitenskapelig ansatte bruker på å prøve å lære seg stadig flere plattformer forblir en skjult transaksjonskostnad. I tillegg til irritasjon og lavere motivasjon.
«Sentraliserings-spøkelset» Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV gikk til valg på et mer desentralisert høyere utdanningssystem. Men har det vært en sentralisering innen høyere utdanning i Norge de siste årene?
Nye mulighetsrom med to sensorer To-sensorordningen kan utgjøre en naturlig del av universitetets kvalitetssikringssystem, hevder NTNU-professor Vidar Gynnild.
Mot et helhetlig system i høyere utdanning Regjeringen og stortinget må nå realisere en satsing på høyere yrkesfaglig utdanning som står i et rimelig forhold til den satsingen på universitets- og høgskoleutdanning som har pågått i drøyt femti år.
Vi må skape gode sosiale rom for digital læring Ny rapport viser at den fysiske utformingen av undervisningsrom i større grad må være tilrettelagt for dynamiske og hybride læringsformer, i følge innleggsforfatterne.
Kor positivt er det med rekordlåg strykprosent? Eg kan ikkje la vere å lure på kva som er grunnen til at så mange stod på eksamen når ein les om mangel på motivasjon, einsame studentar og psykiske problem.
Tullete debatt om språk i høyere utdanning Vi trenger et norsk vokabular innen alle fag, men man må skille mellom ulike fagområder. Hvis ikke blir premissene for språkdebatten meningsløse.
Vil du bli rektors rådgiver her, trenger du ikke utdanning — Dette er et universitet. Da skal man være kvalifisert, sier fagforeningsleder.
Arbeidsmarkedet trenger humanister Jeg håper den nye regjeringen anerkjenner samfunnets behov for en bredde i vår felles kompetanse og vil snu en trend som nå går i feil retning.
— Synd at man ofte kaller det et press fra foreldrene Nesten fire av ti norskfødte kvinner med innvandrerforeldre tar høyere utdanning. Jusstudent Sarah Zahid mener press fra foreldrene kan skape motivasjonen til å gjøre det bra på skolen.
Tre ganger flere med høyere utdanning på Stortinget enn blant folk flest 35 prosent av befolkningen i Norge har høyere utdanning. Hele 80 prosent av de nye folkevalgte til Stortinget har det samme.
Dette kan bli endringene med en rødgrønn regjering Universiteter og høgskoler kan vente seg endringer hvis det blir en rødgrønn valgseier og de holder valgløftene sine.
Opptak(t) til en ny tid Norge som kunnskapsnasjon kan ta lederskap og bidra til en opptaksmodell rigget for det 21. århundre, skriver leder i Norges liberale studentforbund.
Høyresidens nedbygging av høyere utdanning Det vi trenger for å verne om universitetenes uavhengighet og fremtid er et politisk skifte!
Taliban vil skille kvinner og menn i utdanningen Nye læreplaner med mer religion og adskilte klasser for kvinner og menn, kan bli en del av høyere utdanning i Afghanistan, ifølge Taliban.
Nok kutt, ny kurs for høyere utdanning I stedet for fortsatt sentralisering, må vi nå snu skuta, få ny kurs for høyere utdanning og bygge landet som tidligere.
Laksemilliardæren på Lovund vil lage verdas beste skule. Og attreise lærarutdanning på Nesna. Ein dag landa laksemilliardærens helikopter i hagen. Den neste utdanningsrevolusjonen var i gang.
Disse øynene kan se inn i fremtiden. Dette sier Khrono-spåmannen om 2021 Slik gikk det med spåkonkurransen. Syv spåmenn måtte dele 1. plassen, og blant disse var det Morten Nikolaisen som ble trukket ut til å få premie.
Høyt utdannede er mer positive til fagforeninger En undersøkelse viser at høyt utdannede i større grad enn andre mener arbeidstakere bør være medlem av fagforeninger.
213 milliarder til utdanning Utdanningsregnskapet til Statistisk sentralbyrå viser at Norge bruker drøyt 40.000 kroner per innbygger på utdanning. Norge ligger på OECD-toppen.
En forglemmelse av sykepleierne Sykepleiere er ikke nevnt i stortingsvedtaket om finansieringskategoriene. Vi antar at det er en forglemmelse.
Derfor trenger vi faktasjekk i høyere utdanning Kildekritikk og kildebevissthet er nødvendig i møte med all ny informasjon. Vi har for lengst passert punktet der kildekritikk kun handler om å være kritisk til Wikipedia, skriver Karlsen og Krogsrud.
Mener altfor få tar høyere utdanning i Norge Sammenlignet med andre land har Norge relativt få med master som høyeste grad. Administrerende direktør i Abelia er bekymret for at Norge «gjør det svakt på utdanning og kompetanse».
Skjønner ikke problemet rundt arbeidslivsrelevans — Jeg kan ikke forstå at det at man bringer inn arbeidslivsrelevans som ett av kriteriene i finansieringsmodellen skulle være truende for enkeltfag eller institusjoner, sier Arvid Hallén.
Universitet og høyskoler tilgjengelig for alle Fellesskapet betaler for kunnskapen som ligger i høyere utdanning. — Den må ut til alle som søker ny lærdom, sier utdanningsminister Henrik Asheim.
Høyere utdanning er ikke som en kjøreskole Mer byråkrati betyr dårligere utdanninger, skriver Jonas Stein.
Regjeringen oppretter 4000 nye studieplasser I tillegg oppretter regjeringen 1000 plasser for høyere yrkesutdanning.
Forvirrende kommentarer fra sektoren, klart budskap fra jentene Det er lite å glede seg over at søkningen har økt med 6 prosent til sykepleieutdanningen – sykepleie har da tapt markedsandeler, skriver Karl Øyvind Jordell som har sett nærmere på årets kommentarer til søkertallene.
Det haster med en kritisk debatt om kunnskapsnasjonen Norge Markedsorientert høyere utdanning og kunnskapspolitiske dilemmaer: Tid for strammere regulering?
Asheim lover fortsatt budsjettkutt og mye selvstyre Ny statsråd. Den nye forsknings- og høyere utdanningsministeren kommer fra Finanskomiteen og kan allerede kunsten å si nei.
Times Higher Education: Her er årets navn i akademia internasjonalt i 2019 Personer. THEs liste over årets navn i akademia inneholder både rektorer, varslerer og nobelprisvinnere. Øverst står rektor ved Det kinesiske universitetet i Hongkong.
Hvileskjær på andre året fra Nybø Kommentar. Noen som husker sist høyere utdanning og forskning var budsjettvinner i solbergregjeringen?
Hver fjerde unge utenlandske forsker har opplevd diskriminering Ny rapport. Over hundre utenlandske forskere under 45 år melder at de har opplevd diskriminering på grunn av sin innvandrerbakgrunn i Norge, viser ny rapport.
Universitetet i Stavanger har søkt EU-midler for å utvikle nye måter å drive høyere utdanning på EU-midler. Universitet i Stavanger har, gjennom nettverket av innovative universiteter i Europa, søkt om EU-midler for å utvikle en ny undervisningsmodell.
Antall studenter på økonomifag doblet på 17 år, humaniora taper Studenter. Antall økonomistudenter er doblet fra 2000-2017, mens det er nedgang i tallet på humaniorastudenter. Totalt er det 49 prosent flere studenter i 2017 sammenlignet med år 2000.
Snart gir hun seg, etter 39 år i tjeneste for høyere utdanning Slutter. Toril Johansson (64) har jobbet under 14 statsråder og gjennom et ukjent antall reformer i høyere utdanning. Men til sommeren går ekspedisjonssjefen i Kunnskapsdepartementet av.
Delte reaksjoner på ny lov om fagskoler som vedtas torsdag Lov om fagskoler. Fagskolestudentene jubler over ny fagskolelov, mens LO og arbeidsgiverorganisasjonen Virke er misfornøyd med at ikke studiepoeng på fagskolene allerede nå sidestilles med studiepoeng ellers i høyere utdanning.
Nyeste artikler
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Et svar til Storm-Mathisens debattinnlegg
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024