Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene» 28. januar 2023 - 08:54
Studentene ble svært overrasket da de åpnet hjemmeeksamen: — En menneskelig feil 23. januar 2023 - 12:55
Brukte kunstig intelligens til å skrive sammendrag – slik gikk det Er dette din nye kollega - eller er det fusk og bedrag som må bekjempes med alle midler?
Kjønn ikke tema i over halvparten av studiene En rapport fra FHI og Helse- og omsorgsdepartementet konkluderer med at effekten av kjønn bare er vurdert i under halvparten av behandlingsstudiene de siste fem årene.
Vitenskapelig publisering: 97 prosent er skrevet på engelsk En gjennomgang viser at statlige forvaltningsorganer som driver med forsknings- og utviklingsarbeid i svært liten grad publiserer på norsk.
Menn leverer flest tellekanter Mannlige forskere leverer i snitt flere tellekanter enn sine kvinnelige kolleger, og situasjonen har vært uendret siden 2017. Kvinner leverer i snitt 55 prosent av det menn gjør, målt i publiseringspoeng.
Studie slår fast at flere ansatte fører til mer publisert forskning Amerikanske forskere har undersøkt publiseringen til snaut 79.000 amerikanske akademikere og konkluderer med at dyktige enkeltforskere ikke er løsningen for å få til mer publisering.
Se hva som skjedde da studentene måtte legge denne igjen på gangen Smarttelefonen er noe de aller fleste er avhengige av i hverdagen. Men hva har den å si for hvordan man tar til seg læring? Det ville en forskergruppe i USA finne svaret på.
Etterlyser mer forskning, ikke mindre Temaene i langtidsplanen er gode, men gitt situasjonen i verden burde Norge satse mer på forskning, ikke mindre. Det er gjennomgangstonen i innspill fra ledere i kunnskapssektoren.
Har funnet 1,6 milliarder. — Unngår katastrofe for norsk forskning Unge forskertalenter kan få Fripro-tildeling også i 2023. — Gjelda til Forskningsrådet kan slettes, sier Ola Borten Moe.
Eggprodusentene betaler forskningsavgift, men det forskes ikke Ekstraavgiften skal gå til forskning på konsumegg, men et milliardbygg har satt en stopper for det.
Vurderer nedlegging av studium, sponsing og meir marknadstenking.— Kontroversielt Eg minner organisasjonen om at no må vi bruke ressursane der dei kastar mest av seg, seier rektor Klaus Mohn.
Deltok på seminar om Nato med tidligere forsvarstopp Den spionsiktede gjesteforskeren har under sitt opphold ved UiT blant annet deltatt på seminar om hvordan Nato tenker og handler.
Bronse til Norge i forskning per innbygger Norge har tatt steget opp på pallen og er nummer tre i verden målt i forskningsproduksjon i forhold til innbyggertall, viser ny rapport.
Er du en vakker kvinne? Da kan du få bedre karakterer En studie gjennomført ved Lunds universitet i Sverige konkluderer med at utseende kan påvirke karakterer i høyre utdanning.
Reaksjonar mot FFI-rapport «var på sin plass», meiner Hoel Statssekretær Oddmund Hoel støttar statsråd og partifelle Sigbjørn Gjelsvik og er sterkt kritisk til FFI-rapporten.
Årsakene til at det er få kvinnelige professorer overrasket forskerne Forklaringsmodeller som passer for USA, passer ikke for Norge.
Abid Raja i strupen på Ola Borten Moe: — Han er minister mot forskning og høyere utdanning Venstre-nestleder Abid Raja slakter forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), som han mener reduserer hele fagfeltet han har ansvar for. Borten Moe slår kraftig tilbake.
Festen er ikke over, det er (kanskje) kake igjen En langtidsplan skal være styrende, gi forutsigbarhet og rom for langsiktig retning, skriver Carina Hundhammer. Hun er spent på om det er penger igjen til forskning som skal bidra til det grønne og digitale skiftet i statsbudsjettet.
Vil at forskere skal bruke mindre tid på søknader: – Utrolig positivt, sier Rice Statsråd Ola Borten Moe kom tirsdag med flere nyheter til norske forskere. Her er reaksjonene.
Abid Raja: – Regnskapet går ikke opp. Hva skal man gjøre mindre av? Abid Raja (V) gikk rett i strupen på statsråd Ola Borten Moe (Sp) under en paneldebatt om forskning.
UiT og Nofima: Ventet i fem år på oppdretts-konsesjon UiT og Nofima vil forske for å løse hovedproblemene til havbruksnæringen i nord. Men etter fem års saksbehandling venter de fortsatt på avgjørelsen som kan gi dem nødvendige forskningstillatelser.
— Akademia er altfor komplekst til å kunne styres av politikere — Det er bortimot umulig å si i dag hvordan valgresultatet vil påvirke den svenske universitets- og høgskolesektoren i årene som kommer, mener professor Agnes Wold.
Hvorfor søker få dyktige fagfolk seg til undervisningsledelsen? Mellomlederansvaret innen utdanning og undervisning er basert på dugnadsånd, skriver Steven Ray Wilson.
Akademikere bruker mer tid på både forskning og administrasjon Forskere og undervisere ved svenske universiteter og høgskoler bruker to timer mer på forskning i uka enn tidligere, viser ny rapport.
Har delt ut over en halv milliard kroner så langt denne uken Forskningsrådet har de siste dagene bevilget midler til både forskning på internasjonale spørsmål, utdanning og arbeid og havbruk. Nederst i denne saken kan du se hvem som får penger til hva.
Tung tilbakemelding om kvalitet på forskning Styremedlemmer ved Høgskolen i Innlandet syntes det er tungt å lese tilbakemeldingen fra departementet om svak forskning ved høgskolen. — I tråd med vår diagnose, ifølge prorektor.
150 millioner til forskning på internasjonale spørsmål Forskningsrådet bevilger nær 150 millioner kroner til 14 prosjekter som forsker på internasjonale spørsmål. Sju prosjekter er rettet mot global helse.
Viktige fagmiljøer utenfor universitetet hadde ikke tilgang til forskning En kartlegging gjort av Universitetsbiblioteket i Agder viste at kompetente fagmiljøer i regionen ikke hadde tilgang til nye forskningsresultater. De savnet også hjelp til å finne fram til relevant forskning.
Vi har ikke tid til at finansiering av forskning settes på vent Flere av dagens virkemidler for samhandling mellom kunnskapsmiljø og næringsliv fungerer godt og bør forsterkes og videreføres i den nye Langtidsplanen, skriver seks prorektorer og viserektorer.
Overrasket over hvor lite forskningsbasert skolepolitikken er Byråkrater som skriver stortingsmeldinger refererer heller til en oppdragsrapport enn til en vitenskapelig artikkel, viser nytt forskningsprosjekt.
Forsker får kritikk for å bruke onani som metode En svensk doktorgradskandidat onanerte til japanske tegneserier om unge gutter i sin forskning. Nå høster metodikken kritikk.
Rolf (76) med varsku om seniorpolitikk i akademia: — Sløser med ressurser Professor Rolf Rønning mener seniorpolitikken ved universiteter og høgskoler må forbedres betraktelig. Samtidig er det et premiss at ikke eldre må stå i veien for yngre, sier han.
Undersøkte om nordmenn flest er rasister. Det satte fyr på kommentarfeltene Stortingsrepresentant varslet kutt i forskningsmidlene til høyskolen, mens Sløseriombudsmannen kalte det hele for «stinkende lapskaus». Nå forteller forsker Christopher Bratt om hvordan han opplevde å stå i skuddlinjen.
Vil jobbe for mer deltakelse i universitetsdemokratiet Dersom Norge skal bli en kunnskapsnasjon må den langsiktige og grunnleggende forskningen gis bedre kår, mener Pinar Heggernes.
Putins krig lukker og åpner for forskning i grenseland Russerne kommer ikke lengre over grensen i Øst-Finnmark. Nå må forskerne ved det lite kjente Barentsinstituttet i Kirkenes se seg om etter andre partnere og forskningsarenaer.
Skulle gjerne ha endra finansieringssystemet Innimellom artikkelskriving og treplanting, skulle Laura Saetveit Miles gjerne gjort store endringar i finansieringa av høgre utdanning.
Stiller nye krav om satsing på forskning i statsbudsjettet for 2023 Akademikerne er tydelige på at regjeringen må ta en løft for forskningen i statsbudsjettet for 2023.
Ser forskningen som helt sentral hvis Norge skal lykkes med nødvendig omstilling Arbeiderpartiet fastholder at forskning og høyere utdanning er et av de aller viktigste satsingsområdene for regjeringen.
— Forskarar bør forske, ikkje skrive søknader om å få forske — Eg meiner at altfor mykje forskningsmidlar vert førte via Forskningsrådet med sine enorme administrasjonskostnader, seier Katrine Holter.
Foreslår lovendringer for mer dagsfersk forskning Et ekspertutvalg foreslår flere lovendringer som skal gi forskere tilgang til ferske data. Det skal bidra til økt kriseberedskap her til lands.
Forandring fryder ikke alltid Det er ikke min oppgave å vurdere de interne forhold i Forandringsfabrikken. Det jeg derimot har gjort meg noen tanker om er erfaringskompetanse og erfaringer som kilde til kunnskap.
Norsk forskning svekkes betydelig Det bør tas initiativ for å fremme flere private former for forskningsfinansiering.
Stoler mer på kolleger enn på forskning Sykepleiere bruker kolleger, ikke forskning, som den viktigste kilden til oppdatert kunnskap, viser ny studie.
Fire universitet får millionstøtte til det grønne energiskiftet Regjeringen bevilger over en halv milliard kroner til 48 forsknings- og innovasjonsprosjekter. Blant dem som får penger er fire norske universitet.
Opprop: Slå ring rundt norsk forskning «Å sette prioriterte forskningsprosjekter på vent, kan gi alvorlige konsekvenser for norsk forskning.»
Tora Aasland (79) tar doktorgrad: — Det er aldri for sent Hun var landets første forsknings- og høyere utdanningsminister. Torsdag disputerer Tora Aasland (79) for doktorgraden. — Alder er bare et tall, sier den tidligere SV-politikeren.
Ola Borten Moe likte dårlig ny beskjed om røde tall 10. mars fikk Borten Moe beskjed om positive avsetninger i Forskningsrådet. Fire uker senere var pluss blitt til minus.
Danske forskere ser til Norge: Vil granske press på forskningsfriheten Over 1000 danske forskere med åpent brev: Advarer mot toppstyrte universiteter, frykter for forskningsfriheten. I Norge har man tatt problemene på alvor, mener de.
200.000 nordmenn svarte på koronastudie. Har ikke råd til å analysere svarene Under hele pandemien har de gitt informasjon til myndighetene. Nå har ikke forskerne penger til å jobbe med det videre.
Fripro stoppes i 2023. Alle som er lovet midler får i år Fortsatt uavklart om EU-støtte og penger til infrastruktur til forskningen.
Disse får årets Kavlipris — På vegne av regjeringen vil jeg gratulere alle årets Kavliprisvinnere med fremragende resultater på sine fagfelt, sier minister for forskning og høyere utdanning, Ola Borten Moe.
Digitalisering ennå en uutnyttet verdi Digitalisering og IT må ses som en del av forskning og utdanning, ikke bare som et virkemiddel og en administrativ ressurs i seg selv, mener IT-direktør Ketil Are Lund.
En oppkonstruert krise i Forskningsrådet Situasjonen bidrar bare til uro og usikkerhet for miljøene som skal skape kunnskapsgrunnlaget for fremtidens Norge, skriver Forskningsrådets avgåtte styre.
Elefanten i Forskningsrådet Forskningsrådet ligger an til å gå 2,9 milliarder i underskudd ved utgangen av 2024. Hvordan havnet vi her?
Forskningsrådet utfordrer naturlovene På 1700-tallet hadde man mye nytte av forsøket på å lage evighetsmaskiner. Vi trenger ikke å bruke mer tid og penger på dette i 2022, skriver førsteamanuensis Per Eilif Thorvaldsen.
Nobelprisvinnerne roper varsku om forskningskutt. — Vi er sjokkerte — Edvard og jeg er ikke kjent for å sutre, vi sutrer heller ikke nå, vi er sjokkerte og redde for framtida. Dette er et varsku, sier hjerneforsker May-Britt Moser.
Endelig blåmandag. Forskningsfiendtlig budsjett og en sektor i krise Signalene fra revidert nasjonalbudsjett peker mot en en fremtid hvor forskning høvles ned og formidling nedprioriteres med utslag i Zoom-forelesninger fra stua, skriver Tony Sandset.
Er Kristin Halvorsen blitt oppnevnt som Borten Moes nye mellomkvinne? Valget av Kristin Halvorsen som leder for Forskningsrådets interrimstyre sier mye om Ola Borten Moes syn på forholdet mellom politikk og forskning og er nok et eksempel på en utvikling der forskning politiseres.
Statusrapport for forsking: Nord universitet henger etter dei andre «nye» universiteta Vekst i vitskapeleg publisering er lyspunktet i statusrapporten, som blir lagt fram for styret.
Akademisk frihet, finnes den lenger? Diskusjonen om akademisk frihet har blitt redusert til en diskusjon om akademisk ytringsfrihet. Dette er en ekstrem tilbaketrekning av frontlinjen.
Krisene står i kø. Forskningsmidlene må prioritere de prekære behovene. Nyttårsaften 2019 trodde vi at dette tiåret skulle vi samle kreftene om klima, naturmangfold og bærekraft og nå FNs bærekraftsmål 2030. Slik blir det ikke.
Tro det eller ei, jeg liker fortsatt akademia Byråkratisk, administrativt, og ikke lengre morsomt å dedikere karrieren til, mener mange. Her deler jeg hvorfor akademia fortsatt er stedet for meg.
Mindre syke og utbrent med hjemmekontor – men flere «mister gnisten» De fleste ønsker å fortsette med hjemmekontor et par dager i uka. Lederne er bekymret for det sosiale arbeidsmiljøet og det langsiktige utviklingsarbeidet.
UiO-forsker fikk gullmedalje fra den svenske kongen — Dette er stor stas for meg, sier professor Thomas Hylland Eirksen.
NTNU kjenner seg ikke igjen i kritikken Jørgen Lund trakk frem NTNU som en versting til å gi vitenskapelig ansatte nok tid til å forske, skrive og fordype seg. Nå svarer universitetet.
Førsteamanuenser underviser dobbelt så mye som de forsker. Stikk i strid med intensjonen Førsteamanuenser underviser langt mer enn de forsker, og forskningstiden går ned, viser tall fra Nifu.
Slik får vi bedre forskning på kvinnehelse Så mye som halvparten av kvinnehelseprosjektene er knyttet til spørsmål om forplantning og fødsel. Svært få tok for seg temaer som endometriose, abort og overgangsalder.
Føler et ansvar for å publisere forskningen Ingen publiserer mer fordelt på hver ansatt enn Norges idrettshøgskole. Marte Bentzen er en del av det laget. Det gjør hun fordi vil at forskningen skal komme til nytte for miljøene som trenger den.
Med geofagene inn i fremtiden: en orientering til Ola Borten Moe «Vi kan berolige statsråden med at vi fortsatt utdanner kandidater med sterkt etterspurt ekspertise innen geologi og geofysikk som behøves i olje- og gassindustrien»
Mener Forskningsrådet glemmer distriktene. Se hvem som fikk mest og minst penger i 2021 Nå ber Agder Arbeiderparti om en gjennomgang av hvordan Forskningsrådets tildelinger fordeler seg geografisk.
Trenger universitetene direktører? Samtidig som antallet direktører er høyt, og deres lønnsnivå er høyere enn de vitenskapelig ansattes, bidrar direktørene sjeldent eller aldri til universitetenes kjerneområder: forskning, forskningsbasert undervisning og formidling.
Kjønnsforskjellene i publisering er mindre enn antatt Kvinner har ikke et «publiseringsproblem», men vår forståelse av publiseringsadferd er for lite nyansert, skriver innleggsforfatterne.
Styrk nordisk samarbeid på forskningsberedskap «Gjennom økt nordisk samarbeid vil vi kunne øke forskningsberedskapen og styrke arbeidet mot misbruk av forskningsresultater og skader påført våre forskningsinstitusjoner utenfra», skriver Arne Flåøyen.
— Liker den ikke, men krigen er klart faglig interessant Administrerende direktør Kenneth Ruud tror krigen vil få flere til å velge fagfeltet og motiveres av tanken om å forsvare Norge.
To unge forskere valgt ut til prestisjeprogram Får 750.000 kroner hver for å drive med nettverksbygging og prosjektledelse.
Norge trenger et sterkere forskningsbudsjett Norge har ikke råd til å nedprioritere forskning i nok et statsbudsjett. Denne høsten må forskningen være budsjettvinner.
Skal forske på smittsomme sykdommer på cruiseskip Universitetet i Sørøst-Norge blir en del av internasjonalt forskersamarbeid for å hindre nye smitteutbrudd på havet.
Statssekretæren vil ha debatt om det forskes nok på Norge Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) spør om forskning på norske forhold har havnet i skyggen av internasjonalisering.
Har fått rapporter om hets mot russere i akademia Kunnskapsdepartementet har fått rapporter om hets mot russiske ansatte og studenter, og ber i et brev alle institusjoner være oppmerksomme på dette.
Et moderne universitet med en lang historie Christen Krogh lover å lytte til de ansatte og være en rektor for hele OsloMet.
Campusutvikling for fremtidens universiteter Diskusjonene om campusutvikling bør ikke hovedsaklig være basert på kortsiktige ønsker om å løse plassproblematikk eller lokalpolitiske hensyn, mener professor Tale Skjølsvik.
Russiske forskere i åpent brev: — Krig med Ukraina er et skritt til ingensteds I et åpent brev, undertegnet av over 370 russiske vitenskapsfolk og vitenskapsjournalister, krever de stans av krigen i Ukraina. De frykter for både menneskeliv og forskningssamarbeid med resten av verden.
Dom over nytt vitenarkiv: Leverer ikke det sektoren trenger Forstår ikke sektorens behov og gjør det unødvendig komplisert, er noen av tilbakemeldingene om Nasjonalt vitenarkiv.
Vi vil styrke forskningen i det globale Sør – I dag står Afrika sør for Sahara for om lag en prosent av forskningsproduksjonen i verden. Regionen har også færrest forskere per million innbyggere.
Norske myndigheter stopper allerede mange internasjonale prosjekter. Hva når de nå får tusenvis av flere søknader? Alle Arnoldo Frigessis etiopiske ph.d.-studenter har fått direkte avslag på opphold i Norge, uten individuell behandling, mener han og frykter alvorlige konsekvenser av et enda strammere regelverk.
Tellekanter eller ikke. De er avgjørende for karrieren uansett, mener forsker «Endelig», sier noen, mens andre advarer mot å avvikle de såkalte tellekantene for forskning.
Konsekvenser av å avvikle publiseringsindikatoren Leder og sekretær i Det nasjonale publiseringsutvalget advarer mot avvikling av publiseringsindikatoren, eller de såkalte tellekantene.
UiT satser på alle talenter For at vi skal få forsprang på de gode ideene til den grønne omstillingen trengs det et krafttak for forskningen.
Tellekantenes dager kan være talte for forskningen Utvalg drøfter forslag om å avvikle en rekke, muligens alle, resultatbaserte indikatorer for forskning i norsk akademia.
GDPR begrenser mulighetene for empiri Til og med på bacheloroppgaver går strenge hensyn til personvern på bekostning av metodemangfoldet, i følge professor Nina Gram Garmann ved OsloMet.
Skal forske på barnehageansatte med mastergrad I en landsomfattende spørreundersøkelse håper forskerne ved OsloMet å kunne si om det finnes en «utdanningseffekt» blant barnehageansatte.
« … sikkerhet vil kunne veie tyngre enn akademisk frihet» Akademisk frihet og norsk sikkerhetspolitikk på kollisjonskurs i forslag til forskrift om eksport av kunnskap. – Flere dilemma, sier statssekretær.
OECD ber regjeringen ta missions inn i langtidsplanen OECD mener at Norge bør satse på sine egne «missions» for å løse norske utfordringer. Regjeringen har ikke bestemt seg.
Førsteamanuenser får forske mer enn førstelektorer Nye regler gir førstelektorer mindre forskningstid enn førsteamanuenser ved Universitetet i Agder. — Et signal om at vi ønsker doktorgrad, sier rektor.
NIFU vil grunnfinansiere kommersialiseringssystem For å sikre en bærekraftig modell for kommersialisering av forskning foreslår et NIFU-prosjekt at de såkalte TTO-ene ved universitet og høgskoler grunnfinansieres.
Midler til EUs rammeprogram spiser av grunnleggende IKT-forskning — Siden 2020 har digitalisering blitt usynlig i regjeringenes arbeid. Å bøte på dette ved deltagelse i EU sine rammeprogram er ikke nok.
Setter nedgang i forskning på dagsorden. Vil snu negativ trend Norges største universitet har tapt terreng både nasjonalt og internasjonalt sett med forskningsøyne.
Gjør forskning til forretning Københavns Universitet etablerer et aksjeselskap som skal hjelpe sine forskere over startgropen og ut i næringslivet.
DNA-forsker mener han er utsatt for svertekampanje Sturla Ellingvåg hevder han er utsatt for en kanselleringskultur i akademia, blant annet fordi han er tilstede i ekkokamre. Han kritiserer også avvisningen av forskning på 4700 år gammel hodeskalle fra Finnmark.
Skal finne ut hvordan vitenskapelig ansatte egentlig har det En forskergruppe ved Universitetet i Sørøst-Norge er i ferd med å rulle ut en ny studie, som vil kunne bidra til en mer nyansert debatt om blant annet kvalitet, ytringsfrihet og tillit i akademia.
De «nye» universitetene snakker ned grunnforskningen, ifølge professor — Når toppledere og rektorer rundt om blir intervjuet, er det bare de ved UiO, UiB, UiT og kanskje NTNU som framsnakker grunnforskning, sier OsloMet-professor Svenn-Erik Malmelund.
Se hvem som bidro mest til Store norske leksikon i fjor 12 høyere utdanningsinstitusjoner bidrar til Store norske leksikon. Her kan du se hvem som dro inn flest lesere i 2021.
Bryt forskningens vikeplikt — Vi savner en forpliktende fortøyning av finansiering for grunnleggende forskning, skriver rektor Svein Stølen og prorektor Åse Gorntizka ved Universitetet i Oslo foran inngangen til år 2022.
Kjempeprosjekt får ros, men bes passe på at forskningen kan tas i bruk Det store forskningsprosjektet Arven etter Nansen er evaluert etter halvgått løp og får både ros og råd om forbedringer.
Uppsalaforsker tiltalt for brudd på forskningsetikk i covidstudie Men den svenske forskeren nekter straffskyld.
Vi skal ta vårt ansvar i de store krisene Fire nyttårsforsetter for 2022. Styrke opplæringen av nye forskere. Bedre digitalisering. Finne nye og utradisjonelle samarbeid. Økt fokus på bærekraftig fremtid.
Har forsket på forskjellen mellom fattig og rik Lavere sosioøkonomisk status har sammenheng med mer moralske holdninger og oppførsel, har professor ved Universitetet i Agder, Tobias Otterbring, funnet ut.
— På fest spør folk hvorfor jeg går inn i olje og gass. Det er jo ikke fremtiden Brage Kristoffersen (29) har nettopp tatt doktorgrad i petroleumsfag. Han er en av få norske. — Mange unge mener jo at vi skal slutte helt med å utvinne olje og gass, sier prorektor.
Har fordelt 1,4 milliarder. Her er lista over 22 utvalgte Kunnskapsdepartementet har fordelt 1,4 milliarder kroner til laboratorier, utstyr og annen forskningsinfrastruktur.
Nå tror folk mer på forskning enn før, og de tror mer på forskere enn på andre Tilliten til forskere har økt mer enn tilliten til andre, ifølge undersøkelse.
«Tverrfaglighet i Norge er for det meste et luftslott» Jussprofessor Malcolm Langford stiller seg tvilende til flere punkter i evalueringen av jussforskningen i Norge, men mener Forskningsrådet er blitt bedre.
Kun seks kvinner blant de mest siterte forskerne i Norge 23 forskere fra norske institusjoner står på lista over de mest siterte i verden.
Jobber mer og forsker mindre En helt fersk undersøkelse fra Nifu viser at ansatte ved universiteter og høgskoler jobber mer og forsker mindre enn for fem år siden.
Forskningsrådet lover bedre tilbakemeldinger Bedre kvalitet i ekspertpanelenes vurderinger, en tilbakemelding på søknaden som begrunner søknadsresultatet på en god måte og bedre informasjon. Det skal søkere kunne forvente av tilbakemeldingene de får fra Forskningsrådet.
Kritikk og frustrasjon over Statsbygg i Tromsø — Påfører oss en forskningssvekkelse av dimensjoner, sier rektor om Statsbyggs fireårige byggforsinkelse ved UiT. Frustrasjonen er stor og statlige UiT kan ikke gå til sak mot Statsbygg.
Avduket Norges første kvantedatamaskin Dette er det siste bidraget til en nesten 70 år lang datamaskinhistorie i Norge.
Flytter penger fra oljeforskning til satsing på det grønne skiftet I dag starter budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og SV. SV foreslår først og fremst omfordeling på budsjettene for universiteter , høgskoler og Forskningsrådet.
Ber Forskningsrådet om å omprioritere 500 millioner Statsråd Ola Borten Moe kommer ikke med ferske midler til Fellesløftet, men instruerer Forskningsrådet om å finne 500 millioner kroner i sine egne budsjetter, skriver Aftenposten.
«Forskning er ikke noe jeg er, det er noe jeg gjør» Stipendiat Ingvild Mageli liker å forske, men ser ikke på det som noe kall. Det er en oppfatning hun deler med andre yngre forskere.
Rune Slagstad håpar på Borten Moe: — Nesna er symbol på ei ny retning Universiteta har for mange styringskåte byråkratar, meiner Rune Slagstad. Men no ser han lys i tunellen, og håp i Ola Borten Moe.
Fullvaksinerte forskere slipper ikke inn: — Store negative konsekvenser — De norske innreisereglene får store negative konsekvenser for forskningsprosjektet mitt, sier forsker Aike Peter Rots. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) minner om at pandemien ikke er over.
Mangler fakta om Borten Moes påstander om lite synlige forskere Det er ikke mulig å belegge gjennom forskning om professorer er blitt mindre synlige i samfunnsdebatten, mener forsker. NTNU-rektor Anne Borg er enig med Ola Borten Moe i at NTNU nok burde vært mer synlige.
FHI-leger ba forsker endre i konklusjonen i koronastudie Flere ansatte ved Folkehelseinstituttet oppfordret professor Nina Langeland til å endre deler av konklusjonen hennes om barnesmitte.
Forskningens påvirkning på samfunnet Formidling av forskning er mye mer enn å telle hvor mange forskere som deltar i samfunnsdebatten.
Reagerer på påstand fra fersk minister om mindre synlige professorer Forskere tviler på om den nye statsråden har belegg for påstand om professorer er mindre synlige i samfunnsdebatten enn før.
Skal prøve å berge den skandinaviske barskogen — Endringene i barskogen har aldri skjedd raskere, sier professor Barbara Zimmermann.
Langer ut mot «epidemisk» vekst i kommunikasjonsfolk på universitetene «Dypt problematisk». «Trussel mot demokratiet». «Degradering av akademisk kunnskap». Svensk professor fyrer løs mot vekst i kommunikasjonsfolk.
Ruud skal lede utvalg for å forbedre datainfrastruktur — Data produsert på skattebetalernes regning må gjøres tilgjengelige for alle og komme hele samfunnet til nytte, sier Henrik Asheim om motivasjonen bak utvalget.
— Vi vet alle hvor heftig rovdyrpolitikken kan være til tider Professor Barbara Zimmermann sier til Khrono at rovdyrforskerne ved Høgskolen i Innlandet er ved godt mot tross lav tillit i befolkningen.
Nobelprisvinnere åpner nytt forskningssenter Universitetet i Bergen og NTNU har gått sammen om å opprette et nytt forskningssenter for hjernen. Med på laget har de to nobelprisvinnere og en milliardær.
Nytt samarbeid med fokus på bærekraft NTNU og Equinor signerte torsdag en samarbeidsavtale for å realisere nullutslippssamfunn innen 2050.
Nyeste artikler
Endelig utforskes Edvard Munchs liv i en helstøpt dramatisering
Hvorfor er SFI-innovasjon så vanskelig?
Ho var den tredje som tok doktorgrad innan sitt fagfelt
Advarer mot utvanning — vil vri «EU-missions» mot forskning
Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene»
Mest lest
«Litt overkvalifisert»? Vil ha folk med doktorgrad til administrasjonen
NTNU mente studenten hadde fusket - studenten vant i retten
Studentene ble svært overrasket da de åpnet hjemmeeksamen: — En menneskelig feil
Vil fjerne «snarvei» for studenter som ønsker å studere medisin
Cathrine Wahlstrøm Tellefsen (1967-2022)