rangering

Ti norske på internasjonal rangering, en av dem suser forbi flere av de andre

Høgskulen på Vestlandet er nummer seks av ti norske på internasjonal rangering. — Vi arbeider etter andre mål, sier rektoren.

Selvsagt et hyggelig nikk til oss, sier rektor Gunnar Yttri ved Høgskulen på Vestlandet om den ferske rangeringen der de gjør det bedre enn flere norske universiteter.
Publisert

Brussel (Khrono): — Jeg er vel ikke så opptatt av slike rangeringer, sier rektor Gunnar Yttri til Khrono før han legger til:

— Det er selvsagt et hyggelig nikk til oss, men på den andre siden har jeg langt høyere mål og ambisjoner enn det som kommer fram i slike rangeringer. Vi arbeider etter helt andre, større og viktigere mål enn å havne på slike rangeringer.

Slik kommenterer rektoren ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) at institusjonen han leder ikke bare har fått plass på den årlige rangeringen fra det amerikanske tidsskriftet U.S. News & World Report. De suser forbi flere av de norske universitetene som også sto der i fjor.

Fakta

Disse topper rangeringen fra U.S. News & World Report

  1. Harvard University (USA)
  2. Massachussetts Institute of Technology (USA)
  3. Stanford University (USA)
  4. University of California, Berkeley (USA)
  5. University of Oxford (Storbritannia)
  6. Columbia University (USA)
  7. University of Washington, Seattle (USA)
  8. University of Cambridge (Storbritannia)
  9. California Institute of Technology (USA)
  10. John Hopkins University (USA).

Tror de kunne ha vært høyere opp

Ti norske institusjoner er med på lista. Av disse er HVL nummer seks, foran både Universitetet i Sørøst-Norge, Universitetet i Stavanger, OsloMet og Universitetet i Agder.

Se hele lista over de norske nederst i saken.

— Slik vi nå arbeider i alt vi gjør er vi et universitet, så tror jeg vi har klart å holde på de beste egenskapene ved høgskolene, med en tett forbindelse mellom utdanning og forskning, sier Yttri.

HVL-rektoren peker på betydningen av hvilke kriterier som legges til grunn.

— Jeg er overbevist vi kunne ha vært høyere opp om man så på relevans og samfunnsnytte, ikke bare blant de norske men også internasjonalt.

Blant kriteriene på rangeringen fra det amerikanske tidsskriftet, gjør Høgskulen på Vestlande det aller best på internasjonalt samarbeid.

— Det overrasker meg ikke, men det gleder meg, sier rektoren.

— Greit med slike forventninger

«Forventer at forskere blir mer synlige og at universitetene klatrer på rangeringene,» meldte nylig Khrono om forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten.

På spørsmål om det bør være et mål for politikken at institusjonene skal klatre på rangeringer, svarer Yttri slik:

— Med den innsatsen som blir lagt inn i institusjonene tenker jeg det er greit med slike forventninger, men jeg opplever at de viktigste forventningene er knyttet til det reelle utkommet av å drive utdanning, forskning og nyskaping, da er vi inne på relevans. Å ha et lite sideblikk på internasjonale rangeringer er greit, men vi jobber som sagt etter større og viktigere mål, det er jeg ganske sikker på at regjeringen også har øye for, i hvert fall Borten Moe.

Slik står de norske

Som i fjor domineres toppen av lista av universiteter på den amerikanske øst- og vestkysten, åtte av de ti på topp er amerikanske, de to siste er britiske. Lista toppes av Harvard University. Etter USA, med 271 universiteter på rangeringen, følger Kina med 253.

På topp blant de norske ligger Universitetet i Oslo, landets eldste universitet. Deretter følger Universitetet i Bergen, NTNU, UiT og NMBU.

UiO ligger som nummer 90 internasjonalt og som nummer 30 i Europa, på en rangering der over 1700 universiteter er vurdert etter omdømme, publikasjoner og internasjonalt samarbeid.

UiO er på samme plass som i fjor, for de andre norske går det både opp og ned. Slik plasserer de norske seg, med fjorårets plassering i parantes:

90. Universitetet i Oslo (90)

183. Universitetet i Bergen (166)

266. NTNU (281)

445. UiT - Norges arktiske universitet (440)

675. NMBU (631)

1053. Høgskulen på Vestlandet

1061. Universitetet i Sørøst-Norge (1016)

1068. Universitetet i Stavanger (1056)

1233. OsloMet (1238)

1408. Universitetet i Agder (1266)

Powered by Labrador CMS