Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke 22. november 2024 - 15:45
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Unison kritikk: Hessens bok burde ikke være en sak for forskningsetisk utvalg Direktør i Forleggerforeningen Trine Skei Grande, stortingspolitiker Mímir Kristjánsson og journalist Anki Gerhardsen er skjønt enige: Hessen-boka burde aldri blitt tatt opp til behandling for brudd på forskningsetikk.
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst Det var ikke saker som dette vi tenkte på da jeg selv var med å utforme etiske forskningsregler. Vi må ikke utvanne intensjonene med reglene.
Forslag til felles fuskeregler: Selvplagiat bør ikke straffes med utestenging Nå kommer forslag til felles fuskeregler for alle universiteter og høgskoler. Norsk studentorganisasjon er fornøyd, men synes ikke forslaget går langt nok om selvplagiat.
Diskuterte passende plagiatstraff i Høyesterett I ankesaken om selvplagiat mener staten at ett smesters utestengelse er passende reaksjon. Studentens advokat ba Høyesterett avvise statens anke.
— Søkelyset på gjennomstrøyming har blitt for sterkt — Det må vere mogleg å «trø feil», og å bytte utdanning undervegs, utan at det er «krise», seier professor Jens Johan Hyvik når vi spør om studentar og psykisk helse.
Ble utestengt for selvplagiering i 2021. Nå har saken fått sitt punktum Etter at Ola Borten Moe uttalte seg om fuskesaker i fjor, fikk den tidligere sykepleierstudenten saken sin opp på nytt. Men Felles klagenemnd holder fast ved at Universitetet i Agder gjorde rett i å utestenge henne.
Behandlet nesten 100 fuskesaker på nytt, men omgjorde bare ett vedtak Studenter som hadde håpet en ny Felles klagenemnd skulle frikjenne dem for fusk, blir skuffet. Professor reagerer på forskjellsbehandling av «vanlige» studenter og statsråder.
Noen må ta oppvasken etter fuske-festen. Det haster Praktiseringen av straff i plagieringssaker må åpenbart omforenes og få en felles forståelse, skriver Khrono-redaktør Tove Lie. Om ikke det skjer raskt, frykter hun for omdømmet til hele sektoren.
Nå er det klart når selvplagiat-saken skal behandles i Høyesterett Det er satt av halvannen dag i Høyesterett for å behandle selvplagiat-saken.
Mitt nest beste kronikktema I frykt for å selvplagiere, skriver jeg dette ene og alene fordi jeg «brukte opp» mitt prefererte tema i fjor i et leserinnlegg til Aftenposten. Men det er jo min feil, jeg burde jo visst bedre.
Selvplagiatsaken behandles i Høyesterett Høyesteretts ankeutvalg har bestemt seg for å behandle saken der en Høgskolen i Innlandet-student ble felt for å plagiere sin egen underkjente eksamensbesvarelse.
Professoren kopierte fra Wikipedia — Veldig ubetenksomt Artiklene som ble sendt til fagfellevurdering inneholdt både selvplagiat og klipp og lim fra Wikipedia. Men fordi fagfellevurderingen var av «en foreløpig karakter», ble forskeren frikjent.
Staten anket selvplagiatsaken: — Har en dårlig sak, men vil ikke gi slipp Gisle Selnes synes det er merkelig at staten anker saken om såkalt selvplagiat til Høyesterett.
Anker fuskedom til Høyesterett Kunnskapsdepartementet har valgt å anke selvplagiatdommen fra Borgarting lagmannsrett. — Vi anker dommen i lagmannsretten for å få avklart viktige rettslige spørsmål, sier Sandra Borch.
«Feilberegnet tiden og fikk panikk». Slik forklarer studentene seg for å slippe utestengelse En student fikk panikk og kopierte fra en nettside. En annen visste ikke at kalkulatoren var ulovlig på eksamen. Nesten 100 slike fuskesaker skal nå behandles på nytt.
Regelverket for fusk bør være likt for alle studenter Systemet for behandling av fuskesaker er modent for endring. Sandra Borch bør gå i Magnus Lagabøtes fotspor og innføre et nasjonalt regelverk for fusk.
— Et mørkt kapittel for studentenes rettssikkerhet Jusseksperter mener dommen i saken om selvplagiat bør føre til at alle slike saker gjennomgås på nytt.
Studenten vant fram i selvplagiat-saken Studenten som valgte å gå rettens vei for å få renvasket seg etter å blitt utestengt i to semestre for selvplagiat fikk medhold i Borgarting lagmannsrett.
Finalist i årets navn: — Du straffer studenter for å ha gode arbeidsvaner Professorene Gisle Selnes og Bjørn K. Myskja startet et opprop mot at studenter blir utestengt for å gjenbruke egne tekster. Nå er de finalister til Årets navn i akademia.
Selvplagiat for lagmannsretten neste uke. Dette står striden om Saken om selvplagiat ved Høgskolen i Innlandet skal opp for lagmannsretten. Retten skal blant annet ta stilling til om fuskevedtaket er ugyldig fordi nemndleder Marianne Klausen ble oppnevnt ulovlig.
Eksperter kritiske til dommer: — Gode grunner for at fuskevedtak bør kjennes ugyldige To fuskevedtak er gyldige selv om klagenemndas leder var ulovlig oppnevnt, sier to ferske dommer. Men det betyr ikke at alle fuskevedtakene er gyldige, ifølge jussprofessorer.
Spurte om hun kunne oppnevnes for en ny periode. Departementet svarte ja Leder Marianne Klausen i Felles klagenemnd kan være ulovlig oppnevnt. Nå gjør Kunnskapsdepartementet en ny juridisk vurdering av oppnevnelsen.
Straffer studenter for juks, kan selv ha brutt regel Leder Marianne Klausen i Felles klagenemnd kan være ulovlig oppnevnt.
Fusk, henvisningsfeil og plagiering: noen overordnede problemstillinger Tre perspektiver fanger opp mye av det som er problematisk i fuskedebatten, skriver Karl Øyvind Jordell: terminologi, straffenivå for ulike grupper, og problemer i forholdet mellom ulike instanser.
Mer sjablong-juss fra Felles klagenemnd Den rigide praksisen hos Felles klagenemnd er ikke i samsvar med Kunnskapsdepartementets uttalelser i ny UH-lov og må legges om, skriver advokat.
Felles klagenemnd refser «milde» fuskestraffer: — Lite tillitsvekkende Like saker om selvplagiat kan gi helt ulik straff for studentene. Slik skal det ikke være, fastslår leder av Felles klagenemnd, Marianne Klausen.
Student tatt for fusk to år på rad i kurs om forskningsetikk Studenten ble tatt for selvplagiat av en besvarelse som allerede hadde blitt annullert for fusk.
Begge kopierte mye fra egen tekst. Den ene slapp straff, den andre ble utestengt i ett år En student som kopierte 27 prosent av en tidligere innlevering, ble utestengt i to semestre. Men ved et annet universitet fikk det ingen konsekvenser at en student kopierte 40 prosent.
Universitetsleder går av etter selvplagiat Universitetspresident Toshiaki Miyazaki har trukket seg etter at det ble avdekket at han fikk publisert de samme artiklene en rekke ganger.
Rektor Whittaker innrømmer ikke feil Kommentar til Sunniva Whittakers omtale av den mye omtalte fuskesaken ved Universitetet i Agder.
— Begrepet selvplagiat er en tilsnikelse — Det er helt greit å gjenbruke deler av populærvitenskapelige essays i akademiske artikler og bøker — og omvendt, mener Gisle Selnes.
Fusk og «selvplagiat» på UiA Det er viktig at fusk blir avdekket, samtidig som det er positivt at retningslinjene for selvplagiat nå blir klarere, skriver Sunniva Whittaker. Ved universitetet hun leder har 37 studenter blitt utestengt for å kopiere egne arbeider.
Roser fra Rice til Halvorsen og Hoel Interessant sammenheng mellom selvplagiat og open access-publisering, mener Curt Rice, som også har to roser og en kaktus å dele ut i årets sommerintervju.
Professor Bernt fyller 80: Ingen planer om å pensjonere seg på heltid Politikerne må si noe om hvilken utdanning vi skal ha, og om hvor vi skal ha den, sier Jan Fridtjof Bernt. Jussprofessoren fyller 80, og har ingen planer om å bli fulltidspensjonist.
Etikk-direktør mener studentene straffes for hardt For forskere anses selvplagiat som mindre alvorlig enn vanlig plagiat. Slik er det ikke for studenter.
Selvplagiat er ikke plagiat I forskningsetisk forstand er selvplagiat et meningsløst begrep, skriver De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK).
Minst 90 studenter utestengt for selvplagiat. Ett universitet skiller seg ut Mens Universitetet i Agder har utestengt 37 studenter i saker om selvplagiering, har ikke Universitetet i Tromsø utestengt noen.
Viktige føringer fra departementet om selvplagiat — hva nå? Føringene om selvplagiat i den nye proposisjonen til ny UH-lov er alvorlig lesning for Felles klagenemnd, mener advokat som har arbeidet med fuskesaker. Han tar til orde for at lederen for nemnda bør trekke seg.
Sammenligner fuskesakene med Nav-skandalen Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt oppfordrer Ola Borten Moe til å ta en fot i bakken og undersøke om de har tolket reglene riktig i sakene om selvplagiering.
Regjeringsadvokaten: Riktig å utestenge student for selvplagiat Selvplagiat bør straffes mildere enn å plagiere andre, sa Ola Borten Moe. Fem dager senere sa Regjeringsadvokaten at det var riktig å utestenge en student i to semestre for selvplagiat.
4500 studenter mistenkt for fusk siden 2018 — 3100 ble utestengt Fuskesaker ved norske universiteter og høgskoler kan ha kostet samfunnet over en milliard kroner i tapt verdiskapning de siste fem årene.
Ola Borten Moe varsler klarere retningslinjer om selvplagiering – Vi må ha klarere retningslinjer, tydeligere avgrensninger og regler som er forståelige for alle, sier forsknings- og høyere utdanningsministeren.
Retten utvidet fuskebegrepet uten dekning i loven Jussprofessor Johan Giertsen mener Oslo tingrett går lenger enn de har hjemmel for når de dømte en student for selvplagiering. Han mener forskriften til Høgskolen i Innlandet er mangelfull og at den kan være ugyldig.
Selvplagiering tas opp på Stortinget: — Rigid og fordummende Rødt-politiker Sofie Marhaug mener sakene om selvplagiering viser at universiteter og høgskoler har tolket loven for strengt. Nå ønsker hun en oppklaring fra Ola Borten Moe.
Kaller selvplagiat-praksis urimelig og meningsløs — Reglene om selvplagiat holder på å utvikle seg til et IT-basert regelregime av kafkaske dimensjoner, sier professor emeritus i juss Jan Fridthjof Bernt.
Studentleder: — Ville gått i fuskefella om det var meg Norsk studentorganisasjon (NSO) støtter engasjementet rundt selvplagiatsakene. — Mange er ikke klar over hvilke regler som gjelder. Når det gjelder gjenbruk av tekst ville jeg gått i fuskefella selv, sier NSO-lederen.
Åpent brev til Høgskolen i Innlandet og Felles klagenemnd Underskriverne av brevet ber om at selvplagieringdommen ankes, og at Høgskolen i Innlandet og Felles klagenemnd går kritisk gjennom egen forståelse av regelverket.
«Massiv interesse» for opprop mot selvplagieringsdom I et åpent brev oppfordrer Gisle Selnes og Bjørn Myskja Høgskolen i Innlandet til å ta en kritisk gjennomgang av regelverket i selvplagieringssaker.
Urimeleg straff for sjølvplagiering Å straffe folk for sjølvplagiering går også i mot ein del av det som er høgskulens misjon: Å lære studentane å argumentere og skrive godt.
«Selvplagiering» – hva er problemet? Hva er forskjellen mellom en forsker som skriver om en artikkel og sender den til ny fagfellevurdering og en student som gjenbruker deler av en eksamen man strøk på, spør professor i etikk og politisk filosofi, Bjørn Myskja.
Professor ut mot selvplagieringsdom: — Saken virker helt vill Professor Gisle Selnes reagerer sterkt på saken der en student ble utestengt for å bruke deler av sin egen eksamen på nytt. — Vedtaket strider mot det som har vært praksis i hele min tid som sensor.
Ble anklaget for å skrive av sin egen eksamen — tapte i retten Studenten gikk til sak da Høgskolen i Innlandet utestengte henne i to semestre for å ha brukt deler av egen eksamen på en konteeksamen.
Student ble felt for å skrive av en eksamen hun strøk på En student ved Høgskolen i Innlandet bestrider at hun fusket på en konteeksamen. Nå har hun saksøkt staten.
Ble tatt i selvplagiering. Nå kjører studenten saken gjennom rettssystemet En student leverte en eksamensbesvarelse der han skrev av flere avsnitt fra sin egen tidligere eksamensbesvarelse. Nå skal saken behandles av Borgarting lagmannsrett.
Felles klagenemnd gir ikke Agder-student medhold Felles klagenemnd har rebehandlet saken til Agder-studenten som blant annet ble utestengt for selvplagiering. Den omgjør ikke sitt opprinnelige fuskevedtak.
Fusk og faenskap: Saksbehandling på autopilot «Det foreligger en åpenbar saksbehandlingsfeil når man på det alvorligste punktet i anklagene har lagt til grunn at det ikke er oppgitt kilde, når kilden faktisk er oppgitt», skriver Karl Øyvind Jordell.
Studentane blir for hardhendt behandla i saker om «selvplagiat» Når det ikkje blir oppfatta å vere nemneverdige skilnader mellom gjenbruk og plagiat (av andre), blir lova sin strengaste reaksjon nesten alltid brukt.
Trudde han las ny litteratur. Fann klipp og lim Boka vart presentert som ei ny bok for studentar, men førsteamanuensis Markus Jerkø kjende att mykje av teksten.
Om å plagiere seg selv Et snusfornuftig renhetsideal i sakprosaen og en angst for å bli tatt med buksa nede, tror jeg er langt mer skadelig for sakprosaforfattere og sakprosaen enn å plagiere seg selv.
Innlysende eksempler på selvplagiat – Om min lesning er for overfladisk, får Runar Bakkens redaktører gjøre en grundigere jobb.
1 av 20 artikler definert som selvplagiering i Russland Plagiering er et velkjent fenomen også i Russland. Nå viser en rapport at selvplagiering i akademiske artikler kan synes å være utbredt.
Skyldig ved en feiltagelse — Anmelder og stipendiat Raabe har rett og slett lest meg for overflatisk til å kunne mene det han mener om meg; at jeg er en akademisk lurendreier.
Fusk i koronaens tid Utfallet i saken om selvplagiat ved Universitetet i Agder påkaller et behov for en gjenopptakelseskommisjon, mener professor emeritus Karl Øyvind Jordell.
Felles klagenemnd har talt. Student forblir utestengt Jussprofessor Johan Giertsen mener straffen er for streng, og etterspør klarlegging av regelverket.
Professor: Ser latskap i sakprosa-skriving Debatten går, om sjølvplagiering, sitering og tjuveri av kunnskap. Sakprosaprofessor Johan Tønnesson trur det som ser ut som vanskar med sakprosa-skriving dels skuldast latskap.
Meiner emeritus har plagiert eiga bok Stipendiat Tellef Raabe ønskjer ein debatt om sjølvplagiering i sakprosa, og om forlaga sitt ansvar. Han meiner å ha funne sjølvplagiering i ei fersk bok frå ein forskar.
Rektor Whittaker er ikke så hjelpeløs som hun gir inntrykk av — Med basis i sine posisjoner har Sunniva Whittaker større muligheter enn noen andre til å øve innflytelse som sikrer studentenes rettssikkerhet i fuskesaker.
Vi har ingen innflytelse over Felles klagenemd Sykepleiertudenten som lå an til to års forsinkelse i studiene grunnet sen klagebehandling i fuskesak vil trolig kunne fullføre gjenstående deler av studiet på ett år, opplyser UiA-rektor Sunniva Whittaker.
Fusk, ferdigheiter og timing Som undervisar vert ein lett opphengt i alt studentane burde kunne utan å ta seg tid til verkeleg å sjå på når studentane treng å kunne kva. To månadar uti ein bachelorgrad er det ikkje sikkert sjølvplagiering eller boolske søkeverktøy er så viktig.
Fuskeprogram kan feilaktig ha dømt studenter for juks Dataverktøyet som sensorer bruker til eksamensvurdering slår sjelden ut på kopiering av fagbøker. Det bekymrer advokaten som har representert flere studenter i fuskesaker.
«Kan man virkelig stjele av seg selv?» Student vil ta plagiering til Høyesterett Utestengt etter å ha sitert seg selv. Har tapt i alle instanser. Håper Høyesterett vil ta saken.
Jussprofessor om fuskesak: Grunnlag for å annullere utestengingen av student Jusprofessor Johan Giertsen mener Universitetet i Agder bør vurdere å annullere vedtak om utestengingen av sykepleierstudent og at hun får saken behandlet på nytt av en sette-klagenemnd.
Uetterrettelighet er aldri trivielt Alle rimelig oppegående studenter vet at det er fusk å plagiere andres tekst, og de vet enda bedre at det er fusk å «skrive av» andre sine arbeider under en eksamen.
Vi må skille mellom fusk og slurv Det er problematisk med et regelverk som nærmest likestiller manglende kunnskap om noe så trivielt som kildehenvisninger med noe så alvorlig som fusk.
Om gjenbruk av tekst, fusk og sanksjoner Den lokale klagenemnd kan gi oppsettende virkning, men hensynet til en rask reaksjon kan i noen tilfeller tale imot.
Svarteper med studenter som innsats Eksamen uten full dekning i undervisningen, bemerker professor emeritus Karl Øyvind Jordell i en ny runde av Agder-saken.
Professor om selvplagiatsaken: — Sett utenfra virker dette helt uforholdsmessig Jussprofessor Johan Giertsen mener klagenemndens vedtak om å utestenge sykepleierstudent Karina Roksvåg Skjold i et år, ikke gjenspeiler feilen hun gjorde på eksamen.
Reagerer på at studenter utestenges før klagesak er ferdig behandlet Klager på utestengelse burde avgjøres før studiestart. Klarer man ikke det bør studenten slippe til på studier fram til klagesak er avgjort, mener professor.
54 prosent flere fuskesaker i klagenemndene i fjor Klagenemndene ved ti universiteter og fire statlige høgskoler behandlet 735 fuskesaker i fjor. Det er en økning på 54 prosent.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024