Debatt ● Team Hennum

Et internasjonalt universitet basert på akademiske verdier

Vi må bygge UiO som et reelt, internasjonalt ledende universitet, som toppforskere fra USA og andre steder ikke bare ser som et midlertidig hjem for sin forskning, men som de vil være en del av og bidra til å utvikle.

Team Hennum: Ragnhild Hennum (i midten) stiller til valg som rektor ved Universitetet i Oslo. Teamet hennes består av Mathilde Skoie (f.v.), Jens Petter Berg, Berit Karseth og Bjørn Jamtveit.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Akademiske verdier er under et tiltagende press i stadig større deler av verden. Khrono forventer at dette vil føre til forskerflukt fra USA og norske rektorer vil lokke toppforskere til Norge. I denne situasjonen er det viktigere enn noensinne at vi hegner om akademiske verdier og har et godt system for å ivareta våre ansatte, slik at vi i fellesskap styrker vår forskning og undervisning som et bolverk mot forakten for kunnskap.

Team Hennums program er basert på verdier. Vi har alle hørt visepresident J.D. Vance sitere Nixon på at «The professors are the enemy», og våre amerikanske kolleger fortviler over hvordan Trump-administrasjonen nå blander seg inn og søker å stoppe forskning de ikke liker. Dette er både en trussel mot demokratiet og en bærekraftig utvikling.

Universitetet i Oslo er landets fremste universitet og viktigste kilde til forskningsbasert kunnskap. Universitetet har i hele sin mer enn 200-årige historie vært i forandring og vil fortsatt være i forandring, men det som ikke må endres er vår akademiske frihet. Alle dette teamets initiativ og aktiviteter skal støtte opp under akademisk frihet og institusjonell autonomi.

Team Hennum vil jobbe for å styrke samfunnets kunnskapsbase ved å la akademiske verdier og institusjonell autonomi prege styringen av vår egen institusjon. 

I vårt program skriver vi at vi skal videreutvikle UiO som en åpen og demokratisk institusjon der både ansatte og studenter har reell innflytelse på viktige beslutninger. Vårt team skal styrke den kollegiale styringsmodellen med fokus på bred medvirkning og transparens i alle beslutningsprosesser. 

Rett nok har vi allerede svært mange formelle og uformelle organer og møtepunkter, men det gjelder å ta disse i bruk på en hensiktsmessig og forutsigbar måte for å fremme reell medvirkning og innflytelse.

For å sikre et levende universitetsdemokrati er det viktig at så mange som mulig deltar. Dette gjelder selvsagt også for vår internasjonale stab. UiO skal ikke bare «toppe laget» og bli forskerhotell. Vi må forutsette at våre nyansatte skal være med på utviklingen av UiO som et fritt og fremragende universitet. Det er derfor viktig at vi arbeider godt med mottak og inkludering av både de nasjonale og internasjonale medarbeiderne.

Team Hennum er stolte av hvor internasjonalt UiO er i dag, og vi er ihuga tilhengere av åpen og internasjonal konkurranse om våre stillinger. Men vi mener også at UiO som organisasjon fortsatt ikke helt har tatt inn over seg hva det betyr å ha en mangfoldig og internasjonal stab. 

Å sikre nyansattes deltakelse i videreutviklingen av UiO som et ledende internasjonalt universitet er et viktig punkt for Team Hennum i vår plattform, og dersom vi blir valgt, skal Mathilde Skoie være viserektor for forskning med spesiell vekt på internasjonalisering. I denne sammenheng betyr ‘internasjonalisering’ like mye hvordan vi skal være reelt internasjonale her hjemme som internasjonal aktivitet der ute.

Mye av fokuset i arbeidet har hittil dreid seg om språk, men å inkludere våre nyansatte handler om mye mer enn det. Vi må jobbe med gode mottaksrutiner og mentorordninger som bidrar til at våre ansatte raskere blir en del av UiO og kan være med på å løfte vår forsknings- og undervisningskultur. Vi må også jobbe med resten av organisasjonen, slik at nyansatte blir møtt på en god måte og faktisk inkludert i universitetsdemokratiet.

Dette krever møysommelig arbeid, men arbeidet er nødvendig for at vi skal kunne drive UiO på en god og inkluderende måte fremover. Flere fakultet, institutt og sentre er godt i gang med programmer og wikier, men vi trenger også et trykk fra toppen og en rigg for å utveksle gode ideer. 

Dersom Team Hennum blir valgt, er vi klare for å ta oppgaven. Kun ved å lykkes i dette arbeidet blir vi et reelt, internasjonalt ledende universitet, som toppforskere fra USA og andre steder ikke bare ser som et midlertidig hjem for sin forskning, men som de vil være en del av og bidra til å utvikle.

Powered by Labrador CMS