Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Byråkratiet seinkar Universitetet på Vestlandet Nokut set universitetssøknaden til Høgskulen på Vestlandet på vent i trekvart år. Arbeidet har hopa seg opp i det statlege forvaltingsorganet. «Liggetid» har blitt formalisert rutine.
Kunnskapsberedskap i heile landet Ein kunnskapsberedskap på vitale samfunnsområde må stå imot svingingar i studenttal. Det trengst ein offensiv for høgare utdanning og forsking i heile Noreg. I arbeidsdelinga i universitets- og høgskulesektoren er det grunnleggjande viktig med institusjonar som tek geografisk ansvar.
Seinsommarens vakraste tid er her Fleire tusen nye studentar kjem no til Høgskulen på Vestlandet (HVL). I Bergen, Førde, Haugesund, Sogndal og på Stord vil me ta imot dei på beste vis.
Nynorskbastion får tyn. «Åtte språkfeil på tre setningar» Rektor lovar å rette feil etter mobilisering frå språknerdar på Vestlandet. Men det rår tvil om komma.
Jublar for innpass i allianse: — Vi er stolte Høgskulen på Vestlandet (HVL) har for første gong fått status som European University (EUI).
Sender universitetssøknad nå, men vil bli vurdert etter 2025-kriterier Høgskulen på Vestlandet (HVL) sender straks sin universitetssøknad. Nokut opplyser at den vil bli vurdert etter nye kriterier for å bli universitet som trer i kraft ved nyttår.
Denne disputasen markerte noko heilt spesielt for HVL Kan Universitetet på Vestlandet bli ein realitet allereie hausten 2025? Rektor Gunnar Yttri håpar det.
Statsråden er venn med rektor. I disse sakene kan han være inhabil Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) har meldt fra om at han er nær venn med rektor Gunnar Yttri ved Høgskulen på Vestlandet. Nå har Justis- og beredskapsdepartementet vurdert statsrådens habilitet.
Fire utfordrere til rektorjobben ved HVL Som forventet har Gunnar Yttri få konkurrenter når søkerlisten til rektorstillingen ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) nå er offentliggjort.
Fagleg kvalitet i by og bygd Krava i høgare utdanning er dei same for alle studentar med studiekompetanse frå vidaregåande skule. For fleircampus-institusjonar er oppdraget å tilby forskingsbasert utdanning av høg kvalitet i både bygd og by.
Yttri ønskjer seg fire nye rektorår. Få utfordrarar Gunnar Yttri står på søkjarlista når Høgskulen på Vestlandet skal tilsetja rektor for dei fire neste åra. Eit rekrutteringsfirma jaktar fleier kandidatar.
Nybygg og ombygging i Haugesund på agendaen Rektor Gunnar Yttri ber om fullmakt fra styret ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) til å signere husleieavtale for byggeprosjektet i Haugesund.
HVL-rektoren deltok i minnemarkering i Sogndal Rektor Gunnar Yttri kan ikkje utelukke at nokon kan ha hatt opplevingar ved Høgskulen på Vestlandet «der rasisme gjer seg gjeldande».
Kunstig intelligens — lovande teknologi eller trugsmål mot akademiske normer? Spørsmålet om korleis me kan hegna om og revitalisera grunnleggjande akademiske normer i møte med ny teknologi er høgaktuelt ved europeiske universitet og høgskular.
Regjeringa må setje kraft i å styrka fleircampusinstitusjonar. —Det hastar Søkarsvikt råkar hardt. Det gir inntektstap og redusert handlingsrom for oss som er store på desse utdanningsområda. Men viktigast: velferdssamfunn i by og bygd vil mangle hundrevis av gode kandidatar. Det må Regjeringa ta kraftfulle grep rundt.
Vedtok regler for bruk av arbeidsplasser: — Har vært en vanskelig sak Høgskulen på Vestlandet har bestemt seg for at ordningen med deling av arbeidsplasser skal være basert på frivillighet.
Gje oss ei profesjonsmelding som gneistrar Me helsar velkommen ei profesjonsmelding som styrkar kvaliteten og aukar tilliten og handlingsrommet.
Danning og akademisk handverk Bak medieoppslag om fusk og plagiat ligg eit større oppdrag og ein viktigare diskusjon: Korleis kan vi rusta og styrka studentane våre i det akademiske handverket for å meistra og gjennomføra høgare utdanning på beste vis.
Vi utdanner kompetente kandidater uavhengig av særkrav Mangel på arbeidskraft er merkbart i mange kommuner. Å fjerne de særlige karakterkravene for opptak til lærer- og sykepleieutdanningene vil kunne være ett av flere tiltak for å avhjelpe rekrutteringsproblemene og bidra til å utdanne flere kompetente kandidater fra disse utdanningene.
Det nye universitetet på Vestlandet styrkar profesjonsutdanningane Trygve Matthiessen peikar på at det er viktig at det nye universitetet framleis bidreg til å utdanna dyktige kandidatar innan nasjonalt viktige profesjonar som sjukepleiar, lærar og ingeniør. Dette er ei god påminning.
HVL-rektor: Nytt finansieringssystem med veikskapar I Utsynsmeldinga la Regjeringa fram at det nye finansieringssystemet samla sett burde vera resultatutsett i om lag same grad som i dag. Framlegget til statsbudsjettet for 2024 viser at slik blei det ikkje.
Høg temperatur på styremøte om kontor: — Svært dårleg prosess — Det er ganske provoserande når ein sit på kontoret til klokka sju, åtte, ni på kvelden, at ein ikkje vert talt med fordi ein var til lunsj.
Fire rektorer: God start, statsråd Sandra Borch! De fire rektorene i Vinst-alliansen av flercampusinstitusjoner er fornøyde. Dette statsbudsjettet bidrar med å styrke den nødvendige finansieringen av flercampusinstitusjoner, skriver de.
HVL utsetter søknaden: — Vi rekker ikke det opprinnelige målet Rektor Gunnar Yttri er tydelig på at han ikke frykter ytterligere forsinkelser for universitetssøknaden til Høgskulen på Vestlandet.
Sju norske inne på årets Shanghai-rangering Høgskulen på Vestlandet går fram på Shanghai-rangeringen, året etter at den kom med på listen. Universitetet i Oslo faller, men er på topp blant de norske.
Sandra Borch: Lever på Hurdalsplattformen! — Vi jobber hele tiden for å følge opp de ambisjoner som regjeringen har for høyere utdanning i distriktene, skriver fire rektorer. De forventer at statsråden følger opp Hurdalsplattformen med finansiering.
Ordføreren foreslår å flytte campus til sentrum Søkertallene stuper ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), campus Stord. Ordfører i Stord kommune, Gaute Epland (Ap), foreslår et kontroversielt grep for å bedre situasjonen.
Studentane er her! Endeleg er det studiestart! Rektor og studentleiar ved Høgskulen på Vestlandet gler seg til å ta i mot alle nye og erfarne studentar — og minner om at fleire samfunnsaktørar må stå saman om å skape ei vellukka utdanning.
Vil senda universitetssøknad til hausten Høgskulen på Vestlandet manglar berre eitt mål før det kan søkja om å verta universitet, ifølgje arbeidsgruppa som har jobba med søknaden.
Kva skal the baby heite? Kort sagt, Univest, håpar rektor Høgskulen på Vestlandet vil bli Universitetet på Vestlandet. No skal det engelske namnet, og kortversjonen, bestemmast.
De 3 eneste rektorene som skal holde tale hører alle til i den samme byen. Gjetter du hvilken? Kun 3 av 30 rektorer skal holde 17. mai-tale. De tre har sitt hovedsete i den samme byen. Hva er det som er så spesielt med Bergen og 17. mai?
Rektorene er fornøyde med milliardbevilgning, men er fortsatt bekymret for økonomien — De omfattende kuttene i sektoren er ikke reversert med denne oppjusteringen, sier UHR-leder Sunniva Whittaker.
Reagerer på at ingen fra Rogaland er foreslått til HVL-styret. Dette svarer rektor Høyre-politiker Sveinung Stensland ber Ola Borten Moe (Sp) komme på banen før det nye styret ved Høgskulen på Vestlandet skal velges.
Rektorer sang og talte på Khronos bursdagsfest Khrono fyller 10 år i år og feirer litt rundt omkring. Torsdag var det fest i Bergen.
Slår sammen to fakultet ved Høgskulen på Vestlandet Omstridt sammenslåing ble vedtatt torsdag. Dekanstillingen til det kommende fakultetet lyses ut i løpet av kort tid.
Omdiskutert fusjonering av fakulteter på agendaen Fra 1. januar 2024 kan to fakulteter ved HVL bli til ett. Dekanstillingen for det nye fakultetet kan bli utlyst kort tid etter torsdagens styremøte.
Får ikke godkjent dette som praksis Studenter skal ha lært mer på en dag på laboratoriet enn på 14 dager i felten. Likevel får ikke sykepleierstudentene godkjent labtreningen som praksis.
Vil gå vidare med omstridd fusjon av fakultet på HVL Ei prosjektgruppe meiner fordelane er større enn ulempene. Rektor tilrår derfor at styret gir grønt lys for vidare arbeid med å sy to fakultetet saman til eitt.
Å være «desentral» er svært viktig for oss, men det koster Regjeringen ønsker flere desentraliserte utdanningstilbud og må derfor kompensere bedre for de ekstrakostnadene som følger med, skriver fire rektorer.
HVL om forestillingsstopp: De ansatte opplevde det ikke som konfliktfylt eller dramatisk Våre ansatte opplevde ikke dette på noen måte som konfliktfylt eller dramatisk, og registrerte heller ikke en slik oppfatning hos de andre involverte, skriver rektor Gunnar Yttri og økonomi- og arealdirektør Helge Skugstad.
I sjokk etter at forestilling dedikert kvinnekampen i Iran ble stanset En ansatt ved Høgskolen på Vestlandet skal ha ropt etter studenter og sparket et sjal som symboliserte de som har dødd under protestene i Iran da han torsdag stanset en forestilling dedikert iransk kvinnekamp.
Legger trolig om flere utdanninger etter fusjon og utvidet lærerutdanning — Vi har nå utviklet nye mastertilbud tilpasset lærere i jobb som ikke har mastergrad fra før av, sier dekan Asle Holthe ved Høgskulen på Vestlandet.
Mener NTNU har tatt til seg engelsk-kritikken Direktøren i Språkrådet mener holdningene til norsk språk er i ferd med å endre seg i akademia.
Klimaprofessor: — «Harry» med langreiste kurs Av 100 plasser har Høgskulen på Vestlandet fått 25 påmeldte til sitt kurs i bærekraftig ledelse på andre siden av jordkloden. Klimaprofessor Håvard Haarstad kaller slike kurs for «harry».
Ny norsk høgskole er inne. UiO faller seks plasser Shanghai-rangeringen er klar. Bant de norske finner vi fem universiteter og to høgskoler. En av dem har aldri vært med før.
Vil fly inntil 100 ledere til andre siden av jorden for å lære om bærekraft Høgskulen på Vestlandets deltakelse i miljø-jordomseilingen One Ocean Expedition innebærer et lederkurs i bærekraft som skal arrangeres til havs i Japan.
Tomme kontorlandskap i nybygg: — Bekymret for at mange holder seg aktivt borte — Vi er kunnskapsarbeidere og forskere. Vi har behov for konsentrasjonsarbeidsplasser, sier hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Høgskulen på Vestlandet, Gjert Anders Askevold.
— Lovende fra regjeringen Tre høgskolerektorer er svært fornøyd med at universitetsregler skal vurderes. Nå må ekspertutvalget ser på kravlisten fra flere høgskolerektorer.
Typisk norsk å være på europeisk universitetskonferanse Da europeiske universitetsledere samlet seg i Budapest var det flere fra Norge enn fra resten av Norden til sammen. Og fire fra Vestlandet for hver danske.
Dette sier rektor om det kommende universitetsnavnet til Høgskolen i Innlandet Peer Jacob Svenkerud har registrert at Høgskulen på Vestlandet har gått «all in» når det gjelder universitetsnavn. Men hva er status i Innlandet?
— Glad for at me ikkje gjer som Vy eller OsloMet Det var god stemning då styret ved Høgskulen på Vestlandet vedtok det komande universitetsnamnet onsdag.
Høgskulen på Vestlandet går for dette universitetsnamnet Neste veke skal styret ved Høgskulen på Vestlandet vedta kva som skal bli namnet på det komande universitetet. Språkrådet støttar forslaget deira.
Innlandet utsetter – Yttri og HVL lar seg ikke stresse «Slutten av 2022 eller starten av 2023» er endret til «i løpet av 2023» når det gjelder HVLs universitetssøknad. Rektor Gunnar Yttri puster med magen.
På to år har denne firerbanden gått fra ja til tja I 2020 var OsloMet positive til å knytte finansiering til de såkalte utviklingsavtalene. Nå er både nåværende og forrige rektor skeptisk.
Rektor:— Eg veit me kjem til å verta universitet Styret skal diskutera ny høgskulestrategi og talet på stipendiatar veks. Rektor Gunnar Yttri reknar med at Høgskulen på Vestlandet skal senda universitetssøknad i 2023.
Lovar Langeland skikkeleg handsaming Nils Rune Langeland har søkt ei stilling ved Høgskulen på Vestlandet. — Me handsamar alle søkjarar likt, og skal ha ein skikkeleg prosess, seier rektor Gunnar Yttri.
De to høgskolene utveksler erfaringer: — Dette er positivt for oss begge Høgskolen i Innlandet og Høgskulen på Vestlandet har mye til felles. Nå vil de utveksle erfaringer på veien mot å bli Norges neste to universiteter.
Rektorenes krav til regjeringen: Få studentene tilbake på campus! Det er knyttet store forventinger til regjeringens koronapressekonferanse torsdag kveld.
Ber studentene komme på campus fra starten i januar Undervisningen er stort sett digital de første ukene på nyåret. Men Høgskulen på Vestlandet — og flere — ber likevel studentene om å bruke campus fra semesterstart i januar.
Opne campus er ein oase i pandemien Her er ti gode grunnar til å vera på campus for å hindre einsemd, mismot og passivitet.
Framifrå i kvardagen — Mitt ønskje for 2022 er at me styrkar grunnlaget for det nye universitetet: kvardagskvalitet og akademisk fridom, skriv rektor ved Høgskulen på Vestlandet, Gunnar Yttri.
— Å tro at studieplasser alene vil hjelpe oss, er feil Rektorer ved landets sykepleierutdanninger er unisone: Man vil aldri lykkes om det ikke følger praksisplasser med de 500 nye studieplassene. OsloMet-rektoren mener det også er en hån å kreve at 200 plasser skal finansieres av institusjonene selv.
HVL-rektoren avslører at han vil komme med navneforslag Mye skal klaffe for at Høgskulen på Vestlandet blir universitet i 2023. Rektor Gunnar Yttri er positiv, og avslører også at han kommer til å foreslå et navn på det kommende universitetet.
Ti norske på internasjonal rangering, en av dem suser forbi flere av de andre Høgskulen på Vestlandet er nummer seks av ti norske på internasjonal rangering. — Vi arbeider etter andre mål, sier rektoren.
Har fått 70 innspill til navn på det nye universitetet — Det er nok ulike meninger fortsatt, men vi opplever ikke sterk motstand, sier prosjektleder ved Høgskulen på Vestlandet, Gro Anita Fonnes Flaten. Høgskolen håper å bli universitet i 2023.
— Ren hersketeknikk. Rice refses av rektorkolleger Forsker Cecilie Hellestveit sprer fordommer og bør beklage, mener NMBU-rektor Curt Rice. — Nettopp slike ting som gjør at folk vegrer seg for å gå inn i samfunnsdebatten, svarer rektorkollega.
Yttri om universitetsambisjonen: Prestisje er ikke god nok grunn — Det å bygge et nytt universitet er et for omfattende arbeid til at akademisk prestisje alene kan motivere til det, sier rektor ved Høgskulen på Vestlandet, Gunnar Yttri.
Gunnar Yttri blei overraska over to ting då han starta som rektor Etter å ha vore rektor sidan 1. januar er Gunnar Yttri klar for å fortsetje det høge tempoet.
Vil ha ein nasjonal offensiv for norsk fagspråk Fokus på norsk fagspråk bør inn i den neste langtidsplanen for forsking og høgare utdanning, meiner rektor Gunnar Yttri.
Sender brev med heim etter for lite bruk av nynorsk 20 institusjonar brukar for lite nynorsk, seier Språkrådet. NTNU og Noregs miljø- og biovitskapelege universitet er verst i klassen, og Kunnskapsdepartementet vert no varsla om språkbruken deira.
Koronalettelser gir åpne campus i øst, nord og vest De siste dagene er det blitt lettet på koronarestriksjoner i 55 kommuner i Norge. Flere universitet og høgskoler vil dermed åpne campus igjen.
HVL må stenge ned delar av campus i Haugesund Smittesituasjonen i byen på Haugalandet gjer at kommunen innfører strenge tiltak. — Fatt mot og hald ut, det blir bedre, seier rektor Gunnar Yttri.
Asheim: Forskning må stå opp mot ekkokamrene I langtidsplanen for forskning- og høyere utdanning vil Henrik Asheim sikre stø kurs, men trekker frem at forskningen blir viktigere også med hensyn til å stoppe undergravende krefter i ekkokamre.
Asheim: Praksis kan gjennomføres - også i områder med mutant Praksis for studenter kan gjennomføres så lenge smittevernbestemmelser overholdes, sier forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim.
Etterlyser retningslinjer for praksis Då mutantviruset stengte ned fleire kommunar på Austlandet, kom Kunnskapsdepartementet snøgt med ei praksisavklaring. No ventar rektor Gunnar Yttri på beskjed om kva som skjer med dei 1800 studentane som skal ha praksis i Bergen.
Sju toppstillinger lyses ut Høgskulen på Vestlandet skal ansette folk i sju åremålsstillinger i ledelsen.
Eit nytt universitet i ei ny tid Aldri før har vel utdanning og forsking spelt ei viktigare rolle i samfunnet enn nett no, skriv Gunnar Yttri.
Testar alle studentane som har vore i kommunen Alle studentar som har vore i Sunnfjord kommune dei siste ti dagane vert no koronatesta. Bakgrunnen er eit smitteutbrot blant studentar i Førde.
På jakt etter tre prorektorar Høgskulen på Vestlandet skal tilsetja både dekanar og prorektorar denne våren.
No er Gunnar Yttri rektor i vest Ein bunadskledd Gunnar Yttri overtok rektorkjedet ved Høgskulen på Vestlandet 7. januar.
Ny melding faller i smak: — Utrolig motiverende — At det kommer en så tydelig anbefaling om desentraliserte studiesteder fra Distriktsnæringsutvalget, er veldig kjærkomment, sier påtroppende rektor ved Høgskulen på Vestlandet, Gunnar Yttri.
Husebekk om nye universiteter: — Et prosjekt det er vanskelig å lykkes med De gamle universitetene vil beholde sin privilegerte finansieringssituasjon.— Antagelig vil man få mer forskning for neste million på et nytt universitet enn et gammelt, sier rektor ved et av de nye universitetene, Curt Rice.
— Me ser ikkje til Bergen. Me samanliknar oss med internasjonale universitet Det er ikkje eit spørsmål om ein skal verta eit universitet, det er eit spørsmål om når ein skal verta det, meiner påtroppande rektor ved Høgskulen på Vestlandet, Gunnar Yttri.
Gunnar Yttri er ny rektor på Høgskulen på Vestlandet Høgskolestyret vedtok torsdag at Gunnar Yttri skal etterfølge Berit Rokne som rektor.
Sju vil verta rektor i vest Fleire tilsette ved Høgskulen på Vestlandet søkjer rektorstillinga ved høgskulen. Sjå kven her.
Relevans? Ja, takk! Regjering og Storting må gjerne setja krav om meir relevans i høgare utdanning. Men det må gjerast med vit. Den regionale rolla til universitet og høgskular vert i dag ikkje godt nok understøtta. Om samfunnsnytte er målet, er det nøyaktig her finansieringa må styrkast.
Mønstergyldig skadeverk i nord? Struktur. Universitet som bryt avtalar og snur ryggen til samfunnet. Med nedlegginga av studiestadane Nesna og Sandnessjøen har Nord universitet gjort solid skadeverk. Skal det danna mønster for resten av Noreg?
Nyeste artikler
Audun Øfsti (1938 - 2024)
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024