NMBU
Fagforeningene reagerer på Rice-avtalen: — Kan ende opp med en godt betalt seniorrådgiver
Fagforeningene ved NMBU er kritiske til retrettstillingen som inngår i arbeidsavtalen til påtroppende rektor Curt Rice.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— I Statens personalhåndbok står det at bruk av retrettstillinger skal begrenses og vi har gitt innspill på at det de heller burde valg etterlønn i en kortere periode. Vanligvis er dette seks måneder i Staten, sier sier Lena Marie Kjøbli, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Den 1. august overtar Curt Rice som rektor ved NMBU. Ny jobb betyr også en ny arbeidsavtale. Som Khrono kunne melde onsdag blir Rice godt betalt i sin nye stilling.
En ny årslønn på 1,7 millioner kroner gjør at han fortsatt vil være blant de best betalte rektorene i landet.
Avtalen inneholder også en betingelse som sier at han skal tilbys «passende arbeid» etter åremålets utløp. Dette skal kompenseres med 70 prosent av rektorlønnen, som vil tilsi en årslønn på 1.190.000 kroner.
Da Khrono snakket med Rice tirsdag ettermiddag var han tilbakeholden om hva «passende arbeid» kunne være.
— Jeg er 100 prosent fokusert på rektorjobben. Hva jeg skal gjøre etterpå, vil jeg ikke spekulere i, sa Rice.
Opprettelsen av en slik retrettstilling har skapt misnøye ved NMBU.
Usikker på hva Rice skal gjøre
I sentralt IDF-møte (informasjons-, drøftings- og forhandlingsmøte) i midten av juni reagerte fagforeningene ved NMBU på punktet i arbeidsavtalen.
— Vi stiller spørsmålstegn ved effekten av en retrettstilling. Curt Rice hadde en slik stilling ved OsloMet, og det gjorde ikke at han ble værende der, sier Kjøbli.
Da Rice gikk inn i sin andre rektorperiode ved OsloMet for to år siden fikk han forhandlet fram en avtale om å få et professorat ved OsloMet etter at åremålsperioden var over. Under sin første rektorperiode i Oslo hadde han en avtale om ett års etterlønn.
Dersom Curt Rice blir sittende i to perioder (åtte år) som rektor ved NBMU, vil han være 67 år når han er ferdig med to eventuelle åremål.
I IDF-møtet viste fagforeningene til at «mye lønnsmidler» knyttes opp i en slik retrettstilling, særlig når Rice ikke har «faglig bakgrunn innen et av NMBUs fagområder».
— Det står ikke at det skal være en vitenskapelig stilling, og vi kan ende opp med en godt betalt seniorrådgiver. Rektorer og andre i åremålsstillinger er godt betalt, og en av grunnene for det er at de blir kompensert for at det er en åremålsstilling, sier Kjøbli.
Tjener 550.000 mer enn professor
Hun mener avtalen sender et uheldig signal til NMBUs ansatte.
— Styret må ta ansvar for lønna, men for å sette det inn i en kontekst så tjener den best betalte professoren ved NMBU 550.000 kroner mindre i årslønn enn Curt Rice. Når ansettelsen i tillegg skjer i en periode der vi har store behov for forlengelse og lønnsmidler til stipendiat- og postdoktorstillinger, ansatte har hatt dårlig lønnsutvikling og ikke mottatt kompensasjon for hjemmekontor og merarbeid, er jeg usikker på hvilket signal lønna sender til ansatte, sier Kjøbli.
Kjøbli og fagforeningene mente videre at retrettstillingen burde vært en del av utlysningen for rektorstillingen.
I referatet fra møtet kommer det fram at arbeidsgivers hovedregel er å unngå slike avtaler, «men at det unntaksvis kan gjøres selv om det ikke har vært annonsert i utlysningsteksten».
— Vi reagerte på at det ikke var opplyst i utlysningsteksten. Det ville gjort søkergrunnlaget til stillingen bedre hvis det hadde kommet fram, sier hovedtillitsvalgt i Akademikerne ved NMBU, Anne Gravdahl.
Skyhøye forventninger
Hun tok opp avtalen i IDF-møtet og ønsket å vite hvilke planer arbeidsgiver hadde for Rice etter hans åremålsperiode er over.
— På spøk spurte jeg arbeidsgiver om hvilke planer det er for å opprette nye institutter, for eksempel Institutt for lingvistikk, sier Gravdahl, og viser til Rice' bakgrunn som nettopp lingvist.
Hun poengterer at hun ikke har noe personlig mot Rice og at det virker som at han er en god leder.
— Vi kommer til å ha skyhøye forventninger til vår nye rektor, og regner med at den ekstra kostnaden som NMBU får vil betale seg ved at vi får en svært dyktig rektor, sier Anne Gravdahl.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut