Quo vadis, USN? Kunnskap kommer fra antagelsen om at status quo på en eller annen måte er feil. Akademisk frihet lar akademikere reise seg og si: «Jeg vet at det er slik vi har sett det før - men jeg synes det er feil». Denne friheten er viktig, men vi synes den er i fare ved USN, mener professorene Jörgen Klein og Bengt Eirik Karlsson.
— Ikke så lett å endre holdninger Åtte måneder er gått siden Kierulf-utvalget leverte utredningen om akademisk ytringsfrihet, men har noe endret seg ved norske universitet og høgskoler?
Sjølvsensur, gruppedynamikk og verdiposering. — Mange i akademia har altfor ukritisk bøygd seg for rare krav Universitets- og høgskulefolk gir etter for press av frykt for å bli kansellerte, skulda for rasisme eller hamne på «gal side av historia», trur forfattar og journalist Frank Rossavik.
Iranske professorer fordømmer opptøyene 10.000 iranske akademikere skal ha skrevet under på et opprop som tar avstand fra opptøyene. Men det er ikke sikkert det er så ektefølt, sier ekspert.
Akademisk frihet er ikke truet i Norge Misbruk av professoral tyngde vil svekke posisjonen til kunnskapsbaserte budskap, skriver Kyrre Lekve.
Mellom sikkerhet og akademisk frihet Utenriksdepartementet kan hindre Norge fra å nå sine mål om åpenhet og samarbeid i forskning og legge lokk på viktig kunnskapsutvikling, skriver Helene Ingierd.
Regjeringens sparetiltak er et angrep på den frie grunnforskningen Å kutte Forskningsrådets støtte til den frie grunnforskningen, innebærer en reell svekkelse av den akademiske friheten i Norge og vil ramme humaniora hardest, mener Frode Helland.
— Kina kjem til å bli ein superspreiar av verdiar vi bør hate som pesten Mange forskarar forstår ikkje dei politiske implikasjonane av arbeidet sitt, meiner forfattar og Kina-ekspert, Torbjørn Færøvik.
Stor uro over lisensplikt for forskning Yrkesforbud for forskere, store og negative konsekvenser for internasjonalt samarbeid og svekket kunnskapsutvikling i Norge. Det er noen av tilbakemeldingene i høringen om eksportkontroll.
Forlagenes markedsmakt truer den akademiske friheten Kierulf-rapporten unnlater å berøre den trusselen mot akademisk frihet som utviklingen i markedet for akademisk publisering representerer.
Danske forskere ser til Norge: Vil granske press på forskningsfriheten Over 1000 danske forskere med åpent brev: Advarer mot toppstyrte universiteter, frykter for forskningsfriheten. I Norge har man tatt problemene på alvor, mener de.
Er begrepet akademisk ytringsfrihet nyttig? Begrepet «akademisk ytringsfrihet» tilfører ikke noe og kan tvert imot forvanske eller tåkelegge en del viktige spørsmål og forbindelseslinjer, mener professor Terje Einarsen.
Hvem er bekymret for den akademiske ytringsfriheten? Debatten om Kierulf-rapporten risikerer å tilsløre mer enn den oppklarer.
Autoritær styring av samlebåndsforskning «En regjering med Senterpartiet er tilhengere av at forskning først og fremst skal være nyttig. Og nyttig for denne regjeringen handler tydeligvis i stor grad om Nordsjøen», skriver førsteamanuensis Jan Frode Haugseth.
Akademisk frihet, finnes den lenger? Diskusjonen om akademisk frihet har blitt redusert til en diskusjon om akademisk ytringsfrihet. Dette er en ekstrem tilbaketrekning av frontlinjen.
Vil skjerpe vernet om den akademiske friheten i EU Den akademiske friheten står svakt juridisk, mener Christian Ehler. Khrono møtte EU-parlamentarikeren i Ungarn.
Typisk norsk å være på europeisk universitetskonferanse Da europeiske universitetsledere samlet seg i Budapest var det flere fra Norge enn fra resten av Norden til sammen. Og fire fra Vestlandet for hver danske.
En ubalansert ytringsetikk gir grobunn for akademisk latskap, likegyldighet og passivitet Mitt inntrykk er at mange akademikere bruker egen ytringsfrihet som påskudd til å holde kjeft, skriver professor Øyvind Kvalnes.
For tankefrihetens skyld Da det akademiske møtte ytringsfrihetsdebatten i en offentlig utredning, ble resultatet taushet om at både ytringsfrihet og akademisk frihet er umulig uten formfrihet.
Kierulf-utvalget går rundt grøten «Akademikere har seg selv å takke for problemene de opplever når de ytrer seg», mener professor emeritus Per Arne Bjørkum.
Råder ledere i akademia til å finne «en skulder å gråte på» Veldig ofte vil det være ledere som sitter mest i klemma når det er snakk om konflikter rundt ytringsfrihet i akademia, mener tidligere rektor ved NTNU, Gunnar Bovim.
Det handler om å bygge en god ytringskultur nedenfra, hver dag «Noe av det mest gledelige ved rapporten, er Kierulf-utvalgets fremheving av formidling som en like viktig del av samfunnsoppdraget som utdanning og forskning», skriver dosent Hilde Larsen Damsgaard.
10 ytringsvettreglar og ei erklæring om ytringsfridom Det er ikkje opp til institusjonane å beskytte tilsette og studentar mot lovlege ytringar mange er ueinige i eller blir støytte av, heiter det i erklæringa om ytringsfridom.
Her er ekspertenes forslag til hvordan den akademiske ytringsfriheten skal styrkes Lovfesting av at universiteter og høgskoler skal sikre ansatte opplæring i akademisk frihet og ytringsfrihet og innføring av en indikator for formidling, er to av en rekke tiltak som foreslås.
Akademisk frihet kan være ubehagelig «Den akademiske institusjonen blir en trussel når dens ledere, akademiske kollegaer eller studenter innskrenker den enkeltes frihet.»
Forunderlig at samfunnsforskere bagatelliserer ytringskultur Hvordan står det til med ytringsfriheten i akademia – i verdens frieste land og med verdens mest rundhåndete offentlige forskningsfinansiering? Toppscore her også?
Kierulf-utvalet kjem med forslag til lovendringar Akademisk ytringsfridom-utvalet har fått inn godt over 50 innspel.
Håper på en «institusjonell vaksine» mot kanselleringskultur NTNU-direktør Bjørn Haugstad mener det må stilles andre krav til akademikere enn «hvermannsen» når det gjelder ytringskultur.
Når akademikere tar seg ytringsfriheter Med enkle grep kan vi alle ta ansvar for at akademikeres reelle ytringsrom kan holdes videst mulig.
Overlevering av Kierulf-utvalet sin rapport utsett Nytt tidspunkt vil kome snart, ifølge Kunnskapsdepartementet.
Den akademiske frihetens nye former Akademikere må drive en slags tofrontskrig. Økt profesjonalisering, byråkratisering og kommersialisering på den ene fronten. På den andre truer «krenkelseskulturen».
Hvor fri er kunnskapen? Forskere er forskere verst. Sår tvil om hverandres faglighet, menneskesyn eller moral, ifølge studie fra Institutt for samfunnsforskning.
Støtte til forskere og stipendiater i Ukraina Bildene og nyhetsreportasjene fra Ukraina har sjokkert oss alle. Det utenkelige har skjedd. Det er igjen aggresjonskrig i Europa. Et suverent europeisk land invaderes. Rett foran øynene våre.
Mener arbeidsavtaler bryter med akademisk frihet De nasjonale etiske komiteene får forskningsinstituttets Norces nye arbeidsavtale på sitt bord. Fagforeningene mener avtalen bryter med viktige forskningsetiske prinsipper.
Demonstrerte for et fritt Ukraina: — En mørk dag Flere frykter for akademiske kolleger, studenter og den akademiske friheten etter Russlands invasjon av Ukraina.
Først raste de mot ny rektor. Nå vekker fjerningen av tre dekaner frykt Protestene mot rektorer utnevnt av presidenten, fortsetter ved prestisjeuniversitet i Istanbul.
Akademisk frihet, etnisitet og forskningsetikk Dette handler ikke om berøringsangst mot å forske på samiske levninger eller mulige samiske levninger, skriver innleggsforfatterne om forskningsprosjekt på hodeskalle fra Finnmark.
Hun ble bedt om å endre kritisk artikkel. Da slo professoren tilbake Professoren trakk seg i protest da hun ble bedt om å trekke tilbake kritikk i fagfellevurdert artikkel.
Jeg ønsker frie studenter og en grundig debatt om akademisk frihet — Når regjeringen gjør sine prioriteringer, håper jeg at den ser hen til en hel generasjon unge mennesker som har fått studietiden sin amputert, skriver Nokut-direktør, Kristin Vinje, i sitt ønske for det nye året.
Framifrå i kvardagen — Mitt ønskje for 2022 er at me styrkar grunnlaget for det nye universitetet: kvardagskvalitet og akademisk fridom, skriv rektor ved Høgskulen på Vestlandet, Gunnar Yttri.
Om høvelen, mangfoldet og forskningsfriheten — Jeg håper vi i 2022 kan se tydelige tegn på en respektfull og kunnskapsbasert anerkjennelse av arbeidsdelingsprinsippet i sektoren vår.
Mener konformitet truer ytringsfriheten mer enn kanselleringskultur Ytringsfriheten til vitenskapelige ansatte er mer truet av subtile former for konformitetspress enn identitetspolitisk aktivisme og kanselleringskultur, mener professor Fredrik Thue, som er forfatter av en ny rapport.
Norske universiteter bør forpliktes til å forske på norsk natur Professor emeritus Jan Mangerud frykter at norsk istidsforskning vil forsvinne hvis ikke universitetene tar eller pålegges et større ansvar.
Mener private høgskoler kan sette grenser for spørsmålene ansatte kan forske på Jussprofessor Hans Petter Graver mener Nokut-styret har truffet riktig avgjørelse når de sier at NLA Høgskolen ikke bryter med akademisk frihet.
Oppklaring til Toje — Vi setter pris på at Toje svarte oss i Khrono, ettersom vi har erfart å bli enten ignorert, eller at våre bidrag har blitt vridd til det ugjenkjennelige når vi har prøvd å komme til orde med vår side av saken i andre medier.
Gundersen: Rektor Borg har intet lært av Eikrem-saken og må gå av NTNU må nå skolere linjeledelsen om at de har en plikt til å forsvare friheten til den enkelte arbeidstaker, mener professor Kristian Gundersen.
Et riktig kjedelig svar på grov anklage Jeg kastet bort to timer på å skrive dette tilsvaret, vurder nøye om du vil kaste bort fem minutter på å lese det.
Neste gang kan det være din tur — Har professorene glemt at ytringsfrihet er grunnpilaren i demokratiet, at kvass meningsbrytning er vitenskapens fundament?
Sleivspark fra Asle Toje Tojes angrep på akademisk frihet og skeives rettigheter ved NLA Høgskolen føyer seg inn i et bilde hvor krefter fra det politiske ytre høyre har satt det liberale demokratiet under press, mener innleggsforfatterne.
Akademisk fridom under angrep. I Afghanistan, Kina, Irak. Og USA Omfattande angrep på akademisk fridom, ifølgje rapport. I Afghanistan, Kina, Myanmar – og USA.
Nødvendig med forskningssamarbeid om voldsforebygging i Polen En kategorisk avvisning av Polen-samarbeid er en ufruktbar strategi. Det er rett, nyttig og relevant å bidra med forskning der det er store utfordringer, få kritiske røster og kunnskapshull.
Instituttforskerne risikerer å bli akademiske leilendinger Hvorfor skal instituttforskerne måtte forholde seg til helt andre opphavsrettigheter enn sine kollegaer innenfor universitets- og høyskolesektoren?
Hvorvidt jeg jobber eller har fri er jeg sjelden sikker på I løpet av mine 13 år i min nåværende stilling har jeg undervist omtrent 4000 timer mer enn stillingsbeskrivelsen skulle tilsi, uten at jeg har noen forventning om å bli kompensert for dette.
Rettslige og etiske spørsmål ved forskningssamarbeid med Polen Knusingen av maktfordelingsprinsippet og fremveksten av autoritære krefter i Polen krever i dag vesentlig høyere bevissthet blant norske forskere om de etiske utfordringer knyttet til videre forskningssamarbeid med Polen.
Å gjenopprette Høgskolen i Nesna er en seier for demokratiet — En politisk beslutning om å gjenopprette Høgskolen på Nesna truer verken universitetsdemokratiet eller forskningsfriheten, skriver Sofie Marhaug.
Avklaring om forfølgelse og «dubiøst» tidsskrift Lundgren skal selvsagt få lov til å føle seg forfulgt når hun blir kritisert.
Ytringsfrihetens ringmurer i akademia Fem trusler mot ytringsfriheten vekker særlig bekymring hos professor Kristian Gundersen.
Reformer, fusjoner og kaosledelse — Det er vel ikke nødvendig å påpeke at dette har vært et heseblesende løp, skriver førsteamanuensis Hege Myhre om reformer, satsninger, forventninger og krav som har preget lærerutdanningene de siste årene.
Akademisk ytringsfrihet og akademisk forfall Det er all grunn til å tvile på om sentrale spørsmål i samband med den akademiske ytringsfriheten vil bli belyst på en skikkelig måte av Kierulf-utvalget.
Viktige bøker forutsetter akademisk frihet Til Kierulf og Borten Moe: Anerkjenn forskeroppropet om betydningen av viktige bøker, og ta med forfatterperspektivet i diskusjonen om akademisk frihet.
Samfunnet trenger fri forskning og uavhengige universiteter En åpning for at enkeltbeslutninger om campusnedleggelse og profesjonsstudier behandles og avgjøres i Stortinget, vil kunne gi en sterkt politisert styring av en sektor som trenger autonomi.
Ble bedt om å ligge lavt og forsøkt fjernet som foreleser Cecilie Hellestveit har stått sentralt i høstens debatt om internasjonalisering. Åpenheten var nær ved å få konsekvenser for et oppdrag ved Universitetet i Oslo, skriver Morgenbladet.
Byråkratiets og jussens seier over profesjon og etikk? Vi er i den situasjon at NLA Høgskolen kan støtte seg på Kunnskapsdepartementet for å drive en kristenkonservativ lærerutdanning som diskriminerer i tilsettingssaker.
Om bærekraftsstrategi og akademisk frihet En koordinert satsning mot store samfunnsutfordringer vil kreve strategisk bruk av våre felles ressurser, men trenger ikke være en trussel mot individuell akademisk frihet
Advokat truer Nokut med søksmål på vegne av kristen høgskole Advokat Helga Aune krever at saken mot NLA Høgskolen, der de kan miste høgskolestatus, avvises. Hun hevder at Nokuts komite er fordomsfull og at saken kan sees på som myndighetsmisbruk.
Har kartlagt drapstrusler og sjikane mot forskere Flere titalls forskere forteller om trusler etter uttalelser om covid-19.
Vanskeligere vei for forskningspolitisk samarbeid med Kina — Selv om ingen snakker om akademisk boikott, er det blitt tydeligere enn noensinne at ethvert initiativ til norsk-kinesisk FOU-samarbeid må vurderes nøye.
Variert eierskap er viktig for universitetenes autonomi — Det norske samfunn trenger et sterkt sivilsamfunn som gjerne eier og driver viktige høyere utdanningsinstitusjoner.
En beklagelse fra Rice var helt på sin plass Rektorer skal ikke redigere aviser. Og ikke sensurere forskere.
Akademisk frihet er helt grunnleggende i ethvert demokrati Grunnleggende rettigheter og verdier slik som akademisk frihet, menneskerettigheter og ytringsfrihet gjentatte ganger blir utfordret og forsømt over hele verden.
NLA-rektor om kritisk rapport: — Urimelig og vagt — Det er helt urimelig at innstillingen fra en sakkyndig komité, som bygger på vage og udokumenterte påstander hva gjelder akademisk frihet, skal bli stående, skriver NLA-rektoren i sitt tilsvar til Nokut-rapport.
Er identitetspolitikk virkelig i ferd med å ødelegge akademia? De norske anti-identitetspolitikerne Rossavik, Rolness, Helgheim, Larsen og Toje har mye til felles med Galileo Galileis samtidige.
Midlertidighet er en trussel mot den akademiske friheten Man kan anta at økningen i midlertidighet i akademia fører til en utvikling hvor stadig flere får en stadig mer usikker tilknytning til denne sektoren.
Afghanistans hjernekraft er under angrep Vi oppfordrer både avtroppende og påtroppende regjering til å bidra til å hente ut og slippe inn utsatte forskere og studenter på flukt.
Eikrem-saken: «NTNU har svekket sitt omdømme og sin anseelse» Eikremsaken gjør at NTNU fremstår som en institusjon der akademisk frihet er truet, skriver professor Helge Holden.
Kierulf: «Den kollegiale småligheten» er en trussel mot akademisk ytringsfrihet Anine Kierulf rangerer ikke truslene mot den akademiske friheten, men lister opp flere.
Når man tror man må være emeritus for å snakke fritt To ulike miljøer utreder ytringsfriheten i Norge for tiden. Mer eller mindre pålagt munnkurv for offentlig ansatte bør være et tema for begge.
Å lykkes med forskning handler om å se sammenhenger Den grunnleggende akademiske friheten gir svært lite rom for styring og strategisk handlingsrom på organisasjonsnivå innen forskning og undervisning.
«For mange ytre-venstre-personer i akademia innebærer ikke mangfold forskjellige holdninger og standpunkt, det betyr mitt standpunkt» Sosiolog Pål Veiden skriver om ytringsfrihet, ønsket om å renske ut «råtne epler» fra akademia, ytre venstre og Øyvind Eikrem-saken.
Studentene trenger styrket ytringsfrihet Studentenes behov for akademiske ytringsfrihet er stort når deres meninger blir møtt med hets og sjikane på internett gjennom hele døgnet.
Frihet og makt over egen arbeidshverdag, for studenter og ansatte Rødt vil gjeninnføre universitetsdemokratiet i alle ledd over hele landet og finansiere sektoren gjennom solide basistildelinger, slik at aktiviteten foregår etter faglige vurderinger og ikke hva som skaper kortsiktig lønnsomhet i kunstige belønningssystemer.
Vil verta flinkare til å støtta forskarane i krevjande saker I staden for å tetta kunnskapshol, vågar ikkje forskarane å gå inn i krevjande tema, fryktar rektor Dag Rune Olsen.
Akademisk frihet i seks punkter Henrik Asheims uttalelser om akademisk frihet inneholder politiske slagsider som universitets- og høgskolesektoren ikke trenger.
Scenenekten eller pengesekken. Hva truer egentlig den akademiske ytringsfriheten? Peker Kunnskapsdepartementets mandat til Kierulf-utvalget, som skal se på den akademiske ytringsfriheten, på de viktigste utfordringene?
Faglig frihet – noen utfordringer til Kierulf-utvalget Det kan være vanskelig for forskeren – og informantene – å være sikker på at de samme kildevernreglene gjelder for ham eller henne som for journalister.
Fem mulige trusler mot den akademiske ytringsfriheten En utfordring ligger i at ulike typer trusler kommer fra nokså ulikt hold, og at det derfor er vanskelig å identifisere treffende virkemidler som virker overfor alle.
Framover trenger vi friere forskning og flere veier til høyere utdanning Årets stortingsvalg finner sted i en stadig mer polarisert verden, hvor store, globale kriser kommer tettere på. Venstres medisin er fri forskning og mer kunnskap for alle – uansett hvor du er i livet eller hvor du kommer fra.
Kierulf skal lede ekspertgruppe En ekspertgruppe ledet av Anine Kierulf skal se på hvordan de ansattes akademiske ytringsfrihet kan tydeliggjøres og hvilket ansvar institusjonene har for å verne og støtte den.
NMBU har allerede valgt kjøttindustriens side NMBU forkaster deler av sin akademiske frihet innenfor landbruksfeltet ved å la kjøtt- og meieriindustrien legge føringer for universitets drift, utdanning og forskning.
Den akademiske friheten skal være ufravikelig Forskningen skal være fri og uavhengig. Universitetet staker ut retninger og prioriterer temaer på strategisk nivå, men ut over det skal forskningen ikke styres, skriver innleggsforfatteren.
Universitetsallianse vil ha europeisk ombudsperson for akademisk frihet Universitetsallianse vil ha en Ombudsperson som skal sikre at det blir reagert «raskt, upartisk og effektivt» på krenkelser av akademisk frihet
Han anklager forskere for pseudovitenskap og aktivisme Henrik Dahl satte fyr på den danske forskningsdebatten. Han mener reaksjonene fra forskere og universitetsledere er overdrevet.
Akademisk frihet: «Leder-ansvar å backe opp forskerne» At nesten halvparten ikke formidler, oppleves ikke som et stort problem, men det gjør den hetsen og kritikken som en del forskere møter når de går ut med sine funn, viser debatt.
Politikerne ber universiteter sikre at «politikk ikke er forkledd som vitenskap» — Et angrep på forskningsfriheten, sier universitetstopp om vedtak i det danske Folketinget.
Akademisk frihet er et viktig tema når ny UH-lov skal debatteres Vi er glade for at det nye forslaget til universitets- og høgskolelov som legges fram fredag høyst trolig presiserer at institusjonene har ansvar for å verne om de ansattes utøvelse av den akademiske frihet.
Covid-forsker ble hetset til stillhet. Nå vil Sverige styrke akademisk frihet-lovgivning Prisen for å forske på covid-19 og delta i debatten ble for høy å betale for svensk forsker.
Legger ned omstridt Kina-samarbeid i Bergen Det omstridte instituttet Konfutse i Bergen legger ned driften i løpet av vårsemesteret 2021.
Væpner seg til tennene med ytringsfrihet Ytingsfrihetsretorikken tjener et dobbelt formål: Å sikre seg retten til å snakke usanksjonert, samt å begrense minoriteters og den ‘politiske korrekte’ akademikerelitens ytringsrom ved å diskreditere dem.
Studenter raser mot ny rektor: «Du blir aldri vår rektor» Ny rektor har utløst frykt for den akademiske friheten ved det norsk forsker omtaler som Tyrkias beste universitet, i en særskilt uavhengig stilling.
Vil avlyse «hysteriet» om ytringsfridom i akademia Det er ein myte at ytringsfridomen er under press i akademia, meiner doktorgradsstipendiat Tellef Solbakk Raabe.
Mens undervisningen gikk online, ble akademikere zoombombet og arrestert Fra zoombombing til avhør og arrestasjoner. Forskere og studenter har vært utsatt under koronapandemien, viser rapporten Free to Think 2020.
Forskningsrådets historiske skylapper Uavhengig av hvordan man ser på forskjellen mellom grunnforskning og anvendt forskning gjenstår spørsmålet om harmoni eller motsetning mellom finansiering og akademisk frihet, skriver Nils Roll-Hansen.
Professor med kritikk av UiB og NTNU: – Faresignaler for ytringsfriheten Universitetsledelsenes håndtering av tyskervits-saken i Bergen og Eikrem-saken i Trondheim gir grunn til bekymring, mener professor ved Universitetet i Oslo.
Zoom anklages for sensur og angrep på akademisk frihet Nå anklages teknologigiganten for sensur og angrep på akademisk frihet.
Enøyd om akademisk frihet Har John-Arne Røttingen blitt revet med av den nytteorienterte og relativt kortsiktige forskningsideologien som mer og mer har dominert Forskningsrådet de seneste årtiene, spør Nils Roll-Hansen.
Utfordrer forskningsfinansieringen den akademiske friheten? Hvis vi med akademisk frihet mener at det ikke under noen omstendigheter kan legges føringer på forskernes virksomhet, vil ganske mye av forskningsfinansieringen utfordre akademisk frihet, skriver forfatteren
Akademisk frihet og korona: — Den frie forskningen kan havne i en knipetang Med pandemien som bakteppe advarer Hans Petter Graver mot press på den akademiske friheten på begge sider av Atlanteren.
Asheim vil ikkje ha eiga evaluering av Kunsthøgskolen Trine Skei Grande (V) er uroa over ytringsfridommen ved Kunsthøgskolen i Oslo. Henrik Asheim vil ikkje gripa inn.
Ungarn felt i EU-domstolen for lov om universiteter EU-domstolen slo i dag fast at loven som gjorde at Det sentraleuropeiske universitet måtte flytte fra Budapest, bryter med EU-lovgivningen.
«Sensur og overvåking» stansar ikkje norsk forskingssamarbeid Noreg forlengar forskings- og utdanningssamarbeid med landa i Panorama-strategien. Samstundes er akademisk fridom under sterkt press i fleire av dei.
Student-protest får støtte fra Hollywood-stjerner De frykter for universitetets autonomi. Nå får de ungarske studentene støtte fra folk som Cate Blanchett, Salman Rushdie og Wim Wenders.
— Det er ikke amerikanske tilstander i norsk akademia — Vi trenger ikke å importere problemer som vi ikke har, og det er viktig at vi kan si ting som kan føles utfordrende og vondt, mener rektor Svein Stølen.
Går i bresjen for Assange: — Rettssak kan få følgjer for den frie forskinga Det frie ordet og retten til å publisere ubehagelege og maktkritiske sanningar står på spel i utleveringssaka mot Julian Assange, meiner UiB-forskarar.
Kinesisk boksensur får nei fra akademisk rockestjerne Thomas Pikettys siste bok kommer trolig ikke ut i Kina etter at økonomen avviste krav om å kutte deler av boka i den kinesiske oversettelsen.
Uro om akademisk fridom: — Virkar som at leiinga skal installere ein «riktig» tankegang Fem studentar er uroa for den akademiske fridomen ved Kunsthøgskulen i Oslo. Skal ikkje gjere skulen meir konformistisk, svarer rektor.
Demokratiforkjemper Benny Tai fikk sparken av Universitetet i Hongkong Oppsigelsen «markerer slutten på akademisk frihet i Hongkong», skriver Tai etter at han fikk sparken tirsdag.
Fryktar for den akademiske fridomen i Hongkong Den kinesiske folkekongressens forslag til nasjonal sikkerheitslov for Hongkong kan setje den akademiske fridomen i spel, meiner ekspertar.
Åpen forskning og akademisk frihet – ja, takk begge deler! Kenneth Ruuds ovenfra-og-ned-tilnærming til forskernes rettigheter og den akademiske friheten, er et dårlig utgangspunkt for en god overgang til åpen publisering.
Akademisk frihet og åpen publisering Den pågående pandemien, men også tidligere epidemier, har vist at åpen forskning og involvering av lokale forskere og forskningskanaler er viktig.
Vi trenger en skjerpet bestemmelse om individuell akademisk frihet i UH-loven Det er en selvsagt del av akademisk frihet at forskeren selv skal kunne vurdere åpen publisering, skriver professor Kjell Erik Lommerud.
Frykter dominoeffekt mot akademiske frihet Ber akademia slå ring om kjønnsstudier i den akademiske frihetens navn.
Hvem skal ha definisjonsmakt over professorens kompetanseområde? Vi bør ha tillit til offentlig debatt, og vi bør ha tillit til at ledelsen ikke blander seg inn i ansattes ytringsfrihet, mener Espen Leirset.
Derfor bør en diskusjon om diskriminerende ytringer heves opp på øverste nivå Akademia trenger en nyansert debatt om hvordan akademisk frihet praktiseres, om erfaringer og håndtering av rasisme og diskriminering, med innspill også fra dem som sjeldent kommer til orde, mener Tone Sommerfelt ved NTNU.
NTNU blir bedt om å svare på når man kan bruke en akademisk tittel og ikke Ytringsfrihet. Forskere må være tydelige på hva de uttaler seg om som forskere, og hva de uttaler seg om som engasjerte samfunnsborgere, sier postdoktor Tone Sommerfelt. Hun ber NTNU klargjøre hva en vitenskapelig ansatt kan si og ikke.
Kjønnsstudier står under angrep i flere land. I Ungarn ble studiene lagt ned av regjeringen. Akademisk frihet. «Regjeringens syn er at mennesker blir født enten mann eller kvinne», skriver den ungarske regjeringen. Spørsmålet var hvorfor de stengte kjønnsstudiene. Forbudet har gitt studiene en status de ikke hadde før, sier professor Andrea Pető.
Akademikere i Hongkong: Den akademiske friheten er svekket Under press. 2019 var «det verste året så langt for akademisk frihet i Hongkong», heter det i en ny rapport. To av tre akademikere sier at den akademiske friheten er svekket.
Et vingeklippet vitenskapsakademi. Nedlagte kjønnsstudier. Og et tvangsflyttet universitet. Velkommen til Budapest. Akademisk frihet. Et universitet er på flyttefot. Kjønnsstudier er borte . Siden 2011 er det registrert 1400 angrep på høyere utdanning i over hundre land. Khrono har besøkt ett av dem.
Kinesisk universitet oppretter sin første europeiske campus i Ungarn Internasjonalt. I desember fjernet Fudan universitet i Shanghai «tankefrihet» fra sine grunnverdier. Nå åpner de en nytt campus i Budapest.
Akademisk frihet bør lovfestes Autonomi. Den reviderte universitets- og høyskoleloven bør slå tydelig fast at akademisk frihet skal råde ved universiteter og høgskoler, skriver Dag Rune Olsen.
Rapport: Over 30 døde det siste året under angrep mot høyere utdanning Akademisk frihet. Drap. Forsvinninger. Vold. Fengslinger. Scholars at Risk rapporterer om angrep mot akademisk frihet i en rekke land det siste året.
«Dette er et ganske autoritært regime som stenger universitetet som ledd i et forsøk på kontroll av sivilsamfunnet». Akademisk frihet. Forrige gang et universitet ble stengt av politiske grunner var da Josef Terboven stengte Universitetet i Oslo i 1943, mener professor Nick Sitter ved BI. Han er en av flere hundre som rammes når Det sentraleuropeiske universitetet nå må flytte fra Ungarn til Østerrike.
OECD-topp: Meiner universitet og høgskular er konservative og lite fleksible Livslang læring. Direktøren for utdanning i OECD meiner ein må utvide forståinga av både universitetsautonomi og akademisk fridom for å vere rusta for framtida.
Nyeste artikler
Svekket økonomi gir stillingskutt ved NTNU
En tidligere rektor og tre dekaner vil bli ny rektor ved USN
Kunstnere som nøkkelen til det grønne skiftet
Tre av fire ansatte i styrene byttes ut
Hva er politikk i lønnsdannelsen i staten?
Mest lest
Studenten som ikke løp fort nok vant i retten. Nå får han vitnemålet sitt
Sørøst-Norge skal ha ny rektor: Her er «snakkisene»
1189 sykepleiestudenter tok eksamen om igjen. 672 strøk
Irgens vender tilbake til OsloMet. — Personlige årsaker
Her utsetter 4 av 10 masteren