Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke 22. november 2024 - 15:45
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Nekter å sende ankesaker videre til det nasjonale granskningsutvalget Lederen av redelighetsutvalg ber Kunnskapsdepartementet opprette et «setteutvalg med nødvendig kompetanse» til å behandle to ankesaker.
Det er ikkje sludder eller pirk. Det er fusk. Då eg las kapittelet såg eg fort at delar av kjeldematerialet var forfalska og at framstillinga var tendensiøs, skriv historikar Yngve Skjæveland, som er barnebarnet til Eivind Vågslid og den som melde bokkapittel om nynorskmannen inn til USN/HINN som eit mogleg brot på anerkjende forskingsetiske normer.
Skandale i spansk akademia. Rektor anklages for forskningsjuks Tidsskriftet Springer Nature har trukket tilbake 75 artikler der rektor Juan Manuel Corchado Rodríguez ved det spanske universitetet Salamanca står som forfatter.
Hva kjennetegner forskerne som på kort tid klarer å bli svært mye sitert? Studie viser at noen trolig er uredelige Hva kjennetegner forskerne som på kort tid klarer å bli svært mye sitert? — Noen er utvilsomt fremragende. Men andre kan være manipulerende eller uredelige, skriver professor i ny studie.
Redelighetsutvalg kritiserer forsker for framstillingen av nynorskmann: — Sludder Et redelighetsutvalg kritiserer en professor for måten hun framstiller lærer og nynorskforkjemper Eivind Vågslid i en bok. — Dette er veldig pirkete, kommenterer historiker Finn Erhard Johannessen.
En ny type forskningsjuks: — Jeg ble sjokkert Fagfeller gjenbruker sine egne tilbakemeldinger og presser forfattere til å sitere dem, ifølge Maria Ángeles Oviedo-García. Hun har funnet over 260 suspekte vurderinger.
Forskningsetiske utvalg føler seg overkjørt. — Bør tenke seg om Ledere i lokale forskningsetiske utvalg reagerer på at Nasjonalt utvalg for granskning av uredelighet i forskning har omgjort vedtakene deres i tre av fire saker det siste året.
Skatvik, Hessen og opphavsrett Det er opphavsrettslig uproblematisk at Dag O. Hessen gjenbruker formuleringer fra sitt eget essay.
Unison kritikk: Hessens bok burde ikke være en sak for forskningsetisk utvalg Direktør i Forleggerforeningen Trine Skei Grande, stortingspolitiker Mímir Kristjánsson og journalist Anki Gerhardsen er skjønt enige: Hessen-boka burde aldri blitt tatt opp til behandling for brudd på forskningsetikk.
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst Det var ikke saker som dette vi tenkte på da jeg selv var med å utforme etiske forskningsregler. Vi må ikke utvanne intensjonene med reglene.
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket Professor Gregg L. Semenza har vært medforfatter på 13 artikler som er blitt trukket, korrigert eller flagget på grunn av mistanke blant annet om manipulasjon av bilder og feilmerking av data.
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg Bokanmelder og idéhistoriker Frida Skatvik mener Dag O. Hessens nye bok om Zapffe inneholder plagiering og selvplagiering. — Helt utenfor mål, svarer Hessen.
Vil kurse seniorforskere i forfatterskapsregler Hvem har faktisk ansvar for at alle som skal, står på forfatterlisten til en vitenskapelig artikkel? Universitetet i Bergen vil gjøre seniorforskere bedre rustet til dette.
Disse skal granske Norges mest publiserende forsker Granskingsrapporten skal være klar januar neste år.
Forlag trakk 467 artikler fra tidsskrift. Nå blir det svartelistet i Norge Da tidsskriftet fikk ny eier, ble 467 artikler trukket tilbake. Tidsskriftet har vært godkjent som tellende vitenskapelig publiseringskanal i Norge siden 2004.
Dette krangler forskere oftest om I sakene der forskere anklager hverandre for uredelighet, handler konflikten oftest om forfatterskap.
Laget KI-verktøy for å avsløre KI-juks Forskere har laget en algoritme for å avsløre falske KI-genererte forskningsartikler. I inntil 94 prosent av tilfellene avslørte algoritmen de falske artiklene, ifølge studie.
Anklager forlagene for etikkvasking Forskningsetikken kommer ofte i siste rekke, mener professorer og forskningsetisk komité. De mener det trengs tydeligere retningslinjer og sjekklister for forlagene.
Professorens avsløringer har ført til 33 avpubliseringer De avpubliserte vitenskapelige artiklene omhandler genetiske studier av forfulgte grupper. Flere utført av forskere i samarbeid med justisdepartementet i Kina.
Man kan ikke bare være flue på veggen. Om aksjonsforskning, endring og innovasjon Som aksjonsforsker har jeg bidratt til endring og innovasjon. Det gjorde jeg ikke som flue på veggen.
Samarbeidsforskning gir resultater, men krever ny satsing på forskningsetikk Når forskere og arbeidslivet samarbeider tettere, kan vi løse samfunnsproblem bedre og raskere. Samtidig utfordrer det forskernes etikk og integritet i langt større grad enn tidligere.
Plagiat er plagiat. Et svar til Vyrje Jeg er ikke jurist, i likhet med det store flertall av forskere som underviser studenter i god forskningsetisk praksis. For oss er ikke spørsmålet om man kan bli dømt for det man gjør, men om det er forskningsetisk rett eller galt.
Dagbladet vant etikksak. Journalistikken var ikke søknadspliktig forskning En forskningsetisk komite mente Dagbladets undersøkelser var søknadspliktig forskning. Men nå har Helsetilsynet gitt Dagbladet medhold.
Publiserte to artikler i uken i snitt. Nå undersøkes han for forskningsetiske brudd Salamisering og dobbeltpublisering er blant anklagene mot Filippo Berto, mannen som en periode fikk publisert to artikler i uken som NTNU-ansatt.
Krever unnskyldning og lønnshopp for forsker som ble frikjent for uredelighet Professoren ble felt for vitenskapelig uredelighet av Universitetet i Bergen, men deretter frikjent. — Han har gått gjennom et helvete, sier Forskerforbundets hovedtillitsvalgt Steinar Vagstad.
Veileder brukte studentenes oppgave i sin egen artikkel Studentene hevdet professoren kopierte bacheloroppgaven deres i en artikkel. De burde vært kreditert som medforfattere eller bidragsytere, konkluderer det forskningsetiske utvalget.
Flere hundre studenter felt for fusk, men nesten ingen forskere Flertallet av universitetene og høgskolene i Norge behandlet i fjor ikke én eneste sak der forskere var mistenkt for vitenskapelig uredelighet. Samtidig utestengte de flere hundre studenter for fusk.
Danning og akademisk handverk Bak medieoppslag om fusk og plagiat ligg eit større oppdrag og ein viktigare diskusjon: Korleis kan vi rusta og styrka studentane våre i det akademiske handverket for å meistra og gjennomføra høgare utdanning på beste vis.
Kan folket fikse fusk? I vår iver etter å avdekke fusk på mastergradsoppgaver og annet innlevert eksamensarbeider, må studentene kunne feste lit til at deres rettssikkerhet er ivaretatt. Da er det en dårlig ide å overlate til «folkedomstolen» å felle dom.
Vi har ansvaret for å lære studentene å skrive og lese akademisk De pågående diskusjonene om uredelighet kan tyde på at vi fremdeles svikter studentene på et viktig felt. Opplæring i akademisk skriving og lesing er et forsømt kapittel i høyere utdanning i Norge — og det er vårt ansvar.
Arealfordeling og fusk på dagsordenen i vest Private møblar vart fjerna frå kontora. No er det vedteke kva som er standard utrusting for eit kontor ved Høgskulen på Vestlandet. Sjå styremøtet direkte her.
Ph.d.-kandidat og veileder felt for vitenskapelig uredelighet Veilederen tok seg ikke tid til å lese artikkelen hen selv var medforfatter på, ifølge redelighetsutvalget. I alt ble tre personer ble felt for vitenskapelig uredelighet i fjor.
What is (not) plagiarism A conceptual confusion. Cases of plagiarism often rely on computer-based tools that confuses the differentiation between plagiarism and copyright infringement. This could be a threat to acedemic values in general.
Studentombudene: Er vi egentlig enige om hva som er fusk? Som studentombud ser vi at studenter som blir mistenkt for fusk opplever det som svært krevende, og ofte som et angrep på deres personlige integritet. Slike saker må undersøkes grundig, og lokale nemder bør være mer åpne om sin praksis.
Plagiat og forskningsetikk: — Studentene tester grensene, vi veileder, presiserer og forklarer Hver dag jobber vi for at våre studenter skal lære seg god forskningsetikk og metode. Da er det opprørende når fremstående politikere tilsynelatende ikke leverer forskningsetterrettelige arbeider.
Plagiat er ikke alltid juks og ikke all kunnskap kan plagieres Dagens oppfatning av hva som kalles plagiat kan føre til at skillet mellom det å stjele forskningsresultater og det å glemme en kildehenvisning til at jorden er rund blir utvisket. Det er ikke i akademias eller samfunnets interesse.
Treng vi eit PFU for forskingsetikk? Vi bør tenkje nytt om korleis vi røktar forskingsetikken. Kva om vi ser til Pressa sitt faglege utval (PFU)? Her vert brot på etiske yrkesnormer handsama og set under debatt på ein måte som ein i akademia i liten grad får til.
Professoren kopierte fra Wikipedia — Veldig ubetenksomt Artiklene som ble sendt til fagfellevurdering inneholdt både selvplagiat og klipp og lim fra Wikipedia. Men fordi fagfellevurderingen var av «en foreløpig karakter», ble forskeren frikjent.
Veileder fikk kritikk for å kopiere fra masteroppgave, men ble ikke felt for uredelighet Veilederen sa at likhetene delvis skyldtes at de hadde brukt samme kilder. Men redelighetsutvalget mente det var usannsynlig at forklaringen var noe annet enn at veilederen hadde brukt studentens tekst.
Fire søkte på ph.d.-stilling med falske forskingsartiklar 4 av 25 søkarar til ei stipendiatstilling i matematikk ved Universitetet i Bergen hadde falske forskingsartiklar på publikasjonslista.
Mer åpenhet om forskningssvindel Det er en økende tendens til at alle steg i forskningsprosessen skal være tilgjengelige for leserne. Bør også behandlingen av forskningsfusk bli mer transparent?
Har iverksett gransking av professor etter varsling Høgskulen på Vestlandet har hyra advokat for å granske påstandar om at ein profilert professor har drive med forskingsjuks.
Professor får kritikk for ikke å referere til masteroppgave For andre gang får professoren formell kritikk av Universitetet i Sørøst-Norge (USN) for ikke å ha referert til masteroppgaver i artiklene sine.
Vitenskapsetikk og veilederrollen i forskerutdanning Fremtidens forskning kan ikke bare være innovativ, den må også være bærekraftig og bidra til bestandige og rettferdige løsninger. Da må vi utvikle en kultur for å diskutere brede og kontekstualiserte vitenskapsetiske spørsmål.
Stadig flere artikler trekkes på grunn av manipulert fagfellevurdering Det har vært en voldsom økning i artikler som trekkes på grunn av falsk eller tvilsom fagfellevurdering.
Stipendiat: — Å ta doktorgrad er eit verdsmeisterskap i sjølvstende — Når eg er stipendiat og novise, då skal eg stå åleine. Det er noko sjølvmotseiande i det, sier Camilla Gjellebæk som tek doktorgrad ein annan stad enn der ho er tilsett.
Utvalg konkluderte med vitenskapelig uredelighet. Så ba rektor det se på saken igjen «Skulle dette mot formodning bli stående, vil jeg innlede og kjempe mitt livs kamp», skrev avhørsekspert Asbjørn Rachlew til rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen.
Lanserer liste i ni punkt: Ber rettleiarar vera medvitne om rolla si Rettleiarane si rolle har fått stor plass i den nye rettleiaren om forskingsetikk. Der heiter det mellom anna at å ha rettleia nokon ikkje gir rett til medforfattarskap.
Sommarens varsku om maktrelasjonar krev handling Arbeidet mot maktmisbruk og trakassering i norsk akademia er langt frå over. Akademiet for yngre forskere (AYF) krev betre opplæring og klare rutinar.
Professor frikjent for vitenskapelig uredelighet. Universitetet får kritikk Professoren ble felt for vitenskapelig uredelighet i sak om forfalskning av bilder, men klaget og vant fram. — For lettvint av Universitetet i Bergen å peke på én enkeltforsker, mener granskingsutvalg.
Kaller seg «hyperdoktor». Nå kan han bli fratatt doktorgrad for plagiat Han skilter med tre doktorgrader. En av dem er ikke anerkjent av den franske staten. En annen kan han miste.
Etikk-komite brukte 14 måneder på å behandle én sak Lang saksbehandlingstid kan føre til at samfunnsnyttig forskning blir forsinket, skriver De nasjonale forskningsetiske komiteene til Kunnskapsdepartementet.
Universitetsleder går av etter selvplagiat Universitetspresident Toshiaki Miyazaki har trukket seg etter at det ble avdekket at han fikk publisert de samme artiklene en rekke ganger.
Forsker frikjent i retten for å ta blodprøver av 450 venner og bekjente Professoren ble frikjent i Sveriges første rettssak om etisk godkjenning av forskningsprosjekter.
Heller vitenskapsombud enn ombud kun for stipendiater Et stipendiatombud kunne være et godt tiltak, men det kan være mer hensiktsmessig med et vitenskapsombud med alle faglige ansatte som en målgruppe. Og det eksisterende systemet bør brukes bedre.
Ærlighetsforsker mistenkt for juks Harvard-professoren skrev artikler om hvordan små handlinger kan få folk til å gjøre ærligere og bedre valg. Nå beskyldes hun for å jukse.
Vitenskapen må tåle at miljøene utenfor akademia setter spørsmålstegn Det er første gang bærekraft skal innlemmes i de nordiske kostholdsrådsanbefalingene. Spørsmål og kritikk rundt denne forskningen må tas på alvor, mener Opplysningskontoret for egg og kjøtt i sitt svar til Helene Ingierd.
Kritikk og tillit Jenny Klinges utspill i debatten om de nye kostholdsrådene gjør skillet mellom politikk og forskning uklart, svarer Helene Ingierd i dette innlegget.
USN-rektor ber Stortinget vurdere å endre lov om forskningsetikk Universiteter og høgskoler får ikke granske forskningsartikler forskere i Norge har publisert i utlandet, fastslår fersk dom. — Jeg mener lovgiver bør se på dette, sier USN-rektor Petter Aasen.
Prinsipiell dom i strid om forskningsetikk. USN får ikke granske artikler fra utenlandsk forsker Etter at Høyesterett ga klarsignal for at den prinsipielle saken kunne kjøres for retten, kastet staten inn håndkleet. Staten må bla opp en nesten en halv million kroner i saksomkostninger.
Tilliten til forskning er under press Helene Ingierd i De nasjonale forskningsetiske komiteene blir bekymret over at det settes spørsmålstegn ved troverdigheten til forskning, når forskningen er kjennetegnet av mulige interessekonflikter.
Retten utvidet fuskebegrepet uten dekning i loven Jussprofessor Johan Giertsen mener Oslo tingrett går lenger enn de har hjemmel for når de dømte en student for selvplagiering. Han mener forskriften til Høgskolen i Innlandet er mangelfull og at den kan være ugyldig.
Over 300 artikler om covid-19 er blitt trukket tilbake — Det er en del under pandemien som har kompromisset på de etiske standardene, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland.
Norges mest publiserende forsker ble frikjent for juks. Nå er 12 av artiklene hans flagget Ifølge forlaget har Hamid Reza Karimi manipulert siteringstallene til egne artikler.
Rapporterer om frykt for represalier Ombud med ansvar for forskningsetikk ved Universitetet i Oslo forteller at ansatte er bekymret for represalier i varslingssaker.
Nesten ingen melder fra om uredelighet: — Vil ordne opp «på kammerset» Ni utdanningsinstitusjoner behandlet i fjor ikke en eneste sak om vitenskapelig uredelighet. Vitenskapsombud Knut W. Ruyter tror folk vegrer seg for å varsle.
Professor vant i Høyesterett, strid om forskningsetikk sendes tilbake til tingretten Hvor går grensene for hva et redelighetsutvalg skal kunne granske? Tingretten ville gå inn i saken, men lagmannsretten sa nei. Nå slår Høyesterett fast at saken skal behandles av tingretten.
Gravejournalistikk skal ikke godkjennes eksternt Både forskere og journalister søker sann og ny kunnskap med sikte på publisering. Ingen av gruppene kan kreve metodene som bare sine, skriver Tarjei Leer-Salvesen og Paul Leer-Salvesen.
Forskerkomité vil kontrollere gravejournalistikk En statlig forskerkomité ønsker nå en mulighet til å kunne stanse medienes gravejournalistikk.
Når åpenhet truer forskningens integritet Forskningsetikken handler ikke bare om å beskytte enkeltpersoner fra mulig skade av å delta i forskning, men også om å beskytte forskningen fra press fra politiske og økonomiske interesser, og slik sikre uavhengighet, kvalitet og tillit.
Professor anker strid om forskningsetikk til Høyesterett Universitetets redelighetsutvalg kan ikke granske artikler skrevet før han kom til Norge, mener professor. Lagmannsretten avviste søksmålet, men professoren ber nå Høyesterett gå inn i saken.
Forlaget har gått gjennom sine etiske rutiner etter at onani-studie ble publisert Forlaget Sage Publications har etablert en egen arbeidsgruppe for etikk etter at en artikkel om å onanere til erotiske tegneserier ble publisert.
Veilederne protesterte da de ble oppført som medforfattere — ph.d.-kandidat ble felt En ph.d.-kandidat brøt vitenskapelige normer da han førte opp veilederne sine som medforfattere, konkluderer redelighetsutvalg.
Lagmannsretten avviser søksmål fra professor Professor mener redelighetsutvalg ikke kan granske artikler han skrev før han kom til Norge. Tingretten ville gå inn i saken, men lagmannsretten avviser søksmålet.
Professoren skyldte på studenter for «slurvefeil». Nå er han felt for vitenskapelig uredelighet Det var feil i ni artikler professoren var involvert i. Universitetet i Bergen ber han om å ta et kurs i forskningsetikk.
Storforlag trakk artikkel av høgskole-stipendiat. Mistenker «papirmølle» I løpet av et drøyt år var stipendiaten ved Høgskulen på Vestlandet medforfatter på over 30 vitenskapelige artikler. Nå har Springer Nature trukket tilbake en av dem.
Prinsippsak om forskningsetikk til lagmannsretten Professoren ønsker ikke at artikler han skrev før han kom til Norge, skal granskes av redelighetsutvalget. Nå havner saken i Borgarting lagmannsrett.
Tingretten inn i prinsippsak om gransking av forskningsetiske brudd Professor mener Universitetet i Sørøst-Norge ikke kan granske publikasjoner fra før han kom til Norge. Nå sier Oslo Tingrett at de vil se på saken.
Varslet om professor, ble anklaget for ærekrenking. Nå trekker professoren universitetet for retten Stipendiaten varslet universitetet om det han mente kunne være vitenskapelig uredelighet hos en professor. Så begynte snøballen å rulle.
Forsker får kritikk for å bruke onani som metode En svensk doktorgradskandidat onanerte til japanske tegneserier om unge gutter i sin forskning. Nå høster metodikken kritikk.
Etter avslag i fjor har omstridt ME-forskning nå fått klarsignal Etter en årelang prosess skal forskere ved NTNU, Universitetet i Oslo og University of Bristol nå få undersøke om et 3-dagers kurs kan ha effekt på sykdommen CFS/ME. — Jeg opplever at systemet må forbedres, sier forskergruppeleder.
Anker dom mot stjerneforsker Paolo Macchiarini ble dømt til betinget fengsel. Det er ikke aktoratet fornøyd med, og har nå anket dommen.
Ønskjer seg ein ny periode som vitskapsombod Knut Ruyter var Noregs første vitskapsombod. No ønskjer han seg ein ny periode.
Mattilsynet blokkerer for norsk forskning Landbruks- og matminister Sandra Borch og Mattilsynet følger ikke felleseuropeisk regelverk for forskning og hindrer forskning på svarttrost.
Vurderer å starte #pleasedontstealmywork-kampanje i Norge Stipendiatorganisasjonen i Norge har fått inn en haug med historier fra fortvilte unge forskere som har opplevd at akademikere med lenger fartstid tar æren for arbeidet deres.
Tre pasienter døde – nå starter saken mot «stjernekirurgen» Tre av pasientene hans døde. Ti år etter det første dødsfallet er kirurg Paolo Macchiarini tiltalt for grov mishandling.
NTNU-artikkel stjålet av kinesere og piratpublisert NTNU-forskerne fikk refusert en artikkel i et forskningstidsskrift. Etter en stund dukket den opp i et «røvertidsskrift» med kinesiske forskere som forfattere.
Hindrer personvern viktig forskning? — Vi ser at det er en utfordring at ansatte, studenter og samarbeidsparter ser på Sikt som en godkjenningsinstans for datainnsamling til studentoppgaver og forskningsprosjekter.
— Jeg opplevde at GDPR skapte en slags panikk Men nå, noen år senere, er opplevelsen en helt annen for terrorforsker Jacob Aasland Ravndal: — Nå har man i større grad tatt innover seg mulighetene EUs personvernforordning - GDPR - gir.
Innlysende eksempler på selvplagiat – Om min lesning er for overfladisk, får Runar Bakkens redaktører gjøre en grundigere jobb.
Skyldig ved en feiltagelse — Anmelder og stipendiat Raabe har rett og slett lest meg for overflatisk til å kunne mene det han mener om meg; at jeg er en akademisk lurendreier.
Godt personvern gir forskningen tillit — Sikt (tidligere NSD) er ikke en etisk instans, og heller ikke en instans som kan godkjenne, eller velge å ikke godkjenne et prosjekt.
Når akademikere velger side — I den vitenskapelige publikasjonen Råolje har forfatterne gjengitt alternative teorier om ulykken som har blitt utredet og avvist både teknisk og juridisk.
Forskere fikk meldeplikt, men alle kildene var døde Opplevelsene er mange og fortvilelsen stor over hvordan personvernet påvirker forskningen. Tidligere NSD svarer på kritikken.
Sosialantropologer urolige for eget fag: — Kan begrense den frie forskningen Det er viktig at studenter ikke begynner å tro at det å få godkjenning fra en juridisk byråkrat er god nok etisk refleksjon, mener sosialantropolog.
ME-studie som ble stoppet i fjor har nå fått etisk godkjenning — Selvfølgelig som forventet at prosjektet ble godkjent igjen i denne runden, sier forskergruppeleder. ME-foreningen vurderer ny klage.
Er problemet forskningsetikken, forvaltningen eller lovreguleringen? Debatten om «jussifisering» av forskningsetikken er viktig, men vi må ikke kaste barnet ut med badevannet.
Loven hindrer forskning: — Et fundamentalt problem Tidligere nestleder i forskningsetisk komité, Berge Solberg, mener loven må endres før neste pandemi.
GDPR begrenser mulighetene for empiri Til og med på bacheloroppgaver går strenge hensyn til personvern på bekostning av metodemangfoldet, i følge professor Nina Gram Garmann ved OsloMet.
Ut mot «jussifisering» av etikken: — Gi forskere mer tillit Forskerne Tore Wig og Tone Liodden mener personvernet har fått for stort fokus i forskningen. De byr opp til debatt.
FHI kunne gjort mer tross gode forsøk — Folkehelseinstituttet engasjerte seg sterkt for kontrollert utprøving da det ikke ble hørt i sin fraråding av skolestenging. Deres prosjektforslag strandet på juss.
Norsk Tipping vil ikke legitimere ulovlig spillvirksomhet Den siste uka er Norsk Tipping blitt framstilt som motstandere av fri forskning. Det er langt fra sannheten.
Frikjent professor: Nasjonalt granskingsutval «ein trussel mot ytringsfridomen» I eitt år var Petter Gottschalk under gransking for forskingsetiske overtramp. BI-professoren meiner han blei utsett for ein kafkaprosess.
Forskningsetikken er ikke en bremsekloss — Nytteverdien av forskning som kan bidra til at koronatiltakene faktisk virker, vil kunne være stor. Men selv i en slik situasjon, kan det være gode grunner for å begrense forskning av hensyn til enkeltindivider.
Uppsalaforsker tiltalt for brudd på forskningsetikk i covidstudie Men den svenske forskeren nekter straffskyld.
Det tok fire år å få nye regler for forskningsetikk på plass Etter omfattende høring og mange diskusjoner: Nye forskningsetiske regler for områdene samfunnsvitenskap og humaniora er på plass.
Nødvendig med forskningssamarbeid om voldsforebygging i Polen En kategorisk avvisning av Polen-samarbeid er en ufruktbar strategi. Det er rett, nyttig og relevant å bidra med forskning der det er store utfordringer, få kritiske røster og kunnskapshull.
Rettslige og etiske spørsmål ved forskningssamarbeid med Polen Knusingen av maktfordelingsprinsippet og fremveksten av autoritære krefter i Polen krever i dag vesentlig høyere bevissthet blant norske forskere om de etiske utfordringer knyttet til videre forskningssamarbeid med Polen.
Hukommelsessvikt, Asbjørn Dyrendal? Eva Lundgren mener Asbjørn Dyrendal var «besatt opptatt av å videreformidle bildet av det skamfilte bildet av henne» og fremsatte grove karakteristikker.
Kritikk fra riksrevisjonen: Gjør ikke nok for å sikre god forskningsetikk Forskningsinstitusjonene har ikke gode nok systemer for å sikre at mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer blir oppdaget, behandlet og rapportert. Opplæringen i forskningsetikk er heller ikke god nok.
Fengselsstudie: Den såkalte debatten om forskningsetikk — At jeg har sittet i fengsel, har gjort det altfor enkelt for journalister og meningsmotstandere å påberope seg den gode etikken.
Forskningsetikk og grenseløs fengselsforskning Er det virkelig god vitenskapelig praksis å samle inn og publisere observasjonsdata om innsatte og fengselsansatte uten at disse har gitt informert samtykke til det?
Forskningsetikk: Ikke ukjente regler Forskningsetikk burde ikke være mystisk for en som nettopp har fullført sin ph.d.-utdanning.
Fanger må gjerne ta doktorgrad Kan begeistringen over at en fange tar doktorgrad, ha svekket oppmerksomheten om viktige etiske spørsmål knyttet til forskningsmetoden, spør forsker Ragnar Kristoffersen.
Ribe-Nyhus’ avhandling er et viktig kriminologisk bidrag Mener Khrono kritiserer ph.d-avhandling på uinformert grunnlag og i strid med avhandlingens premisser.
Å stille spørsmål om forskningsetikk er ikke maktarroganse Det er flere etiske spørsmål knyttet til Andreas Ribe-Nyhus' doktorgradsavhandling, mener forsker II, Ragnar Kristoffersen.
Det stemmer ikke at forskningsetikken ikke har vært vurdert Hovedveilederen til Andreas Ribe-Nyhus, Anders Lindseth, mener avhandlingens etiske karakter har vært gjenstand for diskusjon.
Fekk kritikk for etikk. Meiner systemsvikt er blitt retta opp Nord universitet har fått kritikk frå sitt eige forskingsetiske utval etter gjennomgang av Andreas Ribe-Nyhus’ doktorgrad. – Tiltak er implementert og følgt opp, seier prorektor.
Fengselslogikk og hersketeknikker Man skulle tro at en fengselsforsker ville finne min avhandling spennende - og som et godt og grundig innsyn i fangeverdenen de fleste forskere ikke har tilgang til.
Tok doktorgrad etter øksedrap. Forskingsetikk vart ikkje vurdert, ifølgje undersøking Forskingsetisk utval konkluderer med at «det ikke finnes dokumentasjon på at forskingssetiske sider er vurdert» i Andreas Ribe-Nyhus' doktorgradsprosjekt.
Manipulerende tilsvar fra NLA Høgskolen Det er på det rene at NLA Høgskolen vil forskjellsbehandle eller diskriminere ved tilsettinger, særlig når det gjelder jobbsøkeres syn på likekjønnet samliv, i følge professor Gunn Vedøy.
Når blir forskning politikk, og når blir det et problem? Dersom normen om interesseløshet forstås som at forskerrollen innebærer å være fullstendig verdinøytral, kan det bli vanskelig for forskere å utøve sitt samfunnsansvar, skriver Helene Ingierd.
26.000 studenter svarte på undersøkelsen, men forskerne sliter med å trekke en konklusjon — Denne studien er det beste vi kan gjøre innenfor gjeldende lovverk, sier professor ved OsloMet, Atle Fretheim.
Trekker studie om ærlighet på grunn av fabrikerte data Han ble berømt for forskning på uærlighet. Nå stilles det spørsmål ved hans egen ærlighet.
Overraskende mange forskere driver forskning på kanten av etikken En ny studie blant nederlandske forskere har flere interessante funn.
Frykter etisk avgjørelse har satt stopper for visse typer forskning — I praksis skaper dette vedtaket presedens for at det blir vanskeligere å drive forskning på denne siden av feltet, sier leder av Recovery Norge, Henrik Vogt.
Etisk komité opprettholder vedtak om ME-studie Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag erkjenner at egen beskrivelse av saken «kan sies ikke å være helt presis», men mener dette ikke har betydning for vedtaket.
Meiner 10 av 16 undersøkte artiklar er ureielege 12 år og 16 artiklar tok det før forskingsfusk vart avslørt ved Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssjukehus. — Me kan ikkje underslå at fusk skjer. Men me må ha færrast mogleg saker, seier UiO-rektor Svein Stølen.
Vil undersøkja om forskarar vert utsette for press UiO-rektor Svein Stølen meiner debattklimaet er tøffare enn før. Han vil ha ei undersøking blant forskarar for å finna ut kor mykje press dei vert utsett for.
Få etikksaker meldes inn: — Loven er stigmatiserende 67 saker om mulige brudd på forskningsetikk er rapportert inn på tre år. — Jeg tror uredelighetsbegrepet er så stigmatiserende at mange lar være å melde fra, sier professor Ragna Aarli.
Høster mer forskningsetisk kritikk En nasjonal forskningsetisk komite uttaler at NLA Høgskolen i praksis begrenser den individuelle akademiske friheten for sine ansatte.
— Forskere må tåle å bli etterprøvd, også i det offentlige rom Han har selv vært anklaget og fått en forskningsetisk klage mot seg. — Det var svært ubehagelig, og jeg syntes behandlingen tok for lang tid. Men etterpå tenker jeg at dette måtte jeg stå i, sier professor Nils Anfinset.
UiS avviser klage om uredelighet i forskning Ikke mistanke om vitenskapelig uredelighet og ikke brudd med anerkjente forskningsetiske normer, konkluderer dekan Odd Magne Bakke på klagen fra oljekonsulent om historieforskningen ved UiS.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024