arendalsuka

Provosert over at ministeren ikke slåss for mer penger til sektoren

Abid Raja (V) er provosert over statsrådens prat om at festen er over og at det ikke vil bli noen vekst innen forskning og høyere utdanning framover. Sektoren trenger et korrektiv, ifølge Hoel.

Abid Raja (V), Kari Anne Jønnes (H) og Lise Selnes (Ap) satt i panelet som diskuterte de største utfordringene i universitets- og høgskolesektoren. Vekst eller ikke vekst, var stikkord.
Publisert Oppdatert

Arendal (Khrono): 83 prosent av befolkningen mener at universiteter og høgskoler er grunnleggende samfunnsinstitusjoner som er viktige for å løse framtidens utfordringer. 70 prosent mener Norge bør bruke mer på forskning enn i dag.

Fakta

Kunnskapsbarometeret

  • Opinion har på vegne av Universitetet i Bergen stilt et befolkningsrepresentativt utvalg på 4000 personer over 18 år en rekke spørsmål knyttet til forskning og utdanning.
  • Meningsmålingen er gjort i forbindelse med at Universitetet i Bergen, i samarbeid med Khrono, arrangerer kunnskapspolitisk toppmøte på Arendalsuka torsdag 15. august. Møtet strømmes på Khrono direkte.
  • Utvalgets feilmargin varierer mellom +/- 0,7 og 1,5 prosentpoeng, avhengig av prosentfordeling.

Det går fram av Kunnskapsbarometeret som ble lagt fram på det kunnskapspolitiske toppmøtet som Universitetet i Bergen og Khrono arrangerte under Arendalsuka torsdag.

Både på toppmøtet og i en rekke andre debatter under Arendalsuka er budskapet til statsråd Oddmund Hoel derimot at det er slutt på veksten. Det kommer ikke mer penger til sektoren framover og nedbemanning og omprioriteringer er dagens orden. Eller som hans forgjenger Ola Borten Moe sa: Festen er over.

— Fest i form av kontinuerlig vekst er over, understreket Hoel igjen.

Provoserte Raja

Abid Raja (V), som deltok i politikerpanelet mot slutten av toppmøtet ble provosert.

— Det er provoserende at statsråden kaller det som foregår i forskningsfeltet for en fest. Alle som tar en doktorgrad jobber ræva av seg, det er ingen fest, tordnet han.

Han anklaget Oddmund Hoel, som på det tidspunktet hadde hastet videre til neste debatt, for å ikke kjempe for universitets- og høgskolesektoren.

— Hvis Venstre kommer i regjering skal vi sørge for å få mer penger til sektoren. Det skal bli vekst i sektoren igjen, opp mot 3 prosent av statsbudsjettet, lovet han.

Høyres Kari-Anne Jønnes sa at hun også mener det trengs mer forskning, kunnskap og kompetanse for å løse de felles utfordringene samfunnet står i. 

— Vi må sikre breddeuniversitetene forutsigbare betingelser slik at de kan sikre kunnskapsberedskap og ikke smøre forskningsmidlene bredt utover, sa hun.

Jønnes ville ikke tallfeste økningen til forskning og høyere utdanning til 3 prosent, slik som Raja.

— Jeg skal ikke love noe nå, men innen denne sektoren fordres stabile rammevilkår. Så må både denne og alle andre sektoren bruke pengene bedre framover, sa Jønnes.

Ifølge Kunnskapsbarometeret ligger Høyre på topp med 19 prosent
som mener at partiet har de beste løsningene for sektoren. 1 prosent mener Senterpartiet er best på feltet, 5 prosent synes Venstre har de beste løsningene, mens 42 prosent ikke har noen mening.

Hagen: Lei av prat om feit sektor

Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, irriterer seg over at statsrådens budskap om at sektoren må regne med at veksten er over og at det er andre viktige samfunnsområder som får prioritet, ikke minst forsvaret.

— Man hører aldri samferdselsministeren snakke om at deres sektor er feit, eller landbruksministeren si at her skal det ikke være vekst og her skal budsjettene stå stille. Men vi får høre dette gang på gang fra vår egen minister, sa hun.

Hun er lei av regnestykket til Hoel om at den norske UH-sektoren er så bra finansiert sammenlignet med andre land. Senest på utspørringen av statsråden i Arendal onsdag viste han til at Norge har den best offentlig finansierte universitets- og høgskolesektoren blant sammenlignbare land.

Margareth Hagen irriterte seg over budskapet til Oddmund Hoel. NTNU-rektor Tor Grande til høyre.

— Det er som å sammenligne skilpadder og kanarifugler. Vi kan ikke sammenlignes med for eksempel Danmark, der det er en rekke fond og kildene til privat finansiering er flere. Eller med Storbritannia som har studieavgift og universitetene er finansiert på en helt annen måte. Det regnestykket begynner vi å bli lei av, sa hun.

Hoel: Sektoren trenger korrektiv

Før Hoel gikk videre fikk han sagt sektoren kan trenge et korrektiv.

— Det er ikke noe sterkt behov fra min side for å argumentere veldig for at det ikke skal komme flere penger til forskning og høyere utdanning. Men jevnt og trutt kommer det så mange elendighetsbeskrivelser fra sektoren, at et lite korrektiv en gang iblant kanskje er på sin plass, sa han.

Lise Selnes fra Arbeiderpartiet satt også i politikerpanelet.

I likhet med Abid Raja kunne hun underskrive på at forskning ikke er noen fest, i hvert fall ikke å ta forskerutdanning.

Akkurat som Raja er hun gift med en som har tatt doktorgrad.

— Og det er ingen fest!

Fikk du ikke fulgt toppmøtet direkte, så kan du se det her i opptak:

Powered by Labrador CMS