Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser 20. desember 2024 - 15:21
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Annenhver student er redd for å bli tatt for juks uten å ha jukset. — Skummelt Over halvparten av studentene oppgir at de bekymrer seg for å bli anklaget for juks uten å ha gått inn for å jukse, viser ny meningsmåling.
Det er forskjell på tekstlikhet og fusk. Svar til Kolflaath Det som må anses åpenbart, også etter Høyesteretts nye dom, er at lovens fuskebegrep har en nedre grense. Ikke all tekstlikhet medfører fusk, skriver Magnus Stray Vyrje i et svar til Eivind Kolflaath.
Høyesterett og debatten mellom Klemsdal og Selnes Vyrjes oppfatning bygger tilsynelatende på en isolert lesning av én enkelt setning som i beste fall blir anstrengt når konteksten tas i betraktning, skriver Eivind Kolflaath.
Fusk er også et rettslig spørsmål. Svar til Selnes og Klemsdal Også innholdet i den tekst som gjenbrukes kan ha betydning, skriver Magnus Stray Vyrje i et svar til Selnes og Klemsdal.
«Man skal skrive selv.» Det er visst ingen grenser for hvor lenge vi skal diskutere hvorvidt det noen ganger kan være greit å stjele andres tekst. Men én gang må den evinnelige nyanseringen ta slutt.
Kjerkol-vedtaket i Felles klagenemnd er gyldig Klausen og Bernt mener § 35 i forvaltningsloven stenger for vedtak som Felles klagenemnd har truffet for Ingvild Kjerkol. Altså skulle fuskerens karakter og mastertittel opprettholdes som gyldig. Jeg deler ikke en slik vurdering, skriver jurist Ørnulf Rasmussen.
Overspent gestikulering fra Selnes Vi mener det er god grunn for klagenemnda til å utvikle sitt vurderingsgrunnlag og sin praksis med å innlemme faglige vurderinger i sin juridiske behandling.
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt Felles klagenemnd tolket loven feil da den felte politiker Ingvild Kjerkol for fusk, mener jussprofessor Jan Fridthjof Bernt. — Klagenemnda må oppheve dette vedtaket, sier han.
Forsettlig fusk, sier klagenemnda. Nå vurderer Kjerkol å saksøke staten For nemnda fremstår det usannsynlig, og nærmest umulig, at klagerens masteroppgave kan ha så mange likheter mot en annen masteroppgave uten at man har benyttet tekst fra denne, sier Felles klagenemnd.
Tillært, eller kanskje medfødt? Hvorfor fusker vi? Det er ikke bare ministre og statsledere som blir tatt i fusk. Juks er vanligere enn før. Hvorfor velger studenter å gamble?
Kjerkol fikk ikke medhold Tidligere helseminister Ingvild Kjerkol fusket, er konklusjonen fra Felles klagenemnd. Nemnda opprettholder vedtaket fra Nord universitet.
Kjerkols fuskesak er ikke ferdig behandlet Felles klagenemnd jobber fortsatt med fuskesaken til tidligere statsråd Ingvild Kjerkol (Ap).
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler Tidsskriftet regnes blant de beste innen sitt fagfelt, og mange norske forskere har publisert her. Nå risikerer det å bli svartelistet.
Hemmeligholder vedtak i Kjerkol-saken Felles klagenemnd vil ikke offentliggjøre vedtaket i Ingvild Kjerkols klagesak, melder TV2.
Hva kjennetegner forskerne som på kort tid klarer å bli svært mye sitert? Studie viser at noen trolig er uredelige Hva kjennetegner forskerne som på kort tid klarer å bli svært mye sitert? — Noen er utvilsomt fremragende. Men andre kan være manipulerende eller uredelige, skriver professor i ny studie.
Sandra Borchs master snart ferdig. — Kommer til å bli Norges mest leste Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch satser på å få levert ny masteroppgave i januar.
Skal ikkje stipendiatar ha same stillingsvern som andre i UH-sektoren? Viss ei fuskesak for ein stipendiat kan føra til utestenging, er det i realiteten er ein oppseiingsprosess. Då forsvinn stillingsvernet ut døra.
Etter dommen i Høyesterett fremstår departementets anke enda mer uforståelig Kunnskapsdepartementet bør nå ta initiativ til en gjennomgang av saker der studenter er utestengt for gjenbruk, med vurdering av omgjøring til gunst for studentene.
Dom i sak om selvplagiat: Studenten fusket ikke Studenten som ble utestengt etter å ha gjenbrukt sin egen tekst, fusket ikke, fastslår Høyesterett i fersk dom. Hun ble utestengt i ett år, men utestengelsen var ugyldig.
Student ble beskyldt for 85 prosent «mistenkelig likhet» Store deler av oppgaven til en student ved Universitetet i Sørøst-Norge hadde mistenkelige likheter med en tidligere innlevert oppgave. Nå går studenten til søksmål.
Får stipendiatar som fuskar like streng straff som andre studentar? UHR er i ferd med å kartleggja praksis når det gjeld handsaming av fusk ved institusjonane. Det er viktig at dei inkluderer stipendiatane.
Nye felles fuskeregler vedtatt Selvplagiat skal kun straffes med annullering av arbeidet, ifølge nye felles fuskeregler for universiteter og høgskoler som ble vedtatt onsdag.
Forslag til felles fuskeregler: Selvplagiat bør ikke straffes med utestenging Nå kommer forslag til felles fuskeregler for alle universiteter og høgskoler. Norsk studentorganisasjon er fornøyd, men synes ikke forslaget går langt nok om selvplagiat.
Diskuterte passende plagiatstraff i Høyesterett I ankesaken om selvplagiat mener staten at ett smesters utestengelse er passende reaksjon. Studentens advokat ba Høyesterett avvise statens anke.
Selvplagiat i Høyesterett: — Urettferdig overfor andre studenter Staten la ned påstand om at det opprinnelige fuskevedtaket fra Felles klagenemnd blir stadfestet, men med utestengelse i ett og ikke to semestre.
Laget KI-verktøy for å avsløre KI-juks Forskere har laget en algoritme for å avsløre falske KI-genererte forskningsartikler. I inntil 94 prosent av tilfellene avslørte algoritmen de falske artiklene, ifølge studie.
På denne eksamenen ble hver tredje student felt for ChatGPT-fusk Studentene ble felt for å bruke KI-verktøy til å skrive kode. Emneansvarlig tror skoleeksamener med tilsyn kan være det eneste effektive tiltaket for å forhindre fusk ved hjelp av kunstig intelligens.
Studenter straffes der forskere går fri Den nye universitets- og høyskoleloven legger i prinsippet opp til at studenter fortsatt skal straffes for feiltrinn forskere enten får rette opp, eller går fri for. Utdanningsinstitusjonene kan likevel gjøre noe med dette, hvis de ønsker det.
Noen slipper straff for KI-fusk, andre utestenges i ett år: Krever felles regler To studenter slapp med en advarsel da de leverte en oppgave med falske kilder diktet opp av ChatGPT. En student ved et annet universitet ble felt for fusk og utestengt i ett år. Nå reagerer Norsk studentorganisasjon på forskjellsbehandlingen.
Fire av ti har fått mindre tillit til universitetene En ny meningsmåling viser at 38 prosent har fått mindre tillit til universitetene etter fuskesakene til Sandra Borch og Ingvild Kjerkol. I samme undersøkelse svarer 24 prosent at studenter som fusker får for mild straff.
Vil avskaffe hjemmeeksamen: — Blir til slutt en parodi Erfarne sensorer vil tilbake til skoleeksamener etter ChatGPTs inntog i høyere utdanning. — Vi vet ikke hvem vi sensurerer, sier Oddveig Storstad.
66 studenter tatt for KI-fusk: — Har ikke kontroll Antall studenter tatt for fusk med kunstig intelligens har skutt i været. Men professor Peter Fjågesund mener dette bare er toppen av isfjellet. — I praksis er det nesten umulig å bevise, sier han.
Student forsøkte å lure sensor med falsk video: — Spesielt og urovekkende Personen på videoen hadde perfekt spansk uttale, men gjorde også elementære feil. — En helt ny type sak, sier fagansvarlig Hans Jacob Ohldieck.
Hva er fusk med KI? Å avvise KI som et legitimt hjelpemiddel kan sammenlignes med å nekte bruk av ordbøker i språkstudier. Verden utvikler seg, og det gjør også måten vi lærer og jobber på.
Han hevder han har løst problemet med KI-fusk IT-gründer Roger Larsen har en ny metode for å avdekke ChatGPT-fusk. Nå undersøker universitetenes IT-leverandør markedet for denne type verktøy.
Behandlet nesten 100 fuskesaker på nytt, men omgjorde bare ett vedtak Studenter som hadde håpet en ny Felles klagenemnd skulle frikjenne dem for fusk, blir skuffet. Professor reagerer på forskjellsbehandling av «vanlige» studenter og statsråder.
Skuffet over regjeringen: — Ingen blir satt i fengsel før anken er behandlet Studenter som blir felt for fusk, blir utestengt før klagen deres er behandlet. — Ingen blir satt i fengsel før anken er behandlet, sier en skuffet studentleder Oline Sæther.
Professor: Kan skrive en bestått oppgave i hvilket som helst fag på én time En ny type fusk har dukket opp. — Slutt med hjemmeoppgaver, oppfordrer professor Jan Sverre Knudsen.
Akademia svikter studentene — en sluttkommentar om plagiat Amundsen og resten av akademia har vært mer opptatt av forskningsetikken enn av hvorledes fuskevurderingen må gjøres når studentene glemmer å opplyse kilder.
Ble utestengt og deretter renvasket. Men høgskolen vil ikke gi erstatning Studenten ble felt for fusk og utestengt fra studiet. Høgskolen i Innlandet har innrømmet feil, men vil ikke gi henne erstatning. — Veldig merkelig, sier hun.
Vi må skille mellom normer for god skikk og begreper og kategorier for å felle dommer Det er lett å være enig med Amundsen i at å gjenbruke andres tekst uten skikkelig referanse i egen tekst er en uskikk som bør unngås. Men når skaden først er skjedd, har vi behov for langt flere nyanser for å sikre en meningsfull og forsvarlig prosess.
Plagiat er plagiat. Et svar til Vyrje Jeg er ikke jurist, i likhet med det store flertall av forskere som underviser studenter i god forskningsetisk praksis. For oss er ikke spørsmålet om man kan bli dømt for det man gjør, men om det er forskningsetisk rett eller galt.
Sikt mener plagiatkontroll er lovlig: — Bommer fullstendig, sier advokat Eksperter mener universitetene og høgskolene krenker studentenes opphavsrett. Men nå konkluderer organet Sikt med at det er lov å bruke andres studentoppgaver for å avsløre fusk.
Ingvild Kjerkol klager på fuskevedtak. Avgjørelse kommer tidligst i september Saksbehandlingstid i Felles klagenemnd er nå minst fire måneder.
Mener Kjerkol bør ta saken sin videre til Felles klagenemnd Professor Lars Klemsdal mener Ingvild Kjerkol bør klage fuskevedtaket inn for Felles klagenemnd. Jussprofessor Tarjei Bekkedal gir politikeren få sjanser til å få omgjort vedtaket.
Sandra Borch skal skrive ny masteroppgave i sommer Sandra Borch innrømmer i avisintervju at den forrige masteroppgaven var venstrehåndsarbeid. Nå skal den skrives på nytt i sommerferien.
Misforstått om plagiat «Plagiat er tyveri og grensen er enkel», skrev Trond Amundsen. — Nei, det er ikke så enkelt, svarer advokat Magnus Stray Vyrje.
Plagiat er tyveri og grensen er enkel Vi som forsker, enten vi er professorer eller studenter, er helt avhengige av tillit. Derfor er det forskningsinstitusjonenes ansvar å fremme normer og verdier som motvirker juks, og at vi er enige om tydelige og lettforståelige kjøreregler for hva som er juks.
Student ble utestengt i ett år for fusk. Nå har hun tapt to rettssaker En student ved Universitetet i Stavanger prøvde å bruke den ulovlige oppnevnelsen av Marianne Klausen som leder av Felles klagenemnd til å få omgjort utestengelse for fusk — men uten å lykkes.
Felles retningslinjer for fusk kommer i juni Universitets- og høgskolerådet jobber med felles retningslinjer om fusk til alle universiteter og høgskoler. — Urettferdig hvis noen universiteter lar studenter slippe billigere unna, sier student Jørgen Østerberg.
Vurderte Kjerkols oppgave og kom til en annen konklusjon enn nemnda — Vi kom til at det var mistanke om fusk som en følge av plagiat, men i langt mindre omfang og under tvil, sier professor Lars Klemsdal. Han var en av dem som vurderte Ingvild Kjerkols oppgave etter de første mistankene om plagiat.
Jussprofessorer uenige med Kjerkols advokat:— Ikke noen tvil Ingvild Kjerkols advokat mener studentnemnda ikke hadde anledning til å vurdere masteroppgaven hennes på nytt. Hvis man blir tatt for å jukse, kan man ikke kreve å beholde graden, svarer jussprofessor Hans Petter Graver.
Noen må ta oppvasken etter fuske-festen. Det haster Praktiseringen av straff i plagieringssaker må åpenbart omforenes og få en felles forståelse, skriver Khrono-redaktør Tove Lie. Om ikke det skjer raskt, frykter hun for omdømmet til hele sektoren.
En fordummende debatt Plagiatsakene til Ingvild Kjerkol og Sandra Borch bør være en vekker for alle i universitets- og høgskolesektoren, og for alle politikere som jobber med dette feltet. De viser at vi trenger en grundig diskusjon om systemene høyere utdanning opererer innenfor.
Mener universitetet ikke kan annullere masteren.— Rettssikkerhetsproblem Kjerkol erkjenner fortsatt ikke fusk. Advokaten hennes mener det ikke er lovgrunnlag for å ombestemme seg og annullere en godkjent masteroppgave slik Nord universitet nå har gjort.
43 prosent tekstlikhet i Kjerkols master Les hele begrunnelsen her Konklusjonen er at «det foreligger et ikke ubetydelig omfang av plagiat, og at det dermed foreligger fusk». Les nemndas begrunnelse i sin helhet her.
Ingvild Kjerkol går av — Det er vondt å ikke bli trodd, sier Ingvild Kjerkol på pressekonferansen der hun og Jonas Gahr Støre annonserer at hun går av som helseminister.
Nå: Støre og Kjerkol innkaller til pressekonferanse Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) holder presskonferanse klokken 10.30.
Støre og Kjerkol: Maktspelarar i Arbeidarpartiet Måten statsminister Jonas Gahr Støre til no har handsama plagiatsakene syner at den machiavellianske maktpolitikken framleis dominerer på Statsministerens kontor.
Kjerkol bør gå En ting er at man som ung student kan dumme seg ut og bli tatt i fusk, men som godt voksen påtroppende statsråd bør man vite bedre, skriver Khrono-redaktør Tove Lie.
Nemndleder i Kjerkol-saken: — Har bevisst unnlatt å lese om saken i media — Jeg jeg føler ikke noe press, sier Eilif Nordahl, som er lederen for nemnda som skal behandle plagiatsaken til Ingvild Kjerkol.
Eksperter mener Kjerkol må gå hvis hun blir felt for fusk Onsdag skal plagiatsaken til Ingvild Kjerkol avgjøres. — Jeg tror hun er innstilt på å fighte, sier statsviter Svein Tore Marthinsen.
NSO vil ha en slutt på eksamen 18. mai Norsk studentorganisasjon (NSO) vil ikke lenger at studenter skal ha eksamen 18. mai og 23. desember. De mener det er svært uheldig for studentene å ha eksamen på disse datoene.
Advokat Klausen hardt ut mot Nord universitet i statsråd Kjerkols fuskesak TV2 har fått tilgang til et brev fra Ingvild Kjerkols advokat til Nord universitet. Der stiller advokaten spørsmål ved blant annet det rettslige grunnlaget for at universitetet i det hele tatt skal vurdere statsrådens master på nytt.
Kjerkol hyrer inn advokat i fuskesak og betaler regningen selv Tidligere leder i Felles klagenemnd, Marianne Klausen, er hyret inn som advokaten til helseminister Ingvild Kjerkol i saken om påstander om fusk i masteroppgaven hennes.
Mener Borch-saken er resultat av systemsvikt. — Saken skremmer meg Professor Kjell Lars Berge ved Universitetet i Oslo mener Borch-saken er et symptom på en dårlig vurderingskultur. — Vurderingssystemet i universitets- og høgskolesektoren er ute av kontroll, hevder han.
Mitt nest beste kronikktema I frykt for å selvplagiere, skriver jeg dette ene og alene fordi jeg «brukte opp» mitt prefererte tema i fjor i et leserinnlegg til Aftenposten. Men det er jo min feil, jeg burde jo visst bedre.
Sandra Borch felt for fusk Nemnda for studentsaker ved UiT har vedtatt at tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch blir felt for fusk og får vitnemålet sitt trukket tilbake.
Hun ble felt for fusk og utestengt fra studiet. Nå er hun renvasket På grunn av rotet i Felles klagenemnd, fikk Tone behandlet saken sin på nytt. Det førte til frifinnelse. Nå vurderer hun å kreve erstatning.
Kjerkols sak er sendt til nemnd. Der ender nesten alle fuskesakene med fellelse Helseminister Ingvild Kjerkols sak er sendt til studentnemnda, bekrefter hun overfor Dagbladet.
Disse fem skal avgjøre fuskesaken til Borch UiT Norges arktiske universitet har funnet nok til å reise sak mot Sandra Borch. Mandag skal universitetets nemnd for studentsaker avgjøre om hun skal felles for fusk eller gå fri.
Dagbladet: Sandra Borch ligger an til å bli frikjent UiT Norges arktiske universitet skal så langt være innstilt på å frikjenne Sandra Borchs masteroppgave for juks.
Sandra Borch om masteroppgaven: — Jeg skrev bare for å bli ferdig Sandra Borch husker ikke hvordan tidligere studenters tekst havnet i hennes masteroppgave.
Nye fagfolk er ferdige med vurdering av mulig fusk i Kjerkols masteroppgave En UiO-professor og en amanuensis fra Nord, fikk tre uker på å gjennomgå Ingvild Kjerkols (Ap) masteroppgave på nytt. Professor reagerer på tidsbruk og spesialbehandling.
Sandra Borch: Ble «tatt» allerede for ti år siden Sandra Borchs masteroppgave ble straffet for tekstlikhet da den ble bedømt i 2014, forteller den avgåtte statsråden.
Peiker på systemsvikt: — Vegen til juks er open når det ikkje er munnleg prøving som avslører om kandidaten har skrive sjølv Vegen til juks er open når eksamensoppgåver kan skrivast heime og det ikkje er munnleg prøving som gjer at sensorane kan avsløre om kandidaten har skrive den sjølv. Men skulda ligg ikkje på studentane aleine: dette er ein systemsvikt i heile sektoren.
Student felt for å ha kopiert koder. Fikk redusert straff En student ved Høyskolen Kristiania delte koder med en annen student og brukte dem på en hjemmeeksamen. Han ble utestengt i to semestre, men fikk straffen redusert av Oslo tingrett.
Mange masteroppgaver er knallsterke Vi har sett skandaløse masteroppgaver. Men titter man nærmere, finner man forskningsgull.
Midt i larmen fra plagiatskandaler og lesekrisen lider skolebibliotekene en stille død Plagiat og manglende kunnskap om korrekt kildebruk viser tydelig at skolen har behov for skolebibliotekarens spisskompetanse på å undervise i kildehåndtering. Likevel foreslås det nå å fjerne instruksen om at skolen skal ha et eget skolebibliotek.
Vil vurdere utsatt utestenging i fuskesaker Utestenging på grunn av fusk bør kunne utsettes til klagebehandling er gjennomført, mener fire av opposisjonspartiene. Stortingsflertallet sier nei, men vil ha spørsmålet utredet.
Studenter bør ha tilgang til plagiatkontroll Fusker jeg nå? Studenter flest ønsker ikke å fuske, men frykten for å bli tatt for uforsettlig fusk er nå merkbar. Vi ber derfor om at verktøy for plagieringskontroll skal være tilgjengelig for alle studenter.
Flere hundre studenter felt for fusk, men nesten ingen forskere Flertallet av universitetene og høgskolene i Norge behandlet i fjor ikke én eneste sak der forskere var mistenkt for vitenskapelig uredelighet. Samtidig utestengte de flere hundre studenter for fusk.
Om plagiat: Å bare true studentene med straff gir et elendig utgangspunkt for å lære seg noe som helst Et felles regelverk for kildehenvisninger og plagiat for alle utdanningsinstitusjoner vil ikke ha noe å si for studentenes ferdighetsutvikling. For å lykkes, må ulike deler av universitetet finne hverandre i samarbeid.
Danning og akademisk handverk Bak medieoppslag om fusk og plagiat ligg eit større oppdrag og ein viktigare diskusjon: Korleis kan vi rusta og styrka studentane våre i det akademiske handverket for å meistra og gjennomføra høgare utdanning på beste vis.
Usakligheter fra Nord universitet Ledelsen ved Nord universitet bør vokte seg for ikke å fremstå som regjeringens støttespillere i denne saken, skriver Gisle Selnes i et svar til Hanne Solheim Hansen og Elisabet Ljunggren.
Ulovlig plagiatkontroll? — Flere læresteder følger en tvilsom praksis Mye av den plagiatkontroll som foretas av universiteter og høyskoler kan være ulovlig, fordi den medfører uhjemlet bruk og deling av studentenes åndsverk. Praksisen skjer systematisk og har pågått over tid.
Nei, Nord universitet skal ikke avgjøre om statsråden har tillit De som venter på at Nord universitet skal si noe om statsråden kan fortsette eller ikke, kan allerede nå forberede seg på å bli skuffet. Vi kommer heller ikke til å si noe om det er fusk i den aktuelle oppgaven. Dette er en studentsak.
Kan folket fikse fusk? I vår iver etter å avdekke fusk på mastergradsoppgaver og annet innlevert eksamensarbeider, må studentene kunne feste lit til at deres rettssikkerhet er ivaretatt. Da er det en dårlig ide å overlate til «folkedomstolen» å felle dom.
Nå er det han som har siste ord: — Er nødt til å gjøre dette på min egen måte Den nye statsråden forsvarer den nye maksstraffen for fusk, avslører en overraskende kobling mellom ham og Ola Borten Moe og hyller ungdomsskolelæreren som tente den politiske gnisten.
Vi har ansvaret for å lære studentene å skrive og lese akademisk De pågående diskusjonene om uredelighet kan tyde på at vi fremdeles svikter studentene på et viktig felt. Opplæring i akademisk skriving og lesing er et forsømt kapittel i høyere utdanning i Norge — og det er vårt ansvar.
526 studenter felt for fusk i 2023. Dette universitetet tok flest Universitetet i Agder felte i fjor flere studenter for fusk enn NTNU, som har tre ganger så mange studenter. Studenter blir ikke behandlet likt, tror leder Oline Sæther i Norsk studentorganisasjon.
Bør UH-loven plagiatsikres bedre? Grundig sjekk av fusk er tidkrevende. Bør ikke loven endres med en forlengelse av sensurfristen slik at forventningene om fuskesjekk kan innfris på en mer overbevisende måte?
Rektorer åpner for å harmonisere jukseregler.— Vi trenger et felles regelverk Rektor ved Universitetet i Oslo erkjenner at det er behov for felles nasjonale regler og forståelse av hva som er fusk.
Når fusk ikke bare er fusk Vi kan risikere å stå igjen med en statsråd som gikk i skam og en som blir sittende i skam etter akademisk fusk, selv om begge hadde/har ansvar for flere milliarder forskningskroner.
What is (not) plagiarism A conceptual confusion. Cases of plagiarism often rely on computer-based tools that confuses the differentiation between plagiarism and copyright infringement. This could be a threat to acedemic values in general.
Utestengt student reagerer på Borchs kopiering: — Dobbeltmoralsk Tone ble utestengt fra høgskolen for å kopiere fra en masteroppgave. Nå får hun en ny sjanse.
Blir de felt for fusk? Det kan gå åtte måneder før vi får svaret De fleste fuskesakene som studentnemndene ved Nord universitet og UiT behandler, ender med at studentene blir utestengt.
Fuskekontrollør sier nei til strengere straff. Vil ha mer nyanserte reaksjoner Fuskekontrollør Liv Ingunn Bråten ved OsloMet kunne godt tenkt seg muligheten til å gi studenter advarsler i stedet for å sette i gang hele fuskemølla.
Studentombudene: Er vi egentlig enige om hva som er fusk? Som studentombud ser vi at studenter som blir mistenkt for fusk opplever det som svært krevende, og ofte som et angrep på deres personlige integritet. Slike saker må undersøkes grundig, og lokale nemder bør være mer åpne om sin praksis.
Regjeringen vil doble fuskestraff for studenter. SV setter ned foten SV sier nei til regjeringens forslag om å doble maksstraffen for fusk. — Umusikalsk forslag i lys av skandalene de siste dagene, sier partiets utdanningspolitiske talsperson.
Hvem bestemmer hva som er «fusk» ved universiteter og høyskoler? Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt redegjør for reglene rundt fusk, annullering av eksamen og utestengelse. Og advarer den ferske statsråden mot råtne logiske trinn i forslaget til ny UH-lov.
Jussprofessor advarer Stortinget mot nye fuskeregler Jussprofessor mener Stortinget er i ferd med å vedta en lov som gir strengere vilkår for studenter enn for forskere. — Slik kan vi ikke ha det, sier Johan Giertsen.
Mer tekstlikhet i Kjerkols masteroppgave: Kan være fusk, sier jussprofessor Masteroppgaven til statsråd Ingvild Kjerkol har blant annet kopiert ordrett fra en fagrapport, uten at den er oppgitt som kilde i teksten.
Plagiat er ikke alltid juks og ikke all kunnskap kan plagieres Dagens oppfatning av hva som kalles plagiat kan føre til at skillet mellom det å stjele forskningsresultater og det å glemme en kildehenvisning til at jorden er rund blir utvisket. Det er ikke i akademias eller samfunnets interesse.
Den faglige vurderingen er det viktigste Det juridiske rammeverket rundt fusk trenger en tydeliggjøring, men de faglige vurderingene kan ikke erstattes av rettssystemet.
Dunce-drama i regjeringskvartalet De siste dagenes plagiatavsløringer gir grunn til å se på fremtiden med moderat optimisme, mener professor Gisle Selnes.
Mer enn en femtedel av oppgaven kan være kopiert Over 20 prosent av Sandra Borchs masteroppgave kan være kopiert fra andre masteroppgaver. I tillegg skal flere tekstpassasjer være hentet fra en ekspertrapport.
Jussprofessor mener Kjerkol bør kalles inn til en «juksesamtale» VG fant tekstlikhet i statsråd Kjerkols masteroppgave. Statsråden nekter for plagiat. Jussprofessor mener hun kvalifiserer til en «juksesamtale»
Han avslørte statsråden. — Gikk raskt å finne ut at her var det mye å hente BI-student Kristoffer Rytterager ble provosert da han leste i Khrono at Sandra Borch og staten anket fuskedom til Høyesterett.
Støre ber alle statsråder melde fra til ham om eventuelt plagiat og fusk Ny forsknings- og høyere utdanningsminister vil være på plass tidlig neste uke.
E24: Borch plagierte andre studenter i masteroppgave Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) har kalt inn til pressekonferanse klokka 20 fredag kveld. En sentralt plassert kilde opplyser til DN at Sandra Borch kommer til å gå av.
Student tapte fuskerettssak. Nesten 30 setninger var identiske Studenten mente fuskevedtaket måtte kjennes ugyldig fordi nestlederen av Felles klagenemnd var oppnevnt ulovlig, men fikk ikke gehør for dette i Oslo tingrett.
Staten anket selvplagiatsaken: — Har en dårlig sak, men vil ikke gi slipp Gisle Selnes synes det er merkelig at staten anker saken om såkalt selvplagiat til Høyesterett.
Sikt inngår avtale med Kopinor som gjør det lettere å avsløre fusk En ny avtale gir tilgang på mer norsk pensumlitteratur til å bruke i verktøy for plagiatkontroll.
Skandaløs lov må endrast — same regel må gjelda for alle studentar som fuskar Institusjonane har ikkje lov til å stenga ute eigne stipendiatar for fusk. Sidan lova skal vera lik for alle, må regelen endrast. Anten må sanksjonen utestenging ved fusk opphevast for alle eller det må gjelda for alle.
«Feilberegnet tiden og fikk panikk». Slik forklarer studentene seg for å slippe utestengelse En student fikk panikk og kopierte fra en nettside. En annen visste ikke at kalkulatoren var ulovlig på eksamen. Nesten 100 slike fuskesaker skal nå behandles på nytt.
UiT-student innrømmet fusk. Tingretten opprettholder fuskevedtak Studenten ved UiT Norges arktiske universitet mente utestengelse var for strengt.
Felles klagenemnd skal behandle 106 saker på nytt Den nye lederen for Felles klagenemnd Ernst Nordtveit signaliserer ingen endringer i praksis når det gjelder selvplagiat.
Student vant over staten i fuskesak fordi hun trodde hun fulgte reglene Hannah Tomlinson ble utestengt fra Universitetet i Oslo (UiO) for å sitere feil på eksamen. Nå har hun vunnet over universitetet i Oslo tingrett.
Også nestlederen i Felles klagenemnd var ulovlig oppnevnt, mener advokat Ifølge advokaten til en student som saksøker staten, kan alle vedtakene som Felles klagenemnd har fattet i år, være ugyldige.
Regelverket for fusk bør være likt for alle studenter Systemet for behandling av fuskesaker er modent for endring. Sandra Borch bør gå i Magnus Lagabøtes fotspor og innføre et nasjonalt regelverk for fusk.
UiT-studenten innrømmer feil. Mener utestenging er for hard straff Den internasjonale studenten kom til Norge i 2021. Tirsdag møtte han UiT Norges arktiske universitet i tingretten i Tromsø.
Mannlige studenter jukser mer enn kvinnelige: — Jeg ville gjort det igjen Landets studenter går inn i eksamensperioden. Det er pugging, sene kvelder og nerver — men er det også juks?
— Et mørkt kapittel for studentenes rettssikkerhet Jusseksperter mener dommen i saken om selvplagiat bør føre til at alle slike saker gjennomgås på nytt.
Finalist i årets navn: — Du straffer studenter for å ha gode arbeidsvaner Professorene Gisle Selnes og Bjørn K. Myskja startet et opprop mot at studenter blir utestengt for å gjenbruke egne tekster. Nå er de finalister til Årets navn i akademia.
Hver fjerde student bruker ChatGPT ukentlig Bruken av ChatGPT er omstridt i akademia. Men i Agder blir studentene oppfordret til å bruke kunstig intelligens som hjelpemiddel.
Et år med ChatGPT i akademia: Slik svarer ekspertene nå Noen mener mørketallene på juks er store, mens de fleste er positive til mulighetene med kunstig intelligens fremover.
Studenten viste til et selskap som ikke finnes. Det gjorde sensor mistenksom Studenten ble anklaget for å jukse ved hjelp av ChatGPT, men slapp med skrekken.
Tre studenter ved UiB ble utestengt etter mistanke om KI-juks Tre studenter ved Universitetet i Bergen (UiB) endte opp med annullert innlevering og utestengelse.
Sandra Borch: — Jeg skal være sektorens stemme inn i regjeringen I 103 dager har Sandra Borch vært statsråd for forskning og høyere utdanning. — Retorikken er svært annerledes, mener NSO-leder Oline Sæther.
Frykter at strenge krav vil føre til at svært få fuskesaker blir behandlet på nytt Kravene til hvilke saker Felles klagenemnd skal behandle på nytt vil føre til at få saker, og ikke de riktige sakene, får ny behandling, mener advokater.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut