Vil hjem til Gaza når de har fullført medisinutdanningen.— Vi gir aldri opp 30. desember 2024 - 13:05
Anklager universiteter og høgskoler for brudd på opphavsretten og ulovlige retningslinjer 29. desember 2024 - 16:25
Har hatt 24 styremøte i løpet av eitt år: — Dei kjem seg ikkje opp av grøfta 24. desember 2024 - 09:40
Først trakk de ett kapittel. Nå har de avpublisert hele boken Forfatteren av etterordet oppfordrer akademikere til å boikotte bokforlaget Routledge.
Universitetet øker parkeringsavgiften fra 170 til 900 kroner per måned Styret ved universitetet i Plymouth har besluttet å øke parkeringsavgiften for ansatte og studenter med godt over 400 prosent. Det har fått flere til å se rødt.
23 millioner amerikanere kan få slettet studiegjeld President Joe Biden og Det demokratiske partiet lanserer nye ordninger som kan føre til at 23 millioner mennesker kan få slettet alle rentene på studiegjelden sin.
Her kan forskere som føler seg truet ringe en egen nødtelefon I Tyskland, Sveits og Østerrike har de tatt telefon-grep for å hjelpe forskere som blir truet og trakassert.
Har oppført utdannelse de ikke har på CV-ene sine Det svenske TV-programmet «Uppdrag granskning» har avslørt at flere svenske statsråder har bløffet på CV-ene sine.
To av tre får for dårlig støtte 46 institusjoner har deltatt i en forskningsstudie om hvordan funksjonshemmede doktorgradsstudenter har det i britisk akademia.
Dårligere resultater med undervisning på engelsk: — Oppsiktsvekkende Åse Wetås er bekymret etter å ha sett konklusjonene av en svensk språkstudie. Det må forskes mer på språk i Norge, mener språkdirektøren.
Trakk kapittel fra bok om seksuell trakassering Professoren som ble anklaget for seksuell trakassering, stod fram på YouTube. Da gjorde forlaget noe som redaktørene reagerte sterkt på.
I harnisk etter at polsk forskningsråd gav penger til transprosjekt Den polske regjeringen truer med straff og kaller tildelingen «absurd».
Tør studentene å si hva de mener? Se hva britiske studenter svarer Etter strid om både tilstand og tiltak har Storbritannia fått sin første ombudsmann for ytringsfrihet på universitetene. I en omfattende måling sier nær ni av ti studenter at de føler seg fri til å uttrykke egne meninger.
Taylor Swift inntar akademia Belgisk universitet lanserer litteraturkurs med Taylor Swift i sentrum. Artisten har også inntatt amerikanske universiteter.
Forsker frikjent i retten for å ta blodprøver av 450 venner og bekjente Professoren ble frikjent i Sveriges første rettssak om etisk godkjenning av forskningsprosjekter.
Rapport: Så mye vil det koste britiske universiteter å bli klimanøytrale Står overfor en økonomisk svært krevende tid.
Leier ut «vindusplass i tredje etasje med gode lysforhold» Kamp om plassen i Kina: Utleie av lesesalsplasser fra ordinære studenter til «sommerstudenter» har økt enormt de siste årene.
Studenter ønsker seg en mer hybrid studiehverdag En undersøkelse viser at den internasjonale gjennomsnittsstudenten ønsker at over en tredjedel av undervisningen skal foregå digitalt.
New Zealand på vei inn i Horisont Europa, Canada kan bli neste EU sikter seg inn mot flere land. Mandag signerte de en assosieringsavtale med New Zealand om EUs forskningsprogram.
Høyesterett avviste sletting av studiegjeld, nå varsler Biden nye grep Et konservativt flertall i høyesterett avviste Joe Bidens plan for sletting av studiegjeld.
USA sakker mer akterut og møter økt konkurranse: — Må våkne opp Brasil, India, Sør-Korea og Kina utvikler seg raskere. USA sliter med å henge med i svingene og må samarbeide mer og bedre, ifølge en ny rapport.
Britisk rapport: Medisinstudenter mister empati i løpet av studietiden Høy arbeidsbelastning og dårlige rollemodeller trekkes fram som noen av årsakene til at studentene mister empati når de går ut praksis.
Forskere fra over 100 land slipper å betale for tilgang til publisert forskning Cambridge University lanserer ordning for å bekjempe global ulikhet i forskning.
Utenriksministeren legger en ny konferanseturné til universitetene Utenriksminister Anniken Huitfeldt ønsker seg mer kunnskap om de store globale utfordringene. Nå inviterer hun til konferanser i sju byer.
Hun leder Ukrainas forskningsråd: — Dette er min frontlinje Ett år etter den russiske invasjonen forteller lederen for Ukrainas nasjonale forskningsstiftelse om kampen for å holde forskningen gående.
Universitetene har underbetalt de ansatte med 600 millioner kroner Sterke straffer, inkludert fengsel, er nødvendig for å forebygge «lønnstyveri», heter det i rapport fra den største australske fagforeningen.
Eliteskole forbyr ChatGPT. Andre advarer mot å stikke hodet i sanden Hvordan skal universitetene forholde seg til ChatGPT? Vi har tatt tampen på debatten internasjonalt.
Advarer mot utvanning — vil vri «EU-missions» mot forskning Universitetsallianse viser til utlysninger med bare et par søkere. Det trengs en sterkere vridning mot forskning, mener de. Det blåser også opp til debatt i Norge.
Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene» Forsker Maria Toft har fått nok. I et sju sider langt brev og kronikk i Politiken sier hun opp stillingen sin og forbereder søksmål mot Københavns Universitet.
Britiske universiteter på studentjakt utenfor Kina Pandemien slo hardt inn i britiske universiteter som er avhengige av internasjonale studenter. Nå vil de bli mindre avhengige av inntekter fra kinesiske studenter.
Varsler ny streikebølge etter historisk streik i akademia I USA er tidenes største streik i akademia avsluttet etter seks uker. I Storbritannia varsler de en ny streikebølge etter historisk streik.
Ungarske universiteter blokkert fra EU-midler Et flertall av ungarske universiteter er blokkert fra å motta midler gjennom Erasmus+ og Horisont Europa.
Han hjalp barn av rike og berømte inn på eliteskoler. Nå er han dømt for svindelen Skandalen rystet amerikanske universiteter. Nå er hjernen bak dømt til tre og halvt år i fengsel.
Forlagsmakt, forskerprekariat, fusk og fanteri Hva er trendene? Hva er diskutert? Vi ser tilbake på de siste ti årene.
Under halvparten får nok hjelp til digital undervisning En britisk undersøkelse konkluderer med at oppfølgingen av ansatte når det kommer til digital undervisning ikke står i stil med universitetenes ambisjoner.
Svensk institutt legges ned etter årevis med trøbbel Gjentatte meldinger om trakassering, mobbing og krenkende oppførsel ble til slutt tungen på vektskålen for Institutt for astronomi og teoretisk fysikk ved Lunds universitet.
Studenter dømt til døden: — Dommene bør omgjøres Reaksjonene er sterke etter at Myanmar dømte ytterligere ti personer til døden. Blant de ti er sju studenter ved et universitet.
Bygget gigantstadion midt i universitetsby: — Konstant bekymring Professorer og direktører tror ikke fotball-VM vil påvirke akademia og høyere utdanning i Qatar på en positiv måte.
Tidenes største streik i amerikansk akademia Nesten 50.000 postdoktorer, undervisningsassistenter og forskere i California streiker for bedre lønn.
Gjerningsmann på frifot etter skyting på universitet i USA Politiet har gått ut med navnet til den mistenkte gjerningsmannen som skal ha skutt og drept tre personer.
Amerikanske studenter sliter med å henge med etter pandemien — Utfordringene knytter seg til forberedelser, tidsbruk, generelle studieferdigheter og fullføring av oppgaver, oppsummerer professor.
Skremmende funn om kjønnsbasert vold på europeiske universiteter Svært mange rapporterer om psykisk og fysisk vold i en fersk undersøkelse blant studenter og ansatte på europeiske universiteter.
Nytt fag vekker oppsikt: — Minner om hvordan nazistene arbeidet Russiske myndigheter er i ferd med å innføre et nytt fag på universitetene som får alarmklokkene til å ringe i russisk akademia.
Doktorgradsstudenter bekymret: — Jeg lever nærmest i fattigdom 85 prosent av doktorgradsstudentene bekymrer seg over å ha nok penger til mat og husleie, viser en verdensomfattende undersøkelse.
NSO: — Fengslede studenter, akademikere og sivile i Iran må settes fri umiddelbart Norsk studentorganisasjon (NSO) krever at norske myndigheter må fordømme volden i Iran, både bilateralt og multilateralt.
Legger nytt press på Brussel for deltakelse i forskningsprogram I august varslet Storbritannia en rettslig prosess. Torsdag var britene på plass i Brussel for å be EU-kommisjonen om å sikre britisk deltakelse i Horisont Europa.
Skal slette studiegjeld for millioner av amerikanere 20 millioner kan få slettet all studiegjeld i USA. Men for noen er det bare en liten del av gjelda som slettes.
Harvard-student ble missedronning. Nå stiller hun til valg i USA Cara Mund, missedronningen som skapte furore da hun talte Donald Trump midt imot da hun ble kronet til Miss America i 2017, stiller til valg i USA.
Frykter flere studenter blir hjemløse på grunn av inflasjonen En ny rapport i Storbritannia argumenterer for at universiteter må gjøre mer for å forhindre hjemløshet blant sine studenter. Den høye inflasjonen har gjort problemstillingen høyaktuell.
Ni norske universiteter i «europeiske universiteter» 340 institusjoner er nå med i 44 europeiske universitetsallianser. En av de ni norske har sagt nei til å være med sin allianse videre.
Analyse av ERC-tildelinger avdekker norske styrker og svakheter Det europeiske forskningsrådet har analysert 6707 prosjekter med et samlet budsjett på 13,3 milliarder euro. Mange svarer på politiske mål, slår de fast.
Pandemien stanset ikke angrepene på utdanning. Tvert imot Voldelige angrep og militær bruk av skoler og universiteter har økt de siste to årene, viser rapport.
Danske forskere ser til Norge: Vil granske press på forskningsfriheten Over 1000 danske forskere med åpent brev: Advarer mot toppstyrte universiteter, frykter for forskningsfriheten. I Norge har man tatt problemene på alvor, mener de.
Forskeropprør mot dansk tv: — Jeg er blitt misbrukt til å spre «fake news» — Hvordan har du det med at navnet NASA er så tæt på «nazi», spurte programlederen. Nå gjør forskere opprør mot dansk tv.
Forskningsfront i krigen, varsler tettere samarbeid Det varsles tettere samarbeid om militær forskning. I Tyskland har over 70 universiteter forbud mot slik forskning.
Menn henter hjem flest priser oppkalt etter menn Forskerpriser flest går til menn. Og kjønnsgapet er størst når prisen har navn etter en mann, ifølge analyse.
Helseministeren: — At ungdommer reiser ut og tar utdanning, det vil vi oppleve — Trasige historier, sier helseministeren om studenter som har fått praksis endret under studier i utlandet. Men hvor ble det av løsningen hun lovte 65 personer før valget?
— Det er jo noen som føler seg krenket av at noen føler seg krenket Først fikk de beskjed om å sikre at «politik ikke forklædes som videnskap». Så fikk de beskjed om å flytte eller kutte studieplasser. Det har stormet rundt danske universiteter.
Typisk norsk å være på europeisk universitetskonferanse Da europeiske universitetsledere samlet seg i Budapest var det flere fra Norge enn fra resten av Norden til sammen. Og fire fra Vestlandet for hver danske.
Universitetet fjernet Karl Marx — viser til Russlands invasjon av Ukraina Universitetet i Florida mener det var passende å fjerne Marx' navn fra et grupperom etter invasjonen. Studentopprop krever navnet tilbake.
Universiteter ber studenter og ansatte stanse ytre høyre i fransk valg Universitetsledere ber studenter og ansatte stanse ytre høyre i det franske valget. I Paris demonstrerer studenter mot begge kandidater.
Høyre-politiker ber UiT revurdere æresdoktorat Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, er æresdoktor ved UiT. Det skaper reaksjoner.
Han er Putins høgre hand og æresdoktor ved UiT. — Ikkje eit problem, seier rektor Sergej Lavrov er ikkje berre Russlands utanriksminister. Han er også æresdoktor ved UiT - Noregs arktiske universitet.
Varslingssak ryster universitet i Marokko Fem professorer ved samme universitet er nå tiltalt for å ha presset kvinnelige studenter til å bytte seksuelle tjenester mot bedre karakterer.
Universitetsleder trekker seg i protest mot kontroversiell lovbestemmelse Kritikere har spådd at den nye loven vil gjøre slutt på Berlins fremtredende plass i forskningsverdenen.
Åpner for studenter etter 20 måneder med koronastengte grenser — Australia åpner seg igjen for verden
Svartelister seg selv fra University of Cambridge etter «Hitler-hendelse» Verdensstjernen John Cleese (82) skulle holde foredrag i Cambridge, men det blir det ikke noe av. Nå etterlyser han en arena der «woke rules» ikke gjelder.
I dette landet defineres studenter som terrorister — I dag er det viktigere enn noen gang at norske myndigheter sier klart ifra om de omfattende menneskerettighetsbruddene som skjer i Nicaragua, sier Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.
Advarer utenlandske studenter uten bolig: — Hold dere unna Nederlandske universiteter advarer mot mangel på studentboliger.
Thailand og Malaysia kutter studieavgift etter protester Studieavgiften reduseres med opp til 50 prosent i Thailand. — For lite, for sent, sier studentleder.
Nest høyeste studieopptak i Danmark noensinne Årets studieopptak hos våre danske venner er ikke like høyt som i fjor.
Laurent (11) har en bachelor i fysikk. Målet er udødelighet Det tok elleveåringen ett år å fullføre. Nå sikter han mot master og doktorgrad.
Tysk akademiker anklages for å ha spionert for Kina En tysk statsviter er siktet for å ha spionert for Kina i årevis, opplyser føderal påtalemyndighet i Tyskland.
Kinesisk romfartssjef banket opp forskere i fylla Forskerne ønsket ikke å anbefale romfartssjefen til Det internasjonale astronautiske akademiet i Stockholm. Det fikk konsekvenser.
Advarer mot en forskerhverdag med stadig mer jakt på eksterne midler En ny rapport beskriver et svensk forskerprekariat på læresteder som blir mer avhengige av eksterne midler.
Hun er ny president for ERC Et drøyt år etter at den forrige ERC-sjefen gikk av med en pandemiprotest, ble Maria Leptin i dag utnevnt til ny sjef for Det europeiske forskningsrådet.
Professorer anklages for å ha mobbet kollegaer i en årrekke To granskinger ved Lunds universitet fant to professorer skyldig i mobbing.
Universitetsallianse vil ha europeisk ombudsperson for akademisk frihet Universitetsallianse vil ha en Ombudsperson som skal sikre at det blir reagert «raskt, upartisk og effektivt» på krenkelser av akademisk frihet
Han anklager forskere for pseudovitenskap og aktivisme Henrik Dahl satte fyr på den danske forskningsdebatten. Han mener reaksjonene fra forskere og universitetsledere er overdrevet.
Forsker om dansk strid: — I ytterste instans en McCarthy-logikk fra femtitallet Danske politikere ber universiteter sikre at «politikk ikke er forkledd som vitenskap». — Grunn til å bli alvorlig bekymret, mener Sindre Bangstad.
Studie om digital eksamen: Seks av ti studenter jukset Fysisk eksamen eller digital eksamen? Det siste har gitt langt mer juks under pandemien, ifølge tysk studie.
Politikerne ber universiteter sikre at «politikk ikke er forkledd som vitenskap» — Et angrep på forskningsfriheten, sier universitetstopp om vedtak i det danske Folketinget.
Ungarere demonstrerer mot Orbans plan om kinesisk universitet Tusenvis av ungarere demonstrerte lørdag mot avtalen Viktor Orbans regjering har inngått om å la et kinesisk universitet etablere seg i Budapest.
Den danske regjeringen vil ha flere studenter på landet Oppretter 25 nye studiesteder i Danmark for å hindre sentralisering.
Oliver må ut av landet for å få studentvisum. Det koster tusener — og ukesvis i karantene Canada har innført krav om fingeravtrykk bl.a. som en del av studentvisum. Og Norge har ingen slike biometriske innsamlingssteder.
Statue av imperialisten Cecil Rhodes får likevel stå ved Oxford-universitet Demonstrasjonar, granskingskommisjon, politisk press og eit styre som ville fjerne statuen. Cecil Rhodes får likevel stå ved Oriel College.
Universitetstopp advarer: — Tankesmier har stjålet klærne våre Michael Murphy maner universitetene til å bli mer aktive i samfunnsdebatten.
Da universitetet i Cape Town brant, brant deler av Sør-Afrikas historie til aske Det bekreftes at 8000 av de 65.000 bøkene er aske. Den avsvidde samlingen inneholdt verdifulle dokumenter knyttet til frigjøringsprosessen i flere afrikanske land, skriver Tomm Kristiansen
Brann ved University of Cape Town Hundrevis av studenter har søndag blitt evakuert fra universitetets campus.
Fiktiv fransk protestforsker utfordrer «tellekanter», har publisert nær 200 artikler Med Camille Noûs på laget vil franske forskere «demonstrere absurditeten ved individuelle kvantitative vurderinger».
Slår alarm om dødsdømt akademiker. Rektorer krever umiddelbar løslatelse FN-eksperter slår alarm om helsetilstanden for svensk-iranske Ahmadreza Djalali. Han skal være døden nær etter måneder i isolasjon.
Universitet betaler over ni milliarder til flere hundre overgrepsutsatte kvinner Universitetet betaler milliarder til ofre for gynekolog i historisk forlik.
Studenten ble et av mange ofre for militærets brutale makt mot demonstrantene En rekke universiteter er stormet og okkupert etter kuppet i Myanmar.
Gikk fra boikott av forlagsgigant, til storavtale om åpen publisering To år etter at de brøt forhandlingene har University of California signert den største avtalen om åpen publisering i USA så langt.
Norsk forsker i hard politisk forskningsstrid i Danmark — Kilometervis fra mitt politiske ståsted, sa den danske ministeren. — At en forskningsminister kan uttale seg om prosjektene til enkeltforskere uten en gang å ha lest forskningen er et varsku, svarer den norske forskeren.
Dance Your Ph.D.: Her er årets vinner av akademias svar på «Skal vi danse?» Er det mulig å danse en avhandling om skymolekyler? Eller covid-19? Selvsagt.
Vil straffe «scenenekt» ved universitetene. —Fantomtrusler, svarer kritiker Utdanningsministeren vil ha et ombud for ytringsfrihet. — Den største trusselen kommer fra statsrådene selv, svarer fagforening.
Skal dele ut 20 milliarder til tusen forskere, nå kommer de første ERC-utlysningene Selv om assosieringsavtale ikke er på plass, kan også norske forskere søke.
Hun vil granske «islam-venstre» på universitetene. Det har skapt storm Flere tusen akademikere krever at den franske ministeren skal gå av.
I 1983 varslet hun Harvard om seksuell trakassering. Nå beklager universitetet — Harvard sviktet henne, skriver universitetets president. Etter fire tiår.
En av fem siteringer går til en liten akademisk elite... og andelen har bare økt Økt siteringskonsentrasjon kan ha en selvforsterkende effekt, mener forskere.
Tar generaloppgjør med toppstyrte universiteter — Det er som en sportsgren for ledere, de har interesse av å ta en beslutning selv om den ikke har noe faglig grunnlag, sier Peter Harder og refser moderne universitetsledelse.
Eliteskole rystes i grunnvollene av anklager om overgrep Denne uken gikk rektor av etter å ha kjent til overgrepsanklager siden 2018. Nå rystes Sciences Po av nye anklager om voldtekt og seksuelle overgep.
Hard kamp om tyrkisk prestisjeuniversitet — flere hundre er blitt arrestert Studenter og ansatte har protestert i flere uker mot presidentutnevnt rektor.
Brutalt på amerikanske universiteter: 650.000 jobber er borte på ett år Både i USA og i Australia er rundt 13 prosent av jobbene i sektoren borte.
Pandemien har spist av tid til forskning. Noen har mistet mer tid enn andre, gjett hvem Kvinnelige akademikere med barn har mistet mest forskningstid, ifølge undersøkelse.
Horisont Europa sjøsatt, men utlysningene kommer senere Lekkede dokumenter gir en pekepinn på hva en kan vente i utlysningene.
Studenten skulle bare stille et enkelt spørsmål. Men foreleseren var... død Selv kursleder trodde at foreleseren levde. Et undervisningsverktøy, sier universitetet.
Var tiltalt for svindel for å få datteren inn på universitet. Så ble han benådet av Trump Mens andre foreldre er dømt slipper investoren unna rettssaken i september.
Dette er studiegjelda de ber han rydde opp i: 1.600.000.000.000 dollar Joe Biden står under press for å slette studiegjeld på dag én som president.
Han blir Bidens forskningstopp, med beskjed om å svare på fem spørsmål Forgjengeren ble nominert av Trump etter ett og et halvt år. Selv er han nominert før Biden er tatt i ed.
Flere britiske universiteter kan gå koronakonkurs Manglende skolepenger fra internasjonale studenter rammer britiske universiteter hardt.
Sudan: Avgjørende avtale signert mellom protestbevegelsen og militærjuntaen Sudan. Onsdag 17. juli ble avtalen om at et sivilt styre etterhvert vil overta Sudan, signert av både militærjuntaen og protestbevegelsen. I spissen for demonstrasjonene har den 22 år gamle arkitektstudenten Alaa Salah stått.
Går fra Dagsavisen til Khronos Brussel-kontor Ny jobb. Espen Løkeland-Stai blir korrespondent på Khronos nye Brussel-kontor.
Utvekslingsstudenter midt i langvarig streik i Colombia Streik. UiO-student Peder Østring havnet midt i en dramatisk studentstreik under utveksling i Colombia. Torsdag markerer norske studenter støtte ved Universitetet i Oslo.
NTNU-student jobber for å få løslatt terrorsiktet venninne Studentopprør. NTNU-student Oda Nissen er bekymret for sin venninne, medisinstudent Amaya Coppens, som er fengslet i Nicaragua etter å ha ledet demonstrasjoner mot president Daniel Ortega.
Nyeste artikler
Vil hjem til Gaza når de har fullført medisinutdanningen.— Vi gir aldri opp
Bli din egen chatbot
Dette kan universiteter og høgskoler vente seg i 2025
Anklager universiteter og høgskoler for brudd på opphavsretten og ulovlige retningslinjer
Taliban bruker brudd på kvinners rettigheter som våpen
Mest lest
«Ingen» studentar veit kven han er: — Dette er for dårleg
Varslere står fram med alvorlige anklager mot Tromsø-professor
LO vil ha bachelor, master og ph.d. på fagskoler. — Skaper forvirring
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene
Har hatt 24 styremøte i løpet av eitt år: — Dei kjem seg ikkje opp av grøfta