Akademisk frihet

Universitetsallianse vil ha europeisk ombudsperson for akademisk frihet

Universitetsallianse vil ha en Ombudsperson som skal sikre at det blir reagert «raskt, upartisk og effektivt» på krenkelser av akademisk frihet

Fra en demonstrasjon til støtte for Det sentraleuropeiske universitet i Budapest i 2018.
Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): — Vi trenger et sted som på nøytralt vis kan evaluere enhver krenking av den akademiske friheten, på ethvert nivå.

Det sier generalsekretær Jan Palmowski i det europeiske universitetsnettverket The Guild til Khrono.

Nettverket, der Universitet i Oslo er et av medlemmene, mener det trengs sterkere lut til for å beskytte den akademiske friheten. De tar nå til orde for å opprette en europeisk Ombudsperson for akademisk frihet.

«I en tid da vitenskapelige funn bestrides, forvrenges og undergraves av influensere, organisasjoner og plattformer som benekter beviser og fakta, er den akademiske friheten avgjørende. Evnen til å drive kunnskapsbasert forskning, fri for påvirkning utenfra, er uunnværlig for fremragende forskning og forskningsledet undervisning», heter det i en uttalelse fra The Guild.

Stor bredde i sakene

Overfor Khrono peker Palmowski på et bredt spekter av saker der den akademiske friheten utfordres, fra parlamentarikere som angriper akademikere for synet deres til ministre som truer med å strupe budsjetter.

Han viser til debattene som har vært i land som Danmark, Frankrike og Storbritannia, men også saker som den ungarske loven som gjorde at Det sentraleuropeiske universitet (CEU) i Budapest ble tvunget til å flykte over grensen til Wien.

Palmowski vedgår at det er stor bredde i disse sakene, og at det i noen av sakene også har vært debatt mellom akademikere.

Som eksempel viser han til Frankrike, der ministeren for høyere utdanning, Frédérique Vidal, tidligere i år varslet en «gjennomgang av all forskning» ved universitetene for å få skilt ut «hva som er akademisk forskning og hva som er aktivisme og meninger». Mens flere tusen akademikere krevde at hun skulle gå av, fikk hun også støtte fra enkelte akademikere.

— Det vil være ekstremt nyttig å ha en nøytral dommer, sier Palmowski.

«Raskt, upartisk og effektivt»

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

En Ombudsperson skal ifølge Palmowski kunne behandle hele bredden av saker. I uttalelsen fra The Guild heter det dessuten at Ombudspersonen skal sikre at det blir reagert «raskt, upartisk og effektivt» på krenkelser av akademisk frihet.

Palmowski viser til at Ungarn i oktober led nederlag i EU-domstolen etter å ha blitt klagd inn av EU-kommisjonen med bakgrunn i loven som gjorde at CEU så seg nødt til å forlate landet.

— Problemet i Ungarn var at the EU-domstolen svært tydelig i sin dom, men den kom altfor seint. Fordi den rettslige prosessen tar så lang tid, sier han.

En Ombudsperson skal kunne behandle hele bredden av slike saker, ifølge Palmowski.

Det er samtidig uklart hva slags makt den skal ha.

Viser til Bonn-erklæringen

Universitetsalliansen viser til Bonn-erklæringen om akademisk frihet, som ble lansert på en ministerkonferanse om Det europeiske forskningsområde (ERA) i oktober, der også Norge var til stede.

Alliansen understreker sin støtte til erklæringen, da spesielt vektleggingen av forskernes rett til fritt å definere forskningsspørsmål, heter det.

«Ethvert forsøk fra nasjonale regjeringer eller politikere på å forby, diskriminere eller verbalt angripe akademiske emner, disipliner eller institusjoner, må kritiseres og sanksjoner», heter det i uttalelsen.

De skriver videre at det er avgjørende å« styrke universitetenes institusjonelle autonomi» og at «universitetene må være trygge rom som ivaretar mangfold og inkludering, samtidig som de sikrer et viktig sted for åpen debatt».

Powered by Labrador CMS