Kan ikke bevise at Eikrem sto bak hatefulle ytringer
Anonym facebook-konto kan ha kommet med hatefulle ytringer, mener flere jurister. Men det er uklart hvem som har skrevet ytringene og om det bør få konsekvenser for ansettelsen til vedkommende.
Advokatene til NTNU vet ikke om det er Øyvind Eikrem som har ført de omstridte ytringene i pennen, likevel mener de at det er han som er ansvarlig for dem.Privat
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig konkluderer i en rapport til NTNU med at førsteamanuensis Øyvind Eikrem hadde tilgang til, og må holdes ansvarlig for, en anonym Facebook-konto, der noe av innholdet rammes av den objektive gjerningsbeskrivelsen i den såkalte rasismeparagrafen, altså straffeloven § 185.
Dette kommer fram i en pressemelding NTNU sendte ut mandag denne uken. NTNU mottok rapporten sist torsdag. Advokatfirmaet mener i tillegg at noen av ytringene på Facebook-siden ikke vernes av ytringsfriheten, og at de er et brudd på Eikrems lojalitetsplikt overfor sin arbeidsgiver.
Facebook-profilen adovokatene omtaler har, ifølge Filter Nyheter, skrevet at en asylsøker hadde hatt godt av å «jobbe i bomullsåkeren» under «en god slavedriver». Profilen skal også ha flere rasistiske kommentarer, blant annet «sorte svin».
Den omstridte FB-kontoen har hatt flere ulike navn, blant annet «Einar Tambarskjelve» og «Einar Taburi», samt «Dwayne Elizondo Camacho».
Så langt Khrono kjenner til kan ikke NTNUs granskerne utelukke at den angjeldende kontoen, har blitt delt og disponert av flere personer. Det betyr dermed at de heller ikke er sikre på at det faktisk er førsteamanuensis Øyvind Eikrem som har postet de omstridte ytringene og trykket likes på flere kontroversielle poster, slik Filter Nyheter skrev.
Eikrem har hele veien nektet for at han står bak. Og NTNU har advart mot forhåndsdømming i saka.
I mars 2020 hyret begge parter inn advokater.NTNU-ledelen mente det var svært viktig å enten få avkreftet eller bekreftet opplysningene i Filter Nyheters sak.
NTNUsadvokater gjennomførte i samråd konsulentselskapet KPMG et innsyn i Eikrems eposter. innsynet den 6. juli 2020.
Eikrem har klaget saken inn både til Datatilsynet og til Sivilombudsmannen. Datatilsynet er ikke ferdig med sin behandling av saken.
I juli 2020 står en bekjent av Eikrem fram og fortellerat det er han som står bak de ytringer NTNU nå etterforsker gjennom et eksternt advokatfirma. NTNU har kjent til dette siden mars.
28. oktober ble Filter Nyheter felt i PFU på ett punkt knyttet til deres første artikler om saken.
I februar 2021 ble det kjent at Eikrems kolleger også hadde tatt bilder av Eikrem og hans pc-skjerm uten at han var klar over det.
19. april 2021 får Øyvind Eikrem overlevert rapporten fra advokatene. Rapporten konkluderer med at selv om det ikke er bevist, så må Eikrem holdes ansvarlig for ytringene og at disse er ulovlige og brudd med lojalitetsplikt til arbeidsgiver.
Advokatfirmaet skal likevel ha vurdert de samlede bevisene i saken dit hen at Eikrem har hatt tilgang til den omstridte Facebook-kontoen og at han dermed må holdes ansvarlig for innholdet i ytringene som er postet fra kontoen.
Strømme: — Kan ikke konkludere når man ikke vet hvem som har ført dette i pennen
Vidar Strømme er partner i Schjødt og en av Norges mest erfarne advokater på medierett og har vært aktiv i debatten om ytringsfrihet.
Khrono har spurt Strømme om han også konkluderer med at uttalelsen «slavedriver i bomullsåkeren» rammes av straffelovens bestemmelse om hatefulle ytringer. Samt om det å trykke «like» på «sorte svin» rammes på samme måte. Samt om de også må regnes som brudd på lojalitetsplikten overfor arbeidsgiver.
— Jeg vil ikke trekke noen konklusjon, fordi tolkningen vil avhenge av konteksten. Her vet man ikke hvem som har ført dette i pennen. Og spørsmålet om det er straffbart, er heller ikke det samme som om lojalitetsplikten er overtrådt, skriver Strømme i e-post til Khrono.
Han legger til at en omtale av at mørkhudede personer bør jobbe under slavedrivere på en bomullsåker nok kan falle inn under bestemmelsen (straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer. red. anm).
— Om man har trykket «like» på facebook vil jeg nok begynne med en skepsis – det skal nok en del til for at skal kunne straffes, skriver Strømme og henviser til denne dommen.
Må være relevant for arbeidet
— Hvilke vurderinger bør/må ligge til grunn for at det straffbare også er brudd på lojalitetsplikten?
— For at en eventuell straffbar handling skal ha betydning for et arbeidsforhold, for eksempel lede til disiplinærtiltak, omplassering eller avskjed, må handlingen være relevant for dette arbeidet. Hvis en straffbar handling for eksempel er utført på fritiden, vil den ofte ikke ha slik relevans, mener Strømme. Og han legger til:
— Som regel må man kreve at slike lovbrudd har betydning for den ansattes mulighet til å utføre sitt arbeid, eller at lovbruddet uansett har en virkning for arbeidsgiveren, skriver Strømme.
Han viser til at hvis en person bøtelegges for drikking på offentlig sted en varm sommerdag, vil det for eksempel ikke ha betydning for de fleste vanlige arbeidstakere.
— Om vedkommende er politimann kan det bli annerledes, fordi hennes autoritet etterpå kan bli skadet og fordi det kan bryte ned tilliten til de som skal håndheve samme forbud, svarer Strømme.
Gikk gjennom e-postkonto til Eikrem
Advokatfirmaet gikk, sammen med KPMG, i juli i fjor gjennom Eikrems e-postkonto. Etter det Khrono kjenner til ga verken denne gjennomgangen eller øvrige undersøkelser advokatene grunnlag til å konkludere på hvem det er som har opprettet den anonyme e-postkontoen, som Filter Nyheter skrev. De skal heller ikke ha klart å fastslå når kontoen er opprettet.
Under sommerens gjennomgang av e-poster og NTNUs serverområde skal granskerne ha åpnet 80 dokumenter som tilhører Eikrem - de fleste skal være e-poster.
Av de 80 skal det kun være en e-postutveksling mellom Eikrem og Resett fra februar 2020, som nevnes spesifikt. Advokatene mener etter det Khrono har grunn til å tro at korrespondansen støtter opp under påstanden om at Eikrem står bak den anonyme kontoen.
Mener Eikrem har trenert
Advokatfirmaet som har gransket sannhetsgehalten i Filter Nyheters sak fra mars 2020 skal i perioden ha hatt seks samtaler med fem ulike personer som har forklart seg i saken. To av disse skal være stipendiatene som tok bildene av Eikrem og som har stått bak og fortalt at de varslet NTNU om saken før jul 2020, Aasback og Fævlen.
I tillegg skal det være det en annen ansatt ved instituttet som mener å vite at Eikrem står bak. Instituttleder Riina Kiik er også avhørt, og etter det Khrono kjenner til, i tillegg en femte person. Det skal også være de samlede vurderinger fra disses uttalelser i saken som har gitt grunnlaget for advokatfirmaets konklusjoner i saken.
Simonsen Vogt Wiig mener også at Eikrem har trenert saken i lang tid. Han og hans advokat har blant annet nektet å møte advokatfirmaet fordi de har ment at gjennomgangen av Eikrems e-poster er ulovlig. Saken er klaget inn til Datatilsynet og fortsatt under behandling.
Mener bildene kan brukes for å vise fakta
Rapporten skal så langt Khrono har grunn til å tro inneholde flere drøftinger av ytringsfrihetsbestemmelser, samt en inngående juridisk vurdering av om man kan bruke bilder som to ansatte tok i hemmelighet av Eikrem flere måneder før Filter Nyheter publiserte sin sak, nærmere bestemt i perioden september til november 2019. Bildene skal angivelig vise at Eikrem er inne på kontoen under pseudonymet «Einar Tamburi».
Advokatfirmaet skal ha vurdert det slik at bildene verken er brudd på personopplysningsloven eller åndsverkslovens bestemmelse om retten til eget bilde, og skal dermed mene at bildene kan brukes for å vise fakta i saken.
De to ansatte skal også ha samlet mer enn 300 skjermdumper fra den anonyme facebooksiden. Disse skal ikke være en del av grunnlaget i rapporten.
Flere universitetsansatte, både ved NTNU og utenfor NTNU, har nektet å snakke med advokatfirmaet.
Annonse
BLI VARSLET OM SISTE NYTT Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg Last ned til iPhone - Last ned til Android -
NTNUs ledelse har så langt hemmeligstemplet hele rapporten, og det skal ifølge pressemeldingen ikke være ferdig vurdert ennå om rapporten, eller deler av den, kan offentliggjøres. Khrono har bedt om innsyn i rapporten, men foreløpig ikke fått svar.
NTNU skriver også at de trenger noe tid på å vurdere hvordan de skal følge opp rapporten, og om dette kan få konsekvenser for ansettelsesforholdet til Eikrem.
Førsteamanuensis Øyvind Eikrem fikk i utgangspunktet under en uke på seg til å komme med kontradiksjon på innholdet i rapporten, men NTNU har, etter kritikk fra blant annet Forskerforbundet, utvidet fristen til 4.mai.
Der skriver han blant annet: «Et hovedpoeng man straks kan ta med seg, er at Høyesterett sementerte og understreket et skille mellom utsagn som har et tema, for eksempel religion, og utsagn som retter seg mot personer eller grupper av personer uten å gjelde noe tema.»
I tillegg:
«Den rettesnoren at man kan debattere ganske fritt dersom man tar ballen og ikke mannen, er velegnet som norm for de mange som bedriver kommunikasjon i grenseland på sosiale medier.»
Strømme poengterer også i samme artikkel at hatefulle ytringer på sosiale medier er et stort problem.
— Slike ytringer kan være til stor sjenanse både for aktive debattanter og alminnelige privatpersoner, skriver Strømme.
Olav Torvund er jussprofessor ved universitetet i Oslo. I februar tidligere i år uttalte han i Khrono at han langt på vei mener at Eikrem-saken ved NTNU ikke burde vært en sak.
— Om man skulle hevde kontroversielle og politisk veldig ukorrekte standpunkter, har det heller ikke noe med arbeidsforholdet å gjøre. Ledelsen og kolleger kan gjerne mislike det, med det begrenser ikke den ansattes ytringsfrihet, sa Torvund.
Torvund gjentar det samme nå etter at rapporten fra advokatene har kommet.
— Det sentrale i saken er at hvis han har ytret seg pseudonymt på denne måten, så har ikke det noe med hans arbeidsforhold ved NTNU å gjøre, skriver Torvund i epost til Khrono.
Vi spør Torvund om de ytringer som NTNUs advokater mener er straffbare og brudd på lojalitetsplikten faktisk er det.
— Vi er nok i en gråsone. Ved spørsmål om rasistiske ytringer er ulovlige eller ikke, må man vurdere sammenhengen hvor de er fremsatt. Politiske ytringer har etter Grunnloven et særlig sterkt ytringsfrihetsvern, og det gjelder også politiske ytringer med et innhold mange av oss sterkt misliker. Det skal derfor mer til for at utsagn sagt i en innvandringspolitisk sammenheng blir ansett for ulovlige, enn rasistiske utsagn som ikke er sagt i en slik sammenheng, skriver Torvund.
Han legger til at i den såkalte «Kakerlakkdommen» (HR-2020-184-A), sies det i avsnitt 23: «I rettspraksis er det på denne bakgrunn trukket et skille mellom kritiske ytringer om et emne, enten dette er av politisk, kulturell, religiøs eller annen art, og ytringer som angriper en eller flere personer».
— Selv om man deltar i en innvandringspolitisk diskusjon f.eks. på Facebook, må man vurdere det enkelte innlegget selvstendig. Dette ble også behandlet i «Kakerlakkdommen».
Han fortsetter:
— Man er ikke (med)ansvarlig for hva andre har ytret i den samme diskusjonen. På den annen side vil et innlegg som bare innebærer rasistisk utsagn uten noe eget politisk saksinnhold, ikke nyte godt av det særlige vernet for politiske ytringer. Utsagnet om «asylsøkeren Abdullah» minner om Carl I. Hagens famøse og falske Mustafa-brev. Jeg vil tro at det er like falsk som Mustafa-brevet, men jeg vet ikke noe om det.
— Et utsagn som «Han der kunne jobbe i bomullsåkeren. Og med en god slavedriver, så kunne kanskje litt bli gjort på tross av den elendige innstillinga» går direkte på person, og handler ikke om sak. Etter min vurdering vil dette utsagnet ikke nyte godt av den særlige ytringsfrihetsbeskyttelsen for politiske utsagn, understreker Torvund.
— Er nok fortsatt i et grenseland
Torvund fortsetter:
— Grovt nedsettende og feilaktige fremstillinger om enkelte etniske grupper har vært akseptert, dog fremsatt i innvandringspolitisk sammenheng. Det som det særlig har vært reagert mot er anvisning på eller tilslutning til grove integritetskrenkelser, som utrenskning/utrydding, tvangssterilisering, tvangsabort m.m. I Kakerlakkdommen gjaldt det utsagnet «Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk».
— Jeg kan ikke se at det er noen vesentlig forskjell mellom å kalle noen en korrupt kakerlakk og å hevde at en person kunne gjøre litt nytte for seg som slave, med en god slavedriver. Den reelle forskjellen mellom utsagnene er at kakerlakkutsagnet også inneholder at vedkommende skal reise fra landet. Jeg ser ikke noen betydelig forskjell mellom utsagnene, men vi er nok fortsatt i et grenseland, skriver Torvund.
Han understreker også:
— Det er noen dommer som gjelder utskjelling som «jævla svarting», «jævla utlending» og tilsvarende, som ikke er sagt i noe som er i nærheten av en politisk sammenheng, f.eks. utskjelling av en dørvakt på et utested. Dette har blir ansett som straffbare, rasistiske utsagn.
Torvund slutter seg avslutningsvis til Strømme sin vurdering av denne «like» som NTNU-advokatene også mener er lovstridig.
— Jeg kjenner ikke noen eksempler på at noen har blitt straffes for «likes» på FB og tilsvarende. Det finnes noen eksempler på at noen har blitt dømt for tilslutning til grove integritetskrenkelser, som f.eks. jødeutryddelse. Men da må det nok være noe som er grovere enn at noen har kalt noen «sorte svin» og tilslutningen bør antageligvis også være klarere enn ved å klikke «like», skriver Torvund.
Kunstnernes Hus har besluttet å avslutte sin leieavtale med Fondet for kunst- og designstudenter (FKDS), skriver Kunstavisen.
Fondet har som formål å støtte studenter ved ulike avdelinger ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Ordningen med Kunstnernes Hus har siden 2014 gitt nyutdannede kunstnere atelierplasser på huset. Årlig har fire atelier blitt tildelt åtte nyutdannede kunstnere fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).
— Det betyr at FKDS/KHiO må søke etter andre løsninger for å ivareta denne viktige stipendordningen for nyutdannete kunstnere, sier rektor ved KHiO Marianne Skjulhaug til Kunstavisen. Skjulhaug er også styreleder for fondet.
Kunstnernes Hus har i flere år hatt økonomiske problemer, noe som har påvirket beslutningen om å ikke leie til KHiO lenger. Nå inngår huset istedenfor en avtale med Office for Contemporary Art Norway (OCA).
— Det er en stor ære og et stort ansvar forbundet med denne rollen. Det å ivareta lønns- og arbeidsvilkårene til medlemmene våre er det viktigste vi gjør, sier Steen til Khrono.
Steen ble valgt inn på representantskapsmøtet tirsdag 19. november, ved akklamasjon og uten motkandidater. Hun tar over etter Egil André Aas, som har vært leder i LO Stat i åtte år. Det skriver Altinget.
— Jeg overtar akkurat når rikslønsmenda kommer med sin kjennelse, så arbeidet med hovedoppgjør i 2026 starter jo nå. Lønnspolitikken til LO Stat ligger fast og det er viktig for oss å ivareta alle medlemmene sine rettigheter, sier Steen.
LO Stat går gjennom en stor omstilling det neste året, noe som former sakene Steen som leder skal jobbe med. LO Stat skal deles opp, og Spekter går inn i LO.
— Vi skal overføre forhandlingsansvar fra Spekter til LO Stat, og forberede hvordan LO Stat skal se ut fra 1. januar 2026. I tillegg skal vi gjennomføre mellomoppgjør i både staten og Spekter i 2025 samtidig, sier Steen.
Hun får med seg Henriette Jevnaker fra Fagforbundet som 1. nestleder, og Tor Egil Vangstad fra Norges offisers- og spesialistforbund som 2. nestleder.
Steen er tidligere hovedkasserer i Norsk Tjenestemannslag. I tillegg har hun ledet NTL Nav, som med sine rundt 9000 medlemmer er NTL sin største landsforening.
I snitt får 17 prosent av UiO-studentene karakteren A, mens andelen er lavere i både Bergen og Tromsø, skriver Advokatbladet.
Ved Universitetet i Bergen (UiB) er det rundt 13 prosent som får A i gjennomsnitt, mens det ved UiT Norges arktiske universitet er 12 prosent.
Det er i snitt litt over 2 prosent ved Universitetet i Oslo (UiO) som stryker, tilsvarende tall for UiT er 2 prosent og ved UiB litt over 2 prosent. Den vanligste karakteren er C ved alle tre juss-utdanninger. I 2024 er det så langt en tredjedel av jusstudentene som får denne karakteren.
UiT-forskeren Kristoffer Wickstrøm har vunnet pris for en forskningsartikkel om kunstig intelligens.
— En slik anerkjennelse er veldig gøy og et tydelig tegn på at arbeidet vi gjør har høy kvalitet. At artikkelen vår er en del av dette gode selskapet er kjempeflott, spesielt når det er så stor konkurranse fra mange andre sterke bidrag, sier Wickstrøm i en pressemelding.
Forskningsartikkelen hans publisert i Pattern Recognition Letters i 2022, og det er tidsskriftet som gir Wickstrøm prisen. På to år har artikkelen blitt sitert hundre ganger av forskere i hele verden.
Wickstrøm er førsteamanuensis i UiT sin maskinlæringsgruppe. Han har utviklet en ny metode for å lære kunstig intelligens å analysere data uten menneskelig hjelp.
Universitetet i Agder (UiA) har åpnet en av Europas største samlinger av erotisk litteratur på campus i Grimstad. Den kalles Cupido-samlingen og har tilhørt den avdøde redaktøren i Cupido, Terje Gammelsrud.
UiA fikk samlingen i 2020 og siden tildelingen har UiAs bibliotek jobbet med å katalogisere og gjennomgå innholdet i samlingen, som har fått sitt eget rom i biblioteket, ifølge uia.no.
Samlingen består blant annet av tegneserier, erotiske noveller og faglitteratur.
– Dette er en unik samling, både for oss som fagmiljø og for allmennheten. Samlingen består av erotisk litteratur på norsk, dansk, engelsk og fransk, helt fra 1800-tallet av og frem til i dag, sier professor Tor-Ivar Karlsen ved UiA.
Den 22 år gamle studenten Tarald Kongshaug var bassist for bandet For You på konsert i november.
Frontfigur Ed Westwick er verdenskjent for rollen som Chuck Bass i Gossip Girl. Kongshaug sa ja til å spille bass dagen før konserten, og fikk under et døgn på å lære hele repertoaret til bandet. Til vanlig studerer Kongshaug utøvende jazz på jazzlinjen til NTNU i Trondheim.
— Alle i bandet var utrolig hyggelige, og det var veldig gøy å henge sammen etter konserten. Jeg tar med meg masse erfaring om det å lære meg musikk på en effektiv måte, noe som er utrolig viktig når man lever som utøvende musiker, sier Kongshaug til Adresseavisen.
Til vanlig er det nordmannen Hans Kristian Nordin som er bassist for bandet, som har spilt inn og produsert mye av musikken sin i Oslo. Derfor har bandet en spesiell tilknytning til Norge.
Britiske studenter som velger å ta fatt på et utdanningsløp ved University of Birmingham fra og med høsten 2025, vil få et ekstra stipend på totalt 5000 britiske pund fra universitetet, noe som tilsvarer 70.000 norske kroner etter dagens kurs.
Times Higher Education (THE) skriver at universitetet innfører ordningen som et resultat av økningen i skolepenger for britiske studenter.
De 70.000 kronene som nye studenter i Birmingham vil motta skal utbetales over åtte månedlige avdrag i løpet av de to første studieårene, med ytterligere to større utbetalinger det siste året, skriver THE.
Fra og med høsten 2025 vil det være mulig å ta bachelor i byggingeniør-faget ved Universitetet i Agder (UiA), mens du bor og studerer i Listerregionen, skriver NRK.
Tilbudet er et resultat av et nytt samarbeid mellom Studiesenteret Lister Kompetanse og Universitetet i Agder i Grimstad.
Studiet bygges opp som et deltidsstudium som skal gå over fem år.
Nyeste artikler
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024