Akademisk frihet

Ungarn felt i EU-domstolen for lov om universiteter

EU-domstolen slo i dag fast at loven som gjorde at Det sentraleuropeiske universitet måtte flytte fra Budapest, bryter med EU-lovgivningen.

Den omstridte loven ble vedtatt av det ungarske parlamentet i 2017.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Statsminister Viktor Orban og resten av regjeringen i Budapest led nederlag i EU-domstolen i dag.

«Vilkårene Ungarn har stilt for at utenlandske institusjoner innen høyere utdanning skal kunne utføre sine aktiviteter på deres territorium, er uforenlige med EU-lovgivningen», heter det i tirsdagens dom.

Det var EU-kommisjonen som klaget Ungarn inn for domstolen med bakgrunn i en ny lov for høyere utdanning som ble lansert 29. mars 2017.

I loven ble det stilt en rekke krav til utenlandske universiteter i landet. Kritikerne var ikke i tvil om at loven var skreddersydd for å ramme Det sentraleuropeiske universitet (CEU), et privat amerikansk universitet etablert av den ungarskfødte milliardæren George Soros i 1991, i etterdønningen av jernteppets fall.

Loven ble et symbol på hvordan akademisk frihet har stått under press i Ungarn etter at Orban og hans høyrenasjonalistiske parti Fidesz kom til makten.

Kritisert også fra norsk hold

Før jul etablerte CEU en ny campus i Wien, etter å ha blitt tvunget på flukt på grunn av loven.

— For å være litt brutal er dette, så vidt jeg vet, første gang siden 1943 at styresmaktene i et europeisk land har lagt ned et universitet av politiske grunner. Forrige gang var da Josef Terboven stengte Universitetet i Oslo, sa Nick Sitter, professor ved Handelshøyskolen BI og CEU til Khrono den gang.

Da CEU i 2018 først varslet at de ville flytte fra Budapest ble loven også kritisert fra norsk regjeringshold.

«For første gang våger et medlemsland i EU å lovfeste et angrep på den akademiske friheten til et universitet», skrev daværende kulturminister Trine Skei Grande og forskning- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i Bergens Tidende i desember 2018 den gang.

Khrono besøkte universitetet i Budapest i desember 2019. Les mer om striden rundt universitetet og kravene regjeringen stilte til universitetene i vår reportasje her:

Brudd på EU-charter

Ifølge nyhetsbyrået Reuters viser domstolen blant annet til et krav i loven om at universiteter fra land utenfor EU bare kan operere i landet om universitetets hjemland har en bilateral traktat med Ungarn.

Dette slår de ifølge Reuters fast at er i strid med EUs charter om grunnleggende rettigheter og i strid med forpliktelser som medlemmer av Verdens handelsorganisasjon (WTO).

I en pressemelding fra universitetet CEU heter det at «dagens avgjørelse betyr at Lex CEU ikke lenger gjelder. CEU står fritt til å drive sine amerikanske studieprogrammer i Budapest. Det er en viktig moralsk og juridisk seier og en historisk seier for akademisk frihet i Europa».

De skriver videre at de «håper at den ungarske regjeringen vil benytte anledningen til å skifte kurs og gjenopprette den institusjonelle autonomien og akademiske friheten til forskningsinstituttene ved vitenskapsakademiet og andre universiteter i Ungarn».

De peker også på striden rundt teater- og filmuniversitetet SFZE, som er preget av store protester mot Orban-regjeringen fra et annet universitetet. Les mer om denne striden i saken under:

Powered by Labrador CMS