Siste fra forsiden:
Kortnytt
Nytt forskningssenter for strømforsyning
De neste åtte årene vil 42 partnere fra universitets- og forskningssektoren, sammen med næringslivet, stå bak forskningssenteret SecurEL.
Sintef Energi leder senteret, og det er med partnere fra forskningsinstitusjoner, nettselskaper, Statnett, teknologileverandører, myndigheter og medlemsorganisasjoner. Sintef presenterer senteret i en pressemelding. Senteret finansieres gjennom Forskningsrådets ordning for forskningssenter for miljøvennlig energi.
– SecurEL blir den viktigste arenaen der industrien kan møte forskerne til diskusjoner om forskning og utvikling slik at vi raskt kan få på plass de løsningene som vi trenger, både på kort og lang sikt, sier Jun Elin Wiik, direktør i Smartgridsenteret, i pressemeldingen.
Fra forskersiden deltar NTNU, Institutt for energiteknikk, Sintef Digital, Universitetet i Sørøst-Norge, Fridtjof Nansens institutt og University of Cagliari i tillegg til Sintef Energi.
Strømnettet er en viktig del av nasjonal infrastruktur, og strømnettet kan bidra til å nå klimamål fordi det knytter sammen fornybare energikilder med nytt forbruk.
Et viktig tema for forskerne blir forsyningssikkerhet, som handler om kraftsystemets evne til å levere kontinuerlig elektrisk kraft av ønsket kvalitet. Forsyningsikkerheten er høy i Norge, på rundt 99,98 prosent oppetid. Forskerne skal utvikle løsninger som kan forbedre forsyningssikkerheten og sørge for at strømnettet tåler nye utfordringer.
Fortsetter som instituttleder ved UiT
Per Håkan Brøndbo har takket ja til å lede Institutt for Psykologi ved UiT Norges arktiske universitet i fire nye år.
Brøndbo har vært leder ved instituttet siden 2021, og starter sin nye periode 1. mars. Det melder universitetet på sin nettside. Tidligere har han jobbet 20 år som psykolog ved Universitetssykehuset Nord Norge.
Emeritus får hederspris
Hedersprisen for 2025 fra Norsk sosiologiforening er tildelt professor emeritus Pål Repstad ved Universitetet i Agder.
Prisen går til personer som har preget norsk sosiologi, eller norske sosiologer som har markert seg internasjonalt. Universitetet melder dette på sin nettside. Repstad var sentral i å bygge opp det sørlandske sosiologimiljøet og har gitt vesentlige bidrag til etablering av religionsstudier som sosiologisk fagfelt.
– Å lese Pål Repstad er som å bruke en god barberhøvel. Det er såpass behagelig at man ikke merker hvor skarpt det faktisk er, skrev en av dem som nominerte Repstad til prisen.
Repstad er aktiv forsker, og publiserer fremdeles ulike vitenskapelige arbeid, kronikker og mer. Han har veiledet 26 doktorgradsstipendiater, og vært en viktig brobygger mellom teologi og sosiologi, står det i jurybegrunnelsen.
Fjerner eiendomsskatten for studentboliger i Trondheim
Fra 2026 gis det fritak for eiendomsskatt på studentboliger i Trondheim.
Det skriver Sit, som er studentsamskipnaden for studenter i Trondheim, Ålesund og Gjøvik, i en pressemelding.
Tiltaket vil frigjøre over seks millioner kroner til studentvelferd.
Vi mener det er viktig å legge til rette for bygging av flere studentboliger. I tillegg vet vi at mange studenter sliter med psykiske utfordringer og ensomhet. Mer penger til studentvelferd kan bidra til bedre livskvalitet for studentene, uttalte byråd for utvikling i Trondheim, Lars Viko Gaupset, da nyheten ble offentliggjort mandag.
Administrerende direktør i Sit, Morten Wolden, er naturligvis fornøyd med byrådets vedtak.
— Som en non-profit organisasjon som jobber for studentenes beste, betyr 6,2 millioner i redusert eiendomsskatt 6,2 millioner mer til studentvelferd, understreket han.
— Dette er kjempestort. Det blir et viktig tilskudd til dem som trenger det mest. De fleste studenter lever godt under fattigdomsgrensa og har en svært trang økonomi. Dette tilsvarer omtrent 100 kroner mindre i leie for hver student som bor hos Sit, uttaler leder i Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, Jakob Selfors.
NTNU vant pris: — Kan klappe seg på skulderen
NTNU er kåret til årets beste lærebedrift i staten for 2024. Prisen ble delt ut av digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) mandag.
Det melder NTNU i en pressemelding.
Prisen deles ut hvert år til en virksomhet i staten som utmerker seg ved å satse ekstra på lærlinger.
I begrunnelsen fra juryen kan man blant annet lese at NTNU imponerer ved måten de tilrettelegger for gode læringsforhold faglig og sosialt.
— NTNU kan klappe seg på skulderen både for å motta prisen og for det arbeidet som er gjort. Lærlinger ved NTNU kan være trygge på at de får den oppfølginga de skal ha, uttalte Karianne Tung under utdelingen mandag.
Det var direktør for organisasjon og infrastruktur ved NTNU, Bjørn Haugstad, som mottok prisen på vegne av universitetet.
— Vi setter stor pris på at vi blir sett og anerkjent. Det gir oss god motivasjon for det videre arbeidet med lærlinger og lærekandidater, sa Haugstad.
NTNU har i dag rundt 70 lærlinger i over 20 ulike lærefag.
Rekordstor tildeling til KI-satsing i Volda
Sparebanken Møre gir 4,2 millionar til etablering av eit KI-samarbeid ved Høgskulen i Volda (HVO).
Gåva er den største private tildelinga høgskulen har fått til forsking nokosinne, skriv høgskulen i ei pressemelding.
Totalt får Høgskule i Volda 10,2 millionar kroner i støtte frå Sparbenaken møre, til prosjekt både ved høgskule og til Aasenkvartalet.
Banken støtter også etablering av eit såkalla Newton-rom (høgteknologisk klasserom) med 5 millionar kroner og kultur- og konferansescene med 1 million kroner, begge i utviklingsprosjektet Aasenkvartalet, står det i pressemeldinga frå HVO.
Forskingssjef ved Høgskulen i Volda, Henriette Hafsaas, uttaler at høgskulen er svært takksame for pengegåva frå banken.
— Vi vil forske på samfunnskonsekvensane av KI og finne ut korleis vi kan nytte teknologien på ein best mogleg måte saman med partnarane våre, seier Hafsaas.
Samisk uke ved UiT
Fra mandag 3. februar til fredag 7. februar kan man feire samisk kultur og historie ved UiT Norges arktiske universitet. Mesteparten av programmet foregår i Tromsø.
Hoveddagen blir selvsagt torsdag 6. februar, som er samenes nasjonaldag. Dag Rune Olsen vil da ta turen til Alta for å feire dagen sammen med blant andre sametingspresident Silje Karine Mutoka (NSR).
UiT skriver i en pressemelding at det i forbindelse med nasjonaldagen blir musikalske innslag, i tillegg til at forskningsgruppen Indigenous Voices (IVO) skal presentere aktuell forskning gjennom fremlegg, posters og bøker.
I Tromsø er alle nysgjerrige velkomne til å lære mer om samisk språk, kunst og forskning i Solhallen 4. februar. Her har de nemlig for første gang et Samisk fagtorg, hvor man kan få innsikt i samiske forskningsprosjekter og høre på panelsamtale ledet Samisk studentforening om å være student ved UiT, står det i pressemeldingen.
Yngre forskere vil ha større satsing på forskning
Etter at Senterpartiet valgte å trekke seg fra regjeringen torsdag ettermiddag, er Arbeiderpartiet eneste gjenværende parti i regjeringen. Det betyr at de også overtar statsrådsposten for forskning og høyere utdanning som Senterpartiet har hatt ansvar for de siste tre og et halvt årene.
Når det skjer har Akademiet for yngre forskere tre satsingsområder som de ber Arbeiderpartiet ha fokus på.
1. En storstilt satsing på forskning.
— Universitets- og høyskolesektoren merker trangere økonomiske rammer, og dette må snus. En solid satsing vil også gjøre forskning til en mer attraktiv karrierevei for unge, skriver leder Guro Nore Fløgstad, i en pressemelding.
2. Mer internasjonalisering.
— De siste årene har vist en nasjonal dreining i norsk forskningspolitikk. Retningen må snus for å styrke Norges posisjon i den globale forskningsverdenen, og gjøre det enklere med internasjonal mobilitet, skriver Fløgstad.
3. Forskning må bli en vinnersak i stortingsvalget.
— Vi trenger konkrete løfter og en tverrpolitisk, tydelig satsing for å sikre at Norge holder tritt med utviklingen og sikre at vi har konkurransekraft, skriver Fløgstad.
Nyeste artikler
Angela Lupattelli (1979—2025)
Hva er poenget med en professor?
Kunnskap for en bedre framtid
Har konkludert: — Sensor brukte ikke KI til å vurdere eksamen
Kraftige reaksjoner på at historisk bibliotek kan bli stengt for brukerne
Mest lest
NHO-topp advarer: — Norge gjør en strategisk tabbe
Rektor og direktør krangla i styremøte: — Oppteken av å visa at rektor har gjort feil
Får forskningsopphold ved Yale i sluttpakken sin
Studentene mistenkte at sensor brukte KI. Nå får de ny sensur og beklagelse
Her er de ferdige med lønnsoppgjøret