Donald Trump:— Vi har et utdanningssystem som lærer barna våre å hate landet vårt 22. januar 2025 - 12:16
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Stor motstand mot å fjerne innstillingsutvalg: — Ledere som er plukket ut uten god medvirkning, kan få svekket legitimitet
Personlig ansvar i forskningen er påkrevd Svekkes forskerens personlige ansvar, trues den akademiske friheten. Dette vil i neste omgang føre til økt skepsis og redusert tillit til forskning og forskningsbasert kunnskap.
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt Oslo Science City har kun tre til fire årsverk, men på halvannet år har fem personer sluttet. Tidligere ansatte peker på lederstilen til administrerende direktør som grunnen.
Budsjett på 35 milliarder kroner. — Vi har ikke for mange primadonnaer — Å håndtere kriser er blitt en nøkkelkompetanse, sier rektor Luc Sels ved prestisjeuniversitetet KU Leuven etter sju år på toppen.
Vi er bekymret for at begrepet sensitive områder defineres for vidt og at vi prioriterer for hardt. Svar til Kenneth Ruud Vi må unngå isolasjon og marginalisering, og bidra til Europas konkurranseevne.
Foreslår utvidet valgkampperiode i rektorvalget Styret ved Universitetet i Oslo skal bestemme frister for kandidater og dato for rektorvalget.
Sikkerhetsloven er ikke vår eneste rettesnor Vi må være uhyre forsiktige med å flytte makt fra universiteter og forskere med akademisk frihet til statlige myndighetsorganer. Det er en oppskrift vi kjenner fra land vi ikke ønsker sammenlikne oss med.
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter Norge kommer på jumboplass i Norden i ny rangering, men én norsk rektor har grunn til å juble.
Europeisk undersøkelse: Politikk påvirker norsk høyere utdanning i stor grad Norge troner øverst på listen sammen med Storbritannia og Danmark når det gjelder land der flest utdanningsinstitusjoner mener at politisk utvikling påvirker deres strategier.
Draghi-rapporten: Fremragende forskning for europeisk konkurransekraft Europa henger etter i den globale konkurransen. Det trengs mer innovasjon, mer økonomisk vekst, og en større, bedre og mer moderne europeisk industri. Og Norge deler utfordringene.
Prisdryss i Aulaen 17 æresdoktorer ble kreert, seks forskere og tre studenter fikk priser, og fire H. M. Kongens gullmedaljer ble delt ut på Universitetet i Oslos årsfest.
Gaza-studentene møtte utenriksministeren: — Takk, Norge! Medisinstudentene fra Gaza har nå studert på Universitetet i Oslo i én uke . — Takk Norge, på alle språk, sier Mohammed Yosri Abo Selmyia.
Hoel krever 2019-nivå. For de eldste universitetene vil det bety vekst Statsråd Oddmund Hoel sier universiteter og høgskoler skal tilbake til 2019-nivå. For de tre eldste universitetene vil det bety et godt påslag i budsjettramma.
Forbereder seg på kutt for å få råd til pålagte norskkurs — Vi må nå finne ut hvor vi skal kutte for å få finansiert norskkursene til stipendiater og postdoktorer, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.
Korttenkte kutt og skadelig retorikk fra statsråd Hoel Forskning og utvikling er den viktigste drivkraften bak langsiktig vekst. Det er en investering, ikke en utgiftspost.
Forleggerforeningen roper varsko: — Salget av norske lærebøker i fritt fall Studentene kjøper i snitt bare 1,9 nye norske pensumbøker i året. — Situasjonen for norsk faglitteratur er dramatisk, sier administrerende direktør Trine Skei Grande i Forleggerforeningen.
Rektorar ikkje uroa over meir engelsk: — Engelsk er ikkje eit framandspråk Det er bra at norskspråklege studentar også må lese engelsk, meiner rektoren ved Universitetet i Bergen (UiB). — Vi må få til ein Ole Brumm-situasjon, seier ho.
Politikk versus forvaltningen når mennesker er på flukt Utdanning er en menneskerett. Kunnskap gir kraft og muligheter. Krig og konflikt rammer også derfor alltid sivilbefolkningen og unge mennesker hardt, enkeltmennesker spesielt, men også samfunnet kollektivt.
Norge trenger akademisk samarbeid med Kina Forskningssamarbeid med kinesiske institusjoner og forskere har sine utfordringer. Aktsomhet er påkrevd, men panikkreaksjoner som krever at alt akademisk samarbeid med Kina brytes, eller skremmer norske studenter fra å reise til Kina, er kontraproduktivt.
Nytt språkkrav - vi må ta oss tiden vi trenger Ledelsen ved Universitetet i Oslo mener det er mange uklarheter rundt de nye språkkravene for stipendiater.
Rektor på ukrainabesøk: — Sterke inntrykk Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) Svein Stølen har vært på besøk ved Ivan-Franko-universitetet i Lviv.
Kunnskapsfiendtlig argumentasjon i Aftenposten skremmer Et forslag om å kutte blindt i utdanningers lengde er usedvanlig uklokt, og argumentasjonen er overraskende unyansert.
UiO-delegasjon hamna midt i spent situasjon på Taiwan Universitetet i Oslo trappar opp samarbeid og har sendt delegasjon same veke som Taiwans «separatistiske president» blir tatt i eid.
Roller, ansvar og myndighet i rekruttering For å sikre rekrutteringen av de best mulig kvalifiserte søkerne er det avgjørende at innstillende myndighet foretar en helhetlig vurdering. Derfor er det ikke overraskende at rangeringen kan avvike fra sakkyndig komites rangering.
Inne på topp 100 i rangering av 21.000 universiteter Svein Stølen gleder seg over godt resultat for Universitetet i Oslo på Center for World University Rankings (CWUR).
Høyere utdanning bør være tema i debatten om Nansen-programmet Nansen-programmet må bidra til gjenoppbyggingen av høyere utdanning i Ukraina. Onsdag debatteres saken i Stortinget.
Universitetene må få gjøre mer for flyktninger Vi trenger en debatt om hvordan staten kan tilrettelegge for at norske universiteter og høyskoler kan bidra mer og bedre til studenter og ansatte på flukt.
Press på akademisk frihet Den akademiske friheten utfordres i en rekke sammenhenger, også i Europa og i Norge. Vi står i fare for å sette betydelige begrensninger på den enkelte forsker.
43 varsler om seksuell trakassering i 2023. UiO-rektor frykter underrapportering Ved 20 universiteter og høgskoler kom det inn 46 varsler om seksuell trakassering i fjor. — Er det underrapportering, spør rektor Svein Stølen.
Utdanning gir mennesker håp og kraft Rektor Svein Stølen møtte flyktninger og fordrevne i Uganda: — Utdanning er avgjørende om vi virkelig tror at vi kan møte det globale samfunnets store utfordringer. Norge bør styrke internasjonalt samarbeid, ikke svekke det.
Frykter nedbygging av lærerutdanningene. Ble ikke hørt Toppene ved landets universiteter og høgskoler vil ikke be om friske penger til kriserammede lærerutdanninger. Lærerutdannere advarer om nasjonal krise.
NTNU slo UiO med knappest mulig margin Med knappest mulig margin slo NTNU Universitetet i Oslo i antall avlagte doktorgrader i kalenderåret 2023.
En presisering for å sikre en god debatt Svein Stølen svarer Tor Eldevik om midlertidighet og faste stillinger i akademia.
Etisk skivebom av Stølen Svein Stølen tramper i arbeidsgiversalaten og setter samtidig Universitetet i Bergen opp som blink når han uttaler seg om fast ansatte forskere. Dette kan ikke stå uimotsagt.
NTNU, UiO og Sykehuset Innlandet enige om samarbeid Innen et par år sender både NTNU og UiO legestudenter for å fullføre de siste årene av utdanningen sin i Innlandet. Samarbeidet kommer til å kreve mye, er partene samstemte om.
Stølen gler seg til å sjå forslaget Professor Helge Jordheim meiner det er viktig at også Universitetet i Oslo bestemmer seg for korleis språkstrategien skal sjå ut.
Vi må unngå et todelt globalt akademia Utviklingen i EU indikerer at forskningen kan ende opp med å få en betydelig grad av «vikeplikt» for andre hensyn. Mange ønsker å sette begrensninger på forskningen. Det gir grunn til uro.
Ber universitetet vurdere å stoppe innkjøp fra Israel Ledelsen ved Universitetet i Oslo er imot en akademisk boikott av Israel, og et flertall i styret var enig. Men universitetet bør likevel gjøre mer, mener flere styremedlemmer.
Skal ansette direktører og diskutere akademisk boikott Ledelsen ved Universitetet i Oslo er imot akademisk boikott av nasjoner som Russland og Israel. Tirsdag skal saken diskuteres i universitetsstyret.
Israelske universiteter er ikke «sivile» — et svar til rektoratet ved UiO Rektoratet ved UiO ønsker å fortsette med en «business as usual»-praksis under et pågående folkemord.
Rektorer åpner for å harmonisere jukseregler.— Vi trenger et felles regelverk Rektor ved Universitetet i Oslo erkjenner at det er behov for felles nasjonale regler og forståelse av hva som er fusk.
Sivilbefolkningens lidelser er uakseptable De overgrep og angrep som sivile i krigen mellom Israel og Hamas utsettes for er uakseptable, uforståelige og umenneskelige.
Ubegrunnede påstander om at det finnes A-lag og B-lag av masterstudenter All forskningserfaring bør verdsettes, skriver UiA-rektor Sunniva Whittaker. Hun reagerer på utspillet fra Svein Stølen og Bjørn Stensaker ved UiO i den pågående debatten om plagiering.
Den faglige vurderingen er det viktigste Det juridiske rammeverket rundt fusk trenger en tydeliggjøring, men de faglige vurderingene kan ikke erstattes av rettssystemet.
Vi må snakke opp forskning og kunnskap Vi er på en måte i ferd med å snakke ned vår egen sektor selv. Det er ikke klokt.
Mener Stølen bør avslutte ordning med valgt rektor Tidligere statsråd Ola Borten Moe oppfordrer rektor Svein Stølen til å droppe systemet med valgt rektor ved Universitetet i Oslo. Begge er finalister til Årets navn i akademia.
Kutter i ramma til universiteter og høgskoler SV er fornøyd med gjennomslag i budsjettforliket på Kunnskapsdepartementets budsjett. Men universitetene og høgskolene er bekymra for kutt.
Internasjonale studenter: — UiO tar det største kuttet i sektoren, og svekker universitetets økonomi Kutt som følge av studieavgift for internasjonale studenter forsterker en langvarig økonomisk svekkelse av Universitetet i Oslo. I en tid hvor kunnskap er samfunnets viktigste kraft, er dette svært bekymringsfullt.
UiO-rektor om akademisk boikott: — Ansatte kan selv velge samarbeidspartnere Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo ber ledelsen tillate ansatte å gå til akademisk boikott av Israel. — Ansatte har frihet til selv å velge samarbeidspartnere, svarer rektor Svein Stølen.
Legeutdanningen ved UiO må trappes opp Norge har økonomi, kompetanse og kapasitet til selv å utdanne de fleste legene vi trenger i vår fremtidige helsetjeneste. Universitetet i Oslo mener at vi snarest må få et klart oppdrag fra myndighetene for å løse denne store samfunnsutfordringen.
Ikke aktuelt med akademisk boikott OsloMet, Universitetet i Bergen, Universitetet i Sørøst-Norge og Universitetet i Oslo opprettholder alle samarbeidet med israelske og palestinske institusjoner.
100.000 insekter må flyttes fra Tøyen til Ås UiOs siste bønn til Kunnskapsdepartementet ble ikke hørt. Det betyr at 100.000 insekter må flyttes fra Tøyen til Ås.
Rektor Stølen: «At slike mikroskoper står på hysj-hysj- lister er helt absurd for oss» De omstridte SEM-mikroskopene er som kniv og gaffel på et laboratorium som driver med materialer, mener rektor ved Universitetet i Oslo.
Borchs «hemmelige» rådgivere: — Blir urolig for hva slags makt denne gruppa har Dette er arbeidsgruppa som skal diskutere Forskningsrådets fremtidige rolle. Topper i sektoren er kritiske til sammensetningen og prosessen.
NTNU og medisinutdanning i Innlandet I et intervju med rektor Svein Stølen i Khrono 14. oktober kommer han med noen betraktninger rundt NTNUs rolle i forbindelse med at regjeringen har foreslått å opprette desentraliserte studieplasser i medisin i Innlandet. Jeg kjenner meg ikke igjen i det han beskriver.
Rektor Stølen etterlyser mer tillit. — Regjeringen svekker meg Han er en smule forbannet og grundig lei av å bli overstyrt. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, etterlyser mer tillit.
Universitetet i Oslos campusplaner i Innlandet satt på vent Regjeringens gladmelding til NTNU har skapt hodebry for Universitetet i Oslo (UiO). Ved Sykehuset Innlandet karakteriseres det hele som en svært krevende situasjon.
NTNU klatrer, mens UiO og to andre universiteter faller Rektor Svein Stølen bekymrer seg ikke over at Universitetet i Oslo (UiO) faller til 8. plass blant de nordiske landene på Times Higher Educations siste rangering.
Vi bruker vår kunnskap for Ukraina Vi har en plikt som nasjon, som institusjon og som medmennesker til å bidra for å hjelpe Ukraina og dets institusjoner. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen. Tusen takk til alle som bidrar, skriver rektor ved UiO.
Si meg, hva er de redde for? Nå skjer det igjen: Universitets- og høgskolerådet innstiller på nei til kartlegging av seksuell trakassering i akademia. Det er grunn til å snu.
«En forferdelig hendelse» Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch er sterkt berørt av voldshendelsen ved UiO.
Angrepet med kniv på UiO, to ansatte er skadet To personer er skadet etter knivstikking på en avdeling tilknyttet Universitetet i Oslo. — Helt forferdelig, sier rektor Svein Stølen.
Stor støtte i den norske befolkning for studieavgift 57 prosent av de spurte er enige i at internasjonale studenter må betale studieavgift. Kun 27 prosent er uenige, viser ny meningsmåling.
Stølen: — Håper statsråden ikke blir populær hos kommentatorene — Jeg håper at denne statsrådsposten ikke øker i popularitet hos de politiske kommentatorene, skriver Svein Stølen. Han slår heller et slag for en statsråd som styrer i det store bildet.
UiO-rektor om debattkultur: «Å kalle folk idioter gir ingen mening» Rektor Svein Stølen har ingen tro på at krenking og hard ordbruk vil få akademia til å blomstre. Han vil ikke at «brumlebassene» skal hindre god debattkultur.
Ingen planer om at styremøtene i Forskningsrådet skal bli åpne — Det er gode argumenter både for og imot åpne styremøter, men jeg ønsker ikke å ta stilling til dette nå, sier ny styreleder Gunnar Bovim.
Hardt ut mot skulepengar under 75-årsfeiring Den internasjonale sommarskulen ved Universitetet i Oslo markerer 75-årsjubileum. Leiar for studentparlamentet nytta høvet til å gå hardt ut mot Stortinget sitt vedtak om å innføra studieavgift for studentar utanfor EU og EØS.
Klarar ikkje den internasjonale eliten å lære seg norsk? Kor krevjande er det å lære seg eit brukbart norsk når dei bur og arbeider her i landet?
Seier nei til språkkrav for utlendingar. — Kan skremme talent og svekke norsk forsking Regjeringa inviterer til «krafttak for norsk fagspråk». Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, fryktar byråkrati og regelrytteri.
Opptakskravet til PPU må endres Det er på tide å revurdere kravet om mastergrad for opptak til praktisk-pedagogisk utdanning, skriver rektor Svein Stølen og dekan Rita Elisabeth Hvistendahl ved Universitetet i Oslo.
Eksterne inntekter øker mer enn de statlige Eksterne inntekter til universiteter og høgskoler har økt med 30 prosent fra 2019 til 2022 viser nye tall.
Regjeringen setter tak på rektorlønn. Må gå ned i lønn hvis hun gjenvelges Rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen må gå ned i lønn hvis hun gjenvelges for en ny periode i 2025.
Heiste grunnstein på Norges største universitetsbygg: — En trang fødsel Byggingen av Livsvitenskapsbygget er godt i gang. Torsdag var det duket for en koronautsatt grunnsteinsnedleggelse.
Nynorsk «ikkje del av mangfaldsarbeidet ved UiO», ifølgje rektor Språkrådet meiner mangel på nynorsk ved universiteta er ein trussel mot det språklege mangfaldet. — Ikkje del av mangfaldsarbeidet, seier rektor ved Universitetet i Oslo.
Realfagskrisen – la dem lage termoser! Det finnes en type undervisning som virker gunstig på elevenes læring, engasjement og rekruttering i realfag, skriver Ellen E. Flø.
Se hvem av rektorene som fløy mest og minst i 2022 Over 20 tonn CO2-ekvivalenter skiller de som fløy mest og minst av landets universitetsrektorer i 2022.
Norge gruses av nordiske naboer i jakten på prestisjemidler til grunnforskning Norge har hentet hjem langt mindre forskningsmidler fra EU enn nordiske naboer. — Svensk og dansk forskning, og til dels finsk, er kvalitetsmessig bedre, sier UiO-rektor Svein Stølen.
Det kan stå om livet. Legg alt til side og les dette Alt du ikkje vil vite om prokrastinering (og har utsett å spørje om)
Misforståelser om samspillet mellom grunnforskning og innovasjon Poenget vårt er at vi må sikre at samspillet mellom Universitet- og Høgskolesektoren, instituttsektoren og næringslivet fungerer optimalt, skriver ni dekaner og prodekaner i sitt svar til Rune Dahl Fitjar.
Forskningsbasert utdanning påkrevd for norsk konkurransekraft — Det er overraskende at utdanning og kompetanse diskuteres isolert som om det skulle vært uavhengig av forskning og forskningskvalitet, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka i dette innlegget om Utsynsmeldinga.
… men den lineære modellen var ikke død Universitetene må jobbe forskningsbasert også når det gjelder hvordan de skal bidra til innovasjon, skriver prorektor ved Universitetet i Stavanger Rune Dahl Fitjar.
Klager på avslag om innsyn i rektors møter «mellom ledergruppa og meg» Universitetet i Oslo brukte fem uker på å behandle og videresende studentenes klage på avslag om innsyn.
Forskningssystemene i Danmark, Norge og Sverige — en sammenlikning Forskningssystemet i Norge er under vurdering. Vi mener det er klokt også å se utover landets grenser og vi bidrar her med en liten overordna sammenlikning med forskningssystemet i Sverige og Danmark; sterke industrinasjoner og sterke forskningsnasjoner, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka.
Jan Tore Sanner: — Når akademia og næringslivet går sammen og slår alarm, er det verdt å lytte Høyre lanserer en tiårig realfagsstrategi for Stortinget i neste uke. — Vi ønsker en bred politisk forankring, sier stortingsrepresentant Jan Tore Sanner (H).
Grunnleggende forskning er ikke vinneren Rapporten fra Forskningsrådet om Norsk pengebruk på FoU de siste ti årene, referert til i Khrono mandag, gir et uriktig bilde av utviklingen av balansen mellom grunnleggende og anvendt forskning, skriver UiO-rektor Svein Stølen og prorektor Åse Gornitzka.
Sliter med å løse skolepengefloke: — Et uhåndterlig problem Universiteter og høgskoler har ingen systemer for å sjekke statsborgerskap og kvalitetssikre hvem som skal betale studieavgift. — Dette illustrerer hvor kaotisk det er, sier UiO-rektor Svein Stølen.
UiO satser i Sør, i Innlandet og på Kjeller Universitetet i Oslo ønsker å bidra til desentraliserte undervisningstilbud og vi håper Regjeringen ønsker våre tre initiativ velkommen. Vi ønsker å bygge tilbud innen fremtidsteknologier på Kjeller, og i medisin og psykologi ved UiO Campus Sør og Innlandet. Vi legger inn betydelige ressurser selv for å komme raskt igang, skriver rektor Svein Stølen.
Prosjekter i Norge sikret hundre millioner kroner 43 prosjekter i Norge er sikret millioner gjennom Marie Curie-ordningen. Hele 18 av dem er ved Universitetet i Oslo.
Realfagskrisen kan stoppe det grønne skiftet Mens næringslivet og skolene våre nærmest roper etter flere realister og teknologer, når rekrutteringen et kritisk nivå, og stadig færre velger utdanning som gjør at de blir realfagslærere, skriver kronikkforfatterne.
UiO-ansatt ble utsatt for rasisme. Skuffet over rektors beklagelse Nyojah Rogers Ali Adam sto i 2017 fram og fortalte om rasismen han hadde opplevd fra kolleger. Nå har han fått en beklagelse fra rektor Svein Stølen, men han opplever fortsatt å bli straffet for å ha varslet.
Har planer om å starte et globalt «digitalt universitet» Rektor ved Universitetet i Oslo vil gjøre mer for å hjelpe mennesker i utsatte land med å få utdanning.
Forskningsrådets fagpolitiske rolle må ikke svekkes Et mindre, og mer administrativt sammensatt styre, vil svekke den faglig-strategiske kompetansen, skriver rektorene ved UiO, UiB og NTNU.
Vi må etablere en norsk helsenæring Vi har kompetansen, vi har ressursene, vi har gode forutsetninger for å bli en ledende nasjon på helsenæringen, skriver Stølen, Barrabés og Sørbye.
Nekter studentene adgang til dekanmøtene — Jeg trenger en ledergruppe der jeg kan diskutere åpent og ærlig, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.
Forskningsrådet har flere alternativer Gode Fripro-prosjekter bør kunne få tildeling fra relevante tematiske utlysninger, skriver ledelsen ved Universitetet i Oslo.
Kritisk til «byråkratstyre» i Forskningsrådet: — Store konsekvenser i mange år framover — Skal du lage forskningspolitikk, må forskerstemmen høres, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo. Han og Forskerforbundet er kritiske til at det midlertidige styret til Forskningsrådet forlenges.
— Trist og urovekkende at Hessen tar pause Akademiet for yngre forskere, UiO-rektor Svein Stølen og Natur og Ungdom er blant de som reagerer etter Dag O. Hessens melding om «ytringspause».
Anbefaler studentene å møte Ola Borten Moe og ta et oppgjør med ham — Reaksjonen med scenenekt føyer seg inn i et mønster vi ikke vil ha, sier rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger.
Det fysisk læringsmiljøet kan ikke nedprioriteres Fysiske læringstilbud på campus koster mer enn de digitale, men vi har ikke råd til å spare, skriver Svein Stølen og Bjørn Stensaker.
Reagerer på kort frist: — Vi får forslagene i en kladeis Innen 16. desember må universiteter og høgskoler ta stilling til en rekke forslag om finansieringskategorier. Fristen er for kort og prosessen for dårlig, er tilbakemeldingen.
Her peker de på den de mener har ansvaret for unges psykiske helse Pekelek på Studenthelsekonferansen avslørte hvem paneldeltagerne mener bærer ansvaret.
Mener «analog-akademia» er sinker på nettstudier NKI-fagskolen har lagt ned alle fysiske studier i tre storbyer. — Akademia henger etter. Grunnholdningen om at fysisk undervisning er det eneste saliggjørende, er trist, sier toppsjefen.
— Ikke så lett å endre holdninger Åtte måneder er gått siden Kierulf-utvalget leverte utredningen om akademisk ytringsfrihet, men har noe endret seg ved norske universitet og høgskoler?
Universitetet i Oslo vil opprette ny campus Våren 2025 planlegger Universitetet i Oslo (UiO) å sende ti medisinstudenter til Sykehuset Innlandet. Høsten samme år sender de ti til.
Advarer mot å la markedet styre mer av studietilbudet Mer markedsretting av studietilbud, slik rektor Klaus Mohn tar til orde for, går ikke helt hjem hos andre universitetsrektorer.
Nesten 400 angrep på høyere utdanning på ett år: — Sterkt bekymringsfullt Scholars at Risks ferske «Free to think»-rapport viser at respekten for akademisk frihet fortsetter å falle betydelig i flere land. Svein Stølen ser alvorlig på situasjonen.
Vi trenger mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre Universitet i Oslo mener at forslaget om studieavgifter for studenter fra land utenfor EØS/Sveits ikke bør innføres, skriver viserektor for utdanning Bjørn Stensaker og rektor Svein Stølen.
Slik jobber de for å sikre at det ikke går galt igjen Biologiske prøver er i dag gjenstand for et helt annet kontrollregime enn det var for tjue år siden. Avdeling for rettsmedisinske fag er også opptatt av at sakkyndige ikke skal påvirkes unødvendig.
Feirer fremragende forskning Norsk forskning har i betydelig grad hevet seg de seneste årene. SFF-ordningen har vært sentral, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka.
Professor II-ordningen er verdifull Det fremstår merkelig at regjeringen vil fjerne et av sektorens viktigste midler for å ivareta kontakt med omverdenen, skriver Margareth Hagen.
Studentene vippet dekanvalget ved UiO — Det var overraskende for flere av oss at studentenes stemmer ble avgjørende, sier leder av valgstyret ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo.
Ensomme studenter er et argument for campus At 4 av 10 studenter ikke har venner taler mot en utvikling der undervisning skal skje digitalisert. – Det viser hvor viktig campus er, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.
Universiteter i krigs- og konfliktsoner – behov for mer kunnskap og langsiktig samarbeid Vi er «forpliktet» til å engasjere oss for kollegaer og studenter i land hvor utdanning- og forskning har langt vanskelige vilkår enn her hjemme, skriver rektor Svein Stølen og viserektor Bjørn Stensaker.
Ny norsk høgskole er inne. UiO faller seks plasser Shanghai-rangeringen er klar. Bant de norske finner vi fem universiteter og to høgskoler. En av dem har aldri vært med før.
Reagerer på at universitetene ikke får komme med høringsinnspill Kunnskapsdepartementet droppet å be om innspill fra de enkelte universitetene og høgskolene i en fersk høringsrunde. – Svekker vår autonomi, advarer rektorene Svein Stølen og Margareth Hagen.
Det er i nedgangstider det må investeres I Finland skal forskningssektoren skjermes fra kutt. Jeg skulle gjerne sett et stort tverrpolitisk engasjement for forskning og utvikling også i Norge, skriver Svein Stølen.
Hva skjer med forskning i Norge fremover? Det bør nå tas grep for å formidle positive signaler til Forsknings-Norge om at hovedlinjene i forskningspolitikken ligger fast, skriver fem vitenskapelig ansatte ved Universitetet i Oslo.
Rektorene uenige i at de ikke er tydelige og synlige Utspillet om at rektorene er for lite synlige og ikke tør å vise uenighet faller på stengrunn hos de fleste rektorene. Men en sier seg litt enig i kritikken.
Regjering og opposisjon må ta ansvar for forskningen Det tar tid å bygge forskning i verdenstoppen. Det er fort gjort å rasere tiår med hardt og målrettet arbeid, skriver rektoratet ved Universitetet i Oslo.
«Faste midlertidige» skal under lupen Utfordringen blir å definere hva som er uønsket midlertidighet, mener forsker Jens Plahte.
Krisen i Forskningsrådet svekker kunnskapsberedskapen Vi risikerer at mange yngre unike forskere faller av, og at sterke, aktuelle ideer og prosjekter går tapt, skriver rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen.
Fra «herregud» til «vi takker Språkrådet» Universitetet i Oslo fikk kjeft av Språkrådet for å bruke engelsk navn på et nytt senter. Nå tar de selvkritikk og varsler gjennomgang av egne rutiner.
Universiteter og høgskoler i solidaritet etter masseskyting i Oslo — Vi er sjokkert og forferdet, sier OsloMets rektor Christen Krogh etter masseskyting i Oslo natt til lørdag. Universitetene og høgskoler byen avlyser også arrangementene sine.
Språkdirektøren freser mot UiO igjen. Stølen reagerer med «herregud» Onsdag ble Digital Scholarship Centre åpnet ved Universitetet i Oslo (UiO). Språkdirektør Åse Wetås undrer seg over at ikke det eksisterer bedre rutiner rundt navnevalg. Rektor Svein Stølen rister på hodet i retur.
Stølen mener det er på tide å være uhøflig Er Norge krigsprofitør? Og er det grønne skiftet egentlig bærekraftig? Dette er blant ubehagelige temaer som Universitetet i Oslo tar opp i en ny debattserie.
Norsk forskning svekkes betydelig Det bør tas initiativ for å fremme flere private former for forskningsfinansiering.
Appell til regjeringen: — Ikke utsett anleggsarbeidene Ledelsen ved Universitet i Oslo og Kulturhistorisk Museum har sendt en appell til regjeringen der de ber innstendig om at arbeidet med Vikingtidsmuseet ikke stopper opp.
Kan bli forsinket likevel: Fra glede til tristhet på et halvt døgn — Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro lenger, sier UiO-rektor Svein Stølen.
Stopp eller forsinkelser rundt Vikingtidsmuseet vil medføre økt risiko Det vil også spise av midlene som er satt av til byggeprosjektet, mener Svein Stølen og Håkon Glørstad.
Nå blir det medisincampus ved Sørlandet sykehus Medisinstudenter ved Universitetet i Oslo kan nå ta to år av studiet ved Sørlandet sykehus. Det vedtok helseforetaket 15. juni.
Museumsdirektøren smiler: — Unngår store forsinkelser Gode nyheter for Universitetet i Oslo og Vikingtidsmuseet i det reviderte forslaget til nasjonalbudsjett.
Lite å vinne, alt å tape med kutt i Vikingtidsmuseet Vårt budskap til regjering og storting er klinkende klart: Hold dere til planen, realiser det bygget som det er besluttet å reise – og gjør det nå!
De klatrer for femte år på rad Universitetet i Oslo klatrer seg nesten inn blant topp hundre. UiT faller for femte år på rad.
Kampen for ytringsrommet kjempes hver dag Vi må ha en rettesnor for hvordan vi opptrer i ytringsrommet: være saklige, lytte, ikke feiltolke bevisst, ta sak og ikke person, skriver UiO-ledelsen.
Er redd politikerne ikke skjønner konsekvensene Rektorer ved landets universiteter og høgskoler er unisone og uttrykker sterk bekymring for regjeringens forslag til løsning i Forskningsrådet.
Nyeste artikler
Demokratisk fallitt i naturpolitikken?
Berit Heir Bunkan (1929 - 2025)
Donald Trump:— Vi har et utdanningssystem som lærer barna våre å hate landet vårt
Ny rapport: Høy tillit til forskere
Erna sier at taket er nådd for studenter. Send dem til utlandet, sier vi.
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år