Siste fra forsiden:
Kortnytt
SV fremmer stortingsforslag om studiestøtten
På sitt landsmøte forrige helg bestemte Arbeiderpartiet seg for at de ønsker å knytte studiestøtten til grunnbeløpet (G) i folketrygden i sitt partiprogram for den kommende stortingsperioden.
Det er første gang partiet går inn for det som har vært studentbevegelsens viktigste kampsak i en årrekke, og gir et flertall på Stortinget. Nettopp det ønsker Sosialistisk Venstreparti (SV) å benytte seg av.
Grete Wold i Utdannings- og forskningskomiteen. Skjalg Bøhmer Vold Onsdag fremmet partiet et stortingsforslag om å knytte studiestøtten til G, og på den måten sørge for at studiestøtten blir pris- og lønnsjustert hvert år. Det skriver NTB.
– Flertallet i Stortinget har vedtatt at de ønsker dette. Dette kan ikke skyves til etter valget, flertallet må brukes nå, sier SVs utdanningspolitiske talsperson Grete Wold i en pressemelding.
Aps utdanningspolitiske talsperson, Lise Selnes, var etter landsmøtet tydelig på at partiprogrammet som ble vedtatt er for neste stortingsperiode.
– Det krever nok et valg å få dette på plass. Fram til et nytt stortingsvalg jobber vi ut ifra det forrige partiprogrammet, sa Selnes på mandag.
Går på ny periode som dekan
Mona-Iren Hauge har takket ja til en ny periode som dekan ved Fakultet for sosialvitenskap ved VID vitenskapelige høgskole.
Det skriver VID i en nyhetsmelding.
Hauge, som har en ph.d.-grad fra Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) fra 2009, har allerede snart fire år bak seg som dekan ved VID. 1. august går hun løs på sin andre periode — som avsluttes 30. juli 2029.
— Hauge har vært en dedikert og kvalitetsbevisst dekan som har bidratt til en flott utvikling av både utdanningene og forskningssatsningene ved Fakultet for sosialvitenskap, sier VID-rektor Bård Mæland.
— Det er motiverende og sammen med ansatte på fakultetet jobbe videre med pågående satsninger innenfor utdanning og forskning, og sammen med alle ansatte ved VID jobbe mot å bli universitet, sier Mona-Iren Hauge, som tidligere har jobbet som seksjonssjef ved Barne- og familieetaten i Oslo kommune.
Mona-Iren Hauge fortsetter som dekan ved VID. VID NHH: Tre nye prorektorer
Fra før er det klart at Helge Thorbjørnsen (49) overtar for Øystein Thøgersen som rektor ved Norges handelshøyskole (NHH) fra 1. august. Torsdag bestemte NHH-styret hvem han får med seg som prorektorer.
— Et ungt stjernelag, mener Thorbjørnsen, ifølge pressemeldingen fra NHH.
De tre nye prorektorene er Katrine V. Løken (42), Steffen Juranek (43) og Kurt R. Brekke (56).
Kurt R. Brekke blir prorektor fagressurser, Steffen Juranek blir prorektor for utdanning og Katrine V. Løken blir prorektor for forskning.
De tre avløser Stig Tenold, Malin Arve og Frode Sættem som er prorektorer på Øystein Thøgersens lag.
Ledergruppen ved NHH består i tillegg av Bjørg Marit Eknes, direktør for organisasjon og virksomhetsstyring, og Geir Mikalsen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, som begge fortsetter i sine roller.
Katrine V. Løken er en av de nye prorektorene ved Norges handelshøyskole. NHH Utsetter beslutning om vederlagsordning
Under Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforenings (NFFO) årsmøte forrige helg, var det knyttet stor spenning til om årsmøte ville støtte styrets forslag om å gjøre vederlagsordningen som har vært på prøve de siste årene permanent.
Nå har Khrono fått tilsendt vedtaket som ble fattet på årsmøte på e-post, og der står det at årsmøtet utsetter å behandle både styrets og forslagsstillernes forslag, og at prøveordningen med individuelle vederlag skal fortsette ut 2025, med følgende endringer:
«Av de foreslåtte 30 millionene kr avsatt til ordningen i 2025 overføres 5 millioner kroner til fagpolitisk aktivitet, formidling og fagutvalgenes arbeid, mens 10 millioner kr overføres til stipender.»
I vedtaket står det ellers at årsmøtet anmoder sterkt det nye styret og administrasjonen å prioritere arbeidet med å utrede denne saken som legges fram til vedtak på årsmøtet 2026.
— Så gjenstår det å se om vedtaket lar seg gjennomføre i praksis, med tanke på om den kommer lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett i møte, skriver kommunikasjonsavdelingen til NFFO i e-posten til Khrono.
Ny leder for Lærerstudentene
Joanna Melby Myhre er valgt til ny leder for Lærerstudentene.
Samuel Seelander er valgt som politisk nestleder og Axel Stenstadvold er valgt som organisatorisk nestleder.
— Jeg gleder meg skikkelig til å løfte Lærerstudentenes stemme framover. Det er mye arbeid som må gjøres for å sikre at lærerutdanningene fortsatt er gode utdanninger slik at vi klarer å snu trenden og at flere vil bli lærere. Vi skal tross alt ut i verdens beste yrke, uttaler Joanna Melby Myhre i en pressemelding fra Lærerstudentene.
Under helgens landsmøte har framtidens lærere diskutert politikk for de neste fire årene. Det har blitt vedtatt et nytt prinsipprogram hvor Lærerstudentene blant annet skal jobbe for at praksis får bedre finansiering, står det i den samme pressemeldingen.
— Lærerprofesjonen er bygget på forskning, teori og metode, derfor mener vi det er sentralt at våre utdanninger er godt forankret i profesjonsnær forskning slik at når vi begynner å jobbe så kan vi bidra til å utvikle norske skoler og barnehager, sier Joanna Melby Myhre.
Fra venstre Samuel Seeland, Joanna Melby Myhre og Axel Stenstadvold. Sindre Kleivi Sjåvåg Nasjonalt KI-senter: 19 søknader til finalerunden
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens (KI).
Det skriver Forskningsrådet i en pressemelding.
Forskningsrådet skal tildele midlene i midten av juni, og det vil bli enten fire, fem eller seks nasjonale forskningssentre.
— Vi har opplevd en enorm interesse for denne satsingen. Kunnskapsmiljøer i hele landet har jobbet hardt for å samle de beste kreftene om viktige forskningstemaer. Dette vil være avgjørende for at Norge kan hevde seg internasjonalt, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.
Sommeren 2024 mottok Forskningsrådet 122 skissesøknader, som igjen ble til 50 søknader i januar 2025. Nå er 19 søknader videre til en siste runde med vurdering av et internasjonalt fagpanel.
Studenter demonstrerte mot drap på kvinner
Med to dagers mellomrom ble to kvinnelige studenter funnet drept i Italia.
Det har skapt sterke reaksjoner over hele landet. Studenter har gått i demonstrasjonstog, og rektorer har bedt om tiltak for å beskytte kvinner mot drap, skriver The Guardian.
Den 22 år gamle studenten Sara Campanella ble knivstukket ved et busstopp på mandag og døde på vei til sykehuset. Onsdag ble det funnet et lik utenfor Roma som viste seg å være den savnede studenten Ilaria Sula. Hun har vært savnet siden 23.mars.
Det var flere demonstrasjoner onsdag og torsdag denne uken.
Antonella Polimeni, rektor ved Sapienza universitet, kalte drapet på Sula et grusomt og brutalt drap som har gjort hele universitetet hjerteknuste.
– Vi kan ikke lenger stå og se på drap mot kvinner, sier Polimeni.
Siden starten av året har elleve kvinner blitt drept i Italia. I knivstikkingen har medstudenten Stefano Argentino blitt arrestert og tilstått drapet. Sula, som ble funnet i skogen, er mistenkt drept av sin kjæreste.
Sverige vil innføre betalt utdanning for politi
Den svenske regjeringen har besluttet å utrede hvordan politiutdanning skal bli lønnet.
— Skal vi få mer politi i gatene våre må flere ønske å bli politi. Da må både yrket og utdanningen bli enda mer attraktivt, sier justisminister Gunnar Strömmer i en pressemelding.
Ordningen vil gjelde politi utdannet fra høsten 2024. Utredningen vil se på ulike forslag, som å ettergi studielån eller delvis betale studielån for politistudentene. Utredningen skal være ferdig innen 16. oktober 2025.
I pressemeldingen står det at grov og organisert kriminalitet er en alvorlig trussel mot samfunnet, og at det er avgjørende med et ressurssterkt politi for å holde samfunnet trygt.
— Vi må sørge for flere politi på gata. Betalt politiutdanning og bedre vilkår for aspiranter er et steg i riktig retning, sier Henrik Vinge, som er ordfører i justitieutskottet.
Nyeste artikler
Dana Kristjansson fikk 6,5 millioner til prosjektet sitt: — Det føles fantastisk
Vil etablere Norges første yrkeshøgskole i Oslo
Fagskolemeldingen faller igjennom på finansieringen
Slik forklarer den tidligere studentlederen underslaget
Advarer mot økt midlertidighet blant unge forskere hvis aldersgrensen heves
Mest lest
«Ment som en spøk», sa søkeren. Universitetet svarte med utestengelse i ett år
Ragnhild Hennum er ny rektor ved Universitetet i Oslo
Trump truer Harvard med kutt på nesten 100 milliarder
Reagerer på at det stilles spørsmål om Hellestveits forskertittel
Disse to jobber gjerne til de blir 72, hvis Stortinget rekker å bestemme seg