Milliongaver fra sparebankstiftelser til forskning på utenforskap og verdiskaping 4. oktober 2023 - 10:07
De hadde aldri sett en student bruke en så avansert metode. Hun ble utestengt for fusk 29. september 2023 - 06:52
Dette er drømmestudenten til Borten Moe Datateknologistudent Erling Feet Nesset sikret seg jobb mange måneder før han var ferdig med utdannelsen.
(Nok) Et slag for PISA-modellen Den forrige modellen for digitalstøttet undervisning må oppdateres, mener Helge Høivik.
Er studentene blitt en salderingspost? Å spare på utdanning er kanskje ikke veien å gå når kunnskapssamfunnet skal bygges? spør Per Eilif Thorvaldsen.
Nord-Noreg går tom for lærarar. Skal Gabrikke ha ein skule å gå til i morgon? Studieplassane står tomme. No håper universitetet å finne lærarstudentar der ingen skulle tru.
Færre ungdommer fra distriktet tar høyere utdanning Studentene fra de minste distriktskommunene er også de som i størst grad avbryter studiene.
Universitetene krever master til kontorjobber der videregående hadde vært nok Master gjør deg ikke nødvendigvis bedre stilt til å utføre oppgavene i disse stillingene, sier Henrik Dalstø, som selv har to mastere.
Arbeidslivsrelevans i utdanninger og det vi kan lære av David Bowie Hvordan kan vi arbeide for å unngå en situasjon der de ferdigutdannede kandidatene sitter igjen med kunnskap og ferdigheter som er avkoblet arbeidslivets nåværende og fremtidige kompetansebehov? spør Runa Kalleson og Yngve Røe.
Byråkratane får sitt eige akademi. Samarbeid med NHH og UiB om masterprogram Departementsakademiet skal bli felles arena for utdanning og styrking av kompetanse.
25 av 28 søknader var ikke gode nok, bare tre fikk bli utdanningssenter Mange søkere har ikke forstått hva et senter for fremragende utdanning er, skriver den internasjonale ekspertkomiteen.
Lovverket for barnehagene må endres Undersøkelser viser at få barnehager har gjennomført tiltak for å rekruttere barnehagelærere med masterutdanning, skriver sju ansatte ved UiT Norges arktiske universitet.
Abbas (45) var «Norges farligste mann». Nå er han student i sosialt arbeid — Det må bli enklere å utdanne seg i voksen alder, sier den mafiadømte tidligere gjengleder Ghulam Abbas. Han tok videregående i fengsel og er nå student ved den kristne høgskolen VID.
Voldsom vekst i unge med høyere utdanning — både i Norge og resten av verden Andelen med høyere utdanning i aldersgruppen 24-34 år har økt fra 35 prosent i 2000 til 55 prosent i 2021 i Norge. Høyere utdanning gir høyere lønn, men i mindre grad i Norge enn andre land.
150 millioner til forskning på utdanning og arbeid Forskningsrådet deler ut 150 millioner kroner til 13 forskningsprosjekter.
Far og son tok master i juss samtidig Jone Slettli (36) og faren Fred Erik Fredly (62) vart begge nyleg ferdige med jussutdanninga ved UiT Noregs arktiske universitet.
Forsvaret greide ikke å fylle cyberteknikerutdanning Opptaket ved Forsvarets utdanninger er gjennomført, og 267 av 280 studieplasser er fyllt opp.
Flytter flystudentene fra Nord-Norge til Sørlandet UiT Norges arktiske universitet flytter 30 studenter fra Bardufoss til Arendal.
Vil styrke norsk språkkrav for bioingeniører Manglende norskkunnskaper hos bioingeniørstudenter fører til utfordringer for både studentene selv, for utdanningsinstitusjonene, for praksisfeltet og for arbeidslivet generelt.
Høy andel overkvalifiserte innvandrere i jobb i Norge 73.000 innvandrere med høyere utdanning jobbet i yrker med lavere krav til utdanning i 2021.
Ber regjeringen snu om kompetansekrav i barnevernet Fra nyttår ble det innført krav til bachelor og master hos nyansatte i barnevernet. Nå ber Fagforbundet regjeringen om å snu på vedtaket.
Frykter for rekruttering og undervisning om abortretten faller I USA kjemper studenter for både abortrettigheter og opplæring i å utføre abort.
Spesialsykepleierutdanningene strider mot sentrale føringer og regelverk Fagmiljøet anbefaler praksistid for opptak til spesialsykepleier og anerkjennelse av studiet som enhetlig masterløp. Har ikke blitt hørt av politikerne.
Helhetlig assistanse for et helhetlig liv Utdanning skaper mulighet for et godt liv, men vi er avhengige av gode assistanseordninger for å gjennomføre våre utdanningsløp.
Disse 28 vil bli Senter for fremragende utdanning Både nye og gamle fagmiljø har levert inn søknad om å få status som Senter for fremragende utdanning. Totalt søkes det om en milliard kroner.
Onsdag er frsiten for å søke plass innen høyere utdanning Årets studiejakt byr på rekordmange studieplasser. Onsdag denne uka går fristen ut for å søke høyere utdanning gjennom Samordna opptak.
Utdanningen og studenten er det viktigste, mener den nye OsloMet-rektoren — På noen andre institusjoner holdes ikke utdanningsoppdraget så høyt som jeg mener det burde. Studentene må være i sentrum, sier OsloMets nye rektor, Christen Krogh.
Mediebransjen roper etter kvalifiserte kandidater Landets medier sliter med å finne kvalifiserte journalister til ledige jobber. Nå kan studenter som Marte Hagelien (23) gå rett ut i jobb.
FN: Libanon opplever en utdanningskrise Mange skoler og utdanningssteder ble ødelagt i den store eksplosjonen i Beirut i 2020. En del av dem er rehabilitert, men landet opplever en utdanningskrise, sier FN.
Nokut vet mye om ukrainsk utdanning For Nokut er det viktig å legge til rette for at ukrainere som nå kommer til Norge raskt kan få tatt i bruk kompetansen sin, så de kan komme i utdanning eller jobb.
Hva vet vi om utdanning fra Ukraina? «Vi må vise flyktningene tillit når de skal redegjøre for sin kompetanse. Vi må hjelpe dem videre» skriver Per Nyborg.
Et moderne universitet med en lang historie Christen Krogh lover å lytte til de ansatte og være en rektor for hele OsloMet.
Forberedelse til framtidig arbeid spiller liten rolle for studentenes tilfredshet Arbeidslivsrelevans i utdanningene har nylig blitt satt høyt på den politiske agendaen. Hva som menes med arbeidslivsrelevans er imidlertid uklart.
Norge trenger senter for fremragende utdanning Fremragende utdanning har ikke noe sluttpunkt. Det som er fremragende utdanning i dag, er ikke nødvendigvis fremragende i fremtiden, mener professor Thomas Gjesteland.
Kan vi utdanne oss til tillit? — Hvordan skal vi utdanne nye kandidater til velferdstjenestene som trer ut av rekkene, stiller seg litt på sida og stiller noen kritiske spørsmål, slik at vi kan unngå maktovertredelser, spør Anna-Sabina Soggiu.
UiT har et klart samfunnsoppdrag Pandemien må ikke gjøre oss blinde for fremtiden, påpeker viserektor ved UiT Norges arktiske universitet, Rikke Gürgens Gjærum.
Vintersportsstedet Geilo vil bli utdanningssentrum Både Universitetet i Sørøst-Norge og Norges Handelshøyskole er med på utdanningsplanene på Geilo.
Mener Borten Moe ligner på Hernes: «Ikke noe nytt at politikerne griper direkte inn» Det statsråd Ola Borten Moe gjør, er ganske parallelt til det statsråd Gudmund Hernes i sin tid gjorde, ifølge historiker Kim Helsvig.
For Guds skyld gå, Hanne Solheim Hansen! Dersom Ola Borten Moe og styret ved Nord universitet virkelig ønsker at gjenåpningen av Nesna skal bli en suksess, bør man sørge for å hjelpe Hanne Solheim Hansen med en plausibel grunn til å trekke seg.
Høyere utdanning er ikke den eneste veien til meningsfulle liv Det er ingen tvil om at sjansen for å lykkes i utdanningssystemet er sosialt strukturert. Men det betyr ikke utdanning bør være den eneste måten å lykkes på.
Tre grep for å styrke utdanningskvaliteten Tilbakemeldingene i årets underviserundersøkelse tyder på at det gjøres mye godt arbeid med utdanningene, men vi ser også at det kan tas noen grep for å styrke kvaliteten ytterligere.
Studiebarometeret er et viktig verktøy for å styrke studiekvalitet Studiebarometeret må ses i sammenheng med andre kilder for å gi et godt bilde av kvaliteten.
Rammebetingelsene i velferdstjenestene må utfordres Vi må utdanne helse- og sosialarbeidere som tør å si fra og bidra til endring. Ikke bare for befolkningen de skal møte i velferdstjenestene, men også for å styrke tjenestene selv.
Ex-Google-sjef om norske universitet:— Middelmådige med total mangel på interesse Norges største universitet, NTNU, er helt irrelevant, og norske læresteder har ingen interesse for innovasjon . — Det er egentlig en skam, mener den tidligere Google-sjefen, Jan Grønbech.
Skeptisk til at bærekraft skal integreres i alle emner Flere er kritiske til Universitetet i Oslos nye klima- og miljøstrategi. Prodekan Gunn Enli ved Det humanistiske fakultet er blant dem.
«OsloMet tilbyr oss ikke det vi forventer av et universitet» Student Sofie Martesdatter Granberg har høye forventninger til OsloMet, men universitetet leverer verken akademisk eller fysisk, mener hun.
Ingen omstilling uten forskning Valgkampens hovedsak er klimapolitikk og grønn omstilling. Paradoksalt nok er forskningspolitikken fraværende.
Afghansk «dream team» tilbys studieplasser ved universiteter verden over Ni afghanske jenter fra et prisbelønt robot-team ble nylig evakuert til Qatar.
Er det et problem at distrikts- og byungdom velger forskjellig utdanning? De siste ukene har ungdom reist land og strand rundt for å slå seg ned der de skal bo de neste årene. Som student. Hvor ender de opp etterpå, når de skal ut i jobb?
Vil legge ned all oljeutdanning i Norge Miljøpartiet De Grønne mener det er på tide å avvikle alle studietilbud rettet mot olje og gass.
Gjenreisning av Høyskolen på Nesna er ikke bare symbolpolitikk Med det skrikende behovet vi har for mer desentralisert høyere utdanning kan en ikke legge ned en institusjon som har foret landsdelen med kvalifiserte fagfolk!
Fiksjon og fakta om Nesna Nesna ble lagt ned på tross av at man leverte, og på tross av behovet. Dette er det på tide å rette på.
Vi trenger en holdningsendring om vi skal gjøre høyere utdanning mer relevant Løsningen for økt arbeidslivsrelevans i studieløpene er tettere samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og arbeidsliv med økt bruk av praksis.
Helsespråket treng behandling Utdanningsinstitusjonane må ta meir ansvar for at helsepersonell brukar godt norsk språk.
Foreldrenes utdanning har stor betydning for hvordan det går med barna som studenter En stadig høyere andel velger høyere utdanning, men foreldrenes utdanningsnivå har stor betydning for hvem som velger å studere og hvordan det går med studiene.
Den danske regjeringen vil ha flere studenter på landet Oppretter 25 nye studiesteder i Danmark for å hindre sentralisering.
Har teikna opp «framtidens distriktsskole» for politikarane Lakseoppdrettar Aino Olaisen og resten av ressursgruppa for framtidsskulen samlar eit knippe politikarar til debatt i Bodø onsdag.
Hva risikerer vi å tape hvis vi undervisere vinner kampen om de svarte skjermene? Digital undervisning må foregå på undervisningens premisser og under en forståelse av læring som en samskapende prosess.
Vil KrF tvinge øvingslærere til å jobbe for Norsk Lærerakademi? Det er nødvendig at diskrimineringsombudet klargjør om hun mener det KrF omtaler som en markering fra skoler, men som altså er oppsigelser fra enkeltlærere, påvirker noens muligheter for fri religionsutøvelse.
Få norske søkere til nordisk utdanning i smittevern. Søknadsfristen er forlenget — Det er stort behov for at flere tar denne utdanningen, sier Nina Kristine Sorknes i Folkehelseinstituttet.
Gratisprinsippet truet av digitale læringsressurser Som forventet har nå regjeringen foreslått at universiteter og høyskoler kan ta betalt for utdanningstilbud.
Desentralisert utdanning med for mange kortvarige tilbud Det blir for mye prosjekter og for lite til gjennomføring av studier det er behov for.
Debatt: Nei til Super League i høyere utdanning Atle Simonsen slår til lyd for å opprette medisinutdanning i Stavanger og mener motbøren fra de rike og eldre universitetene er feilslått og urimelig.
Agder-rektor: «Nord-Norge er ikke det eneste området i landet med distrikt» Hva gjør vi dersom prinsippene motvirker at hele landet vårt får dekket sitt kompetansebehov, spør UiA-rektor Sunniva Whittaker.
Kjenner studentene konsekvensene med to sensorer? Regjeringen har lyttet til studentorganisasjonene og foreslått en tidsmaskin som sender oss 30 år tilbake i tid.
Jo, det er viktig med offentlege institusjonar over heile landet NTNU-rektor Anne Borg sin argumentasjon viser kor mangelfull og einsidig styringa av høgare utdanning kan bli om ikkje dei samfunnsmessige og regionalpolitiske oppgåvene blir løfta fram og prioritert på nasjonalt nivå, skriv tidlegare rektor ved Høgskolen i Nesna.
Henrik Asheim i møte med Aino Olaisen om «Lovund-modellen» Han har avvist tanken om ei spesialisert, distriktsretta lærarutdanning på Nesna i Nordland. Denne veka møtte ministeren Aino Olaisen, som står bak initiativet.
Det liberalt uavhengige universitet er under angrep, nå også i Norge Universitetet er i Norge en samfunnsinstitusjon med synkende anseelse som stadig flere ønsker seg en andel i, skriver Rune Slagstad i ti teser om universitet- og høgskolesektoren.
Trur lakseallianse kan redde utdanning på Nesna: — Dette blir sett og lytta til Aksjonistar og oppdrettsnæring er ei sterk blanding, meiner bygdeforskar Bjørn Egil Flø, og får støtte av samfunnsforskar Rune Slagstad. Denne veka deltar begge på utdanningskonferanse på Helgeland.
Advarer mot mange små, spredte utdanningsmiljø Norge må ha sterke fagmiljø som kan levere høykvalitets kunnskap over hele landet, sier NTNU-prorektor Toril Nagelhus Hernes. Hun mener pandemien har vist at det ikke trengs en fysisk campus for å spre kunnskap.
SV, Sp og Ap: Vil stanse «avskiltinga» av lærarar Sosialistisk venstreparti (SV) rosar laksemilliardærs initiativ for distriktskulen. Opposisjonen på Stortinget vil ha handlingsplan for desentralisert lærarutdanning.
Ap: Regjeringen mangler en plan for desentralisert høyere utdanning Høyre glemte høyere utdanning i distriktene i sitt nye partiprogram.
Det hjelper altfor få om læringsutbytet er høgt, når tilgjenget er lågt Viserektor ved UiT kjenner seg ikkje igjen i Norman-utvalets analyse om at strukturendringar har ført til færre studentar på fleksible utdanningar.
Eit universitet, eller var det ein høgskule på kvart nes? Det er krav om meir desentralisert høgare utdanning. Men skal universitetsstyra ha kompetanse på distriktspolitikk?
Skuffande og merkeleg frå regjeringa. Kvar vart det av studentane? Det er skuffande og merkeleg at regjeringa leverer eit valårsbudsjett der kunnskap er sett til sides, meiner Jonas Økland.
Slik kan vi bidra til vekst og utvikling i distriktene En erfaring vi har gjort oss disse årene, er at det å videreutvikle en desentralisert studiestedsstruktur på en økonomisk forsvarlig måte til beste for lokalsamfunnene, krever store ressurser, skriver kronikkforfattere.
Å få studenter til å lykkes krever organisasjoner som lærer Land som har fått til gode resultat har egen forskning og utdanning på feltet, og ikke minst et aktivt fagmiljø som deler praktiske tiltak og løsninger, skriver Harald Åge Sæthre.
UiT med nye regler om forskningsterminer I UiT sine nye retningslinjer for forskningstermin vil utvikling av utdanningsområdet inngå som arbeidsfelt. Det blir også større vektlegging av planene for terminen.
Pandemien tvinger oss til å tenke annerledes på utveksling Internasjonalt samarbeid og dialog på tvers av landegrenser er en forutsetning for å kunne håndtere de store globale samfunnsutfordringene verden står overfor, skriver Marianne Synnes Emblemsvåg (H).
Innovatører trengs overalt Vi i Ungt Entreprenørskap jobber hver dag med å utvikle elevers og studenters kreativitet, skaperglede og tro på seg selv, skriver leder for høyere utdanning i Ungt Entreprenørskap Norge, Yngve Lilledrange.
Vi må få lov til å samarbeide Dersom vi får lov til å samarbeide om gradsgivende utdanninger på alle nivåer, vil vi kunne lage mange innovative studieprogram som støtter oppnåelse av bærekraftmålene.
Nær 300 medisinstudenter ved UiO har skrevet under på kritisk opprop — Det er flere problemer ved medisinutdanningen i Oslo, sier medisinstudent ved Universitetet i Oslo, Oline Sæther .
Om korona og akademia:— Vi famler, og dette er et ukjent farvann for oss For å forstå pandemien i hele sin bredde, må vi akademisk bevege oss litt bort fra det medisinske domenet og over til det som har med psykologi og samfunn å gjøre, mener professor Elling Ulvestad.
Slutt å putle i krokene Universitets- og høgskolemiljøene, - lærere, forskere og studenter - må etablere egen digital modell- og definisjons-makt, skriver Helge Høivik.
En av disse topper tabellen Blant medlemmene i Utdannings- og forskningskomiteen skiller det bare fattige ni sekunder mellom førsteplass og andreplass på «taletidtabellen» på Stortinget.
Den doble digitaliseringen:Fag og undervisning i endring I løpet av noen korte, hektiske dager fra 12. mars måtte all undervisning ved universitetet og høgskoler digitaliseres. Hva har vi lært, og hva kan vi ta med videre, spør dekanene Sten Ludvigsen og Morten Dæhlen.
Melder om litt meir stryk, nokre utsette eksamenar og truleg meir juks Fleire institusjonar trur studentane har samarbeidd om heimeeksamen denne våren. Det er ikkje lov.
Tilbyr teknologiutdanning til permitterte og arbeidsledige — Dette handler om å øke kompetansen rundt og forståelsen av teknologi og digitalisering, sier prorektor for utdanning, Nina Waaler til Khrono.
Ble korona-krisen spikeren i kista for skolepenger? Hvorfor kreve mer penger av en allerede økonomisk vanskeligstilt gruppe når man kan bruke allerede anvendt innovasjon i UH-sektoren til å drifte mer effektivt både med tid og penger, spør Daniel Masvik.
Kan finansieringssystemet løse behovet for etter- og videreutdanning? Støvet har knapt lagt seg etter at finansieringssystemet for universitets- og høyskolesektoren ble revidert i 2017. Nå har spørsmålet om finansiering igjen dukket opp, skriver NTNU-rektor Anne Borg.
Det aparte Stortingsflertallets utspill bør legges stille og rolig til side Det må være opp til arbeidsmarkedet, ikke Stortinget, å definere framtidens kompetansebehov, skriver leder av Samfunnsviterne, Merete Nilsson.
Jenteyrkene – og yrkenes status Et oppslag på Utdanningsnytt 11. mai, om at andelen søkere som i år vil bli lærere i grunnskolen er like lav som i kriseåret 2008, har fått professor emeritus Karl Øyvind Jordell til å se nærmere på tallene.
Åpent brev til kunnskapsministeren Nord universitet misleder minister og studenter, skriver lektor Raymond Lillevik og reagerer i dette åpne brevet til kunnskapsminister Guri Melby.
Kan bli over 4 000 ekstra studieplasser til høsten Landets universiteter og høgskoler har åpnet opp for å øke studiekapasiteten. Se oversikten fra 15 institusjoner her.
Søkertallene: Korte studier og deltid øker i popularitet Rekordhøye søkertall til høyere utdanning. Korte studier øker betydelig. Det samme gjør en rekke helseutdanninger. Lærerstudier sliter.
Er det på tide å endre tilgang til høyere utdanning? Når mange nå etterspør videreutdanning og kurs, bør nettkurs på masternivå åpnes også for dem som ikke har fullført en bachelorgrad, mener Arne Krokan.
Bioingeniører i frontlinjen Over 150.000 nordmenn er testet for viruset som kan føre til sykdommen Corona virus Disease-19 (covid-19). Hvem analyserer disse prøvene? Hvordan kvalitetssikres resultatene?
Arbeidslivet etterspør relevant kompetanse Det er først og fremst i fagskolen vi nå trenger flere studieplasser.
Kirkebirkeland stiller gode spørsmål, men løysingane blir for enkle Med eit meir komplekst samfunn må vi ha utdanningsinstitusjonar som kan møte denne kompleksiteten, ikkje forenkle med snevre løysingar som hindrar at utdanning er eit reelt val for alle, skriv Alme og van Wijchen.
Hakk i plata Det er den tiden på året hvor noen mener at det er noe alvorlig galt med norsk høyere utdanning. Mulig det. Men la oss ta utgangspunkt i det vi vet før vi trekker beksvarte slutninger, skriver Elisabeth J. Lackner i sitt svar til Mats Kirkebirkeland.
Arbeidslivet etterspør høyere utdanning At flere tar høyere utdanning er ikke først og fremst et selvrealiseringsprosjekt, men et svar på samfunnets og arbeidslivets behov, skriver Nina Waaler.
Civita-rådgiver: «Det er noe alvorlig galt med dagens politikk for høyere utdanning» Vi utdanner både feil, for mye og for mange, mener Civita-rådgiver. Lederen i tankesmien Manifest sier seg enig i deler av diagnosen, men har en helt annen «medisin».
Studentar stortrivast. Tilsette fryktar for framtida. Det er uro på Stord. Studentar fortel at dei stortrivast ved Høgskulen på Vestlandet Campus Stord. Tilsette fortel at det herskar ein uro for framtida til campusen. Prorektor Liv Reidun Grimstvedt forsikrar om at det ikkje er grunn til bekymring.
Vi trenger et nytt høgskolesystem Utdanning. Høgskolene ble opprettet som et yrkesrettet alternativ til universitetene. Hva gjør vi nå som høgskolene er blitt universiteter, spør Per Nyborg.
114 tomme studieplasser for sykepleiere: — Vi føler at ingen vil ta ansvar Sykepleie. 14 av 37 sykepleiertilbud har tomme studieplasser, mens de store sentrale utdanningene har overoppfylt sine utdanninger. Norsk sykepleierforbund er bekymret for sykepleieryrket.
Feirer 10-årsjubileum for samarbeidskurs Helse. Fredag feirer OsloMet at de er inne i sitt tiende år med simuleringskurset «Student-BEST» på sykepleier- og legeutdanningen. I starten var kurset frivillig – nå er det obligatorisk.
Cand.toll: Vil formalisere og heve status på tollutdanningen Utdanning. Tolletaten vil fornye og formalisere tollutdanningen og søker nye samarbeidspartnere enten ved høgskoler, universiteter eller fagskoler.
Skjerpede karakterkrav kan gi færre søkere Karakterkrav. Statsråd Iselin Nybø venter en dupp i årets sykepleiersøkertall.
Samfunnsforsker: Kvinner endrer seg mer enn menn, og over tid blir de likere menn Kjønnsdeling. Alt forskere fant i arbeidet med ny rapport om utvikling over tid, tyder på at psykolog Jordan Peterson tar feil: Kvinner velger ikke mer, men mindre, tradisjonelt jo mer frihet de får. — De blir likere menn, sier forsker Liza Reisel.
Lik rett til utdanning betyr lite om utdanningen din ikke gir deg jobb Høyere utdanning. Utdanning skal først og fremst gi unge mennesker ferdighetene som trengs for å lykkes i et yrke, skriver leder av DKSF, Audun Foyn.
Norge må styrke utdanningstilbudet innenfor oversetting og tolking Språk. Som innenfor andre fagområder er høy faglig standard viktig også for profesjonsutøvere på dette feltet. Oversettere og tolker må kunne dokumentere sterk faglig kompetanse gjennom et høyt utdanningsnivå, skriver forskere ved Universitetet i Agder.
Ungarn: Vil gjøre det slutt på fri forskning og uavhengig vitenskap Landet blir et enevelde, som ikke engang er opplyst, skriver Hans Petter Graver, om regjeringens tiltak som vil gjøre det slutt på fri forskning og uavhengig vitenskap i Ungarn.
Utdanningsledelse må ut av festtalene og inn i handlingsplanene Ledelse. Det å få et helt fagmiljø til å bli engasjert i et studieprograms utvikling, kan være en real utfordring, skriver direktør i Nokut, Terje Mørland.
Storø: En omorganisering på OsloMet som ikke bør gjennomføres Forskning vs utdanning. Dosent Jan Storø er sterkt kritisk til en omorganiseringsprosess på Institutt for sosialfag på OsloMet. Det har vært en svært udemokratisk top-down prosess. Og den skisserte modellen vil skape flere problemer enn den løser, skriver Storø.
Profesjonsutdanninger som integreringsmekanismer Integrering. Det er mange gode grunner til å utvikle tiltak for økt rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn til profesjonsutdanningene, og da særlig til de korte utdanningene der de er sterkt underrepresenterte.
Vi må satse på kommunikasjons- og ledelsesfag i høyere utdanning Utdanning. For å kunne møte kravene fra et økende globalt arbeidsmarked må studentene ha sterkere kommunikasjons- og ledelsesegenskaper.
UiO-rektoren: Vi må sjølve kople forsking og utdanning! Forsking og utdanning. Regjeringa får kritikk for å vere lite konkret på korleis forsking og utdanning skal koplast. Men konkretiseringa må vere institusjonane sitt ansvar.
UiO-studenter kan bli Europa-studenter EU-universitet. Fra 2022 kan rektor ved Universitetet i Oslo muligens ønske studentene velkommen, ikke bare som studenter i Oslo, men også i London, Paris og Berlin samtidig.
Går sammen om å utdanne it-arkitekter Utdanning. Universitetet i Oslo og DNB skal samarbeide om en videreutdanning for it-arkitekter.
Ønsker lærernorm i høyere utdanning: Maksimalt 20 studenter per foreleser Ny norm. Det er på tide å diskutere en lærernorm for høyere utdanning, mener førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Alexander Refsum Jensenius.
Sollien: Du har valgt rett Studiestart. Arbeidstakere med master har lært å lære. Med master er du omstillingsdyktig. Arbeidslivet krever omstillingsdyktige arbeidstakere, skriver Kari Sollien.
Skolenes landsforbund blir ikke med Lærermaster. Steffen Handal inviterte Skolenes landsforbund med for å bedre masterutdanningen for lærere. Men det kan han bare glemme, skriver Walker og Stava i forbundet.
Vil ha mer praksisnær undervisning Student. Møtet med et meget teorifokusert akademia kan skremme mange studenter og få dem til å spørre seg selv om det var dette de egentlig ville drive med.
Grasrotbevegelse i Molde vil ta utdanningene til nye høyder Kvalitet. Faglærere og studenter ved Høgskolen i Molde har sammen utviklet en utdanningsmodell som de mener vil gi utdanningene på høgskolen et kvalitetsløft.
Fem studenter på utdanning for pianostemmere Musikk og håndverk. — Pianostemmere jobber jo litt i skyggen, sier Lars Erik Tangen. Han er en av bare fem stykker som studerer pianostemming i Norge.
Professorer slår alarm om elendig kvalitet på studenter og universitet Kvalitet. Bernt Hagtvet og Torbjørn L. Knutsen roper et varsku om kvaliteten på landets studenter og universiteter. De utfordrer statsråd Iselin Nybø til å ta sentrale grep, og slippe færre studenter inn på universitetene.
Trenger vi endringer i barnevernsutdanningene? Barnevern. Kan ansatte i den kommunale barnevernstjenesten være tjent med sterkere analytisk og metodisk orienterte utdanninger, spør to NIFU-forskere.
Svakt rigget for neste utdanningsreform «Gått ut på dato?» Universiteter og høgskoler er for dårlig forberedt for den neste store utdanningsreformen, skriver Cathrine Tømte og Sveinung Skule ved NIFU.
Nye fellesskap viktig i lærerutdanningene Det er om mulig enda viktigere enn før å etablere læringsrom som skaper helhet og sammenheng mellom ulike kunnskapsformer studentene møter i lærerutdanningen, skriver høgskolelektor Erik Bulie.
De fleste UiT-studentene blir igjen i Nord-Norge De aller fleste studentene som går ut fra UiT Norges arktiske universitet velger å få seg jobb i landsdelen, viser undersøkelse.
To handelshøyskoler blant de beste i verden Det er kun to norske på listen over verdens beste masterutdanninger i økonomi og administrasjon. Norges Handelshøyskole holder 65.plassen, mens BI faller litt nedover.
De-differensiering i utdanning I stedet for at ulike institusjoner stadig får mer nyanserte verdier og målestokker, kollapser differensieringen gjennom at visse standarder overføres fra ett felt til et annet. Dette kan tolkes som en type de-differensiering, skriver Arve Hjelseth, NTNU.
Nyeste artikler
Milliongaver fra sparebankstiftelser til forskning på utenforskap og verdiskaping
Når skal Forskningsrådet satse på klimatilpasning og naturfare?
Universitetet i Oslos campusplaner i Innlandet satt på vent
Gjør helomvending. Gir kritikere rett om Eilert Sundts tater-rasisme
Universiteter og høgskoler venter spent på pakken for finansiering
Mest lest
Norske ministre er de lavest utdannete i verden
De hadde aldri sett en student bruke en så avansert metode. Hun ble utestengt for fusk
Anbefaler ingen å bli stipendiat. — Tøft valg
Bergens-forsker fikk trukket ni artikler på to dager
Endte med 19 knivstikk etter møte med student. — Føler ikke sinne