NMBU

Curt Rice om av­gangen: — Det er tøft

Curt Rice har gått av som rektor ved NMBU. — Det var ikke den løsningen som jeg primært ønsket meg.

Curt Rice gikk torsdag av som rektor ved NMBU. Han er usikker på motivasjonen for å ta på seg en ny rektorjobb. — Hvis det er noen som ønsker å snakke med meg om det, er jeg åpen for det. Men det er en veldig vanskelig tid å være rektor akkurat nå, sier Rice.
Publisert

— Det er tøft. Jeg skal ikke legge skjul på det. Når det er sagt, er det en lettelse å bli ferdig med saken. Det var ikke det jeg så for meg da jeg begynte ved NMBU.

Det har ikke gått mange timene siden det ble kjent at Curt Rice går av som rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), når Khrono møter ham i Pilestredet Park, et steinkast fra hans gamle arbeidsplass, OsloMet.

Begrunnelsen er uenighet om viktige prinsipielle valg for veien videre for universitetet.

— Var det et valg du tok selv, eller var det styret som ba deg om å gå av?

— Det var ikke den løsningen som jeg primært ønsket meg. NMBU er en fantastisk institusjon som jeg var motivert for å jobbe videre ved, men den motivasjonen ble utfordret av denne prinsipielle uenigheten med styret, svarer Rice.

Tar signal fra statsråden

Avgangen kom etter et år og åtte måneder i rektorstillingen. Ifølge styreleder Hanne Refsholt skyldtes uenigheten prinsipielle valg knyttet til hvordan NMBU skal dekke inn ekstraordinært store kostnader på 49,5 millioner kroner, i hovedsak strøm- og energikostnader.

— Det utviklet seg en situasjon der jeg var uenig med styrelederen og styret. Og på noen måter er det riktig å si at det ble utløst av håndteringen av overføringsoppgjøret.

Rice foreslo i et styremøte 9. mars å ta 22 millioner fra fakultetene, mens et flertall i styret ville kun ta 8 millioner. Saken kom opp igjen på et nytt supplerende møte 27. mars, der Rice ba styret om å få inndra 15 millioner, som et kompromiss.

Heller ikke dette fikk han fullt gjennomslag for i styret, der vedtaket ble å inndra 12,5 millioner fra fakultetene. Ifølge vedtaket ville styret heller ta en del mer fra rektors satsingsmidler, 9,5 millioner, mens Rice selv hadde foreslått å ta 5,5 mill. fra denne potten.

— Jeg vil si at avgangen er mer overordnet enn denne enkelte saken. Jeg kom med et forslag som skulle innføre en strammere økonomistyring enn hva NMBU var vant med. Og det gjør jeg blant annet fordi jeg tar signalene fra statsråden om at det ikke kommer mer penger til sektoren.

Curt Rice i samtale med styreleder Hanne Refsholt.

— Ikke opplevd annet enn støtte

Rice forteller at styret gjennomført en omfattende evaluering av arbeidet hans i desember, og tilbakemeldingen han fikk da var «tipp topp».

— Jeg vil si at jeg var godt i gang med å levere på de tingene som jeg ble tilsatt for å levere på, og som jeg hadde sterk støtte i styret for å gjøre.

Han legger til at han ble tilsatt for å jobbe med å øke synlighet til NMBU som et bærekraftsuniversitet, og øke synlighet til universitetet generelt.

— Det er et arbeid som jeg trives veldig godt med, og NMBU er målbart mer synlig i dag enn det var for to år siden.

Blant sakene Rice har profilert seg på utad etter at han kom til NMBU er hans tydelige nei til skolepenger for studenter fra land utenfor EU/EØS, blant annet deltok han i demonstrasjonen mot innføring av studieavgift i oktober.

Han gikk også ut og forlangte strømstøtte til universiteter og høgskoler, på linje med det næringslivet får.

— Hvordan har forholdet mellom deg og styreleder vært?

— Jeg har opplevd at jeg har et godt forhold til styrelederen. Vi har ofte snakket om at vi er komplementære og har forskjellige kompetanser og nettverk. Hun har et helt fantastisk nettverk i næringslivet. Vi har hatt mange gode diskusjoner om NMBU, om ledelse, om de forskjellige rollene vi har og om media. Så jeg har frem til nylig ikke opplevd annet enn støtte både fra styrelederen og styret.

Ingen retrettstilling

Da Rice ble ansatt ved NMBU, inngikk han en avtale om retrettstilling ved samme institusjon. Ifølge avtalen skulle han tilbys «passende arbeid» etter åremålets utløp, noe som skulle kompenseres med 70 prosent av rektorlønnen.

I den nye avtalen som er inngått i forbindelse med Rice sin avgang, har dette punktet ikke blitt tatt med.

— Det er riktig at min kontrakt som rektor sikret meg en fast retrettstilling. Og det er riktig at jeg ikke har fått det.

— Ønsket du deg det?

— Det var det jeg trodde skulle bli tilfelle.

Rice forteller at han setter stor pris på de utallige støtteerklæringer han har mottatt gjennom dagen. Han ønsker å bruke minst mulig tid på å se bakover.

I den nye avtalen han har inngått med NMBU skal han fortsatt jobbe for NMBU fram til juli 2024 med samme lønn som han har i dag. Han skal forske, og vil være tilknyttet et prosjekt ved NMBU Handelshøyskolen om etter- og videreutdanning.

— Har du tenkt til å begynne i denne stillingen?

— For å være helt ærlig med deg, så har jeg ikke tenkt så langt ennå.

— Hva skal du gjøre nå?

— Nå er jeg på jobbjakt. Jeg har fått noen henvendelser i dag. Jeg vet ikke om det er den perfekte matchen, men det er hyggelig. Og så får jeg tid til å videreutvikle stand-up-karrieren min, sier Rice med et smil.

Powered by Labrador CMS