Åpner for at studenter kan levere masteroppgaven på nytt for å få bedre karakter 13. desember 2024 - 06:54
Hun vant over staten i Høyesterett. Nå er hun en av finalistene til Årets navn 15. desember 2024 - 20:23
Sammenligner selvplagiatsaken med justismord Departementet ser ingen grunn til å se på saker avgjort før 1. august i år etter selvplagiatdommen i Høyesterett. — Spørsmålet som departementet forsøker å feie under teppet, er følgende: Finnes det flere slike justismord, spør advokat Magnus Stray Vyrje.
Hoel: — Denne dommen lever vi godt med Her er reaksjonene på høyesterettsdommen, som fastslår at selvplagiat ikke var fusk. Statsråd Oddmund Hoel (Sp) mener dommen avklarer viktige spørsmål.
Etter dommen i Høyesterett fremstår departementets anke enda mer uforståelig Kunnskapsdepartementet bør nå ta initiativ til en gjennomgang av saker der studenter er utestengt for gjenbruk, med vurdering av omgjøring til gunst for studentene.
Dom i sak om selvplagiat: Studenten fusket ikke Studenten som ble utestengt etter å ha gjenbrukt sin egen tekst, fusket ikke, fastslår Høyesterett i fersk dom. Hun ble utestengt i ett år, men utestengelsen var ugyldig.
Vil stoppe dagens plagiatkontroll. — Departementet stikker hodet i sanden Advokat Magnus Stray Vyrje reagerer på at Kunnskapsdepartementet vil opprettholde praksisen med å bruke studentarbeider i plagiatkontroll.
Forslag til felles fuskeregler: Selvplagiat bør ikke straffes med utestenging Nå kommer forslag til felles fuskeregler for alle universiteter og høgskoler. Norsk studentorganisasjon er fornøyd, men synes ikke forslaget går langt nok om selvplagiat.
Diskuterte passende plagiatstraff i Høyesterett I ankesaken om selvplagiat mener staten at ett smesters utestengelse er passende reaksjon. Studentens advokat ba Høyesterett avvise statens anke.
Selvplagiat i Høyesterett: — Urettferdig overfor andre studenter Staten la ned påstand om at det opprinnelige fuskevedtaket fra Felles klagenemnd blir stadfestet, men med utestengelse i ett og ikke to semestre.
Studenten ble felt for selvplagiat og utestengt i ett år. Nå skal saken opp i Høyesterett En statsråd har gått av. Loven er blitt endret. Denne uka behandler Høyesterett den mye omtalte selvplagieringssaken ved Høgskolen i Innlandet.
Ble utestengt for selvplagiering i 2021. Nå har saken fått sitt punktum Etter at Ola Borten Moe uttalte seg om fuskesaker i fjor, fikk den tidligere sykepleierstudenten saken sin opp på nytt. Men Felles klagenemnd holder fast ved at Universitetet i Agder gjorde rett i å utestenge henne.
NSO vil ha en slutt på eksamen 18. mai Norsk studentorganisasjon (NSO) vil ikke lenger at studenter skal ha eksamen 18. mai og 23. desember. De mener det er svært uheldig for studentene å ha eksamen på disse datoene.
Nå er det klart når selvplagiat-saken skal behandles i Høyesterett Det er satt av halvannen dag i Høyesterett for å behandle selvplagiat-saken.
Sandra Borch om masteroppgaven: — Jeg skrev bare for å bli ferdig Sandra Borch husker ikke hvordan tidligere studenters tekst havnet i hennes masteroppgave.
Nå er det han som har siste ord: — Er nødt til å gjøre dette på min egen måte Den nye statsråden forsvarer den nye maksstraffen for fusk, avslører en overraskende kobling mellom ham og Ola Borten Moe og hyller ungdomsskolelæreren som tente den politiske gnisten.
Ber Høyesterett avvise anke Advokat Magnus Stray Vyrje ber Høyesteretts ankeutvalg avvise statens anke av selvplagiat-dommen.
Han avslørte statsråden. — Gikk raskt å finne ut at her var det mye å hente BI-student Kristoffer Rytterager ble provosert da han leste i Khrono at Sandra Borch og staten anket fuskedom til Høyesterett.
Staten anket selvplagiatsaken: — Har en dårlig sak, men vil ikke gi slipp Gisle Selnes synes det er merkelig at staten anker saken om såkalt selvplagiat til Høyesterett.
Anker fuskedom til Høyesterett Kunnskapsdepartementet har valgt å anke selvplagiatdommen fra Borgarting lagmannsrett. — Vi anker dommen i lagmannsretten for å få avklart viktige rettslige spørsmål, sier Sandra Borch.
«Feilberegnet tiden og fikk panikk». Slik forklarer studentene seg for å slippe utestengelse En student fikk panikk og kopierte fra en nettside. En annen visste ikke at kalkulatoren var ulovlig på eksamen. Nesten 100 slike fuskesaker skal nå behandles på nytt.
Felles klagenemnd skal behandle 106 saker på nytt Den nye lederen for Felles klagenemnd Ernst Nordtveit signaliserer ingen endringer i praksis når det gjelder selvplagiat.
— Et mørkt kapittel for studentenes rettssikkerhet Jusseksperter mener dommen i saken om selvplagiat bør føre til at alle slike saker gjennomgås på nytt.
Studenten vant fram i selvplagiat-saken Studenten som valgte å gå rettens vei for å få renvasket seg etter å blitt utestengt i to semestre for selvplagiat fikk medhold i Borgarting lagmannsrett.
Finalist i årets navn: — Du straffer studenter for å ha gode arbeidsvaner Professorene Gisle Selnes og Bjørn K. Myskja startet et opprop mot at studenter blir utestengt for å gjenbruke egne tekster. Nå er de finalister til Årets navn i akademia.
Rettssak om selvplagiat: — Jeg vil ha rettferdighet Fredag ble den mye omtalte saken om selvplagiat behandlet i lagmannsretten. — Hun har tatt det veldig tungt, sier kvinnens advokat.
Selvplagiat for lagmannsretten neste uke. Dette står striden om Saken om selvplagiat ved Høgskolen i Innlandet skal opp for lagmannsretten. Retten skal blant annet ta stilling til om fuskevedtaket er ugyldig fordi nemndleder Marianne Klausen ble oppnevnt ulovlig.
Må forklare seg om ulovlig oppnevning. — Vi ønsker å komme til bunns i saken Frp vil be forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch forklare seg om den ulovlige oppnevningen av Marianne Klausen som leder av Felles klagenemnd.
Eksperter kritiske til dommer: — Gode grunner for at fuskevedtak bør kjennes ugyldige To fuskevedtak er gyldige selv om klagenemndas leder var ulovlig oppnevnt, sier to ferske dommer. Men det betyr ikke at alle fuskevedtakene er gyldige, ifølge jussprofessorer.
314 vedtak kan måtte bli vurdert på nytt. I 286 saker ble resultatet utestenging Oppnevningen av Marianne Klausen for en tredje periode som leder av Felles klagenemnd kan få store konsekvenser.
Fusk, henvisningsfeil og plagiering: noen overordnede problemstillinger Tre perspektiver fanger opp mye av det som er problematisk i fuskedebatten, skriver Karl Øyvind Jordell: terminologi, straffenivå for ulike grupper, og problemer i forholdet mellom ulike instanser.
Mer sjablong-juss fra Felles klagenemnd Den rigide praksisen hos Felles klagenemnd er ikke i samsvar med Kunnskapsdepartementets uttalelser i ny UH-lov og må legges om, skriver advokat.
Felles klagenemnd refser «milde» fuskestraffer: — Lite tillitsvekkende Like saker om selvplagiat kan gi helt ulik straff for studentene. Slik skal det ikke være, fastslår leder av Felles klagenemnd, Marianne Klausen.
Student tatt for fusk to år på rad i kurs om forskningsetikk Studenten ble tatt for selvplagiat av en besvarelse som allerede hadde blitt annullert for fusk.
Begge kopierte mye fra egen tekst. Den ene slapp straff, den andre ble utestengt i ett år En student som kopierte 27 prosent av en tidligere innlevering, ble utestengt i to semestre. Men ved et annet universitet fikk det ingen konsekvenser at en student kopierte 40 prosent.
Universitetsleder går av etter selvplagiat Universitetspresident Toshiaki Miyazaki har trukket seg etter at det ble avdekket at han fikk publisert de samme artiklene en rekke ganger.
— Begrepet selvplagiat er en tilsnikelse — Det er helt greit å gjenbruke deler av populærvitenskapelige essays i akademiske artikler og bøker — og omvendt, mener Gisle Selnes.
Etikk-direktør mener studentene straffes for hardt For forskere anses selvplagiat som mindre alvorlig enn vanlig plagiat. Slik er det ikke for studenter.
Selvplagiat er ikke plagiat I forskningsetisk forstand er selvplagiat et meningsløst begrep, skriver De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK).
Minst 90 studenter utestengt for selvplagiat. Ett universitet skiller seg ut Mens Universitetet i Agder har utestengt 37 studenter i saker om selvplagiering, har ikke Universitetet i Tromsø utestengt noen.
Advokat mener leder av Felles klagenemnd bør vurdere å trekke seg Det er vanskelig å se for seg at Marianne Klausen kan fortsette som leder av Felles klagenemnd, mener advokat Magnus Stray Vyrje etter Kunnskapsdepartementets presiseringer om selvplagiat.
Viktige føringer fra departementet om selvplagiat — hva nå? Føringene om selvplagiat i den nye proposisjonen til ny UH-lov er alvorlig lesning for Felles klagenemnd, mener advokat som har arbeidet med fuskesaker. Han tar til orde for at lederen for nemnda bør trekke seg.
Ola Borten Moe varsler klarere retningslinjer om selvplagiering – Vi må ha klarere retningslinjer, tydeligere avgrensninger og regler som er forståelige for alle, sier forsknings- og høyere utdanningsministeren.
Stortinget vil ha opprydning: — Det er jo helt spinnvilt Reglene om eksamensjuks bør bli tydeligere, mener et flertall på Stortinget.
Felles klagenemnd har talt. Student forblir utestengt Jussprofessor Johan Giertsen mener straffen er for streng, og etterspør klarlegging av regelverket.
Professor: Ser latskap i sakprosa-skriving Debatten går, om sjølvplagiering, sitering og tjuveri av kunnskap. Sakprosaprofessor Johan Tønnesson trur det som ser ut som vanskar med sakprosa-skriving dels skuldast latskap.
Klagesaker i kø. Studenter venter 15 måneder på svar Felles klagenemnd har tredoblet mottatte klager på to år, flesteparten handler om mulig fusk. Bør vurdere fast ansatte til nemndsbehandling, mener nemndleder.
Sendrektig klagebehandling for student som risikerer dobbelt straff Karl Øyvind Jordell er oppbrakt over hvordan Universitetet i Agder håndterer fuskesaken som oppnådde omfattende medieomtale sist sommer.
Vedtaket om fusk ved UiA må kunne oppheves Det strider mot en grunnide i all utdanning: Eksamen skal handle om det som har vært dekket i pensum og undervisning.
Studentledere enige om at opplæringen i kildebruk varierer for mye Opplæringen og informasjonen rundt kildebruk varierer for mye - både innad og mellom utdanningsinstitusjonene, mener studentledere.
Uenighet i Felles klagenemnd om selvplagiering er fusk eller ikke Også i nemnda som avgjør klagesaker der studenter lokalt er tatt for fusk har man ulikt syn på gjenbruk av egen tekst, også kalt selvplagiering.
Nyeste artikler
— Som kvit, norsk kvinne er det ikkje så farleg å stå i debatten
To studenter er Årets navn i akademia
Foreslår ny organisering av legestudiet
Havforskning: Menneskelig påvirkning haster mest
Anbefaler at lærerutdanningene får ro
Mest lest
Medisinstudent ble utestengt i fire år — tapte rettssak
Ekstrem vekst i publisering: — Pervers forretningsmodell
Åpner for at studenter kan levere masteroppgaven på nytt for å få bedre karakter
Bare 6000 av 24.000 møter opp på campus daglig. — Skulle gjerne sett flere
Hun vant over staten i Høyesterett. Nå er hun en av finalistene til Årets navn