Frankrike

Hun vil granske «islam-venstre» på universitetene. Det har skapt storm

Flere tusen akademikere krever at den franske ministeren skal gå av.

Den franske ministeren for høyere utdanning, Frédérique Vidal, står under hardt press.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Kom det egentlig fra toppen? Var det bare en prøveballong? Et forsøk på å lodde stemningen før valget i Frankrike neste år?

Spørsmålet stilles av førsteamanuensis Franck Orban ved Høgskolen i Østfold etter at den franske ministeren for høyere utdanning, Frédérique Vidal, forrige uke utløste protester fra franske universiteter.

— Jeg kan ikke si om dette var en prøveballong eller ikke, reaksjonene fra universitetsmiljøene var uansett såpass kraftige at man veldig raskt skjønte at dette ikke var et lurt trekk, sier Orban til Khrono og legger til:

— Spesielt ikke i en tid da den som har ansvaret for universitetene heller bør fokusere på levekårene til studenter som står i kø for å få utdelt mat.

Så hva skjedde?

— Vi er sjokkerte over disse heksejaktene

Vi skrur tida tilbake til søndag kveld for en drøy uke siden. I et intervju med CNews annonserer Vidal at hun vil be den offentlige forskningsinstitusjonen CNRS granske «islamo-gauchisme», som litt enkelt kan oversettes til «islam-venstre», et fenomen hun hevder herjer universitetene og resten av samfunnet.

Tirsdag er samme Vidal på plass i nasjonalforsamlingen. Der annonserer statsråden at hun har bedt CNRS om en «gjennomgang av all forskning» ved universitetene for å få skilt ut «hva som er akademisk forskning og hva som er aktivisme og meninger».

Det understrekes at det skal være «en vitenskapelig studie».

— Vi er sjokkerte over disse heksejaktene, de er et annet regime verdig. Hva snakker du egentlig om (...) har du ikke noe bedre å gjøre enn å sette i gang et tankepoliti, spurte parlamentsmedlem Bénédicte Taurine fra venstresidepartiet La France Insoumise.

— Jeg ble spurt ut om det som nå skjer på universitetene, nemlig akademikere som sier de selv forhindres av andre i å utføre forskningen sin, svarer Vidal.

Pekte på postkolonialisme

Uttalelsene har utløst omfattende protester både fra universiteter og fra politisk hold. Den nasjonale rektorkonferansen (CPU) har reagert. Det har også CNRS, som altså er bedt av statsråden om å granske universitetene.

Nå krever flere tusen franske akademikere at Vidal skal gå av som minister.

Så hva snakker egentlig Vidal om?

Begrepet «islamo-gauchisme» er blitt brukt hyppig i den politiske debatten i Frankrike de siste månedene, men som avisa Le Monde beskriver i en større gjennomgang er det ingen felles definisjon blant de som bruker det.

Under intervjuet 14. februar skal Vidal ha sagt seg enig med intervjueren i at det finnes «en slags allianse mellom Mao Zedong og Ayatollah Khomeini» på universitetene, som hun la til at akademikere flest var imot.

I parlamentet henviste hun til postkoloniale studier og erklærte at hun var sjokkert over å se sørstatsflagget under stormingen av Capitol Hill i januar.

— Jeg mener det er viktig at humaniora og samfunnsvitenskap tar opp disse spørsmålene, som fortsatt er aktuelle, sa hun.

Vidal er ikke den første statsråden som bruker det mot franske akademikere. I oktober utløste utdanningsminister Jean-Michel Blanquer debatt da han hevdet at «islamo-gauchisme» skapte kaos på universitetene. Blanquers uttalelser kom i debatten om islamistisk terror i Frankrike, en uke etter at historielæreren Samuel Paty ble halshugd etter å ha vist elevene karikaturer av Mohammed.

Den gang rettet utdanningsministeren skytset blant annet mot den nasjonale studentunionen (UNEF).

Får hard kritikk fra CNRS

Bruken av «islamo-gauchisme» er omstridt. I en uttalelse offentliggjort onsdag forrige uke — dagen etter at Vidal var i nasjonalforsamlingen — kritiserer CNRS bruken av det. De mener begrepet er svakt definert og betegner det som et politisk slagord uten rot i en vitenskapelig virkelighet.

I en uttalelse fra CPU (rektorkonferansen) tirsdag sist uke heter det at de er forbløffet over uttalelsene fra Vidal. De kaller «islamo-gauchisme» en «pseudo-forestilling».

CNRS viser i sin uttalelse til bruken av begrepet i den offentlige debatten og skriver at de «på det sterkeste fordømmer de som forsøker å bruke det til å stille spørsmål ved den akademiske friheten (...) eller stigmatisere enkelte forskningsmiljøer». De skriver videre at de «spesielt fordømmer forsøk på å delegitimere enkelte forskningsfelt, som postkolonialisme, interseksjonalisme eller arbeid med begrepet 'rase'».

De mener den pågående polemikken rundt «islamo-gauchisme» er uttrykk for «en beklagelig instrumentalisering av forskningen».

— Forsøk på å sette agendaen for universitetsmiljøene er ikke noe nytt i Frankrike, sier Orban og viser til at det skapte mye debatt på universitetene da daværende president Nicolas Sarkozy i 2009 satte i gang en debatt om nasjonal identitet.

— Det viktige er hvilken reaksjonen det møter når de forsøker å utfordre universitetene. Nå har reaksjonene vært ganske kraftige. En ting er ytringsfriheten, en annen er jo at det ikke finnes noe forskning, fakta, som underbygger påstanden om en «islamo-gauchisme». Det er ingen etablert definisjon av det og ingen beviser på at dette har vært et omfattende problem.

Orban legger til at en har sett episoder hvor det har vært vanskelig å undervise i enkelte temaer på videregående og ungdomsskole, men legger til at det ikke er noe som underbygger at dette skal være et problem på universitetene.

Krever at ministeren skal gå av

I helga trykte Le Monde et opprop som var signert av 600 akademikere. Der anklager de Vidal for «heksejakt», «trussel om intellektuell undertrykking», for å bruke «skyts fra ytre høyre mot en imaginær islamo-gauchisme» og bryte den akademiske friheten.

— Vi mener en slik minister ikke er verdig å representere oss, og ber på det sterkeste om at hun trekker seg, heter det.

Teksten var blant annet undertegnet av økonomen Thomas Piketty, en av landets mest kjente akademikere. Ifølge nettsiden for oppropet er det nå undertegnet av over 15.000 akademikere.

Etter den første kritikken fra blant andre CNRS gikk regjeringens talsperson Gabriel Attal ut og fastholdt at president Emmanuel Macron står fullt og helt bak de universitetsansattes uavhengighet. Han insisterte på at hele regjeringen sto bak dette.

Politisk strid om utspill

Gjennom helgen har flere rundt presidenten gått ut og markert motstand mot Vidals utspill.

— Om det er et fenomen er det ekstremt marginalt, sa Attal søndag. Han la til at prioriteten for regjeringen nå var å hjelpe studentene med å komme seg gjennom krisen de står i på grunn av pandemien.

Slik svarte han også på oppropet, der det ble vist til at Vidals utspill kommer samtidig som studentene er i en presset situasjon.

Vidal fikk samtidig støtte, fra innenriksminister Gérald Darmanin og utdanningsminister Jean-Michel Blanquer.

— Å ikke se at universitetet, offentlige institusjoner og organisasjoner rammes av islamisme med hjelp av venstreradikale, er å ikke se virkeligheten i ansiktet, sa Darmanin søndag til Radio J.

Fra opposisjonen på venstresiden er tonen en annen. Partisekretær Olivier Faure i det franske Sosialistpartiet mener det er snakk om «en form for McCarthyisme». Yannick Jadot fra Europe Ecologie-Les Verts er enig med kravet fra akademikerne bak oppropet og ba søndag ministeren om å gå.

Peker på det kommende valget

Det er flere som i likhet med Orban stiller spørsmål ved om det egentlig var en prøveballong. I en kommentar i Le Monde, der det samme spørsmålet stilles, heter det at hun kan bli ofret etter at hun i flere måneder har stått under kritikk fra mange akademikere.

Orban sier det ikke er uvanlig med prøveballonger for å kjenne på stemningen rundt en sak.

— Hvis det var ministerens eget utspill var det litt uklokt, hvis det var bestilt fra toppen koster det ingenting å irettesette ministeren og la henne ta ansvaret for det.

— Men hvorfor skal man tenke seg at det kan være bestilt?

— Det nærmer seg valg. Kampen vil sannsynligvis avgjøres på høyresiden, Macron vet at han har tapt venstresiden. Han vil være sikker på at han kan kapre høyrevelgerne, kanskje kan han også vinne velgere som er usikre og kan vurdere å stemme på Marine Le Pen. Å snakke om islam, og spesielt den delen av venstresiden som er sympatisk overfor islam, fenger alltid på høyresiden, sier Orban.

— Det er et rent politisk utspill

Han er ikke i tvil om at det handler om politikk.

— Det er et rent politisk utspill og det blir tolket som et politisk utspill.

Selv blir han litt oppgitt, sier Orban.

— Det er så mye annet som er viktig om dagen, det ligner et trekk for å avlede oppmerksomheten fra det som er viktig. Mange av studentene har ikke hatt undervisning på campus på et år, mange som overlevde på deltidsjobber som forsvant på grunn av covid-19 må stå i kø for å få delt ut poser med mat. Å ta en slik debatt i stedet for å fokusere på levekårene til studentene er nesten skandaløst, mener han.

Powered by Labrador CMS