Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene» 28. januar 2023 - 08:54
Studentene ble svært overrasket da de åpnet hjemmeeksamen: — En menneskelig feil 23. januar 2023 - 12:55
«Litt overkvalifisert»? Vil ha folk med doktorgrad til administrasjonen — Det krever en kompetanse å være i dialog med forskere, sier avdelingsdirektør.
Går hardt ut mot media etter rasismetitler Forskerduoen Marte Johnslien og Ingrid Halland ser ikke bare positivt på oppmerksomheten de har fått, men er glade for at de har fått 12 millioner kroner fra Forskningsrådet til prosjektet sitt.
Miksa pandemi, familieliv og forsking Therese Nesset har fått to barn og ny jobb i løpet av stipendiatperioden.
Ny rapport: Å skriva på norsk fremjar ikkje karrieren Publisering skjer på engelsk, mykje undervisning skjer på engelsk, og forskarane seier dei ikkje har tid til å skriva norsk. Det viser ein ny rapport frå Språkrådet.
Ny jobb Forskningssjef for fôr og ernæring ved Havforskningsinstituttet, Erik-Jan Lock, har fått seg ny jobb.
Fryktar langvarige konsekvensar for kvinnelege stipendiatar Kvinnelege stipendiatar med barn vart ekstra sårbare under koronapandemien. Pedagogikkprofessor Rune J. Krumsvik fryktar at ein vil sjå konsekvensar for denne gruppa i lang tid.
Artiklane hans vart lesne 2,7 millionar gonger i fjor Medisinprofessoren Per Holck er i særklasse den mest lesne forfattaren i Store norske leksikon. Han set pris på ein hardhendt redaktør.
Vil ha forskingsmiljø øyremerkt norsk språk Viktige språkfaglege miljø er i ferd med å forsvinna. No vil Språkrådet ha utgreidd eit fast forsknings- og utviklingsmiljø for norsk språk.
— Vi blir nok sett på som litt nerdete. Det handler ikke om intelligens, men om engasjement Ved norske universiteter og høgskoler er det høsten 2022 registrert 88 studenter som er 17 år eller yngre. Khrono møtte fire unge i Stavanger.
Ho kombinerer mammaliv og stipendiatliv: — Eg opplever ikkje meistring Den eine er frisk, den andre er sjuk. Slik har eigentleg heile hausten vore for småbarnsmor og stipendiat Julie Solberg Knutsen.
Julekspertene uttaler seg om «alt» før jul — fra pynt til jomfrufødsler og sexlyst Forskere og professorer uttaler seg gladelig i media om bortimot alt som på en eller annen måte har med jul å gjøre, enten det er julepynt, jomfrufødsler og gavepsykopater eller julekrydder som øker sexlysten.
Planetens tårer Planeten har ingen preferanse for hva slags klima den befinner seg i, skriver Paasche og Kolstad, som mener det er problematisk at Hessen, Samset og Kverndokk «menneskeliggjør» planeten vår når de diskuterer klimautfordringene.
Fire universiteter har vedtatt strategi som gir forskerne større rettigheter Etter at Universitetet i Oslo har vedtatt ny rettighetsstrategi, er i alt fire norske universiteter og ett forskningsinstitutt nå med på ordningen som gir forskerne større rettigheter overfor forlagene.
Kastet radioaktiv pakke i restavfallet – igjen Feil kildesortering har trolig gitt det andre uønskede utslippet av radioaktivt avfall ved Universitetet i Bergen på de siste tre årene.
Trur trongare økonomi vert normalen Mindre pengar og voldsomt høge straumutgifter gjev økonomidirektøren ved Universitetet i Bergen utfordringar.
Får 42 millioner til forskning på EØS-rett Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo får til sammen 42 millioner kroner til opprettelsen av to nye senter.
Her løser studentene vår tids store utfordringer Tverrfaglig samarbeid om noen av vår tids store utfordringer skal etter planen være nyttig for studentene. Og kanskje også for forskerne?
Så gjer ein så når ein pyntar eit universitet I fleire år har interiørarkitekten snikinnført julelys på Nygårdshøyden. I år kom det litt større pynt på plass.
Han er nummer 48 som får private bergenspenger Justas Zalieckas får starting grant fra Trond Mohn stiftelse. Zalieckas har allerede fått et ERC-stipend, og blir sett på som en framtidig forskningsleder.
Bernt: Kan ikke nekte noen å uttale seg Fakultetsstyremedlemmer hevder de har fått munnkurv, og protokollen er ennå ikke offentlig. Jussprofessor kritiserer hemmeligholdet.
Ola Borten Moe kan bli erklært «persona non grata» også i Bergen Mandag kveld skal Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen ta stilling til om det skal erklære Ola Borten Moe (Sp) uønsket.
Lønnsoppgjøret i mål mange steder. Brudd ved OsloMet De generelle tilleggene varierer fra 1,23 til 2 prosent ved høgskoler og universitet.
Ber fakultetet snu om doktorgraden som blei stoppa i tolvte time Ein månad etter at det skulle finnast nye sakkunnige til å vurdera doktorgraden, har lite skjedd. — Eg har aldri sett maken, seier tillitsvald.
Skal få på plass ordning for åpen publisering Universitetet i Bergen gjør som flere andre norske universitet og får på plass en avtale om åpen publisering.
Reagerer på kort frist: — Vi får forslagene i en kladeis Innen 16. desember må universiteter og høgskoler ta stilling til en rekke forslag om finansieringskategorier. Fristen er for kort og prosessen for dårlig, er tilbakemeldingen.
Hun er en av seks forskere i Norge som kan juble over millioner i ERC-stipend Over 400 forskere får millioner i ettertraktet stipend fra Det europeiske forskningsrådet (ERC). Seks av dem jobber i Norge.
— Viktig å halda auge på prisen ved å ta doktorgrad Ho fekk ei stilling som vitskapeleg assistent. Då vart ikkje vegen så lang til stipendiatstilling for Ida Benedicte Juhasz.
Disse gir gratis influensa- vaksine til alle ansatte Syv universiteter og høgskoler tilbyr gratis influensavaksine til alle sine ansatte i høst. OsloMet regner med å bruke nær en million kroner på vaksinering.
Mange må ha eksamen på ein laurdag, studentleiarar reagerer Både i Bergen og Trondheim må studentar bruka laurdagar til eksamen denne hausten. Norsk studentorganisasjon oppmodar utdanningsinstitusjonane til å finna andre løysingar.
Lyden av universitetet Til vanleg forskar han på brystkreft. Men onsdag kveld er det oboen som er i fokus.
Hun hatet å undervise på Zoom under pandemien — Jeg syns det var noe av det verste med pandemien, sier professor Lise Rakner ved Universitetet i Bergen. Men andre undervisere syntes det var spennende å bli tvunget til å prøve nye undervisningsmetoder, ifølge ny studie.
Slik gikk det med Humaniorameldingen «Skal vi ta humaniora på alvor, er det et minst like viktig å spørre hva humaniora — på sine egne premisser — kan gjøre for samfunnet», var daværende Kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksens beskjed i 2017. Khrono har sjekket hvordan det har gått etter Humaniorameldingen fem år etter.
Stoppa doktorgrad i tolvte time Camilla Wright si avhandling er einstemmig godkjend for disputas av den sakkunnige komiteen. Men i tolvte time stoppa fakultetet prosessen.
— Dersom nokon vil svindle oss, så kan vi ikkje hindre det Forskarar frå Russland, Kina, Iran, Pakistan – i alt 36 nasjonar er representerte på Institutt for informatikk ved Universitetet i Bergen (UiB). – Vi baserer oss på tillit, seier leiinga.
For første gang blir en norsk forsker visepresident i ERC Klimaforsker Eystein Jansen er valgt til visepresident i Det europeiske forskningsrådet (ERC).
Går mot raude tal i år, og 2023 kan verta verre Fleire av einingane ved Universitetet i Bergen rapporterer om ein krevjande økonomisk situasjon. Når universitetsleiinga no presenterer budsjett for 2023, er det heller ikkje lysteleg lesing. Sjå styremøtet direkte her.
Bergenskrefter i kamp for EU-midler til havforskning Universitetet i Bergen og Norce posisjonerer seg for økt og mer strategisk satsing på havforskning i siste del av Horisont Europa.
— Når ein får nok ein artikkel avvist, då angrar ein Kjensla av å ikkje lenger vera flink har vore krevjande undervegs. Men Astrid Knutsdatter Lenvik er glad for å kunne gå djupt ned i eit emne.
Uro blant studentene etter at regjeringen foreslår å kutte turnusstillinger Regjeringen foreslår å kutte i videreutdanningsstillingen LIS1, som tidligere ble kalt turnustjenesten. Samtidig vil de øke antall studieplasser. — For et paradoks, sier leder av Yngre legers forening, Kristin Kornelia Utne.
Færre studenter velger russisk Internasjonalt har det begynt signifikant færre studenter på russisk nå enn i fjor. Også i Norge går interessen for russiskstudier ned. — Ingenting har ødelagt mer for russisk enn Putin, sier professor Atle Grønn.
Innovasjonssnakk Det økende fokus på «innovasjon» i norsk forskning og utdanning preges av vag begrepsbruk, søknadsbasert forhåndserklæring, og liten vilje til reell etterprøving, skriver Kristoffer Chelsom Vogt.
Vil ha UiB-studenter hjem etter ebola-utbrudd Universitetet i Bergen jobber for å få hjem 15 studenter fra praksisopphold i Uganda, etter at det er stadfestet ebola-utbrudd i landet.
Foreslår forberedende år til høyere utdanning — Et forberedende år til høyere utdanning kan føre med seg flere positive effekter. De som ser på opptakssystemet, bør tenke kreativt om et ekstra år i forkant, sier USN-rektor Petter Aasen.
Vi må forstå hvordan digitalisering påvirker fag Norge står i fare for å bli hengende etter Europa dersom vi ikke setter digital forståelse, kunnskap og kompetanse på dagsorden, skriver Pinar Heggernes.
«Et paradis for dumme intellektuelle». No kjem forteljinga om Noregs frekkaste professor — Det ligg folk igjen på slagmarka etter han, seier biograf Alfred Fidjestøl.
Loddtrekning? Alderspoeng? Debatt om opptaksreglene Hvem skal komme inn i høyere utdanning, og hvordan? Nye opptaksregler er på trappene. Se opptak av debatt i Bergen tirsdag 20. september her.
Vil legga prestisjesenter under fakultet Sarssenteret har vore tema ved Universitetet i Bergen i fleire omgangar. No skal styret ta stilling til om senteret formelt skal ligga under Det matematisk-naturvitskapelege fakultetet.
Har senket innetemperaturen med to grader Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har satt ned innetemperaturen til 19 grader. Universitetet i Bergen vurderer å gjøre det samme. Det vil redusere strømregningen med opptil åtte millioner kroner.
Får millioner til å utforske samfunnsnytten av grunnforskning To klimaforskere ved Universitetet i Bergen får midler til å granske samfunnsnytte og kommersialisering av egen forskning.
Hevder UiB skader omdømme etter at Kina-penger uteblir Et kinesisk universitet har gjentatte ganger etterlyst penger for et forskningssamarbeid fra Universitetet i Bergen, men UiB betaler ikke. – Skadelig for omdømmet til norsk forskning, sier professor.
Fast ansatte dekaner og instituttledere? Nei takk! Ved å ansette dekaner og instituttledere fast vil vi få en radikalt annerledes styring av universitetssektoren enn den vi har i dag, mener Kjell-Erik Lommerud.
Har stengt kulturhistorisk museum i Bergen på ubestemt tid De kulturhistoriske utstillingene ved Universitetsmuseet i Bergen har vært nødt til å stenge gjennom sommeren på grunn av for dårlig sikkerhet.
Ny norsk høgskole er inne. UiO faller seks plasser Shanghai-rangeringen er klar. Bant de norske finner vi fem universiteter og to høgskoler. En av dem har aldri vært med før.
Ringte alle studentene for å planlegge årets fadderuke Flere og mer varierte arrangementer, fadderlandsby og studenttorg er blant fadderuke-tiltakene som skal gi nye studenter en ekstra god start etter pandemien. I Stavanger ringte de alle nye studenter for å høre hva de ønsket å gjøre i fadderuken.
Kommunikasjonsdirektør kjem attende Tor Godal gjekk frå stillinga som kommunikasjonsdirektør ved Universitetet i Bergen. No er han tilsett i ny stilling, og skal ha ansvar for kontakt med styresmaktene.
Slik kan forskere nå ut til flere med forskningen sin Tidligere kommunikasjonsrådgiver Mari Lund Eide er blitt forsker. Til høsten kommer hun med podcast om hvordan forskere kan bli bedre formidlere.
Vil jobbe for mer deltakelse i universitetsdemokratiet Dersom Norge skal bli en kunnskapsnasjon må den langsiktige og grunnleggende forskningen gis bedre kår, mener Pinar Heggernes.
Har fått svar fra Samordna opptak. Frida Torp (19) reiser til Bergen for å bli lektor Frida Torp hadde mange ulike studier på ønskelista si, både i inn- og utland. Nå har svaret fra samordna opptak kommet.
Skulle gjerne ha endra finansieringssystemet Innimellom artikkelskriving og treplanting, skulle Laura Saetveit Miles gjerne gjort store endringar i finansieringa av høgre utdanning.
Hilsener etter Oslo-skyting skal lagres hos Universitetet i Bergen Skeivt arkiv skal ta vare på hilsener, kort og gjenstander som ble lagt ned på åstedet for Oslo-skytingen.
6 av 34 seier opp: — Vi har ingen plan, retning eller strategi Kommunikasjonsavdelinga ved Universitetet i Bergen har hatt fire direktørar på fem år. No sluttar seks medarbeidarar samstundes.
Borge ny fakultetsdirektør Ove Borge vart konstituert då fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl måtte gå. No er Borge fast tilsett i stillinga.
Dekan:— Vi er optimistiske på humanioras framtid Fakultetet legger opp til kutt i stillinger og programmer. Dekan Camilla Brautaset mener likevel ikke det er snakk om noen krise.
Varsler kutt og nedbemanning. «Kan ikke disponere stillinger basert på håp» Jobber, emner og programmer skal kuttes. Nå vil Det humanistiske fakultet ved UiB endre kriteriene for hvordan stillinger skal fordeles.
Fire universitet får millionstøtte til det grønne energiskiftet Regjeringen bevilger over en halv milliard kroner til 48 forsknings- og innovasjonsprosjekter. Blant dem som får penger er fire norske universitet.
Stjerneforfatteren valgte bort akademia. Nå hedres han med æresdoktorat Islandske Bergsveinn Birgisson studerte og tok doktorgrad i Norge. Men, han mente han kunne gjøre mer for faget sitt utenfor akademia. — Det store paradokset her er at akademia nå har takket meg for det.
Ber om lenger sensurfrist Det vert ikkje lenger varsla med sablane og truga med bot for forseinka sensur. Men eitt fakultet ligg så langt bak skjema at dei ber om forlenga sensurfrist.
Christian ble skadet av medstudent i undervisning - universitet nekter ansvar Christian Vilming har blitt operert to ganger og sliter med store smerter i kneet. Det har ikke Universitetet i Bergen ansvaret for, hevder de.
Ydmyk Jasanoff tok imot Holbergprisen i Bergen H.K.H Kronprins Haakon overrakte torsdag Holbergprisen til den amerikanske professoren i Science and Technology Studies, Sheila Jasanoff, under en seremoni i Universitetsaulaen i Bergen.
Søkjer seg tilbake til UiB Ein tidlegare kommunikasjonsdirektør ved UiB og ein noverande politisk rådgivar er blant søkjarane til stillinga som myndigheitskontakt ved Universitetet i Bergen.
Får korreks for gullkantede fallskjermavtaler Ledelsen ved Universitetet i Bergen og NTNU må stå skolerett og får refs fra Kunnskapsdepartementet.
Jusstudenten likte faget så godt at han skrev fagbok Theodor Karlsen (22) har utsatt egne eksamener for å skrive bok som skal forberede andre jusstudenter til eksamen.
«Det er viktig at man ikke bare henger opp Pride-flagg» Norsk homohistorie på Universitetsmuseet i Bergen.
Ytringskulturens ubehag Flere norske universiteter bidrar til å viske ut grensene mellom varsling og meningsbrytning.
Slik skal akademia være med på satsingen på havvind Regjeringen vil satse stort på havvind. Forskning på alt fra juss til meteorologi og i tillegg utdanning trekkes frem som områder der akademia kan bidra.
Hevder midlertidighet hindrer motivasjon for ytring – Midlertidige kontrakter motiverer verken til å lære seg norsk språk eller samfunnsliv, sier postdoktor Dunja Blazevic.
Mener ny ansiennitet slår uheldig ut for mange Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen mener lønnsoppgjøret og en ny modell for ansiennitet slår svært uheldig ut for noen grupper. – Vi må ha på plass overgangsordninger, sier hovedtillitsvalgt Kjell Erik Lommerud.
Mente han ble mobbet etter Resett-intervju. Tapte rettssak Kristoffer Tyssøy Høisæther krevde erstatning for tapt arbeidsinntekt etter at han ble vurdert som uskikket som lektor og senere fikk vedtaket omgjort i Felles klagenemnd.
Fleire interne vil overta stillinga etter direktøren som gjekk på dagen Den førre fakultetsdirektøren gjekk på dagen. Ove Borge er konstituert, og ønskjer seg stillinga på fast basis.
Brukte nær en milliard på konsulenter i 2021 Universiteter og høgskoler bruker stadig mer penger på konsulenter.
Overrasket over ny debatt om Akademiaavtalen og Equinor snart 10 år etter — Jeg er overrasket over at man er på kjøret rundt avtalen igjen. Vi var veldig kritisk tilbake i 2017 og før det, sier Andreas Sjalg Unneland (SV).
Flertall i UiB-styret vil beholde tellekantene Hatlen-utvalget har foreslått å fjerne tellekantene for publisering. Bare to styremedlemmer ved Universitetet i Bergen er enig.
Dei har mangla likestillingskomite i eit år. No skal ny veljast I førre møte sendte styret ved Universitetet i Bergen likestillingsplanen i retur. No skal dei velja kven som skal sitja i likestillingskomiteen — ein komite som har mangla i nesten eit år.
Fire universiteter og en høgskole garanterer Equinor positiv omtale NTNU fikk kravet om postiv omtale strøket fra avtalen med Equinor, mens Norges Handelshøyskole ser kravet som uproblematisk.
Årets Christiepris til KODE KODE utgjør en forskjell for enkeltmennesker, for samfunnet og for kunstens posisjon, heter det i juryens begrunnelse.
Får stadig nye problemstillinger knyttet til forskning på menneskelige levninger Forskning på menneskelige levninger er stadig diskutert. Arkeologiprofessor Nils Anfinset peker på urbefolkning og relativt små forskningsmiljøer som noen av årsakene til viktigheten av et operativt skjelettutvalg.
Det kan bli gratis norskkurs for studenter fra Ukraina Ukrainske studenter og akademikere fikk mandag løftet utfordringene for ukrainerne til forsknings- og høgere utdanningsminister Ola Borten Moe.
Kan bli tidenes gjenbruksprosjekt av eksisterende bygningsmasse Rektor Margareth Hagen mener Borten Moe bør bruke UiBs plan for byutvikling som modell i nytenkning rundt billigere og mer bærekraftig arealutvikling.
Stipendiat: — Gebyret skaper en underklasse av stipendiater Stipendiater fra land utenfor EU og EØS føler seg forskjellsbehandlet.
Mediebransjen roper etter kvalifiserte kandidater Landets medier sliter med å finne kvalifiserte journalister til ledige jobber. Nå kan studenter som Marte Hagelien (23) gå rett ut i jobb.
Hev studiestøtten over fattigdomsgrensen «Den nye regjeringen har så langt stått til stryk i studentpolitikken deres», mener Venstrealliansen ved Universitetet i Bergen og krever økt studiestøtte.
Kritisk fase for akademisk samarbeid: — Trur ikkje Kina vil støtte Russland — Eg ser ikkje at det er i Kinas interesse, seier professor Stein Kuhnle. Universitetet i Bergen samlar forskarar til konferanse om kinasamarbeid i ein kritisk fase.
Med geofagene inn i fremtiden: en orientering til Ola Borten Moe «Vi kan berolige statsråden med at vi fortsatt utdanner kandidater med sterkt etterspurt ekspertise innen geologi og geofysikk som behøves i olje- og gassindustrien»
Jussprofessor sår tvil om universiteter kan « la folk gå på gress til full lønn» Mye tyder på at den lukrative avtalen som Universitetet i Bergen gav eks-fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl burde vært lagt frem for departementet, mener jussprofessor Eivind Smith.
Håper på bedre oppslutning under vårens studentvalg I fjor var valgdeltakelsen rekordlav. I kjølvannet av pandemien håper studentlederne på bedre oppslutning under vårens studentvalg.
Møter i retten: Krev nesten halvannan million for tapt arbeidsinntekt Kristoffer Høisæther vart forseinka i utdanninga si etter at Universitetet i Bergen meinte han var uskikka for læraryrket. Han skal også ha blitt mobba og hetsa og fått drapstruslar på universitetet. Måndag møtes partane i retten.
Arbeidsrettsekspert om lukrativ sluttavtale: — Alternativet kunne blitt enda dyrere Førsteamanuensis Alexander Sønderland Skjønberg tror Universitetet i Bergen mente det var vanskelig å bevise et grunnlag for oppsigelse av Ørnulf Lillestøl.
Mangler 50 millioner. — Vil gå ut over medisinsk forskning, sier dekan Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen fikk 50 millioner kroner mindre i årets budsjett. Nå snur de hver stein for å unngå stillingsstopp.
Han er en av ni forskere i Norge som får millioner i prestisjestipend 313 forskere får over seks milliarder kroner fra ERC. Ni av dem er i Norge.
Frp-politiker ber Borten Moe svare om direktøravtale Stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) mener det er flere ubesvarte spørsmål etter at tidligere fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl inngikk en lukrativ sluttavtale med Universitetet i Bergen.
HR-sjefen erkjenner utfordringer med hjemmekontor-regler ved NTNU Hjemmekontor-reglene ved NTNU er «en betydelig kilde til uenighet», varsler bedriftshelsetjenesten. NTL og Forskerforbundet ønsker revisjon.
Reagerer på gullkantet sluttavtale. — Helt hinsides Er det greit at statlige ledere får gullkantede sluttavtaler? Professor Kristian Gundersen mener man ikke kan gi dem særbehandling.
Direktør måtte gå og fikk gullkantet millionavtale Eks-fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl ved Universitetet i Bergen får full lønn uten å jobbe i ett og et halvt år. I tillegg får han fortsette i en rådgiverstilling med nesten 1,1 millioner i årslønn etter permisjonen.
Uroa over pandemi-konsekvensar for forskinga Kva konsekvensar får pandemien for forsking på lang sikt? Det spørsmålet vert stilt når Universitetet i Bergen har styremøte torsdag.
Virusforsker får pris for formidling Professor i medisinsk virologi Rebecca Cox har blitt tildelt Meltzerprisen for fremragende forskningsformidling.
Vurderer å gi ukrainske utvekslingsstudenter fast studieplass Flere universiteter i Norge ser nå på muligheten for å tilby ukrainske utvekslingsstudenter permanent studieopphold sånn at de kan få fullført utdanningen.
Reagerer på at nedleggelsen av bærekraftsprosjekt ikke ble behandlet av styret Universitet i Bergen viderefører ikke deler av prestisjeprosjektet SDG Bergen.
«Holdningen til kunnskapssamarbeidet med Russland er den samme som før» Kunnskapsdepartementet bekrefter at kunnskapsfeltet så langt ikke er inkludert i sanksjonene mot Russland. Men det kan raskt endre seg.
— Jeg opplevde at GDPR skapte en slags panikk Men nå, noen år senere, er opplevelsen en helt annen for terrorforsker Jacob Aasland Ravndal: — Nå har man i større grad tatt innover seg mulighetene EUs personvernforordning - GDPR - gir.
Studentene trenger mer digital kompetanse — For Universitetet i Bergen er det helt vesentlig at utdanningene tilpasser seg den nye hverdagen slik vi kan utdanne fremtidens arbeidskraft, skriver prorektor ved Universitetet i Bergen, Pinar Heggernes.
Har satt institutt under administrasjon Ved Universitetet i Bergen skal dekanen godkjenne Institutt for biovitenskaps budsjett. Instituttet fikk et underskudd på 44 millioner i 2021.
Æresdoktorat til Graver og sju andre Jussprofessor Hans Petter Graver og sju internasjonale vitenskapsfolk er nye æresdoktorer ved Universitetet i Bergen.
Strømpriskrisen rammer universitetene også — Skal universitetene spare seg selv og samfunnet for energisløsing krever det reelle investeringer.
Vil samarbeida for å gi musikkterapi til fleire Musikkterapiklynga strekkjer seg no frå aust til vest. Professor Brynjulf Stige vil gjerne ha med miljø nord for Dovre også.
NTNU er i ferd med å integrere bærekraft inn i all utdanning Alle de 3- og 5-årige programmene ved Fakultet for naturvitenskap ved NTNU definerer bærekraft inn i alle utdanninger. Rektor ønsker det i alle fag.
Stipendiat juksa med bilete, vart kasta ut Då framgangen var i minste laget, vart stipendiaten freista til å visa bilete av arbeid andre hadde gjort. No har han mista studieretten sin ved Universitetet i Bergen.
«Forskingsrådet har for sterke meiningar om kva som er relevant og god humaniora» — Forskingsrådet har eit for einsidig syn på forsking, seier professor og litteraturforskar Jørgen Sejersted. Han meiner det ikkje er nokon vits for han å søkja midlar frå Forskingsrådet.
Vil ha bærekraft inn i all utdanning. — Enorm påvirkningsmulighet Professor Dag O. Hessen er en av fjorten uavhengige eksperter som står bak en ny rapport om hvordan vi kan nå FNs bærekraftsmål. Han mener at elementer av bærekraft bør inn i alle utdanningsløp.
No kan norske samandrag verta lovbestemt Universitetet i Bergen skal mellom anna gjera ei endring i ph.d.-forskrifta når dei samlast til årets første styremøte. Sjå møtet direkte her.
Tal frå klagenemnd: 65 prosent auke på to år Den sentrale klagenemnda ved Universitetet i Bergen handsama 143 saker i 2021. Auken er særleg stor for juksesakene.
Norsk Tippings mistillit til uavhengig forskning — Norsk Tippings forskningsboikott etterlater mistenksomhet om motivasjon. Det er leit at de velger å stå utenfor og ikke vil bidra til prosjektet gjennomført av de nordiske forskningsmiljøene.
Norsk Tipping vil ikke legitimere ulovlig spillvirksomhet Den siste uka er Norsk Tipping blitt framstilt som motstandere av fri forskning. Det er langt fra sannheten.
Setter nedgang i forskning på dagsorden. Vil snu negativ trend Norges største universitet har tapt terreng både nasjonalt og internasjonalt sett med forskningsøyne.
Hvis svaret alltid er mere penger, er det mulig vi stiller feil spørsmål? For lav dekning av kvalifiserte tolker i offentlige organer skyldes ikke nødvendigvis mangel på tolker.
Ny tolkelov, et skritt nærmere fullverdig profesjon? — Hvis vi i Norge skal oppfylle kravet om bruk av kvalifisert tolk innen fristen for lovens dispensasjon som er i 2026, må det penger på bordet for å styrke utdanningen nå, skriver tolkforsker Åse Johnsen.
Studentene fortjener et godt semester For universitetene haster det med å få lettelser i tiltak, skriver Margareth Hagen.
Universitetet i Bergen ga fra seg ledelsen av prosjektet til Helsingfors universitet Norsk Tipping og Norsk Rikstoto ville ikke gi fra seg data. Nå vil Frp ha svar fra likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) på spørsmål om hun kommer til å sørge for at Norsk Tipping snur i saken.
Nesten halvparten av studentene strøk 79 av 166 studenter strøk på en informatikk-eksamen ved Universitetet i Bergen. Instituttleder sier at strykprosenten er «uvanlig høy».
Nyeste artikler
Endelig utforskes Edvard Munchs liv i en helstøpt dramatisering
Hvorfor er SFI-innovasjon så vanskelig?
Ho var den tredje som tok doktorgrad innan sitt fagfelt
Advarer mot utvanning — vil vri «EU-missions» mot forskning
Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene»
Mest lest
«Litt overkvalifisert»? Vil ha folk med doktorgrad til administrasjonen
NTNU mente studenten hadde fusket - studenten vant i retten
Studentene ble svært overrasket da de åpnet hjemmeeksamen: — En menneskelig feil
Cathrine Wahlstrøm Tellefsen (1967-2022)
Vil fjerne «snarvei» for studenter som ønsker å studere medisin