Debatt ● Yuri Kasahara
Svarte skyer kommer mot OsloMet
Det neste styret ved OsloMet må sørge for ikke å splitte fagmiljøer som i dag er samlokaliserte, skriver styrekandidat Yuri Kasahara.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Søndag 14. mai publiserte Khrono en sak om OsloMets omstridte campus på Kjeller og hvordan avgjørelse om en fullverdig campus på Lillestrøm har bidratt til å senke skuldrene hos ansatte. Mindre usikkerhet om framtida og svarte skyer som forsvinner, er noen av uttrykkene Kjeller-ansatte bruker. Dette er helt forståelig, siden det å ikke vite fra hvilken adresse man skal jobbe er svært ubehagelig. Men nå skyver avgjørelsen om Campus Lillestrøm mørke skyer og usikkerhet fra Kjeller og over til Bislett.
Selv om Campus Lillestrøm var vedtatt med en splittende 6-5 avstemming i OsloMet-styret, virker det som det var en vinn-vinn-avgjørelse. Kjelleransatte skulle fortsette å jobbe på Lillestrøm, studenter skulle trives et mer sentralt sted. Situasjonen endret seg betydelig når statsråd Ola Borten Moe i mai 2022 bestemte at campus skal ligge i Lillestrøm sentrum og at minst 20 prosent av OsloMets aktivitet skal være der. Viktig detalj: uten ferske ressurser fra Kunnskapsdepartementet.
Det betyr at Campus Lillestrøm må bygges på det nåværende budsjettet OsloMet har. To direkte konsekvenser er at 1) noen ansatte fra campus i Oslo må flytte til Lillestrøm og 2) universitets økonomi skal strammes kraftig inn, siden oppbygningen av den nye campusen må skje samtidig som at alle andre aktiviteter gjennomføres som vanlig.
For meg er det overraskende at disse utfordringene er så lite offentlig diskutert på OsloMet. Særlig fordi vi er i midt et valg til nytt universitetsstyre. De ansatterepresentantene som velges nå, mellom 10. og 22. mai, skal ha en viktig rolle i å bestemme faglig profil til nye Campus Lillestrøm og å følge opp kostnadene ved prosjektet. Fordi jeg ser dette som en av hovedutfordringene til det neste styret, stiller jeg som kandidat for de faste ansatte i undervisning- og forskerstillinger.
Selv om man kan se mange svarte skyer som kommer mot Oslo, er det også mulig å se på noe glimrende blå himmel. I en perfekt verden skulle OsloMet fått gjennomslag for sitt ønske om å få 500 nye studieplasser på Lillestrøm. Da kunne flyttingen av ansatte fra Oslo og budsjettinnstrammingene minimeres. Dessverre er dette noe som vi ikke kan regne med ut ifra det den nåværende statsråden har uttalt.
Det neste styret må sørge for ikke å splitte fagmiljøer som er samlokaliserte per i dag. Det vil bli svært uheldige om Campus Lillestrøm tynner ut geografisk samlede miljøer som trives godt med tett, kollegialt samarbeid på Bislett. Tross alle digitale virkemidler, verdsetter de fleste av oss å møte kollegaer fysisk ved kaffemaskinen og lunsjbordet. Derfor må avgjørelsen av faglig profil for Campus Lillestrøm skje med stor åpenhet og minst mulig friksjon, også for Campus Oslo-ansatte.
Og dette må komme først, siden faglige miljøer som skal flyttes må ha sterk innflytelse på utformingen av fasiliteter på den nye campusen. Ledelse og faglige miljøer må bruke anledningen til å bygge opp en moderne campus som tar hensyn til både utdanning og forskning. Infrastruktur for forskning er noe som må tas først i planleggingsfasen, dersom Campus Lillestrøm skal bli en verdifull campus. Om det finnes miljøer som ser muligheter for å styrke seg faglig ved å utvikle nye fasiliteter i Lillestrøm, må de prioriteres.
Det nye styret får en viktig rolle i å sørge for at ingen svarte skyer henger over noe OsloMet-ansatte. La oss bruke vår stemmerett for å sikre det.