eikrems advokat

Vurderer å politianmelde snikfotografering av Eikrem

Håper NTNU avslutter saken og lar Eikrem og hans familie leve et normalt liv igjen, sier advokat Torfinn Svanem.

— Denne prosessen har de latt gå så langt at enkelte på en klart ulovlig måte blant annet har fotografert Eikrems PC-skjerm uten hans viten og samtykke, sier advokat Torfinn Svanem
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å ha beviser når de varslet, bestemte kolleger av Øyvind Eikrem å snikfotografere ham og pc-skjermen hans under instituttmøter ved NTNU.

Bildene er brukt av NTNUs advokater i deres granskingsarbeid av den såkalte Eikrem-saken, der førsteamanuensis Eikrem er mistenkt for å stå bak en anonym facebook-konto som hisser til rasistiske nettdebatter.

FAKTA

Eikremsaken og varsel om innsyn i pc

  • Den 20. februar publiserte Filter Nyheter en sak der flere anonyme kilder hevdet at førsteamanuensis Øyvind Eikrem sto bak en rekke anonyme Facebook-profiler som skal ha «hisset opp til rasistiske nettdebatterr».
  • Eikrem har hele veien nektet for at han står bak. Og NTNU har advart mot forhåndsdømming i saka.
  • I mars hyret begge parter inn advokater. NTNU-ledelen mente det var svært viktig å enten få avkreftet eller bekreftet opplysningene i Filter Nyheters sak.
  • NTNU sendte fredag før pinse varsel til Eikrem om at de som arbeidsgiver ville gjennomføre innsyn i e-posten hans og annet elektronisk lagret materiale.
  • NTNUs advokater i Simonsen Vogt Wiig skal i samråd med konsulentselskapet KPMG ha gjennomført innsynet den 6. juli.
  • Eikrem har klaget saken inn både til Datatilsynet og til Sivilombudsmannen. Sakene er ikke ferdigbehandlet.
  • I juli 2020 står en bekjent av Eikrem fram og forteller at det er han som står bak de ytringer NTNU nå etterforsker gjennom et eksternt advokatfirma. NTNU har kjent til dette siden mars.
  • 28. oktober ble Filter Nyheter dømt i PFU på ett punkt knyttet til deres første artikler om saken.
  • I november 2020 står to kolleger fram i avisa Nidaros og forteller at det er de som har varslet om Eikrems aktivitet.

Torfinn Svanem, Eikrems advokat, skriver i en sms til Khrono at den siste utviklingen i saken bekrefter det som Eikrem hele tiden har hevdet, nemlig at han ikke tidligere på noen måte har begått noe pliktbrudd mot sin arbeidsavtale, og at denne prosessen utelukkende er igangsatt av enkeltpersoner rundt NTNUs administrasjon, som i lengre tid har ønsket ham fjernet fra sin stilling ut fra helt andre personlige motiver.

Det var Universitetsavisa som først omtalte snikfotograferingen.

Vurderer politianmeldelse

— Denne prosessen har de latt gå så langt at enkelte på en klart ulovlig måte blant annet har fotografert Eikrems PC-skjerm uten hans viten og samtykke, skriver Svanem.

Han fortsetter:

— På vegne av Eikrem vurderer man nå å politianmelde dette forholdet da det klart hevdes å være et brudd på straffelovens bestemmelser som beskytter privatlivets fred. Dersom denne avfotograferingen er skjedd planlagt i samråd med NTNUs ledelse, er saken ekstra alvorlig.

Svanem ber også NTNU nå om å avslutte prosessen mot Eikrem og la han og hans familie være i fred:

— Prosessen mot Eikrem som nå har pågått i cirka ett år, har naturligvis virket sterkt inn på ham og hans familie. Jeg håper at NTNU nå snarest avslutter prosessen med en beklagelse overfor Eikrem og at han og hans familie igjen kan få muligheten til å leve et normalt liv, skriver Svanem.

Snikfotograferte på møter

Det er snart ett år siden Filter Nyheter første gang publiserte sin sak om NTNU-ansatte førsteamanuensis Øyvind Eikrem og hans angivelige aktivitet hvor han skulle hisset opp rasistiske debatter på facebook. En aktivitet Eikrem har benektet å ha noen befatning med.

Mandag 1. februar ble det offentlig at kolleger av Eikrem har tatt bilder av ham uten hans samtykke mens han deltok på et instituttmøte ved Institutt for sosialt arbeid ved NTNU.

Det var i et intervju i avisa Nidaros i november 2020 at stipendiatene Anne Aasback og Malin Fævelen fortalte at de hadde vært øyevitner til at Eikrem var innlogget på facebook som Einar Tambarskjelve. Dette skal de ha sett mens de satt bak ham i møtesituasjoner.

Det som ikke har kommet fram er at de to kollegene har tatt hundrevis av skjermdumper av facebook-aktiviteten til den angitte facebookprofilen, og også snikfotografert Eikrem bakfra, mens han skal ha vært innlogget på den anonyme profilen.

— Å varsle uten å ha bevis er vanskelig, og det har vist seg å være helt nødvendig når man i ettertid ser hvordan han (Eikrem red.mrk) på stadig nye måter har forsøkt å bortforklare handlingene sine. Varslingen i seg selv setter også oss som midlertidige ansatte i en ekstremt vanskelig situasjon og det å ha tydelig bevis ble derfor viktig for oss, sier Malin Fævelen til Universitetsavisa om snikfotograferingen.

NTNU har gransket saken i snart ett år

På kvelden torsdag 20. februar 2020 publiserte Filter Nyheter en sak der flere anonyme kilder hevdet at førsteamanuensis Øyvind Eikrem sto bak en hemmelig Facebook-konto der han via ulike navn skal ha «hisset opp til rasistiske nettdebatter».

Den aktuelle anonymiserte Facebook-profilen skal blant annet ha foreslått at en asylsøker kan «jobbe i bomullsåkeren» under «en slavedriver» og likt rasistiske kommentarer som «sorte svin».

Profilen skal også ha omtalt den svenske eks-statsministeren som «landssviker», gitt liker-tilbakemelding på omtale av Erna Solberg som «landsmorderen» og omtalt innvandrere som «stammekrigere».

Eikrem selv har hele tiden avvist at han har noe med ytringene til Facebook-kontoen å gjøre, og en bekjent av Eikrem har sagt at det er han som står bak ytringene på kontoen.

Etter Filter Nyheters sak satte NTNU i mars 2020 i gang en gransking av saken, som etter hvert har trukket i langdrag.

Eikrem har klaget saken inn en rekke steder

Øyvind Eikrem har klaget Filter Nyheters sak inn til Pressens faglige utvalg (PFU) på ni punkter. 28. oktober 2020 ble avisen felt på ett av disse punktene.

Utvalget mener at Filter Nyheter er for konstaterende i sine saker, og at de derfor har brutt Vær Varsom-plakatens punkt 3.2:

«Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, informasjon fra kilder som tilbyr eksklusivitet, og informasjon som er gitt fra kilder mot betaling».

Eikrem har også klaget NTNUs håndtering av saken inn for Datatilsynet og Sivilombudsmannen, men disse klagene er ikke ferdig behandlet ennå.

Eikrem og advokat Svanem nekter å møte NTNUs advokater for å gå gjennom funnene de har gjort på Eikrems pc, før klagen og avgjørelsen om at NTNU har lov til å foreta en slik gjennomgang av e-postene hans, er avgjort.

Powered by Labrador CMS