Debatt ● Hagen, Mohn, Olsen og Yttri
Viten-TV gir deg kunnskap du kan stole på
I dag lanseres Viten-TV, en gratis strømmetjeneste med filmer og videoer, produsert av forskningsmiljøer. — En milepæl, skriver rektorene ved de fire universitetene og høgskolene som samarbeider.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Vi lever i en tid der desinformasjon får fritt spillerom. Mystiske algoritmer manipulerer både oss og innholdet vi får servert. Vi har gjort oss avhengige av globale teknologiganter både for å få ut budskap og for å delta i samfunnsdebatten.
I dette klimaet er det helt avgjørende å sikre at folk får trygg tilgang til kunnskap de kan stole på. Kunnskap presentert i et språk de forstår, og på en flate det er attraktivt å tilbringe tid på.
Det er derfor en milepæl når vi er fire institusjoner som går sammen om å lansere Viten-TV, en gratis strømmetjeneste med filmer og videoer om et vell av tema, produsert av de mangfoldige forskningsmiljøene våre.
De siste årene har video som formidlingsarena virkelig skutt fart. Det er ikke vanskelig å finne tilsynelatende overbevisende filmer om hva enn det måtte være. Samtidig melder det seg også noen spørsmål der du surfer rundt: Hvem er egentlig avsenderen? Kan du stole på dette innholdet? Er det faktasjekket og oppdatert? Hva med personvernet ditt – hva skjer når du har logga deg inn, og hvordan styrer egentlig algoritmene det hele?
Kunnskap presentert i et språk de forstår, og på en flate det er attraktivt å tilbringe tid på.
Fire rektorer
Prinsippet i Viten-TV er enkelt, men avgjørende viktig: Du som seer skal være trygg på innholdet, og du skal være trygg som seer.
Når du går inn på Viten-TV skal du kunne stole på innholdet, og du skal kunne stole på at du får forskningsbasert informasjon og kunnskap. Det er soleklart hvem som står bak det du ser og hører, du skal kunne kvalitetssjekke innholdet, og du skal kunne fortsette å være på Viten-TV uten å plutselig ende opp et helt annet sted enn der du begynte.
Viten-TV er splitter nytt, men innholdet er rikt, mangfoldig og av stor historisk verdi. Formidling i video- og lydformater har foregått i mange tiår på institusjonene våre, lenge før alle hadde YouTube i lomma.
I arkivene våre ligger det korte og lange filmer av imponerende kvalitet om et vell av tema, alt fra raske snutter der du kan bli oppdatert på aktuelle hendelser, til omfattende produksjoner og faglige dypdykk. Engasjerte forskere i samarbeid med dyktige fagpersoner har perfeksjonert kunsten det er å formidle kunnskap og vitenskap i videoformat.
Noen av filmene er først og fremst laget til bruk i undervisning, og har stort sett har vært tilgjengelige for studenter. Samtidig vet vi at mange av dem har interesse for studenter ved andre institusjoner, eller for personer i arbeidslivet. Andre filmer har vært laget for å formidle forskning og kunnskap til en større målgruppe.
Vi lever i en tid hvor vi stadig trenger påminnelser om at akademisk frihet og forskningsbasert formidling kan være en motvekt til alternative fakta, kunnskapsresistens og illegitime aktører.
Fire rektorer
I mangel på mer tilpassede løsninger har de blitt publisert på en av de kommersielle, globale medieplattformene, som på YouTube eller hos Meta, der man raskt sluses videre til andre, mindre pålitelige aktører.
Potensialet for å nå ut til enda flere med disse produksjonene er stort – og behovet i samfunnet kanskje enda større.
For vi lever i en tid hvor vi stadig trenger påminnelser om at akademisk frihet og forskningsbasert formidling kan være en motvekt til alternative fakta, kunnskapsresistens og illegitime aktører. Og selv om arbeidet med å få på plass Viten-TV har pågått i mange år, og vi allerede da så behov for en rendyrket flate for pålitelig kunnskapsformidling, visste vi lite om hvordan mediebildet ville se ut i dag: Med krig og konflikt tett på oss, massive påvirkningsoperasjoner på de flatene vi ferdes, og, ikke minst, med kunstig intelligens tilgjengelig for hvem som helst, og fakta og sannhet under et helt nytt press.
Viten-TV handler derfor om noe mer enn å tilby flotte videoer og filmer til en bred målgruppe. Det handler, i ytterste konsekvens, om å styrke demokratiet. At kunnskap må forbli en offentlig, tilgjengelig ressurs, er et oppdrag vi i akademia må stå sammen om.
Vi er derfor stolte over at Viten-TV er et felles prosjekt, og vi inviterer alle til å bruke Viten-TV - ikke bare for å lære noe nytt, men også som et aktivt valg for å fortsette å bygge et kunnskapsbasert samfunn.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år