Debatt ● Johan Giertsen

Etter dommen i Høyesterett fremstår departementets anke enda mer uforståelig

Kunnskapsdepartementet bør nå ta initiativ til en gjennomgang av saker der studenter er utestengt for gjenbruk, med vurdering av omgjøring til gunst for studentene.

Johan Giertsen
professor Universitetet i Bergen
leder Nasjonalt utvalg for gransking av uredelighet i forskning 2007–2011
Institusjonene bør nå vurdere omgjøring av eventuelle vedtak om utestenging på grunn av gjenbruk som ikke er påklaget til den nasjonale nemnden, skriver forfatteren.
Publisert Sist oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Etter at staten i saken fra Høgskolen i Innlandet ikke vant frem med påstanden om fusk, fremstår Kunnskapsdepartementets anke til Høyesterett som desto mer uforståelig. Anken ble levert på et tidspunkt da ny universitets- og høyskolelov var til behandling i Stortinget. Departementets lovutkast hadde et mildere syn på gjenbruk enn det som ble lagt til grunn av det samme departementet i anken til Høyesterett.

Ankesaken kunne derfor bare i liten grad kaste et klargjørende lys på fremtidige saker om mulig fusk. Gitt dette, ville det eneste rasjonelle vært å godta lagmannsrettens dom, der staten tapte. 

Departementet burde lagt avgjørende vekt på hensynet til studenten, som kan ha fått flere år av sitt liv satt på vent frem til endelig dom. 

Kunnskapsdepartementet bør nå ta initiativ til en gjennomgang av saker der studenter er utestengt for gjenbruk, med vurdering av omgjøring til gunst for studentene. Departementet bør gi dette oppdraget til Felles klagenemnd, eller — fordi nemnda har en stor arbeidsbyrde — oppnevne en særskilt nemnd som skal vurdere mulig slik omgjøring. 

Institusjonene bør på sin side vurdere omgjøring av eventuelle vedtak om utestenging på grunn av gjenbruk som ikke er påklaget til den nasjonale nemnden.

Powered by Labrador CMS