Bred støtte til Jegor Rebrikov: «Urimelig», «demotiverende» og «byråkratisk virvar» 3. april 2025 - 14:03
åpen publisering Vitenarkiv skulle vært ferdig i 2021. Fortsatt kritiske mangler Etter fem år er det fortsatt store problemer for prosjektet som skal gi Norge et nasjonalt vitenarkiv. Prislappen nærmer seg 100 millioner. Universitets- og høgskolerådet er bekymret.
Løsepengevirus rammer mange. Også norsk UH-sektor siste halvår Ifølge Sikt er det flere som har blitt utsatt for løsepengevirus i UH-sektoren siste halvår, men med gode sikkerhetstiltak har det ordnet seg.
Faser ut arbeidslivsportal etter å ha investert 50 mill. Arbeidslivsportalen skal fases ut etter at det er brukt om lag 50 millioner kroner på å utvikle den siden 2018. Årsak: Manglende funksjonalitet.
Sikt inngår avtale med Kopinor som gjør det lettere å avsløre fusk En ny avtale gir tilgang på mer norsk pensumlitteratur til å bruke i verktøy for plagiatkontroll.
Studenter fikk tilgang til tidligere studenters brukerkontoer Feilregistreringer i en nasjonal database førte til at 12 studenter ved UiT Norges arktiske universitet i halvannen måned hadde tilgang til brukerkontoene til elleve tidligere studenter og en stipendiat.
Nytt opptakssystem blir dyrere i drift enn planlagt Den ekstra kostnaden for å drifte det nye systemet for opptak ligger an til å bli 60 prosent høyere enn planlagt.
Regningen er tredoblet og lansering er utsatt. Igjen Et nytt system skal sørge for at offentlig finansiert forskning blir åpent tilgjengelig for alle. Prislappen er tredoblet prosjektet er forsinket.
Publiserte oppgaver som skulle være hemmelige: — Svært beklagelig NTNU skylder på Sikt, men tar selv sin del av ansvaret, for det de omtaler som en «svært beklagelig» hendelse.
I dette statsorganet har mellomleiarane millionlønn Ein mellomleiar i Sikt kan rekne med å tene om lag ein million i året. Toppleiaren tener meir enn statsråden i Kunnskapsdepartementet.
Ruster opp for å møte truslene i cybersikkerhet Bevisstheten rundt cybersikkerhet økte plutselig da Russland invaderte Ukraina. Nå ansetter kunnskapssektorens tjenesteleverandør flere sikkerhetseksperter.
«Relativt stor avstand» i forhandlingene over to måneder på overtid «Det er vanskelig å si når, eller om, vi kan få til en ny avtale» skriver Sikt i oppdateringen til deltakerne i forlagsavtalen.
17 høgskoler og universitet slipper DFØ-tvang 17 universitet og høgskoler blir likevel ikke tvunget til å velge det skandaleomtalte økonomisystemet til statlige DFØ.
Ny norsk avtale om åpen publisering med storforlag Kunnskapssektorens tjenesteorgan Sikt har signert en ny avtale med Springer Nature som skal gi åpen publisering uten kvoter.
Ingen enighet med storforlag — kan miste tilgang til flere tusen tidsskrifter Norske institusjoner kan fra nyttår bli stående uten forlagsavtaler som omfatter rundt 6800 tidsskrifter.
Systemet knelte i en halvtime. Slik påvirket det eksamen Eksamenssystemet til 13 universiteter og høyskoler ble lammet. I dag var det oppvaskmøte.
Droppar praksisportal disiplinfaga Ein nasjonal arbeidslivsportal har gjort det lettare for praksistunge profesjonsfag å tilby praksis til studentane. Løysinga for disiplinfaga er parkert.
Samordna opptak kan kollapse. Håper på 200 millioner i statsbudsjettet Det norske opptakssystemet knaker i sammenføyningene. Det trengs investeringer på flere hundre millioner i nytt system, kommer det fram i ny rapport.
Store lønnsskilnader etter fusjon: Trondheim på topp, Bergen på botn Det er til dels store forskjellar i lønnene mellom dei tilsette i Sikt i Trondheim, Oslo og Bergen. Menn tener også meir enn kvinner.
Digitalisering ennå en uutnyttet verdi Digitalisering og IT må ses som en del av forskning og utdanning, ikke bare som et virkemiddel og en administrativ ressurs i seg selv, mener IT-direktør Ketil Are Lund.
Ti av elleve læresteder har vurdert å overvåke studentene Institusjoner sier de gjerne ville hatt bedre kontroll på hva som skjer under hjemmeeksamen, men ikke gjennom overvåkning, viser en undersøkelse gjort av Sikt.
Et nasjonalt vitenarkiv fjerner dobbeltarbeid og fremmer åpen forskning Noe av debatten rundt nytt vitenarkiv dreier seg om at løsningen blir for komplisert. Situasjonen er snarere motsatt. Sammenlignet med dagens løsninger blir det en enklere og mer helhetlig løsning, skriver to ledere hos Sikt.
Deling av data blir lettere — Vi oppfordrer forskere ved alle institusjoner til å ta i bruk Sikt sin digitale løsning for forskningsdata og Surveybanken når løsningen er klar til bruk mot slutten av året.
Hindrer personvern viktig forskning? — Vi ser at det er en utfordring at ansatte, studenter og samarbeidsparter ser på Sikt som en godkjenningsinstans for datainnsamling til studentoppgaver og forskningsprosjekter.
— Jeg opplevde at GDPR skapte en slags panikk Men nå, noen år senere, er opplevelsen en helt annen for terrorforsker Jacob Aasland Ravndal: — Nå har man i større grad tatt innover seg mulighetene EUs personvernforordning - GDPR - gir.
Dom over nytt vitenarkiv: Leverer ikke det sektoren trenger Forstår ikke sektorens behov og gjør det unødvendig komplisert, er noen av tilbakemeldingene om Nasjonalt vitenarkiv.
Ber departementet vurdere full stopp i nytt forskningssystem Sentrale organisasjoner i kunnskapssektoren roper alarm om ny løsning for registrering av forskning og vitenskap. De ønsker at Kunnskapsdepartementet vurderer full stopp av ny løsning.
Godt personvern gir forskningen tillit — Sikt (tidligere NSD) er ikke en etisk instans, og heller ikke en instans som kan godkjenne, eller velge å ikke godkjenne et prosjekt.
Forskere fikk meldeplikt, men alle kildene var døde Opplevelsene er mange og fortvilelsen stor over hvordan personvernet påvirker forskningen. Tidligere NSD svarer på kritikken.
Er problemet forskningsetikken, forvaltningen eller lovreguleringen? Debatten om «jussifisering» av forskningsetikken er viktig, men vi må ikke kaste barnet ut med badevannet.
Personvern har ikke hindret forskning ved UiO Påstanden om at forskning ved Universitetet i Oslo stanses på grunn av personvern er noe jeg som personvernombud ikke kjenner meg igjen i.
Jobber for å få dobbelt sett med opptakskrav på plass Regjeringen forsikrer at opptakssystemet vil takle to sett med opptakskrav til lærerutdanningene, til tross for bekymring.
Fra partielt til felles samarbeid i digitaliseringsarbeidet Ved OsloMet erfarer vi at vi ikke får det vi trenger fra fellestjenestene for å oppfylle samfunnsoppdraget vårt. En tydeligere rollefordeling var nødvendig, men er ikke tilstrekkelig. Samarbeidet i sektoren må forbedres.
«Fellestjenester er smart bruk av samfunnets ressurser» Sikt kom til verden 1. januar som en rendyrket leverandør av fellestjenester til universiteter og høgskoler. — Nå kan vi konsentrere oss om å være en god leverandør, sier Sikt-direktøren.
Roar Olsen er ny Sikt-direktør Den nye tjenesteleverandøren for kunnskapssektoren skal ledes av nåværende direktør i Unit, Roar Olsen.
Må ut med over 6,5 millioner kroner for omstilling NSD - Norsk senter for forskningsdata er splittet og lagt innunder to nye organer. Når kostnaden for omstillingen kommer, krever Kunnskapsdepartementet at de omdisponerer eksisterende midler.
11 vil lede nytt tjenesteorgan Tre kvinner og åtte menn har søkt stillingen som direktør i kunnskapssektorens nye tjenesteleverandør, Sikt.
Nyeste artikler
Forskerflukt fra USA: — Ser på det som en mulighet
Stoltenberg-dokumentaren er god, men mangler kritisk blikk
Nå blir det redaktørskifte i Khrono
Politikere, pass på kunstfagene
Bred støtte til Jegor Rebrikov: «Urimelig», «demotiverende» og «byråkratisk virvar»
Mest lest
Trump truer Harvard med kutt på nesten 100 milliarder
Norsk mangfoldsopprør sprer seg til hele Norden
To uker før masteren skulle leveres, fikk hun tilbud om å ta doktorgrad
Ingen vil bli dekan på Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen
Nature-undersøkelse: 3 av 4 amerikanske forskere vurderer å forlate USA