kjeller 10 år etter
«Vi har tatt campus tilbake»
Kjeller eller ikke Kjeller har vært et stridstema på OsloMet i hele Khronos 10-årige historie. I dag har skuldrene senket seg og troen på et sterkt universitet i Lillestrøm har omsider styrket seg.
Kjeller (Khrono): Lokaliseringen av OsloMets campus på Kjeller på Romerike har vært en problematisk sak for den tidligere høgskoleledelsen og universitetsledelsen ved OsloMet gjennom de siste 10 årene. Og ikke minst for de ansatte på Kjeller.
— I dag ser vi lysere på situasjonen enn vi har gjort, egentlig siden 2011. Vi har fått en rektor som bryr seg om OsloMets utdanningstilbud lokalisert på Romerike, og en statsråd som har pålagt universitetet at 20 prosent av porteføljen skal befinne seg her, sier rådgiver Trine Johnsrud, OsloMet-ansatt på Kjeller.
Stemningen er lettet, stressnivået har senket seg og de ansatte har fått tro på universitetssatsingen på Romerike etter å ha levd i mange år med omskiftelige vedtak som har skapt usikkerhet: Skal de bli der de er, flytte til Oslo, til Ahus, Jessheim, Eidsvoll eller Lillestrøm.
Men så kom det et vedtak i universitetsstyret med knappest mulige flertall for lokalisering på Lillestrøm i 2020. To år senere bestemte statsråd Ola Borten Moe at den nye campusen skulle ligge i Lillestrøm sentrum og være betydelig større enn OsloMet hadde sett for seg.
Skjebnen til campus Kjeller er en av gjengangerne i Khrono gjennom avisens 10-årige historie: Fra Khrono kunne rapportere i 2014 at daværende rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Kari Toverud Jensen, sa klart fra om at høgskolen ønsket å forlate Kjeller til fordel for Lillestrøm, til dagens styreleder Trine Syvertsen i 2020 sa at hun hadde hatt en nagende og stadig økende tvil om Kjeller var det riktige stedet for OsloMet, og til Borten Moe slo fast at lokaliseringsdebatten var over og Lillestrøm var stedet.
Ser lysere på situasjonen nå
— Debatten om Kjeller eller ikke Kjeller har egentlig pågått siden 2011, i forkant av fusjonen mellom høgskolene i Oslo og Akershus, sier Trine Johnsrud.
Hun er rådgiver ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) og har ansvar for praksis for yrkesfaglærerstudentene. I tillegg er hun hovedverneombud ved fakultetet sitt.
Denne uka var det allmøte på Kjeller. De ansatte ble orientert om at Kunnskapsdepartementet har pålagt OsloMet å konkurranseutsette det midlertidig oppholdet i de gamle lokalene på Kjeller, mens man venter på flytting til Lillestrøm. De ansatte forteller at det var et greit allmøte, og de tar beskjeden med knusende ro.
— Det eneste er at vi synes det er synd at man kaster bort både tid og penger på en slik ekstra-prosess. Det er åpenbart at det eneste reelle alternativet for oss er å bli her vi er nå. Det er trist at departementet ikke har funnet grunnlag for å gi OsloMet unntak for en slik konkurranseutsetting, sier Inga-Linn Nordby Hansen, universitetslektor ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid (SHA) på Kjeller.
Prøvde en «short cut»
Ny campus på Lillestrøm vil ikke stå ferdig før nærmere 2030, og leiekontrakten på Kjeller går ut 2024 med en opsjon på å kunne forlenge leieforholdet i to perioder på fem år av gangen. OsloMet-rektor Christen Krogh, som tiltrådte i mars 2022, var klar på at han ønsket å bli på Kjeller til det er innflyttingsklart på Lillestrøm. Alternativet med flytting til andre midlertidige lokaler vil være omfattende og ressurskrevende, påpekte han.
Han prøvde seg på det han kaller en «short cut» og ba departementet om å få slippe å konkurranseutsette leieforholdet, slik instruksene for bygge- og leiesaker i staten krever. Det sa departementet nei til og har bestemt at OsloMet må utrede sitt samlede arealbehov på Romerike, og gjennomføre et søk i markedet på Romerike.
Dette for å få vurdert dagens leiekontrakt opp mot utviklingen i leiemarkedet og sikre en konkurransedyktig pris dersom leieforholdet på Kjeller skal fortsette.
Krogh: Vil ha et kraftfullt universitet
— Det har vært mye frem og tilbake.
Det er så langt Christen Krogh vil strekke seg når han i dag blir bedt om å karakterisere universitetets historie på Romerike de siste årene.
— Jeg kan godt forstå at de ansatte på Kjeller har følt på usikkerhet, men nå opplever jeg at det er ro, sier han.
Nå vil han bare se framover.
— Jeg tok tak i denne saken med en gang jeg tiltrådte. Nå jobber vi for et sterkt og kraftfullt universitet i en by på Romerike, Lillestrøm, som kan være med på å gi regionen et løft. Det opplever jeg at vi har bred, tverrpolitisk støtte for, sier Krogh.
Han snakker videre om universitets oppgave i å forme samfunnet og at OsloMet har bredden av profesjonsstudier som regionen trenger. Om Romerike som er den raskest voksende regionen i Norge og samtidig har et relativt lavt utdanningsnivå. Det skaper et stort behov for høyere utdanning.
— Vi er et universitet med to campuser, Oslo og Romerike. Jeg er veldig tydelig på at vi skal ha et godt universitet både i Oslo og på Romerike. Det skal være mer der enn i dag, departementet har sagt tjue prosent av vår aktivitet. Men vi vil ha mer og da trenger vi flere studieplasser. Jeg håper at departementet vil støtte oss i den ambisjonen, sier Krogh.
OsloMet har spilt inn ønske om 500 nye studieplasser på Romerike til statsbudsjettet for 2024.
Nå arbeides det med flere konsepter for campus på Lillestrøm, et arbeid som vil pågå ut året og der Statsbygg bistår OsloMet.
— Vi er ikke stressa
På Kjeller treffer Khrono Inga-Linn Nordby Hansen sammen med Janne Bakke, Kari Anne Hakestad, Line Aasen og Mona Elisabeth Meyer fra den faglige staben på sykepleieinstituttet. De syns det er trist at departementet ikke har funnet grunnlag for å gi OsloMet unntak for å konkurranseutsette den foreløpige forlengelsen av kontrakt på Kjeller.
— Samtidig tror jeg ikke miljøet her på Kjeller er noe stressa nå, sier Line Aasen, universitetslektor og stipendiat.
— Vi har vært mye mer stressa før, det må jeg bare si. Så det skjedde ikke noe med stressnivået etter dette møtet, legger hun til.
— Ingen som går og gruer seg for at det blir en ekstra flytting. Det ordner seg.
— Vår eksistens har vært langt mer truet tidligere, legger Hansen til.
— Har dere merket et press på å flytte til Oslo? At man vil samle staben ved instituttet der? Eller at mange har sagt at de vil flytte?
— Nei, det tror jeg ikke det er. Nå er det jo besluttet at vi skal være på Lillestrøm. Men uansett så må man jo flytte med jobben, uavhengig av om den har adresse Pilestredet, Kjeller eller Lillestrøm. Så adressen er ikke vesentlig for meg, sier Kari Anne Hakestad.
— For meg handler det mye mer om arbeidsmiljø. Her er det oversiktlig, det er korte linjer, og et svært godt faglig miljø, sier Hakestad.
Aasen støtter dette.
— Jeg støtter hundre prosent dette med arbeidsmiljøet, og hvis man skulle slått sammen med sykepleierutdanningen i Pilestredet ville den blitt kjempestor. Vi har vært kritisk til dette fordi vi er sikre på at det ville gått utover kvaliteten, først og fremst for studentene våre, men også for de ansatte, sier Aasen.
Ønsket seg aldri til Kjeller
Daværende Høgskolen i Akershus (HiAk) ønsket seg aldri til Kjeller, men lokalpolitikere gjorde lokaliseringen til en valgkampsak i 2001, og rett før stortingsvalget ble det bestemt at HiAk skulle inn i huset på Kjeller der Telenor forskning hadde holdt til og som nå var ledig. Samlokaliseringen var realisert i 2003, fortalte historiker og forsker Jan Messel til Khrono i januar 2021.
Han stilte spørsmålet om valget av Kjeller som campus egentlig noen gang har vært vellykket for høgskolen og etter hvert universitetets del.
Det samme spørsmålet stilte styreleder ved OsloMet, Trine Syvertsen, i styremøtet ved universitetet i mars 2020.
— Jeg har hatt en nagende og stadig økende tvil om at Kjeller ikke er det riktige stedet for oss, sa hun.
Gjenganger i styret
I perioden 2015—21 var Kjeller-saken oppe i styret 15 ganger, og flere krumspring ble gjort. I 2016 ba styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) om at det skulle utredes alternativer med muligheter for fysisk flytting av virksomheten på Kjeller til en mer sentral beliggenhet på Romerike.
I 2018 vedtok styret ved det som nå var blitt OsloMet likevel å bli på Kjeller, men 12. mars 2020 vedtok styret å ikke forlenge leieavtalen på Kjeller. I stedet skulle OsloMet ha en to-campusløsning med fullverdig campus i Oslo og på Romerike med stedlig ledelse og egen campusstrategi.
Flere alternativer på Romerike ble utredet. Ledelsen gikk for lokalisering på Ahus, men led nederlag i styret, som med 6 mot 5 stemmer vedtok å legge den nye campusen i Lillestrøm.
10. mai 2022 bestemte OsloMets eier, forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe, at campusen skal flyttes til Lillestrøm og at OsloMets planlagte størrelse var for liten. Aktiviteten i Lillestrøm skulle økes og minst 20 prosent av OsloMets totale aktivitet skal være i Lillestrøm.
— Nå avslutter vi lokaliseringsdebatten og slår fast at et fullverdig campus på Romerike skal legges til Lillestrøm. I tillegg får OsloMet beskjed om at minst 20 prosent av virksomheten skal være på Romerike. Det er en betydelig satsing og et løft for Lillestrøm som universitetsby, sa han.
«Alle kjenner alle»
På Kjeller er Trine Johnsrud fra lærerutdanningen opptatt av den nærheten man har både mellom ansatte og studenter.
— Hos oss sitter faglige og administrativt ansatte sammen. Det er kort vei til å snakke med de du trenger. Samtidig har vi god nærhet til studentene våre, vi møter dem i gangene, og alle snakker med alle her, sier Johnsrud.
Hun legger til at etter at OsloMet fikk ny rektor på plass opplever hun at en svart sky har forsvunnet fra Kjeller, og at de ansatte ser mye lysere på situasjonen både på kort og lang sikt.
— Vi er i gang med å ta campus tilbake, tror de fleste av oss kjenner på at det er en god prosess, og vi føler oss trygge på at våre behov både blir hørt på og mange av dem også ivaretatt, sier Johnsrud.
Og sykepleieutdannerne er enig:
— Da Curt Rice ville legge ned hele Kjeller da var vi bekymret, men slik er ikke stemningen nå lenger, sier Hansen.
— En viktig forskjell er at vi ser at rektor Christen Krogh er med på møter i regionen. Han forholder seg, han deltar og er til stede. Han snakker med oss, ikke bare til oss, legger Johnsrud til.
Spente på hva mer som skal til Romerike
Både Johnsrud og de ansatte ved sykepleie på Kjeller legger til grunn at 20 prosent av studietilbudet ved OsloMet kommer til å havne i Lillestrøm. De er derfor ikke bekymret for at utdanningene som allerede er på Kjeller skal flyttes, men de er spente på hva mer som skal til studiestedet på Romerike.
— Vi ønsker oss flere utdanninger ut hit. Mange synergieffekter hvis flere kunne tenke seg det.
— Er det noen spesielle utdanninger dere ønsker dere hit?
— Det er jo mange jenter her. Så kunne man få noen litt mer gutteprega utdanninger hit, så hadde jo det vært flott for mangfoldet, sier Aasen.
Hagstad tar det for gitt at det skal være sykepleie i Lillestrøm, og trekker fram at det hadde vært fint å tenke på utdanninger som har en nærhet og som kan gi gode samarbeidsmuligheter.
— Helseteknologi er jo et åpenbart slikt felt, sier Hakestad.
Aasen legger til at hun håper de ansatte med tilhold i Pilestredet snart kan lære seg at det tar ikke lengre tid å reise fra Oslo til Kjeller enn motsatt.
De sykepleieansatte trekker også fram at når man blir lokalisert i Lillestrøm sentrum er også de kollektive forbindelsene så gode at det burde være uproblematisk for alle ansatte ved OsloMet å eventuelt bytte arbeidssted.
Johnsrud på sin side mener alle fakultetene ved OsloMet bør være representert på Romerike.
— Jeg ønsker meg utdanninger som er heltidsutdanninger, og jeg syns også at alle fakultetene skal være representert på Romerike. Den største skrekken min er at romeriksregionen bare har samlingsbaserte studietilbud, for da blir det verken studentmiljø eller arbeidsmiljø. Det må være et levende campus og da trenger vi at det er folk til stede, sier Johnsrud.
Lillestrøm: Tror på et mer levende campus
Jonsrud forteller på sin side at man opp gjennom årene har opplevd at Kjeller stadig har blitt strippet for funksjoner, og at dette har ført til en del ulemper i arbeidshverdagen.
— Vi har opplevd at servicetorget blir stengt fordi kjelleransatte trengs i Oslo. Vi opplever mangel på IT-kompetente. Det stedlige ledelsen er et savn. Men vi merker nå at oppmerksomheten rundt Kjeller vokser. Det planlegges tilsvarende arrangementer her som i Oslo, sist nå med konsert av barnekor, og det kjennes veldig bra, forteller Johnsrud.
Når det gjelder beslutningen om at campus skal til Lillestrøm ser de alle viktige argumenter for dette.
— Det er en realitet at Kjeller ligger avsides til, og det gjør at campus er dødt og stille når arbeidstiden er over. Vi har stor tro på at dette vil endre seg og man får et langt mer levende campus, når man kommer inn et sted hvor det er butikker og andre attraksjoner som studenter liker, sier Janne Bakke.
— Og når studentene våre har det bra, ja da har vi det bra. Det er jo på en måte «barna våre», legger Hakestad til.